Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
FBLLMAG
senior tag
Mégis megrendeltem a VIC Synergy Alox X és a SOG Tellus MT bicskákat. Ma meg is érkeztek. Kellemesen csalódtam.
A Victorinox pont azokat a dolgokat tartalmazza amikre szükségem lehet napi szinten. VIC minőség. A zsebre rögzítve könnyedén elérhető.
A SOG kellemes méretű. A kés pengéje ugyanolyan hosszú mint a VIC pengéje. csak 440C acélból készült. Végre. Természetbe való használatra készült, mint a LM Signal. Ehhez is jár szikravető (ferrit rúd). Viszont olló, reszelő, fűrész, konzerv- / sörnyitó, lyukasztó ár, csavarhúzók, minden van benne. G10 -es a markolata, és ebbe is belekerült a nyomaték áttételű fogó, ami tartalmazza az 1/4" -os bit befogót is. Csupán 192 g tömegű. A tok kb a LM tokokéval megegyező méret. Szóval minden nap hordható. És nem kellett bejáratni. Az első pillanattól könnyedén nyílik rajta minden. A jóval drágább LM multikat be kell járatni.
-
-
l@ja2
csendes tag
van a spynak a persistence foldere.
anno kaptam egy ilyet az egyik csemetémtől,
és az jutott eszembe, hogy vennék hozzá "backspacer ring"-et
(bocs, magyarul ezt nemtudomhogyhívják).
de amiket eddig találtam, azok a c10(endurához) voltak jók, pl:
[link]
tudtok olyat ajánlani ami jó lenne nekem?
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
A hangomat sem szeretem hallgatni, meg nem én vegyok a jelölt szerintem.
A Leatherman -tól előszedte a Wingmann -t később a Sidekick -et "ez már volt" kijelentéssel. (Ezek a belépő kategória a LM esetében.) Jött a Charge TTi meg a Wave. Ugyanazt mondta ezekre is. Nem emelte ki, hogy mi jár a Charge modellhez. Hogy titánium markolat, CPM S30V acél a penge "ez nem lehet" szerinte. Jár a bittartó a lapos, dupla bitekkel. Klipsz + O gyűrű. Gyémántpor a reszelőn (bár ez van a Wave esetében is. Ahogy a cserélhető fogazat a fogónál.) A LM egyébként 420Hc acélt használ.
A Gerber SUSPENSION NXT esetében az ollót írta le, holott ez Fiskars -tól való. 420Hc acél. Az egész multi jobb minőségű mint a Wingmann. A keresztcsavarhúzója is használható.
A SOG esetében a PowerLitre lett keverve a PowerAccess multival. A PowerLitre zárjára nem jött rá mire való, hiszen csak képről leste. A szögmérővel, vonalzóval is gondban volt.
A Ganzo mennyire jobb. Nem mondta, hogy a fogó csípőfogó része nem használható, rövidek a szerszámok, és a keresztcsavarhúzó is hiányzik. Igaz 440C acélból készült.
Meg még 1 csomó észrevételem lett volna hozzá.
Kb ezekről beszélt.

