Hirdetés
- Hobby elektronika
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- VR topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nikon DSLR topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
libit
tag
rossz oldalrol kozelited meg...
(a megrendelo is ugyan olyan kapzsi, mint a gyarto)
ki kenyszeriti a megrendelot arra, hogy 2 evre elore X millio darabot rendeljen?? - ha megrendeled, fizesd ki!
ha nem rendelsz ennyire elore, vallald a kockazatat, hogy nem lesz RAM-od
(ha makod van, olcsobban vehetsz 1 ev mulva...) -
Tasunkó
őstag
Nem mindegy hogy az ötszörös az mondjuk euróban 1 milliárd és 5 milliárd, vagy 500 és 2500. Mivel egyik az a túléléshez kell, így nem ugyanaz a döntés, csak attól hogy pénz az egyik és pénz a másik. A befektetés aztán lehet AI lufi, ami kipukkad ki nem szarja le, míg a kisember 500 eurós lufija kipukkad, akkor metróaluljáró. De például ha a kisembernek 5000 helyett 25 000-et kínálnak, és nem kérdezi miért az akkor a bérgyilkos kisember, vagy cégvezető kisember. Itt felvetődik a kérdés hogy az összegeknél még kisemberekről beszélünk-e, attól hogy elfogadták vagy ezek már nagyemberek?
A cég meg nem teheti meg hogy nem fogadja el az 1milliárd helyett az 5 milliárdot, mert ha a profitmaximalizációs eredendő célját elutasította, így megszűnik cégnek lenni. -
Danex
addikt
Lehet félreérthető volt, nem arra gondoltam, hogy most a micron gyárban dolgozónak 5x fizetése lesz.
Hanem szimplán arról ,hogy az emberek mutogatnak a cégekre, hogy hát mi az már, hogy ha megtehetik akkor extra pénzt kérnek a termékükért.
De ha a kisember kezében lenne olyan opció, hogy holnaptól 5x annyi lehetne a fizetése akkor biztos vagyok benne hogy az emberek 99.9%-a elfogadni bármi második gondolat nélkül. -
KROK640
nagyúr
válasz
antikomcsi
üzenetére
Pontosan ugyanilyet KITet nem vettem meg sajnos 2025 júliusban 21 ezerért
mondván van 32GB RAMom úgyis, ráér ez még. (másra kellett a pénz)
Ha akkor tudom mi vár rám, akkor kettőt is vettem volna inkább, egyet használni, egyet meg most eladni, és akkor ingyen volt a bővítés (sőt, kerestem is rajta).
Durva egyébként, hogy eleinte 20-30%-ról volt szó, aztán arról, hogy ajjjaj, duplázódhat is akár, mire meg ideért a magyar kiskereskedelembe, addigra ez nekem bizony kemény ötszörözés!És szerintem DDR4-ből spekulatív hiány van. vagyis nem ténylegesen van kevés, csak mindenki arra számít, hogy majd kevés lesz, meg az 5-nek felment az ára, akkor vigyük fel a 4-es árát is.
-
gliskard
senior tag
Az, hogy fél attól, nem lesz alapanyag (RAM IC) a saját gyártásához. Ez teljesen érthető, senki nem akar piacot veszíteni, meg egyébként is az a legdrágább termelőgép, ami áll és nem termel.
Azoknál akik pl. az OpenAI túlfoglalása miatt lecsúsztak a megrendelési lehetőségről azoknál is állni fog a termelőgép.
Cáfold meg, hogy nem a pénzről szól ez az egész!
Nem ezt akarom cáfolni, mert pénzről szól. Amióta van pénz azóta ez működik - aki észreveszi a lehetőséget az igyekszik kihasználni...
De! Ott a másik oldal is, amikor az ember (cég) igyekszik bebiztosítani magát, hogy ne ő legyen a lúzer vagy még rosszabb esetben ne őt b@asszákát...
A jelenlegi memória 'válság' okozói közvetve más iparágakra is elkezdtek hatni. A memória árak emelkedése miatt szinte minden amiben memória van azoknak az ára emelkedni kezdett. Ezek nem csak a PC-kre, konzolokra, telefonokra hatnak hanem például az orvosi diagnosztikai eszközökre, pénztárgépekre és szinten minden hétköznapi dologra amiknek az ártöbletét szimplán át fogják terhelni a fogyasztókra.
Ha így nézem, akkor a memória gyártók intézkedése a kapzsiság mellett részben csökkenti ezt az általános áremelkedést is... -
Alaaf Pi
őstag
-
Yutani
nagyúr
Hát ha egy cég a kapacitása 90%-át egy vevőnek adja, akkor nyilván be is akarja magát biztosítani, egyetértek. Az a baj, nem tudjuk, hogy milyen felosztásban foglalják a vevők a memóriagyártók kapacitását. Mivel több AI eszköz gyártó cég van, én nem gondolkodtam ilyen szélsőséges arányokban.
-
Alaaf Pi
őstag
"De itt nincs ilyen, mert eladnak mindent, még ha nincs is AI. Egyelőre a meglévő kapacitással kell számolniuk, tehát teljesen felesleges ilyen szerződéseket aláíratni a vevőkkel."
