Hirdetés
- Hobby elektronika
- OLED TV topic
- Hamarosan "kémkedhet" az NVIDIA a saját GPU-i után?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Több száz játékban kezdi meg karrierjét az FSR Redstone
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
Topikgazda
A Tűzben edzettben láttam egy szögtartási trükköt a szalagcsiszolóval. Rárögzített egy vízszintezőt a markolatra adott szöggel elforgatva, és a szalagnak nyomva a kést azt nézte hogy a buborék középen legyen. A szalag függőlegesen futott.
-
sherlock82
senior tag
válasz
Dr. Oid
üzenetére
Én említettem mint karácsonyi ajándék, ha megkapom örülni fogok neki, ha nem akkor élek nélküle tovább.

Amúgy dugóhúzóra nincs szükségem szóval

Ha úgy alakul Karácsony után pár sort írok róla majd.
Én vintgae svájci bicskák közt láttam olyat mint szeretnél, de azok már nem mai darabok.
-
Dr. Oid
senior tag
Sziasztok, írtátok korábban a Victorinox Synergyt. Nekem régi vágyam egy olyan SAK, ami klipszes, pengerögzítős és rajta van a (szerintem) minimum konzervnyitó, sörnyitó és dugóhúzó. Ezen a Synergyn dugóhúzó nincs
tudtok olyan alternatívát, ami mindezt tartalmazza? -
user2
csendes tag
Köszönöm! A lamnia szimpatikus, elvileg talán be is tudják szerezni.
-
user2
csendes tag
Sziasztok! Tudnátok javasolni megbízható, eu-s kés webshopot? (A knifestock-ot ismerem, de náluk nincs a keresett Condor Half-spin.) Köszi!
-
-
Cicada? Nekem is feladta, jót röhögtem a nevén. Szerintem simán megcsinálja a gyártó másik modellnév alatt másik formával. Én most elkezdtem 1-2 régi (~30 éves) bicskámat letisztogatni meg rendbe tenni. Ez is olyan mintha lenne egy új késem. Az egyikkel kamasz fejjel még azt is megcsináltam, hogy majd én jól megedzem az acélt
Hát annyi eszem volt. Kiváncsi vagyok mi maradt az éltartósságából. 🫣 -

Annyira kár ezért a pengeformáért. Pedig a magnacut penge és a karbon markolat miatt rámentem volna főleg, hogy nem 200ezerbe kerül. De ez az elbaszott konyhakésre hajazó santoku penge forma rémes. Miért nem csináltak inkább egy sima tanto pengeformát.
-
schawo
titán
válasz
daninet
üzenetére
Az enyém is hasonló, csak még korábbról, amikor a kínai másolatokat csak Európában lehetett megvenni, az Alin nem volt élezőgép. A 250-es korund kövem már csak 220mm-es. A CBN nem kopik, mindig 250, ezért ha egyszer beállítja az ember a gépet és a szöget, onnantól az összes kést egyformán kell élezni vele.
-
daninet
veterán
válasz
csibe1
üzenetére
Nem, ezt magamnak csináltam, aztán kitalálta hogy legyen már csajosabb és behúzza

Van már neki 2 másik kése de meggyőzött
Ez az első kés ami kibírja majd a mosogatógépet is. Eddig csupa szénacél meg fa nyelű késeket csináltam. Ez rozsdamentes és teljesen szintetikus a nyele is. Illetve elég sok gondom volt az obiban/praktikerben kapható 2k epoxykkal. Bision, pattex stb mindre rá van írva, hogy 120fokig jó, de pépes szar lett mind 75 fokon a mosogatógépben. Ugyhogy összeszorítottam a fogam és rendeltem ipari loctite epoxyt. Állítólag kegyetlen cucc, savnak hőnek meg mindennek is ellenáll. Majd kiderül. Szóval ez tartósra lett tervezve

-
schawo
titán
válasz
Digitalpimp
üzenetére
Szia! Nem nagyon érek rá mostanában fórumozni. Látom te még kitartóan jelen vagy. Nálam mindössze annyi a változás kés témában, hogy a hagyományos, vizes, korund korongomat lecseréltem száraz CBN-re.
Ha valaki korongos élezőt használ, annak nagyon ajánlom a CBN-t. Sokkal tartósabb és kíméletesebb a gyémántnál, valamint sokkal gyorsabb és tisztább a vizes korundnál. A száraz korundról ne is beszéljünk, az szikrázó halál. -
válasz
daninet
üzenetére
tök jó, én is szívesen foglalkoznék hobbiként ezzel csak nincs meg hozzá a szükséges környezetFőállásban építész vagyok
Akkor így már értelmet nyert az avatarod is
Én amúgy szívesen készíttetnék teljesen egyedi kést magamnak, csak ugye a legtöbb kézműves nem vállalja vagy extra horror áron.
-
daninet
veterán
amikor ráérek elviszem barátomhoz galvolézerezni a késeket és rakok rájuk logót