-
gyapo11
Topikgazda
válasz
daninet
üzenetére
Gondolom mm-ben írtad a méretet, akkor ez nem egy kis zsebgépecske mint az enyém. Vissza kell vennni a fordulatszámot, esetleg valami brutál légáramú ventilátorral hűteni. Az ilyen negyobb csiszolókat még edzés előtt jó használni, hatalmas szikraeső közepette haladni a forma kialakításával, aztán edzés után már nem visszamelegíteni. Akkot jöhet a vizes megoldás, az a tuti.
-
FBLLMAG
senior tag
Akki nem ért a késekhez sem és a multi bicskákhoz sem az miért tesz fel videót? Na ezt sosem fogom megérteni. CPM S30V "ez a neve" - őrültség. A kés acéllal sincs tisztában. A multikat sem ismeri.
-
daninet
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Nekem van 50x3000 gépem és vannak kerámia szalagjaim is hozzá finom szemcsés verzióban. Nagyon nagyon gyorsan rak élet a dolgokra, de rettentően forrósítják az ~1500 feletti szalagok a kés élét. Éppencsak odanyomod már olyan forró, hogy megégeti az ujjad. 1-2 kést elrontottam túlhevítéssel így aztán vettem egy tormek másolatot 260mm finomszemcsés koronggal. Azóta csak azt használom és lehet vele vadulni is, ha sok anyagot kell eltávolítani akkor jól rányomom a kést, nem tud felhevülni megy rá a víz. Néhányan a szalaggal is megoldják a vízpermet hűtést de elég nagy pancs dedikált helyiség nélkül
-
User_2
aktív tag
válasz
FBLLMAG
üzenetére
próbáltam mosni melegvízes, szappanos vízben, áztatással, kefével majd másik kővel leszedni a felső réteget.
mérsékelt sikerrel.egyszerűbb a tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta szerszám.
egyetlen zsíros késsel is tönkre lehet tenni a legdrágább fenőkövet is.
a tisztaság fontosságáról eddig egyetlen késélezésel foglalkozó leírásban, bemutatóban nem találkoztam. -
User_2
aktív tag
válasz
lugosi
üzenetére
én szoktam - kézzel, nem 15-öt csak 10-et kb.
úgy kéthetente, nagy csirkebontó késeket és kis konyhai késeket,
de tovább tart a kések elmosása fenés előtt, mint maga a kézi élfenntartó fenés.nem hinném el mennyi zsírfolt marad a pengén és a nyélen, ha nem magam mosnám el.
a zsír a pengén egyenesen kenődik bele a kőbe, nyélről a kézen keresztül.
könnyű betartani a higiéniát, ha az ember rájön mitől romlik el a fenőkő. -
válasz
schawo
üzenetére
Elhiszem, biztos jó gyors a gépi élezés, én szeretem kézzel élezni a késeimet. Meg is szoktam, meg is tanultam valamennyire, és nekem a legtöbbször egyfajta kikapcsolódás is a kézi élezés. Bár én még 10-15 kést egyszerre sose éleztem meg, egyszerre egyet-kettőt szoktam. Ilyen "ipari" mennyiségnél valóban jobb a gépi élező.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
schawo
üzenetére
Akinek van csiszolószalagos gépe szoktuk mondogatni, hogy baromira sokkal gyorsabb mint a kézi élezés. Nagyjából becsülve kb. 10-szer gyorsabb sebességgel haladnak a szemcsék a géppel és még a legalacsonyabb fokozaton van. Egy vízszintes kövön kicsit jobban rá tudom nyomni a kést, az is számít.
-
schawo
titán
válasz
lugosi
üzenetére
Sok időt meg lehet takarítani a géppel. Lehet hozzá jó késeket venni jó acéllal, és így ritkán kell élezni, és azt is gyorsan. Pár hete 5 nagy konyhakésemet és legalább 10 kisebb késemet éleztem meg összesen kb. 1 óra alatt. És nem "puha" acélt, hanem többek között az S35VN-es Buck csontozót (Open Season Boning Knife). Az a késem (nitrides BD1N acél nagy konyhakés), amivel régen, Atoma gyémánt lapon több, mint egy órán küzdöttem (japán vizes kövön meg sem érdemes próbálni), most megvolt gépen (amit már 8 éve használok) 3-4 perc alatt.
-
l@ja2
csendes tag
válasz
csibe1
üzenetére
köszi az aggódást, majd vigyázok ... bár nemtudom miért gondolod hogy megvágnám magam, és passzolom mi az a menő kések klinikája
lugosi: van amire már rájöttem hogy ez nem az igazi, pl pizza esetén szétvágja a dobozt is, ha nem figyelek... nyúzni nemszoktam, halat bontani meg van célszerszámom, szóval nempróbáltammég
-
Van nekem is egy ilyen formájú késem, egy Honey Badger valami (a pontos típusra nem emlékszek), az fogazott élű. Megvettem mert megtetszett (fiatal voltam és bohó
). Hát lehet hogy nevetni fogtok, biztos nem erre találták ki de tök jó gombászkés.
Vagy ha szedni / vágni kell valami puha szárú cuccot, de fásabb ágat is vágtam már vele. Ennek ellenére nem hordom magamnál, túl feltűnő nekem (valamivel nagyobb is szemre mint ez amit mutattál), csak ha olyan dologra kell amit írtam.
Ennek a tiédnek az éle nem annyira visszahajló mint az enyémnek, elgondolkozok azon, hogy nyúzásra vagy halat bontani alkalmas-e, főleg ha az ember a hegyét tudja kontrollálni hogy ne szúrjon bele valami belsőségbe. -
válasz
schawo
üzenetére
Írnám, hogy valószínű több élezőm van mint késem, de félek összeszámolni és párhuzamba állítani őket

