Hirdetés
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- Apple asztali gépek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balus
tag
válasz
üzenetére
Ránéztem most, hogy a Commandante mit javasol, mert nekem 28-30 körül nagyon gyorsan átzubog a víz az kávéágyon. Gyárilag 22-32-t írnak. Én volt már, hogy 20 alá is benéztem a Hoffmann féle recepttel. Az sem mindegy a V60-nál, hogy 01 vagy 02 a kávé mennyiség miatt (15 vs 30 g). Én javaslok egy rápróbálást kicsit finomabb őrleménnyel.
-
Balus
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Kék dobozos Tescós vízkőoldó (citromsav).
-
Balus
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
VST-vel nem, de egy LM Stradaval van összehasonlítási alapom és valóban más. Az is igaz, hogy van kávé, aminek jobban áll a Reneka, de a kosarat nem szoktam jellemzően kávénként próbálgatni. Ezért nem is használom a Renekát. Ha az örlővel és a hőfokkal (esetleg másik géppel) nem tudok utánamenni a kávénak, akkor valószínűleg nem a kosár lesz a szűk keresztmentszet, hanem a kávé (vagy én
). -
Balus
tag
A 16 g-os Reneka szűrőmet egy VST-re cserélném, ha esetleg valakit érdekelne. Elsősorban Miskolc környékén.
-
Balus
tag
válasz
bbuffy
üzenetére
A Roastrebels-t érdemes megnézni. Úgy látom most ki vannak fogyva általánosságban.
Írnak szüretet is és 100eur felett nincs posta.
Nagyon hasznos infók is vannak az oldalon. Pl általános pörkölési profilok Gene-hez az egyes kávékhoz...
-
Balus
tag
Sziasztok! Kb 2 éve vettem egy Greaf örlőt 2. örlőnek, amit most eladnék. Mivel csak a helyet foglalja az NZ és SJ mellett, megválnék tőle. Mindössze néhányszor használtam.
Hirdetés -
Balus
tag
válasz
gippazoid
üzenetére
Tudni kellene milyen kávéfőző.
Az, hogy bugyborékoló hangot ad még lehet normális is. A fűtőszál adja ki melegedés közben. Ha ráindítasz a pumpára és utána megszűnik, akkor nincs baj.
A langyos víz a tartályban 2 óra után nem feltétlenül baj. Ha jól van szigetelve a bojler, akkor nem kellene a víznek melegedni szerintem.
A gőz az semmiképp sem jó az álmoskönyv szerint. Legalábbis kávét főzni... Lehet lassan reagál a gép és ha folyatod a vizet, akkor elkezd fűteni, hogy tartsa a hőt. Aztán túltolja. -
Balus
tag
válasz
Parci
üzenetére
Én próbáltam a Gene-t rakötni a páraelszívó kivezetésére egy flexibilis csővel. De még így is szellőztetni kellett utána...
A szag mellett a másik probléma a kávé pelyva (chaff -> be kellett írjam a Google translatbe, mert még nem használtam a kávé kapcsán a szót). A porszívózás garantált.
-
Balus
tag
válasz
Rush77
üzenetére
Én is rendeltem a karácsonyi csomagból, csak zöldben. A 3 kávéból a Nicaragua Pacamara Natural volt az, aminek már az illata is ütős volt még zölden is. Kicsit olyan, mintha fermentált lett volna. A pörkölés után is nagyon ízlett.
A másik 2 kávé a csomagból inkább átlagos volt (Nicaragua Maracaturra Honey, El Salvador). A 2. pörkölés még pihen, remélem sikerül valami többet kihozni belőlük.
-
Balus
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Én használok BWT szűrőt pár éve. Egy vízórát kötöttem a szűrő és a csap közé nem a BWT digitális óráját. Bármelyik vizes boltban lehet kapni hozzá csatlakozókat. Érdemes előzetesen ránézni, hogy milyen méretre van szükséged: 3/8 -1/2 stb.
Tapasztalt vizesektől megtanultam, hogy vissza is lehet pörgetni a porszívóval, hogy 0-ról induljon...
-
Balus
tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Én is elég hasonlóan csinálom a Gene-vel. Annyi különbséggel, hogy a szárítást újabban 210-en kezdem aztán 4-5 perc után feltolom kávétől függően 235-240-re. A reccs körül visszaveszem, de csak ~10 fokkal és hagyom ~1-1,5 percet. Azt vettem észre, ha ennél jelentősebben visszaveszem a hőt, akkor teljesen lekapcsol a fűtés és további 5 fokkal visszaesik a beállított érték alá. Bár lehet a teraszon hidegben pörkölés miatt van ez. Ez a profil az etiópoknál is működött.
Van, aki a családban a Malabart szereti. A ma bontott 3 hetes pörkölés kicsit túlment, olajos lett... Malabarból a világos pörkölés nem jön be. El kell nyomni a "terroir ízeket", így viszont étcsoki.
-
Balus
tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Én is indultam. Sikerült a dobogó aljára felkerülni.
Maximális tiszteletem Balázsnak, hogy megszervezte ezt a "versenyt".
Az otthoni pörköléssel az a baj, hogy nincs viszonyítási alap, hol áll az ember, mit lehetne kihozni az adott babból. Én például vettem a Roastopus saját pörkölésből is, de saját bevallások szerint nem sikerült hozni azt a szintet, de összességben elégedett vagyok a produktummal.
Engem is érdekelne, ki milyen eszközzel profillal indult.
-
Balus
tag
Átérzem a helyzetet. Nekem a creminába tört bele egy csavar. Mielőtt belekezdenél érdemes kicsit áztatni csavarlazitóval. Ha benne van a lyuk akkor nehezebb.
Nekem úgy jött ki a csavar, hogy belefúrtunk, majd sikerült egy kis éles csavarhúzóval kitörni egy darabot és darabokban kiszedni, kiforgatni anélkül hogy a menet sérült volna.
Türelem kell. Az a legfontosabb.
-
Balus
tag
Van valaki esetleg itt a fórumon, aki tudna segíteni Miskolcon/környékén kimérni egy Creminát?
A felújitás során valami félrement és leveri a fi relét...
-
Balus
tag
Keresek ese podos kávéfőzőt. Esetleg valaki nem akar megszabadulni tőle? Van valami ajánlott típus?
-
Balus
tag
Lomtalanítást tartok a pincében. Van egy Gaggia New Baby, aminek a háza törött és látványos virágok vannak az alu részeken. Mindene megvan és elméletileg működőképes, csak a ház inog. Egy jobbfajta csomag kávéért cserébe elvihető. Miskolcon van, nem szállítanám.

