Hirdetés
- CES 2026: Ez lehet a legjobb gamer notebook
- CES 2026: a hatékonyabb szellőztetésre gyúr a Phanteks többkamrás háza
- Nem bánik kesztyűs kézzel a mozgási elmosódással az új MSI monitor
- Őrült módjára szabja át AI-ra a GeForce-okat Kína
- CES 2026: hivatalosan is kettészakítja a PC-s kézikonzolok piacát a Lenovo
Új hozzászólás Aktív témák
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
Donki Hóte
üzenetére
A kivehető ajtós?
-
Chaser
legenda
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Brit kutatók megkérdezték a fenyőfákat, mennyire kedvelik a Karácsonyt.
10 fenyő ből 9 ezt a választ adta:
- A qrva anyádat!
A tizediket meg már kivágták.
:d
Most találtam ki, nem is olyan sz@r xd -
-
Chaser
legenda
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Megalóf@szt' :d az egyik, ne elemezzük már ki ezt a szócskát. A fő ok meg a 8-9mrd sáska ezzel az életmóddal, azt említettem a #37-ben.
No remélem azért nem bonyolódtok ebbe bele, kérdezzétek meg a chatgpt-t hogy értelmezi a #37-et ( : áldásbékesség') -
Amit Chaser kollega ( : mondott a #37-ben, abból az autózás jelenlegi formája az egyik. Tehát nem kizárólagosan az, hanem az egyik a sok közül. Megemlítve a fő gondot, amiből indul minden.
Látod, látod, te magad is csak oda jutsz ki, hogy a közlekedés/autózás a probléma fő oka, ebből indul ki minden

-
Chaser
legenda
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Mert semmi ilyet nem mondtam ebben a formában és sarkít?
Amit Chaser kollega ( : mondott a #37-ben, abból az autózás jelenlegi formája az egyik. Tehát nem kizárólagosan az, hanem az egyik a sok közül. Megemlítve a fő gondot, amiből indul minden.
Bemásolhatnám magam de telóról nem szenvedek vele, akinek van szeme tud olvasni, értelmezni meg mással kell.
Arról nem is beszélve, 17-én írtam azt a hsz-t, ma mintha 23. lenne, és a köztes időben egy részét kifejtettem, min kellene szerintem változtatni. De ettől függetlenül is valótlant állít Alusky.
Mondjuk lehet egyeseknél a ph generál láthatatlan karaktereket az irományomban) énkérekelnézést
-
-
Chaser
legenda
Mindennel nem lehet megcsinálni, de próbálkozni azt lehet....
Alusky
Félreértesz valamit. A partizános lány nem beszélt arról mi lenne a megoldás.
Én q véleményem mondtam el, és ebből az egyik a belsőégésű motorok beszántása. Az egyik. Az ezerből. Globális összefogás, radikálisan, én ezt mondtam. Amiből szintén csak az egyik, de a probléma fő gyökere, hogy megállítani/redukálni kellene a népesség számát.
Ha valakit burkoltan lehülyézel, jobban olvasd el mire is válaszoltál...( : -
Ez már eleve abból jól látszik, hogy a bolygó környezetszennyezési problémáját mindenáron az autós közlekedésen akarnád leverni
Megpróbálnál valahogy úgy érvelni, hogy mondjuk egy ekkora mondatba nem próbálnál meg legalább egy durva logikai hibát és egy "alternatív tényt" (nempécéül: ótvar hazugságot) belerakni? -
Alusky
senior tag
A partizán se sokkal jobb az örökmozgó csatornáknál, csak jobban előadják magukat okosnak. Nem azok. Ez már eleve abból jól látszik, hogy a bolygó környezetszennyezési problémáját mindenáron az autós közlekedésen akarnád leverni, miközben a negyedét sem ez teszi ki, a többi amivel foglalkozva sokkal egyszerűbben és gyorsabban sokkal nagyobbat lehetne javítani arról hallgatsz. Mert valójában az egód neked sem a környezetet akarja védeni, hanem kibaszni a másik emberekkel, hogy neki ne legyen nagyautója és ne menjen már 700 méterre is autóval.
-
Tasunkó
őstag
Nem mondtam hogy nem kaphatnak ilyen utasítást, de a marketingrészleg dolga az hogy spóroljon mindenen, szóval nem életszerű az utasítás, anélkül is mindenki érti mi a cél. Merthogy olyan egy cégben sincs hogy törekedés a jó termékre. Törekvés van az alacsony selejtszámra, mert az veszteség, törekedés a darabszám növelésére, van ilyen fogalmuk hogy minőség, amivel összeplakátolják dizájnharmonikusan a folyosókat, de az azt jelenti hogy a kritériumot nem elért darabok száma 0 legyen. Egy cég csak a növekvő hasznot érti, nem tud gondolkodni emberi terminológiákban, ez egy sátánista képződmény. Elképzelhető hogy azért használtak kisebb hűtőt, hogy csökkenjen az időtartam, de az is simán hogy azzal a fillérrel amit a kisebb hűtővel nyertek, olcsóbb lett a gyártás. A végeredmény persze ugyanaz, mert kibírta az általuk felállított követelményt, a minimum időtartamot, az meg hab a tortán hogy elég hamar elszaródott, tehát jó lett. Az amelyik olyan jó kijelzővel volt, az meg céges szempontból szar példány, mert az olcsóbb előállítású éppolyan jól fogyott. A fillér szent ,azt ha bedobják a marketingesek közé, minden létező oldalról megszexelik. Olyan tekintete csak az inkvizítoroknak van, ahogy egy multinacionális vállalat irodistája tud nézni, ha meglát valakit pazarolni, akár fillérben ki sem mutatható összegű félkészárut vagy bármit. El is kell sajátítani idegen nyelvként a haszonnövelő gondolkodást, mert amúgy hiába beszélsz velük, mintha 2 külön dimenzióban lennétek, nem fogja érteni. Első találkozásomkor a területtel azt hittem hogy nácik, vagy bolondok. Később rá lehet jönni, hogy van logikájuk.
Egy ilyen cégben az irodistának jól fizet, ha elsajátítja a haszonnövelő nyelvet és azon diskurálnak lényegtelen dolgokról, és a tervezett elavuláshoz elég jól kellene érteniük a termékhez. Ez amit nehéz elképzelni, hiszen kismillió módszerrel el tudják cseszni, elég ha beavatkoznak, de nem lehet kizárni hogy valahol Mauretániában élnek olyan szakik, akik ezt meg tudják csinálni, de azt sejtheted hogy mindennel korántsem lehet. -
Chaser
legenda
Volt itt aki ilyen területen dolgozott és ilyen utasítást kaptak elmondása szerint, nem hiszem hogy csak kitalálta volna. Már akkor is látszott valami nagyon megváltozott.
Thinkpadeknél olyan Panasonic akkuk voltak a csodájára lehetett járni, aztán Sanyo/Sony cellásak egyre sűrűbbé váltak, töredékét bírták.
Gépek minőségén is látszott ez már nem az aminek indult. EliteBook ugyanez. Mikor megjelent az első G széria hát nem estem hasra. Kevés volt még, de ahhoz képest sok hibás volt, mondom mi a f@sz, kiderült töltőáramkor hiba, csak komplett lap cserével orvosolható, ami kb gtk ( : de jó, hogy az előtte levő szériákban ilyet nagyítóval is alig találtam. Sztem akkor fordult meg először a fejemben komolyabban, ez nyilván nem csak így sikerült, ilyen vonalon nem engedhetik meg maguknak. Akkor lehet így akarták, csak elszámolták magukat és a gar idő vége még messze. Ezekből nem is volt nálam utána se sok, de még dobozos újakat is eladtam a p_csába, nem szenvedek vele - kijelzőjük is valami ótvar sz@r volt mondjuk -, előtte levő szériában voltak nagyon korrektek is.
WS-benis volt pofájuk belerakni a leghitványabb elérhető kijelzőt, ami gép akkor bőven 500e ft felett volt. Köpködték kinn is őket érte, nemcsak én ( :
A legtöbb notesz leszabályoz szimplán, legtöbbször eleve alulméretezett hűtőt kapnak és soknak a legtöbb része kalap sz@rt nem ér, messziről látszik mire tervezték.
A hp és lenovo vonal után kipróbáltam egy fujitsut - ők addig voltak sz@rok amîg a siemens us a cégben volt -, 4 éves lehetett a gép mikor vettem. 4-5 év telt el azóta. Zsanérok 100%-osak, de tényleg.
Soha nem pasztáztam újra mert ezt a részét elb@szták, nagyon szét kéne borítani hozzá a gépet. Nem babusgatom, használom, sokat nem utazik már de kijelzőt sűrűn lecsukom. Szóval ezt is meg lehet csinálni jóra. Töltőből viszont már a 3. kell, mert a kábelük megtört, akku rég megdöglött, billzetet azt én nyírtam ki :d....rohadtul nem tudom mit vennék ami minőségben csak megközelíti, ha egyszer kidöglik alólam. -
tivibácsi
lelkes újonc
Sziasztok!Sok mindenben igazatok van.Az átkos időszakban a terv gazdaságban , még minőséget gyártottak.Manapság az esztelen profit szerzés, a fő cél a minőség nem számít szinte sehol sem.Pl az auto gyártásban is egyre silányabb autók jönnek ki 2-3 év és az alja (főleg futómű)" rozsda virágzik",sok mechanikai és elekronikai hiba,de ugye azért vessz az ember fia újat,mert a használt öreg autók,már hiba gyűjtőként müködhetnek.És hát a szegény rétegnek új csodára alig van pénze ugye.A GM egyik mérnöke mondta még 2010-ben ,hogy tudnának a rozsdának tökéletesen sokáig ellenálló autót gyártani,de nincsrá igény és nem éri meg.Csak is mi a föld néppességének teljes összefogása lenne eredményes ezen világ rendszer megváltoztatására,.
-
Tasunkó
őstag
Szerintem valami hasonlót mondunk, csak ez kevésbé a tervezett elavulást jelenti, mint inkább a maximális haszonra törekvést. Az okozza aztán hogy kispórolják az anyagokat és eredményezi hogy idővel szétmállik, de kifejezetten nem tudják tervezni. Mert mondjuk a műanyagborítást tudják akár hogy idővel ragadós lesz, de ugyanezt egy fogaskerék műanyagával már nem biztos, ezért inkább a haszonmaximalizáció a kulcs. Itt aztán persze kilónként fél centért komplett eszközöket hazavágnak, mert a marketingrészleg azzal éri el az éves bónuszt hogy kimutatta egy kamionnyi raklapon mennyit spórolt.
A gépeknél az asztali gép lehet üzleti szempontból a leginkább szálka a szemükben, mert azt szépen le lehet hűteni, a noti az az álomtermék, mert nyáron jól megfőzi mindenki, meg csupa műanyag, ott aztán lehet randalírozni. Telefon meg azért egész jó, mert azt sofwaresen szétcseszik tehát annyi beépülő rosszul kihangolt update-t ráengednek hogy idővel belassítja, el se kell rontani hardveresen. -
Chaser
legenda
Oooo...akkor nem sok mindent vennének már az emberek ((( :
Nézz értékelést bárhol, bármiről.
Nekem személyes tapasztalatom notebookokkal van, azt a leépülést amit genről-genre láttam hp és lenovo vonalon ráadásul az üzleti vonalon az pffffff. És nem 1-2 darabok jártak ezekből a kezemben.
Behozták valamikor az ólom mentes forrasztást, sokkal környezetbarátabb alapon. Ami jó lenne, egészen addig amíg az új megoldás miatt az addigi strapabírás megszűnt, tehát sokkal környezetszennyezőbb lett a végeredmény mert sokkal több alkatrész elhullott idővel
Már sokszor azt sem tudod melyik gyártótól vásárolsz, felvásárolják egymást keresztbe-kasul, ha nem az egészet csak üzletágakat. A márkanév marad, minden más változik. Lehet éop szidod vmelyik gyártót és ugyanúgy tőlük vásárolsz, csak nem tudsz róla.
Katonai szabvány, környezetvédelem, minden f@szom van ma már, kár hogy a gyakorlatban nem látom) a gyakorlatban silány minőséget látok, és olyan megoldásokat amik nem könnyítenek meg esetleges javítást ha úgy adódik. Ezzel személyes tapasztalatom egy samu tv volt, annyit kellett volna költeni a javításra amiből kb újat lehet venni, mert csak komplett cserével megoldható az egyik főalkatrész.
Ha valóban lenne környezetvédelem, elő lenne írva 5 év garancia mindenre minimum, de az sem baj ha 10. Persze ez drágább lenne, köpködnének a vevők, nem pörögne a business, nemgyóóó'.
Lehetne sok mindent felhozni, nekem megragadt egy xiaomi füles, használtam, működött, nem babusgattam, nem nőből van. Sajnos voltam olyan hülye, hogy elajándékoztam, az utánalevők már bajosak voltak kábel fronton, ha jobban is vigyáztam rájuk. Vigyázni kell rá blabla, hát persze, a xiaomit meg is taposhattam volna szerintem :d azt jóra akarták csinálni, emezeket meg már nem. Nem is veszek már fülest, ha vennék is csak bt-st. Nem mintha nem tudna meghibásodni az is, de legalább nem kerülgetne agyf@sz hogy már megint megtört a kábel
Ha nem is törekednének ma már arra, hogy garancia lejárta után lehetőleg a legyártott termékek zöme ne üzemeljen sokáig - ami nagyon meglepne -, zömében annyira silány termékek vannak, hogy nem vagyunk előrébb.
Egyébként legyen igazad, és én tévedjek ( : mindenkinek jobb lenne. -
Tasunkó
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
A 70-es évektől ívelt fel úgy igazán a közgazdaságtan. Ehhez sem kellett tervezett elavulás, mert régen úgy vettem észre abban a szemléletben gyártottak hogy minél jobb legyen. Aztán jött a marketing, kicsélte a granulátumokat, talált szennyezetebb anyagokat, kivágott a kábelből, és egy csomó turpisság a gyáron belül.
Az jó lenne ha lenne tervezett elavulás, legalábbis általánosságban lenne, mert azt jelentené hogy kontrollálják az eseményeket, de inkább csak eszetlen csorda majom amik összevissza szétbasznak mindent és beleteszik a tesztelőgépbe, aztán ha kibírja a minimum élettartamot akkor mehet.
Vagy a kedvencem az, hogy belassítják és az új mixer a maximum sebességen is csak úgy elkerreg nyuggertempóban, mert akkor lehet szarabb összetételű a műanyag fogaskerék, mert sok eszköz a fordulattal kapja meg a jóval nagyobb terhelést. -
Nekünk van egy NDK-ban gyártott kis robotgépünk. 1983-ban gyártották, a mai napig tökéletesen működik

