Hirdetés
- Ne várj sokat a vásárlással: drágulás a láthatáron
- Akciókamerák
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- A napi Windows-hiba? Teljes adatvesztés Bitlockerrel
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Alaposan kitolhatod az Steam Deck üzemidejét egy új funkcióval
- Ettől lesz más a tévézés? Teszten a OneTV SoundBox
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Most 38 fokos az új SSD, tényleg piszok gyors.
-
Most klónoztam SSD-re a jó öreg kb. 20 éves VelociRaptor SATA HDD-ről, végre felüdülés SSD-en használni most először életemben, korábban jó sokáig HDD-n voltam.
-
szkutyi
addikt
sziasztok!
ismét én és a visszatérő problémám...
win10, nvme ssd: pc sn5000s wd 512gb 100/92
kb 60% tele, fut éjjel nappal 140 db torrent seed, mikor mennyivel,(0-100MB/s)
amikor minden jó, irás megy 1700MB/s
a probléma: van amikor csak 100-300MB/s
értem én hogy kifogy a qlc, de amikor egész nap itthon sem vagyok, oda ülök és lof.sz sebesség nincs..miért van ez?
trimmelést csinálom van hogy hetente, van hogy 4 naponta..ujrainditás volt, kikapcsolás volt...egész éjjel pihent torrent nélkül a gép, reggel jó volt, de csak 1600..most délután már csak 100-300....
van amikor atom stabil 10 gigával tesztelve is 1700...
lehet a winfos okozza?
köszi előre is -
prsq
aktív tag
Fokozódik a helyzet.
Bevillant, hogy Windows 11 és Linux alatt csak rádugtam egy már telepített rendszerre, a Win10 meg a Kingspec-re volt telepítve.
A sok próba eredménye: Win10 és Win11 alatt is belassul, de csak akkor, ha ő a rendszermeghajtó! Rádugtam mellé egy másik ugyanolyat, és az nem lassul be.
Ja, amikor két Kingspec volt egyszerre, a lassú Win11-es rendszermeghajtót klónoztam egy Kingstonra, majd kicseréltem rá, és az nem lassú! Szóval egyértelműen Kingspec hiba, de ilyennel még nem találkoztam.
(Most telepítek Linuxot rá, kíváncsi vagyok, azzal is így lesz-e.)
-
Sajnos hiába írták itt többen, hogy server/industrial kategóriánál quasi nincs garancia! Az eladó is azt írja, amit, de nincs garancia nála se, honnan is lenne? Mivel jól bejáratott megbízható eladó, kicseréli, ha baja van. De ez a kategória nem szokott meghalni, nem véletlen kerül egy consumer SSD többszörösébe, de meg is van ennek a technológiai háttere a különböző anyaghasználat, elektronikai védelmek, etc. miatt.
A garancia azért is furamadár ezeknél az OEM és server eszközöknél, mert az adott SSD firmware-ét mindig az a gyártó készíti, aki beszereli a saját egységébe. Nemrég a Samsung PM830-am firmware-ét nyomoztam ki, hogy a Cisco készítette, onnan tudnám frissíteni is, no most szerinted a Samsung ehhez milyen alapon adna garanciát? És ugyanez a többi gyártó/beszerelő gyártó esete is.
Nem véletlen a Samsungot hoztam fel példának, mivel nála pontosan látjuk, milyen eszközhibát tud okozni egy hibás firmware!

Ja igen, amit vettél, annak a garanciális feltétele is így néz ki: (vajon ki lehet ezeknél az eszközöknél az eredeti végfelhasználó?)
Five-year conditional SSD warranty based on which of the following events occurs first: (i) five (5) years from the date of purchase by the original end user customer; (ii) when the usage of a SATA SSD as measured by Kingston’s implementation of the SMART attribute 231, labelled as “SSD Wear Indicator”, reaches a normalised value of one (1) as indicated by Kingston’s SSD Manager (“KSM”). [link]
-
tlala
addikt
válasz
ricsip
üzenetére
GMKTec K11-es mini PC-mbe keresek új 1 TB-os második SSD-t képek, adatok tárolására.
A gép leírása szerint PCIE 4.0 M.2 2280-as illik bele.
Fő szempont az lenne, hogy ne melegedjen túlzottan a kis beltérben.Ez a WD Black 7100 1 TB jó lehet?
Bocs, nem válasznak akartam.
-
válasz
Armagedown
üzenetére
Fekete péntek nap van, most érdemes lecsapni ahogy én is!