Ezt szoktam, ez a monogrammom dB de csak a lyukak
de általában türelmetlen vagyok és lefotózom a késeket mielőtt oda jutok ugyhogy nincs a fotókon rajta.
Kést még nem adtam el, ugyhogy nincs "brand". Ha már a család és a barátok szaturált lesz késekkel esetleg elgondolkozok, de nem nagyon éri meg anyagilag. Sok-sok óra munka és egy ilyen kés max 50k. Ha egyedi kívánságokkal megy akkor hajszállal több. De cserébe belerakok 15k anyagot meg 8-10óra munkaidőt. Ha az ember visszaosztja akkor nem jönk ki óradíjban. Ha max ~2-3 óra/kés munkával elkészülne talán. Ha megnézed a magyar késkészítőket, akkor két féle van:
A) Kézi sorozatgyártás, 50-100 kés egyszerre templéttel, jiggekkel
B) ultraprémium egyedi több1000 eurós kovácsolt kések
A kettő között van amit én csinálok és az éhenhalás lenne
Főállásban építész vagyok, ez csak meditáció.
Csináltam egy vadászkést öcsémnek még múlt hónapban, ez K110 és zebra micarta. A pengén volt egy kis ragasztó maradék ami nem látszott és azzal együtt savaztam le
Így egyedi.
illetve vettem egy vákuum kamrát és elkezdtem fát stabilizálni nyélnek. Tettem kék pigmentet is bele
Ez itt kőris és platán, ők lesznek a következő alanyok

Kb ennyi az update az elmúlt fél évből

-
-
daninet
veterán
válasz
Digitalpimp
üzenetére
nem raktam kedvencek közé a topikot
de most bejelöltem így nem felejtek el okoskodni.
Sok érdekes dolgot csináltam egyébként, majd bedobok pár képet. aztán jön most az ünnep, bárki akit kihúzok Secret Santán jól jár mert kap egy kést
-
daninet
veterán
Ma fejeztem be asszonynak a kését. N690, márvány műgyanta nyél.
-
schawo
titán
válasz
gyapo11
üzenetére
Szar korongot használnak. Múltban élnek. A mai modern anyagok és gépek ezerszer jobbak, mint a régi szarok. Nekem 25 centis CBN (cubic boron nitride, köbös bórnitrid) korongom van szabályozott, stabilizált, alacsony fordulatú (90-150 rpm) élező köszörűn, és ma például egy óra alatt 12 kést éleztem vele. Köztük S35VN, R2, Aogami, VG10 és hasonló egzotikus anyagúak. Beállítással, és bőrös végső fenéssel együtt. Szikra? Ne vicceljünk. Olyan finoman, mégis rohadt gyorsan szedi, hogy csak na. És a CBN-hez még csak víz se kell. Drága, mint a rosseb, de más dimenzió.
-
H-Zol
őstag
válasz
gyapo11
üzenetére
Nem kés de élezés , ha elviszed a láncfűrész láncot megköszörűltetni és többet kell belőle levenni ( mint nekem most , mert egy szép kő benne volt a fában és az egész hegyét levitte ) és ha hüjén köszörűlik ( meg égetik és meg edződik ) utánna nem viszi a reszelő ! Szerencsére az enyémet én köszörűlöm szépen lassan !!
-
csibe1
addikt
válasz
gyapo11
üzenetére
"Ebből azt állapítottam meg, hogy profi munkaként megélhetésből nem lehet túl finomkodni, mert nem lesz kifizetődő, erre utalnak azok a panaszos hozzászólások, hogy melyik profi helyen hogy tettek tönkre késeket."
Akkor majd ezután is ahhoz a "profihoz" viszem a késeimet, aki az elmondásom szerint már előtte is tönkretette.

Teljesen logikus gondolatmenet. Vagy még sem?

-
gyapo11
Topikgazda
Láttam egy videót egy japán élező mesterről, 300 kg-os vizes kövön csiszol, olyan 70-80 centi átmérőjű lehet és éllel szemben is nyomta, mint ahogy a Victorinox bicskák gyártásánál láttam. Tőle elfelé forgott a kő. Aztán átment egy másik hasonló kőre és feltűnt, hogy annak is sercegő hangja van és komoly szikracsóvát dob. De aztán átment egy másik motorhoz, arra felcsavarozott egy kb. 30 centi átmérőjű korongot, aminek a felületén rászáradt paszta volt repedésekkel, mint egy kiszáradt folyómeder, fél cm is lehetett a repedések mélysége. Ezt szárazon használta, már finom volt a hangja de még ez is szikrázott, csak kisebb szikrák de tömény csóvában.
Ebből azt állapítottam meg, hogy profi munkaként megélhetésből nem lehet túl finomkodni, mert nem lesz kifizetődő, erre utalnak azok a panaszos hozzászólások, hogy melyik profi helyen hogy tettek tönkre késeket.
A másik, hogy úgy tűnik valamennyi szikrázást elbír a kés, persze nem mindegy az anyag, a nyomóerő, a szemcseméret, a hűtés. Sashimi kések voltak viszonylag kis elszöggel. -
-
gyapo11
Topikgazda
Késen nem nagyon látom hasznosnak. Túraboton pl. OK, nem csúszik le a kezem a markolatról. De késsel nem szurkálok, arra lenne értelme. Esetleg ha valamihez rögzíteni akarom, de kisebb kések úgyis zsebben vagy táskában vannak, csak a nagyoknak van tokja amit ővre lehet fűzni, arra meg azért nem kell. Mondjuk a zsebóra is zsebben van, mégis van lánca.