Ha A vevö azt mondja, kell neki a kapacitás 90%-a, akkor ha vele leszerzödnek, utána a többiek csak a maradék 10-zel tudnak tervezni. Ahhoz igazítják az üzleti terveiket, gyártási ütemezést, mindent. Ha ezek után azt mondja A vevö, hogy neki csak a korábbi fele kell, akkor azt abban a pillanatban már nem tudják kinek eladni. Mert nincs hozzá kapacitás a teljes ellátási lánc random szeletében a végterméktöl indítva. Ha valamelyik vevönél polcokon áll midnen, csak a memóriachip hiányzik, az fel tudja szívni a felszabaduló mennyiséget/kapacitást, de ilyen nem lesz. -
haxiboy
veterán
"ami így a kereslet és a kínálat stabilizálását vonhatja maga után"
Hát peeeeeersze, a consumer piacról egyre inkább kivonuló, az AI-vel foglalkozó cégeket töküknél szorongató memóriagyártó cégeknek majd pont érdekük hogy a kereslet-kínálat stabil legyen.
-
"a kockázatokat a nagyobb megrendelőkre hárítja"
Mégis jó lenne a konzumer piac kiszámíthatósága, a vállalati szektor nyilvánvaló gátlástalanságával szemben
-
Tasunkó
őstag
Ehhez tudomány sem kell hogy megcáfoljuk hogy nem akar minél többet, akinek több van. De persze vannak ilyenek, mert a bolondságnak nincs határa amíg az élettel összeegyeztethető, de minél inkább érvényes rájuk ez az állítás, annál kevesebben vannak, és annál extrémebb, mondhatni patológikusabb személyiségek. A cégek sem véletlenül alkalmaznak vállalati pszihológiát, mert organikusan nem áll elő a megfelelő ilyen tulajdonságú ember, így manipulálni kell őket hogy úgy viselkedjenek ami megfelel egy kapzsiságnak vagy telhetetlenségnek. A tulajdonosok akarata mindegy, mert akkor is több pénzt kapnak ha nem akarnak. A pénzköltés miatti flusztráció azért alakul ki, mert nem tudnak annyi pénzt elkölteni, amit észrevegyenek valahogy. Sőt ha elosztogatják, annak is megvan az alapítványi háttere, ami aztán még többet fog csinálni. Így alakult ki, tökmindegy hogy milyek a szereplők, kapzsik vagy sem, a mechanizmus rájuk erőlteti a működését. A mechanizmus viszont az emberrel szemben lehet annyira bolond hogy az élettel ne legyen összeegyeztethető, mert ugye nem él, max. az ember fog miatta meghalni, de az év végi gazdasági kiértékelésben az utolsó év mindenképpen sikeresre van ítélve.
-
g@bo
nagyúr
válasz
tranceplanet
üzenetére
előtte meg a bitcoin bányászok miatt nem volt normális áron vga, ami most sincs, más miatt..
valahogy, valamiért mindig mi (végfelhasználó) szívunk. -
Yutani
nagyúr
Nyilván nem egy ember áll az egész mögött (DE! TRUMP!
), hanem maga a piac. A cégek nyereséget akarnak (elfogadott, hogy ez rendben van, a piacgazdaság így működik), és arra a vonatra szállnak fel, ami pénzt termel nekik. Most az AI a hívószó, a hardvergyártók meg akarják lovagolni a keresletet, és most ennek az eredményét látjuk. Fentebb leírtam, hogy a cégek nyereségorientáltak, a menedzsmentnek ez a végső fókusza, mert a tulajdonosoknak ez az érdeke (az üzletet pénzért, a focit gólért játszák, alapszabály). A tulajdonosok emberek, akik minél több pénzt akarnak, mert tudjuk, hogy sosem elég, tehát mi marad a végére? Kapzsiság. Emberi tulajdonság, persze már-más szintű egyénenként, de azt is tudjuk, ha valakinek minél több van, annál többet akar. -
Yutani
nagyúr
Mi gátolja meg a megrendelőt abban, hogy csak annyit rendeljen aminnyire ténylegesen szüksége van és ne lényegesen többet?
Az, hogy fél attól, nem lesz alapanyag (RAM IC) a saját gyártásához. Ez teljesen érthető, senki nem akar piacot veszíteni, meg egyébként is az a legdrágább termelőgép, ami áll és nem termel.
A memória gyártóknak is az a gondjuk, hogy ez egy olyan lekötött gyártási kapacitás amit fent kell tartani (ütemezett gyártásban ez komoly logisztika) amit lehet hogy nem fizetnek ki.
De itt nincs ilyen, mert eladnak mindent, még ha nincs is AI. Egyelőre a meglévő kapacitással kell számolniuk, tehát teljesen felesleges ilyen szerződéseket aláíratni a vevőkkel.
Más kérdés, hogy a jövőre nézve, ha bővítés mellett döntenek, arra kell legyen megrendelés, de az meg időtávban olyan messze van (2-3 év?), hogy ki lesz az a megrendelő, aki a mostani emelt áron (már 80-100%-kal emelkedett a szerződéses ár decemberre DRAM és NAND esetén!) bevállalja a 2-3 éves időtávot?Ha a gyártók kockáztatnak és kapacitást bővítenek, mert hiszik, hogy az AI bumm még eltart egy ideig, az árak újra normalizálódhatnak, de az megint csak 2-3 év, amikor belép az új kapacitás és a többlet termelés megjelenhet a piacon.