A gépi élezőket nem szeretem, általában sima vizes kővel szoktam élezni, vagy zsebélezővel (ha elég neki annyi), vagy vezetett élezővel (abból is van kétféle). Ezek lefedik az élezéseim kb. 90%-át, a maradékra van a work sharp precision adjust élező. Nekem jobban bevált, ha egy-kettőre megélezem, mintha sokáig éltartó, a legéltartóbb acélom az szerintem a 154CM. Leszámítva pár Mora faragókést, mert azokról nem igazán tudom, milyen acéljuk van, de elég éltartók egyébként (pl. van egy szénacél kanálfaragó késem, amit még csak párszor kellett kerámiarúddal fenni, igazi élezése még nem volt, pedig jó ideje megvan). -
válasz
schawo
üzenetére
Igen tudom, hogy az nem egy prémium acél. Ez a második Buck-om, az első 20 fokos leélezésű, azért tanakodtam rajta hogy mi legyen ennek az élezésénél. Hát majd kialakul. Egy ideje amúgy nem elsődleges választás nálam a penge acélja, fontosabb nálam a jó és könnyű élezhetőség az éltartással szemben, szóval ezt a 420HC-t ennek tudatában vettem. Csak csodálkoztam azon, hogy így kisorjásodott használatkor.
Az él elhajlását ne úgy képzeld ell, hogy görbe lett a pengéje, hanem mint amikor élezed és az egyik oldalon megjelenik a sorja, olyan helyzet állt elő. Még az is lehet, hogy megfelezem az élszóget és megpróbálom egy 17 fok körül. -
l@ja2
csendes tag
egy rettenetesen szép kés. amúgy vágni használom a kb majdnemmindenre. mondjuk vajaskenyérkenésre nem ideális, de kolbászt már eszegettünk vele gyerekkel tescoból kifelé jövet, vagy melóhelyen ezzel aprítom a gyömbért a teámba
...és amúgy tényleg gizda...szerintemis.pontos típusa civivi incisor II
-
User_2
aktív tag
a behatolási képesség tényleg jó ügy, amire érdemes figyelni.
késnél is, szalonnánál, bőrénél, még szottyos kovászos uborkánál is megfigyelhető.
de leginkább metszőollónál, sokan mondják, hogy meredekre kell élezni, hogy tartós legyen. de meredek éllel az olló pattan. nem annyira fás vesszők esetén is. ha pattan, akkor fura kellemetlen mikrorezgések keletkeznek, amik tönkreteszik a csuklód izületeit.
kisebb élszöggel csak úgy suhan, sh-sh.
bele lehet szerelmesedni. annyira finoman viszi. centis éves vesszőket is, persze kell tömeg a pengében, kiskezű ollókon ez másabb érzetre. -
FBLLMAG
senior tag
Nagyon megtetszett a Victorinox Synergy X és a SOG TELLUS MT. Keret is lenne rá. De egyenlőre tartok tőlük. A Victorinox esetében a bevágás végett való piszkosodást hozzák fel. Meg a konzervnyitó helyetti csomagbontót. A SOG esetéven sem tuti a dolog. Lehet várok még 1 hónapot.
Van esetleg véleményetek, tapasztalatotok?
-
válasz
daninet
üzenetére
Azért is fura a dolog, mert ennél a szériánál és a többi made in usa késnél pont a hőkezelésre nagyon büszkék. Egyelőre megcsináltam úgy, hogy 15 fokra éleztem, és mivel csak az él csúcsát élezte, ezért gondolom, hogy a 13-16 között 15 alatt volt. Pedig ez kifejezetten vadászkés, és a gyártó a 15 fokot ajánlja, erre is élezi gyárilag. A 15-nél kevesebbet én is nagyon kevésnek gondoltam, használom most így 15-re élezve és figyelem, hogy hogy alakul.
Annál a késnél megértem, amivel pl a kutyagyógyszert szoktam felezni (keményebb, nagyobb tabletta, ráteszem a kést és tenyérrel ráütök a penge hátára), megértem ha kihajlik az él de ezzel semmi ilyesmit nem csináltam. Mondjuk nem volt egy nagy cucc megélezni, csak rácsodálkoztam erre. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
daninet
üzenetére
Igen, vagy hajlik vagy törik. Az él olyan vékony, főleg ha nem kopott hanem frissen fent - az él szélessége tart a 0-hoz -, hogy semmilyen késanyag nem tud ellenállni az oldalirányú erőnek egy bizonyos szint fölött. Egy csirke borda is el tudja hajlítani vagy kitörni belőle.
Minél nagyobb az élszög annál kisebb lesz az elhajlás, mert hamarabb vastagodik, és már elég erős lesz hogy ellenálljon a oldalirányú erőnek.
És még érdekesség, hogy a nagyobb elszög is ugyanolyan éles tud lenni ha ugyanolyan keskenyre fenjük, viszont mivel a behatoló képessége kisebb ezért mondjuk rá, hogy nem olyan éles. Tehát ha pl. egy folpack fóliát vágunk a deszkán, akkor ugyanúgy viszi a 25 fokos kés is mint a 10 fokos, mert nem kell behatolni, ekkor csak a vágóképesség játszik, abban pedig nem gyengébb a nagyobb szög sem. -
daninet
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Minél meredekebb az élezési szög annál tartósabb lesz az él (feltéve, hogy jó minőségű acélból van). Vadászkések mennek 20-25 fok körül ugyanezen okból, 20alatt szakácskések vannak, 15alatt pedig pengék. Él elhajlást én akkor láttam amikor elbactam a hőkezelését a rozsdamentes acélnak. A rideg késacélnál inkább apró darabok ki szoktak törni.
A tied egy tömegtermelt kés, nem tudom miért lenne rossz a hőkezelése mindenesetre fura. -
válasz
stuka20
üzenetére
A magnacut highend késacél, manapság az egyik, ha nem a legjobb. (ha az árat is nézzük) a D2 viszont egy basic szerszámacél, 15-20-30 ezer forintos késekhez.
Kershaw, benchmade, MT ugye azért eléggé top márkák. OTF késeket annyira nem vágom, de ismertebb gyártótól sztem nagy mellényúlás nem lehet. -
stuka20
senior tag
Jaa, közben újraolvastam amit írtál és elsiklottam a magnacut felett. Tehát ez a fajta penge jobban ajánlott, mint ami pl az infidelnél olvasható. Ha pl. megtetszik egy kés, miket érdemes rajta először megnézni, hogy jó vétel e vagy sem? Gondolom a penge az eléggé fontos, mint ahogy korábban már megtudhattam, hogy a magnacut az jó féle.
-
-
User_2
aktív tag
válasz
Fred23
üzenetére
erdészeknél volt egy kezdeményezés arra, hogy a szilánkosan tőrni képes fémeket helyettesítsék olyan szerszámokkal, amelyek nem okoznak olyan jellegű baleseteket.
milyenek ezek az olyan jellegű balesetek?
fémet fémmel ütve képes szilánkot dobni, ami nem csak bőr alá, hanem szembe is kerülhet, nyilvánvalóan vakságot okozva.
ilyen indoklással száműzték a fakivágásnál használt fém ékeket és helyettesítették műanyaggal, vagy olyan kialakításúval, ahol az üthető rész fa betét.amúgy nem lenne rossz, ha a gyártók és forgalmazók figyelnének a fém keménységére/puhaságára.
példa: kb 1 éve vett aldi metszőollóm pengeéle szilánkosan válik le. gyakorlatilag fenhetetlen.
ez persze nem optimális egy kifejezetten éles használatra szánt metszőolló esetén. -
válasz
lugosi
üzenetére
Sajna már meg nem találom. Akkor jött az infó, mikor számomra nem volt akkora jelentősége. Annyi maradt meg, hogy nagyon rámentek arra, hogy az acél nem törhet. Hajolnia kell. Hozzátéve, hogy a rozsdásodást se hagyják már annyira, mint régen, az eredmény a puha fejű balta. Vagyis inkább veszek egyet használtan, amit még a 80-as években gyártottak akár, és kissé rozsdás is, mint egy újat mondjuk a Praktikerből.