-
H-Zol
őstag
válasz
gyapo11
üzenetére
A fényképezőgépen nekem is van ( de ebbe a modern telefonos világban egyre kevesebbet van használva ) , lámpáimon általában a kis EDC lámpákon használom a csuklópántot , mint ezen a képen is látszik [kép] [kép] a két kicsinyített Convoy S8 lámpáimon rajtuk van , de már a Wurkkos TS11 - en nincs , mert ő oldalt kapcsolós , biztonságosabban lehet fogni , mint az ilyen kis hátsó kapcsolósakat !
-
gyapo11
Topikgazda
Na ezért lenne jó tematikus fórum, ahol témakörönként külön szobákat lehet nyitni. Volt szó már sokszor élezésről, de tényleg nem mindig könnyű megtalálni amit keresünk.
Szóval könnyű és szaktudás nélküli az nem a legolcsóbb kategória. Pl. Worksharp motoros-szalagos élező, tartja a szöget, villámgyorsan kész az élezés.
Könnyű de már kell egy kis szaktudás a pálcás élezőkhöz, kicsit macerás a beállítása, de magát az élezést szinte nem lehet elrontani, tartja a szöget, szép élszalagot lehet vele csinálni.
Ide csatlakozik a hengergetős gyémántos élező, rácuppantod a kést a mágnesre, ezzel a szög megvan és gurítgatod a hengert. Használat közben kiderül, hogy azért nem ilyen szép a menyasszony, de nagyjából meg lehet vele élezni a viszonylag egyenes élszalagot.
Vannak a ferde kövesek Sharpmaker, Lansky, ezek inkább él karbantartásra, föggőlegesen kell tartani a kést, ez könnyű és nem kell hozzá szaktudás, és lehetőleg azonos erővel és sebességgel húzni a penge tövétől a hegyéig.
Szintén él karbantartásra ferde tengelyű kerámiakorongos, teszel bele vizet és húzod-tolod, viszont figyelni kell arra, hogy a késen az élszög kicsivel kisebb legyen mint a két korong által meghatározott szög.
https://gyapo.eu/a/elezok -
Winne
nagyúr
Sziasztok,
Nem vagyok egy késes csávó, kicsit visszaolvastam, de nem találtam gyors választ. Légyszi ajánljatok nekem egy-két olyan késélezőt, amivel könnyen és "szaktudás nélkül" is karban tudom tartani a konyhai késeimet. Nem áldoznék rá sokat, néhány japán késem van, amivel szétszedem a húsokat, a többi az mindenes alap konyhai kés.
Köszi
-
válasz
sherlock82
üzenetére
Nem feltétlen rossz. A nadrág övbujtatójára rá tudod tenni a madzagot és így nehezebb elhagyni.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
sherlock82
üzenetére
Csuklópánt. Csuklódon lóghat a bicska pl.
-
sherlock82
senior tag
Jó reggelt,
nemrég találkoztam ezzel a új victorinox késsel, ami tetszik , szemezek is vele, de ez a kötél, ill. zsinór miért van rajta, szerintetek milyen célt szolgál ?
https://extrametal.hu/termekek/zsebkes/victorinox/kozepes-meretu-zsebkes/victorinox-live-to-explore-companion-new-york-style
-
Valamikor évekkel ezelőtt (nagyon le volt értékelve, nem tudtam otthagyni) vettem egy ilyen félig fogazott élő victorinoxot: [link]
Nem igazán használtam, mert annyi minden más késem is volt. Most elhatároztam, hogy addig nincs új kés véve (haha), míg el nem kezdem sorban használni az összes késemet, úgyhogy elővettem és elkezdtem használni. Ez a legjobban vágó victorinoxom eddig! Nagyon jó az a kombinált él. Régebben tartottam a fogazott élek élezésétől, de pár kudarc után abba is belejöttem, úgyhogy nem tartok tőle.
Tök jó kés, bátran ajánlom mindenkinek. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
guftabi96
üzenetére
Nagyon hasonló a Fiskarshoz az Icel, nekem az evőkésem is az meg van egy 30 centis pengéjű séfkés tőlük. Puha, hamar tompul, könnyen élezhető. A hámozó és a kenyérvágó az Fiskars, egyiket se élezem sok éve, a hámozón már gondolkodtam de nem merem mert egy keményebb zöldségnél/gyümölcsnél ha megugrik a hüvelykujjam felé az nem vicces. Pl. birsalma magháza, sütőtök., karalábé torzsa. Minden zöldség és gyümölcs munkához vagy a 20 centis séfkést vagy a hámozót használom, vagy ha jó nagy valami akkor a 30 centis séfkést.
-
guftabi96
addikt
Sziasztok!
Páromnak szeretnék venni néhány kést (egy általános séfkést, egy kenyérszeletelőt és egy kisebbet zöldségekhez).
Ha jól látom az Ikea 365+ és a Fiskars termékei itt is az ajánlott belépő szint.
Van más is, amire érdemes ránéznem az olcsóbb kategóriában? Sparba nem járunk, az ott futó akcióból kiesünk.
Ritkán főzünk, nem sokat lenne használva. Van neki egy Fiskars, azt szereti.
Lehet külföldi rendelés is, ha úgy jobban megéri (allegro, amazon.de, ali)
Köszönöm
-
-
csibe1
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Rákeresve a késre amit említettél, lejjebb görgetve ajánlott az oldal kinyitható bicskákat is: SOLOGNAC Bicska Axis 85 Grip V2, kinyitható, 8,5 cm, fekete
Elég furák a képek, nekem úgy tűnik, hogy csak a kés egyik oldalán van markolathéj, a másik oldal sima fém.
"Markolat: ABS műanyag"
Annyira drága lenne, hogy egyik feléről lespórolják?
Neked van ilyen kinyitható késed? -
Én egy olcsó vadászkésemre tettem a gyári 22 helyett 15-öt, mert azt többnyire csak főzéshez és daraboláshoz használom, és inkább vágjon mint hasítson alapon. Egyébként nem egy csúcs acél (és akkor még óvatosan fogalmaztam), de olcsó volt és teszi a dolgát, ezért is mertem átélezni meredekebb szögre, mondván ha nagyon nem jön be nem vesztek sokat.
De most gondolkozok rajta, hogy ráteszek egy 20 fokos másodlagos élszalagot. Decathlon sika 90 amúgy, árát érte, ha jobb acélból is legyártanák megvenném, mert a méret, a forma, a nyél minden el van rajta találva. -
válasz
lugosi
üzenetére
Jogos
Múltkor keresgéltem neten és ez volt az általános megállapítás zwilling késeknél, hogy 17,5-18 fokra élezik gyárilag. Sztem amúgy eltaláltam mert nem láttam változást, hogy esetleg feljebb húzta volna a pengén az élszalagot.
A japán kést 15 fokra éleztem és azt túlhúzta, sztem inkább 17 volt az gyárilag. Mivel 18-ra volt belőve így ezt is utánahúztam és fasza éles lett. Milyen késre akarsz 20 fokot? konyhakésnél az elég extrém már hacsak nem valami hentesbárd szerűség. -
"18 fokon 8000-res kerámiával"
Úgy látom reggel kevés volt a kávé, majdnem megkérdeztem tőled hogy hol laksz hogy ilyen jó idő van, hogy 18 fok