Az AI kapacitás növekedés várható felfutása maitt kötnek le hatalmas kapacitásokat. Ezzel a megrendelő úgy tud tényleges költség nélkül lekötni kapacitást, hogy közben szivatja a közvetlen konkurenciát is (meg más iparágakat).
Igen, itt a meglévő kapacitásból kötnek le, nem plusz bevont kapacitásokról beszélünk, mert az nem sok van a rendszerben. Erről szól a mostani krízis, mert nem plusz kapacitással gyártják a HMB-et AI felhasználásra, hanem a meglévő DRAM és NAND kapacitást irányították az a sokkal jobban fizető területre. Itt megint csak ugye a profit növelése a cél (mint minden piaci alapon működő cégnek), ami a menedzsment elvárása -> ami a tulajdonos érdekét képviseli -> akik emberek és még több pénzt akarnak.
Az, hogy esetleg az AI még hasznos is lehet, koincidens, és mindenki örül.Cáfold meg, hogy nem a pénzről szól ez az egész!
-
válasz
tranceplanet
üzenetére
"Hát srácok ezt megszívtuk, nem kicsit, nagyon!"
Én is pont lemaradtam a korrekt árú ramról.mire váltani akartam
Úgyhogy marad még pár évig az am4,meg a ddr4...ennyi! -
Sogron
tag
Azért vicces volt olvasni, hogy a samu kénytelen volt 50%-al emelni a ddr5-ős ramchipek árait, míg a kiskerekben 6-10X annyiba kerülnek!? A legnagyobb skalperek a kiskerek/nagykerek/importőrök...
-
tranceplanet
addikt
Szóval maradok az eredeti véleményemnél, a gyártó bebiztosítja magának az extraprofitot, mert a tulajdonos annak örül, a részvényesek meg örülnek a nagyobb osztaléknak, mert az ember szereti a minél több pénzt, mivel a kapzsiság mozgatja a világot.
Látható a helyzet, ahogy szubjektíven én gondolom, lássunk a színfalak mögé. Emlékeztek nemrég az Nvidia cikkezett, hogy a Founders kártyákat legyártatja a saját GDDR7 memóriákkal viszont a custom gyártóknak maguknak kell beszerezniük vRAM-mot. Ez előrevetíti hogy tényleg le vannak foglalva a kapacitások a RAM gyártóknál. Ráadásul ez azt is egyértelműen jelzi, hogy az Nvidia sz*rik a gémerek fejére, mert a consumer piac neki aprópénz. Nvidia számára az AI gyorsító kártyák a prio.1, az hozza a nagy pénzt. Tehát az Nvidia a gyártási kapacitások nagy részét a HBM memória gyártására kötötte le a dél kóreaiaknál. Nos a konzolokon is HBM memória van, lehet a Microsoft konzolja ki is hal, vannak pletykák. Nos a bőrkabátos kedvencünk az AI előadáson nem volt szerény, ki is mondta: " Gazdagok leszünk! "
Namost az AI gyorsító mellé kell PC is ipari formában és hát abba is kell RAM, tehát az is hatalmas készleteket felszív. Láthatjuk, hogy az AI boom még tart, tehát nem a lefutó szakaszban vagyunk, AI közponok épülnek serényen. Nos a maradék kapacitás pedig elmegy a többi szegmensre: Apple, Telógyártók, Autóipar, Dell-HP-Lenovo hármas Desktop PC & Workstation & Server, ASUS ROG ... teljesség igénye nélkül. Mi mezei gép építők maradtunk a végére! Hát srácok ezt megszívtuk, nem kicsit, nagyon!
És a lényeg a nagy kartell:
SK Hynix - Samsung & MicronSz*rjanak sünt a kartell tagjai!

-
GEIL
addikt
S ilyenkor nem lehet "elállni a vásárlástól" utólag ?
Megrendelem, fizetem, átveszem....de úgy tudom minden további indok nélkül el lehet állni a vásárlástól és a blokkal együtt vissza tudom vinni / küldeni....
-
Tasunkó
őstag
Kapzsiság lehet, csak nem emberi. Statisztikailag a legtöbb ember nem így viselkedik, csak az extrém szélsőségek. Ha emberi lenne az jó lenne, mert le lehetne állítani, vagy mérsékelni. Ez egy mechanizmus, amit az is aki a nyertese és az is aki a vesztese, csak nézhet. Ezt a mostani állapotot lehet hogy valaki okozta, de valószínűsíthetőbb hogy az is csak elszenvedi aki nyer rajta. Erre mondják hogy nincs senki a pilótafülkében.
-
gliskard
senior tag
Mi gátolja meg a megrendelőt abban, hogy csak annyit rendeljen aminnyire ténylegesen szüksége van és ne lényegesen többet?
Nagyon kisakrítva ez olyan, mintha a falu egyetlen kocsmájában valaki lefoglalalna előre 1000 korsó sőrt a következő 10 napban mert lehet hogy jönnek a haverjai, lehet hogy 5-en de az is lehet hogy csak 1, ezért vagy megveszi az 1000 korsó sört vagy nem, de a kocsmárosnak készülnie kell arra, hogy kiadja neki amikor ő kéri...