Nem nehezebb lényegesen, mint egy mai robotgép, alig kisebb a teljesítménye, nincs vastagabb műanyagból, szóval semmi sem indokolja, hogy miért nem romlott el az elmúlt 42 év alatt

Csak arra tudok tippelni, hogy az NDK-t nem hívták meg arra a tanácskozásra, ahol a tervezett avulás bevezetéséről döntöttek, így ők nem tudták, hogy onnantól fogva sz@rt kell gyártani

-
Tasunkó
őstag
Szeretnék naná, csak nem mindenhatóak. Az anyagok, az összeszerelési megoldások nem engedik meg, mert vagy az van hogy kibír 2 évet, vagy rögtön rossz ahogy leesik a gyártósorról. Ha meg kibírt 2 évet, akkor a vas nem fog elfoszlani lineárisan, hanem lehet 100 évig se. De 2-nél több minimum kell, mert az emberek, vagy én úgy vagyok hogyha 5 év alatt elromlik, akkor nem veszek semmit attól a márkától többet, de inkább 10 év. Ezt meg nem akarhatják, mert akkor másokhoz kerül a bevétel.
Eszközfüggő, mert lehet olyan eszköz aminél jobban lehet próbálkozni, csak időzíteni úgy hogy 5 vagy 6 év legyen nem lehet, meg más távlatokban is nagyon specifikus hogy mit tud tenni.
Meg jó hogy van a youtube, mert ha nagyon egyértelműen trükköznek akkor azt megtalálja valaki, és megint veszteség nekik hogy szóbeszéd alakul ki arról hogy az már silány. -
Chaser
legenda
Mért lenne lehetetlen olyat gyártani?
A hűtő csak egy példa volt az ezerből. A tömegtermelés korát éljük. Pénzügyileg nem éri meg tartós eszközöket gyártani. Valamivel ösztönözni kell a vevőket, ha nincs kényszeres cserélgetési mániájuk, akkor cseréljenek másért. Szerintem itt is dolgozik olyan, aki találkozott már ilyen "kéréssel". -
Alusky
senior tag
Ok. Dízelt kérek.
-
Tasunkó
őstag
Gazdasági mélyrepülést az is okoz már, hogy az évtizedek alatt bizonyos dolgoknak annyira kiforrott lett a gyártása és annyira egyszerű egyébként mint a hűtő, hogy ha legyárták és működik, akkor már nem tud elromlani. Szerencsés alkatrész a termosztát, mert az mondjuk idővel tud úgy működni, hogy a tulajdonos azt érzi szar a hűtő, és akkor kidobja a hűtőt. Az hogy 5 évet kibírjon és utána elromoljon mondjuk 1 éven belül, lehetetlen megvalósítani. Inkább ha még több év a törekvés, annak a működési ideje méginkább kitolódik persze nem a végtelenségig.
-
Chaser
legenda
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Te azt mondod, én meg azt, hogy a mostani 8-9 mrd sem fenntartható ilyen körülmények közt.
Elhiszek én minden kimutatàst, de csak akkor, ha 20-30 év eltelte is igazolja.
Talán még emlékszel, hogy a 2000-es évek elején kb nettó idióta volt aki a klímaváltozásról beszélt. Mennyit is írunk?
((( :
Nem fenntartható a jelenlegi êletmóddal ez a létszám sem.
Egyébként az, hogy sokan lecserélik a megunt dolgaikat még nem feltétlen ártanak, esetek zömében azért nem a kukában landol hanem máshoz kerül eladással, ajándékozással az mindegy -.
Ami viszont problémás, esetek többségében ma már bontószökevényeket gyártanak. Gar letelik, eltelik 1-2 év és kakukk. Ami még nagyobb baj, sok mindent már javítani is nagyon nehéz, mert szándékosan úgy csinálják meg.
22 éves indesit hűtőm van, a fogyasztása sem szállt el, kíváncsi vagyok bármelyik gyártótól hány fog ennyit probléma nélkül üzemelni mint ez egy mai. Akkor még nem kamu volt a szlogen: az örökkévalóságnak építve".
A megoldás itt is igen egyszerű lenne, minimum 5 év garancia minden műszaki cikkre, a gyártók mindjárt nem arra ösztönöznék a mérnököket, hogy garig húzza ki az adott eszköz, aztán dögöljön meg. És ez sem konteó. Nézzük már meg a mai autókat és utána röhögjünk egy jót ( :
Mindig a pénz, pénz, pénz. Szemetet gyártani, nem minőséget mert a gazdaságnak pörögni kell.
Mint mondtam ide radikális intézkedések kellenének, amikből lenne is ami fájó, de ha ezek nem lesznek meg az lesz majd igazán fájó. Ha nem is nekünk akkor az utódainknak.
Ez az én véleményem. -
Alaaf Pi
őstag
Autóiparban ott van ez. Attól, mert a vasútiban nincs, általános mérnökiben létezik rá. Nem izzadtságszagú kifejezés, ha onnan nézzük, hogy konstrukciós módokat különböztet meg. Lehet másképp is nevezni, próbálkoznak is vele, de az rosszabb. Felölem lehet simán hibrid is minden, csak az sokat nem fog segíteni.
Egyébként a Renault féle hibrid is soros hibrid, ahol az elektromotor a benzinmotor "rossz"/"távoli" végén ül, és onnan hajtja az egész láncot. Arra leginkább a fordított sorost használnám, ha jelezni szeretném milyen logikai sorrendben vannak az elemek.
Egyébként minden olyan hajtás is hibrid hajtás, amelyiknél egyetlen hajtáslánc van, de abban többféle eröátviteli módot használnak. (mechanikus-elektornikus/hidraulikus/másfajta mechanikus. -
Tasunkó
őstag
Csapvizet isznak a pet palackból is. Az ember ugyanúgy spórolni is képes mint tékozolni. A villanyt mindenhol lekapcsolgatják. Régen mindent beosztottak. A kapitalizmus erősíti kizárólag az ember rossz oldalát, amiatt ez a viselkedés. Nem is kellett volna árulni soha csapvizet ásványvíznek. Csak a kibaszásizmusban a kibaszással szerzett pénz legális, így aztán ez lett. Aki meg ordasul kibaszik másokkal az a sikeres ember. Aztán érthetelen módon mindenki csodálkozik hogy ki lett vele baszva.
-
A fenét. Mégegyszer mondom, 12-13 milliárd ember jólétben simán. Hűtővel, autóval, nyaralással, házzal stb.
Hehe, ez pont annyira igaz, mint az az információ, hogy 10 milliárd ember elfér akkora területen, mint a Balaton felülete