Amúgy a 18 fok az gyári élszög, vagy annyira élezted? Én a múltkorában éleztem át próba kedvéért egy kést 15-re, jobban vág de a várakozásoknak megfelelően kevésbé is tartós a nagyon éles időszak. Vajon nagy hiba lenne miután leéleztem 15-re, visszatenni egy 20 fokos másodlagos élszalagot?
-
PetAd
tag
Sziasztok!
Budapesten tudtok ajánlani helyet élezésre?
Van pár japán késem (semmi extra, csak alacsony élszög)
amire ráfér az élezés és nekem csak húzkodós vackaim vannak.
Szóval olyan helyet keresek, ahol igényesen dolgoznak és mèg políroznak is. -
válasz
Digitalpimp
üzenetére
Szerintem X50CrMoV, alap acél. De 4000 forintért nem is várom el, hogy S90V legyen

-
válasz
attiati
üzenetére
3 fajta sparos kést hoztam el eddig, mind nagyon jó. Amit linkeltél nem jobb annyival mint amennyivel többe kerül. Teljesen kényelmes a fém nyéllel.
Ma húztam át a sparos késeket 18 fokon 8000-res kerámiával, kiszedte az apró kis berágásokat, pár húzás bőrön és megint borotva. -
attiati
veterán
Sparos Zwilling késekről mi a véleményetek?
és a késtartó blokkról?
Zwilling® Profile önélező késtartó blokk -
Most találtam rá ennek a srácnak a csatornájára a YouTube-on: [link]
Nagyon tetszik az előadásmódja, megnéztem vagy 4-5 videóját. És úgy látom hogy tud is.
(Egyébként arra felkaptam a fejem hogy szerinte se a ráírt grit a valódi a parkside kombi kőnél, nem csoda hogy egyből szimpatikus lett
) -
FBLLMAG
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
A PowerPint, PowerLitre már túl kicsi. Inkább rézhuzal vágására valók. A nagyobb PowerAcces Deluxe, PowerAcces Assist, PowerAssist, PowerLock már rendben van. Féltem tőlük mert gyengébb acélból készülnek. Viszont nagyobb szögű éllel készülnek. Több az anyag. Nehezebben kéne vágnia, de ezek tőkeáttétellel rendelkeznek. Másik ami bírja, a Victorinox. A Gerber vágóéle, a cserélhetők, törnek. A Leatherman vágóéle meg puhább, ezért látni a sérülést. A többit meg hagyjuk. Minimum erős kéz kell a többséghez.
-
válasz
FBLLMAG
üzenetére
Emlékeztem, hogy írtál a SOG fogók vágóéléről, visszakerestem.
A kisebb méretű SOG-ok drótvágó éle mennyire strapabíró? Hogy rangsorolnád a LM-ekhez képest? A múltkor egy kifejezetten vastag acél drótot kellett átvágni és csak a Skeletool volt nálam sajnos, és megsérült a drótvágó része. Gyémántbevonatos reszelővel rendbe tettem, de valami olyan kisebb, olcsóbb fogót keresek aminek a drótvágó funkciója kifejezetten oké. Nem tudom, hogy a SOG-ok között jó helyen keresem-e, ezért kérdezem.
Van LM Rebar-om és Surge-öm, azoknak cserélhető az éle, de azokat nem viszem magammal napi szinten a súly miatt. -
-
hzsolee
őstag
Sziasztok!
Victorinox garanciával kapcsolatban. Van egy késünk amin egy pici részen el van válva a borító.
Azért érdekes mert van még kettő ugyanilyen ezer éves, de azok teljesen jók. Ezt talán ha fél éve vettem. Mondjuk a másik kettő echte svájci...ott kaptam őket.
Érdemes garanciával foglalkozni, vagy lepattintanak valami indokkal? Azt látom, hogy eleve említi a boritókat, hogy nem garanciális
Köszönöm előre is a tanácsokat
-
milan26
senior tag
Szerintem az acél hőkezelése és a geometriája legalább annyit számít mint maga az anyaga, ha nem többet. 😉
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
sherlock82
üzenetére
Bocs, a Sog -ra írtam.
A Victorinox saját acélt használ. De az 5Cr15MoV acélhoz hasonlít. 56 hrc -re keményítve. Egyébként strapabírók a bicskák.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
sherlock82
üzenetére
Tévedés.
420 -as acél. A PowerLock és a Power Assist esetében. Nem a legerősebb a piacon. A PowerAcces sorozar kicsit más acélt használ. 5Cr15MoV, ez sem a világ legkeményebb acélja. 
A PowerAssist és PowerLock tokján van klipsz ill. a PowerAcces esetében a multin magán van klipsz. Ja meg aprókon, PowerLitre, PowerPint.
-
FBLLMAG
senior tag
Ma kis dió pucolás. A SOG PowerLock egész könnyen törte. Nincs kopácsolás.
Késsel még rásegítettem pár ragaszkodóra. -
stellaz
veterán
Sziasztok!
Opinel no10-emen észrevettem, hogy ketté van törve a vibrolock gyűrű. Nem tudom mi tötént vele, az egyik fele a bicskán volt, a másik fele már nem.
A kérdésem, hogy ez beszerezhető vajon önmagában?
Vagy van valami hatékony és biztonságos módszer arra, hogy fixáljam a meglévő kést? Itthon használom a legtöbbet, konyhában szintem minden ezzel vágok.
Meg legfeljebb veszek egy másikat elvinni.
-
Ez a Fox kés vajon milyen élszöggel rendelkezhet, 20-22 fok? [link]
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
FBLLMAG
üzenetére
Nekem is van egy emlékem a szakikkal kapcsolatban. Felújították a lakást amibe készültünk beköltözni, és dolgozott a vízszerelő (kád) és a fűtésszerelő radiátor a fürdőben, és mind a két cső egy helyre ment a fürdőkádba, ott lett volna a kádban a radiátor. Azért ez már teljesítmény, csak sajnos negatív értelemben.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
csibe1
üzenetére
Volt minden. Szék, létra tört szét, hosszabítókat havonta kellett javítani, szerszám tűnt el. Volt, hogy amit az egyik parti elbaltázott, másik javította ki. Volt, hogy a 3 m hosszú falat, 2 "kőműves", Ytong habtéglából, 1 nap alatt nem bírták felhúzni. (Igaz volt majomként emeletek között ugráló kőműves is, aki ráadásul precízen is dolgozott. Meg félszemű "nyugdíjas" aki 3 suhanc munkáját elvégezte. Meg olyan parti aki még a vizet is ml pontossággal mérte. Propeller kezű melóssal megspékelve.) Volt, hogy 20 € órabérű ellenőr fenyegetőzött, hogy az ő munkabérét a parti fizetéséből lesz levonva, +a javítási költség is. 5 parti lett kirúgva nálunk.
-
-
válasz
totron
üzenetére
Egyébként valóban, csak annyira időigényes is; fölöslegesen vettem például új VGA karit.
A machete viszont nagyon hasznos lett ide, még a régi kerítések elbontásában is tökre használható eszköz. Nem árt persze az erővágó se.
Kicsit sok lett már az OFF.

lugosi: A hangulat tényleg jó is tud lenni sokszor, és igen, már annak a tervezése is egyfajta öröm, hogy mit is kezdhetnék vele, és ha ezt, akkor így, ha meg inkább azt, akkor meg amúgy. Meg hogy miket talál az ember... 60-70 éves ruhák, bőröndök, kávésdobozok, bútorok, apróságok. Milliónyi ritka és érdekes holmi, más tészta persze, hogy nem jók már semmire. Kiástam például egy működő hősugárzót is valahonnan, ránezésre a 2. világháború idején gyártották. De találtam 20+ éves bontatlan sört is, meg régi motorolajat, de még fenőköveket is, hogy ON legyek. Merthogy egy késkészítő húzatta fel ezt a kis házat eredetileg tán 1986-ban, ha jól emlékszem. A fölből kifordítottam már egy nagy csiszolókorongot is.