A memória gyártóknak is az a gondjuk, hogy ez egy olyan lekötött gyártási kapacitás amit fent kell tartani (ütemezett gyártásban ez komoly logisztika) amit lehet hogy nem fizetnek ki.
Az AI kapacitás növekedés várható felfutása maitt kötnek le hatalmas kapacitásokat. Ezzel a megrendelő úgy tud tényleges költség nélkül lekötni kapacitást, hogy közben szivatja a közvetlen konkurenciát is (meg más iparágakat). -
Yutani
nagyúr
Köszönöm, hogy említetted az egyensúlyi árat, mint közgazdasági elvet. Ez gyakorlatilag leírja a kapzsiság okozta folyamatot. Mert ha eljutsz a végső mozgatóerőig, rájössz, hogy az a haszonszerzés, az emberi kapzsiság. És nem kell ehhez jobboldalinak meg baloldalinak lenni, ahogy én nem is vagyok, csak józanul gondolkodom.
Egy termék ára nem egy önálló entitás, ami gondol egyet és felmegy vagy lemegy. Az árra a gyártóknak és kereskedőknek van ráhatásuk. Ha egy termékre megnő a kereslet bármi miatt, a gyártó adhatja drágábban, mert úgyis elviszik, de közben az ő költségei nem változnak, mert ugyanannyit gyárt ugyanazon a bekerülési költségen. Most ezt látjuk, ebben a pillanatban a memória ára el van szállva, a volumen nem változott, a gyártók költségei sem emelkedtek, ami indokolná az áremelést. Egyszerűen drágábban adják, mert megtehetik, de egyébként semmi okuk nincs az áremelésre, tehát adhatnák ugyanannyiért, mint eddig. Csak hát az a jól bevált gyakorlat a piacgazdaságban (amit a haszonszerzési vágy mozgat), hogy ha egy termékre túlkereslet van, akkor lehet drágábban adni. Aztán arra nincs írott szabály, hogy akkor mennyi is az a drágábban, hanem addig tolják felfelé az árakat, amíg kialakul egy egyensúlyi ár, ahol sokan kiárazódnak (nincs rá pénze; lenne rá, de soknak tartja az árat), így a kereslet csökken, de mégis marad annyi vásárló, hogy a szűkös készletből azokat ki lehet elégíteni.
És akkor még a kereskedőkről nem is beszéltem, azok aztán még durvábbak, látjuk ezt most, és láttuk évekkel ezelőtt az első és második bányászláz idején, valamint a scalpereket se feledjük. Mind-mind a kapzsiság hálójában. Sajnos emberi alaptermészet, mindig többet akarunk magunknak, senki nem kivétel, talán csak a Dalai Láma.

-
Tasunkó
őstag
Ha valami került 10 000-be kedden és szerdától 60 000, arra nem politika használni az extraprofit kifejezést. Egyébként meg 1 körös gondolkodás hogy megnőtt a kereslet, mert Zeusz megnövesztette, az meredeken politika, mert nyilván vannak további körök hogy miért nőtt meg, és oka van hogy miért tudomány az ha 1 körnél ragad le a köztudat. 5x-ös bevételből nyilván 5x könnyebb gyártósort építeni, ez a cég alapból szegény és salakot eszik hitelből, ennél már csak az röhejesebb amikor elviszi a hasznot a munkabér.
-
poci76
aktív tag
Alapvető közgazdasági elv, hogy egy piacon a kereslet és a kínálat egyensúlyát az ár állítja be. Ha valamire hirtelen megugrik a kereslet, akkor az ár addig változik, míg a kereslet és a kínálat újra egyensúlyban nem lesz. Erre extraprofitozni meg kapzsizni az már nem közgazdaságtan, hanem politológia: baloldali populizmus.
A gyártóknak nagyon óvatosnak kell lennie a gyárépítéssel, mert ez alapvetően hitelből történik, senkinek sincsenek tízmilliárd dollárok a fiókjában. Ha a hypera pattanva építenek egy gyárat, majd visszaesik a kereslet, az simán a cég csődjét jelentheti. Ha a cikkben írt módon a gyártók bebiztosítják, hogy a következő időszakban lesz elég bevételük, hogy a gyárépítésre felvett hiteleket vissza tudják fizetni, akkor bátrabban belevághatnak a gyárépítésbe, amivel mindenki jól jár: lesz elég memória a jövőben, és nem mennek csődbe a cégek. Ez ráadásul azt is jelentheti, hogy hosszútávon a memóriaárak a korábbi minimum alá is bemehetnek, hiszen javult a gyártástechnológia, nagyobb kapacitású lapkákat tudnak gyártani, mint korábban, nagy mennyiségben.