-
Balus
tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Én vettem újonnan Mazzert és volt fehér zsír gyárilag.
-
Balus
tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Ha még nem rendeltél, akkor itt is érdemes megnézni.
[link] -
Balus
tag
Gene tulajoknak erősen ajánlom, hogy használjatok szünetmentes tápot. A biztosíték kiment pörkölés közben és mire visszakapcsoltam /2 perc/ addigra hangosan kerregni kezdett. Kicsit lezsibbadtam. Szerencsére csak a ventillator lamellái olvadtak meg minimálisan és az kerregett. Egy áramszünet esetén szerintem ki is gyulladhatna.
-
Balus
tag
Szép darab garanciával. Valaki vegye meg, mert nagy a kísértés.

-
Balus
tag
-
Balus
tag
Készletkisöprést tartok:
Eladó egy pid-es Rancilio Nancy:
A géphez tartozik egy egyes és kettes kifolyó, gyári 2-es szűrő, utángyártott 1-es szűrő és egy ims felsőszűrő. Ára 85 eFt.
Eladó alkatrésznek - ajánlatokat privátba várom:
Gaggia Baby Dose (szállítás közben a ház sérült, egyébként működőképes)
Quickmill Sretta de Luxe. A felsőszűrő csavarja törött. E-Bay-en vettem.A gépek Miskolcon megtekinthetőek, átvehetőek vagy Bp-re tudom vinni őket. Nem postáznám. További képeket tudok küldeni.
-
Balus
tag
Ha valaki épp rendelne a http://www.coffeeitalia.de oldalról, akkor a 150€ feletti rendelésre van 10€s kuponom.
-
Balus
tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Ha valamelyik sötétebb pörkölésnél volt valami olaj, ami ráment a fémre akkor szerintem az lehet probléma.
-
Balus
tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Elmostad már?
A "pernyetisztító" lápát rendesen működik?
Több kávéval is produkálja? -
Balus
tag
-
Balus
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Én most bontottam egy csomagot. A feleségem szeretett volna valami kevésbé savasat. Kellemesen csalódtam a La Piazzaban. Nekem nem érződött ki a robuszta belőle, amitől féltem. Kb átlagos (alacsony) hőfokon, kicsit durvábbra őrölve nagyobb kv mennyiséggel jó lett. Bár crémából többet vártam egy robustás kávénál.
Csak javasolni tudom a Pacifi-t. 5k fölött ingyenes házhozszállítás és van már 250 g-os csomagolásuk is.
A pörkölés egyébként egész friss volt. Mind a 4 csomag, amit vettem kb 1 hetes volt... -
Balus
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nem kell állítani rajta. A mennyiséggel érdemes játszani. Én 8-9 g között variálok úgy hogy kiadja.
-
Balus
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Mérted, hogy a rézcsőnek mennyi a térfogata?