FBLLMAG: Perpill a konyha szóra összeszorul a gyomrom. Rendes konyhánk csak jövő tavaszra lesz.
-
válasz
Fred23
üzenetére
Pont azt akartam írni mint totron, hogy így külső szemlélőként pl ez a kerti szerszámos rendbetétele inkább kaland mint nyűg. Az a jó ebben hogy annyira bele kell tenni a munkát, hogy ezt teljesen a saját igényeidre tudod alakítani azzal szemben, mintha egy kész dolog lenne. Sok munka lesz vele de megéri.
-
válasz
FBLLMAG
üzenetére
A szerszámaim úgy eldugtam, hogy nem lettek meg időben. Nagy a felfordulás nálunk, és így is marad még jó darabig. Mióta vidékre költöztünk -Bivalybasznád szint-, egyfolytában meló van otthon is. A házunk egy 1750 nm-es telken áll, ami félig dzsungel, ráadásul telis tele mindenféle hulladékkal is, amik folyamatosan jönnek elő a "feltárás" során. Van a telek felső részén egy kis beton alapú szerszámtároló, szó szerint benőtte a természet, kezdetben meg se tudtuk közelíteni; a betört ablakán és ajtaján mászott be a szőlő, de a tetején is az volt körtével, akáccal, és csipkével keverve. Most már elértük, hogy legalább be lehet menni, de azért elképesztő még mindig a látvány. És miközben csinosítgatjuk a kertet, újul meg maga a ház is. Nem kis meló ez, és még minimum egy évig ebben leszünk.
Ablak és ajtó. Minden ilyen most...lugosi: Így szedtem le már párat korábban.