-
Alaaf Pi
őstag
Szintén autóipar, kiegészítés: a hosszútávú tervezés is olyan, a projekt mennyiségi és lefutási tervezésnél megadják, x évre elöre, évente, havonta mennyi terméket terveznek, nominális, maximális és minimális mennyiséget.A gyártókapacitást a maximálisra kell tervezni, az árazést viszont nominálisra. És a szerzödésben benne van, hogy N% eltérésig nem kell értesíteniük a beszállítót, valamint nincs árváltoztatásra jogosultsága a beszállítónak. És itt akár 20%-okról is tudunk beszélni. Láttam már projekt, ahol 20% volt a limit, a terv meg nem csak idöben változott -megnyúlt, így tovább kellett foglalni a gyártósornak a helyet-, hanem a mennyiség is csökkent, 19%-ot. Vagyis nem volt joga a beszállítónak reklamálni. Nem kellett róla szólni neki, miközben egyes részelemek a projekten belül 50+% csökkenést szenvedtek el, és mindenkinek érdeke lett volna újraszámolni a gyártási koncepciót, mennyi gyártósor kell, mikor, hol, honnan kéne melyik piacra szállítani stb. ilyenekkel baromi könnyü bedönteni egy beszállítót.
-
válasz
antikomcsi
üzenetére
A magyar piac jellemzően gyorsan reagál a változásokra, főleg, ha valami drágul. Feltételezem hirtelen még a korábbi, olcsóbb beszerzést is "árkorrekciózták", mert nehogy má' nekik ne legyen extra haszon...
-
Yutani
nagyúr
Nagyon rossz a példád. Ha a munkavállaló = memóriagyártó, akkor a munkavállaló mondja meg, hogy mostantól ötszörös áron dolgozik. Persze a munkáltató meg azonnal kiröhögi és alkalmaz helyette valami épeszűt, aki az adott pozíciónak megfelelő normál bérszínvonalon hajlandó elvégezni a munkát.
Akkor állja meg a helyét a hasonlatod, ha egy nagyon speciális munkakörről van szó, de akkor sem életszerű a többszörös béremelés, maximum néhány tíz százalék.
-
Yutani
nagyúr
Egyelőre ott tartunk, hogy állandó a kapacitás, a kereslet megnőtt, az árakat feltolták a gyártók. Ha ebben a környezetben a magas árú megrendelést a vevő köteles kifizetni, akkor az azt jelenti, hogy ha 1 év múlva a memória hirtelen újra a felébe kerülne, a megrendelésen szereplő magas árat akkor is ki kell fizetnie a vevőnek. Tehát itt arról van szó, hogy bebiztosítsa magának a gyártó az extra profitot, semmi más nem számít.
Értem én, hogy új kapacitások kiépítése, satöbbi, de azt eddig is meglépték extra profit nélkül, mert az eddigi ár is tartalmazta a megtérülést. Hiába van extraprofit, az új gyártósorok kiépítése, ahogy te is kihangsúlyoztad, időbe telik, tehát ezen egyébként sem segít az extra bevétel.
Amúgy meg a kurrens memória IC a mai világban meg kb. olyan, mint a százasszög: nem fog a nyakukon maradni, felhasználható rengeteg eszközbe.
Szóval maradok az eredeti véleményemnél, a gyártó bebiztosítja magának az extraprofitot, mert a tulajdonos annak örül, a részvényesek meg örülnek a nagyobb osztaléknak, mert az ember szereti a minél több pénzt, mivel a kapzsiság mozgatja a világot.
Nem kell a távoli múltba menni, láthattuk, hogy mi történt a bányászláz idején, többszörösére nőttek a videókártya árak, mindenki nyerészkedett, mert a kapzsiság hajtotta az embereket. De ez régi nóta, mióta világ a világ, ez van, szóval nem kell mosdatni "szegény" gyártókat.
-
antikomcsi
veterán
Megnéztem pár webshop memória kínálatát, és azt látom, hogy gyakorlatilag fosásig van kínálat, és a szállításnál nem hónapokat, heteket írnak, hanem gyakorlatilag elérhetőek, 1-2 munkanapon belül nálunk lehet a kívánt termék. Éppen csak annyi a bökkenő, hogy mondjuk az a ddr4 kit (2x16) amit még nincs egy éve, hogy vettem, most 4-5-szörös áron van. Pedig ha valami azért drága, mert hiány van belőle, akkor az nekem nem azt jelenti, hogy dugig vannak vele a kereskedők. Azért ez nem normális, vagy mondjam úgy, hogy számomra nem elfogadható. Azért ez nem pár százalék. A számla részleten, ami februári nettó ár van, ehhez képest most 17.780,. helyett 86.600.-.
-
Tasunkó
őstag
A magánszemély ha úgy viselkedik mint egy cég, az súlyos szociopata tarkítva a kötözni való bolonddal. A cég az csak a sima profitmaximalizáció rokonértelmű kifejezése, így képes saját maga ellenségévé válni, hosszútávon mindenképp.
Valami szerződésbeli gubancok ezek, hogy tudjon olcsóbban is árulni, mert ennyiért mint amit az AI cégek becummantanak, másoknál keresletcsökkenést eredményez, és nekik szívesen adnának el olcsóbban is, mert az is haszon, csak kéne biztosíték mert akkor a kis haszon nem veszélyezteti a nagyot, vagy nem hoz létre olyan szereplőnek lehetőséget, akit nem kontrollálnak. -
Danex
addikt
Jó mondjuk ezt mindenki leírja, hogy csúnya memórigyártók, de ha valaki bekopogtatna ,hogy szia, ugyan azért a munkáért amit most végzel 5X annyit fizetünk a következő úgy, minimum 2-3 évben garantáltan akkor szerinted az emberek hány %-ka menne már holnap az új helyre dolgozni?
