- Házimozi belépő szinten
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- KINEK KELL EZ? 🤨 — MacBook Ultra leak
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- OLED TV topic
- PLC programozás
- Autós kamerák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
csp01
tag
Leatherman Rescue Tool

-
válasz
Keef_Lee
üzenetére
Köszi ❤️
Azért az én késeimnek még jól áll a távolság
Közelről tele vannak apró hibákkal mindenhol. Nyilván ettől kézimunka de próbálok a tökéletességre figyelni.
Itt egy kiragadott részlet. Kb 4 óra kézi csiszolás után néz ki így a penge előnytelen fényben, ezt még 4 óra közel tükörre vinni. Én itt kb abbahagyom, az időm többet ér ennél.
Na meg hogy nem lett párhuzamos a nyél eleje meg a penge vonala attól is kivagyok

Olyan nagyon sok szerszámom amugy nincs és nem is kell hozzá. Van egy Vevor 50x2000 szalagcsiszolóm amit "moddoltam" hogy felérjen a nagyokhoz illetve pár éve építettem egy hőkezelő kemencét salgó polcból, samott téglából meg aliexpresszes pid vezérlőből.
A többi az alapanyag. 4-5ezer jellemzően az acél ha valami középkategóriára mész, 8ezer ha veszed a nyél anyagot, kb ugyanilyen drága ha magadnak készíted mondjuk stabilizálással. Csiszolóanyag egy ilyen késnél 10-15k. Szóval anyagárban 20-25ezer egy ekkora kés. Anyaggal lehet elszállni nagyon, szerszámokkal annyira nem, abban ez a hobbi viszonylag véges. -
csp01
tag
Olvastam olyat, hogy az újabb Leatherman vágóbetétek rosszabbak, mint a régebbiek, mert az alsó sarkuk le van kerekítve. Van itt valakinek erről tapasztalata?
-
-
roseben
tag
-
-
-
-
roseben
tag
-
kész lett egy újabb kés, ez faternak szalonnázós

Először használtam RWL34-et, ATP641 kerámia bevonattal védtem a hőkezelésnél de sajnos ez az acél különösen érzékeny volt az oxigénre és keletkeztek rajta kis fekete elszenesedett kráterek. A nyél előtt azok látszanak ahol nem csiszoltam le. Igazából karaktert ad neki, nem bánom túlzottan. Legközelebb rozsdamentes fóliát kell használni.
Kicsit rosszabbul tűrte ez az acél az élezésnél a lapos élszöget és kétszer is neki kellett mennem. Majd meglátjuk mennyire éltartó. Nincs keménység mérőm de elég kemény lett, alig vitte a csiszoló.A nyél maradék micarta, ugyanezt használtam a tanto késhez is, ez a másik fele
ott fehér volt a nagyobb része és kék a kevesebb így volt maradék. Mindent felhasználok.
Illetve ez a második kés ahol a Loctite egy ipari ragasztóját használtam. Ez valami brutál cucc, egy kis tubusért 15k-t fizettem. A gorilla, meg bison stb Obi/Praktiker ragasztók nem bírják a mosogatógépet, minden késnek leesett a nyele idővel. A családom pedig nem a kézimosogatós fajta, beraknak mindent a gépbe 70 fokra
-
csp01
tag

Nagyon tetszik a Surge. Szerintem egyáltalán nem nagy, a Wave-et tippeltem volna ekkorának. Már elkezdtem alakítgatni.
-
-igu-
veterán
válasz
eddieke666
üzenetére
EDC-re inkabb bicskat valasztanek.
Nekem egy kek Leatherman Free K2 van rendszeresitve, meretileg hatareset, funkcioit tekintve boven elegendo. -
válasz
eddieke666
üzenetére
Ez baszi messze van az EDC-től.
-
Apophis
őstag
válasz
eddieke666
üzenetére
Nem épp napi használatra tervezett kés
. Konkrétan mire kellene? -
eddieke666
aktív tag
Sziasztok!
Használ itt valaki Cold Steel Kobunt? Mik a tapasztalatai? Általános használatra gondoltam.
Köszönöm.
-
csp01
tag

