- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Nagyon kevés GeForce RTX 5090 készül, és senki sem tudja, hogy miért
- Megnyitotta kapuit a hardvercsárda
- Hobby elektronika
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
fehér_ember
addikt
válasz sasa134 #116868 üzenetére
Én egy ideje egy ilyennel hallgatok zenét és tök jól elvagyok vele (egy kicsi szobában). Nem tudom mi lenne az a polcsugárzó amire elcserélném . Van itthon egy focal profile 908-as és egy proac tablette 50-esem is, de elektronikus zenéken csúnyán elhasalnak a kis álló 3 utassal szemben.
OK hogy nem akarsz túlzott basszuszt, de a semmihez mit szólnál, pláne egy izomtalan erősítővel. Ezek a kis mütyűrök nagyon nem mindenevők; vagyis nem mindentvivők.
Szóval valami használt állót vadássz inkább. A Dynaudiók ráadást még nagyon érzéketlenek is, tehát azt ejtsd ki leghamarabb.
Persze te döntésed, hogy mit veszel, mi tetszik.
Amit említett előbb fererenc89 arcust, azt is megfülelhetnéd; meg van még pl. t+a criterion tb100 is 120-ért.
Ezek se tűnnek rossz vételnek: royd minstrel (100k); royd abbot (80k); heco mythos 500 (75k). Persze ha mindenképp apró kell, akkor a tv-nél biztos jobban szólnak ezek is: kef r100 (125k) vagy monitor audio studio 2 (120k). Ha pedig nem muszály apró : canton ct1000
Használtakat mindenképp meg kell fülelni. Azért is pl. hogy kiderüljön nem-e recseg vagy nem szól-e furán valamelyik hangszóró. Természetesen nem pocsék minőségű fm rádióadásról demonstrált zenével kell kipróbálni. Engem már csesztek úgy át.[ Szerkesztve ]
-
fererencz89
őstag
válasz Dißnäëß #116898 üzenetére
Nem érdemes!
Hát, sajnos még nem szoktam eleget. Amikor még újdonság volt, nem volt integráltam, eléggé gagyi módon tudtam használni. Nem is volt nappali-asszony-gyerekbarát, ezért levittem a pince-műhelyembe. Közben ugye lett hozzá egy tekniCS (csé) rádiós erősítő, amivel jobban lehetne élvezni, de mostanában nem tudtam elég időt lent tölteni velük.
Ami nagy meglepetés volt, hogy beteg spoty-analogizálás, kazira mentés nem is sikerült elég jól. Vagyis, poénból vettem fel vele a rádióból (talán emer kettő random műsorblokk), és sokkal jobb volt, mint a DAC kimenetéről felvett "jobbféle" anyag. Gain, feszültség, nemtudommi. Ez szemlélteti: Öcsém lent nézelődött a pincében, bekapcsoltam a rádiót, hallgassa meg. Aztán váltogattam az adókat, majd poénból, titkon bekapcsoltam a deck-et, a rádiós kazival (mezei, random, normál típusú) és azt indítottam el. Nem vette észre a cselt. Aztán mondtam neki, hogy ez egy kazettáról megy. Nem hitte el, csak akkor, amikor vége lett a felvételnek, és az eredeti, számunkra is ismerős minőségű, régebbi rádiós felvétellel folytatódott. Szóval pislogott párat.
Várom már, hogy kikupáljam a a pincét, és egy alpári "man cave" lehessen belőle.
Nem szotkam hibázni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz fererencz89 #116897 üzenetére
Rápilláztam a blogbejegyzéseidre..
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz fererencz89 #116895 üzenetére
Milyen az AKAI ? Mesélhetnél róla kicsit, így szokva már egy ideje..
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
fererencz89
őstag
Megfülelésre érdemes Arcus dobozok: [link]
Nem szotkam hibázni.
-
orbano
félisten
Ha nincs gondod a hanggal, akkor tök jó, neked nincs szükséged ilyenre. Sajnos nekem pl. van És sajnos nem egy ilyen egyszeri dolog, folyamatosan van rá szükség, amíg be nem lövöd a hifit. De ez hónapokig is eltarthat, addig nem akarsz rohangálni kölcsön mikrofonért.
