- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Melyik a legerősebb Low Profile VGA kártya?
- Áramkiegyenlítőt fejlesztett a modern GeForce-okhoz az Aqua Computer
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nem akármilyen új GeForce jöhet idén
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- Tavaszi szél új iPadeket áraszt?
-
PROHARDVER!
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
brabbitz
aktív tag
Kiderült hogy tesom Epic accountjan megvan a Shadow of Tomb Raider, szaladtam is kiprobalni, elsosorban egy benchel kezdtem.
RX580 8GB-1411MHZ
FX8320 4.01Ghz
2600IMC/2600HTLehet ránézek még hogy vajon a beállításokat buherálva kitudnám-e sajtolni a 144Fps-t (monitorom annyi, 'miértne' alapon
)
(Mostmár nem lehet csak úgy képet feltölteni, kénytelen voltam használni egy 3rd party hostingot... szomoru
)
-
Asshur
tag
Ez itt allcore 5200 volt egy teszt erejéig.
https://www.3dmark.com/fs/16051039
-
brabbitz
aktív tag
válasz
jokeph
üzenetére
Árukeresőn láttam anno 750K-t is dicsérő véleményeket, szóval simán elképzelem hogy akkortájt aki megvette és tisztába volt a procival, elégedett volt.
Egyébként ha ténylegesen FM2+ procid volt, az valszeg Steamroller+Excavator architekturás procik valamelyike lehetett, azok ténylegesen nem voltak rosszak, haveromnak is az volt az első "gamer" gépe egy GTX750-el párosítva. az Athlon 750K Piledriver magos proci volt, ott érezhetően kijött ugyanaz a hátránya ami a Piledriver magos nagy FX prociknak is volt. Órajellel lehetett kompenzálni ezt, de úgy se volt az igazi, el is adtam és helyette lett egy Ivy-s i5 jóáron.Szerk: yep, Kaveri A10, ezek valóban jóval jobb procik voltak. Dicsérték köreimben is. Vélhetően ha én is egy ilyennel, vagy Kaveris Athlon került volna a kezembe, más lett volna a benyomásom
-
jokeph
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
Van FM2+-os APU-m, elégedett vagyok vele, főleg grafika oldalról, CPU oldalrül picivel combosabb az FX-eknél (talán a 32 nm helyett 28 nm-es upgrade miatt ?).
Anno a környezetmben páran vettek hasonlót, és elégedettek voltak, mert az akkor népszerű játékokat jól futatta IGP-vel.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
DraXoN
üzenetére
FM3 alatt ha a FM2+t erted akkor igen volt dolgom vele. Mondjuk csak sima FM2 Athlonnal volt dolgom, egy Athlon 750K volt az alany…. hát, oszintet megvallva nem voltam elragdtatva a teljesitmenytol, ha az FX-et valaki lassunak talalta, akkor ezt mar nem is tudom minek.. mondjuk pozitivum, hogy stock (azaz Turbo Core altal felpumpalt) feszen is siman lehutotte a stock cooler azt a 2 modulos procit. Az Excavator elegge bizakodasra adott okot, emlekszem pletykak voltak arrol hogy talan az AMD Bristol Ridge-Zen elott kiadhatna egy Excavator magos 8 magos varianst FX csaladba mielott erkeznenek az Zenek. Vegul nem lett igy, pedig azt a ketto keneny evet kilehetett volna huzni vele, de tekintve milyen anyagi helyzetben lehetett az AMD akkortajt, nem csodalom hogy nem tette meg. Mondjuk mai napig kivancsi lennek egy Excavator 22nm FX8xxx variansra, mit alakitott volna. Nagy vizet biztos nem csapott volna de AM3+ platformot (ami mondhatni egyetlen “ertelmes” platform volt ha valaki a nyers erot az AMD-vel egy mondatba akarta volna latni, Intelt kizarva) kihuzta volna egy kicsit.
-
DraXoN
addikt
válasz
brabbitz
üzenetére
Sajnos (sajnos?) a 4. Generációból (excavator ha jól rémlik) nem készült el a nagy modell am3ba, csak fm3 változata volt (ott is amd is kavart nem kicsit a foglalatokkal). Pedig az eléggé ki lett már gyurva. Azonos órajelen L3 nélkül is a 2 magos hozta egy 3 magos első generációs (bulldozer), azonos órajelű példány szintjét. Pedig abból egy 4 magos L3 cacheval lehet bőven felvette volna a versenyt a konkurens Intel modellekkel, mert náluk akkoriban nem igen volt előrelépés (nem igazán voltak rákényszerülve, hogy asztali szinten máshogy tegyenek, mert a Xeonok már 22magnál jártak eközben).