Hiszen ez elméletileg igaz, egy ember elfér egy 50x50 cm-es négyzeten, akkor számszakilag igaz a dolog

Na, pont ennyire igaz a te állítsod is
Elég csak abból kiindulni, hogy jelenleg nagyságrendileg 1,5 milliárd autó működik a világon, már ez is sok. A te elméleted szerint 12 milliárd ember megélhet, ami 5-6 milliárd családot jelent, 6-8 milliárd autóval. Ez a jelenlegi szám négyszerese lenne 
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
BTW a teljes világgazdaság mélyrepülésben van, az autóiparral együtt, szóval ez nem meglepő.
@Noukoum : Nem tudod megmagyarázni az embereknek, hogy fogyasszon kevesebbet, csapvizet meg nem hajlandóak meginni. Az viszont működik, hogy 50Ft-ért gyűjtik a palackot.
És 8,5 milliárd ilyen idióta, mint ami van, mindenhogyan sok. -
Noukoum
veterán
A fenét. Mégegyszer mondom, 12-13 milliárd ember jólétben simán. Hűtővel, autóval, nyaralással, házzal stb.
Csak az a probléma hogy a hűtőt meg a tévét 5 évente cseréljük, a régit meg kidobjuk. Na így nem megy. Meg a yachtozással, magánrepülőgépezéssel, helikopterezéssel sem megy. Meg nyilván az se megy hogy az élelmiszert a világ másik feléről vesszük.
A jelenlegi 8.3 milliárd ember élhetne sokkal jobban mint az átlag norvég, ha ezt az elképesztően pazarló társadalmi működést felszámolnánk, úgy hogy töredéke lenne az üvegházhatású gáz kibocsátásunk.
A tudásunk, technológiánk adott hozzá. Akarat nincs. Ha globális vezető lennék, én sem tudnám hogy oldanám meg egyedül. Sokáig az volt a naív elképzelés hogy majd az EU USA Kína összefog és ráerőltetik a világra. Hát ettől nagyon messze vagyunk.
-
Chaser
legenda
Ezt én is úgy látom másoktól függetlenül. És nem maga a létszám a nagy, a hozzá társuló életmód.
Nomád körülmények köt lehet dupla ennyi emberrel sem lenne gond.
De az hogy 8-9mrd-ből 3-4-5-nek tv/telefon/hűtő/mosógép/autó/utazgatás fiszemf@szom az alapvető élelmiszer, ruházat mellett az nem megy.
Ezek mellé a rengeteg repülő, a tankerek, a kiszolgáló gyárak, az építkezések, az energia ami ezekhez szükséges, lehetne sorolni.
Meg lehetne oldani, hogy ne a középkorban éljünk, de ne is pazaroljunk ennyire. Kompromisszum, énközpontúság meg kuka. Egy globális megszorító csomag, nem sodrodni az árral mint a birkák.
De nem nekünk kellene erről diskurálni, hanem a globális vezetőknek, azok meg telibe sz@rják. A legtöbb embertől meg úgyis csak annyira futja úgy se rajta múlik.
Vak vezet világtalant ( : én meg nem akarom emiatt elbszni a kedvem, örülök annak, hogy még nem gyűrűzött be a folyamat, meg a kis baci még alszik) -
Noukoum
veterán
Ez a sok ember él a bolygón sztori is arról szól hogy megosszák az embereket. A Föld tökéletesen alkalmas arra jelenleg hogy 12-13 milliárd embert fenntarthatóan eltartson jólétben. (Ez 1-2 évtizedes adat, ma valószínűleg jóval több!)
Csak nem olyan erőforrás elosztásban ahogy most és nyilván nem olyan pazarló életmóddal ahogy minden ember él ma.
Ja meg nyilván rasszok ellen is lehet uszítani vele, mert hát Afrikában meg Ázsiában van sok ember, születik sok ember…
Magyarországon ezt nem kell bemutatni, cigányozás megy ezerrel ebben a tekintetben is.A technológia meg közben elképesztő módon fejlődik, ami tovább növeli a bolygó eltartó képességét. És egyébként azt is tökéletesen látjuk hogy csökken a növekedés mértéke a világban. Csak mégegyszer, a cél nem az értelem, hanem az érdekek érvényesítése, a gyűlöletkeltés pedig a legkönnyebb eszköz.
-
8th
addikt
Tetszik ez a hajtásmód. A stabilmotorként működő belsőégésű küldi a csít az aksikba az elektromos hajtás meg kiváló hatásfokkal mozgatja az autót. Belsőégésűt alternatív üzemanyaggal etetve egész környezetkímélő autó lehetne.
-
Noukoum
veterán
Pontosan, miért kínlódjon az áltag európai a palackvisszavitellel és a vacak kupakkal miközben a leggazdagabbak 1 nap alatt többet szennyeznek mint más 1 év alatt. És az átlag európai sokkal jobban él mint a világátlag.
A szemételdobást minimalizálni lehet edukációval és szabályozással. Nincs szükség a fenti 2-re ehhez.
Viszont azt megtudod magyarázni az embereknek hogy vegyél kevesebb palackot mert mikroműanyag káros az egészségedre, a különböző üdiítők is, “ásványvíz” helyett pedig a csapvíz olcsóbb. Mert itt az ember saját életéről van szó közvetlenül.
Régenhez hozzátéve, jóval kevesebbet vettek az emberek a pet palackhoz képest. Úgy “elviselhetőbb a betétdíj”. Arról nem is beszélve hogy ez a “régen” dolog elég káros. A jó dolgokat érdemes átvenni, de a rengeteg baromságot nem.
-
nevemfel
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Amit agyrémnek tartottam a kezdet kezdete óta, az az áruszállítók-teherjárművek akkusítása.
A többi kategóriában szerintem megmarad a 10-20% penetráció, főleg a városban közlekedők részéről, de inkább nem mennék bele ebbe, mert valamilyen oknál fogva többeket érzékenyen érinti a téma, amikor ezt felhozom, én meg nem szeretek vallásháborút folytatni.
-
-
Nyilván ha kompletten el volt b@szva a termék célzása, azon nehéz segíteni.
Ha itthon nézed, hogy egy átlagos, 400km-es elektromos autó, az baromi sok embernek elég.
Azt meg sem említve, hogy mennyi feleslegesen erős és marha nagy német autóval járnak az emberek városban, mert az olyan jó.@Chaser : Tolta a fejlesztést, de nem biztos, hogy a legjobb módon, legjobb irányba.
-
Chaser
legenda
Mégis lett pozitív hozadéka. Pont ezt akartam felhozni, sokak szerint nem lennénk itt, ha a háborúk miatt nem fejlesztettek volna sok mindent.
A helyes válasz: meg a lóf@szt, azt
Azokat a pénzeket anélkül is lehetett volna kutatásokra költeni, sőt, jóval többet.
Arról meg én személy szerint nem tehetek, hogy a többi 8-9mrd ember hogy él, ahogy te sem. A népnek erre a hülyeségre van igénye nyilván. Azért láttuk itt is nem egyszer, ha valami 50%-kal többet eszik mint a vetélytárs, de 10%-kal jobb, akkor az istenkirály', a másik meg sz@r) ilyen szép fogyasztói társadalmat élünk, a gyártók, a politika, kb minden ezt akarja kielégíteni.
Hogy a fürkész darázs csípje meg őket
-
Tasunkó
őstag
Nehéz ezt úgy leírni hogy megértsd. Kedvencem az egyik olasz multiigazgatónk volt, aki azt terjesztette magáról hogy ilyen huszonharmincszáz nyelven beszél. Aztán elmondta az egész gyár előtt a karácsonyi köszöntőt.
Sejtheted hányan szóltak neki hogy nem tud ő magyarul. Megtapsolták mert egy nagy fasz. Persze azon lehet polemizálni hogy ki volt itt a hülye. De ha a többi nyelvet is így tudta, akkor csak a hely számít hogy hol tudás a semmi. -
-
nevemfel
senior tag
válasz
[CS]Blade2
üzenetére
De érted, körbeér a dolog, visszakerülnek a sima benzineshez.
Na jó, de mi mást tehetnének? Ha egyszer az elektromos hajtás ennyit ér, ennyire képes, ekkora áron, akkor mit gyársanak? Biciklit?
Aztán meg hogy a fenébe lehetséges az, hogy "Derült égből villámcsapás", hogy az elektromos pickupok nem váltak be? 2022-ben tesztelték először őket, lakókocsi vontatással 160km volt a hatótáv. Ki a fene lepődik azon, ha nem veszik 60-80e dollárért?
-
Tasunkó
őstag
Ez sem így van feltétlenül. De van egy olyan, hogy az ember eredményessége az absztrahálással kétséges. Minél közvetlenebb fizikai a tapasztalat, annál hasznosabb tudást rögzít. Persze nyilván gyártósoron minden lényeges információtól el vannak zárva, de a fizikai világnak akkora előnye van az elméletivel szemben, találhat egérutat, és talál is.
-
-
Tasunkó
őstag
Melyik világban kerülnek fel az okosak, az valami disneyland? Diplomások Disneylandja.A cégek kifejezetten pszihopatákat keresnek. Ha fel tudná fogni mit művel, az ellehetetlenítené a funkcióját. A szelekció azt juttatja előnybe aki gátlástalan. Kis cégnél még csakcsak egy funkcionárius magára tudja szakítani a plafont, de multinál a következmények hiánya a totális abszurditásba torkollik. Patkánykirályságok.
-
-
Mihez?
A melósok, ha okosabbak, mint a főnökeik.@Chaser : De marginális ahhoz képest, ami pénzt háborúkba, megfigyelésbe, szórakoztatásba tol a világ.
Az informatika is azért fejlődött nagyot, mert kell a teljesítmény a szórakoztatóiparba meg a megfigyelésbe. Meg pénzt csinálni. -
Chaser
legenda
Azért foglalkozunk mi mással is) robotika is nagyot ugrott, most az éáj' - ha vmelyik nevet választ és T800 lesz az mondjuk nem túl jó omen :d -, it-ben is mekkora robbanás ment végbe, a járművek terén is, az önvezető gépeken pár éve még mennyien röhögtek, huuuhááá' embernél semmi nem vezet jobban...nem a f@szt ( : én meg ezen röhögtem. És ma már élesben használják több helyen. Orvosi területeken is nagyot fejlődtünk, genetika terén is.
Szoktam nézni ismeretterjesztő filmeket, múltkor a háztáji rovarokról. Fürkészdarázs vmelyik rovarba belepetézett, nem is az, hogy kikeltek a peték. 8-10-20, fasss se tudja. Ezek egyszerre. Felzabálják élve, átprogramozzák a dns-ét hogy ne murdeljen meg közben. Kikelnek, bebábozódnak, ez meg segít nekik. És mielőtt végleg megmurdelne betakarja őket a testével. Na mondom bazz, nem az alienektől kell félni :d
Szóval sokan ilyeneket is kutatnak, nem áll meg mindenkinél a maunika' shownál az élet) -
[CS]Blade2
addikt
De érted, körbeér a dolog, visszakerülnek a sima benzineshez.
Többi témához annyit, hogy a norvégok is ki fogják termelni az utolsó cseppet és eladják, és az fel lesz használva, valamint az amerikaiak is, és beverik FISO-kba. Oroszok szintén, arabok stb.
A pénz kérdésre annyit, hogy amit megspórolnak, az elköltik valami totál másra, így végső soron nem csökken semmivel a co2, sőt évről évre nő.
100 benzint használok. Építek pénzből és 20 benzinből 100 napelemet. Utána mit használok? A 100 napelemet? A nagy l...t. A válasz 100 benzint és 100 napelemet.
Ha te nem, akkor elhasználja helyetted más.Annyival csökkennie kellett volna a benzin és gázolaj felhasználásnak, ami ki lett váltva elektronyos talicskával.
Ehelyett a fel nem használt gázolajnak a sokszorosa be van tankolva harckocsikba, tankokba, és megy a rombolás,
közben a műanyag gyártás vissza kettő padlógázzal,
és hát termelni kell a gázolajat az elektronyos talicskák legyártásához is.Van 50 szénerőmű. Szén, gázolaj stb. felhasználásával legyártanak annyi napelemet, ami ki tudja váltani (papíron). Bezárják utána a szénerőművet? Nem. Párhuzamosan jár a napelemmel, a többlet energia megy cypto-ra és AI-ra.
A teljes mai autóflotta a világon tovább járna rossz minőségű benzinnel és ócska olajjal Afrikában meg itt-ott, amíg van lötty és amíg tudnak még menni 100 métert.
Ja, olcsó használt elektronyos nyugatról nem lesz. Az értékén fogják adni, nem olcsón.
-
Nem kell elhinni.
@Tasunkó : Ezeket honnan szeded?

