- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA® driverek topikja
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Angelland13
csendes tag
Sziasztok!
Bátorkodom itt megkérdezni: adott egy jópár éves Samsung Evo 970 256gb ssd. Lehet lényegtelen is, hogy milyen. Másfél éve nincs használatban, eleinte egy kis zacskóban hevert, napokban egy tolltartóban találtam meg mindenféle védőcsomagolás nélkül. Kérdésem az, hogy ez kampec, vagy ha látszólag nincs rajta semmiféle sérülésnyom, akkor megérhet egy próbát vagy van rá esély, hogy tönkre vágjam az egész gépet?
Köszi!
-
válasz
J0shu4M1ll3r #57685 üzenetére
A bootolás képessége nem a kiegészítő kártyán múlik, hanem az alaplapon.
Ha tudja, akkor menni fog. Bármelyik jó lehet.
az 1 slotosok simán működnek, azok, amin aliexpressen is vannak olcsók is.
2 slotost én nem használtam még, itthon olyan van, hogy az egyik SATA a másik NVME.
Az, hogy a mérete milyen mindegy, a 2242-eshez veszel egy ilyen adaptert és kész.
Nekem most csak az a kérdés merült fel, hogy van-e olyan adapter, amin két NVME foglalhat helyet, és el tudja osztani a sávokat is, Szerintem ez lesz a ritkábbik eset.
4 slotost találtam: [link] de nincs vele tapasztalatom.
De működnie kéne:
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
Mivel nem igazán találtam kimondott topikot, így itt próbálnék szerencsét: milyen pci-e kártya ajánlott, ami tud fogadni 2 nvme ssd-t, egyik 2280 másik 2242, és lehet róluk bootolni? A 4 helyes nem kimondottan feltétel, ha gazdaságosabb a kettes, akkor az jobb lenne. Egy MSI B450 Tomahawk Max alaplapba menne egy R7 2700x-hez, ha esetleg számít, akkor 2070 Super is van. Az ssd-k gen3 x4-esek.
Köszönöm!! -
válasz
3.Aragorn #57682 üzenetére
Átklónozod a rendszert a 990 EVO- ra, aztán ha rendesen bootol/műkszik, akkor már a Kingston lehet a temp drive.
Mondjuk nálam az X99 hobbigépben, egy nem ajánlott Kingston NV2 a bootdrive, nem is kell jobb, irgalmatlan gyors, és jéghideg a sokkal menőbb modellekhez képest. -
3.Aragorn
addikt
válasz
ubyegon2 #57679 üzenetére
Persze vákumban nézve az lenne a jó, ha a 990 EVO Plus-ra raknám a rendszert.
De 4 teli vinyón kellene rendet rakni, így nagyon kell nagy kapacitású másodlagos SSD
Arról nem is beszélve, hogy Wint, játékokat + progikat újrarakni nálam egy teljes hétvége. Annyit ez most nem ér, főleg úgy hogy 1 hónapja csináltam meg. -
King Unique
titán
válasz
Armagedown #57680 üzenetére
Az SSD-knél a NAND-ok tudtommal eddig is bináris tárolókapacitással készültek, az SSD tényleges tárolókapacitása viszont az Over-provisioning (OP) méretétől is függött, mármint hogy gyárilag a tárolókapacitás mekkora részét foglalta le, ha be volt ilyen állítva.
A 2 TB-os modellről van teszt, ahol a Windows fájlkezelő screenshoton látszik hogy 1,86 TB a tárolókapacitása, ami csak bináris (IEC, 1024) alapon lehetséges, mivel decimálisan (SI, 1000) 1,81 TB lenne. Ilyen alapon az 1024 GB / 1 TB modell tárolókapacitása binárisan kb. 954 GB, decimálisan 931 GB lenne (pontosabban GiB).
-
válasz
3.Aragorn #57678 üzenetére
Igazán nincs mit!