-
brabbitz
aktív tag
válasz
jokeph
üzenetére
szambol veszed ki a szot, “tobb ilyet nem tudok”, mert szinte tenyleg nem volt. Lehetett volna ebbol jot kihozni, de sajnos nem lett vele foglakozva, es ahogy irtam, ‘ott kopogott a Zen az ajton’, felesleges is lett volna ra energiat forditani hogy optimalizaljanak. En oszinten amugy sajnalom ezt.
-
jokeph
nagyúr
Lásd a #78722jokeph - hszben, CPU-z mérőszám, érzetre is megvan bőven a single core difi.
Igazából egy C2D E8400 is jobb volt ebben, alapórajelen, a képen az FX8320e-m 4,5 GHZ-re volt tolva, ezt személyesen tapasztalam StarCraft 2 single és multiplayerben is, az s775-ös gépben 4 GB RAM volt (2*2 GB 1333 MHZ, ennyit tudott), az FX mellett 4*2 GB 1600 MHZ-es, VGA mindegyik esetben R9 380 4 GB, ugyanazzal a játékon belüli beállításokkal, hogy releváns legyen azért valamennyire.Ha lúd, legyen kövér, FX8320e 3,2@4,5 GHZ vs R5 5600X (default, semmi piszka):
#78736DarthSun: az tuti.
Az FX8370-em ki van fullozva a 4*8 GB 1866MHZ-es ramokkal úgy érzem.
Kapott egy W11-et kísérletképpen, böngészni egész kellemesen megy.#78737brabbitz: a Doom 2016 tényleg jól ment rajta, R9 380 4 GB VGA-val, FHD-n.
Több ilyenről nem is nagyon tudok.
-
brabbitz
aktív tag
2016-ban nem volt igazan messze, tekintve hogy pont ekkorul kezdtek elterjedni igazan az 1-2 magnal tobbet hasznalo jatekok, ahol az FX ertelmes opciokent lehetett volna jelen. Csak ugye ennek 2012-ben lett volna az ideje, nem ra 4-5 evvel kesobb mikor mar erkezett a zen
-
brabbitz
aktív tag
Meglehet, ez fugg attol hogyan optimalizaltak a Bulldozer moduljaira az adott programot. En pl emlekszem hogy a Doom (2016)-nal figyeltek erre, rendkivul jol suvitett a jatek az FX-eken.
nem mentegetem az Architekturat, de nem volt szornyen rossz, szimplan tul koran jott, es mikorra elkezdhetett volna eljonni az ideje addig ott toporgott az ajtoban a Ryzen. Es nincs is ezzel semmi baj. Szukseges rossz volt
-
Ribi
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
Mindegy hogy mi volt az elmélet, valóságban nem volt jó.
Ideákat hasonlítgatni értelmetlen. Kommunizmus is nagyon jó, papíron.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Meg CPU Mark lehet szépen festi le az FX-et, közben meg totál félrevezető eredményt ad.
Normál programok alatt néha fele olyan gyors az FX mint a 2700k.#78734DarthSun: Persze, mindenki azt csinál amit akar, de néha előjön a nosztalgia és mindent szebbnek lát az ember mint az ténylegesen volt. Ennyi idővel később azért már nem kell azt mondani, hogy jó volt, meg bármilyen szinten is pariban lett volna az Intellel.
-
brabbitz
aktív tag
Azert hasonlitottam a SB-hez mert a tenyleges cel a Bulldozernek is ez volt. Nyilvanvaloan, a Bulldozer nem erte el, a Piledriver meg kapargatja, de itt kivetelesen nem evszamozok mert a cache optimalizacio+pipeline megnyujtasa mellett szamottevoen ertelmes fejlesztes nem tortent a Piledriverhez kepest. Ivyhez nem hasonlitom mert eleg egyertelmu hogy kozelebe nem lenne.
