Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Philips LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- DUNE médialejátszók topicja
- iPad topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pé
senior tag
Többen érdeklődtek a daráló felöl, úgyhogy itt válaszolnék. Eddig napi használatban volt, teljesen jó, a kései jó állapotban vannak, új kora óta kb 4-5 kg kávé ment át rajtuk. A dózer teteje el van repedve (nem használom) a babtartály garat elzáró lapjának le van törve a fogantyúja (azt sem használom) illetve a tölcsér teteje nem pontosan illeszkedik a tölcsérre. (valami ikeás tányér) . Ennyi.

-
Pé
senior tag
Nos, feleségem nem használja. Elmondása szerint nem tudja megtanulni a kávékészítést. (szerintem nem akarja) Ezért vett egy Nespresso gépet egy rakás kapszulával. Aztán amikor nagy őrültek háza van (gyakorlatilag mindig) akkor nem nagyon van 20 percem kávét csinálni, úgyhogy bedobunk egy kapszulásat, a Gaggiát pedig általában csak hétvégén használom. A kapszulás drága, sok a szemét, nem annyira finom mint a Paljoc kávé, viszont sokkal gyorsabb. Osztottam, szoroztam és vettem egy automata gépet. Jó kávét csinál, gyorsan, feleségem is tudja kezelni, szemetet sem termel, és ihatom a finom GetUp-ot. Röviden ennyi.
-
Pé
senior tag
Sziasztok. Eladnám a cuccaimat. Egy pidelt, szép állapotú Gaggia Baby Dose 55e , és egy karbaörlősre alakított Mazzer Super Jolly (megvannak az eredeti elkatrészei is) 80e. Van még egy rahedli apróság hozzá, tamperek, tamperállvány ilyesmi. Priviben. Köszi.
-
-
Pé
senior tag
válasz
mikromanus
üzenetére
250 körül, Mazzer SJ átalakítva, Gaggia Baby, tuningolva, Brikka, Hario, mindenféle ilyen-olyan press,
(meg egy Nespresso gépecske
) Illetve 2 gépem volt ez előtt amit eladtam egy Szarvasi meg egy Saeco, meg egy Graf CM80. Kávét is beleszámolva százmilliárdezermillió 
-
Pé
senior tag
Urak, régebben volt szó Mazzerba való garatszűkítő tölcsérről (hogy adagonkénti daráláskor ne maradjanak babszemek a belső peremeken) Valaki nyomtatott ilyet, meg esztergált, meg mittudomén. Ezzel van valami ? Hol tudok ilyet venni ? Köszi.
-
Pé
senior tag
válasz
Radukav
üzenetére
Így van.
Én babtartály nélkül használom. 1-2 szem bab szokott megülni a peremen, pont ahogy mondod.
Én a következőképp csinálom: beleöntöm a kávét, indítok, ha (hallhatóan) elfogyott a kávé, belesöprögetem a megűlt babokat meg a kiröpködő maradékot, ha az is elfogy, lekapcs, és egy pici kefével (hajnyírógép tisztítója volt) kisöpröm a garatot. Kb teljesen ki lehet takarítani.(#64780) fragola.6035 wow
-
Pé
senior tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én Graef800-ról váltottam SJ-re. Hogy miért?
Vót kőtenivaló pézem, ez meg ott gyütt
Kb. én is amiatt mert itt láttam meg a felfelé lépés lehetőségét. A lassabban forgó, egyenletesebb szemcseméretet garantáló, elpusztíthatatlan(ságot sugalló) darálóban.
BajnokPityutól vettem, jó állapotban, újszerű késekkel, a dózer lekerült róla, kapott pár új rugót meg egy kartartó villát. Teljesen jól szuperál, pangó örlemény pedig gyakorlatilag nincs. -
Pé
senior tag
Jó hogy ez a nyél dolog előkerült. Nekem is kéne egy új nyél (hacsak nem állok neki lecsiszolni az eredetit, bár az nem lenne elegáns
)Ilyen van most :

És a nyaknál lévő perem miatt nem illeszkedik a tartóra. Az expolygon kínálatában melyiket lehet erre rárakni ? (az a baj, hogy képen nem látszik, mert itt van egy négyszögletes rész aminek a nyélbe kéne csúsznia.)