-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Fred23
üzenetére
Merre találtad azt a drótot?
1., Ha a kerted végében, akkor bemész a műhelybe az erővágóért. Nekem is van kissebb, nagyobb.
2., Viszont ha valahol messzebb, esetleg más település közelében, 1 drót elvágására nem futnék haza. VIC SWISS TOOL, SOG POWER.... akármi, Leatherman Surge és társai, gond nélkül elvágják az ilyen drótokat.
Csapkodni a bozótost szokás. Vastagabb fákhoz fűrész vagy balta dukál.
-
válasz
Digitalpimp
üzenetére
Éppen megtaláltam az erővágót végre.
Ezzel a vastagabb dróttal nem tud csak mit kezdeni már a machete, ami nem is csoda. (A képen látható vékonyabb drótokat viszont azonnal lekapja.) -
Digitalpimp
senior tag
válasz
Fred23
üzenetére
Régi melóhelyemen bontottunk egyszer többszáz méter kerítést, néhol 3m magasságig. Na ott volt mindenféle keménység is.
Gondolom mikor mi volt, meg itt-ott pótolva-javítva is volt, sokszor még 3 rétegben is. A sima drótháló nem volt olyan kemény, néhol még aluból is volt, viszont a klasszik szögesdrót, na az kemény volt. Ahogy csipkedtük el az erővágóval érezhetően jobban rá kellett markolni, meg inkább a pofák tövébe vágtuk nem csak a hegyével, mint a sima dróthálót. -
válasz
FBLLMAG
üzenetére
Hú, köszi a hírt. Megnézve első ránézésre furcsának tűnnek a zsebklipsszel, de régóta szeretnék egy farmer x aloxot az alumínium külső miatt, akkor valószínű egy ilyen valamelyik lesz helyette. Ez tök jó hír, szinte hihetetlen, hogy kijöttek végre a zsebklipszes verzióval.
-
FBLLMAG
senior tag
Kijött a Victorinox Sinergy sorozata. 3 fajta, 3 színben. Fixálható pengével. Végre klipsszel.
-
válasz
gyapo11
üzenetére
Igen, a sebesség biztosan sokat számít, illetve tippre nem minden machete egyforma acélból készül, se nem egyforma keménységre. Az enyém egy TRAMONTINA Brazíliából, 562 mm-es. (Súlya is van rendesen, az is számít.)
Az AKM bajonettem mondjuk szépen karcolja ezt a machetét, szóval a TRAMONITA szerintem 56 HRC lehet. (55-nél viszont biztosan nem kevesebb, vagyis csak minimálisan lehet puhább a drótnál, de még az is lehet, hogy egyforma kemények, és az egyik ki van élezve, a másik meg nem.)
Meg kéne kérdezni valamelyik A.I.-t, hogy a kerítésdrót általában milyen kemény.
-
-
gyapo11
Topikgazda
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
Fred23
üzenetére
Van az a mondás, hogy a ceruzát vagy a viaszgyertyát át lehet lőni valami lapon, amin átnyomni lehetetlen. Tehát a sebesség is bejön a képbe, amikor egy puhább anyag találkozik egy keményebbel. Az én machetém élén is vannak csorbulások, pedig nem emlékszem semmi fémmel való találkozására. A szilvafa hajtásait is inkább baltával szoktam kezelni amikor részben a földbe kell csapkodni.
-
válasz
gyapo11
üzenetére
Évtizedekig.
Nemrég találtam meg muternál a régi narancssárga műanyag nyelű fiskars késünket.
Ez a formavilág
Mindenre is ezt használtuk, sztem a közepénél már fele olyan széles mint újkorában. Kis pöcsös 5 éves voltam amikor a dinnyét is ezzel faltuk.
Most elhoztam sparból még 2 félét ebből a zwillingből, nagyon rendben vannak, ennyiért tényleg ajándék. Gyárilag nagyon fasza élesre vannak húzva. Gyanítom a fenésük sem lesz túl komplikált. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
Fred23
üzenetére
Viszont egy csapásra elvágta az 1,5-2 mm-es -igaz, rozsdás- drótokat, sokszor
Pedig azt gondolnám, hogy a machete bozótra készül, nem lehet túl kemény, mert egy olyan csapásnál ahol oldalitrányú erő is ébred eltörne a pitlibe. Az meg sokkal rosszabb, mint egy véletlen kőre csapásnál egy sérülés az élen.
-
válasz
gyapo11
üzenetére
5-6 évesen vettem a helyi vasboltban egy kést (most 45 leszek), tán tavalyig használtam, habár már alig volt meg az eredeti pengének a fele. Költözésünk óta nem láttam sehol ezt a kis kést, remélem, nem lett kidobva a nagy pakolás közben.