Közel 2 misibe fáj a hifim, nem különösebben érzem soknak a beruházást egy 50 ezres mikrofonba. Egy nyamvadt RCA kábel kerül 30 ezerbe és kell két párA vér nem válik VAZZE!™
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz fererencz89 #116892 üzenetére
Engem ez érdekel + kikapcsol, megélni nem tudnék belőle.
A baj inkább az, hogy hugom pl. imádja az Orionok hangját, oké, full gyári mindenük, váltójuk, hangszórókészletük (kék BASF közepesek), de akkoris. És mikor ott vagyok nála és megszólalnak az állványon ülve, a fal előttre téve, én sem panaszkodom, rendesen meglepődök mindig. Fene se tudja, mi adja ki őket olyanra, ami "pont jó", azaz nyilván a szoba és ahol ülünk, de gyanítom, hogy csak valami marha szerencsés véletlen. Szóval lehet ezzel a csere-projekttel kikönnyülök
A kolléga felvetése jó, de mire még plussz ketten-hárman megállapítjuk ezt itt, az anonim vagy csendes-olvasó audio-bolt tulajdonosa már be is rendelt két CSL-es UMIK-ot + odaszólt a webdesigner srácnak, hogy kreáljon már be az oldalra termékfotót + bérlési lehetőséget ezekre, mert holnaptól szolgáltatásként kínálná a palettában.
Szívesen !
(Ez neki, nem Neked).
Amúgy régen imádtam fémépítőzni, villanyvasutazni is (TT rulz) meg Lego-zni is, de a hifikütyüzés mindent visz
[ Szerkesztve ]
-
fererencz89
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
Hát egy a bal, egy pedig a jobb fülemre - az kapásból 2.
Ha ketten vagyunk, már 3, mert ha mellém áll, akkor az én jobboldalim osztozhat az ô baloldalijával.
Na viccet félre, én építgetek, csináltam egy sztereó kétutast egy ismerôsömnek (most festjük-felületkezeljük), jön még egy sztereó háromutas, egy sztereó kisebb monitor jellegû, utána hugomnak egy sztereó (Orion HS280 méretben), apámnak egy combosabb 3-utas, végül magamnak egy 3- vagy 4-utas (de inkább 3).
Ez így összvissz 6 projekt helybôl, bárhogy számolom, és mindet mérni kell(ene). A szetteket is, meg a szobát is hozzájuk.
+ Csináltam kamaszkoromban egy 3-utas 5.1-et egy cimbimnek, aki költözött azóta, valszeg bemérjük + finomhangoljuk a váltót is, meg kiagyalunk szobakorrekciót is, ráadásul a helyzet könnyû, mert HTPC-je van, még anno valami Core Duo-s, ma már modernebb i5 talán, de tud számolni, ez jól jön.
Ez már 7 projekt akkor.
Meg anyámék Magnat 802-eseit lehet megmoddolom (ha nagyon szükséges) + helyiség-illesztem kicsit.
8.
És jó lenne még egy DATS v3 is, bár megcsináltam a REW-es impedanciamérô "kapcsolást" is, nem tudom, mennyire pontos és lehet hinni az ebbôl a mérésbôl származtatott Thiele-Small értékeknek. Lehet maradok a REW-nél, majd még kiagyalom.Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
avl
senior tag
válasz Dißnäëß #116879 üzenetére
miert vesztek többet ? örökké es mindig mérni akartok ?
engem is erdekel a meres, de nem szanok ra ennyit (mert jo nekem most is a zenehallgatas, akarmit is mutatna a mikrofon ....de hatha olyat is mutat, amit javitva meg jobb lehetne ...), ezert erre szoktam gondolni: kellene 1 "közössegi" mikrofon es körbejár
vagy 1 valakié de 1-2 hetre X-ert ki lehet kölcsönözni, stb.[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
válasz ozzy711 #116883 üzenetére
300hz alatt elkezd felmászni, de az egy másik történet, addig teljesen szép egyenletes.
A TV-vel szemben a hátsó fal kb. 50%-van be van szélessávú elnyelővel burkolva, az ablakban is van két darab panel átmeneileg
Plusz a kanapé mögött (a szoba közepén) van még egy panel, csak tuti ami tuti.