Szerintem mikor a legtöbb embernek adnak fizuemelést akkor nem mondják azt, hogy áhh én ezt inkább nem fogadom el, hogy ne legyen drágább a kenyér vagy bármi.
Senki sem a saját maga ellensége, legyen az magánszemély vagy cég. -
gliskard
senior tag
"De hát tudjuk, a kapzsiság mozgatja a világot." – nem ennyire fekete-fehér a világ...
Az ütemezett gyártás tervezés és a folyamatos kihasználtság biztosítása nem ördögtől való. Illetve nem csak a gyártó, de a beszállítói lánc tagjai is szívnak, ha irreálisan nagy megrendelést ad le valaki és aztán ennek egy jelentős részét visszamondja. Például a chip gyártásnál a vegyszer és ipari gáz beszállítók szinte folyamatosan szállítanak, mert az autó iparhoz hasonlóan nincs nagy tételes (több hétre elég) raktározás a FAB-okban. De a chip gyártásnál a víz fogyasztás is jelentős amit szintén biztosítani kell (még akkor is, ha ez látszólag nem tűnik problémának – TSMC pl. külön céget tart fent víz szállításra a FAB-okhoz).
Továbbá a gyártó sorok felhúzása (de még egy wafer tesztelő és tokozó gépsor is) komoly költség ami nem 1-2 év alatt térül meg, ezzel a lépéssel inkább a megtérülési időt rövidítik.
Arról sem kell megfeletkezni, hogy ez nem feltétlenül olyan mint a 100as szög gyártás – ha nem kell az A megrendelőnek, akkor majd a B megrendelő elviszi és addig ott áll a sarokban...
+1 a nyereség egy részét a kénytelenek visszaforgatni R&D-be és gyártósor fejlesztésbe. Ha ez olyan egyszerű és gyors pénzkereset lenne, akkor a fél világ memóriát gyártana.
-
KROK640
nagyúr
válasz
<Adamsky>
üzenetére
jaja. Mondjuk új cégek belépését nem tartom valószínűnek (ez azért nem egy kosárfonás, vagy hamburgerkészítés szintű valami), mivel hatalmas tőke kell hozzá, és alacsony árakkal kell indulni. Még egy olyan nagy szereplőnek mint az Intel, sem könnyű az élete a VGA piacon.
De persze néha új autógyárak is nyílnak...Amiben inkább bíznék az a kapacitás bővítés, de sajnos ha belegondolsz valahol ez a gyértónak kontraproduktív, hisz rengeteg pénz, 2-3 évig csak viszi a pénzt, aztán kezd el termelni, és az egyik hatása, hogy lenyomja a magas árakat

-
KROK640
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Egyértelműen kevesebb gép fog épülni. Sokaknak lesz ez komoly bevétel kiesés. Azzal pedig, hogy az NVidia RTX5000-es kártyáinak a kivonása az Európai piacról is azt mutatja, hogy azért vannak, akik igyekeznek még súlyosbítani a hiányt és ezáltal nyerészkedni.
Persze lehet, hogy csak VRAM nincs, de akárhogy is, azoknak jó ez most akik kártyákat birtokolnak.#15 anulu : Persze. Cégeknél is gond lehet majd, sőt extra költséget is jelenthet, amit végeredménybe véve megint a vásárló fizet meg.
-
-
Yutani
nagyúr
Azért gondolom gusztustalan húzásnak a memóriagyártók részéról ezt a lépést, mert nem a bekerülési költségeik miatt nőtt meg az ár, hanem mert megtehetik, hogy sokkal drágábban adják a megnőtt igények miatt. Amikor majd ez az igény csillapodik, az árak csökkennek, ők csak visszatérnek (ha visszatérnek...) a korábbi árakhoz, tehát konkrét veszteségük nem keletkezik, "csupán" az extraprofit marad el. Na, pont ezt az extraprofitot akarják bebiztosítani a követkető 1-2 évre lekötendő szerződésekben.
De hát tudjuk, a kapzsiság mozgatja a világot.
-
<Adamsky>
nagyúr
Én is olyan helyen dolgoztam korábban (bár nem közel a tűzhöz), ahol azon ment a bűvészkedés, hogy "minden legyen polcon", ergo kb. bármilyen – az utolsó pillanatban beeső – megrendelést (is) ki tudjunk elégíteni, de közben a hónap- / negyedév végén mégse legyen teli a raktár alkatrészekkel.
A végén – kis túlzással – már az üveggömbös, tarot kártyás jósnők is be lettek vetve.
Szerintem egyszerűen eljött az a pont (vagy még csak fog), amikortól ez már nem tartható fenn.#13 KROK640
" ... féléven belül több nagy gyártó is sírni fog, és szemmel láthat veszteség keletkezik a szegmensben."