-
Balus
tag
Használt régi termoblokkos géphez lehet alkatrészt kapni?
Egy Turmix Vapore gépen gondolkodom, amiről azt olvastam, hogy a belseje megegyezik a QM-lel. Ez igaz? Ajánlott a típus?Mennyi lehet a reális ára egy "fellelt" ismeretlen előéletű gépnek?
-
Balus
tag
F4 nano vásárlás előtt érdemes elolvasni ezt.
Nem tudom orvosolták-e a hibákat azóta.
-
Balus
tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Az, hogy egymás után 2 teljesen más eredményt ad, a 4 g pangó örleményt figyelembe véve teljesen normális lehet. Egyszerűen ki lehet zárni, hogy ez-e a probléma. Mérlegeld a őrölt kávé súlyát.
Én egy kiskanál végével kapartam ki és rá-rá indítottam. -
Balus
tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Nem marad a garatban örlemény? Az is okozhatja, ha +/- 1-2 gramm jön ki belőle. Én anno az említett hibajelenséggel nem találkoztam.
-
Balus
tag
Azt tapasztaltam, hogy a klasszikus csokis blendeknek jobban ízlik, ha kicsit "megég". Ez +2-3 fokot jelent ahhoz képest, hogy még nincs benne "keserű" íz.
Persze így egy kis cukrot is kíván a kávé és teljesen csokibomba lesz. (P&Y Indian choco).
Lehetséges, hogy az étcsokis "keserűség" miatt ízlik nekem jobban így?

-
Balus
tag
Ma megnyílt vérge Miskolcon az első "újhullámos" kávézó: [Egy kávé]
Volt szerencsém tegnap megkóstolni egy Workshop kávét. Nagyon ízlett.A géppark rendben van: 2 karos LM gép meg 3 daráló. Van Hario V60, aeropressz és egyéb finomságok is.
-
Balus
tag
Szerintem azoknak, akik nem szeretnének darálóval babrálni, megelégszenek a téglával vagy egyszerűnek nem törekszenek a tökéletes espressora, azoknak megfelelő lehet egy nyomásfokozós gép. Olcsóbb vagy egy áron van a podos géppel, de igénytelen és mindenféle darált kavét megeszik. Egy nagyi nem szokott neten rendelni podot. A közértben meg mindíg van kávé.
A brikka persze olcsóbb, de nehezebb elfogadható "feketét" kesziteni.
Bár itt a fórumon többnyire a fekete mágiáival egyenértékű a nyomásfokozós szűrőtartóval rendelekző gépek említése. Nekem volt (van is egy la pavoni) és amikor azt használtam, azt hittem jó...
-
Balus
tag
Segitenétek, hogy az egyes LM szűrő után duplánál (Reneka) merre kell a piddel elmenni?
Pl. egyesnél 108 fokon van a joker hőfok. Lefelé-felfelé?
Nem szoktam váltogatni a szűrőket és mire megtalálnám magamtól addigra elfogyna a kávé...

-
Balus
tag
Úgy néz ki, hogy Fragola mester hathatós segítségét követően kiegészült a géppark.
Sikerült egy Faema Familyhez hozzájutnom, így lesz lehetőségem a Nancy-vel egymás mellett tesztelni. Egyelőre még próbálom a Faemát kiismerni és a hőfokkal játszok.
Amint kiismertem tervezek egy a Parciéhoz hasonló tesztet (persze nem olümposzi magasságokban, ahol ráadásul Zeusz=DC figyel a sarokban
)Ami már most szimpatikusabb a Faemában:
- forró víz gomb -> légtelenítéshez nem kell vakszűrő
- kihajtható gőz
- alu házAzt még szoknom kell, hogy a 3-járatú szerep úgy ürít, hogy 40cm magasan kicsap a víz. Erre van valakinek ötlete?
-
Balus
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Az Iberital védelmében hadd szóljak két szót. Én pont ma reggel takarítottam és megnéztem mennyit nyel el.
A teljesen kipucolt állapothoz képest kb. 2-2,5 gramm maradt benne, amit nem lehetett kapirgálással kivarázsolni.
Napi használat mellett egyébként, ha az ember kikaparja a csőrben ragadt kávét (én egy kávéskanál végével csinálom), ráindít és elismételi a kapargatást, akkor annyi jön ki mint, ami bemegy +/- 0,2 gramm.
-
Balus
tag
Egy hasznos kütyü kávéfüggőknek:
www.digitaltrends.com/home/the-fresh-coffee-jar-makes-sure-you-dont-run-out-of-beans/
(sajnos mobilról nem tudtam a linket szerkeszteni...)
-
Balus
tag
Ha nem lesz másik megoldás, akkor meg tudom oldani egy ismerőssel.
Van még egy távtartó a gomb alatt, amit kivéve lejjebb megy a gomb és már nem forog el. Így ideiglenesen használható. Bár a tartó megvezeti ill. a végén a fém rúgó nem engedi, hogy túlhúzzák, ezért szeretnék egy másikat.
Az azért vicces, hogy az olaszok gyártanak valamit és csak USA-ból lehet hozzá később alkatrészt venni.
-
Balus
tag
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Egy Lali.hu által tavaly felújított PID-es Rancilio Nancy hozzám került másodkézből. A gépet nagy megelégettséggel használom.
Az egyetlen gondom, hogy a gőzgomb vége ki van kopva, így az néha elforog, ami elég bosszantó.