Mikor volt az, hogy a gyártósoron nem tartottak bármilyen főnököt komplett hülyének?
Csak azt tudnám, hogy akkor miért dolgoznak ott... 
@Chaser : Hát még ha valami értelmes dologgal foglalkozna az emberiség, nem a fél centivel nagyobb kijelzőjű telefonnal meg a random bármilyen énekescsaj magánéletével
-
Chaser
legenda
Röhögni fogsz, én ezzel vigasztalom magam, igaz hogy rövid ideig tartott de qrva jó korszak volt ez ( : meg még egy darabig. Sokszor csak ámulok mennyi mindent elértünk és tudom hova elérhetnénk, ha én már nem us leszek a részese.
Sinesol
Ez most az utolsó lesz
Amúgy sztem bármi lesz is ember marad valamennyi, csak a luxizásnak vége lesz. Ha így haladunk az lesz a prioritás, hogy legyen tiszta víz, meg patkány helyett mondjuk nyúl legyen vacsira a mekiben'....) a csótányokat se lehet kiírtani, mi sem adjuk majd könnyen magunkat ( : -
Tasunkó
őstag
Amíg a paraszt elhiszi a gyártósoron hogy a többiek, komoly, felelős, fontos, magasszintű, összetett, fontos munkát végeznek addig nincs világvége. Csak valami neojakobinus meg ne találja a parasztot.
-
" Mire az alelnök: ne tegyen olyan kijelentéseket ami a globális gazdaságnak több száz vagy ezer mrd dollárjába kerül, ez hajmeresztő."
OK, ha összeomlik a világgazdaság, az mennyibe fog kerülni? Meg az addig vezető szenvedés?
Mert az eljön, ha így megyünk tovább, csak nem 4 év, hanem 10-20... akármennyi, de mindenhogyan szar lesz, és nem fog vigasztalni senkit, hogy 2010 és 2020 között volt az elmúlt 100 év legjobb 10 éve
-
Sinesol
veterán
Korabban mar felsoroltak par dolgot, de meg az is ott van, hogy rengeteg egyeb dolog adomentes, többezer duty free shop van az orszagban, rengeteg tamogatast kapnak az elet minden teruleten, mert az allam megél az olajbol es gazbol. Ergo rengeteg penz marad az emberek zsebeben.
Szoval ahogy mondtam, nem tul eletszeru pelda egy szjnte vegtelen penzzel rendelkezö fossziliskiralysagot felhozni peldakent. Ennyi erövel Katarban is lehet egy ev alatt mindenkinek EV es 100%, ök akkor meg kemenyebben dolgoznanak erte?