No de attól, hogy a 990 Pro a csúcs ebben a sorozatban, egyáltalán nem jelenti, hogy a 990 EVO Plus ne lenne tökéletes rendszer alá is! De bármire használod is, ez jó vétel volt. Nekem Samsung 980 1TB van desktopban, ugye ez sem a 980 Pro, de teljesen tökéletes mindenre, rendszer(ek) alá is.
Mondjuk biztos azonnal a 990 EVO Plus-ra raknám a rendszer Kingston helyett.
-
3.Aragorn
addikt
válasz
ubyegon2 #57654 üzenetére
Végül a Samsung 990 EVO Plus-t választottam. Az árkülönbségből bírtam venni egy fülhallgatót futáshoz. Amire én fogom használni (másodlagos meghajtó, tehát windows nem lesz rá telepítve) arra bőven megteszi ez a sebesség. Majd év vége felé, vagy jövőre megnézem hogy áll a Gen5 SSD piac és meglátom, hogy main drive-nak mit érdemes. Addig kihúzom a kis öregecske kingstonnal. Köszi a segítséget.
-
Rewmac
tag
Sziasztok,
Olyannal találkozott már valaki, hogy 224 óráról visszállt 20 órára az üzemidő? Ez egy Gen4-es SSD és erről fut a Win11.
-
King Unique
titán
válasz
KRoli92 #57675 üzenetére
Az az 1 A valószínűleg a maximum áramfelvételt jelöli, ellenben a tényleges attól kevesebb szokott lenni. De amúgy nem ártana tudni, hogy pontosan milyen SSD-ről van szó, mit ír a specifikációja erre vonatkozóan, stb.
Ha 2,5" külső HDD működik, felpörög a tévé USB 2.0 portjához csatlakoztatva, akkor a 2,5" SSD illetve 2,5" külső SSD is fog. Sőt, az utóbbi pláne fog, mert rendszerint kevesebb szokott lenni az energiaigénye.
Jobb tévéken USB 2.0 alapon szokott lenni "HDD 5V 1A" jelölésű port, az eleve stabil USB-s tápellátást biztosíthat 2,5" külső HDD-nek és 2,5" / M.2 külső SSD-nek egyaránt. Ha csak 0,5 A-es port, de abból van egymás mellett 2 db, akkor meg adott az Y-kábel használatának lehetősége.
-
KRoli92
tag
Sziasztok!
Ha egy SSD címkéjén az szerepel, hogy 1A, akkor annyi Amper kell neki hogy működjön, vagy az a maximumot jelöli ? Sata3 SSD de usb külső házból használnám tv-n filmek lejátszására. Vajon működni fog? Tv-n ugye usb 2.0 van ami elméletileg nem ad le 1A. Van amit így használok de azon nincs fel tüntetve az 1A. Köszönöm -
Submarine
senior tag
Üdv!
Lehet tudni vmit ezeknek a folyamatosan romló állapotú WD Blue SA510-ek további sorsáról? A múlt heti firmware frissítés óta is ugyanúgy csökkent a health, 1%-al.
Egyszer csak megpusztul majd, vagy lesznek előjelek? -
Yvoril
kezdő
Sziasztok. Egy "Kingston NV2 1TB M.2 PCIe NVMe"-et használok D-meghajtóként játékokhoz. A rendszer egy m2-es "ADATA XPG SX8200 PRO 256GB"-on van. Kezd kevés lenni a hely (sőt nagyon kevés). Az alaplapomon csak 2 m2-es foglalat van, hogyha vennék egy akármilyen m2 es 2Tb-s ssd-t szerintetek a Kingston mennyire lehetne használni rendszernek + 1-2 játékhoz folyamatos használatban (több mint egy éves a Kingston, de a HWinfo még 99%-ot ír neki)
-
cibus
senior tag
válasz
KBalázs34 #57667 üzenetére
Használt miért? Annyival olcsóbb lenne?