Azt hiszem egyről beszélünk. Változnia "kell" a dolognak, különben nagyon keserves időszak köszönt(het) be. Az viszont, hogy mikor lesz a "visszapattanás", és hogy azt hányan (cégek) élik meg, – lesznek-e új "versenyzők" – izgalmas kérdés.#14 Dare2Live
"Az első ami beugrik a cikkről, hogy openai 2026-2027 ram termelésének a 40%át lefoglalta... " ← itt a végén a lényeg. És ezen próbálnak most a gyártók változtatni. Mert eddig kb. bárki mondhatott bármit (ide nekem az összes RAM-ot), mert – ezek szerint – nem volt következménye. Talán ez most változni fog, és talán a helyzet is normalizálódik némiképp. -
-
Dare2Live
félisten
Az első ami beugrik a cikkről, hogy openai 2026-2027 ram termelésének a 40%át
lefoglalta... és mindenki mint az őrült próbál foglalni. Erre a reakció memóriagyártók részéről, hogy ha leszerződtél kifizeted.@KROK640
Nem kérdés, hogy ilyen ram árak mellett kevesebb magán gép fog épülni. Erre is reakció az NV visszavágja a vga karik gyártását. Talán még a céges vonal is itt-ott vissza lesz fogva.
Én viszont nem várom, hogy ez bármit kibalanszolna. 2026-27 minden legyártott ramjáért sorban áll az AI. -
KROK640
nagyúr
Már ebben a topicban is írtam : Arra számolok, hogy az elmaradt gépfejlesztések, új gép vásárlások (és akkor még a telefonokról meg egyéb kapcsolódó cuccokról nem is beszéltem) miatt féléven belül több nagy gyártó is sírni fog, és szemmel láthat veszteség keletkezik a szegmensben.
Mert az egy dolog, hogy én pl lefújtam az idén januárra tervezett AM5 + DDR5-re váltást... De az ismerősi körben sok-sok embernek tervezek, építek gépet, és gyakorlatilag mindenki letett most erről. Nagyobb körben a Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek? topicban is érdemes körülnézni, ott is eléggé visszaesett az új gépet tervezők száma. -
KROK640
nagyúr
" egyes cégeknek nagyon bízniuk kell a saját üzletük fellendülésében. Ha ugyanis ez nem valósul meg, akkor kifejezetten drágán vettek maguknak rengeteg, amúgy fel nem használt memórialapkát."
nagyon helyes, így talán átgondoltabban rendelnek majd
-
ivarg
tag
Ez azt mutatja, hogy a gyártók már látják a felfutás potenciális végét vagy azt, hogy belátható időn belül felzárkózik a gyártás a kereslethez ezáltal bedőlhetnek majd az árak.
-
anulu
félisten
válasz
[CS]Blade2
üzenetére
ill azt it mutathatják a világ felé, hogy ők megteszik ami tőlük telik és próbálják az üzletet értelmes szinten tartani és nem engednek a az AI hype-nak jobban, mint szükséges. jelenleg ugyanis elég nagy hate zúdul mind a 3 nagy gyártóra.
-
[CS]Blade2
addikt
Inkább az lehet, hogy mindenki elkezdett jóval többet mondani, mint amennyit valójában megvesz. X szólt, hogy 5 millió db kell neki, (de közben csak 3 millió), hogy, ha esetleg úgy alakul, hogy több kellene a 3-nál, akkor meg van rendelve. Magukat akarták levédeni, mert meg lehetett ezt így tenni, hogy biztos, hogy jusson nekik, és jó áron.
Az eladott és a megvett mennyiség így is annyi lesz, amennyi egyébként lenne, csak a gyártóknak lesz egy értelmes rendelési listája.
-
Alogonomus
őstag
Ez sokkal inkább arról szól, hogy nehogy végül a memóriagyártó nyakán maradjon a memórialapka, ha például a piac a szerződéskötés és az azt mondjuk másfél évvel követő teljesítés közötti időszakban elkanyarodna másik memóriatípus használata felé.
A kiegészítés azt próbálja biztosítani, hogy amennyiben most leköt egy ügyfél memórialapkákat, amiket a memóriagyártó a szerződés szerint mondjuk másfél év múlva vállal leszállítani, akkor az ügyfél hiába is próbálná visszamondani a megrendelt mennyiség bármekkora részét, azt ne tehesse meg. A memóriagyártó a megkötött szerződés alapján a szerződéskötéstől számított másfél év múlva leszállítja az elkészült memórialapkákat, és behajtja a szerződés szerinti ellenértéket a megrendelőn akár bírósági úton is. Így a memóriagyártó biztos lehet a jelenlegi memóriahiány enyhítése érdekében végzett termelésbővítő beruházásai megtérülését illetően, mert az elkészülő memórialapkákat a szerződésben szereplő áron számlázhatja le akkor is, ha közben a jelenlegi 4-6x-os memóriaárak visszatérnének a normális szintre.
Az persze egy lényeges kérdés, hogy egy ilyen esetben mennyi esélye lenne érvényesítenie a memóriagyártónak a szerződéses jogát, ha azzal a szerződött ügyfeleinek a pénzügyi stabilitását is megingatná az akárhány milliárd dollárnyi az ügyfélnek már nem kellő memórialapka leszállításával és a lapkák ellenértékének a behajtásával. Valószínűleg úgyis közbelépnének az állami szervek a szerződéses kikötés semmissé nyilvánításával, hogy megvédjék az iparágat az összeomlástól. Csakúgy, mint ahogy az történt sok európai országban a devizahitel válság kapcsán, vagy például Texasban 2021 februárjában, amikor a váratlan hideg és a túlzottan a megújuló energiára alapozott termelés miatt a villamosenergia ára a százszorosára emelkedett, és akár 5000 dolláros villanyszámla is összejött egy hét alatt. -
Ez lufipukkanás-gyanús... Nem fog kelleni a sok ram, de ki kell fizetni --> Csődközeli cégek --> Állambácsi próbálja megmenteni, de indul a crash.
