Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
Mercutio_
üzenetére
"Panasonic 35-100 f/2.8 objektív hogyan funkcionál az oly E-m5 II vázzal?"
Odamegyek és letiltom azt a gonosz guglit a routerben!
Amúgy meg nem gugli, akkortájt vettem akksikat az e-pl5-ömbe és nézelődtem, mi a helyzet oly akksitémában, el volt mentve a dpr-topicjaim közé
-
mikrofon
veterán
Az olympus 60/2.8 Macro lencsének mi a megfelelő darabja panasonic-ból?
-
mikrofon
veterán
Sziasztok,
Panasonic 35-100 f/2.8 objektív hogyan funkcionál az oly E-m5 II vázzal?
Működik olyan jól mint a oly PRO 12-100 F4 fog?
Természetesen nem a 12-30 közötti tartományra és a F2.8-4 közötti különbségre gondolok.
Vagy érdemes a 12-100-re várnom?
(12-40 tartományra ott a Oly Pro F2.8 lencsém) -
Tin_Shield
őstag
Az nem túl friss thread, amikor a E-M5 kijött tényleg voltak problémák az utángyártott akksikal. Az E-M10-be eleve másfajta kell mint a nagytesóba, és kezdettől fogva működnek ezek.
A DSTE többünknél bevállt, nekem is van kettő, kb. azt tudják mint a gyári.
Én a dealextreme-ről vettem, kicsit lassan jött meg más bajom nem volt velük. -
Grga_Pitic
aktív tag
-
t72killer
titán
-
zso79
őstag
DSTE BLS50 akksit lehet tölteni a gyári töltővel? Illetve melyik utángyártottat ajánljátok? EM10 mk2-be kellene.
-
pitagi
tag
Sziasztok!
Kezdőként kérdezem: napokban sikerült szert tennem egy pana 20-as objektívre. Meglepett, hogy ekv. 40 mm-en is milyen nagy még a perspektivikus torzítás (remélem, jól írom).Ez normális? Példa kép. Lehet-e valamit ellene tenni? (Váz: e-pl5)
Köszönöm. -
80hun
addikt
válasz
AXisBOLD
üzenetére
A 30-as pana macro is jó nagyon.
Ha olcsóbb megoldást akarsz mint a dedikált makróobi akkor raynox dcr-250 előtétlencse.
-
domedee
senior tag
-
Mirman
őstag
Most egy családi esemény alkalmával volt lehetőségem kitapasztalni a kis E-M10 II-t a 45 1.8al . Valami brutális az arcfelismerővel számomra. 10/10szer pontosan borotva élesen szemre fókuszál , nagyon jól működik . Élmény volt így fotózni hogy sose kell pakolgatni a fókusz pontot.
-
t.imi
addikt
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Köszi a gyorsat. 25k-ra tartják, nem tudom annyit megér e némi móka időnként. Zárt helyen jól jöhet,de f8 harmatos rossz fényviszonyok . Na mindegy, megálmodom

-
t72killer
titán
válasz
domedee
üzenetére
Aapropó mobil! A nejem egyáltalán nem ultradrága moto g2-je ha van elég fény, videóminőségben gyalázza az E-PL5-ömet. Tudom, azóta az oly is lépett, de durva... Ezért is fogadtam meg, ha a pana stabija eljut a használhatóság szintjére, akkor átállok, ami most meg is történt (hogy a kis e-pl5-nek mi lesz a sorsa, még nem döntöttem el, szívemhez nőtt+sok$-t nem adnának érte - főleg, hogy az expó és a tárcsa kupakja is lejött
) -
domedee
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Sajna még nem láttam Pana videót az Oly mellett, ugyanarról a témáról. De mint írtam is, a fő célközönség jelenleg a nagyik. Nekik küldünk videót a gyerekektől. Ehhez a felhasználáshoz lenne érzésem szerint luxus egy Pana pluszban. Főleg úgy, hogy amúgy eszembe sem jut a videó, mint funkció amúgy.
Meg hiába féllábú sündisznó, ha egy mobillal felvett zajos, remegős, elcseszett színű videótól is könnyeket hullatnak a nagymamák, hogy milyen aranyosak az ő kis unokáik.
-
Grga_Pitic
aktív tag
-
-
t.imi
addikt
Urak, egy oly 9mm fish-re érdemes befektetni egy gx80-on? Soha nem próbáltam halszemet, érdekes képeket lőtt vele Wong szaki.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
domedee
üzenetére
Már nem olyan nagy luxus egy használt Pana váz (persze minden relatív). Én megváltam a videókamerától, és a bevétel nagyrészt fedezte egy használt GM1 árát, ami második vázként is jól jön.