Plusz mi értelme? Letöltési idő + utána átmásolni, az hosszabb idő, mint egyből hddre tölteni. Ráadásul akkor torrent az ssdn fogja keresni, ha átrakodok, akkor nem találja, nem is tölti vissza. Nekem ez így elég hülye ötletnek tűnik.
Alapból: mekkora neted van? -
KBalázs34
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy szerintetek érdemes lenni venni használt ssd t M2 NVM e t venni? 2Tb osra gondoltam, hardveraprón nézegetek! Csak torrent futtatására lenne illetve letöltésekre utánna átrakom 4Tb os hdd re!
Köszönöm a válaszokat előre is!
-
Raymond
titán
válasz
pandras83 #57664 üzenetére
Nem kell a Windows-ban alligatni semmit. Berakod es hasznalod.
A belassulas nem a DRAM hianya miatt van hanem amikor kifogy az SLC modban irasbol. Ennel az SSD-nel ez az eppen szabad terulet negyede, utanna megy a takaritas belul amikor atrakja az SLC modban felirt adatokat QLC-be es miutan vegzett megint lehet full sebessegel irni.
Particionalasnal hagyhatsz particionalatlan teruletet es akkor mindig lesz neki hely dolgozni es amikor meg szinte tele van akkor iss tudsz ra irni full sebessgel. Peldaul ezt most akkor nem 3.74TiB-re hanem 3.5TiB-re particionalod akkor ha mar a particio szinte tele van akkor is tudsz majd 60TB-t full sebessegel irni.
-
pandras83
őstag
Szevasztok,
Beszerzés alatt van egy Crucial P3 Plus 4TB NVMe, ami a jelenlegi 3TB-os HDD-t váltja a fronton. Az a szimpla tervem vele, hogy 400GB körüli adagokban átmásolgatom a dolgaim (Filmek, zene, játékok, fotók - 2.5TB adat), aztán hétköznapi adattár lesz belőle a pcie 3.0 foglalatban, hűtőbordával. Nem torrentezek, csak minimális írás-olvasás van kilátásban.
Kell aggódni a dram hiánya miatt? Azt olvastam, hogy 500GB-nál nagyobb adatmozgás után beáll a dereka és a sebesség beesik 100MB/S-re, megakasztva az egész gépet. A másik kérdés hogy a HMB-t be kell állítani hozzá, vagy default on ez a funkció Win 11-en?
Köszi a válaszokat!
-
-
ricsip
addikt
a hdd 220 megaBÁJTot ír másodpercenként. Maximum. Általában a felével érdemes számolni.
Az internetkapcsolatoddal meg 250 megaBITet tudsz letölteni per másodperc. Tehát a letöltési sebességed kb. 1/8-a a hdd írási csúcssebességének. Mértékegységek helyes használata az IT egyik nagy trükkje. -
Armagedown
őstag
-
King Unique
titán
-
cibus
senior tag
válasz
King Unique #57657 üzenetére
220mb/s-t ír. Akkor ezek szerint a winyó nem lesz szűk keresztmetszet, mert gondolom 250es nettel még a felét sem érem el letöltésben
Más, ami ide vág a topicba:
Jött egy új mvme SSD is ma, azon lesz rendszerem, ez az. Viszonyt teljesen új lapot akarok kezdeni, minden ami van a régi ssd-ken, azokat törölni akarom. Szabad ezeket formatálni, vagy csak ctrl+a és del? Vagy mi a jó módja, ami legkevésbé "bántja" őket?Illetve gondolom csinálhátok nyugodtan ezen az új mvme-n 2 particiót, egyet a windowsnak, egyet minden másnak?!
-
King Unique
titán
"Így tudnám kicsit óvni az ssd-kre, ezért gondoltam erre"
Teljesen felesleges, annyit úgysem fogsz írni az SSD-re hogy gondot okozzon, vagy legalábbis az átlagos 3-5 éves garanciaidőn belül nem valószínű, max. 10-20 év múlva.