Egyebkent eleg alszentek a norvegok ezzel a nagy “ zöldséggel” amikor oriasi mennyisegű fosszilis szennyezest okoznak.
-
ROBOTER
addikt
Én értem, hogy mit szeretnél magyarázni, csak éppen referenciája nincs, szakirodalma nincs, és gyakorlata nincs.
HIába hozol nekem 10 olyan weboldalt, ahol megemlítik ezt a kifejezést, ha én hozok neked 10-szer annyi weboldalt és könyvet (most csak releváns, szakmai irodalomról beszélek), ahol meg sem említik.
Azért ha a kőműveseknek szóló szakirodalom 90%-ból hiányozna a cement, én elkezdenék gyanakodni.
Irtózatosan izzadtságszagú ez a kifejezés.
-
Chaser
legenda
A Holnap után című filmben volt egy ilyen jelenet.
Tudós mondja az amerikai alelnöknek, vissza kell fogni drasztikusan a co2 kibocsájtást mert baj lesz. Mire az alelnök: ne tegyen olyan kijelentéseket ami a globális gazdaságnak több száz vagy ezer mrd dollárjába kerül, ez hajmeresztő.
A tudòs válasza:
- Nézze, az utolsó jégtömb ami leszakadt, durván akkora volt mint Rode(?) island....egyesek szerint ez is elég hajmeresztő.
Ez a mondat megragadt. 20-21 év telhetett el azóta, akkor elment még sci-finek a film, ha így haladunk dokumentum film lesz belőle. Jah nem, a tudósok majd mindent megoldanak, meg egyébként is keresünk másik bolygót, mindenki nyugodjon le a p_csába...( :
Nem kell lebecsülni a Földet, rövid idő alatt nagyon sokat tud regenerálódni a természet, de abban segíteni kell(ene) neki. -
-
Chaser
legenda
Ez is alap lett volna. Érdekes régen defaulton betétdíjasak voltak az üvegek. Még műanyagból is volt a kemény üveges, aztán eltűnt az is. Visszafele fejlődünk.
Máshol 150-200ft-ok is vannak betétdíjra, én rengeteget látok eldobva most is. Hajléktalanok sittes zsáknyi adagokat szednek össze.
De mondok jobbat, ismerek sok embert sok területről, van köztük aki éppen a szeméttelepen dolgozik.
Amit a szelektivezésről mesélt az egy csoda, maradjunk annyiban, nagyja megy a kommunálisba. Ami támogatást fel tudnak venni azt felveszik. Kicsiny városunkban így megy. Szeméthegyet építenek szó szerint.
Nem feltétlen debil, nemtörődöm, lesz@rom.
Mondjuk azt látva amit a "nagyok" csinálnak nem csoda. -
Es egyebkent felmelegedes erosen van. Nemetben lakom az Alpok kozeleben. Ebben az evben meg nem volt ertekelheto ho (elolvadt egy nap alatt es kb 1 centi volt). Amikor kikoltoztem (9 eve) ilyenkor mar tobbszor is esett a ho es a fiammal mar nagyban szankoztun karacsony kozeledtevel. Amugy egyetertek veled: Szemlelet valtas kellene, de ezt nem lehet sajnos latni. Az ember sajat magat fogja kiirtani. amugy En pl nem futok mar 21 fok fele (inkabb lefele), az eves aram fogyasztasom mar 2100 Kwh alatt volt ( 8 eve 4000 korul alakult). Es sokkal de sokkal tobbet hasznaljuk a cangat. (Tomegkozelekeds itt vacak). Es meg lehetne sorolni, de az emberek tobbsege magasrol tesz ra a kornyezetunkben is, es nem latszik a javulas.
-
Már értem, miért terjed itthon

@Noukoum : Hátööö elvárná... legalábbis elvárás van.

"Ha már kompromisszumos megy a köpködés, ezt mondtam én is másképp."
Hihetetlen, milyen hisztisek a népek. Az 50Ft-os palackot hordja vissza mindenki mint az aranyat, úgy tűnik, ezzel lehetne megfogni a dolgot
Azon meg kiakadnak, hogy a kupak rá van gyógyítva az üvegre. A 8,5Mrd ember mekkora része lehet debil? -
Chaser
legenda
Nekem amiért szimpatikus az elektronos, legalább a közvetlen környezetében nem szennyez.
De én is mondtam ez csak egy lépés.
Lehet nem a legjobb szó volt a nevelés, ösztönzés talán jobb.
Jól látod, pontosan addig jó bármi ami környezettudatos(abb), amíg marad ugyanolyan kényelmes, mint az amit váltott. Ha már kompromisszumos megy a köpködés, ezt mondtam én is másképp.
Szemléletváltás kell(ene) ehhez, átértékelni mi igazán fontos.
A felmelegedés igen, el is mosolyodtam ahogy a világjegyes kislány - talán bio mérnök - beszélt róla, nem feltétlen a klímaváltozás következményeibe bukunk bele idővel, nem is Kínában kevernek ki valami szuper vírust, lehet csak kiolvad a jégből valami huncut baktérium.
Azt a f@szom se gondolta volna, hogy soknál nukleáris sugárzás, -150 fok sem gond. De sok tud olyat, ha tényleg úgy érzi gebasz lesz, leválaszt nagáról egy olyan "egységet" ami kvázi elpusztíthatatlan és csak az ideális életkörülményekre vár. Szép dolog a természet, de azt párszor mármegtanultukmegtanulhattuk volna, nem érdemes játszani vele.
Egy tigris is szép, mégsem jutna eszembe vele játszani ( :
Ezért mondtam én ezt elengedtem, élem az életem, csak néha eszembe jut ha ez a téma felbukkan, lehetne ez másképp is...ha akarnánk, nem a kifogásokat keresnénk. -
Alaaf Pi
őstag
Abszolút nem AI válasz. Pusztán az, hogy több módon lehet megoldani a hajtást, ad soros, párhuzamos és egyéb hibrid rendszereket. Legegyszerübb példa: egyik tengelyt hajtja belsöégésü motor, másikat villanymotor. Hibrid, mert kétféle energiaforrásból tud haladni.
Eredeti Toyota megoldás, bolygómüvel: Hibrid, mert szintén kétféle energiaforrást tud használni. Aztán ott vannak a váltóba épített elektromotorok, ott vannak a sorba rakottak.
Vasúton azért nem nevezték annak, mert az eltérö áramforrás általában hiányzott. Nem volt nekik akku betéve, az elektromos rész a hajtáslánc egyszerüsítés miatt lett beépítve. Viszotn senki nem akadályozta volna meg, hogy legyen egy nagy akku is mellé téve, és akkor tudott volna akkus üzemben menni, amivel már hibrid lett volna mai értelmezés szerint is.
Semmi köze nincs ennek ai-hoz, nem kell mindig arra gondolnod.
A kurokica és a traktor hibirdelése meg végképp a sajátg agymenésed, teljesen fals. -
Noukoum
veterán
Nem egyszerű történet az biztos. Én nem szeretem az elektromos autónál felhozni a környezetvédelmi tényezőt mert bár valóban összehasonlíthatatlanul alacsonyabb az üvegházhatású gáz kibocsátása élettartama alatt egy belsőégésűhöz képest, de egyrészt így is nagyon magas az egyéb alternatívákhoz képest (tömegközlekedés, kerékpár, gyaloglás), másrészt egyszerűen annyira minimális ráhatásunk van a globális üvegházhatású gázok kibocsátására átlagos emberként hogy ezzel képtelenség ösztönözni az embereket. Be kell látni hogy egy adott pontig az emberek csak akkor fogják “környezetbarátabb” megoldást választani amíg az ugyanolyan jó vagy jobb opció mint a “régi”.
A “kézzel megfogható” lokális környezetvédelemben sokkal komolyabb eredményeket lehet elérni, a látványosság miatt.
A “nevelés” helyett meg jobb a példamutatás. Az a baj hogy a magyar emberek többsége az alapvető készségekkel és kompetenciákkal is látványosan nem rendelkezik. Lásd szövegértés. Az utánad lévő 3 kolléga szerint pökhendi vagyok, a norvégokat nem is érdekli a környezetvédelem, a harmadik meg azt sem tudom miről beszél.
Utóbbihoz hozzátéve: aggódhatunk a klímaválság következményei miatt, de lehet az emberiség hamarabb kinyírja magát mint hogy élhetetlenné válna a bolygó. És persze nálunk 15 éve narancs van, környezetvédelem szitokszó, a norvégok meg buzik mert csak akkor adtak volna pénzt ha nem lopjuk el stb, de sajnos az egész világ erre megy.
-
forumpista
aktív tag
Szerintem ne vidd el a vitát a magyar sajátosságok felé.
Konkrétan a villanyautós átállás nem Magyarországon múlik. Itt ahogy írták, ha nyugatról lesz olcsó használt villanyautó, meg fog történni magától is. Ha nem lesz, akkor meg nem, de halál mindegy, nem attól fog változni a klíma hogy mindenki villanyautózik csak Magyarország nem.Mint ahogy jelen cikk tárgya is az USA, meg a brutál gyenge EU 16% sem Magyarország műve.
Szóval csak van valami oka hogy az olajból übergazdag Norvégokon meg a kézivezérelt féldiktatúra Kínán kívül gyakorlatilag senkinek sem megy a világon.
És ha akarjuk a villanyautót, akkor ezeket kéne elemezni és feloldani, semmint hogy az embereket hülyézzük.Például kezdhetnénk azzal hogy legyen minden sarkon töltő (nem kell gyorstöltő meg 100 kw meg apja fasza, ha bárhol tölthetsz), meg hogy a töltőknél lehessen fizetni kártyával ahelyett hogy 6 féle appal bohóckodunk (szorozva ahány országba még jársz) meg hogy ne kerüljön többe az utcai töltés mint egy v8-os motor benzinfogyasztása.
-
Chaser
legenda
Nekem az segített, elengedtem ezt. Régi közhely, nem akarásnak nyögés a vége.
Amíg a népesség 0,0001%-át érdekli ez, semmi nem fog változni.
A magam módján a környezetemben levőket próbálom környezettudatosságra "nevelni", de 99%-ban csak amiatt hatásos, ha pl a villanyszámla csökken ( :
Én azért csökkentem a villanyszámlám is, mert ha mindenki így tenne sokkal élhetőbb és fenntarthatóbb környezetünk lenne a kisebb energiaigény miatt.
Valahol olvastam, az óceán is cseppekből van. Ennél szebb tényt nem sokat láttam.
Én azért alszom jól, mert legalább ennyit megteszek. Aki meg lesz@rja azért alszik jól mert lesz@rja....
-
ROBOTER
addikt
Ennek a "soros/párhuzamos hibrid" kifejezésnek olyan szaga van, hogy valaki vágyott a figyelemre és kínjában megalkotta.
A hibrid kukoricát sem nevezik hibridnek attól, hogy a szántáshoz használt traktort használt étolajjal hajtják.
Értem, hogy az AI ezt adta válaszul, de óvatos becslés szerint a folyosómon van kb. 1000 vasúti szakkönyv a polcokon. Egyikben sem szerepel a dízel-villamos mozdonyok esetében a soros hibrid kifejezés.
-
Noukoum
veterán
Ha nem várja el a lakosság úgy nyilván nehéz. De hogy is várná el, nézd meg az utánad lévő néhány hozzászólást. Egy szimpla kérésre miszerint ha az emberek szerint ennyire sok pénz kellett a norvégoknak az átálláshoz akkor mondjuk már meg hogy mennyi az annyi. Az egyik kolléga leírja a kedvezményeket, egyetlen összeg nélkül (?). A másik kolléga azzal jön a norvégok képmutatóak és mi magyarok környezettudatosabbak vagyunk (?).
Most erre mit lehet mondani. Ahelyett hogy azt mondták volna hogy puff 1000 milliárd forint per év vagy mit tudom én. És akkor nézzük meg milyen tételekből áll.
Kifogás kifogás hátán, okoskodunk nulla tudással, akik értenek hozzá azokat leszóljuk, mi mindent jobban tudunk. A vége pedig az hogy valójában jobbak vagyunk, aki szerint nem az pedig hazaáruló és tönkretesszük. Közben meg szakadunk le mint a ....
-
forumpista
aktív tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Jaja, ez kb. olyan mintha a drogdíler a drogból befolyó pénzből minden este kaviárt vacsorázna, aztán felhánytorgatná a drogfogyasztóknak, hogy nem érti miért drogoznak ahelyett hogy kaviárt vacsoráznának, mint ő...
-
Vezesd már le miért kellett fosszilis királyságnak lennie a norvégoknak ahhoz hogy elérjék a 95%-ot új eladásokban.
Ilyenkor mindig kinyílik a bicska a zsebemben

