Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Dell notebook topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kell-e új tápkábel a GeForce RTX 50-es sorozatú VGA-khoz?
- Autós kamerák
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
Topic összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabriel26
tag
Sziasztok!
hasznal valaki Radeon kartyat TB-s egpu setupban?
Van egy 7900xt-m es szeretnem berakni a hamarosan erkezo dokkoloba.
Mukodik rendesen vagy nezzek Nvidia alternativat?
Koszi! -
RM007
addikt
válasz
5leteseN #6848 üzenetére
Ok,
most sok a munkám, esti is....megy privátra jó pár dolog."Például egy jó kérdés: Mi az a te lapos-specifikációidban, amiből kiderül, hogy van az az igénybe vehető 16xPCIe lehetőség(ami más gépeknél nem nagyon ám!"
VGA - MXM [link] CPU meg asztali vagy a régebbi modelleknél is cserélhető csak az még mobile proci volt. El kell olvasni mit írnak róla és megnézni róla a belső fotókat. Ott a kivehető vga kártya.
[link] Mikor indult ez a laptopos topik, akkor itt még ilyen laptopok voltak, mxm slot-os, minden cserélhető benne és én itt léptem be hozzájuk 2016-ban. Hosszú...mindig csak a vga kártyámat cseréltem, mókoltam, illetve csináltattam másokkal is. Ez volt számomra érdekes. Sokba is került. Csak játékra kellett a laptop így megérte maradni egy adott laptop típusnál.
Mennek az infók privire, csak ki kell keresnem.[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Köszönöm a segítséget!
Előzetes infók kellenek először a hasonlóan jó végeredményhez (mint amit te fel tudsz mutatni
), mert azért mégis egy 6-700€-t érint a dolog, kb egy hónapon belül az eredetileg tervezett nyár körüli-utáni ütemezés helyett.
Utána még +egy százas az adapter(16xPCIe3.0), és még jön majd a kinézett (4070Ti 16GB-os)VGA, a szeptemberi iskola kezdési (árfelhajtó) őrület előtt.
Táp az van kb fél tucat a polcon.Ez az A-Terv!
Az Ember tervez, az Isten...Például egy jó kérdés: Mi az a te lapos-specifikációidban, amiből kiderül, hogy van az az igénybe vehető 16xPCIe lehetőség(ami más gépeknél nem nagyon ám!
-
RM007
addikt
válasz
5leteseN #6846 üzenetére
Sajnos így nem, mert senkit sem ismerek aki így használná mint én.
Volt pár vállalkozó tavaly meg előtte aztán nem sikerült nekik valami miatt...mxm slottos clevo is talán. Szerintem user error volt részükről mivel az adapter oldalán jelezve van minden fontos dolog, vagyis jó! Én két laptoppal próbáltam, MSI GT70 és a mostani clevo és mindkettővel sikerült. Simán azonnal ott volt.....
Mernék fogadni semmi gondod nem lenne ha úgy csinálod mint én. Ha meg kiderülne hogy bios is kell valami speciális az is megoldható clevo-nál, hisz van rá egy csomó. Pl KillHates mester és még vannak páran ebben profik. Én is segítek amiben tudok.
Csak nyugodtan ugorj neki. Én lennék a legboldogabb, végre nem lennék ezzel egyedül.
-
5leteseN
senior tag
Abban tudnál segíteni(mint í típus kb szakértője
), hogy a Clevo 775TM1-G tudja-e azt a 16xPCIe csatornás eGPU lehetőséget amit tieddel sikerült elérni?
Egy ismerősnél van egy ilyen, és gyanúsan: el fogja(akarja ? ) adni.
Ha tudja ezt a teljes PCIe sávszélesség kihozását, akkor még érdekelne is! ..."esetleg"!Néztem én is a netet, de ezt nem tartják fontos infónak, nincs nagyon leírva, vagy nem tudom, hogy mit kellene keresni a sok-ezer karakterben. A gépi fordítás is csak bonyolítja sokszor a dolgot. : (
Előre is
-
gitaroslaci
csendes tag
Sziasztok!
Úgy adódott, hogy ideje megválni a hőn szeretett GIGABYTE AORUS GeForce RTX 3080 10GB GDDR6X GAMING BOX -omtól. Ha van köztetek esetleg olyan, aki thunderbolt 3-4 -es csatlakozós eGPU-t keres, akkor :
https://hardverapro.hu/apro/gigabyte_aorus_geforce_rtx_3080_10gb_gddr6x_gaming/friss.html -
RM007
addikt
válasz
DanielLong #6842 üzenetére
A mini ITX gépben nincs kijelző, sincs billentyűzet, sem touchpad.
Én két ugyanolyan ma már igen olcsó Clevo laptopot használok most egyszerre ugyanazzal a rendszerrel. Az egyik be van kötve az asztalomon külső vga kártyára, a másik meg bármikor ölbe kapható formában várakozik. Ha játék a kettőt is úgy variálom ahogy tetszik, bármikor helyet cserélhetnek egymással.