Ha megnézed a HDD adatlapját, akkor láthatod mekkora max. szekvenciális adatátviteli sebesség van megadva.
HDD ügyben a "Milyen belső merevlemezt vegyek?" topikban kellene érdeklődni az ajánlottak felől, mert a 3,5" BarraCuda nem feltétlen a legjobb. -
cibus
senior tag
Bocsi az OFF-ért, de lenne egy olyan kérdésem, hogy egy ilyen 7200rpm-es 3,5" sata seagate barracuda 2tb winyó kb mennyivel tud írni/olvasni?
Mert azon gondolkozom, hogy a letöltéseket, filmeket, programokat, bármit lehet inkább ide tölteném le, nem az ssd-kre vagy mvme-re, ha pedig olyan, aminek kell a sebesség, akkor azt az ssd-kre. De egy winyó kb mennyivel tud írni/olvasni? 250es Telekom optikám van, lehet annak a letöltési sebessége nincs is annyi, amennyit a winyó bír? Így tudnám kicsit óvni az ssd-kre, ezért gondoltam erre -
Wolfskin
őstag
Sziasztok, ssd chkdsk problémám van,
Ma reggel a wein induláskor lefutott egy gyors fájlrendszer ellenőrzése, mi után a külső ssd-nn nem tudtam csatlakoztatni egy VeraCrypt konténert, hibás kötetméret hiba miatt. kiderült, hogy a minden 0 bytenak látja a 2TB konténert.
Rákerestem geminivel, a legalapabb az lenne, hogy a VeraCrypt saját eszközével helyreállítani a kötet fejlécét, de az hibaüzenettel leáll.
"A fájlmutató nem vihető a fájl elé
Sourvce: RestoreVolumeHeader 11195"Esetleg nincs valakinek ötlete, a külső ssd mbr, fejléc, akármi rekonstruálása megoldhatná a problémát?
(Win 10, az ssd egy PM883 Enterprise 4TB (elvileg szerver, még áramkimaradás védelem is van rajta) , a ház egy AXAGON EE25-A6C. )
-
válasz
3.Aragorn #57653 üzenetére
Igazán nincs mit!
Jelentős ugyan a sebességkülönbség a Kingston és a Samsungok között, de nem minden helyzetben lesz ez érezhető. Hardverkörnyezet függő és az adott process is sokat számít . De mivel Windowst régóta nem használok és nem is játszom, így azokra hagyatkozom, akik azt mondják, nagyon kijön a különbség.
Én mégis a hardverkörnyezetnél ragadok le, mivel a nemrég beszerzett elég erős Zbook 15 G5-ben lévő kifejezetten visszafogott Samsung PM961-gyel határozottan pörgősebb a rendszer és a böngésző is, mint a Dell Latitude 5520-ban lévő sokkal gyorsabb SK Hynix PC801 PCIe 4.0-et használva, utóbbi SSD pedig még X2 csatolóval is kétszer gyorsabb az öreg Samsungnál.
De ugyanazon gépben szerintem is bőven érezhető lesz az A2000 és egy 990 Pro teljesítmény különbsége.
Sorry, nem feltétlenül egyértelmű a dolog, ezért majdhogynem ellentmondok saját magamnak is...
-
3.Aragorn
addikt
Köszi hogy összeszedted.
Még annyi kérdésem maradt, hogy lenne-e érezhető javulás (rendszernek+játékoknak) a Kingston SA2000M81000G-hez képest? A két nevezett Samsung bármelyike esetén?
-
válasz
3.Aragorn #57651 üzenetére
Teljesen igazad van, én nézegettem eddig rossz revieweket, mint ez is. Hosszasan azért nem nézegettem , mert sok értelme nincs ezeket összehasonlítani, de a legelső táblázatig eljutva lehet mégis a 990 Pro-t venném.