-
ricsip
addikt
válasz
Armagedown
üzenetére
kurva világ jár manapság, ennyiért még érdemes lenne megvenni. Én 840 EVO-kat (szintén 250 GB) vettem 5000 körül vagy 2 hónapja apróról, pedig az sokkal szarabb széria mint a 860 EVO (meg pár évvel használtabbak is).
-
Armagedown
őstag
Érdemes-e bespájzolni használt OEM ssdből a mostani áremelkedéseket látva?
Felújításra váró laptopokba lesz.
A 250 GBos Samsung 860 EVO megér-e használtan 6ezret?
Meddig emelkednek még az árak? -
Végül megrendeltem és kifizetve az alzán keresztül, KINGSTON DC600M 2.5" SSD 960GB-ot rendeltem meg, eléggé meglepően olcsó: kb. 70 ezer Ft.
-
3db volt raktáron az egyik webshopban, sajnos azóta elfogyott.
-
ricsip
addikt
válasz
Crvsh3R
üzenetére
Hát igen, attól függ mennyire b.zi az adott vendor, hogy szóba-e akar állni a 2. -3. sokadik tulajdonosával az eszköznek. Vagy simán azt mondja, hogy csak az 1. (eredeti) vevő jogosult bármire is (ld. köcsög cisco) és a használt eszköz piacot ezzel szépen minimalizálják.
-
Crvsh3R
senior tag
Mivel datacenter/server verzió nem nagyon hiszem, hogy élni kell a lehetőséggel consumer felhasználási szokásokkal.
Egyébként a "Create Case" gombra kattintva nem kér ilyesmit. Nem minden gyártónál előfeltétel a dokumentum csatolása, max. fénykép a termékről és a sorozatszámról.
-
Crvsh3R
senior tag
Én Intel (Solidigm) 960 GB-ost vettem tőle fél éve-éve. Annál a honlapon gyári szám alapján lekérdezhető a garancia státusza. Az enyém pl. 2029 tavaszáig garanciális. Gyártónál garanciáztatható elvileg, de mivel ezek datacenter/server SSD-k, ezért a meghibásodás valószínűsége csekély.
Egyébként van HA-n most Samsung 960GB-os server SSD is elég jó árban, én is most rendeltem egyet (igaz nem saját célra)...
-
Valakinek van némi tapasztalata, hogy a HA-n feladott Micron 5400 MAX 480GB SATA 2.5" SSD-nek kb. mennyi lehet a garancia ideje?
Gari nélkül nem vennék.
Ott kérdeztem privátban, nem válaszolt vissza már órák óta.
-
prsq
aktív tag
válasz
Pyttawrx
üzenetére
Nem volt semmi driverezés, csak amit az MS rakott fel.
Fordítva kezdtem, szedem le az utolsó pár Windows frissítést.
Újratelepítés majd utána.Ja, Enterprise a Win10.
(Másik, pontosan ugyanilyen vason, 22H2 Enterprise naprakész - azaz nem támogatott - , SP SSD, és hibátlan.) -
prsq
aktív tag
Nem a KingSpec SSD a hibás.
De rejtély az van.Win11 alatt jó. Linux alatt (LMDE 6) jó.
Csak Win10 alatt nem jó, a 39 Mb/s limit életbe lép. De nem rögtön, indítás után Winsat-tal sikerült jót mérni, majd a következőnél már nem, és semmi mással sem (Atto, vagy Totalcmd másolásnál is limitált a sebesség, a Feladatkezelőben is látszik szépen az SSD-nél).Kétféle Win10-ban azonos a helyzet, 22H2 utolsó és 2021 LTSC (21H2), még támogatott. Kipróbálom egy 2019 LTSC (1809)-vel, ha már egyszer letöltöttem
Mi van a Win10-ben? Vagy mi nincs?
Win10-zel nem kompatibilis? WTF?
Ötletek? -
válasz
DarthSun
üzenetére
Az eladásra szánt SSD-ket ezzel a két parancssorral tettem eladhatóvá: az sdx nyilván behelyettesítendő az adott meghajtó betűjelével
sudo blkdiscard -s /dev/sdxsudo wipefs -a /dev/sdxHa ezek után is látod rajta az adatokat, akkor az tényleg írásvédett széklábalátét és semmi nem fogja letörölni.
-
ricsip
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem biztos h. a tiednél ez rendelkezésreáll, de sok ssd tudja ezt a fícsört. Le tudod ellenőrizni mit olvas vissza előtte, és ha sikerül lefuttatni egy ilyen secure erase-t, mit fog mutatni utána. Persze ha ilyen secure erase-t nem támogat a te konkréd eszközöd, akkor teljesen elméleti az egész fejtegetés.