-
-
stuka20
senior tag
Közben még én is kérdeznék. A benchmade infidel otf kés mennyire minőségi és lenne jó vétel? (nem nekem, ajándékba, ez a fajta tetszik neki és azt hiszem ezt is nézte ki annó)
-
Segítsetek már együtt gondolkozni.
Van ugye a Buck 112-esem. Még mindig a gyári él van rajta, csak bőrös fenés volt. Viszont kicsit ráncolom a homlokom, mert nem túl kemény használattól (vágás és darabolás főleg vágódeszkán) kihajlott az éle. Érezhető volt körömmel egyértelműen.
Arra kerestem rá, hogy akkor egyértelműen hány fokos az élszalag. Van egy kis bizonytalanság a témában, a gyártó szerint 15 (13-16) fok. A fő kérdés az, hogy maradjak-e vajon ennél, vagy menjek át egy 20 fokra? A dilemma abban van hogy ha egyszer átélezem 15-ről 20-ra, arról szenvedés visszamenni 15-re, de 15-ről aránylag könnyű bármikor 20-ra. Nem tudom ennél eldönteni, hogy mennyivel lesz erősebb az él 20 foktól és mennyivel kevésbé lesz jó a vágóképessége. -
-
Ennyit ez is megér, viszont perpill csak nézegetem a késeket. Próbálok jövö nyárig nem venni semmit, ez a kihívás.
Egy baltát viszont érdemes lenne még beszereznem kerti munkákhoz, csak ha minden igaz, használtban érdemes gondolkodnom, mert EU-s előírás szerint normális baltát többé nem forgalmazhatnak nálunk. (Az EU-s balta nem törhet, de sajna ez egyebeket is jelent...)
stuka20: Kizer és Civivi. Best buy lehet például ő.
Sajátom:
-
stuka20
senior tag
Sziasztok!
Az olcsó szegmensben mik az ajánlott márkák zsebkéseknél? (10-30ezer forint)
-
milan26
senior tag
Nagy István Érd
-
pittlaren
csendes tag
Üdv,
Van itt vki topictárs, aki jártasabb az élezés témakörében, és vállal is - nyilván nem ingyen - ilyesmit?
Szert tettem marha jó áron, egy - a fő pengét leszámítva - 10/10 állapotú, csúszózáras Vic Hunterre. (Rég' vágytam egy slidelockos Vic'-re.) Tényleg patika mindene - az oldalpaneleket is ideértve - viszont az előző tulaj érthetelen módon próbált uj élszalagot pattintani rá. Soha nem is használta az ez követő hosszú évek (évtizedek?) alatt, viszont a fő pengét ezzel sikeresen meggyilkolta. Totál tompa, simán rá lehet markolni teljes erővel, minden következmény nélkül.
Sima, basic Vic Sharpener dual élezőm van, az bőven kevés ide. Természetesen megfizetem a szakértelmet, és a ráfordított időt. Úgy gondoltam, foxival/packetával bárhova elküldöm, nyilvan, a munkadíjat is előre utalom, vaaagy, fel tudok ajánlani egy kvázi 0 km-es Vic' Super Tinker-t, amit szintén innen szerztem be, ez szerkezetileg/élszalag ügyileg full gyári, teljesen intakt, egyedül a paneleken látszik némi dörzsnyom a zsebben való hordástól. Ha vki esetleg vállalná, lgyszi jelentkezzen. Thx.
-
Ez csak alu markolatos, viszont Magnacut pengés. Kép
45%-os kedvezménnyel 65990 Ft. (Kábé így lett reális az ára, legalábbis szerintem 65-70k-t ér ez így.)
"Made in USA
Műszaki adatok:
Penge hossza: 76 mm
Penge anyaga: CPM MagnaCut
Penge vastagsága: 3,2 mm
Markolat hossza: 115 mm
Markolat anyag: Alumínium
Zár: Push Button" -
-
user2
tag
válasz
daninet
üzenetére
koxx jobban összeszedte az anyag/edzés részt, mint ahogy nekem sikerült volna. nem kell hogy kemény legyen, ezeknél jobb a puhább.
nemis csak a törés miatt, hanem kijavítani könnyebben és szebben lehet, ha sérül. túl nagy csinnadratta nem is kell ide, legyen olcsó (sajnos ritkán jön össze) és strapabíró. használva gyorsan viseltesek lesznek (kép). valójában a tűhegy sem igazán jó, sérülékeny és javítva úgyis tompább lesz. (kép) <--- ez a Condor Half Spin, miután visszahajlítottam és kicsit lecsiszoltam az előző hsz-ben mutatott görbeséget.élük nincs ezeknek, a no spin késeknek még mutatóba se. van néhány típus, pl. a Gil Hibben dobókések, illetve a Cold Steel néhány típusa (pl Tue Flight) ami élezve jön. előbbi (számomra) inkább sznob, utóbbi meg nem céleszköz. ...de van aki ezeknek lecsiszolja az élét mielőtt használni kezdi. szerintem egyszerűbb eleve jó késeket venni.
-
daninet
veterán
Kész a kariaji titkos télapóra rokker haveromnak.
Töpörödött kiritsuke, felhasználtam a korábban posztolt kék kőrist amit stabilizáltam. Előpatináztam savban mert így metál 🤘
-
válasz
daninet
üzenetére
Én azt mondanám, hogy inkább szívós acél, de nem nagy extra. 440C vagy D2, 1020-45 szénacél, nem keményre edzve (55HRC körül), hogy ne törjön vagy pattanjon. Nem kell borotva él, de a hegy kialakítás gondolom fontos, hogy könnyen behatoljon az anyagba. Másrészt ha rámarkolnál véletlen ne kaszabolja szét a tenyered

