Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• debsa

csendes tag

Sziasztok kedves Fórumozók.

Barátom javaslatára osztanám meg veletek tapasztalataimat.

Kb 1 éve pörkölök az alap Hottop-al. Néha a barátom gene-jén, néha egy 3as Swaldo-n.

Szeretném veletek megosztani költségkímélő fejlesztéseimet :)

1. Levegö
    Az elsö ami nem tetszett a hottop-ban az a ventillációja volt. Ezért a hátsó ventit kompletten leszereltem. Egy ideig a rutin az volt, hogy a chaff gyüjtöböl ki porszivoztam a hártyát, de a füstölés sajnos sokáig gondott okozott. Késöbb a felsö szürö helyére egy kürtö került, amiböl egy 125ös fali ventivel szivattam ki a füstöt. Az eredeti elképzelésem az volt hogy majd a hártya is ott megy ki. Hát egy része valóban, de nagy része még mindig a chafftray-ben landolt. Késöbb készült hozzá egy ciklon, aminek a tetején egy 30W-os félaxiális csőventillátor figyel, és egy dimmerrel szabályzom a fordulatszámát. A hártya sajnos még így is bennt maradt, ezért most ott tartok hogy az eredeti szellözö venti is egyszerre megy a naggyal, és ugyan kevesebb a héj, de még mindig kell porszizni közben. A megoldás úgy néz ki hogy egy centrifugális 60W-os venti lesz, de az sajna 60e, ugyhogy még pihen a projekt ezen része ;)

2. Hömérséklet
    Már az elején szerettem volna ha látom a hömérsékleteket, ezért a legelsö megoldás a digitális húshőmérök voltak, amiket a bedobónyilás takarójába építettem be. Az Et van a fütöszálhoz közelebb, a Bmt a tengely másik oldalára nyulik be, bele a babba.

3. Dob
    A dob belsejébe további lemezeket hajtottam, hogy még jobban keverje a babot.

4. Hömérséklet mérés
    Mint korábban írtam, elösször húshömérök mutatták a hömérsékletet, késöbb a hüvelyeket megtartva k érzékelök foglalták el a helyet, amik elöbb egy multiméter, késöbb egy dual hömérö eszközbe csatlakoztak bele.

5. Vezérlés
    Nem igazán tetszett a hottop gyári vezérlése, ezért mindenfélével próbálkoztam. Az utolsó elötti megoldás egy pid vezérlö lett, aminek az et érzékelője adja az adatot.
    Gyakorlatilag a gyári vezérlő panelt teljesen szétszedtem.
    1. kapcs pid
    2. kapcs motor. Bár ez mondjuk felesleges, mert amikor áramot adok a pid-nek, indulhat a dob is... ;)
    3. kapcs kidobó nyílásnak. -> ezzel egyrészt bármikor tudok mintát venni, másrészt, amikor a gyári vezérlést használtam, volt hogy a gép bolond lett és nem volt hajlandó visszacsukni az ajtót áram be/ki után ami a folyamatos üzemet nagyban gátolta és felidegesített.... ;) De ez már a múlté.
    4 kapcs keverő kar. és egy 12V adapter beszerelésével a hütö venti is. amikor a venti müködött stabil 9.4V-ot mértem, ezért lett 12V. remélem nem fog idő előtt tönkre menni, de tartaléknak ott a másik venti a hátlapról.

A tuningban a legnagyobb értékben a ventillátor van jelen, de mivel az nekem már megvolt engem nem terhelt annyira meg.

Költségek:
    K-type dualthermometer 23€ ebay, aliexpress, stb...
    Pid 30€ ebay, aliexpress
    vortice lineo 125 40e
    Kapcsolók, kábelek, wago-k, sorkapcsok. kb 5e

Manuál vezérlés és a ciklon

a vezérlés

a hottop hátulja

kábelezés

kábelezés

a dob háttérben a tc-el és a kiegészítő keverő lemezekkel

Az előbb szándékosan írtam "utolsó előtti" módosítást.
    időközben beszereltem a tc4c/htri kombót is, így a vezérlés egy részét már roastlogger nyújtja, de bármikor visszatérhetek a manuálhoz.
    a roastlogger perpill csak a fűtést vezérli illetve loggolja a hőmérsékleteket, mivel csak egy ssr-em van, ha a másik ssr megérkezik, akkor kipróbálom a venti vezérlést is.
    Egyenlőre a roast logger figyelmeztet, hogy mikor és milyen fokozatra kapcsoljam a ventit, az általam beállított értékek elérése esetén.

remélem a post hasznos lesz sokaknak. Annyi kérésem van, hogy ne kerüljön át másik fórumra. Ez a közösség kissé demokratikusabb, ezért szeretném ha itt is maradna... szerintem értitek.

Ui: Ha valakit érdekel, szívesen leírom hogy milyen profillal, rutinnal pörkölök. Remélem ti is megosztjátok ez irányú tapasztalataitokat.

Pörkölők: Ti milyen programot használtok? Artisan vagy RL?

Új hozzászólás Aktív témák