-
doc
nagyúr
válasz
DanielLong #6842 üzenetére
Egy Mini ITX jó lenne, de eddig laptoprol volt szo :p
amugy én szeretem a kis MiniPC-t, aprócska, keveset fogyaszt, olcsó. Mivel ez tényleg csak a harmadik gép, amit csak ahhoz az egy-két játékhoz használok amik nem mennek Macen, ezért tényleg a “szükséges minimum” kell. Csak néha jó lenne megnezni milyen pl a Flight Simulator 2024 rendesen “kihajtva”, bár ez önmagában nehezen indokolja a százezres nagyságrendű extra kiadást -
DanielLong
senior tag
Igen, értettem a te esetedet, ezt már nem is neked szánva írtam.
Mondjuk azt meg tudnád mondani, hogy egy mini ITX gép miért nem lenne megfelelő számodra?
Nem akarok ám minden áron mindenkit meggyőzni az én véleményemről (még ha sokszor így is tűnik
)
Egyébként itt egy reddit poszt, amiben összevetik a 4060Ti-t desktopban, TB3 egpu-ban és az új asmedia vezérlővel USB4-en keresztül.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
válasz
DanielLong #6840 üzenetére
Sokaknak akik eGPU-ban gondolkodnak, nem feltetlenul megoldas egy laptop, en sem akarnek egy harmadikat
nekem tokeletes a MiniPC minden tekintetben, egy opcionalis eGPU amit akkor tudnek hasznalni amikor a sajat GPU-ja nem eleg, a legjobb megoldas
-
DanielLong
senior tag
A fenti egpu keresőknek én ajánlom, hogy gondolkozzanak el egy modern gamer laptopon 4060 vagy 4070 gpu-val, mert amúgy egy jó minőségű laptop külföldről 1000-1400€ (pl Legion 5 Pro) és ezek már sebességben ott vannak, mint egy TB4-re kötött desktop 3080. Nem véletlen halnak ki az egpu megoldások a jelenlegi 32gbps limit mellett (leszámítva az új asmedia vezérlőt).
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy újabb procival és platformmal más területeken is gyorsulhat a gép. Pl nálam az i7-8750h gép után ég és föld volt egy 8845hs laptop. 10-16 órás üzemidő, 30%-kal gyorsabb ugyanaz az SSD és általánosságban is jóval fürgébb.
-
azbest
félisten
válasz
Smithy87 #6837 üzenetére
Ja hát a memória megtöltése játékmotortól is függ, legalábbis úgy tűnt tesztes videókból, hogy adott beállítások mellett kell nekik valamennyi videomemória és ha kevesebb van, akkor nem fut / nem engedi beállítani azt a minőséget. Ha több van, akkor meg nem használja ki.
Más játékmotorok meg lehet textúra streaminget használnak, legalábbis konzoloknál tolták ezt, de nem tudom pécén mennyire jellemző. De gondolom ott is inkább az számít, hogy át tudja e időben másolni az éppen jövő adatot, jól becsüli meg hogy előre mit kell betölteni a háttérben. Nem tudom kitölti e a ramot vagy akkor is viszonylag fix mennyiséget használ. Openworld hátékoknál lehet ez gyakoribb, ha nem ideális, akkor látványosabb ahogy előugranak a távolban (közelebben) a tárgyak, épületek..Az biztos, hogy játékmotortól függ, hogyan viselkedik egy játék kevés pcie lane mellett. A régi x1 megoldásos egpu-knál is nagy különbségek voltak. Még régebben pedig például üzleti gépek x1 asztali slotjába hekkel kártyáknál is volt hasonló tapasztalat. Van ami betölt kb mindent a pélyából a ramba és akkor elvan egész jól. Van ami menet közben cserélget adatokat, azok meg van hogy akár másodpercekre megakadnak ha nem jön az adat. Más játék meg alapból lassú lesz.
Oculinknál nem jut vissza a kép a gépbe. Az kizárólag egy külső pcie slotként működik. Maga a pcie van kivezetve egy kábelen, semmi más protokol vagy átcsomagolás nincsen.
Közben úgy olvastam, hogy a thunderboltnál is elvileg full duplex, szóval abból nincs hátránya, csak a 3.0-ás sebesség és plusz becsomagolással vagy ha esetleg déli hídra van kötve és nem a prociból jön némelyik gépnél.
Ja és a full duplex pcie is ha összeadjuk a két irányt, akkor kétszer akkora
Egy irányba annyi ahogy írtam
Ez annyiból fura, hogy a thunderbolt-network módnál csak nyers 20Gbps van, ezért azt hittem, hogy amiatt, mert 20-20 a két irány. De nem... nem tudom miért nem 32Gbps akkor a link vele. Ez amikor két gét van thunderbolt kábellel összekötve és pont-pont hálózatként tudnak gyorsabban kommunikálni, de a proci számol mindenet, mert szoftveres.