Amit DraXoN kollega irt, egyetertek vele, ezt fokeppen a GloFo rontotta el az elejen, nem tudta 32nm-en az adott orajeleket es tranzisztorszamot hozni amit kellett volna. Ez az architekturara is kihatott, es az orajelek fektelen huzasa se segitett volna.
-
Ribi
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Az ilyen cinebench single score mérésekben látszódott mennyire el volt maradva.
Plusz ott az a pár játék teszt is. Addig gondolja hogy nem volt rossz az FX amíg meg nem néz pár korabeli tesztet.
-
Ribi
nagyúr
válasz
DraXoN
üzenetére
Hát ha valaki nem multizott akkor lehet elég volt, de anno azért érezhetően kevés volt ez már sok helyen. Flight simben nagyon nem elég a 30 fps, max ha nem vidókat nézel róla ahol egyenesen repülsz sokkal a föld felett. Durván beesett volna az FPS ha kicsit is lentebb megy. És ha nézelődik jobbra balra, érezhető lett volna a lassúság.
Anno haveromnak 2500k-ja volt és hát ugyan azzal a VGA-val mindenhol jobb értékeket kapott. Amikor váltottam nagyon filóztam 3770en, csak hát az drágább volt. Nem véletlen.
Volt 1-2 játék ami ki tudta használni a sok magot, de legtöbb esetben elmaradt. És hát mindezt azért morcos fogyasztás mellett. Nem volt jó proci. Elment, de nem volt jó. -
DraXoN
addikt
Ezt mint csak érdekességet itt hagyom
[link] jó pár éves teszt... nem tudom ez jó eredmény-e vagy sem. a "modernebb" játékokkal azért a 60fps-t ki tudta préselni magából (flight simulator kivételével, de oda a 30 is elég). A megjelenéskori 1 szálas igény azért erősen behatárolta, és a GloFo bénázása is, hogy rossz volt a minőség. Sokszor írtam, de elvileg a kezdő órajele az architektúrának a 4Ghz lett volna a cél meg az 5-6Ghz "általánosan". Emiatt volt a "kikönnyített" cpumag és egyszerű (osztható) ALU egységek... Ez az ütemezővel kevert dinamikus osztás se működött jól éveken keresztül windows alatt (windows 10ben javították ki ... akkor meg már mindegy volt).
Túl merész architektúra lett ... mint intelnek most a Core Ultra cuccai -
Ribi
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
Így még jó is lenne, csak ne a 2600-al hasonlítsd, ami előző generációs, hanem a 3770k-val. És akkor már igazán látszódik, hogy mi volt a nagyon nagy baj az FX szériával.
Bár a single thread lassúságát sajnos ez a teszt nem igazán mutatja meg.
Sajnos ott vérzett el ingazán. -
jokeph
nagyúr
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Asshur
üzenetére
Ertheto egyekent. A 9590-nek lett volna helye a piacon ha nem 260-300$-ert dobaltak volna utanad, hanem mondjuk a feleert. Nekem pl nem volt egyebkent szornyu az FX, Core 2 utan azert erezhetoen jobban futottak az akkortajt megjeleno jatekok (pl Ac Syndicate, arra valmiert emlekszem nagyon). Viszonylag jo aron szereztuk anno FX buildet egy korrekt Giga 990X lappal, 2x4 1866Mhz RAM-mal.. nem volt rossz, de erezhetoen eljart e felett is az ido, mint az altalad emlitett i5on is. Viszont az utasitaskeszletei miatt meg mindig megallja a helyet
-
válasz
DraXoN
üzenetére
Nálam nem, csak éppen most renoválom a dózert. Kell pld az XFi ElitePro miatt is, PCI már nincs a későbbi gépekben, a külső egység pedig az asztalon, had szóljon az is...ultrahifi

RAM brutalitás nem annyira játszott közre, 1 gépben 64GB, 3- ban meg 32GB, egy darabig ölég még. Bár az X299- be még akartam venni idén +64- et, hogy 128 legyen, de hát most éppen nincs rá ingerem
, eldöcög az 64- el is... -
DraXoN
addikt
egyébként mi történt ... elégé régóta "tetszhalál" állapotban volt a topik ... a memória árak miatt újra fel lett fedezve a DDR3-mas FX?