Ne magadból indul ki, neked messze van a TV, gongdolom nincs gyakorlati különbség a front fal és a TV síkja között. főleg másfél méterről nézve. Nekem a hangszóró hátulja 50 centire van a faltól és kb 15 centire a TV síkjától, ami brutálisan közel van, talán pont a legrosszabb helyen. Ha hátréb van, akkor már a hangfal a front falnak látja, ha előrébb, a hangfallal egy síkban, akkor meg oldalról látja, mint ha ott sem lenne.A vér nem válik VAZZE!™
-
válasz orbano #116881 üzenetére
Én a mélyeket fülre egész jól be szoktam tudni lőni, persze valamilyen tone generator nem árt hozzá, pl ez:
https://www.szynalski.com/tone-generator/
Haveromnak anno eladtam az Adam A7X-eket, a hangjukon felbuzdulva vett hozzájuk egy halom akusztikai kezelést. Baromi jó lett vele, de mondta, hogy a mély viszont nem az igazi, egyrészt van benne egy nagy árok, másrészt nem is megy annyira mélyre a hangfal, mint kéne neki. Átmentem hozzá, meghallgattam, megnéztem, mondom vigyük hátrébb kb 20-30 cm-rel a hangfalakat. Szinte tökéletes lett.
Tanulság: minimális változtatás is csodát tehet. Persze azért volt egy "kis" mázli is, hogy az első tippem bejött.
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
denesdr
addikt
-
ozzy711
őstag
válasz orbano #116864 üzenetére
0.3-as utózengésem van, papíron (mérésen) minden wonderful.
Ha az amit múltkor feltettél, emlékezetem szerint nem volt teljesen tökéletes, voltak frekvenciák amiknél kissé magas volt az utózengési érték, de lehet rosszul emlékszem.
Tapasztalatom szerint, ha a hallgatási pozícióban jó a frekimenet, utózengés, torzítás, akkor fülre is jónak kell lennie ( vagy irány a fül-orr gégészet -tapasztalat ez is sajnos ).Egyébként ha a tv-vel szembeni falsík megfelelően csillapított, akkor nem igazán lehet gond.
-
orbano
félisten
válasz dgyuri0123 #116877 üzenetére
Nagyon lényeges a mondatomban, hogy vagy-ot használtam, nem pedig és-t. Amúgy hangfalat pozicionálni csakis méréssel fogok, ha egyszer eljutok a mélyekig, nem látom értelmét hallgatózással sz*pódni hetekig.
A vér nem válik VAZZE!™
-
fererencz89
őstag
válasz Dißnäëß #116879 üzenetére
Link?
Bár gyanítom, hogy nekem az már túl jó. Az umik1 is. Nem labor minőségűt akarok mérni, csak a hibákat kimutatni, meg hogy a változásokat tudjam követni.
Most olyannal szemezgetek, amivel Orbano pórul járt... [link]
Néztem drágább, kalibráltat (UMM6), de ott is az első oldalon azzal nyitott a tag, hogy 2-t is vett, mert az első hibás volt. Bumm!![ Szerkesztve ]
Nem szotkam hibázni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz fererencz89 #116878 üzenetére
Jó, csatlakozz be hozzám meg a dokihoz, CSL calibrated UMIK2-re lövünk az USA-ból, fajlagosan kevesebb a posta, ha egy csomagban több jön be.
-
fererencz89
őstag
Mérés...
Eddig azt lehet mondani, hogy megelégedéssel hallgattam zenét, de most, hogy látom a hibákat, hallottam, hogy csak frekimenetben mennyit ront a szobám az egészen... Úúú!Vennem kell egy mikrofont...
Nem szotkam hibázni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz orbano #116875 üzenetére
Na, ebben egyetértünk. A fordítottját én szoktam általában behozni, hogy lássuk az érme mindegyik oldalát - és utána hozzátegyük ahhoz az oldalhoz is mindazt, amit az a másik út indukál vagy indukálhat.
Na hát akkor sok sikert, hajrá.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz orbano #116872 üzenetére
Ha azt hallom megoldja, akkor mérek egyet, hogy tényleg megoldotta-e, nem csak én képzeltem be.