Aszongya rövid magyarázatként ennél a nemszőke, hogy...Starting with the Random Read 4K test, the Samsung 990 EVO Plus peaked at 266K IOPS with 480ms latency, outperforming the EVO and WD Blue SN580 drives. However, it still lagged well behind the higher-end Samsung 990 Pro and Crucial T500.
No mindegy, mint írtam is, nem egy géposztály a 990 EVO Plus és a 990 Pro.
Ettől még egyáltalán nem rossz a 990 EVO Plus, nekem az elődje van, a Samsung 980 1TB, igen jól eltalált SSD lett az is! Ahogy a 990 EVO Plus is néhány paraméterben tényleg jó szintet hoz, ugyanígy a jól eltalált 980 is PCIe 3.0-ként jó néhány PCIe 4.0 NVMe SSD-t simán lenyom. De az amúgy teljesen normális Samsungnál, hogy egyes paraméterekben a saját magasabb kategóriájú eszközét is képes utolérni.
Persze elsőre meglepett engem is, de lehet a 990 EVO maradt még a fejemben, azért értetlenkedtem, de így már tiszta, amit írtál. (közben olvastam a másik topikban írt hsz-edet is)
-
Submarine
senior tag
Sziasztok!
'23 óta használok egy WD Blue SA510 1TB-t.
A közelmúltig nem foglalkoztam vele, és pár hete ránéztem HD Sentinellel.
Azt mutatta, hogy már csak 63%-os a health, és 23 bad sector lett áthelyezve.
És ez is csak az aktív idejét számolja. Azóta minden héten csökkent 1%-ot.
Most volt 60%, és rákerestem, hogy van-e rá firmware.
Feltettem a sandisk dashboard szoftvert, ami ugyanazt mutatta.
Fel is frissítette a legújabb FW-vel, és most már 79%-nak mutatja. A HD senti 77-nek.Van-e tapasztalat ezzel, mire lehet számítani?
A működésében nem vettem észre semmit, a tesztek is jónak mutatják.
Letöltésre használom. Le is formáztam, így most van rajta 3TB írás. Semmi lófütty. Még 28-ig garis, Aquából vettem. -
-
-
Brekkk
senior tag
Egy kis érdekesség.
Ezt tudja egy SK hynix PC801 1 TB-os NVME SSD PCI-e 3.0 módban.
Illetve ezt egy Samsung PM 983 960 GB -os PCI-e 2.0 módban,
Alaplap ASUS TUF B450 PRO-s
Ebben a lapban az tetszik, hogy semmilyen chipset oldali bottleneck nincs.
A CPU és Chipset közötti kapcsolat PCI-e 3.0 4x aminek az össz sávszélessége kicsit nagyobb, mint a használható PCI-e 2.0 csatornák összigénye. -
King Unique
titán
válasz
szkaroly #57644 üzenetére
Azért az a hsz nem mostanában volt, lehet jobb ha inkább privátban érdeklődsz nála.
Tesztek viszont vannak a neten erről az ADATA SC610 pendrive-ról illetve külső SSD-ről, ahol pl. ennél az látszik, hogy az 1 TB-os modell kb. 150-160 GB írása után belassul rendesen, max. addig tarthat az SLC cache mód (bővebben).
-
-
baro32
aktív tag
Nekem akkor volt ugyan ilyen esetem mikor a 2. SSD-t tettem be a laptopomba és nem feküdt fel rendesen a hűtő réz lap a termál pad nem tapadt rá rendesen és idővel elengedte
Utána mivel nem volt más lehetőségem egy kicsi méretű kábelkötözővel fogattam oda és a mai napig úgy van -
-
-
De hallani, hogy pörög a hűtő venni.