Mintha lett volna hasonló nem is olyan rég

-
Autóiparról tudok nyilatkozni, jönnek a lehívások, napi bontásban. Ez mondjuk a következő 2 évre X millió termék. De a garantált -amire a beszerzési engedély is meg van adva- az csak a következő 1-3 hónap (szerződéstől függően). Gondolom itt is ez ment, amit most megszűntettek. így az AI-lufi rizikó nincs "áttolva" a beszállítókra. Nagyon helyes, ha az AI miatt van a szitu, akkor vállalják is, ami ezzel jár.
-
<Adamsky>
nagyúr
+1
"Én azt hittem, ez alap. Ha megrendelem, főleg ha át is vettem, akkor ki kell fizetni... "
Ugyancsak felszaladt a szemöldököm a hír hallatán. Csoda, hogy ez így eddig működhetett.#3 HantekDSO
" ... abban gondolkodnak, hogy a RAM árak esni fognak?"
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy törekednek a kereslet és a kínálat stabilizálására. Ebből logikusan következhet némi árcsökkenés, de, hogy mikor térünk vissza a teszem azt akár csak 1/2 évvel ezelőtti árakhoz, jó kérdés.Egyébként szerintem tuti megy a matekolás a háttérben, mert ez igazából – pláne hosszú távon – senkinek sem jó.
Szélsőséges példa: mindent is az AI-ba tolnak, de közben olyan drága lesz nem csak egy átlagos számítógép, de még egy telefon is, hogy a többség nem fog cserélni / fejleszteni (kb. csak azok, akiknek elengedhetetlen a munkájukhoz, esetleg az aktuális megkotlik. Bár utóbbi esetben is lehet előbb a használt piacon néznek majd szét az emberek).
Szóval minden (is) bele fog állni a földbe, amivel az átlag ember használhatná az AI-t, ami benyelte a sok chip-et. -
gliskard
senior tag
...vagy abban, hogy a nagy kereslet mögött nincs feltétlenül tényleges igény.
Jelenleg az AI-ban érdekelt cégek a kapacitás nagy részét lekötötték, ha ennek csak 10-15% mégsem kell, akkor az jelenleg tuti 10-15% veszteséget jelent, mert másnak értékesíteni tudták volna azt a kapacitást. -
HantekDSO
aktív tag
Akkor ha jól értem, a gyártók abban gondolkodnak, hogy a RAM árak esni fognak?
-
Ennek fő eleme egy olyan kikötés, amely garantálja az üzlet megvalósulását, vagyis a megrendelő mindenképpen köteles kifizetni az igényelt mennyiségű DRAM-ot, a szerződésben rögzített áron, illetve a már leszállított termékeket nem küldheti vissza.
Én azt hittem, ez alap. Ha megrendelem, főleg ha át is vettem, akkor ki kell fizetni...
-
DraXoN
addikt
hmm... a túlárazott árak ellen mennek (hogy a tervezett bevétel megmaradjon ram gyártóknál), ha hirtelen valahogy lenne olcsóbb ram (kína? ... bár van próbálkozás, hirtelen nem lesz azért olcsóbb ram a piacon.. főleg, hogy lehet licenszek hiányában inkább belső piacra terveznek elsősorban), vagy "bedőlne" az AI bővítési láz (direkt nem AI bizniszt említem, csak az aktuális bővítési mániát).. egyre inkább mondják hardver már bőven van AI cégeknél csak nincs hova bedugni és csak raktározzák a hardvert, illetve inkább felvásárolják a konkurencia elől a hardver kapacitást (nehogy ők maradjanak kapacitás nélkül)...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hobby elektronika
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Óra topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- új akku Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad X8 / 4/64GB / Wi-Fi / 12 Hó Garancia
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
mondván van 32GB RAMom úgyis, ráér ez még. (másra kellett a pénz)

), hanem maga a piac. A cégek nyereséget akarnak (elfogadott, hogy ez rendben van, a piacgazdaság így működik), és arra a vonatra szállnak fel, ami pénzt termel nekik. Most az AI a hívószó, a hardvergyártók meg akarják lovagolni a keresletet, és most ennek az eredményét látjuk. Fentebb leírtam, hogy a cégek nyereségorientáltak, a menedzsmentnek ez a végső fókusza, mert a tulajdonosoknak ez az érdeke (az üzletet pénzért, a focit gólért játszák, alapszabály). A tulajdonosok emberek, akik minél több pénzt akarnak, mert tudjuk, hogy sosem elég, tehát mi marad a végére? Kapzsiság. Emberi tulajdonság, persze már-más szintű egyénenként, de azt is tudjuk, ha valakinek minél több van, annál többet akar.

lefoglalta... és mindenki mint az őrült próbál foglalni. Erre a reakció memóriagyártók részéről, hogy ha leszerződtél kifizeted.