-
user2
tag
válasz
lugosi
üzenetére
Köszönöm a tippet! Ma megérkeztek a kések.
Az ügyfélszolgálatuk is nagyon segítőkész volt, minden nyűgön-bajom megoldották, csillagos ötös!Gondoltam, hálám jeléül (mivel a kések mellé csomagolt ajándék finn szaloncukrot nem tudom megosztani
) és a topicot színesítendő, összeszedek pár gondolatot és képet a késekről, amikkel sikerült +/- tapasztalatokat gyűjtenem. Hátha valakinek meghozza a kedvét a reptetéshez. 
Pakisztáni "no-name" és Linder "minik" (127mm/34gr)
Ezekkel kezdtem, kb 4 méterig jutottam velük. 6db-ból 3 eltört. Már nem használom őket. (kép)
+ Olcsó.
+ A pakisztáni formája egész jó.
+ A Linder nagyon jó borítékot bontani.
- Nagyon-nagyon könnyűek.
- Nagyon kicsik.
- A Linder formája rossz, a közepén túl erősen vékonyított.
- Nagyon gyorsan tudnak visszafelé jönni, a méretük miatt látni is nehezebb őket. Ezekkel volt a legrémisztőbb "élményem".
- Rozsdamentes acél. A Linder ridegebb, csúnyábban csorbul. A pakisztáni egész könnyen javítható, puhábbnak tűnt.Kabar 1121 (238mm/185gr) (kép)
A kedvencem, majdnem tökéletes. Minden új fogást/távot/módot ezzel próbálok ki elsőként.
+ Méret és tömeg közepes, a forma közel ideális.
+ Könnyen kezelhető, barátságos, egészen pontos.
+ Over-/side-/under-arm is megy vele.
+ Gyorsan és lassan is jó dobni.
+ Sikerült vele (szériában) párszor kétfordulatos full rotationalt dobni.
+ Lepattanáskor viszonylag lassan mozog.
+ Olcsó.
- Gyárilag nem túl hegyes, volt amelyik szettnél rá kellett dolgoznom.
- A markolatnál nincs lekerekítve az oldalak találkozása.
- Rozsdamentes acél, rideg, emiatt csúnyán ki tud csorbulni ütközéskor, darabok is ki tudnak törtni belőle. Kijavítani macerás.
- Törésre hajlamos a közepén lévő lyukaknál. (kép)
A hibái ellenére nagyon jó darabnak tartom. Szénacélból, lyukak nélkül, +1mm vastagsággal hibátlan lenne.Condor Half Spin (300mm/315gr) (kép)
Nagy és nehéz, ezért elsőre kicsit ijesztő.
+ Szénacél. Könnnyen kijavítható (kép), bár nem jellemző rá a sérülés.
+ Nincsenek felesleg, rossz helyen lévő lyukak.
+ Jó a forma (lehetne konstans a szélessége, de az elvinné a súlypontot).
+ Underhand dobásnál a legjobb. Overhand kis gyakorlással jó vele, sidearm* nekem "nem adja ki".
- A tömege miatt hamar fárasztó tud lenni.
- A "polír" felület miatt érzékeny a porra, kéznedvességre, ami drasztikus változásokat okoz.
- (Gyorsan dobni nem jó, egyszerűen nehéz hozzá.)
Ebből vettem most még egy szettet. Az első szettet ki szeretném próbálni 240-250mm körüli hosszra visszavágva.Condor Dismissal (300mm/250gr) (kép1) (kép2)
Nagyon profi érzetű kés. Kifejezetten igényli az odafigyelést, a határozott dobást.
+ Szénacél.
+ Nagyon jó a porfestett bevonat, itt érzem a legkevesebb változást a körülményektől függetlenül.
+ Gyors, pontos és reszponzív.
+ A hosszanti "árok" segít az irányításban half spin dobásnál.
+ Full rotation ezzel megy legjobban (Nem meglepő, erre van kitalálva, de "természetesen" leginkább ezzel is halfspint dobok.:-))
+ Overhand nagyon jó, underhand jó. Sidearmot ki sem próbáltam.
- Nagyon-nagyon gyorsan tud visszafelé jönni.
- Kicsit delikát, sérülékeny benyomást kelt.*Inkább amolyan wave/skanf jellegű valami akar ez lenni, de nem vált a kedvencemmé, nem is megy igazán.
-
attiati
veterán
Hülye kérdés: Sparos zwilling késtartó más márkájú késekkel is kompatibilis?
-
attiati
veterán
[link]
tud valamit -
Dr. Oid
senior tag
válasz
sherlock82
üzenetére
köszi, várom, ha úgy alakul