A norvágok abból a pénzből lettek nagy környezetvédő bajnokok, ami pénzt azért kaptak (és kapnak folyamatosan), hogy eladják másnak a környezetszennyező fosszilis termékeket.
Vedd már észre, hogy ha SENKI sem vette volna tőlük az olajat és a gázt, akkor nem lenne pénzük azokat fricskázni, akik hozzásegítették őket a nagy gazdagsághoz

Amúgy a norvégoknál nagyobb képmutató nemzet a világon nincs, látszólag nagy környezetvédők, közben 2025-ben még mindig nagyságrendileg 1500 bálnát vadásztak le az Atlanti óceánban

Ha azt nézzük, hogy Magyarországon ugyan csak pár % az eladott elektromos autók aránya, de egyetlen bálnát sem öltünk meg, akkor mi vagyunk a környezettudatosabb nemzet!!!
-
Alaaf Pi
őstag
Elég sok pénzzel támogatta:
"
No purchase/import tax on EVs (1990-2022).
From 2023 some purchase tax based on the cars’ weight on all new EVs.
Exemption from 25% VAT on purchase (2001-2022).
From 2023, Norway will implement a 25% VAT on the purchase price from 500 000 Norwegian Kroner and over
No annual road tax (1996-2021). Reduced tax from 2021. Full tax from 2022.
No charges on toll roads (1997- 2017). No charges on ferries (2009- 2017).
Maximum 50% of the total amount on ferry fares for electric vehicles (2018)
Maximum 50% of the total amount on toll roads (2018-2022). From 2023 70%Free municipal parking (1999- 2017)Access to bus lanes (2005-).
New rules allow local authorities to limit the access to only include EVs that carry one or more passengers (2016-)
25% reduced company car tax (2000-2008). 50% reduced company car tax (2009-2017). Company car tax reduction reduced to 40% (2018-2021) and 20 percent from 2022.
Exemption from 25% VAT on leasing (2015-)
The Norwegian Parliament decided on a national goal that all new cars sold by 2025 should be zero-emission (electric or hydrogen) (2017).
«Charging right» for people living in apartment buildings was established (2017-)
Public procurement: From 2022 cars needs to be ZEV. From 2025 the same applies to city buses2023: The Norwegian Parliement launces a new goal: In 2030 all new heavy-duty vehicles must be zero emissions or run on biogas.
2025: Practically all new passenger cars sold, are EVs. Norway reaches 10 000 fast chargers and 800 000 EVs." -
Így így. Alapvetően baromság, hogy kis országokban próbálnak valamit csinálni globális problémákkal. Nem csak klíma, hanem csomó egyé területen is.
@Noukoum : "ezt pl. Magyarországon miért nem lehetne megcsinálni pénzhiány miatt?"
Mert itthon valahogy nem a közjóra van költve amit befizetsz adóban
-
Noukoum
veterán
Pénz miatt tudták megadóztatni a belsőégésű motoros autókat? Nem szégyen bevallani hogy tévedtél.
worxland: ahhoz nem kell hogy teljen a lakosságnak villanyautóra hogy az eladások 95%-a az legyen. Azért gondolom pár darabot bárhol eltudnak belőle eladni.
Levezetnéd hogy a norvég állam mennyi pénzel támogatta az elektromos autó vásárlásokat és az infrastruktúra kiépítését és azt is hogy ezt pl. Magyarországon miért nem lehetne megcsinálni pénzhiány miatt?
A dokis példád jól mutatja hogy fogalmad sincs a világról, mondjuk erről minden hozzászólásod árulkodik.
Azért várom a levezetéseket, nem kell hogy saját legyen. -
tibaimp
nagyúr
Az USA-ban az a 320 mérföld, kb semmi, kis túlzással, a helyi közért messzebb van....
-
worxland
addikt
"Vezesd már le miért kellett fosszilis királyságnak lennie a norvégoknak ahhoz hogy elérjék a 95%-ot új eladásokban." - mert a lakosoknak telik villanyautóra, az állam meg tudja támogatni a vásárlásokat meg az infrastruktúra kiépítését. Tudod, mit mesélt a Svédországban főorvosként dolgozó sógorom? Azért tudott kimenni dokinak, mert a svéd doktorok a pénz miatt Dániába mennek, a dán dokik meg Norvégiába. Ennyire vagyunk lemaradva a norvégoktól.
-
vodrosjozsi
addikt
Nem a hatótáv itt a probléma elsősorban, hanem a töltési lehetőség és az üzemanyaghuszárok.
Ha fele annyit megy mint egy diesel Ford akkor abba nem lehet belehalni, más kérdés, hogy nem jó a töltési lehetősége (se sebességben, se elérhetőségben nem jó). Pláne, hogy a 16 millás kezdőár a 350 mérföld hatótávos verziót jelöli hanem a 210-es verziót ami kb 300 km körül van, télen még rosszabb és ez csak wltp.
Ez nem egy ultrakönnyű cybertruck, és nem kevés tömegű akkupakk van alatta. Ez így átgondolatlan dolog volt, de a benzines rátöltés se egy jó opció ennél az autónál. -
Alaaf Pi
őstag
válasz
forumpista
üzenetére
Ez leginkább azért van, mert még mindig nagyon drága az elektromos autó. Különösen az akku oldalán, de annak köszönhetöen sok más elem is drágul. Futómü pl.
-
Alaaf Pi
őstag
Ha vontatsz hajót, motort, mókás autót, munkaeszközöket, építési alapanyagot, három tehenet stb., akkor nagyon megugrik a fogyasztásuk. És ha még földúton is rohangálsz, ami lehet nagyon laza is, pláne. PLusz az usában vannak ám távolságok rendesen. Elmenni valahova és vissza elég komoly táv lehet, miközben még csak a szomszéd megyébe jutottál el. Ha otthon tudod is tölteni, a célállomásodon nem biztos, így hasznos, ha meg tudsz fordulni garantáltan.
-
Alaaf Pi
őstag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
A Range Extender NEM segít a hajtásba, csak tölt. Ezért elég egy lényegesen kisebb motor, stabil fordulatszámon, arra optimalizált égéssel, vezérléssel, befecskendezéssel, mindennel. Az egyetlen tényleges kérdés, ami ilyenek esetén fennáll, hogy milyen teljesítménnyel tudnak tölteni, és az mekkora részében a teljes üzemnek nagyobb a pillanatnyi hajtási teljesítményigénynél. ( Ha ez nagyon alacsony érték, akkor érdemben sokat nem segít a bépítése.)
#2 oli987: Az REEV simán lehet PHEV vagy HEV, de ha már van egy fedélzeti töltö, akkor felesleges kidobni belöle.
#8 JulianSinulf: Nincs olyan, hogy med-hibrid. MHEV van, ami mild hibrid, de ott az elektromos hajtás csak rásegíteni tud a belsöégésü motorosra, nem kiegészíteni.
#9 csorbajeno: De, soros hibrid. Párhuzamos hibrid esetén van az, hogy be tud segíteni a belsöégésü motor a hajtásba.
#13 ROBOTER: Attól, mert nem hívták annak, még az is hibrid: soros hibrid. Söt, a dízel-hidraulikus is egyfajta hibrid.
#26 hcl: A soros hibrid is hibrid. -
Chaser
legenda
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Óvatos vagyok én, nem esek hasra egyből semmitől.
Partizán alcsatornája, amellett hogy okos a néni, elragadóan beszél sokszor száraz, unalmas témákról is. Mivel sok mindent úgy látok ahogy ő, így elkezdtem nézni a videókat. Egy próbát megér bárkinek ( :
Teljesen egyetértünk, az alap gond a sáska hadművelet, erre - is - céloztam a radikális intézkedésekkel. Nem népirtást kellene csinálni, de minimum beszabályozni a népesség növekedést. Értem én, hogy van aki nagy családot szeretne....de 8-9mrd sáska nyakára? Nem fenntartható.
A tömegközlekedé modernizálása is egy szükséges dolog, a benzintemető sz@rok kivonása, lehetne sorolni. Nyilván nem az a megoldás, hogy holnaptól minden autó legyen elektromos. De nagyon jó lenne ha gyártani már nem engednék a belsőégésűeket és kivonnák a zabálós megoldásokat, első lépésnek jó lenne.
És mindezt meg lehetne tenni, akarás kérdése, a többi blablabla.
Ezek nem a néni gondolatai, qz én privát véleményem.
Egyik videóban a globális melegedés a téma, nem ezeket boncolgatja. Csak finoman jelzi, egyre több jég olvad el, és a folyamat generálja magát. De mivel a baktériumok nagy túlélők, bármi előkerülhet onnan, ami ezer/tizezer/millió éve ott van. És már került olyan elő ami elég csúnyán megtizedelt egy szarvasállományt. Azt megfogták.hcl