Videókat is néztem, de magam is próbáltam a minipécéimen és 12.5Gbps valós egy irányú átvitel ment egy kábellel, elvileg ha két portos gépeket két kábellel összekötök, akkor 25Gbps hálózat lehet köztük velük (legalábbis linuxon használja mindekettő irányt). Azért nem 20 egy kábel mert valsz 2 lanet használ csak és 20-ból lejön még a prokololok becsomagolása is pcie-re (16) és még utána ip -re is.[ Szerkesztve ]
-
Smithy87
senior tag
A teló javítgat bele a 128Gbit/s az durván 16GB/s. A memória méretet azért kevertem bele mert igazából nem is tudom miért.
Talán azért mert ha mondjuk 24GB lenne rajta akkor 1.5 szer annyi idő lenne megtölteni.
Durva gondolatkisérletnél egy gen 4 pcie slotba rakott Occulink csati elméletileg ugye 64Gbit/s et tud a 4 lane miatt ami 8GB/s ennek akkor lehet hátránya a gen3x16 hoz képest ha 8GB nél nagyobb adatot kell egyszerre mozgatni. Mérhető de nem számottevő.Occulink nél nem tudom , hogy vissza jute a kép laptop kijelzőre. De amit eddig láttam setupokat. Külső monitorra küldték. Lévén az asztali gpunak az az alapfelállás.
-
azbest
félisten
válasz
Smithy87 #6835 üzenetére
Mert a PCI-E 3.0 x16 az 16Gb/sec és annyi ram van a kártyán.
Ennek a mondatnak semmi értelme. Vagy rosszul használod a mértékegységeket, nem mindegy a kis és nagybetű, Gigabit vagy GigaBájt. 128Gb/s = 16 GB/s.
A PCI-E 3.0 x16 az 8Gbps x 16 = 128 Gbps.
Az átviteli sebesség és a ram méret pedig két független dolog. Persze gyorsabb csatolón át gyorsabban tudja megtölteni, ha nincs más szűk keresztmetszet.
#6832 RM007
ha neked 16 lanes, akkor az nem 4 lanes, mint a hirdetés szövegében.
Aztán két eset lehet:
- vagy nem ugyanolyat, hanem lassabbat árulnak a linken
- a kínai eladó csak összemásolt különböző helyről szövegeket, de fogalma sincsen arról, hogy mit árul. Csak a szokásos katyvasz a hirdetésekbenA 128Gbps (3.0 x16 ) és a 256 (4.0 x16) esetén lehet azért nincs nagyon teljesítménykülönbség, mert nem a csatoló sebessége a szűk keresztmetszet. Ha jól emlékszem a 3060 és 4060 kártyák eleve csak x8-ra vannak bekötve, mert nem tudják úgysem kihasználni a gyorsabbat.
A thunderbolt 3/4 -ben lévő 32Gbps és megfelelő gépben a 4.0-ásat használó oculink 64Gbps is duplája, de ott már van szűk keresztmetszet, azért látványosabb. Valószínűleg a 64 és 128 közt is kisebb a különbség, mint a 32 és 64 közt
A thunderbolt 5-nél fog nőni a pcie mód sebessége.A képeden az látható, hogy 3.0 x16 módban megy.
Az x16 (8GT) nem x8.
A GigaTranszver a busz órajelére vonatkozik, nincs benne, hogy milyen széles a busz. Tehát a 8GT az a 3.0 sebesség máshogyan jelzése. Az biztos, hogy elég katyvaz a sokféle jelölés, nem is biztos hogy helyes így kiírnia.
Plusz abból is van kavar, hogy full duplex sebességet írnak-e. Egy irányba mondják vagy az oda-vissza sebességet összeadják.
Most el is bizonytalanodtam hogy a thunderboltnál a két iránynak összesen van-e 32Gbps és oculinknél egy irány tud-e már annyit ugyanazon a 3.0 verzión.
Ahogy olvasom az oculink full duplex.[ Szerkesztve ]
-
Smithy87
senior tag
Mert a PCI-E 3.0 x16 az 16Gb/sec és annyi ram van a kártyán. Játékoknál nem nagyon lehet észre venni a különbséget.
Jó a setupod ennyi. Attól hogy a másik topikban azt mondtam, hogy úgy ahogy általában használod úgy kevéssé laptop, még a befektetett munkát nem vonom kétségbe!
Csak hogy tiszta legyen: az én olvasatomban akkor laptop, hogy ha máshol akarom használni, akkor kihúzom a tápot, becsűröm a táskába és megyek.Ettől még kíváncsi vagyok, hogy mit tud majd a te géped az 5000res szériával. Peace.
-
RM007
addikt
válasz
5leteseN #6833 üzenetére
"Miért meglepő, hogy a szintén 16xPCIe3.0 üzemmódban működő asztali 4080 Super-rel azonos teljesítményt hoz?"