vagy mi ez a fellángolás
? -
brabbitz
aktív tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Sokat nem értek az SSD-khez, nálunk többnyire az áruk miatt - meg egyszeruen nincsennek szornyen igénybe véve, Intensok és A400-ak vannak. De ezek a gépek pl nyomtató mellé, csak filmet nézni stb tehát semmi komoly.
FX is olyan hogy csak single gameket tolok rajta, a lényeg a HDD-n van, ha SSD kidöglik (évek óta 76%on ücsörög, se több se kevesebb elvan így), dobok bele másikat. Fő Ryzen gépben (5600X) NVME SSD van, illetva az AM5-be (jelenleg csak B850M alaplapom van) is azt tervezek.
Amivel nagyon rossz tapasztalatom volt azok a B100C-s Apacerek, ezt még ellenségnek se. Ugy viselkedik mintha semmi problémája nem lenne - csak azt veszed észre hogy egy idő után a Windows nem hajlandó felbootolni, csak "villog" a kurzor.
Kétszer megcsinálta velem, azóta csak szigorúan tesztre van eltéve, semmi másra. -
válasz
brabbitz
üzenetére
Tapasztaltam. A400 abszolút nem ajánlott SSD, de gyorsabban bootol, mint a Samu vagy WD. Félmodern, modern gépeket nézve.
A cölöpverőben is éppen egy régi 240- es A400- ról köszörüli be a Win11- et, nagyon gyors, pedig ez az SSD már kapott jó sokat, jónéhány év alatt, más gépekben, meg XP alatt TRIM nélkül is.
Zen/WD SATA SSD lassabb valamivel, ezeknél még az Intenso is gyorsabb az X299- ben.
A400 és Intenso- t széklábalátétnek minősítették néhány topicban, hát nálam nem ez látszik. A nagyobbik RyZenemben is a 480 és 960GB- os sem akar S11- el megpusztulni, tekernek mint állat. -
brabbitz
aktív tag
Tényleg, milyen alaplap ez? Ebben a korban nem volt ritka hogy szörnyen buta AM3 lapra megírták a BIOS-t az FX szériára, de gyakorlatban még UV-n is alapjáraton szarrá throttlingolt ha valami komolyabb program igénybe vette. Komolyabb program alatt értem pl a böngésző, vagy bármilyen program hidegindítását, ami ált. picit több erőforrást vesz le. Ha meg nem turkálták a BIOS-ban könnyen meglehet az amit írtam, energiakimélő funkciók, APM ON, Turbo Core stb könnyen belassíthatják a rendszert. Nálam jellemzően picit lomhább a proci ha ezek be vannak kapcsolva, alaplaptól függetlenül. Nem szörnyű, de észrevehető.
Nálam pl egy Windows boot sima SATA Kingston A400-as SSD-vel BIOS-tól számolva kb ~20 másodperc úgy hogy start progik is vannak asztalra lépéskor, ha neked ettől pl több időt kér akkor vagy alaplap vagy SSD lesz a ludas.
-
negro
őstag
A memos tapasztalatokat koszi mindenki. Meglepem en is ezt a 24gigas opciot valoszinu akkor.
-
Ribi
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
Nem csináltam vele sokmindent, csak 1 VGA tesztelés miatt izzítottam be.
GPU-z-re rányomok, látom task managerben, hogy a vírus kergető 20-30% és semmi. Bejön UAC ablak, 10mp múlva, majd a GPU-z kis logós ablak, még 10mp mire elindul.
Normál gépen az UAC instant indul, és 1-2mp múlva fut a program.
Task manager írta, hogy 3,6GHz, szóval elvileg felpörög máramennyire. Mind1. Engem inkább csak a fogyasztás ami mindig meglep. Full idle 60W körül volt. Régi SSD volt benne, de annyira az sem volt lassú. -
brabbitz
aktív tag
Fogyasztast mar reg mertem FX-nel, ez valos lehet de a programok teren valami nem koser szerintem. En a 8320-at ami default 3.5Ghzes, 4.0Ghzen hasznalom, 8350-nek ez az alaporajele. Erezhetoen lassu egy mai gephez kepest, nem furge, de azert nem kőlassú. Energiakimelo funkciok be vannak kapcsolva? Mondjuk definialni is kene kinek mi a lassu, lehet az en ingerkuszobomet nem eri el csak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Ryzen 5 5600X + WIFI-s GIGABYTE lap azonnal vihető
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
)
)

, eldöcög az 64- el is...