Ez az alkatrészt a gyártó nem gyártja és semmilyen általam ismert kereskedő (Danetti, expolygon, GEV Kft) sem tudja beszerezni.
Egyedül egy amerikai oldalon találtam, ahonnan csak a szállítás ~80 USD...
Van esetleg valakinek egy elfekvő donorgépe? Vagy valami ötlet?
Töltök fel hamarosan képet.
-
Balus
tag
A Quick Mill thermoblock-os gépekben lehet valahogyan állítani a hőmérsékletet?

-
Balus
tag
Szerintetek egy normál állapotú bakelit Gaggiáért mennyi a reális ár, most, hogy már Classic sem a régi.
Erősen gondolkodom a PID-en, de a réz boiler miatt inkább egy eleve PID-elt Rancilio Nancyre vagy Brasilia Ladyre cserélném.
-
Balus
tag
Aki esetleg Turmix TX10-hez szeretne donort és Ausztriához közel lakik...
-
Balus
tag
Egy ismerős keres kávézóba gépparkot (gép és daràló), Dél-Nyugat-Magyaro. Milyen megoldások vannak, ha nem szeretne kihelyezett gépet?
A keret max 1,5 millió Ft, de gondolom ha kevesebből meg lehetne úszni, az nem hátrány. Első hallásra szükség lenne oktatásra/képzésre is a gép mellé...
-
Balus
tag
Köszi a tanácsokat. Nagy élvezettel folytatom a kóstolást...
A kávépogácsa így normális az LM szűrővel?
-
Balus
tag
Kellemes Karácsonyt mindenkinek!
Ma reggel a Paljoc féle black LXR kávéval leptem meg magam.

Elég lassan indult meg és nem lett sok crema.
Lehet tapasztalan vagyok, de nem sikerült megfejtenem milyen gyümölcsre hajaz. Kicsit citrusosnak éreztem. Van valakinek tapasztalata ezzel a kávéval? Hogyan lehet fejleszteni az ízek beazonosítását? Tanulható? A Kávészenvedély című könyvben van egy szép leírás, de azzal sem ment...
Egy ismerősöm mondta a borokról, hogy a bornak bor íze van és nem ribizli, cseresznye aszalt szilva... Kicsit én is így vagyok a kávéval, bár már a gyümölcsös és csokis vonalat meg tudom különböztetni.
Az normális, ha ~8 gramm kávéból LM szürőben a pogácsa így néz ki a lefőzés után? Nem baj, ha nem egyben esik ki, hanem kicsit "sáros"?

-
Balus
tag
Köszönöm a javaslatokat! P&Y-t kipróbálom... Már kontaktáltam.
-
Balus
tag
Tudnátok esetleg egy Molinari-n szocializálódott fogyasztó részére kávét ajánlani? Lucaffé Piccolo & Dolce-je is ízlett. A Paljoc féle kávét hol lehet beszerezni?
Valami kisebb kiszerelésben gondolkodom és csomagküldve...
Időközben megoldódott a keserű kávé problémám is. A számolás nem vált be, de a gőz 3-5 másodperces megnyitását követően eltűnt a keserű íz.
-
Balus
tag
Az alacsony hőfokot megpróbálom majd előállítani. A Delonghival nem volt ilyen probléma