Mert papíron a 4080S az már PCIe4 -es szabványú kártya. Vagyis a fogadó alaplap tudásban elmarad attól amit a kártya küldeni tudna. Nem teljesen ugyanaz a szabvány.
A kiírtak szerint X8-ban képes a vga működni ami meg nagyon minimális eltérés lenne?
Vagyis a 5000-es szabvány esetén módosulna csak x4-re, ami már meglátszódhatna? -
5leteseN
senior tag
Az általad megadott eladói oldalon szereplő GPU-Z kiírja, hogy a csatoló 16xPCIe3.0-ás üzemmódban dolgozik:
Miért meglepő, hogy a szintén 16xPCIe3.0 üzemmódban működő asztali 4080 Super-rel azonos teljesítményt hoz?
Azonos PCIe sávszélességen működnek a bemutatott képernyőképek alapján.
A Thunderbolt 4.-5. pedig csak 4xPCIe3.0 csatornát használ, míg a te MXM csatolód 16xPCIe3.01-át.Én nem látok ellentmondást abban, hogy a gyári sávszélesség és annak negyede között komoly teljesítmény különbség várható nagy teljesítményű VGA-k esetén, főleg ha a képet a TB-4.-5.-ös csatolón még vissza is kell küldeni a lapos monitorára a negyedelt kb 40GBps sávszélességet tovább csökkentve-felezve.
[ Szerkesztve ]
-
RM007
addikt
válasz
5leteseN #6819 üzenetére
Szia!
A mai nap sikerült valakinek kicsit belém gázolnia laptop témában. Ezért gondoltam részvétem teszem egy pillanatra adatok megosztásában, mint továbbra is lelkes magát szerencsés amatőrnek nevezhető emberke, akit megáldott az MXM Isten.Mint páran tudjátok nekem egy egyedi mxm csatolású laptopom van PCIe3 felülettel.
(aláírás) Van egy ehhez készített adapterem kínai oldalról. [link] Van több áruház felülete.
Itt azt írják pontosan:
Transfer speed: PCIe 3.0 x4 full speed, 32G/bps (Max.)
Na most ettől függetlenül tudom magától a készítőtől hogy veszteségmentes x16 min.
/2019/
Amit nem értek hogy ezekkel az adatokkal hogyan tudok olyan pontszámokat hozni teszteknél, ami megegyezik az asztali vga topikban található mérési eredményekkel. Gondolok itt arra pl amit az írásodban megjegyeztél. Igaz kicsit húztam a kártyámon, de a hozott teljesítmény a lényeg ami ügye átfér a résen.Friss mostani játék teszt mérés FHD és 2K. Tudok olyan tesztet is ahol a két felbontás között szinte semmi eltérés nincs gondolom a sávszél miatt, meg mert régi tesztelő progi.
Na de jöjjünk vissza a jelenbe. Az igazság az hogy ez a téma egyre jobban kezd érdekelni, főleg mert a jövőben szeretnék még ezzel a hardverrel egy vga ápgrédet rtx 5080 vagy rtx 5090-es színekben. Az általam használt preferált felbontás az 2K.
FHD
2K
Természetesen más mérést is ha valakit érdekel bármikor.
Szóval tervezgetem a feljebb lépést PCIe5 színtérre főleg a dlss4 ígéretére hallgatva, na meg azért is mert a laptopomat nem akarom lecserélni, és ez nekem nagyon számít.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz
totopad #6830 üzenetére
akkor ne cserélj
2025-ben is egy x230as thinkpadet használok, expresscard-os PCIe adapterrel
nyilván ez részben trollkodás, viszont erről meg azt gondolom hogy vagy az igényeket racionalizálod hogy nem akarod folyamatosan az éppen piacon levő maximális hardverigényű szoftvereket futtatni, vagy belenyugszol abba hogy folyamatosan vegyed az új hardvert (esetleges arany középút lehet összerakni egy high-end szervert gyors procival, az elég sok évet ki tud húzni, de ez is kompromisszumos a maga módján.)
-
totopad
senior tag
Az a gond, hogy nem akarok 2-3 évente laptop-ot cserélni. Az előző, még ma is megvan, az egy GTX 1050-es laptop és még ma is működik, mint igásló, befogtam munkára.
És az a szr ebben, hogy elvileg lehetőséged van upgradelni, még a laptop-ot is, hogy megold a modernizációját, hogy ne kelljen cserélni 3 évente, de a gyakorlat azt mutatja, hogy, majd egy új laptop árát kéne mégegyszer kicsengetni és akkor sem biztos, hogy sokkalta előrébb vagy vele... közben meg legyünk zöldek és figyeljünk oda a környezetre. -
azbest
félisten
válasz
totopad #6828 üzenetére
Naja, nagyon más árszintek vannak és teljesítmény igények is, mint amikor anno nagyobb aktivitás volt a topicban.