43 ezer forint
-
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
lugosi
üzenetére
Nyilván kevés, egyedi cuccokat nem lehet tömegben gyártani mert akkor már nem kell a vevőnek.
Régebben bosszankodtam azon, hogy vannak jó minőségű motorkerékpárhoz való alkatrészeket gyártók, és amikor a motorkerékpár gyártónál nézelődsz, akkor nem azokból rakták össze amiket te szeretnél. Tehát még azt se oldják meg, hogy 1 helyett 10 helyről kelljen rendelni és a vevő kívánsága szerintit beleszerelni, mert már ez is drágít.
Akkor mennyit drágít az egyedi igényekhez gépet rendelni, hogy az 1 db legyártása után újra kell programozni beállítani a gépet?
Ezért szerintem nem az árbevétel számít ilyenkor, hanem az egyéb hozadék, mint hírnév, más nagy volumenű megrendelés meg még ki tudja. -
Apophis
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
Imádom a videóit, a kávés is nagyon ott van
.gyapo11: igen, ezzel semmi gond, mint mondtam, én is késbolond és gyűjtő vagyok már 30 éve, követem a fejlődést, a metallurgiát is elég jól ismerem, csak néha megcsap az egésznek az "öncélúsága". De amíg élek, lesznek új szerzemények
. -
-
roseben
tag
válasz
lugosi
üzenetére
Kevés. De kb. napi egy bicskát gyárt. Vagy heti egyet. William Henry, Shirogorov.
Az én példám. Jelenleg 154CM acélból készült késeim vannak. Amire használom arra nem is kell jobb de soha nem vennék már olyat ami ennél kevésbé tartja az élét. Szóval vágyom arra, hogy uhyanezek a kések Elmaxból legyenek. Esetleg M390 max S90V. Pedig az is jó ami van. Azzal magyarázom, hogy ritkábban kell majd éleznem. Mennyivel? Nem tudom. Lehet, hohy pár hónsp helyett fél, egy év. Tök hülyeség sz egész. De akkor is kell. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
Apophis
üzenetére
Tegyük fel, hogy nyersz 500 milliót a lottón. Akkor a 200 exres bicsak már nem is tűnik drágának. Nagyon hamar megszületik az emberekben az a vágy, hogy nem csak jó minőséget akarnak bármennyiért, hanem olyat, ami másnak nincs. Lehet az gyémántokkal kirakva, vagy egyedileg gyártott néhány darabos széria, vagy különleges összetételű ötvözet stb. És ezeket az igényeket is kielégítik a gyártók, mert pénzt hoz meg ázsiót emel. És lehet hogy ha megkapta amire vágyott, akkor holnap egy nagy megrendelés jön a haverja étterem láncától.
Szóval a különcködés hajtja a dolgot azoknál akiknek nagyon sok pénzük van. -
válasz
Apophis
üzenetére
"Egy 10 évvel ezelőtti középkategóriás késacél mindenre elég, de valójában az átlag szénacél is, amíg nem búvárkodsz. Nekem is van MagnaCut, Elmax, Vanax és M390, mert késbuzi vagyok, de tényleg szükségem van rá? Ne vicceljünk... a legtöbben esznek és dobozokat nyitogatnak velük."
Ez egy nagyon jó videó, azt hiszem még nem linkeltem: [link]
-
válasz
roseben
üzenetére
project farm-os csávó a patreon oldalán beszéli meg az emberekkel hogyan teszteljen dolgokat amiket előtte nem. Ezeket legtöbbször javasolják neki, aztán ha sokan mondják megcsinálja.
Egyébként a különféle késgyártók nagyon büszkék szoktak lenni a toleranciákra a zárszerekezetekben, talán ezt hivatott tesztelni -
roseben
tag
TristateEDC videóiban eltekerem a videó háromnegyedéhez. Jó sokszor kinyitja, becsukja, csettegteti. Ezzel megtudom, hogy tetszik e a zár mechanikája. Max megnézem, hogy a Para 3-hoz képest mekkora.
Neeves knives, Luvthem Knives, stassa23. Náluk megnézem mik az új kések.
Meg néha ha kíváncsi vagyok a kés belsejére mielőtt megveszem, nehogy utólag derüljön ki valami hitvány medoldás akkor a leftyedc vagy amit mondtál nick shabazz lehet, hogy szétkapja. -
Apophis
őstag
Mert ez is egy túltolt hobbi lett, mint minden technikai hobbi (amire még rálátok: lövészet, motorok, HIFI, mind borzalmas ilyen téren), az új tartalomgyártók pedig csak extremitással tudnak versenyben maradni (legalábbis azt hiszik). Egy 10 évvel ezelőtti középkategóriás késacél mindenre elég, de valójában az átlag szénacél is, amíg nem búvárkodsz. Nekem is van MagnaCut, Elmax, Vanax és M390, mert késbuzi vagyok, de tényleg szükségem van rá? Ne vicceljünk... a legtöbben esznek és dobozokat nyitogatnak velük.