-
gyapo11
Topikgazda
A Tűzben edzettben láttam egy szögtartási trükköt a szalagcsiszolóval. Rárögzített egy vízszintezőt a markolatra adott szöggel elforgatva, és a szalagnak nyomva a kést azt nézte hogy a buborék középen legyen. A szalag függőlegesen futott.
-
sherlock82
senior tag
válasz
Dr. Oid
üzenetére
Én említettem mint karácsonyi ajándék, ha megkapom örülni fogok neki, ha nem akkor élek nélküle tovább.

Amúgy dugóhúzóra nincs szükségem szóval

Ha úgy alakul Karácsony után pár sort írok róla majd.
Én vintgae svájci bicskák közt láttam olyat mint szeretnél, de azok már nem mai darabok.
-
Dr. Oid
senior tag
Sziasztok, írtátok korábban a Victorinox Synergyt. Nekem régi vágyam egy olyan SAK, ami klipszes, pengerögzítős és rajta van a (szerintem) minimum konzervnyitó, sörnyitó és dugóhúzó. Ezen a Synergyn dugóhúzó nincs
tudtok olyan alternatívát, ami mindezt tartalmazza? -
user2
tag
Köszönöm! A lamnia szimpatikus, elvileg talán be is tudják szerezni.
-
user2
tag
Sziasztok! Tudnátok javasolni megbízható, eu-s kés webshopot? (A knifestock-ot ismerem, de náluk nincs a keresett Condor Half-spin.) Köszi!
-
-
Cicada? Nekem is feladta, jót röhögtem a nevén. Szerintem simán megcsinálja a gyártó másik modellnév alatt másik formával. Én most elkezdtem 1-2 régi (~30 éves) bicskámat letisztogatni meg rendbe tenni. Ez is olyan mintha lenne egy új késem. Az egyikkel kamasz fejjel még azt is megcsináltam, hogy majd én jól megedzem az acélt
Hát annyi eszem volt. Kiváncsi vagyok mi maradt az éltartósságából. 🫣 -

Annyira kár ezért a pengeformáért. Pedig a magnacut penge és a karbon markolat miatt rámentem volna főleg, hogy nem 200ezerbe kerül. De ez az elbaszott konyhakésre hajazó santoku penge forma rémes. Miért nem csináltak inkább egy sima tanto pengeformát.
-
schawo
titán
válasz
daninet
üzenetére
Az enyém is hasonló, csak még korábbról, amikor a kínai másolatokat csak Európában lehetett megvenni, az Alin nem volt élezőgép. A 250-es korund kövem már csak 220mm-es. A CBN nem kopik, mindig 250, ezért ha egyszer beállítja az ember a gépet és a szöget, onnantól az összes kést egyformán kell élezni vele.
-
daninet
veterán
válasz
csibe1
üzenetére
Nem, ezt magamnak csináltam, aztán kitalálta hogy legyen már csajosabb és behúzza

Van már neki 2 másik kése de meggyőzött
Ez az első kés ami kibírja majd a mosogatógépet is. Eddig csupa szénacél meg fa nyelű késeket csináltam. Ez rozsdamentes és teljesen szintetikus a nyele is. Illetve elég sok gondom volt az obiban/praktikerben kapható 2k epoxykkal. Bision, pattex stb mindre rá van írva, hogy 120fokig jó, de pépes szar lett mind 75 fokon a mosogatógépben. Ugyhogy összeszorítottam a fogam és rendeltem ipari loctite epoxyt. Állítólag kegyetlen cucc, savnak hőnek meg mindennek is ellenáll. Majd kiderül. Szóval ez tartósra lett tervezve