Az igen érdekes lenne, ha a CPU venti egy tőle viszonylag távol lévő 81 fokos SSD miatt kezdene pörögni. CPU nem melegszik(Zbook sima upgrade-nél is képes 97 celsiust mutatni), fizikailag érzed, hogy tolja ki a forróságot? Én megnézném azért
sudo nvme smart-log /dev/nvme0n1
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1
vagy hasonló paranccsal is, főleg azt, hogyan jelzi ez a smart a három sensor értékét. Nem egy eset volt már, amikor a környezeti hősensor jelzett melegedést, de ez a CPU/GPU-tól eredő hő volt.Nálam a PM961 is elég alacsony küszöbértéket mutat, szóval lehet már throttlingol 81 celsiusnál a tied is. (Sose az SSD főzi meg a CPU-t, inkább fordítva)
Warning Comp. Temp. Threshold: 68 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 71 Celsius -
-
-
-
-
Létezik, hogy "szándékosan" megfőzi magát? Gyanúsan belassult a laptop, és azt látom, hogy szinte egész este 81 fokra van melegedve az SSD. A HDS szerint 10%-nál kisebb a terhelése, ami valós, hiszen nem másolgattam ide-oda semmit.
Még sose láttam hasonlót se. Ötlet, hogy mibaja lehet? -
Intel 4510 is jó?
Ez több, mint jó!Solidigm SSD D3-S4510 2.5" 960GB
Ha ilyet látsz megfizethető áron, ne sokat gondolkodj!Itt van pár megbízható tipus, nem feltétlenül csak ezek azok, de a power lost protection szűrővel ezek jöttek ki... görgess, a szűrők után lesznek az SSD-k.
-
laed
aktív tag
válasz
King Unique #57627 üzenetére
ami azért nem akkora extra manapság
Még az új gépemen sincs ilyen, nem hogy a régieken.....
-
King Unique
titán
válasz
Crvsh3R #57626 üzenetére
Azokhoz a 2-4x olyan gyors pendrive-okhoz csak olyan PC / Mac kell az adatátviteli sebesség kihasználásához, amin van legalább 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 vagy Thunderbolt port, ami azért nem akkora extra manapság. Na meg azok legalább kaphatók a hazai webáruházakban is, ellenben ez a Lenovo csak Banggood és társai külföldi, távol-keleti webáruházakban, az sem annyira mindegy.
A pendrive vásárlás témának egyébként van külön topikja "Milyen pendrive-ot vegyek?" néven, azt értelemszerűen inkább ott kellene kitárgyalni.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
King Unique #57625 üzenetére
Igen, SSDk sebességéhez képest valóban "nem nagy szám", viszont a tárhelyméret és az átlagos pendriveok sebességéhez képest szerintem jó árban van. Hiába gyorsabbak az általad linkeltek, azokhoz eszköz is kellene ami kihajtja azokat és drágábbak is, mint a Lenovo Thinkplus TU203. Lehet megpróbálok majd egyet, bár lehet jobban járnék, hogy ha találnék a fiókban lévő 500 GB-os WD NVMe SSD-hez egy 2242-es külső házat jó árban. (van egy profi Orico házam, de az 2280-as, méretben hozzá való mégiscsak pendriveosabb méret lenne).
-
King Unique
titán
válasz
Crvsh3R #57624 üzenetére
Azért ez annyira nem nagy szám, meg a 450 MB/s olvasási és 250 MB/s írási sebesség, manapság már több mint 2x ilyen gyors pendrive-ok / pendrive méretű külső SSD-k vannak (példák) 1 GB/s körüli tempóval, + dual interfésszel (UAB-A + USB-C) pl. az SP DS72. Ahol pl. a Kingston DataTravaler Max belseje eleve ismert, abban Toshiba / Micron TLC NAND van.
M.2 PCIe NVMe alapon meg jóval gyorsabb külső SSD-k vannak, akár 3-4 GB/s adatátviteli sebességgel (példa), vagy még ennél is gyorsabb 80 Gb/s USB4 / Thunderbolt 5 alapon (példa).