Farigcsálják a tollasbotot, késsel vágnak fát, közben azon elmélkednek, hogy az új acél miatt mintha éltartóbb lenne a 150k-s kés, miközben egy balta+fűrész+legalapabb kés kombó ezerszer jobb a feladatra. Sós lében áztatják és számolgatják a rozsdapöttyöket, ezt a metallurgiai mérnökök rég megcsinálták százszor alaposabban. Én késben régóta csak Nick Shabazz féléket nézek, azt is áttekerve.
Hogy ON legyek, a videón a zármechanizmust tesztelik, mert vannak modellek, ahol rossz a tervezés, és viszonylag könnyen enged. Pl. ha megszorul valamiben vágásnál, és felfelé húzod, rácsukódhat az ujjadra, elég csúnya. Nyilván a prés overkill
. Én pl. megfogom a pengét, és a markolatot az alkarom csontosabb részéhez csapom párszor jó erősen (ezt is egy régi videóban láttam); ha tart, megbízok benne. Leatherman-ek kése pl. hajlamos szépen becsukódni
. -
roseben
tag
válasz
lugosi
üzenetére
Nem tudom, hogy a nézettség miatt találnak e ki ilyeneket vagy a konkurencia bízza meg az influenszereket, hogy tegye tönkre az adott brand megbízhatóságáról alkotott képet. Mindenesetre itt állítom le a videót és teszem fel a kérdést, hogy miért nézem ezeket egyáltalán.
-
válasz
roseben
üzenetére
Nézek néha én is olyan teszteket, amiket nem értek. Pl ütőfázás egy vadászati célra tervezett bicskával. Eleve bicskával, de ráadásul olyannal, aminek a leélezése direkt vadászathoz készült (holkeres él a jobb vágóképesség miatt). És jé, nem olyan jó erre a célra, mint egy Mora, ki gondolta volna. Vannak tesztelők, akik nagyon ráérnek.
-
csp01
tag
Kedvenc tesztelős csatornám. Van még ezen kívűl egy pár késes, meg multiszerszámos videója. -
válasz
gyapo11
üzenetére
A kúpossal az egész ívet élezem, a spydercoval végighúzom csak. A kúpost tartom élezésnek (amikor már tényleg élezni kell), a spydercot csak inkább az él karbantartásához. A fogazott éllel a legtöbbször én is kaját vágok (pl kutya fogtisztító rudat, de a Victorinoxszal kb minden mást is - annak finomabb a fogazása).
-
-
gyapo11
Topikgazda
-
válasz
daninet
üzenetére
Nekem is van fogazott skeletoolom, én kétféleképpen élezem. Van egy kis kézi kúpos élezőm, ez kiváltja azt hogy több átmérőjű kelljen (Lansky Blademedic, nem drága). De egyébként meglepően jól lehet élezni ezeket a fogazott éleket a spyderco sharpmaker háromszög alapú rúdjával.
-
-
csp01
tag
Alzán 36500-ért van felbontott skeletool rx. Jó vétel?
-
válasz
daninet
üzenetére
"fogazott / recés pengéjű késekben sem hiszek, az azoknak kell akiknek nem elég éles a késük"
Hát már én se. Egyiket azért vettem, mert még fiatal voltam és bohó
és tetszett. A másik meg csak olyanban volt és nem tudtam kihagyni (az egy Victorinox GAK, ez valahogy nagyon jól elműködik a recés éllel). Ma már ha lehet kerülöm őket. Igaz van pl. egy Leathermanem amin szintén bevált, de az is csak félig fogazott mint a victorinox. Így valójában félig fogazott éllel egészen jók ezek. -
gyapo11
Topikgazda
Itt van pl. egy szalagos 33 $ szállítással együtt, a mostani 330 Ft körüli váltással is 11 ezer HUF alatt van. Egy szál japán kő is több. Nem tudom hány fokos így alapból, de alátétekkel változtatható.
Ennél szinte csak a késgyilkos keményfém lapkás meg száraz köves motoros élezők olcsóbbak. -
H-Zol
őstag
válasz
gyapo11
üzenetére
Nem sokan használnak szalagos élezőt , mert valljuk be a márkás elég drága , de amióta megvettem a kínait ( az sem olcsó , mert 10+ szalaggal , minden szemcsével harmincötezer forintba jön ki ) azóta mindég minden kés éles a portán , sőt anyáméknál és még egy egy ismerősnek is éleztem már , de nem csak kést , metsző ollót , karos ollót és rendes ollót is azon szoktam élezni !!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook Air M3 15 256GB,Újszerű,Dobozaval,24 hónap garanciával
- Eladó ÚJ - KIOXIA - 256GB M.2 SSD nagy mennyiségben (13db maradt)
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

ott fehér volt a nagyobb része és kék a kevesebb így volt maradék. Mindent felhasználok.

és tetszett. A másik meg csak olyanban volt és nem tudtam kihagyni (az egy Victorinox GAK, ez valahogy nagyon jól elműködik a recés éllel). Ma már ha lehet kerülöm őket. Igaz van pl. egy Leathermanem amin szintén bevált, de az is csak félig fogazott mint a victorinox. Így valójában félig fogazott éllel egészen jók ezek.