Sajnos a kávéból még van fél kiló (anno www.kvzzz.hu-n vásárolva
), úgyhogy próbálkozom.Hűtőcsapolás segíthet? Vagy az teljesen felborít mindent és maradjak a stopperes megoldásnál?
-
Balus
tag
Egy kis segítséget kérnék, mert megakadtam a fejlődés útján. Ha egyáltalán elindultam...
Adott egy Gaggia Baby, egy Iberital daráló. A kávé Lollo Caffee - Classico.
Eddig összesen 2 alkalommal sikerült produkálnom olyan kávét, amit minden nap eliszogatnék. Sajnos azóta nem sikerült reprodukálni, mert mindegyik keserű.
Próbáltam LM szűrővel 7-8-9 grammal. Ebből lett a két jó kávé, ami inkább ristretto lett. (Nem kevés próbálkozásból). Aztán azóta csak keserű kávét tudtam főzni.
2 irányba indultam el:
Kávémennyiség konstans és a darálón állítottam. Ez nem segített. Lett sűrű keserű kávé és hosszabb keserű kávé (kevésbé tömény keserűség).Aztán a Gaggia dupla szűrővel is próbálkoztam (16-18 gramm kávéval). Itt figyeltem arra hogy mikor kapcsol a lámpa. Próbáltam 30, 60 és 120 másodpercre csapolni (már felmelegített géppel). De sajnos így sem lett jobb.
Külsőre gyönyörű a kávé. Rengeteg crema. Csak keserű.

Van valakinek ötlete, tapasztalata?

-
Balus
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Mivel én rendeltem, ezért én is vettem minden méretben, mert így a szállítási költség sokszorosa

Egyes LM szűrővel sikerült egész barátságos kávét csapolnom 7 grammal. Most a Gaggia dupla szűrőt tesztelem.
-
Balus
tag
Remélem ez alapján Ti láttok valamit.
Nem látszik, hogy meg lenne ütve, el lett volna ejtve. Nem látok elhajlást.
Sajnos másik karral nem tudom kipróbálni. Sajnos nem tudok róla, hogy Miskolc környékén lenne bárkinek ilyen gépe az ismerősök között.
-
Balus
tag
Megérkezett az új tömítés a Gaggia Baby-hez. Kicseréltem és sajnos ezzel is az a bajom, hogy a kart nem tudom rendesen ráhúzni a gépre.
Ezzel a tömítéssel nem csöpög, de az az érzésem, hogy szinte miliméterek fogják kart, éppen tartja valami ...
.Ezzel mit lehet tenni? Ez normális? Egyszer próbáltam kávét főzni, de majdnem ledobta a kart. Csak azért nem dobta le, mert már számítottam rá és fogtam.
-
Balus
tag
Úgy néz ki, hogy a Gaggia már nem gyártja a 2002-es Baby modellhez a tálcába csatlakozó gumi alkatrészt.

Mind a Danetti-nél, mind az Expolygonnál nagyon segítőkészek voltak. A Caddy Trade-t kicsit nehezen értem el telefonon, de az e-mailre hamar válaszoltak. Régen volt már ilyen pozitív tapasztalatom.
Ha esetleg valakinek van egy elfekvő darab, akkor szívesen veszem.

-
Balus
tag
GB-hez ilyen műanyag pöcköt hol lehet kapni?
Egyik magyar honlapon sem láttam, egyébként 6$-20$ külföldi oldalakon. Ha már tömítést is rendelek, akkor ezt is megrendelném.
Köszi előre is.
-
-
Balus
tag
Sikerült szert tennem egy 2002-es Gaggia Baby-re. A gépet kitakarítottam és aztán elakadtam az első főzésnél. Egy kis segítséget szeretnék kérni.
A problémám, hogy a kart nem tudom rendesen feltenni. Ha teljes erőből húzom, akkor sem áll be középre.
Aztán amikor elindítom a főzést, akkor elkezd egy kis víz folyni a karon kívül.
Egyszer a nyomás kicsit elforgatta a kart, azóta kipróbáltam , hogy megtartom kézzel és így is csöpögött kicsit, de csak pár csepp az elején. Ezzel a módszerrel sikerült egy majdnem normálisat csapolnom 12 gramm kávéból. Bár azon meg nem lett crema.
A korába egyébként 8-12 grammig tettem kávét és csak 12-nél érte el a felső szűrőt. Minden más esetben sáros zacc lett a pogácsából.
Mi lehet a baj? Egy tömítés csere?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Samsung kuponkunyeráló
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- PlayStation 5
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Villanyszerelés
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Milyen videókártyát?
- Apple asztali gépek
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4088
- darkFlash CF8 Pro
- Samsung Galaxy S21 FE / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3581
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
).
.

Volt szerencsém tegnap megkóstolni egy Workshop kávét. Nagyon ízlett.
)