-
schawo
titán
válasz
Digitalpimp
üzenetére
Szia! Nem nagyon érek rá mostanában fórumozni. Látom te még kitartóan jelen vagy. Nálam mindössze annyi a változás kés témában, hogy a hagyományos, vizes, korund korongomat lecseréltem száraz CBN-re.
Ha valaki korongos élezőt használ, annak nagyon ajánlom a CBN-t. Sokkal tartósabb és kíméletesebb a gyémántnál, valamint sokkal gyorsabb és tisztább a vizes korundnál. A száraz korundról ne is beszéljünk, az szikrázó halál. -
válasz
daninet
üzenetére
tök jó, én is szívesen foglalkoznék hobbiként ezzel csak nincs meg hozzá a szükséges környezetFőállásban építész vagyok
Akkor így már értelmet nyert az avatarod is
Én amúgy szívesen készíttetnék teljesen egyedi kést magamnak, csak ugye a legtöbb kézműves nem vállalja vagy extra horror áron.
-
daninet
veterán
amikor ráérek elviszem barátomhoz galvolézerezni a késeket és rakok rájuk logót

Ezt szoktam, ez a monogrammom dB de csak a lyukak
de általában türelmetlen vagyok és lefotózom a késeket mielőtt oda jutok ugyhogy nincs a fotókon rajta.
Kést még nem adtam el, ugyhogy nincs "brand". Ha már a család és a barátok szaturált lesz késekkel esetleg elgondolkozok, de nem nagyon éri meg anyagilag. Sok-sok óra munka és egy ilyen kés max 50k. Ha egyedi kívánságokkal megy akkor hajszállal több. De cserébe belerakok 15k anyagot meg 8-10óra munkaidőt. Ha az ember visszaosztja akkor nem jönk ki óradíjban. Ha max ~2-3 óra/kés munkával elkészülne talán. Ha megnézed a magyar késkészítőket, akkor két féle van:
A) Kézi sorozatgyártás, 50-100 kés egyszerre templéttel, jiggekkel
B) ultraprémium egyedi több1000 eurós kovácsolt kések
A kettő között van amit én csinálok és az éhenhalás lenne
Főállásban építész vagyok, ez csak meditáció.
Csináltam egy vadászkést öcsémnek még múlt hónapban, ez K110 és zebra micarta. A pengén volt egy kis ragasztó maradék ami nem látszott és azzal együtt savaztam le
Így egyedi.
illetve vettem egy vákuum kamrát és elkezdtem fát stabilizálni nyélnek. Tettem kék pigmentet is bele
Ez itt kőris és platán, ők lesznek a következő alanyok

Kb ennyi az update az elmúlt fél évből

-
-
daninet
veterán
válasz
Digitalpimp
üzenetére
nem raktam kedvencek közé a topikot
de most bejelöltem így nem felejtek el okoskodni.
Sok érdekes dolgot csináltam egyébként, majd bedobok pár képet. aztán jön most az ünnep, bárki akit kihúzok Secret Santán jól jár mert kap egy kést
-
daninet
veterán
Ma fejeztem be asszonynak a kését. N690, márvány műgyanta nyél.
-
schawo
titán
válasz
gyapo11
üzenetére
Szar korongot használnak. Múltban élnek. A mai modern anyagok és gépek ezerszer jobbak, mint a régi szarok. Nekem 25 centis CBN (cubic boron nitride, köbös bórnitrid) korongom van szabályozott, stabilizált, alacsony fordulatú (90-150 rpm) élező köszörűn, és ma például egy óra alatt 12 kést éleztem vele. Köztük S35VN, R2, Aogami, VG10 és hasonló egzotikus anyagúak. Beállítással, és bőrös végső fenéssel együtt. Szikra? Ne vicceljünk. Olyan finoman, mégis rohadt gyorsan szedi, hogy csak na. És a CBN-hez még csak víz se kell. Drága, mint a rosseb, de más dimenzió.
-
H-Zol
őstag
válasz
gyapo11
üzenetére
Nem kés de élezés , ha elviszed a láncfűrész láncot megköszörűltetni és többet kell belőle levenni ( mint nekem most , mert egy szép kő benne volt a fában és az egész hegyét levitte ) és ha hüjén köszörűlik ( meg égetik és meg edződik ) utánna nem viszi a reszelő ! Szerencsére az enyémet én köszörűlöm szépen lassan !!
-
csibe1
addikt
válasz
gyapo11
üzenetére
"Ebből azt állapítottam meg, hogy profi munkaként megélhetésből nem lehet túl finomkodni, mert nem lesz kifizetődő, erre utalnak azok a panaszos hozzászólások, hogy melyik profi helyen hogy tettek tönkre késeket."
Akkor majd ezután is ahhoz a "profihoz" viszem a késeimet, aki az elmondásom szerint már előtte is tönkretette.