Viszonylag statikus témánál is időnként mutatkozó fókusz vadászós videók óta én inkább manuál fókuszt használok. Ha feléd futnak a gyerekek, ez nem annyira jó megoldás (bár gondolom ez is csak rutin kérdése), de ha csak előtted mozognak, akkor teljesen jó a manuális fókusz. Az 1/50-es zársebesség mellé nappal, szabadban úgyis nagy mélységélességet kapsz, főleg full HD felbontáson, nem is nagyon kell állítani a fókuszt. -
t72killer
titán
válasz
domedee
üzenetére
"egy Panat csak a videóért tartani luxus lenne" - attól függ, mennyit videózol, ill hogy láttál-e már pana+oly videót minőségi kijelzőn egy napon belül (<-
).c-AF témában a m43 féllábú sündisznó, és azt a fél lábat egyelőre az E-m1 viszi egyedül. Az is igaz, hogy a pana szereti a saját obijait (DFD, Dual-IS) - ezért gondolkodom rajta, h megváljak hőn szeretett PRO-párosomtól, de nehéz feladni a pengeéles, alig vignettált, színhelyes képminőséget.
-
sticky35
tag
válasz
domedee
üzenetére
Épp mostanában gondolkodtam rajta hogy el kellene adni a 40-150-et, mert az utóbbi időben nagyon keveset használtam. Helyette jönne egy 7-14/2.8 de mivel most itthon fotós vásárlási tilalom van, a meglévő cuccokból kell kigazdálkodni.
Még gondolkodok rajta, meg lehet kivárom mit és mennyiért virít a Laowa, vagy hogyan tudok más nagylátót okosítani, de ha tényleg az eladás mellett döntök, majd írok. -
domedee
senior tag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Én is inkább fotózok vele, de egy Panat csak a videóért tartani luxus lenne. Így marad az Oly. Nagyiknak videót készíteni az unokákról bőven túlteljesíti a követelményeket.
Meg én sem elemeztem direkt, de mintha az izgő-mozgó aprónépet stabilabban tudná fókuszban tartani. Legalábbis érzésre. Aztán lehet, hogy csak tudat alatt igazolni akarom magamnak a vételt. 
-
domedee
senior tag
Sziasztok!
Lehet az, hogy E-M10II vázon egy 12-40 2.8 stabilabban tart tracking CAF-ot videóban, mint Oly 25 1.8 esetén? A kis 14-42-n nem lepődöm meg annyira, hogy ott is jobb azért, de a 25-nél meglepődtem. Direkt mérést nem csináltam, de érzetre ez jön át.
Sikerült beszerezni ugyanis egy zsír új 12-40-et nagyon jutányos áron
, és ez volt az első ami nagyon szembe ötlött. Van egy negatívuma is amúgy, az obi beárnyékolja a beépített vaku fényét. 
Egy kicsit off kérdés még. Van aki látott már olyat, hogy aki hallotta, hogy mesélték neki, hogy lehetséges találkozni a 40-150 2.8 obival a használt piacon? Ennek az újkori ára, mondhatni nagyon túl van a komfortzónámon. Egy használt ára talán már barátibb lenne. Csak az asszonyka meg ne tudja, mert a kis buksimban, amiben megfordult ez a gondolat, így fog járni:
, mondhatni 
-
-
Studi
veterán
-
t.imi
addikt
Reggelt.
Aki képben van, egy oly 14-150 használtan milyen értéket, képminőséget képvisel? Nem tudom, hogy 1 vagy 2-es verzió.(nst??? motoros ha jól értettem)
Egy Nikon 16-85-t és egy pana 12-32-t kellene érte adni, plusz kapnék némi kp-t. -
mondomén
őstag
Sziasztok! Itt is felteszem a kerdest, remelem nem zavar senkit.
Fekete em10 mintaboltos, fekete 19-es sigma digitcam-es. 1,5 ev garancia meg mindkettore. Mennyit erhetnek? Nem vagyok kepben az arakkal. -
MrChris
nagyúr
válasz
Terminus_
üzenetére
Kerestem most rá, sehol sem találtam az ellenkezőjét, mindenütt azt írják hogy a raw-ban van az obi korrekciós adat. Nem kell miatta frissítgetni a vázat, ami valószínűsíti hogy egyenesen az obiból jön.