Anno még régi thinkpad expresscard + kínai egpu "dongle" és rákötött táp módon sokkal gazdaságosabban kijött (például 35 ezer gtx1050 kártya, a 60 ezres laptop mellé, 35 dolcsis expgdc egpu, meglévő atx táp vagy 120w-os 12v tápegység
).
A lenovo dokkot is csak azért vettem, mert relatíve olcsó volt és pont type-c dokkolókat kerestem és egy márkásabb hitvány 2 hdmi + lanos nem egpu, csak egy kábellel monitorokat és hálózatot és töltőt gépre kötö dokk is 40 ezer volt.
Most meg százezrek és milliók repkednek az újabb gpu-knál és még most egpu dokkot venni sem sima hozzá.
Ehhez képest viszonyítva múltkor radeon 780m integrált gpu-s amd ryzen7 8845h procis minipécét vettem 380 euroért (akkor még 150k huf) plusz 64GB ram és 2TB gyors ssd összesen 250k.
És elvileg még játszani is lehetne vele mondjuk fullhd-ban, bár persze nem 4k 200fps mellettés még beépített oculink portja is van
[ Szerkesztve ]
-
totopad
senior tag
-
5leteseN
senior tag
Igen a Thunderbolt egy letisztultabb, kényelmesebb. kompatibilisebb megoldás, aminek jól levezetted, hogy ára van(10-50% sávszélesség "veszteség") a többi, most alakuló, és gyakorlatilag szabadon-nyitva hagyott technológiai résekre építő eGPU-s megoldásokhoz képest. A másik erős megfizetendő ár a szó szerinti ár, ami elég horror is tud lenni.
Az eredeti kérdéshez visszakanyarodva: az adott ASUS CPU a Yt-videó CPU-jának fele teljesítményét tudja. Ezért is írtam, hogy érik egy cser, ha továblépés lenne az igény. A fejlesztés csak eVGA-val elég korlátozott emiatt a CPU-limit miatt. Egyébként érdemes lenne megnézni a a reálisan szükséges igényeket.Példák:
- ha a játék a laposon fog menni, akkor eleve FHD felbontás főlé nem érdemes beállítani az emberi szem felbontása miatt, 15-17"-on nincs az emberi szemmel érzékelhető előny 1080p és magasabb felbontások között. A 1080p elég.
- 90PFS feletti beállítást kb. Sólyomszem(Karl May), az "Amerikai mesterlövész" és a mindent-is-tudó-ninják képességeivel tudja valaki kihasználni!
... + természetesen Chuck Norris!
- A max 90 FPS igényes játékosnak is elég!Azt is érdemes megnézni, hogy a lapos kijelzője lesz használva, vagy a külső monitor, mert a saját kijelző használata a lapos kijelzőre vissza küldött kész képpel lefelezi az egyébként is csak 32-40GBps-os Thunderbolt sebességet(lásd a Yt videó).
Én ehhez a laposhoz egy 4x4.0-ás/3.0-ás PCIe csatornát(NVME) használó külső dobozt építenék, a következő laposhoz méretezett VGA vásárlással(4070Ti SUPER 16GB VRAM).
...ha van szabad 4x4.0(vagy 3.0) NVMe aljzat!!! Enélkül nincs értelme! Szerintem.
Nem ismerem az anyagi lehetőségeket, és a lapos-váltás lehetséges voltát sem: megy, vagy nem.
Ha ezeket magamnak próbálnám optimalizálni, akkor egy használ(de még garanciás), bővithető Gamer vagy üzleti laposra váltanék, és az ezeknél (már szinte biztosan) meglévő szabad NVMe csatlakozóra tennék egy eVGA-t 3060Ti(16GB)-től 4070Ti(16GB)-ig terjedő sávban.
Ha nem sürgős, akkor pár hét nyugis érdeklődéssel, utána járással összevásárolható a saját LEGO-záshoz egy ilyen készlet.
Egy ilyen komplett megvásárlás (nekem) nem-megérős ár lenne: 400-500+ e HUF, + a Gamer-Üzleti lapos hasonló(+) ára.Több szempontból is néztem a "kérdést".
Bocs, ha bonyolult lett... -
totopad
senior tag
válasz
5leteseN #6821 üzenetére
Igen, de ezzel tisztában voltam a vásárlásakor is, hogy nem egy atomerőmű a proci, viszont azt irták róa, hogy a single core benchmark-ok az egyik legerősebbek és single player gamingnél, inkább ez számit, tehát, ha nem is a legerősebb proci, de játékra nem rossz.
Még emésztem ezt kicsit, mert az árakat nézegetve, felkerekedett a szemem.
-
azbest
félisten
Hát a thunderbolt 3-4 az elvileg a pcie3 x4 sebességet tudja (32Gbps), de a protokol átalakítás maitt van némi lassulás még azon felül. Néhány esetben nem 4 hanem csak 2 sávos vagy más miatt lassabb módon bekötött a tb, azt érdemes adott gépnél utánajárni.