-
Pé
senior tag
válasz
mdav88
üzenetére
Nekem 166 2.5 V6 volt. Előbb leírtam, hogy többet volt szervízben mint nem, de imádtam vezetni. A motor+váltó zseniálisan volt hangolva egymáshoz. Igazi Cuore Sportivo feeling volt. Jelenleg német és amerikai autóm van, mégis a helyedben japánt vennék. Évi 5e km-re főleg kis távolságokra egy kis szívó benzines ketyere kell. Suzuki, Nissan (bakancs Micra pl. ) , stb. Soha nem romlanak el, de ha mégis, gombokért van hozzájuk az alkatrész. Vezetési élmény nulla közeli, de gondolom nem is az a cél.
(#64642) And06 Na, a folyamatos köszöngetésektől meg hülyét kaptam. Volt hogy nem integettem vissza és megírták a fórumon hogy ekkor és ekkor jött szembe valaki és nem integetett ...

-
Pé
senior tag
válasz
kk831228
üzenetére
Pult engem is érdekelne. Sehol nincs olyan ami jó lenne

Másik. Vettem Paljoc féle decafot. Nagyon fincsi. Viszont olyan, mintha fel lenne töltve elektomosan.

A darálóban repked szanaszét, feltapad a tölcsér oldalára, a dozer ringre, az ecsetre, a tamperre, mindenhova.
Ti nem találkoztatok ilyennel ? Legközelebb leföldelem darálás előtt
-
Pé
senior tag
Ha úgy adódik, én is mennék. Gaggia Baby Dose-t meg Mazzer SJ-t tudok vinni, kávét meg ami akkor lesz (főleg Paljoc). Vác felől tudok szállítani.
-
Pé
senior tag
Látom többek olcsó(bb) darálót keresnek. Nekem van egy eladó Graef800-as, ha valakit érdekel, privátban.

-
Pé
senior tag
Én is fagyasztva darálom. És még kocogtatom is

-
Pé
senior tag
Tegnap az Árkádban lévő MediaMarktban láttam Gaggia Classicot 87.000-ért. Meglepett, hogy ennyire olcsó.
-
Pé
senior tag
válasz
SirRasor
üzenetére
Hol olvastad azt, hogy ki kell önteni ha kiold a szelep?
Mindenesetre ez így hülyeség. Ha kiold a szelep, leveszed a tűzről, és hagyod hogy szépen kijöjjön a kávé. (én olyan fél-egy percet szoktam várni mielőtt kiöntöm) Szerintem ha a szelepnyitás pillanatában öntöd, még meg is égetheted magad. -
Pé
senior tag
válasz
Rush77
üzenetére
Tuti hogy a kávé nem smakkol. Más oka nem lehet. A szemcsenagyságra nem annyira érzékeny a dolog, eléggé tág határok közt mozoghat. A lényeg, hogy espressotól érezhetően durvább legyen, de 1-2 ricni ide vagy oda nem probléma. Ugyanennyire nem érzékeny a kávé mennyiségére sem. Én a 4 személyes Brikka kosarát peremig szogtam rakni, nem méricskélem hogy mennyi. Finoman megkocogtatom, és lehúzom a tetejét egyenesre. Megy bele a hideg víz, mérsékelt lángon melegítem. A súlyszelep + a kávé eléggé vissza tudja tartani a vizet. Mivel itt a melegítéskor az a lényeg hogy a víz térfogatváltozása idézze elő a túlnyomást (ezért kell hideg víz hogy a térfogatváltozás minél jelentősebb legyen). Tehát ha jó a hőfok, és jó a levegő víz arány, szinte mindig van robbanás. Ha pedig nincsen crema, az 100% hogy döglött kávé.
-
Pé
senior tag
Nekem a Szarvasi után a Brikka + Harió volt az első. Szerintem kezdő szettnek teljesen vállalható. Most van a PID-es Gaggia Baby + Mazzer SJ, de pl. van egy kis lakásom abban kapszulás gép van. Nem kell szarakodni tárolással, gyakorlatilag örökéletű a kapszula, a kávé jó, és olyat iszok amilyet akarok.
-
Pé
senior tag
válasz
kozsy18
üzenetére
Tegnap csapra vertem a velencei gondolások álmát. Nagyon bejött. Finom sötétbarna sűrű krémes picit kesernyés olaszos.. ahogy szeretem. Ma reggel ugyanazzal a setuppal húztam egyet döglött fekete lötty - baromira nem értem... a kávé nem dögölhetett be 1 nap alatt a hűtőben. A Jolly gondolom nem tekergette el magát, meg a Gaggia se hiszem hogy átprogramozódott éjszaka...