Ja, és köszi a machetés tanácsot, lehet, hamarosan tényleg veszek egy másikat is, mert legutóbb a drótvágót nem találván a machetét használtam erre a célra, és bizony látszik a használat nyoma a pengén. Viszont egy csapásra elvágta az 1,5-2 mm-es -igaz, rozsdás- drótokat, sokszor.
Ha esetleg tud valaki hátán fűrészes nagyobb méretű machetét jó ár-érték aránnyal, előre köszönöm a linket.
-
gyapo11
Topikgazda
Csak évekig? Nekem van két törött késem, evőkések. Minden más kés vidáman kiszolgál, a legidősebbek öröklöttek nagyszülőktől Sajnos az nincs meg, amivel a szalonnát vagdostam úgy 4-5 évesen mert úgy voltam hajlandó enni, arra emlékszem hogy baromi nehéz volr a markolata és halálra volt élezve, nagy konkáv ív volt a penge tövénél. Ezzel le is írtam két módot, hogy mikor hagyja abba egy kés a szolgálatot, a harmadik az elvesztés, jó kis Polyák szalonnázóm járt így, most már olyan 30 éves lenne.
-
-
milan26
senior tag
Sziasztok!
Konyhakésekben nem nagyon vagyok otthon, de ez ugye elég korrekt ajánlat?
Jelenleg egyébként a Pennyben vásárol 1.000 HUF-ra leértékelt Vivess késeket használja az asszony, és nincs vele semmi baj. Egyszer kellett fennem talán.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
Apophis
üzenetére
állandóan újra kell kenni a bőrt
Az autós polírpaszta pl. kérget képez a bőrön/filcen, de erre kenve a friss anyagot teljesen jól működik a polírozás. Valószínűleg amikor már szárad, akkor kopik is a felülete, bár olyan sokat nem használom, hogy ezt meglássam.
Ha nekem kellene polírpasztát gyártanom, nem tudom mit tudnék találni, ami a szemcséket a felületre rögzíti, ellenáll a nekinyomott fém lesodró hatásának. Jó lenne olyan mint a zsír, ami nem keményedik meg, de azt biztos leszedi a dörzsölés, ami meg ragasztóként működik az meg kérget képez idővel.
Ezt a hígításos ötletet lehet érdemes kipróbálni a polírpasztával is, hátha annak is oldja a kötőanyagát, és lassabban alakul ki a kéreg. -
válasz
totron
üzenetére
Erről a borotvakés szíjon meghúzása jut eszembe, egyszerűen érezni, hogy mikor engedi el az ellenállást, akkor jó. De ezt a tök egyszerű dolgot évekbe telt, mire ráéreztem. Ugyanúgy mint a vele való borotválkozás, az első időkben olyan szépen elvágtam vele magam minden alkalommal hogy ihaj.
-
Apophis
őstag
válasz
totron
üzenetére
Azért van diszpergálva, mert sűrű és drága a csiszolóanyag, felesleges és nehéz krémként felkenni a bőrre (amit pl. a videóban csinál, szerintem hatalmas pazarlás). Az alkolhol meg azonnal lepárolog a bőrről, és rajta marad a gyémánt, finoman eloszlatva.
A gyémánt előnye a sima pasztákkal szemben amúgy, hogy nagyon tartós, hiszen nem tud kopni. Azt veszíted el, amit fizikailag ledolgozol a bőrről (minimális), a többi rajta marad, és jövőre is ugyanúgy dolgozik, mint most. Az egyéb paszták (pl. a zöld króm-oxid) nagyon hamar elvesztik hatékonyságukat, állandóan újra kell kenni a bőrt, ami nem tesz jót neki. Ezen kívül a szintetikus gyémántok nagyon széles, de precíz méreteloszlással rendelkeznek.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
totron
üzenetére
Az alkohol valószínűleg gazdasági ok miatt, mert a paszta nem túl olcsó és ha elég sűrű, akkor csak vastagon lehet a felületre kenni, ami pazarlás.
Jártam lencsecsiszoló műhelyben, ott vastag sugárban ment a lencsére a vízzel kevert csiszolópor. Egy mély lavórszerű tálban forgott a fej, mindenfelé fröcskölt, viszont a vas csiszolófej sokkal kevésbé hajlamos az alakváltoztatásra mint a kő, és ez lencsénél elég fontos szempont.
Késsel más a helyzet, de a sík vas csiszoló iszappal megoldható házi körülmények között is. Szerintem mivel még így is sokkal piszkolósabb mint egy vizes köszörű, ezért nem terjedt el. -