És ha hallani nem hallod a hibát már, de mérni méred, mivel vagy bentebb ?
Egyetértek a mondókáddal továbbra is, de a megközelítés-hozzáállás nem mindegy.
Itt sem érdekel az intermodulációs torzítás, amíg észlelési küszöb alatt van:
A konyhakéseid éle is csak annyira legyen éles, hogy vigye a kenyeret mint egy lézerkard. Nem érdekel Téged, hogy az elektronmikroszkóp mit mutat.
Megfened, kipróbálod pár vágással és eldöntöd, jó-e.
Fend meg a hifidet
Zárójelben még annyit: ha mikrofonnal mérsz, ugyanannyi esélyed van a lakásban dolgokat pakolgatni. Sőt, még több is. Mert olyat is korrigálni akarsz majd, amit a füled már nem hallana meg, Te viszont meg akarsz felelni neki.
-
nagyúr
válasz orbano #116872 üzenetére
"Ha azt hallom megoldja, akkor mérek egyet, hogy tényleg megoldotta-e, nem csak én képzeltem be. Különben ugyanott fogok pörögni egy végtelen spirálban mint a kábelesek, csak én dolgokat pakolgatok a lakásban."
Tűpontos. Ugyanerre a megbizonyosodásra kábelnél még csak mérni sem kell, mindössze vaktesztelni.Szerintem.
-
orbano
félisten
válasz Dißnäëß #116871 üzenetére
Eről az oldalról megközelítve oké, de másik oldalról már nem oké: rakosgatom a panelokat, közben fáradok, vannak elvárásaim, stb. Én úgy képzelném ezt el, hogy hallok valami gondot, elkezdek kísérletezni, hogy megoldja-e valami. Ha azt hallom megoldja, akkor mérek egyet, hogy tényleg megoldotta-e, nem csak én képzeltem be. Különben ugyanott fogok pörögni egy végtelen spirálban mint a kábelesek, csak én dolgokat pakolgatok a lakásban.
A vér nem válik VAZZE!™
-
Dißnäëß
nagyúr
epp itt is nehez a fülben megbizni, mert pszicho beleszol(hat, de bele is szol)
Így van. Ha el kell futni mondjuk Bp-ről Siófokra 1 óra alatt, a lábaim eléggé beleszólnak abba, konkrétan kitörnének alólam ahhoz a tempóhoz, ami ide kell, ezt abszolválni. De ha csak a szomszéd SPAR-ba kell eljutnom gyalog 1 óra alatt, az úgy oké.
Szóval ne essünk a "már megint mindent feketén-fehéren látunk" hibájába, ami a fórumokon mindig és előszeretettel deriválja a bonyolult dolgokat látszólag egyszerűvé, masszív információvesztés kíséretében.
Azaz: a mértéke ennek a fontos. Ha kicsi, a mikrofon kimutatja azt is, mégsem észlelem. Ha nagy, a mikrofon kimutatja és észlelem is.
De a nap végén az észlelésem a fontos, nem a mikrofon. Ha pedig az észlelési küszöböm alatt van a hiba, az "nem hiba".
Mint a konyhakés vágóéle is. Az észlelésem szerint jó a késem, klasszul vágja a kenyeret, szuperül meg van fenve. Elektronmikroszkóp alatt pedig - ami sokkal többre képes, mint a saját látásom - az él legteteje ha így tetszik, iszonyú göcsörtök, huplik, repedezések, töredezések tömkelege, amivel én ennek mentén biztos, hogy nem vágnék kenyeret, ha csak ennyit tudnék róla vagy látnék belőle.
Na hát ilyen a tv meg az üveghangja is. Ami észlelési küszöbünk alá megy, az "nincs ott".
Ahogy az eszközeink tápzaja is ezt teszi egytől egyig, mert ha meghallanánk azt az irdatlan nüansznyi-kicsi zajt, ami amúgy továbbra is ott van bennük, futva dobnánk ki mindet az ablakon. Csak mivel az észlelési küszöb alá esik a zaja, "nincs zaja". (Amúgy de, van).Mindig a mértéke a kérdéses valaminek, nem a puszta léte 1-bitesen gondolkodva, hogy most van, vagy nincs.