Az occulink meg gondolom ha gen 4es gépben gen4 x4, szóval 16x4=64Gbps. Nincs protokol átalakítás. Ezért lehet valamivel jobb vele az eredmény.
Nvme helyről is ki lehet vezetni olyan adapter kártyával, de vannak gépek, ahol eleve elő van készítve neki ez. Meg van olyan gép is már, ahol eleve gyárilag van fixen csati rajta.
Annyi, hogy occulinket nem lehet menet közben dugdosni, mert lefagy a gép. És talán a csatlakozó sem olyan sok dugdosásra van kiaalakítva, mint a type-c. A kábelből is érdemes rövidebbet használni.
Gondolom a játék motorján is sok múlik, hogy menet közben mennyi adatot mozgat vagy a gpu ramba pakol inkább előre.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
pont tegnap gondolkodtam azon, hogy ha tenyleg ennyire rossz irany a TB (bar azert 40-50%-nal joval kisebb kulonbsegeket talaltam osszehasonlito tesztekben), erdemes lenne Oculink iranyba elmenni, az meg olcsobb is
Jol sejtem hogy pl egy ilyen ketyeret berakva a kis uzsidobozomba, mar siman ra tudok csatlakoztatni egy Oculink eGPU-t (mint pl ez, vagy akar egy smia kulso dockot sajat kartyaval, stb)? Ez elvileg siman tud olyanolyan "letisztult" megjelenest mint egy TB eGPU, olcsobban es hatekonyabban.
Ez van most a kis dobozban amit "combositanek":
-
azbest
félisten
válasz
5leteseN #6821 üzenetére
háát, nem tűnik túl gazdaságosnak mostanában. Amikor én vettem, akkor a komplett lenovo thunderbolt3 egpu ház, 500-as táppal gyárilag szerelve volt 50 ezer. Még amikor a videokártya + egpuház kombókat árulták és ezt megvették, hogy kivegyék bányászni a gpu-t, a házat meg eladták. Bár látom az aprón volt egy sapphire kisebb ház régi kártyával, el is vitte valaki.
Most meg lehet 150 körül. Vagy barkács kínai megoldások. És akkor a sávszélesség is egyre karcsúbb az újabb gpu-khoz. Ha jól tudom ilyen adatátvitelnél a tb3 és 4 is 32Gbps-t tud. De nem is nagyon kapni már őket.
itt is egy RTX 4090 + 13700H egpu video [link]
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz
totopad #6820 üzenetére
A CPU-d kicsit light-os.
Bár a Bottleneck számító oldalak erős kritikával nézendők, de a tapasztalataim szerint 25% feletti limitnél kell igazán komolyan venni őket.
Ránéztem az egyikre, és a 3090-es már határ esetnek tűnik. A 3090(Ti-sek főleg) a nagy teljesítményfelvétel miatt(350+ Watt) használtként problémásak lehetnek garancia nélkül.
Újonnan (nekem) nagyon túlárazottak, használtan meg szerintem több oldalról is problémásak lehetnek.A 3060Ti, a 16GB-os szerintem barátibb a limit miatt is, és bár nem került szóba, de esélyesen hozzád is bekukkantó AI-MI terület programjai(saját ChatGPT, ...
)miatt a nagyobb RAM-os, kisebb fogyasztású változat is elég lehet. A 4070Ti SUPER 16GB(ami az új favorit nálam is) abból a szempontból lehet jó, hogy ugyan a jelenlegi laposhoz túlméretezett, de a (szerintem idén érkező
) következő laposod is jó eséllyel ki fogja tudni szolgálni TB4-en, TB5-ön.
Konkrét eVGA "dobozt" sajnos nem tudok ajánlani, ebben nincsenek tapasztalataim. Emlékeim szerint szokott benézni ilyen tapasztalatokkal több fórumtárs is, egy-két naponta.
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz
totopad #6818 üzenetére
A szűk keresztmetszet (Bottleneck
) a VGA és lapos közötti Thunderbolt 4 sávszélessége lesz(ami emlékeim szerint 40GBps).
Olyan VGA-t érdemes megvenni, amit nem fog vissza ez a 16xPCIe 4.0-5.0-höz képest kis sávszélesség.
Ez a limit szerintem már a 4000-es RTX-eknél is jelentkezik. Szerintem, valahol a 3090-4070(Ti) körül van nagyságrendileg az az észszerűségi határ amit érdemes a TB4 alá megvenni. Az 5000-es sorozat hasonló tudású és alig kevesebbet fogyasztó példányai az újdonság-extraprofit miatt túlárazottak lesznek "fajlagosan".Magánvélemény!
Kimaradt: A CPU-t, RAM-ot is érdemes megnézni a megcélzott játékokhoz(+ a "jövőbeliek"), nehogy az is szűk keresztmetszet legyen!