totron
addikt
válasz
gyapo11
üzenetére
Hang, de még inkább ellenállás. De nem kell ehhez kovácsnak lenni, ha otthon kalapálsz kaszát vagy borotvával bőrt simogatsz kialakul a rutin, "benne van a kezedben".
#14003Apophis, ez a gyémántrészecskék nekem idegen pálya. Nem tudom lemaradok-e pozitív hatásról. Nem tiszta miért jó az etanol vagy izopropil. Nem tömegek problémája, de van, aki nem bírja a H318/H319 besorolást.:/
#14009FBLLMAG, kihalt? A szakma? Vagy nevezhetjük érzésnek is, igen. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11
üzenetére
Szerintem inkább az érzés. Mennyire fogja meg a penge, mennyire csúszik símán. Régen az acél színéből látta a kovács, hogy megfelelő hőre van -e hevítve. Régen az acél csavarásával, hajtogatásával érték el, hogy az anyag egyenletesen legyen elosztva a fémben. A gőzök színe is mutat valamit. Ugye. Meg tudták, abban a világban, ha ezt vagy azt csinálom, mi történik. Ezért volt külön szakma a kovácsolás, fegyver-kovácsolás.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
lomposfarkas
üzenetére
Persze simán lehet. A szoci időkben nem számított ilyesmi, nem olyan jó az anyag, szólunk hogy reped, törik, puha, kemény, csináljatok másikat, és hosszabb idő alatt be tud állni a rendszer a sok tapasztalat miatt.
Nekem pl. furcsa volt, hogy a késkészítő kovácsok edzés után meghúzzák a reszelőt a vason és egyből tudják, hogy jó vagy nem. Nem is nézi meg közelről a nyomot, valószínűleg a hangból tudják. Nyilván ez is sokszoros tapasztalat. -
lomposfarkas
tag
válasz
gyapo11
üzenetére
Azért tartom ezt csak aranyos anekdotának, mert hogyan ellenőrizte Pista bácsi? Kiment a cucc a hengerműbe, a gyárakba (pl. egy kés készült) és Pista bácsi később kapott pár telefont, hogy a tavaly keddi anyag nem lett annyira jó, kicsit többet dobjon bele! Vagy a gyártásra alig ható valami segédcucc lehetett csak, nem ötvözőanyag. Pl. a fekete-fehér filmes fotózásnál jó esetben aznap este megkaptam a visszajelzést: ez a tipp se jött be, az a kísérlet is szar lett, stb.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
Apophis
üzenetére
hanem a beletett évek
Régen hallottam egy olyat, nem tudom igaz-e, hogy valahol egy kohóban a Pista bácsi volt az ötvözésért felelős, és lapátra fölvett valamennyi anyagot és bevágta a kohóba az olvadt vasba. És jó lett, az úgy volt jó, ahogy szemmel kimérte. Ha már 1000-szer megcsinálta el is hiszem.
Átlagember nem jut el erre a szintre, hanem hamar olcsón és jót akar, de ebből sajnos csak kettőt lehet választani, a három egyszerre nem megy. -
FBLLMAG
senior tag
Már csak 5 nap. Leathernan ALFA.
-
Apophis
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Hobby elektronika
- OLED TV topic
- ArchiCAD és Artlantis topik
- Építő/felújító topik
- Hamarosan "kémkedhet" az NVIDIA a saját GPU-i után?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nyaralás topik
- Assetto Corsa Rally
- Több száz játékban kezdi meg karrierjét az FSR Redstone
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Koenig One Touch Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Audi Q7 3.0TDI e-tron 2016 évjárat
- LG mosógép és hőszivattyús szárító összeszerelő konzollal
- Eladó refurbished Dyson V15 detect Absolute porszívó 12 hó garanciával és számlával
- ÚJ HP ProBook 445 G11 - 14" WUXGA - Ryzen 5 7535U - 16GB - 256GB - MAGYAR - 2+ év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- FunXun BW-2328 hajszárító 1800 Watt / 12 hó jótállás
- Clevo 1060 6GB Mxm 3.1 laptop videó kártya ingyen házhoz szálitással
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Hát annyi eszem volt. Kiváncsi vagyok mi maradt az éltartósságából. 🫣

"

tök jó, én is szívesen foglalkoznék hobbiként ezzel csak nincs meg hozzá a szükséges környezet