Más kérdés hogy csak egy standard cameraprofil van a Lr-ban Panához. -
Lassú Víz
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Tudtommal az Olympus vázak nem szedték ki a CA-t, talán az E-M1 volt az első (vagy megkapta firmware frissítéssel) amelyik igen. A Panákat te jobban ismered.
Tartom az álláspontomat, hogy szerintem az objektívben van a profil, és ezt le tudja kommunikálni a vázzal, sőt a raw képekbe is belekerül. A Lightroom sem szokott frissülni új MFT objektívek okán.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Terminus_
üzenetére
Mivel az obik firmware -je is frissíthető gyanítom, hogy az tárolja a torzítási infókat is (logikusabb, mint a vázat terhelni sok-sok obi adatával amire talál sose lesz szükség.
Úgy emlékszem a torzítás korrekció automatikus a CA amit nem szed ki a váz eltérő gyártó esetén.
-
Terminus_
aktív tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Igen, ez más gyártónál is így van. A váz ismeri az obikat, az újakat meg csak firmware frissítéssel. Éppen ezért érdekes kérdése ez nekem, hogy a Pana ismeri-e az Oly obikat ilyen szinten. Azt tudom, hogy kompatibilisek, de valahol az az érzésem, hogy ez az infó pont nem lesz meg a Pana vázban. És pont egy olyan obit nézegetek, amihez jól jönne (Olympus 17mm 1.8). Vásárlás előtt jó lenne ezt kiderítenem, mert ez még változtathat a beszerzési terveimen.
-
Terminus_
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
Ha m43-on belül a márkákat keverve is működik, akkor az tök jó hír, mert akkor ez tényleg nem gond. Az az infó megvolt, hogy a Pana váz a saját obijaival megoldja és az Oly is ugyanúgy a sajátjaival, de az már kérdéses volt, hogy a Pana váz ismeri-e az Oly obi korrekciós adatait.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Terminus_
üzenetére
Tudtommal ezzel nem kell törődni. Mlacától, ő elég jól ismeri a Panát és obikat:
A fájlokat az Adobe Camera RAW 9.6.0.625 változatával nyitottam meg a gyári paraméterek használatával. A torzításra vonatkozó tesztképeket csupán az érdekesség kedvéért a Raw Therapee 4.2.1005 kiadásával is megnyitottam, hogy a tesztelt objektív igazi optikai torzítását is megmutathassam (ám mint tudjuk, a m4/3 rendszer maga végzi el a szoftveres korrekciót, és kvázi egy szimbiotikus rendszernek tekinthető a hardver-szoftver együttes, így nincs értelme külön vizsgálni az optika geometriai hibáit). -
Terminus_
aktív tag
Sziasztok!
Mostanában tervezek Canon EOS rendszerről m43-re váltani egy Panasonic GX80-as vázzal és Olympus 17mm 1.8-as obival. Viszont felmerült bennem egy kérdés: ha Olympus obival használom a Pana vázat, akkor attól még az obi korrekciót megkapom, vagy azt csak Oly vázakon kapom meg? Ráadásul ahogy látom Lightroomban sincsen ezekhez lencse profil. Ezt ti hogyan oldjátok meg?
Köszi előre is az infót!
-
Studi
veterán
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Nem érdekel a Laowa, sokkal inkább való nekem az AF-es zoom, ha már nagylátó. És gyanítom, hogy fog az legalább annyiba kerülni, mint amennyit ezért most adtam.
-
t.imi
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
MM kupon akció keretében 180-ért 12-32-vel lepattintottam egyet, másik online fog jönni.
Jó combos darab, d3300 csak pisloghat. Ellenben kabát belső zsebben optikával el hoztam
MrChris fél év volt mire belejött, hogy lapos tv - pendrvie bedug - film kiválaszt - play gomb.
Jó lesz a pana bőven
A gx7-t sajnálom, lenyúltam volna a száz háromszázat.
Már most eltévedtem a menü rengetegben, van valahol olyan leírás mint az Oly OMD vázaknak, hogy mit mire állítson be a mezei halandó?
-
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nálad a stabi jelentősége erősen felnagyítódik (ez persze eredhet a használat módjából is), illetve indokolatlanul nagy előnyt tulajdonítasz az 5 tengelyes megoldásnak. A 1/4 másodperces expó manapság szinte minden alapzoomnak megy, a 1/2 másodpercesek pedig átlagosan kb. 50 százalékos eséllyel jönnek össze.