Teljesen logikus gondolatmenet. Vagy még sem?

-
gyapo11
Topikgazda
Láttam egy videót egy japán élező mesterről, 300 kg-os vizes kövön csiszol, olyan 70-80 centi átmérőjű lehet és éllel szemben is nyomta, mint ahogy a Victorinox bicskák gyártásánál láttam. Tőle elfelé forgott a kő. Aztán átment egy másik hasonló kőre és feltűnt, hogy annak is sercegő hangja van és komoly szikracsóvát dob. De aztán átment egy másik motorhoz, arra felcsavarozott egy kb. 30 centi átmérőjű korongot, aminek a felületén rászáradt paszta volt repedésekkel, mint egy kiszáradt folyómeder, fél cm is lehetett a repedések mélysége. Ezt szárazon használta, már finom volt a hangja de még ez is szikrázott, csak kisebb szikrák de tömény csóvában.
Ebből azt állapítottam meg, hogy profi munkaként megélhetésből nem lehet túl finomkodni, mert nem lesz kifizetődő, erre utalnak azok a panaszos hozzászólások, hogy melyik profi helyen hogy tettek tönkre késeket.
A másik, hogy úgy tűnik valamennyi szikrázást elbír a kés, persze nem mindegy az anyag, a nyomóerő, a szemcseméret, a hűtés. Sashimi kések voltak viszonylag kis elszöggel. -
-
gyapo11
Topikgazda
Késen nem nagyon látom hasznosnak. Túraboton pl. OK, nem csúszik le a kezem a markolatról. De késsel nem szurkálok, arra lenne értelme. Esetleg ha valamihez rögzíteni akarom, de kisebb kések úgyis zsebben vagy táskában vannak, csak a nagyoknak van tokja amit ővre lehet fűzni, arra meg azért nem kell. Mondjuk a zsebóra is zsebben van, mégis van lánca.

-
H-Zol
őstag
válasz
gyapo11
üzenetére
A fényképezőgépen nekem is van ( de ebbe a modern telefonos világban egyre kevesebbet van használva ) , lámpáimon általában a kis EDC lámpákon használom a csuklópántot , mint ezen a képen is látszik [kép] [kép] a két kicsinyített Convoy S8 lámpáimon rajtuk van , de már a Wurkkos TS11 - en nincs , mert ő oldalt kapcsolós , biztonságosabban lehet fogni , mint az ilyen kis hátsó kapcsolósakat !
-
gyapo11
Topikgazda
Na ezért lenne jó tematikus fórum, ahol témakörönként külön szobákat lehet nyitni. Volt szó már sokszor élezésről, de tényleg nem mindig könnyű megtalálni amit keresünk.
Szóval könnyű és szaktudás nélküli az nem a legolcsóbb kategória. Pl. Worksharp motoros-szalagos élező, tartja a szöget, villámgyorsan kész az élezés.
Könnyű de már kell egy kis szaktudás a pálcás élezőkhöz, kicsit macerás a beállítása, de magát az élezést szinte nem lehet elrontani, tartja a szöget, szép élszalagot lehet vele csinálni.
Ide csatlakozik a hengergetős gyémántos élező, rácuppantod a kést a mágnesre, ezzel a szög megvan és gurítgatod a hengert. Használat közben kiderül, hogy azért nem ilyen szép a menyasszony, de nagyjából meg lehet vele élezni a viszonylag egyenes élszalagot.
Vannak a ferde kövesek Sharpmaker, Lansky, ezek inkább él karbantartásra, föggőlegesen kell tartani a kést, ez könnyű és nem kell hozzá szaktudás, és lehetőleg azonos erővel és sebességgel húzni a penge tövétől a hegyéig.
Szintén él karbantartásra ferde tengelyű kerámiakorongos, teszel bele vizet és húzod-tolod, viszont figyelni kell arra, hogy a késen az élszög kicsivel kisebb legyen mint a két korong által meghatározott szög.
https://gyapo.eu/a/elezok -
Winne
nagyúr
Sziasztok,
Nem vagyok egy késes csávó, kicsit visszaolvastam, de nem találtam gyors választ. Légyszi ajánljatok nekem egy-két olyan késélezőt, amivel könnyen és "szaktudás nélkül" is karban tudom tartani a konyhai késeimet. Nem áldoznék rá sokat, néhány japán késem van, amivel szétszedem a húsokat, a többi az mindenes alap konyhai kés.
Köszi
-
válasz
sherlock82
üzenetére
Nem feltétlen rossz. A nadrág övbujtatójára rá tudod tenni a madzagot és így nehezebb elhagyni.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Vagy ha szedni / vágni kell valami puha szárú cuccot, de fásabb ágat is vágtam már vele. Ennek ellenére nem hordom magamnál, túl feltűnő nekem (valamivel nagyobb is szemre mint ez amit mutattál), csak ha olyan dologra kell amit írtam.

) és a topicot színesítendő, összeszedek pár gondolatot és képet a késekről, amikkel sikerült +/- tapasztalatokat gyűjtenem. Hátha valakinek meghozza a kedvét a reptetéshez. 

"