[ Szerkesztve ]
-
totopad
senior tag
Sziasztok! Van egy 3060-as Asus TUF laptop-om, 1 db TB 4-es porttal és az van, hogy a lapi lassan csereérett lesz, vagy legalábbis az új cimek, már kicsit döcögnek rajta és igényelnének egy erősebb kártyát. És azon gondolkodtam, hogy mivel, magát a laptop-ot szeretem és nem feltétlen cserélném le, lehet, kipróbálnám az EGPU-t és nem tudom, hogy mennyire működne egy ilyen kombó a most bejelentett 5070-es kártyákkal? Ha már adok ki pénzt, akkor szeretek időtálló cuccokra költeni.
Nem multizom, nem streamelek, nem vágok, csak magam játszom.
-
DanielLong
senior tag
-
doc
nagyúr
válasz
Smithy87 #6814 üzenetére
Arra gondoltam nyilvan
Annyibol sima, hogy egyik doboz el, masik a helyere oszt' kalap-kabat, kesz. Bar ahogy latom, ezeknek meg eleg horror ara van, szerintem varok kicsit, kozben meg lesek, hatha beesik valami hasznalt egpu valahonnan amit ki lehet probalni, aztan ha nem jon be, akkor kb nulla bukoval tovabbadni.
Igen, a pci-e egpu is felmerult, ehhez nekem M.2 atalakito fog kelleni, vagy hogy mukodik ez pontosan?
Csak ahhoz gondolom akkor kell egy kulon PC tap, meg kabelek es egyebek szanaszejjel... nem tul vonzo[ Szerkesztve ]
-
Smithy87
senior tag
Asimán a csere az minipc-cserét jelent olyan AMDre amiben 880M van. Ez azért annyira nem "simán csere"
Ha jól látom 2db PCI-E 4.0-s port van benne így én egy PCI-e Egpu val kisérleteznék. Vagy egy PCI-E-> Occulink átalakítóval.
Bár ez kétség kívül kevésbé esztétikus mint au USB 4/TB Bár azért ezeknél a tesztel szerint már nem jellemző a -40% az egpu esetében.egpu.io-n rengeteg game teszt is elérhető ott érdemes szétnézni.,
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
válasz
DanielLong #6812 üzenetére
Ja, nem konkret elkepzeles volt a 3060, csak olyan iranyadonak szantam
Igazabol nekem tobbnyire a sima 680M is boven eleg, egy-egy esetben kene nagyobb GPU teljesitmeny, ezert nem is erolkodnek nagyon hogy kimaxoljak mindent, az inkabb szempont hogy modularis legyen (pl ha nem kell az egpu akkor ne menjen), meg szepen megbujjon a sarokban.
Megnezem ezt a 880M-et, koszi a tippet, adott esetben lehet megoldas siman a csere is, az sokkal egyszerubb mint eGPU-val szorakozni -
DanielLong
senior tag
A matekot úgy néztem, hogy alapból egy 3060 kb 1,5-3-szor gyorsabb, mint egy 780m. Pl nézd meg a notebookchecken, mivel ők azonos beállításokkal tesztelik a hardvereket. Itt vedd bele, hogy a 780m mérésekből a legjobbak vonatkoznának egy minigépre, mert ugye 780m van energiatakarékos U procikban is single channel rammal. Na viszont a probléma ott jön, amikor a dekstop 3060 egpu-ként lesz hajtva. Jellemzően 40% körüli teljesítményvesztés átlagban, tehát így már 0,6*(1,5-3)=0,9-1,8-szor lesz gyorsabb, mint a 780m. Ráadásul simán lehetnek olyan játékok, ahol mondjuk 50-60% körül vesztesz a tempóból. Az új 880m kb 15%-kal gyorsabb, mint a 780m, így azzal még kisebb az olló.
Ezért egpu-ba szerintem egy 3060ti már sokkal jobban megéri, mivel nem sokkal drágábban jelentősen gyorsabb. (+25-33%)
Edit: De attól is nagyon függ, hogy milyen játékokkal játszanál. Ha inkább CPU heavy, shooter vagy MOBA stílus, akkor az jobban kedves az integráltnak, ha meg GPU heavy AAA játékok, pl RDR2, God of War, az jobban fekszik a 3060-nak.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
Itt van pl egy, ahol egy eleg gyenge i3-as procis miniPC-re kotottek 3060Ti-t TB-n, eleg meggyozo a teljesitmeny [link]
-
bb.bocs
őstag
válasz
DanielLong #6808 üzenetére
nekem egpum van 3060as kártyával. (booststation). nem vittem túlzásba még,viszont eddig nem volt még vele nyűgöm.
Leírás alapján jelentősen jobb lehet egy 3070-es kártya.