-
Pé
senior tag
Persz, nem kivitelezhetetlen csak fölösleges. Sokkal jobb ha beleöntöm a kávét, bekapcsolom és kapásból belefolyik a karba. Nem még ott csattogtatni a dózert. Másik kérdés. Arra nincs valami tuning, hogy a garatban minél kevesebb cucc maradjon ? Jó a Graefban is maradt fél kiló
, de azért mégis. -
Pé
senior tag
válasz
Sinisi
üzenetére
Nem pattognak, egy duplányi adagot ledarál pár másodperc alatt, egyet-kettőt pattan, de ennyi.
Előtte Graef CM 800 volt (illetve még most is megvan, majd ha az SJ tökéletes lesz, akkor eladom)Parci: Igen, vakszűrő, tamper, stb. Ennek az az előnye hogy előre ki tudom mérni a kávét berakom a hűtőbe, reggel csak beleöntöm és pussza.
-
Pé
senior tag
Na beüzemeltem a Mazzert. A dozer nagyon béna megoldás, előbb utóbb át lesz alakítva karbaörlősre. A babtartály indokolatlanul nagy, de már dolgozunk rajta. A kávéörlemény viszont 3-4 próbadarálás után már verte az előző darálót. Még nem 100% de már 95 körül jár.
A babtartály jelenleg így néz ki :
![[link] [link]](http://i.imgur.com/1GZsPoX.jpg)
Lidlis valami pástétomos üveg, teljesen jó a méret, valamint tárolásra is tökéletes.
Ez 15g kávé :
-
Pé
senior tag
Viszont nemtom kérdezhetek-e szakmait ?

Elkezdtem szétszedni az SJ-t. A doser és a géptest között valami barna színű ragadós anyag van. Kell az oda vagy sufnituning ? esetleg van valami "hivatalos" dolog amit a gép és a doser közé szoktak rakni ? Ez így most elég gusztustalanul néz ki, olyan mintha ki lenne szilózva
-
Pé
senior tag
Húúú ellenség

Nekem is az autó a másik hobbi... minél nagyobb amerikai dögök
-
Pé
senior tag
válasz
Sinisi
üzenetére
Hát erre egy határozott talánnal tudnék válaszolni.

Ilyen szinten nem vagyok benne. Én kizárólag kv főzésre használom az RO vizet, 10 éve van meg, hol van benne sózó patron, hol nincs. A víz íze egyébként nagyon nagyon lágy és én alig érzek különbséget a sima és a visszasózott között. Tény viszont, hogy soha nem kreált vízkövet sehol. -
Pé
senior tag
-
Pé
senior tag
Ez de jó ! Handpresso
-
Pé
senior tag
Ez érdekes. Nekem is 95-97 fok között van a jó beállítás Gaggia Baby-n. Az ajánlott 86-88 fokra állítva a produktum majdhogynem langyos lesz és jobban hasonlít a citromlére mint a kávéra. Igazából nincs ezzel baj, csak ismerni kell az eltérést a mért és a tényleges között.
-
Pé
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Pont ma tárgyaltam róla. Nekem bejönne, csak a frekiváltót nem tudom hova rakni. Ha 1 fázisú motor lenne benne már nálam lenne.
-
Pé
senior tag
Hehe.. ilyen saját "blendeket" én is szoktam. Ha pl. az egyik zacskó kiüröl és már csak fél pohárnyi bab van benne ( ja én pálinkáspohárral mérem, pont egy duplának való fér bele ) akkor mixelem az új zacskóval. Hazudnék ha azt mondanám hogy mindig sikerül maradandót alkotni

-
Pé
senior tag
Most, hogy a gaggia meg lett pimpelve egy picit ( kipucolva rendesen + jobban áteresztő felső szűrő + pid , etc. sokkal finomabbra kell darálnom mint eddig. És a Graef nem hozza konzekvensen ugyanazt a szemcseméretet, ráadásul a kis szemcséjü örlemény nagyon nehezen akar ledarálódni, ha meg olajosabb a kávébab, kijönni alig akar. Szerintem 20-25% tuti bennemarad, amit aztán ki szoktam ütögetni belőle.
-
Pé
senior tag
Én pl most szeretnék darálót cserélni, de ezt a típust nem ismerem annyira. Most egy Graef800 van, de úgy gondolom, hogy a továbblépéshez azt kellene lecserélni. ( illetve égeti a péz a zsbemet
)
Kérdezném is, nincs valamelyik kávéeszköz neppernek valamilyen megbízható, viszonlyag állandó szemcseméretet produkáló ( a legfinomabb tartományban is ) eladó gépe ? -
Pé
senior tag
Időközben nekem is feltámadt a halott gépem.