Elvileg szokott lenni secure erase - quick: ez csak a kulcsot törli, az adatot otthagyja elkódolt formában. A secure erase - full : ez is törli a kulcsot, de ez még ráadásul csinál egy teljes törlést is. Na ez az utóbbi ami a teljesen tuti, de ugye esélyesen ez nálad nem fog tudni lefutni. -
ricsip
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Secure erase-t se volt hajlandó lefuttatni rajta a gyári tool-ja? Az nem mezei enduser-fajta írás, hanem csak dobatja a firmware-rel azt az 1 kódolási kulcsot, amit egy rejtett zugban tárol, külvilág által hozzá nem férhető módon. Ettől a lemez tartalma visszafejthetetlen zagyvalék lesz.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
13 db van kint ügyfeleimnél, ebből 2 500Gb, a többi pedig 250GB
Plusz 1 db 1 TB
Ezekkel eddig nincs gond.
Nyilván nem mondom hogy nem fog 1 sem meghibásodni, de eddig hibátlanok.Náled nem lehet hogy elérte a TBW a végét?
U.i.: ez simán garozható hacsak nem az van hogy elérte a végét a TBW -
Általában a 120GB modellek a leggyengébbek szinte minden esetben, de az ilyen vackoknál mindig lutrik.
250GB-nál kisebb nem is igen szoktam használni, max 1x 1-2 év alatt, amikor pl csak arra kell egy gép hogy távolról belépjenek, semmi más nem megy rajta csak az a 2 progi.
ez most mindegy is.
Véleményem szerint küldd vissza őket és vegyél belépő SSD-t Pl PNY, vagy WD green, de a 250/240GB -
Sikerült megvennetek a legjobbat

Ennél lehet erre számítani, hiszen a spec is úgy írja hogy ingadozik, ergo ennél benne van sajnos.
Sequential Read 400~570MB/s
Sequential Write 250~520MB/sEzzel jobban jártatok volna:
PNY 120GB 2,5" SATA3 CS900 kb betto 5 vagy
PNY 250GB 2,5" SATA3 CS900 kb netto 7Ezekkel még soha nem volt gondom. Olcsóbb régebbi gépekbe tökéletes.
-
prsq
aktív tag
Közbeszerzésben szerencsésen
hozzájutottam 4 db Kingspec P4 120 GB-os 2.5 SATA SSD-hez. Beépítettem belőle egyet, és nem tudom eldönteni, hogy valamit rosszul mérek, vagy tényleg ennyire szar. A gyári speckó szerint 300-350-nek kéne lennie az írási sebességnek, de a gyakorlatban 40 (!). A gépben lévő vinyó gyorsabb nála. Az olvasási sebesség ugyanakkor megvan.Mérés [kép] (balra ssd, jobbra hdd, fent 8-as DiskMark, lent a legújabb, 9-es).
Összehasonlításul egy pont ugyanilyen vasban lévő (azonos oprendszer) SiliconPower S55 120-as SSD mérése [kép] .
(Tudom, régi gép, de 2.5"-es SSD-t nyilván nem újba veszek/vetetek.)
Küldjem vissza gariban? Furcsa ez a 39-es limit. -
meri
aktív tag
Sziasztok! Honnan lehetne kideríteni, hogy az SK Hynix HFS001TEJ4X112N -nak (1 TB-os, 2242 formátumú NVMe SSD) mennyi a TBW-je? Valamint ha egy adott páldányra a HWInfo eyeket dobja: [104 TBW Host Writes, kb. 11000 óra Power On, 398 Power cycles, 96% health], az mennyire számít gáznak? Köszi előre is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Samsung 990 PRO 1TB M.2 Gen4 OEM SSD
- SAMSUNG PM9E1 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- SKHYNIX SAMSUNG WD SSD-k M.2 PCIe 256GB gen4
- ServeRAID 12db M5200 Series (44W3392) 1GB Cache + 28db M5210 Series (44W3395) 4GB Cache / RAID 5 Upg
- Western Digital WD Red 3.5 6TB ( 5 óra működési idő )
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight- 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3435
- BESZÁMÍTÁS! 10TB WD Purple Pro SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B250M i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD RX Vega 64 8GB DEEPCOOL Tesseract BF 650W
- Xiaomi 14T Pro 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Így a gyakorlatban szinte alig van különbség.
Most 38 fokos az új SSD, tényleg piszok gyors.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
. Az Apacher 1TB Win11- re, a többi meg retró oprendszereknek van.