Mindegyik ilyen pendrive vagy inkább pendrive-szerű külső SSD írásterhelhetősége eleve magasabb, mint egy hagyományos pendrive-nak, amiatt nem kell aggódni.
A TBW értéket és egyéb információkat viszont nem nagyon szokták megadni a gyártók a gyárilag készre szerelt modelleknél, ha valakinek olyan kell aminél eleve ismert, akkor legjobb a belső SSD + külső ház = külső SSD megoldás, pendrive-hoz hasonló fizikai méretben M.2 SATA / PCIe NVMe alapon, aztán akkor olyan SSD-t teszt bele amilyet akar és eleve ismert lesz a TBW is. Példák: [link[, [link], [link], [link],, [videó]
-
Crvsh3R
senior tag
Tudom nem 100%-ban a klasszikus értelemben vett SSD, de van esetleg valakinek tapasztalata Lenovo Thinkplus TU203 állítólag SSD belsős pendrive-al?
Elég jónak tűnik, de nem tudom TLC-s-e, illetve mekkora TBW értéke lehet (mit bír). -
King Unique
titán
Szerinted mennyire kell komolyan venni az ilyen videókat és a készítőiket, akik többek között még azzal sincsenek tisztában, hogy pl. Windows 8 óta (kb. 13 éve!) a meghajtóoptimalizáló SSD-knél = trimmelés futtatása és erővel ki akarják kapcsoltatni manapság is?
Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
Max. ezeket célszerű átnézni, de normál esetben ezek eleve rendben vannak és csak ellenőrizni kell.
-
cibus
senior tag
ezeket érdemes megcsinálni? [link]
-
pluto1969
aktív tag
válasz
DarthSun #57617 üzenetére
Igen, amíg megy addig jó. PL nekem a Patriot Burst ssd 5 éve megy hiba nélkül, pedig phison s11 van rajta, míg ugyanezzel a vezérlővel 1 óra alatt satafirm hibával elpusztult egy 960 gb verzió. Ez szerencse kérdése, előjön-e vagy nem a hiba. Mindenesetre én s11-el ssd-t nem veszek már, vettem egy dokkolót és abban nvme ssd-t teszek, mivel már azok sem drágábbak.
-
válasz
pluto1969 #57616 üzenetére
Igen, említették már ezt. Annyit látok hogy mindegyik példányom a pusztulós Phison vezérlős, azt nemtom hogy TLC vagy QLC. Van 120/240/480/960GB kapacitással több gépben. A 480/960 kapott elég sok nyúzást, sok írást nem annyira, hanem sok rebootot, néha resetet, mivel mire kialakult a jó Win98 recept...fagyások is előfordultak. Pld a 960- ason filerendszer hiba is, Win98- alól mentettem rá, de nem volt még megfelelően belőve az NTFS driver - Win11- el a 480- asról sikerült javítani a keveredést.
Itt is persze hozzáteszem hogy nekem tök mindegy mi van a belsejében, csak működjön. Nyilván befigyelhet nálam is a hiba, de eddig még bírják a strapát. -
pluto1969
aktív tag
válasz
DarthSun #57615 üzenetére
Az hogy nálad az A400 jól működik, semmit nem mond. Nekem van több A400, és 3 féle vezérlő és nand-al szereltek, amit biztosan tudok. QLC és TLC vegyesen, és mind tök egyforma külsőre. Nálad jól működik az A400, de melyik fajta az a kérdés. Még olyan A400-am is van, amely Silicon motion vezérlő, és hynix TLC nandokkal van szerelve.
-
Nincsmit ! Általában segítek, ha van saját tapasztalat. Mondjuk SSD- ben csak részleges, itt is csak adatokat tudtam prezentálni, hogy nálam mit mutat egy relatíve régóta használt példány.
Valamint a nem ajánlott A400- as szériáról szoktam írogatni(a nagyobbik RyZenemben vannak), hogy nálam jól működnek.