Ezt csak globálisan lehet megoldani.
Aki gondol a gyerekeire és azok gyerekeire, annak több indok nem is kell hozzá.
Aki a gazdaságot húzza eló aduként az a blablabla kategória, ez akarás kérdése.
Ahogy én látom, nézve a mostani háborúkat is, nem lesz ezekből semmi. Mikor már lenne valami rég késő lesz. Szomorú hogy ennyire hülyék vagyunk. -
Noukoum
veterán
Vezesd már le miért kellett fosszilis királyságnak lennie a norvégoknak ahhoz hogy elérjék a 95%-ot új eladásokban.
A társadalomnak jó. A piacot minden torzítja, az adó hiánya is.
Lásd aksiipar. A kínaiak "torzították a piacot" az európaiak kevésbé, az összes európai próbálkozás becsődölt. Megérte nagyon. Vehetjük a kínait. Európa tele van ritkaföldfémmel. Beleértve a lítiumot is. (30 év múlva lehet arra sem fogunk emlékezni hogy ez a fém akkumulátorba kellett, csak azért írom le mert a laikusokat ezzel hülyíti a sajtó, propaganda).
-
Sinesol
veterán
Nem hiszem, hogy a norveg olaj/gazkiralysag barmennyire is eletszerű peldanak tekinthetö, ilyen alapon a trngeri szigetrk epitese is teljesen normalis, hiszen valamelyik olajkiralysag csinal ilyesmit..
Az adozas meg hova legyen msgasabb? Az kinek jo, ha egekbe emeljük a belso egesuek arat, csak hogy ne legyen draga az EV? Mert a vasarloknak biztos nem, plusz ugye igencsak torzitja is a piacot az ilyesmi.
A külsö szereplöknek valo kitettseg pedig nem fog valtozni, akksiiparban sem ert kutyasz.rt sem az EU, epp tavaly ment csödbe a legutobbi probalkozas. Arrol nem is beszelve, hogy nyersanyagunk sincs meg hozza… -
Noukoum
veterán
Ha új autót akarnak venni, kénytelenek lesznek elektromosat venni mert nem lesz más. Nem fognak a gyártók külön erre a régióra belsőégésű motoros autót gyártani, ahhoz kicsi piac. Ugye ne felejtsük el hogy itt is ugyan azok a biztonsági előírások vannak mint Nyugat-Európában... Nem hozhatják ide a dél-amerikai piacra szánt modellt...
Meglehet nézni milyen autókat lehet kapni Norvégiában. Van 1-2 benzines és dízel talán, van néhány hibrid és az összes többi elektromos. Nem 10 év múlva, hanem ma.
A tisztán elektromos aránya a norvég piacon a teljes autóállományon belül csak 17% körül van, javítom magam.Ugye amikor az átállásról beszélünk akkor csak az újautókat szoktuk nézni. Nyilván amikor Magyarországon eladnak évi mondjuk 120e autót és van összesen mondjuk 4.2 millió akkor nem nehéz kiszámolni hogy használt autó import nélkül nagyon sok évtized lenne a teljes autópark átállása. De egyébként mi is lehetnénk Norvégia ilyen szempontból, semmi őrültséget nem csináltak. Politikai döntés. Az is ha beszántod az elektromobilitást (lásd USA) meg az is ha nem szabotálod a modern technológiát.
-
Ugy-ugy, kollegam Middletown kornyeken lakik, es sokat utazik. Honda Pilotja van, 2012-es. Ebben az evben negyszer koltoztette a fiait, a szuleit egyszer. Ebben az esetben 8-10 oras utakat nyomott le, tele cuccokkal es utanfutoval. Viszi magaval a benzinkannat, mert nem mindig van ra mod tankolni. Mikor megy a hegyekbe pihenni, tobb szaz kilometterre van benzinkut. Nincsen tomegkozelekedes ertelmezheto, amerre el. Ezt tegye meg az ember egy EV-vel. Es o egy visszafogott amerikai, probal tudatosan elni.
-
Tasunkó
őstag
Mindenki tudja hogy a magyar lakosság 2035-re sem lesz olyan fizetőképes hogy át tudjon állni az elektromos autókra, ami érvényes egész kelet-európára. Itt először külön nyugatot kell rákényszeríteni hogy átálljon , aztán 10 évre rá lesz annyi használt elektromos hogy jöhetnek a keleteurópaiak.
-
Noukoum
veterán
Lejárt a szerkesztési idő: vagy azt mennyire árazod be hogy Európa kitett fosszilis energia miatt az USA-nak, Oroszországnak és az arab országoknak. Az mennyi eurónak számít hogy elfogadjuk hogy az USA és Oroszország dönt Európa területi jövőjéről, részben a fosszilis energia kiszolgáltatottság miatt?
Vagy azt mennyibe árazod be hogy fel kell vinni a vámokat a kínai elektromos autókra mert az európai elektromos autók versenyképtelenek, nagyrészt azért mert nem akart átállni az európai autóipar? Bizony ennek is ára van. És sorolhatnám.
-
Noukoum
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Nem, ez olyan hogy "kívánt" eredmény csak akkor lesz ha dolgozol. Nyilván ha nem csinálsz semmit (lásd USA) akkor az eredmény "nem kívánt" lesz. Nincs ebben semmi meglepő. Az európai országok is csak szavakban mondanak nagyokat, a gyakorlati teljesítmény nulla. Meg is látszik. Ja és most akarják még lassítani, hogy ez csak kommunikáció vagy sem, meglátjuk.
Norvégiában évente 150 ezer autót adnak el, évek alatt jutottak el erre az új elektromos eladási arányra. Az összes autó több mint fele tisztán elektromos már...
Csak az a különbség hogy miközben a magyarok (is) kiröhögték őket 5 éve hogy képtelenség ilyen rövid idő alatt átállni, ők dolgoztak és megcsinálták. És a röhögők még mindig elhiszik hogy 2035-re is képtelenség átállni... Ahogy azt is elhiszik hogy a mostani magyar kormány minden választás előtt megígéri hogy már mindjárt jólét lesz csak adjatok még 4 évet.
Donki Hóte: éves új autó eladás.
Tény? Igen számtalan adó van. És ez elég a plusz egészségügyi kiadásokra vagy a fosszilis energia függőségből fakadó plusz kiadásokra? Egyáltalán mennyire árazod be azokat akik meghalnak tüdőrákban az autó miatt?
Ha rendesen meg van adóztatva a belsőégésű akkor semmilyen kedvezmény nem kell a tisztán elektromosra. Az kétségtelen hogy ezt politikailag bevállalni nem egyszerű.
-
Ezek milyen számok?
A tavalyi évben eladott járművek közötti arány, vagy a teljes járműállományon belüli arány?
Sehol nincs "agyon adóztatva" a belsőégésű (sajnos).
A tények mást mutatnak

A belsőégésű járművek üzemanyagának az árában számtalan adó van.
Az EV-k "üzemanyagát" pedig olcsósítja a rezsicsökkentés, napelemtámogatás, a használatot meg támogatják pl. ingyenes parkolással.
-
forumpista
aktív tag
Ezek k.rva sz@r szamok.
Konkretan olyan orszagok vezetik a listat ahol szinte nincs is auto (semmilyen). Nepal a 180. Helyen van, etiopia a 170. stb a gepjarmuvek szama alapjan.
Segitek a felso tizezer lecserelte az autojat elektromosra mert megteheti.
Lof@sz meretu tizmillios orszagok is alig vannak 20% felett (Kina kivetel de az egy specialis eset)Hol van az USA ezen a listan mint az egyik legnagyobb darabszamu es legnagyobb kibocsatasu orszag? Meg az EU sem eri el a 20%ot sem…
Tudod ez olyan mintha lenne egy 200 kilos elhizott manusz aki napi 8 pizzat eszik, de arra lennenk buszkek hogy a 8 pizza meg 6 liter kola megy egy csomag ropi helyett most mar csak 8 pizzat es 6 liter kolat iszik, a ropit sikerult elhagyni…
-
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Range extender, az nem hibrid.
@Chaser : Erről akarnék is írni, hogy vajon mi lehet a terv? A víz, a levegő, az ugyanaz az egész bolygón. 8,5Mrd ember van... Egy ország gazdasági előnyt szerez azzal, hogy nem foglalkozik a környezetvédelemmel, de sokra megy vele hosszú távon...
-
Noukoum
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
A valóság. És ez tavalyi adat, idén még jobb az arány. Sehol nincs "agyon adóztatva" a belsőégésű (sajnos). Viszont van néhány ország ahol megértették hogy gazdaságilag nagyon megéri a gyors átállás. A magyar is lehetne ilyen egyébként.
-
Nézem a világjegy csatornát yt-on, elég értelmes nénit sikerült szerezniük.
A youtube-os információkkal én óvatosabb lennék, a yt tele van tiszta, világos videókkal arról, hogy hogyan kell pár villanymotorból jól, tartósan működő örökmozgót készíteni, ami ellátja a háztartást ingyen energiával