Persze ebbe számoljuk bele azt hogy egpu, külső cucc,még ha megfelezzük is azért van diferencia. fpsben nem tudok számokat mondani. viszont így talán kevésbé melegszik, kevésbé terheli magát a gép is. (persze az áramfogyasztás nő) persze ez csak az én "véleményem" lehet nincsen igazam. egy 40es szériát egy thunderbolt 3as dobozban meg gondolom nem is tudna az ember kihasználni rendesen,talán oculinkkel? tb 4el? annyira nem értek hozzá... -
doc
nagyúr
válasz
DanielLong #6808 üzenetére
mibol gondolod hogy alig gyorsabb mint egy 780m? Youtube tesztek alapjan siman tobbszorose a 3060-as eGPU-nak az iGPU-hoz kepest
-
DanielLong
senior tag
Szerény véleményem szerint ez a 3060 szint éri meg a legkevésbé. Rá kell költened kártyával együtt 100ezret, plusz még az összes nyűg és alig lesz gyorsabb, mint egy integrált 780m. Akkor már megfontolnám, hogy eladom és vennék valamit 7840hs/8840hs-sel vagy még jobb egy 880m integrált grafos Ryzen AI proci.
-
azbest
félisten
a leírások szerint teljes értékű usb4 portok vannak rajta, bár mintha valaki írt volna olyat, hogy nem mindenel ment (lenovo házat írta), amivel próbálta [link]
Olyat is említettek, hogy az energiatakarékos proci miatt visszafogottabb lehet a teljesítrmény, persze attól függ milyen gpu-val használnád. Azért visszafogja az usb4/thunderbolt port a mai gyorsabb gpu-kat a tapasztalatok szerint, bár játéktól is függ mennyire.
-
doc
nagyúr
Sziasztok!
Teljesen sügér vagyok az eGPU temahoz, igyekszem tajekozodni, de valoszinuleg nagy meg a fejemben a kaosz, de kerdeznek
Szoval adott egy Minisforum UM680 Slim dobozka: [link]
A kerdes, hogy ennek az 'USB4' feliratu portjara ra tudok kotni Thunderboltos eGPU dockot? Az eddigi nyomozasaim alapjan ugy gondolom igen, de jo lenne ha megerositene valaki akinek van valami fogalma is a temarol -
fatpingvin
addikt
válasz
mr.krizsi.69 #6801 üzenetére
az adatátviteli sebesség tökmindegy, a protokoll maga az ami nem kompatibilis. a thunderbolt egy "gyűjtő" protokoll ami tud csatornázni magában több, egymással amúgy egyáltalán nem kompatibilis protokollt is (USB, PCIe, DisplayPort), az USB4 pedig egy olyan, a korábbi USB protokollok hatáskörén bőven túlnyúló megoldás ami kompatibilis a tündérbolttal. az eredeti USB protokoll bár nagyon sok egyébnek tud a fizikai és protokollszintű hordozója lenni, PCIe tunnelingre NEM képes, és ennek komoly architekturális okai vannak. az USB-s NVMe adapterek egy igen érdekes öszvér megoldás, az adapter ugyanis valójában nem közvetlenül a PCIe protokollt (ami a NVMe hordozója ugye) viszi át a host felé, hanem egy, kizárólag a NVMe eszközök kezelésére alkalmas PCIe interfészt hoz létre, amit kontroller szinten függetlenít a fizikai rétegtől, a host felé meg egy egyszerű blokkeszköz absztrakcióját mutatja. jópár dolgot például nem is képesek ezek kezelni ami a "natív" NVMe megoldásokban működik, ilyen pl a SR-IOV megfelelője.
ami mellett most erősködsz az nagyjából azzal egyenértékű mintha egy network switch egyik portjára akarnál közvetlenül, egy passzív kábellel rádugni egy SATA SSD-t (mondván a 100BASE-T meg a SATA is fizikailag két darab differenciál érpárt használ) és azt kérdeznéd hogy ez miért nem fog működni, miközben az se világos hogy mit jelentene a "működés" -
azbest
félisten
válasz
mr.krizsi.69 #6801 üzenetére
Ha videót csinálsz, akkor nem dekódolsz hanem enkódolsz. Ahogy már többször írtam, sima usb3 csatolóra nem lehet egpu-t kötni, akkor sem, ha type-c alakú az usb3.
Mutass már olyan youtube videót, ahol usb3-ra videókártyát kötöttekAz integrált videó is valsz támogatja a legtöbb elterjedt codec-et, esetleg az av1-et nem.
Az usb4/thunderbolt 32Gbps sebességel kezeli az egpu-t, az már visszafoghatja valamennyire az erősebb, újabb kártyákat játékban. De játékmotortól is függ, hogy mennyire.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Ha kérdésed van, először olvasd el a "Topic összefoglaló"-t!
● Gyorskeresni a topicban jobb fönt tudsz! lásd.:gyorskeresés itt
● Hirdetni a Hardveraprón lehet, a topicban TILOS!
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- Ukrajnai háború
- Tőzsde és gazdaság
- PlayStation 5
- Milyen okostelefont vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okos Otthon / Smart Home
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...