-
t72killer
titán
Mi lett helyette?#78617: az oly 60-as makróját szokták dícsérni, persze az árát is megkérik. Bár használtban nem olyan vészes. Jómagam egy eladni sajnált 2.8/105-ös micro-nikkorral szerencsétlenkedem manuálban, ha alkalmasint makróra vetemedek
. Fókuszálni macera, de pengeéles a kicsike. -
Studi
veterán
És már megint beújítottam egy nagylátót, pedig a történelem már többször bebizonyította, hogy az nem nekem való.
Szóval aki Pana 7-14-et venne... 
-
AXisBOLD
addikt
Hello,
G3-hoz milyen macro obit érdemes venni vagy 14-42-re milyen macro közgyűrűt?
-
MrChris
nagyúr
Nyáron 200e volt a 12-32-vel, vázért most a ~150-160e nem rendkívüli, viszont eleve ez a gép egy jó vétel volt már megjelenésekor.
155-ért vettem az obival.
t.imi: "60 évesen nem egy pc zseni" akkor meggondolandó az Olympus, lévén a Pana inkább utómunkás rawozós.
-
t72killer
titán
Kérdés, mi az a nagytele, ha az olypro 40-150, akkor ugrás azonnal
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Hazai új viszonylatban ahogy nézem, a Tripontnál nagyjából egy árban van a két váz
(160 vs 156kFt) -
t.imi
addikt
válasz
silmatauki
üzenetére
Na ez az. Most nézem, kb 25? k a különbség csak a váz árát nézve.
t72killer Elmesélem, nyomós érvek. Max templom, múzeum, kiállítások ahol sötétebb helyen lenne használva. Éjszakai fotózás szerintem nem igazán lesz. Ezektől eltekintve szerintem megér +25k-t egy 3 évvel fiatalabb váz plusz ficsőrök.
Éppen itt van egy használt gx7 nagy telével, árát már megkérdeztem, kb egy gx80 12-32-vel van egy árban.
Csak hazai vásárlás jöhet szóba, 60 évesen nem egy pc zseni
-
Mercutio_
félisten
-
t72killer
titán
Nem koppra, de nagyjából igen
.Azért ugye az is megvan, hogy a gx80-ban van egy kényelmes 5tengelyes 3FÉ képességű vázstabi, míg a gx7 stabija elég kezdetleges? Azaz félhomályban, ha a téma nem mozog, a GX80-nal, vagy vmelyik fejlettebb Oly vázzal (e-m10 mkII is megteszi, nem muszáj az e-m1-ért v m5 II-ért rohanni) felmehetsz 1/2sec expóig, a GX7-tel meg mondjuk csak 1/8 hoz értékelhető megoldást, 4x akkora ISO-n. Az is stimmel, hogy a GX7 csak fullHD, a 80 pedig 4k videót tol, ráadásul utóbbit vázstabival-dual IS-el, csillámpónival stabilizálva?
Ár: használtban 450EUR környékén simán el lehet hozni a GX80-at.
-
fefe9
tag
Kicsit off, de hátha jól jön valakinek: Szolnoki MediaM-ban Olympus E-PL6 dupla kit 100 ezer Ft., egy darab volt a fotós részen még tegnap.
-
t.imi
addikt
Sziasztok!
Ismét igénybe vennélek titeket

Ismerősöm Fuji S5600(?)-ot kukázná és venne egy Pana G / GX vázat.
Pontos igényeit nem ismerem, relatíve sokat kirándulnak, városnézések főként. Hogy most csak a családot fotózza vagy virágokat, galambokat, stb, nem tudom.
Annyit biztos, hogy új vázat szeretne, méret, fogás nem döntő szempont.
Az érzékelők érdekelnék olyan szinten, hogy mennyit fejlődtek vagy csak kis kozmetika volt a GX7 - G7, GX80 - GX8-nál, ha jól értettem.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5320 - hibás kijelzők - i5 1135G7 ,16GB RAM, SSD, jó akku, számla
- Asus Zenbook 13 laptop Oled kijelző!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
.
.

Amúgy meg nem gugli, akkortájt vettem akksikat az e-pl5-ömbe és nézelődtem, mi a helyzet oly akksitémában, el volt mentve a dpr-topicjaim közé

de tényleg jókat lehet vele lőni a képek alapján, kezdésnek jó lesz.

?

, mondhatni