Komolyra fordítva a szót, nem vagyok klímaváltozás tagadó, de a meggyőződésem viszont az, hogy a negatív spirál oka a túlnépesedés. Az egyre növekvő népességet csak az erőforrások egyre fokozódó kizsigerelésével lehet ellátni, ezen nem változtat az, hogy az erőforrás-felhasználás 10-15%-át kitevő közlekedési-szállítási láncban 10-20%-al hatékonyabb megoldást találunk

Amúgy is, ha az összes közlekedő járművet át akarnának állítani akkumulátoros hajtásra, ahhoz annyi lítium kéne, amit 100 év alatt lehet kitermelni, szóval objektíven nézve egy évszázad kell a teljes átálláshoz

-
forumpista
aktív tag
Vagy az is lehet hogy a vevok a penztarcaikkal szavaztak.
Trump csinalhat barmit, ha a vevok elektromos autot akarnak venni, akkor azt fognak gyartani.Csak a keplet inkabb ugy nez ki hogy a belsoegesek agyon adoztatasa es az elektromos agyon tamogatasa ellenere sem nagyon akarodzik elektromos autot venniuk az embereknek.
El van b@szva mindenhol ez az elektromos atallas, nagyon nem igy kellet volna csinalni.
(se toltohalozat, se hatotav, se olcsosag, aztan a hulye politikusok azt vartak hogy majd az emberek onket lecserelik a kenyelmet egy kenyelmetlenre). -
-
nevemfel
senior tag
válasz
[CS]Blade2
üzenetére
A következő körben feltalálják a sima hagyományos benzines verziót, és azt már vinni fogják.
Azt nem kell feltalálni, arra ott van a sima F-150, meg a nagyobb társai (F-250 stb...). Több, mint 21-szer annyit adtak el ezekből tavaly, mint a Lightningból.
-
kraftxld
félisten
-
Noukoum
veterán
Nem a felhasználói visszajelzések miatt lett beszántva. A Trump adminisztráció nyírta ki politikai okokból, valamint ezzel szorosan összefüggő a gazdasági érdekek kiszolgálása miatt. Utóbbi esetében elég egyértelmű a helyzet, ha nincs belsőégésű motorral felszerelt autó akkor kutyának nem fog kelleni a kőolaj.
-
Chaser
legenda
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nem tudom melyik kormány fogja feloldani a föld globális felmelegedését ( :
Rég nem konteo már, hogy nem jó ez az irány.
Ha itt bárkinek megjönne az esze radikális intézkedéseket hoznánk globálisan, hogy mentsük ami menthető.
Mostani gyerekek nagy sz@rban lesznek. Cseébe a mai emberkék wc-re is járhatnak akár benzintemetőkkel is. Remek! ( :
Lassan - gyorsan - már a fosszilis fűtési megoldásokat is el kellene felejteni, nem annak örülni hogy az eu zsákot játszik.
Nézem a világjegy csatornát yt-on, elég értelmes nénit sikerült szerezniük. Megnyugodhatunk azért, bármennyire is b@sszuk szét a saját életterünket, vannak baktériumok amik túlélik az űrt is ( : mi sajnos nem, de értünk mondjuk nem is nagy kár. -
Sinesol
veterán
Az USA-ban? Hát, szerintem elég sok embernek, főleg, hogy a töltőhálózat ritka és nem is igen lesz túl sűrű a rurális részeken, ahol ezekből rengeteget használnak. Na meg az is kérdés, hogy ez az 500 hogy van mérve, total üresen, óvatosan autozgatva, vagy ugy, hogy mész offroad, meg hegyi utakon vereted a vadásztanya felé,, miközben meg van pakolva minden joval, benn ül, 3-4 rendes amcsi méretű ember, stb, plusz ugye még vontatsz is ezt+azt alkalomadtáén, meg tele a plató.

Na és akkor még a görcsölés is ott van, ott motoszkal a fejedben, hogy vajon van e ott töltő, ahova mész, lesz e-helyed, mi van ha elfelejted/már nem érsz oda időben, stb. Random Joe rendes járgányt akar, teletankolja, mellé m,ég feltesz a platora vagy 60 liter benyát baj esetére, aztán fejfajas nelkül nekiindul a világnak.
Abba már bele sem merek gondolni, hogy vajon az ausztráloknál mennyire életképes egy ilyen vicc dolog, amikor a sivatagos részeken táblázzáka kutaknál, hoyga kövi kut mondjuk 600 km és annaktudatában tankolj/indulj tovább. -
ROBOTER
addikt
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Érdekes, 100 éve létezik dízel-villamos mozdony (tényleg 100 év), ezalatt a 100 év alatt senki nem hívta hibridnek. Szóval azért a hibrid definíciójának picit konkrétabbnak kellene attól lennie, hogy "megtalálható benne".
-
[CS]Blade2
addikt
Ez egy fokkal jobb, hogy visszakapta a benzinmotort, már csak annyi baja van, hogy drága az akku miatt, tehát így sem fog jól fogyni. A következő körben feltalálják a sima hagyományos benzines verziót, és azt már vinni fogják. FISO-t én is kérnék, főleg Raptor-t.
-
Sinesol
veterán
"lényegében mindent tudott, amit a benzines majd a hibrid változatok"
"A 320 mérföldes hatótáv azonban a hibrid csúcskiadások hatótávjának felét sem érte el"
Szóval mégsem tudott mindent, főleg lényegében nem, ezért is hasalt el. Ai irja már a cikkeket, vagy néha emberek is ránéznek?
-
sanyci
senior tag
Nem PHEV, hanem REEV (Range Extended Electric Vehicle) vagy EREV (Extended Range Electric Vehicle): a benzinmotor csak egy generátort hajt meg, nincs kapcsolata a tengelyekkel...
-
csorbajeno
veterán
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Akkor hibrid, ha a belső égésű motor a hajtásláncban is szerepet kap, ez esetben viszont csak az akku töltéséért fog felelni a cikk alapján. Így bár mindkét motor megtalálható az autóban, hibridnek mégsem tekinthető, mert csak egyféle motor hajtja.
-
JulianSinulf
őstag
Én nem írtam, hogy PHEV lenne.
Hibridből van pár fajta. Követni is nehéz.
Nekem PHEV-em van, mert lehet konnektorrol is tölteni. Emellett a motor besegít a hajtásba.
Van, amit csak a benzimotor tölt, ha jól emlékszem, akkor az a med-hybrid.
Aztán, hogy melyik benzin motor hajt is vagy csak tölt, azt tudja az, akinek olyanja van. -
Szerintem csak annyi történt, hogy kicsit észheztért mindenki
Kell az elektromos autó, de nem mindenáron, nem mindennek ellenére és nem azonnal
Az EU is kezd kijózanodni, napirenden van a belsőégésű motoros autók 2035-re tervezett betiltásának feloldása
Több gyártó is erőteljesen felülvizsgálta az EV programját, lassítják az áttérés ütemét.
-
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Az alapján, amit a Ford ír, a benzinmotor egyértelműen csak tölt, ami szerintem a jobb megoldás, mert így nem kell bonyolítani a meghajtást illetve a benzinmotor is meg tud maradni az optimális terhelésen és fordulatszámon.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Ez nem hibrid.
-
oli987
junior tag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Nem látom, hogy az "EREV" az PHEV lenne, akkor pedig ez egy sima hibrid (variáns), minimális akkuval. Azt írják, a benzinmotor csak tölt: "propelled 100 percent by electric motors"
-
JulianSinulf
őstag
Vagyis csináltak az elektromosból egy hibridet.
A kérdés, hogy vajon milyen hatótávja van az elektromos rendszernek. Kétlem, hogy megtartották volna az eredetit. Ami egyrészt szomorú.
Másrészt kisebb távon, városban még mindig nem szennyezi annyira a levegőt, mint a csak benzines társa.
Emellett még kérdés, hogy vajon a benzinmotor besegít a hajtásba vagy csak tölt. Ez sem mindegy.A minőség az ár függvényében erősen kétséges. És sajnos csak ezen tudnak majd spórolni, hogy elég olcsón adják, hogy az emberek vegyék is.
Az pedig szomorú, mert összességében több hulladékot termelhetnek, mint, ha csak simán benzinest vagy dízelt gyártanának belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3713, 100% AKKUMULÁTOR
- Razer Barracuda X Chroma Black gamer Fejhallgató
- Dell latitude 5495 - 14" FHD, Ryzen 5 pro 2500U, 8GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" Fekete i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Elég csak abból kiindulni, hogy jelenleg nagyságrendileg 1,5 milliárd autó működik a világon, már ez is sok. A te elméleted szerint 12 milliárd ember megélhet, ami 5-6 milliárd családot jelent, 6-8 milliárd autóval. Ez a jelenlegi szám négyszerese lenne

Azért várom a levezetéseket, nem kell hogy saját legyen.