Simi.esp jóvoltából elkészült a Gaggia, ki lett takarítva (valami fém sorja miatt jött kávé belőle) ki lettek cserélve szűrők, tömítések, meg lett PID-elve, úgyhogy most bódottád van.Egy hátulütője van a dolognak, hogy újra kell kalibrálni mindent, mert eddig a gyengébb teljesítményű géphez volt belőve a daráló, meg a tamperelést is máshogy csináltam.
( az eddigi 12-es fokozatról 6-osra kellett a daráló finomságát állítani, illetve sokkal erősebben kell tömöríteni mint régebben.)Mindenesetre tegnap sikerült csinálni egy tökéletes PallYotz Csokoládés Őrületet. 90 fokon, 33 sec alatt jött le, finom krémes, a csoki minden ízével.

-
Pé
senior tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Én a sima szarvasi után tértem át egy nyomásfokozós Saecora. (használtan volt kb 10e) Eleinte őrölt karavánnal, aztán vettem egy kézi darálót és minőségi kávét.
A szarvasihoz képest ég és föld volt. Sokkal finomabb, krémesebb. Szerintem az átlag automata gépnél jobbat főz.
-
Pé
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
tök jó.. nekem pont az ellenkezőjét mondták az expolygonban

-
Pé
senior tag
Urak, úgy tűnik a Gaggia meghót

Tud valaki jó és megbízható szervízt ? ( Leginkább Pest északi része környékén)
Esetleg olyat ahol meg is PID-elik ?Köszi
-
Pé
senior tag
Tegnap kaptam egy ilyet:
https://thaiorganiccoffee.com/shop/organic-coffee/boys-peaberry-organic-coffee/
Tök furcsa az egész. A babok kb. akkorák mint az aprószemű sóletbab. Kb. fele akkorák mint egy átlag kávébab. A színűk olyan, mintha le lennének lakkozva, és annyira puhák, mint a zizi. Simán ellehet rágcsálni őket. De mindenesetre az íze finom, enyhén kesernyés, intenzív csokis-mogyorós, és kicsit "földes" íz. Crema jó sűrű.
-
Pé
senior tag
Urak. Szeretném PID-eltetni a Gaggia Babyt. Ki vállalná el ? (BP környék, inkább északi
) -
Pé
senior tag
Én 4 hónapja vettem a szettet (Graef CM800 + Gaggia Baby)
Egyre finomabbakat tudok vele húzni. Megtaláltam azt a kávét, azt az ízvilágot ami bejön, nagyjából kiismertem a darálót is meg a gépet is. Mostmár megvan az, hogy 5-6 sec után indul el a lefolyás, és 25-30 sec alatt jön le az espresso. Szép crema van rajta, és nagyon finom aroma.Mindezek ellenére még mindig biztos vagyok benne, hogy lehet vele jobb kávét is húzni, egyáltalán nem érzem azt, hogy akár a daráló, akár a főző hátráltatna a magasabb minőség elérésében. Lehet hogy majd idővel eljön ez is, de nem hiszem hogy holnap, abban pedig biztos vagyok, hogy az már valahol a profi kategória alja lesz.
-
Pé
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére

szerk: ugyanitt bármilyen más darálót keresek

-
Pé
senior tag
Ha már PID ről esett szó. Valaki múltkor ajánlotta, hogy magasabb hőfokon próbálkozzak egy adott kávéval. Namost ha bekapcsolom a gépet villog a kis lámpa, hogy fűt. Amint megáll a villogás, gondolom akkor érte el a beállított hőfokot. Ekkor, ha megnyomom a csapolás gombot, abban a pillanatban elkezd fűteni megint ( függetlenül attól, hogy mennyit vártam vele ) Akkor ezzel hogyan lehet magasabb hőfokot generálni ? A PID erre lenne való ?

-
Pé
senior tag
válasz
tariattila
üzenetére

Vizes nem volt, sőt, elég lassan jött le, és jó sűrű lett. Na mindegy, próbálkozok még finomhangolni

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- SörcsaPH!
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Futás, futópályák
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Melyik tápegységet vegyem?
- War Thunder - MMO Combat Game
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) Illetve 2 gépem volt ez előtt amit eladtam egy Szarvasi meg egy Saeco, meg egy Graf CM80. Kávét is beleszámolva százmilliárdezermillió

Én babtartály nélkül használom. 1-2 szem bab szokott megülni a peremen, pont ahogy mondod.
)

![[link] [link]](http://i.imgur.com/Y9j6Ntm.jpg)
Nekem Rancilio Silvia nagy szerelmem, de a Gaggia Babymet nem érné meg lecserélni.