Ugyanez az X99- ben a belépő Kingston NV2. Pedig mostanában kapott mindegyik jó sokat, meg rengeteg reboot, a retró XP/Win98/Win3.11 kísérletezés modern gépre.
Itt pld Patriot, PNY, SPCC SSD tesztek Win98 alatt Zen2- ben....legyen egy kis retró is.
-
coco2
őstag
Igen, sajnos a mai világban az ellenőrizhető részleteket szem előtt tartani egy kicsit feszült hangulatot teremt. Bocsánatot kérek érte. Feleslegesen írtam a legelején, hogy zöldfülű kérdés következik, és kéretik nagy adag nyugtatóval kezelni. Ami sok, az sok. A türelem senkitől sem várható el. Szóval sajnálom.
Egy objektív véleményt legalább kaptam @DarthSun-tól, azt külön köszönöm.
-
King Unique
titán
Nem feltétlen kell ehhez szétszedni az SSD-t, elég a megfelelő flash id tools programmal megnézni, ami kiírja a vezérlő és a NAND pontos típusát (példa).
Na meg ugye azért sem, mert a házilagos szétszerelés eleve garanciavesztéssel járhat, meg pláne ha marad külsérelmi nyoma, garanciális zárjegyet kell feltépni hozzá, stb., amit vélhetően csak ezért nem akar elbukni senki...Rettentően túlbonyolítod, túlragozod a témát, amit már többen is említettek: [link], [link], [link].
Első SSD lesz, eddig egyáltalán nem használtál semmilyen SSD-t? -
coco2
őstag
válasz
King Unique #57610 üzenetére
Kifogást emelnék. Nevezett "tapasztalatok" elfelejtettek fényképet mellékelni. Valaki szétszedte, és a saját szemével megnézte, az tapasztalat. A többi inkább csak "én úgy hiszem hogy.." vélemény. Vagy túl szigorú lennék?
-
King Unique
titán
Persze hogy nem, mert ezzel a gyártók is sumákolnak és a specifikációban is van hogy "elfelejtik" feltüntetni az utólagos módosításokat, amihez ezek szerint az AI is asszisztál, de elég csak rákeresni az itteni tapasztalatokra.
Ha annyira DRAM-os 2,5" SATA SSD kell, meg lehetőleg TLC-s, akkor a konzumer típusoknál hirtelen az ADATA SU800, Crucial MX500, Samsung 870 EVO trió ugrik be, de azok mind drágábbak az átlagnál.
-
coco2
őstag
válasz
pluto1969 #57607 üzenetére
Tudom vicces dolog ilyet tenni, de beírtam chatgpt-nek "is there dram cache in the ssd wdc wds500g2b0a-00sm50", és egy szót sem szólt verzió váltásról, csak azt írta, van benne. Aztán kerestem blogokat weben, egyik sem szólt arról, hogy régi verzióban volt, újban nincs. Ha van egy szétszedett újabb verziód, tudsz róla fotókat feltölteni?
-
-
coco2
őstag
válasz
King Unique #57591 üzenetére
Éltem a gyanúperrel, hogy annyi idő alatt olyan csekély használatot valami spec beállítás okozott. Mostanra már nem vagyok benne biztos. Még az SSD elektronikája érdekelne, hátha dram van a dologban. Nagyon sokat tud számítani állandóan ismételt piszlicsáré írásokban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Háztartási gépek
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Robot fűnyírók
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Nők, nőügyek (18+)
- BestBuy ruhás topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Heroes of Might & Magic III (HoMM3)
- További aktív témák...
- (új, bontatlan) 500GB Kingston NV3 PCIe 4.0 NVMe M.2 (Foxpost:+1400Ft)
- Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- Kingston A2000 M.2 SSD (1000GB)
- WD Black SN850P 8TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7200-6600 MBs - Eladó!
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i5-10400H I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest