Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- LG LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Egy Pavlov nevű orosz már régen rájött, hogy az agyunk képes összekötni különböző ingereket. Az agyad tudja, hogy a szag után jön a koffein hatás is, és előredolgozik kicsit. A gőzös problémádra nincs tippem, nálam épp rá kéne adni a fűtést végig csapolás alatt mu kahelyi automatán.
Meander: jól néz ki. A tölcsért honnan szerezted?
-
BlacKSouL
addikt
A kávé emésztésre gyakorolt hatása ismert, én most azt vettem észre magamon, hogy amikor előkészítem, kiöntöm a babtartályba a kávét a céges automatába, épp csak beleszagolok, elkezdem előkészíteni, már elindul valami, aztán mire lejön a kávé, és beleszagolok abba is, már a 2 perces tolófájásoknál tartok. Az normális? Nem tudok csak belekortyolni sem, mert már mehetek is.
A másik: automata gépnél lehet bármilyen módszerrel szabályozni hogy hol kapcsoljon le a kazán? Céges. Mert mostanában a bemelegedett, és hosszabb ideje bekapcsolva lévő gép főzéskor azt produkálja, hogy kb. a felétől elkezd köpködni, fele a csészébe jön, felét kiköpködi hátul az OPV-n, habos a crema, és érezni, hogy nem víz, hanem gőz megy át a rendszeren. Azt szoktam néha csinálni, ha eszembejut, hogy előtte "hűtőcsapolok" 10 másodpercig vizet a gőzcsapon keresztül, de ez se normális. Ráadásul attól még azután visszafűti.
Szervizt kérdeztem, ahol már többször járt a gép, és annyit mondtak, hogy vízkőtelenítsek gyakrabban, mert az szokott hamis hőmérsékletet adni neki, ha nagyon köves. Csakhogy ma épp a péntek délutáni vízkőtelenítés után fordult elő az eset. Vízkőteleníteni pedig elég gyakran kell, mert a pumpa nagyon gyorsan beáll, szerintem jóval előbb, minthogy a kazán túlságosan hőszigeteltté válna.
Házi buher sajnos nem nagyon jön szóba, mert szétszedni, szerelni nem akarjuk itt, szerszám sincs hozzá.
Saeco Odea Giro plus a gép. -
prandris
tag
válasz
angelside77
üzenetére
Nem vettem észre különbséget a gyári meg a réz között csatornásodás terén, elég kezdő voltam amikor megvettem, azóta sokat változott a technikám, darálóm stb.... Engem akkor a kinézete és a súlya győzött meg, az alu elég retek volt már. A többiek tanácsára vettem a 4 lyukút én elhiszem, hogy ok
sima utángyártott ipari felsőszűrővel van és ha jól emlékszem Fragola szűkítőzte is a gc-t -
gubabela
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Vettem, de ment is vissza gyorsan a gyári alu. Erről a szőkítő fúvókáról viszont írhatnál, mert érdekelne a dolog.
-
kaligula
tag
Gaggia Paros-szal érdemes foglalkozni, vagy felejtős?
-
Surda-
őstag
-
Xabi78
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Jólvan, akkor nem jó

Különben is nekem is Ceedem van, 6 éve, és imádom, ez gondolom, mindent megmagyaráz

-
bl4ze
veterán
adp : az előző decaf az Manuel volt, ahogy írtam a Manueltől a BP. Molnár utcában.
Ezt pedig egy nagykerből vettem. (Torrcaffé)
-
angelside77
tag
válasz
prandris
üzenetére
És használod is? Nem hajlamosabb csatornásodásra? Tapasztalat?
Mindenkinek:
Most ismét kellően megzavarodtam.

Szívem szerint én is a rezet részesíteném előnyben (PID is van a Baby-hez). Egyedül a szűkebb furatátmérő zavar meg, hogy erősebben jön-e át rajt a víz, csatornásodásra hajlamosabb-e, vagy a vízterítés marad ugyanolyan. Ebben van valakinek tapasztalata?
-
Illesvik
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
És vajon érdemes venni még IMS felső szűrőt is, vagy elég a pár száz forintos ipari?
-
norkov84
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszönöm!
-
Surda-
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ajjaj,újabb Gaggia tuning lehetőség?

-
Xabi78
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nekem legalábbis így működik, és a 4lukú aluval sem volt ennél szebb.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
looser
üzenetére
Szia!
Ipari felsőszűrővel az enyém is sokkal "rondábban" terít (körülbelül úgy, ahogy leírtad), én ezért is cseréltem vissza az eredetire. Igaz, nem néz ki olyan szépen, mint a hálós, de a vízterítés mindenért kárpótol.
Érdemes havi 1x leszedni a felsőszűrőt (középen a csavart kitekered), és a felsőszűrőtartót is (2 db 5-ös imbusz tartja, ha van otthon ikeás akármid, ahhoz pl. biztosan kaptál). Mosogatógépben, vagy forró tensornetes/tömény mosogatószeres oldatban áztatni/sikálni.
A trutyi a csepptálcába jut vakszűrőzés után, amennyiben jól működik a háromjáratúd.angelside77: Én az alut nem javaslom, egyrészt mert eléggé korrodál, másrészt a réznek meg az expolys 6lukúnak jobb a hőstabilitása, emiatt jobb a végeredmény is. Vízterítésben én most úgy gondolom, hogy mindkettő jó lehet, a réz viszont olcsóbb, és a GCn állítólag szebben is működik.
-
norkov84
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nálam is elég gatya állapotú az alu felsőszűrő tartóm (PID-es GB).
Az expolygon-ossal van tapasztalatod?
[link]Avagy Te honnan szoktad rendelni, ami bevált?
Köszi!
-
mgy
senior tag
Olvastam én is az alumínium káros hatásairól, gyorsan el is mentem egy esztergályoshoz, s csináltattam a Caravelhez rozsdamentes acélból egy másik dugattyút.

Nem vicc amúgy, az egyik gépnek nagyon ótvar volt a dugattyúja, legegyszerűbben acélból tudtam megcsináltatni. Nyilván jó lett.
---
Nem vagyok benne biztos, hogy az első szériásak készültek a szürke kalapácslakkon kívül más színben. Persze lehet hogy igen, de nem úgy emlékszem. -
válasz
fragola.6035
üzenetére
szívem szerint bármilyen géphez. ahogy - a szegedi állítással ellentétben - az alu bojlerrel semmi gond sincs, hiszen tiszta víz van benne, úgy a vízterítő már ott áll a savas kávéban. nem tragédia, de a lelkemnek/szememnek jobb ott a réz. pid meg úgy is kell és kész

-
mester6
tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nekem is Gene van, nem kell rajta semmit barkácsolni, nagyon jól működik!
-
mester6
tag
válasz
angelside77
üzenetére
Ez a tömítés sokkal olcsóbb:[link] Az lehet , hogy ha 8mm-kell , nem érdemes ezzel próbálkozni!
-
gubabela
senior tag
válasz
angelside77
üzenetére
Persze, többször rendeltem már tőlük. Ha valami nem volt, akkor beszerezték. Nekem csepptálca rácsot kellett kölföldről rendelniük mert nem volt raktáron, de 2 hét alatt ki is szállították.
(#42568) adp: expoly-s tömítésekből megrendeltem mindkét fajtát, de egyik sem volt jó nálam. A 8,5mm-es nagy volt, nem tudtam felrakni a kart, a 8mm-es felment, de nem záródott jól és felmelegedve tapadt. Lehet, hogy azóta (kb 4 hónapja) már mást forgalmaznak. Javasolták itt, hogy lecsiszolva jó, de nem kísérleteztem, a cafelatos szilikon tömítés teljesen jó, nagyon puhán jár és jól tömít, záródik.
-
Deadzone41
őstag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Na ma szétszedem és kitakarítom

-
angelside77
tag
válasz
gubabela
üzenetére
Gyári kartömítésnek mondjuk [Ez?] (Igaz húzós az ára) De egy helyről kellene rendelni a szállítás miatt.
A http://www.saecoalkatresz.hu/ "megbízható" bolt? Mármint van készlet, kiszállítják amit rendelek, nem kell hónapokat várni?
Mert itt elég egyértelműen meg tudom határozni mire lenne szükségem az ábra lapján. Valamint a [gőzcsap tartó] is sérült, akkor ezt is kicserélném. -
zolnagy
őstag
Nekem is a piros tetszik. Sajna csak új 3.x verziókat láttam eddig pirosban. De akkor lehet az lesz, hogy veszek egy ütött kopott 1.x-t, majd pirosra porfestetem.
Aztán lehet, az egészből nem lesz semmi.
Most jelenleg az új (szintén piros
) QM 0650-t hőmérőzöm és próbálok következtetéseket levonni. Majd meglátom. -
gubabela
senior tag
válasz
angelside77
üzenetére
Szia!
A tömítés nem az igazi, belemegy, de nem záródik tőle jól a kar és elég tapadós. Vagy vegyél hozzá gyárit, vagy szilikonost szerintem. Felsőszűrő tartóból meg inkább a gyárit javaslom. -
bajnokpityu
félisten
válasz
Deadzone41
üzenetére
nekem csak olyankor, ha fél éve nem takaritottam a szűrőt

pedig sok félét pörkölünk.ahogy debsa is mondja, ez nem normális genénél, hiszen direkt hőt nem kap a szem a dobtól. ha van légáramlás, akkor a dob és a szem kb ugyanolyan meleg. amúgy miért nem lehet úgy mondani, hogy foltokban megég. akkor nem kéne neten bújni, hogy kinek akarsz borravalót adni

-
angelside77
tag
válasz
angelside77
üzenetére
A réz felsőszűrő-tartóról olvastam, hogy kisebb lyukak vannak rajt, mint az alun, és erősebb sugárban jön át rajt a víz. Illetőleg a méretei sem pont azonosak az aluval. Ez igaz? Érdemes rézben gondolkodni? (IMS 200-as felsőszűrő van hozzá) Itt is olvastam, hogy páran már vettek, használnak ilyet, ezért kérdezem. Az én alum, már eléggé odavan, megérett egy cserére.
Esetleg tud valaki linket alu-hoz?Csavart nézek hozzá, eredetileg M5x8-as van benne. De itt meg fontos lenne a savállóság, rozsdamentesség.
-
Deadzone41
őstag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
genével én azzal szenvedek, hogy vmiért a legtöbb fajtájú kávé "tipping"-es lesz, valahol a barnulás fázis kezdetekor.
-
debsa
csendes tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Az airflow szükséges a gene-nél mindenképp, mivel nem közvetlenül a dobot melegiti, de nem is fluidbed.
Lehet hogy más lenne a tapasztalat, ha meg lehetne hackelni a ventijét, és dimmerrel szabályozni....
-
bajnokpityu
félisten
genével kapcsolatban csak annyit tudok hozzátenni, hogy eléggé optimálisnak tűnik az airflow, amikor telemegy pernyével a szűrő, akkor onnastól feketedik a szem. nemtom, hogy a légáramlat útja mennyire hasonló a hottopon, de kiindulásnak eléggé jónak tűnik a gene gyári beállítása.
-
adp
őstag
válasz
angelside77
üzenetére
-
debsa
csendes tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Igen, a genen nincs más állitási lehetöség.
Tapasztaltam.
A 100%, ahogy teis irtad, nekem legalábbis ez jött le, viszonylagos. Az dönti el milyen lett, aki issza. Ha valaki eddig rendszeresen polcos kávét ivott, még a 4 éves szüretelésű, túl pörizett, lapos, de vastag cremás frissen pörkölt is freno élményt fog adni...
nekem legalábbis ez a tapasztalatom.A kérdés azoknak szól, akik nem gene vel pörkölnek és állitják az airflow-t...
-
válasz
tariattila
üzenetére
oké, akkor tehát 1.x. meg legyen piros. meg legyen makula nélküli. meg legyen olcsó. más kívánság nincs

-
angelside77
tag
Sziasztok!
2007-es Gaggia Baby-hez vásárolnék pár apróságot és a biztonság kedvéért rákérdezek, nehogy mellé nyúljak.
A csavarból ezt találtam, nem lesz ez túl hosszú? Vagy tudtok felsőszűrő rögzítő csavarhoz linket?
[Csavar]Köszi!
-
looser
addikt
válasz
Xabi78
üzenetére
Szia! Én nem csináltam vidit, de nálam kicsit másképp néz ki: középen egy vastagabb sugár és a széleken csöpög, nem olyan szép a terítés (New Baby). Nem tersoneteztem még amióta megvan, lehet, hogy egyszerűen el van tömődve?...
Ehhez kapcsolódóan, a vakszűrőzés esetén visszajut a trutyi a bojlerbe vagy kivezetődik a csepptálcába? -
bajnokpityu
félisten
Ki mit használ?
Genén van hőfok és idő állítás. Az elkészült kv után kicsit finomítunk a két állítható értéken. Meg rendszeresen ki van takarítva a légszűrő. Ebben nonstop fix fordulaton megy az elszívás.Ami nagyon jó,h leírod melyik típusnál melyik beállítás jött be, mi még ezt se csináljuk. Mi ugye nem csinálunk gondot abból, ha nem minden pöri 100%os, csak 80. Nomeg miért 80, van akinek meg az a 100..
-
debsa
csendes tag
A ti pöritekben folyamatosan megy az elszívás?
Olvastam egy cikket Williem Boot-tól, amiben a légmozgás hatásáról beszél a kávé ízére.
Ha nincs, akkor a kávé lapos, jellegtelen, savmentes lesz.
Ha túl sok, akkor hamarabb elkészül, de keserűbb lesz
Köztes szinten kell maradnia ahhoz, hogy szép savak alakuljanak ki.Nektek erröl mi a tapasztalat?
Ki milyen ventit használ? Azaz milyet az egyes feldolgozási módokhoz?
-
debsa
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Bazsee, kösz a tippet megpróbálom. A flexi azért van amúgy, mert sokat mozog a kicsike....
Pl amikor kinyitom.az ajtót én eleve megdöntöm hogy hamarabb kijöjjön.....
De valszeg azt fogom tenni, hogy az elején és hátulján flexi, középen meg spirálkorcolt lesz. Igazad van a héten kipróbálom.De kérlek titeket, tényleg nem kell a grat....
-
debsa
csendes tag
válasz
tariattila
üzenetére
Akkor csináld amit én.
Húshömérö a bedobó fedélbe. Kb 2500/db, de guglizva [ itt az ikeás megoldás].
Az egyiket a tengely bal oldalára, 2cm-e a dobba, a másikat a jobb oldalra (szemböl nézve) kb 5-6 cm-e hogy a dobhoz ne érjen csak a babba. Miután bennt van, kézzel forgattam a dobot, hogy ne érjen hozzá biztosan, utána meg élesben. Ez a legegyszerübb megoldás sztem....A repro más tészta. Telón, tabon, mindegy 2 progi fut.
1. Stopper
2. Google táblázat
Ebben a köv adatokat gyüjtöm
Dátum
Idö
Kv neve
Mennyiség
Charge höfok
Venti 50%: höfok és idö
Fc höfok és idö
Kidobás höfok és idö
Pörkölés súlya
Pörkölési veszteség %
Súly / térfogat
Megjegyzés.Erre van egy külön applikáció is, de gyakran csak magát a táblázatot töltöm ki. Ez alapján reprodukálható egy bizonyos pörci
-
tariattila
veterán
csak vicceltem... gondolom ha nem a kávé lenne a fő szempont akkor ember nem gondol arra hogy kávépörkölőt pimpeljen...
nekem is jó lenne valami amivel legalább a benti hőmérsékletet látom... nálam is nagy szórások lehetnek a pörkölések között... igaz ezt se fogom lehet megtudni mivel állandóan cserélődnek a magok... s mire visszatérek 'ugyanarra' már nem emlékszem milyen volt előzőleg
-
debsa
csendes tag
válasz
tariattila
üzenetére
Hát. Köszi....

de ha ismérnél, akkor tudnád, hogy nem a technika az úr a háznál, hanem a kávé...
de elég rövid az út a baristatól a pörkölőig.... főleg ha az ember túl éhes a tudásra, és a minőségre....
amúgy ez a vezérlés dolog kb 2 hete játszik be, addig én is full manuálba nyomtam, de egyre jobban megelégeltem a szöszmötölést meg a fals pörciket, ezért jött a manuál mód....ha meg már szétkaptam a gépet, akkor meg miért ne tegyem be a tc4c-t, ha már megvan....

az automatizálás részével még én is csak ismerkedek, bár igaz hogy az elején hangra, illatra és színre mentem, de az nem hoz mindig azonos eredményt.... ezért jött a tc páros. itt már láttam a hőfokot is, ami gyakran volt hasonló....
köszi még egyszer, de nem dicséretél írtam, hanem hogy másokat biztassak és ötletet adjak. remélem sikerül...
-
tariattila
veterán
1.x verzióval nem lehet mellényúlni...
nekem egyszer volt egy olyan példányom aminek a dugattyúja aluminiumból volt... azóta se láttam olyat... na azt kerülném is mert iszonyat oxidálódott, csúnya volt... viszont az is remek kávét készített...
debsa: lol
nekem úgy tűnik téged az egészből nem is a kávé érdekel hanem a tech...
amúgy maxi respect! én arra is lusta voltam hottop(rongy)os pályafutásom alatt, hogy hőmérjek vagy valami bármilyen rendszert vigyek bele... amolyan olaszos baristás hanyagsággal babot bele, start.. reccs figyel, de méginkább a szín... ennyi
büszke nem vagyok rá de azért a Te metódusod tekinthető a másik végletnek
-
debsa
csendes tag
Sziasztok kedves Fórumozók.
Barátom javaslatára osztanám meg veletek tapasztalataimat.
Kb 1 éve pörkölök az alap Hottop-al. Néha a barátom gene-jén, néha egy 3as Swaldo-n.
Szeretném veletek megosztani költségkímélő fejlesztéseimet

1. Levegö
Az elsö ami nem tetszett a hottop-ban az a ventillációja volt. Ezért a hátsó ventit kompletten leszereltem. Egy ideig a rutin az volt, hogy a chaff gyüjtöböl ki porszivoztam a hártyát, de a füstölés sajnos sokáig gondott okozott. Késöbb a felsö szürö helyére egy kürtö került, amiböl egy 125ös fali ventivel szivattam ki a füstöt. Az eredeti elképzelésem az volt hogy majd a hártya is ott megy ki. Hát egy része valóban, de nagy része még mindig a chafftray-ben landolt. Késöbb készült hozzá egy ciklon, aminek a tetején egy 30W-os félaxiális csőventillátor figyel, és egy dimmerrel szabályzom a fordulatszámát. A hártya sajnos még így is bennt maradt, ezért most ott tartok hogy az eredeti szellözö venti is egyszerre megy a naggyal, és ugyan kevesebb a héj, de még mindig kell porszizni közben. A megoldás úgy néz ki hogy egy centrifugális 60W-os venti lesz, de az sajna 60e, ugyhogy még pihen a projekt ezen része
2. Hömérséklet
Már az elején szerettem volna ha látom a hömérsékleteket, ezért a legelsö megoldás a digitális húshőmérök voltak, amiket a bedobónyilás takarójába építettem be. Az Et van a fütöszálhoz közelebb, a Bmt a tengely másik oldalára nyulik be, bele a babba.3. Dob
A dob belsejébe további lemezeket hajtottam, hogy még jobban keverje a babot.4. Hömérséklet mérés
Mint korábban írtam, elösször húshömérök mutatták a hömérsékletet, késöbb a hüvelyeket megtartva k érzékelök foglalták el a helyet, amik elöbb egy multiméter, késöbb egy dual hömérö eszközbe csatlakoztak bele.5. Vezérlés
Nem igazán tetszett a hottop gyári vezérlése, ezért mindenfélével próbálkoztam. Az utolsó elötti megoldás egy pid vezérlö lett, aminek az et érzékelője adja az adatot.
Gyakorlatilag a gyári vezérlő panelt teljesen szétszedtem.
1. kapcs pid
2. kapcs motor. Bár ez mondjuk felesleges, mert amikor áramot adok a pid-nek, indulhat a dob is...
3. kapcs kidobó nyílásnak. -> ezzel egyrészt bármikor tudok mintát venni, másrészt, amikor a gyári vezérlést használtam, volt hogy a gép bolond lett és nem volt hajlandó visszacsukni az ajtót áram be/ki után ami a folyamatos üzemet nagyban gátolta és felidegesített....
De ez már a múlté.
4 kapcs keverő kar. és egy 12V adapter beszerelésével a hütö venti is. amikor a venti müködött stabil 9.4V-ot mértem, ezért lett 12V. remélem nem fog idő előtt tönkre menni, de tartaléknak ott a másik venti a hátlapról.A tuningban a legnagyobb értékben a ventillátor van jelen, de mivel az nekem már megvolt engem nem terhelt annyira meg.
Költségek:
K-type dualthermometer 23€ ebay, aliexpress, stb...
Pid 30€ ebay, aliexpress
vortice lineo 125 40e
Kapcsolók, kábelek, wago-k, sorkapcsok. kb 5e
a vezérlés
a hottop hátulja
kábelezés
kábelezés
a dob háttérben a tc-el és a kiegészítő keverő lemezekkelAz előbb szándékosan írtam "utolsó előtti" módosítást.
időközben beszereltem a tc4c/htri kombót is, így a vezérlés egy részét már roastlogger nyújtja, de bármikor visszatérhetek a manuálhoz.
a roastlogger perpill csak a fűtést vezérli illetve loggolja a hőmérsékleteket, mivel csak egy ssr-em van, ha a másik ssr megérkezik, akkor kipróbálom a venti vezérlést is.
Egyenlőre a roast logger figyelmeztet, hogy mikor és milyen fokozatra kapcsoljam a ventit, az általam beállított értékek elérése esetén.remélem a post hasznos lesz sokaknak. Annyi kérésem van, hogy ne kerüljön át másik fórumra. Ez a közösség kissé demokratikusabb, ezért szeretném ha itt is maradna... szerintem értitek.
Ui: Ha valakit érdekel, szívesen leírom hogy milyen profillal, rutinnal pörkölök. Remélem ti is megosztjátok ez irányú tapasztalataitokat.
Pörkölők: Ti milyen programot használtok? Artisan vagy RL?
-
ismerem francesco oldalát és látom, hogy változott a dugattyú, a kérdés az, hogy előnyére vagy hátrányára. illetve hát ezexerint hátrányára, csak nem tudom még, hogy ez miben nyilvánul meg. hangosan gondolkodva azt hinném, hogy a caravelnél aztán nincs sok varia, vizet forral, aztán átnyomod a fejen és kész. romlott volna a vízterítés például..?
-
Ábi
tag
Igazából évek soran a dugattyú kialakítása változott, az első VAM- nak van nagy kultusza.
generációkNekem az 1.2-es van.
Legjobb kávés döntésem volt, ha jól emlékszem 220 € volt ebayen. -
na itt egy szép, harmadik generációs caravel, de már most 300 eur, mire ideér és ennyit (pláne, hogy hol van még a vége...) nem ér nekem

-
Xabi78
aktív tag
Sziasztok!
Gaggia vízterítésénél volt szó róla, hogy a 6lyukú, expolygon által forgalmazott felsőszűrőtartó nem jó, mert nem szép vele a vízterítés.
Még régebben kíváncsiságból vásároltam ilyet, meg ipari felsőszűrőt is, de azzal nem igazán lettünk barátok, így visszaraktam az eredeti felsőszűrőt.
Ugyanez felsőszűrő nélkül, csak a felsőszűrőtartóval
Ez alapján ez is nyugodtan ajánlható, nem csak a réz, 4 lyukú. Persze lehet, hogy a Gaggia Classicon nem muzsikál ilyen szépen.
Ja, és szintet léptem én is, Catler CG 8030 indöhausz! A Keriparhoz képest egy álom

Már csak a PID van hátra (most egyelőre kazánhőmérséklet mérés van ikeás digitális hőmérővel, egészen jól működik, a gőzgombal lehet szörfözni, csak már én is eljutottam oda, hogy unom az "indiántáncot").
X.
-
Sinisi
senior tag
Gondolkoztam rajta, hogy beszerzek egy Reneka szűrőt. De most, hogy elszántam magam rá írják, hogy majd novemberben lesz (ha lesz egyáltalán). Hol lehet beszerezni?
-
bl4ze
veterán
Új vendég a házban :

Torrcaffé : Al Deca, egy közép Olasz kávé.
Nagyon jó test, hatalmas crema és valami eszméletlen tiszta svájci tejcsoki íz. Csoki bomba!
-
jolti
senior tag
Én bal oldali termosztát, a gőz helyére,akarom, azt meg át a 107 fokos helyére.
Akkor a rézcsövet szebben, nagyobb törés nélkül tudom megindítani lefelé és rátekerni a kazánra.(#42521) soldier2
"Jó, hogy volt helyben."
Azért kicsit túlzás. mert Pécs az 310 km-re van tőlünk!
De mákom volt, mert még aznap nem volt a futás és du. 3-kor el is küldte vele. Másnap 10-kor itt is volt!
-
soldier2
őstag
Mivel vízkő csak nyomokban van, a fórumtárs azt írta max fertőtlenítő jelleggel érdemes csinálni egy savazást. Erre írtam, hogy szvsz felesleges. Nálam ugye nincs víztartály, amiben hideg víz van. Ez az öreglány mindig felfűti a teljes rendelkezésre álló vízmennyiséget, ami 2-7 dl, attól függően meddig van a bojler.
-
verti1
aktív tag
válasz
soldier2
üzenetére
Persze, nem is a meleg részére gondoltam, hanem a szilikon csövekre stb. A víz tartályt is be szoktam áztatni néha, szép tiszta lesz tőle és fertőtleníti. Régebbi krups géppel ami jól melegen tartotta a vizet hátul volt ilyen gondom, barnás lerakódás volt a tartály falán.
-
soldier2
őstag
Jó, hogy volt helyben. A jónál nem kell jobb ugyebár.
U.i. vízkő az ecm-ben sem volt a before kép alapjánVerti1: amit a rendszeres 100+ fok nem öl meg, azt vsz egy híg citromsav oldat sem. Az a kis patina meg nem hiszem, hogy ártana. A kartömítés cseréjével megszűnt az a kis csepegés, amit a filterpapír jelenlétének tulajdonítottam. Jár a kar is mint egy svájci óra.
-
jolti
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Még egyszer szét kell szedni, mert szétszedéskor szembesültem , hogy csak a tetejére lehet tenni mindent. ( Az oldalfala a bojlernek csak egy vékony 2-3 mm-es rézlemez. A teteje meg 8 mm vastag. )
Így rendelnem kellett másik, rövidebb Pt100-at. ( Mondjuk azt meg tegnap este szétszedtem mérgemben és csak egy csavart kell esztergáltatni hozzá. Végül is lesz még egy Pt100-am. Tartalékban jó lesz.)
Te mekkora szűkítőre gondolnál?
Én amúgy arra gondoltam, hogy az 1/8-os könyökbe teszek egy injektorcsövet, ami egyből a hőelemre fújja a vizet-így talán még gyorsabban reagál- és akkor azt szűkítőzöm. Illetve eleve olyannal fúrom ki.
Most olyan 100 ml / 10 mp a vízhozama.Köszi srácok!
-
zolnagy
őstag
Ügyes.

A Danettivel nekem is pozitívak eddig a tapasztalataim segítőkészség terén.
1200W, akkor pont 2x annyi, mint ami a Silvanoban van.
Lassabban is fűt vissza a Silvano, mint a Brasilia Lady, de a csapolás alatti fűtés amúgy sem számít.
Megmértem a fejen kilépő víz hőmérsékletét, az alig változik a csapolás alatt, míg a piden 10 fok esést is mutat, valószínűleg a beömlő hideg víz miatt. Ue volt a Brasiliánál is. Persze innen gyorsan visszaáll a piden beállított értékre.
A kisebb fűtőszál talán annyiban jobb, hogy nem lendül annyira túl visszafűtéskor, ill így egyszerűbb beállítani a pidet az optimális szabályozásra. Cserébe nem 3 perc kell az első felfűtésig, hanem 5. Ennyi.@Laci,
melyik szűkítő ajánlott? (lehet én is teszek majd a Silvanoba) -
jolti
senior tag
válasz
soldier2
üzenetére
Ú bakker, erről jut eszembe, hogy megszívattam magam a múlt héten!
Szétszedtem az ecm-et, hogy előfurkálom a pid-nek, meg a vízbeömlő csatlakozásának, -mert azt is áthelyezem a fejből máshová- és ha megjön a cucc hozzá, akkor csak össze kell rakni. Ekkor látom, hogy a fűtőszál neki van feszülve a bojler falának. Gondolom évek alatt elhúzóckodott. Mondom egy-két millimétert visszább húzom. Stirlic már akkor sejtette, hogy nem kellett volna...
El is bas.ódott. Felfűtötte a gépet rendesen, aztán leverdeste a fi-relét. Zárlatos lett.
Na gyorsan telefon az expolyba, de nagy bajúak voltak, így a danettibe, ahol iszonyat rendes volt a srác.
Végül is egy Brasilia fűtőszál mellett döntöttünk, ami majdnem olyan volt mint a casa-é. 5mm-el kevesebb volt az átmérője, de az nem számít, a hossza pont olyan volt, a kimeneten kellett picit szétfeszíteni.
Meg nyertem vele 200W-ot. Mert a régi 1000W-os volt, ez meg 1200W-os. Gyorsabbnak is tűnik.
Másnapra itt is volt. Le a kalappal a Danetti segítőkészsége előtt.
Legalább tudom, hogy egy darabig jó....
Before and after...(#42437) adp
El ne csináld a gaggia vízterítését! Az tökéletes.
Kicsit én is küzdök a casa-éval. Most majd veszek rá egy ipari felsőszűrőt, ha nem jön be, akkor csinálnom kell valami olyasmit, amit Fragola csinált a Parci gépének. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
W78
csendes tag
Utolsó negatív élményem a Balatonon (szerencsére hazajöttünk!), a Karolina Kávéház. Mivel ódákat zengtek róla, gondoltam egy kávé erejéig kipróbálom. Messze kerüljétek! A kávé 1 dl, híg lötty, nekem fejöblítéskor ilyen! Horror az ára: 550 Ft és tetézték azzal, hogy kiraktak egy pörkölőt az ajtóba (a pipától nem láttam, de mintha Probat lenne). Akkor inkább Ezüst Híd...
-
verti1
aktív tag
válasz
soldier2
üzenetére
Ez tulajdonképpen semmi. Nordával használva ezek szerint nem sok értelme van a citromsavazásnak. Talán egy nagyon gyenge oldattal fél évente azt a minimális vízkövet és fertőtlenítésnek max. A vissza öblítésre se lesz szükség hetente, mert a filter papír mindent megfog. Olyan a felső szűrő, a kar tömítés mint az új.
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
hát mi nem 2e ft-ért vettük a pana kenyérsütőt
, de így mulat egy úr! 
-
mindennel ütjük-vágjuk a kenwoodot, még bírja. a kitchen aid egyébként hasonló kaliberű cucc, sőt, talán egy időben főleg rebrand volt csak. ez mondjuk a901 (szülőknél meg km4xx), nem a 336-os, az tényleg egy kicsit gyengébbre sikerült (mondjuk bár ilyen "gyenge" lenne minden háztartási kisgép). na mindegy, én szóltam..

-
Ábi
tag
A First Austria 5259 Mixerem is ilyen Kenwood chef 330 klón lehet, de fél év kenyér dagasztás után már picit lötyög a tengelye, pedig egyébként igen masszív gép érzetét adja.
A pizza tészta lágyabb, mint az én rozsos, korpás keverékem, ezért jobban igénybe veszi a tengelyt. -
paljoc
tag
válasz
Illesvik
üzenetére
Vizes rész:
660ml víz
1 ek cukor
1,5 ek só
1 ek ecetSzáraz rész:
1100g liszt /700-940 bl55 többi lehet teljes kiörl, durum, stb./
fél kocka élesztő
kenyérfűszer2x dagaszt, közben pihen, utána formáz, majd még negyed óra pihi!!!, aztán sütés, nálam kemence 220 fok kb. 30-40 perc.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen egeret válasszak?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Filmvilág
- Gitáros topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 155 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955, 100% Akksi
- AKCIÓ! Honor 200 Lite 8GB 256GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

csak gondoltam megmutatom

, de így mulat egy úr!