Csillapítson, játsszon a hangelnyelővel, pozikkal, tv-vel, mindennel. Ha egyszercsak az észlelési küszöbértéke alá megy a delta, ami mikrofon szerint eltér a tökéletestől, de ezzel mégis napokat tud végre zenét hallgatni üveghang és egyéb anomália nélkül, akkor megérkezett és a csillapítás jó.
Mert emberre kell szabni világunkat és eszközeit, nem mikrofonra. Az "csak" arra jó, hogy megmutassa, eléri-e valami egyáltalán az észlelési küszöbértékeinket. Például egy erősítő alapzaja, ha rákötsz egy 110dB-s magasat, vagy torzítása, stb.
És nyilván ezek a piros észlelési határvonalak is "mozognak", ki mit vél annak, pláne THD szempontból, ezért is hoztam a zajt példának, az azért elég triviális.
(Kivéve ha valaki 70-éves hifista, mert neki akkor egy kazettás Dolby-C-nél is erősebb aluláteresztő szűrő az egész füle már és fogalma nem lesz arról, hogy felül a motyó "fffffffffff" mikor nem szól semmi).
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz dgyuri0123 #116866 üzenetére
Hogyne. Ha egy tűt szúrnak a fenekedbe, az is.
Kérdés, előjön-e a módosításra, amit teszt gyanánt javasoltam, ugyanez az üveghang.Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
sasa134
addikt
sziasztok, első sztereó szettemet szeretném összerakni, eléggé a keresgélés/utánaolvasás fázisában vagyok. Egy kb 20nm-es nappaliban kéne elhelyezni a cuccot a TV szekrény két oldalán lenne a 2 hangfal, állványon. Az erősítő terv egy Rotel A11 Tribute, ez a legszimpibb és tudásban is sztem tudja amit szeretnék (fontos a phono, a BT, a fejes kimenet), forrás egy Pro-Ject Debut carbon EVO (egyelőre a gyári hangszedővel) ill. Spotify/Tidal lenne (BT-ről). zenei stílus: egyértelműen hangszeres zenék, tág értelemben vett rock, country, reggae. Erre a célra keresek hangfalakat, amik kiegyensúlyozott elemei lennének a láncnak. Nagyjából az 500 eurós sávban keresgélek, és a 3 versenyző eddig:
Dali Oberon 3
Dynaudio Emit 10
Q Acoustics 3030Vajon adnak ezek annyival többet pl. egy F301-nél, mint amivel többe kerülnek, vagy legyen inkább a Fyne, és költsem a különbözetet jobb kábelre, DAC-ra, stb?
Szetintetek melyik lenne a legjobb választás ha a cél a szép, valóságot visszaadó hang, kevésbé színezett hangkép, nem kell túlzott basszus.
köszi[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
orbano
félisten
válasz Dißnäëß #116865 üzenetére
Nem gond a kitámasztás, a TV állvány és a hangfal között 10 centi van, a 60x100-as panel meg 6 cenit vastag
De kipróbáltam, nem volt meggyőző. Most sajna meló van, majd még játszom vele a napokban.
A megoldásra egy probléma beszólás rossz helyre ment , általában egy problémára másodpercenként 16 megoldást szül az agyam amíg strokeom nem leszdgyuri0123: olyannyira, hogy most az első alkalom, hogy már valamennyire hajaz a történet arra, mint ha valami hifit hallganék.
[ Szerkesztve ]
A vér nem válik VAZZE!™
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz orbano #116862 üzenetére
Nem, mert egy leárnyékoló panelt az én víziómban könnyebben "ragasztasz"-kötözöl egy hangfal nagy oldallapjára, mint a tv pár centis (sem) élére De értelek amúgy.. persze.
Kézenfekvő VoidXs opciója is, húzd ki közülük a tv-t és csapass úgy egyet. Azonnal kiderül, ha pedig fülre nem derül ki = nem annyira szignifikáns, lehet mikrofon mutatná, de amíg nem zavarja az érzékedet - hiszen nem mikrofonon keresztül filmezel, hanem a füleddel - addig nincs is gond. Persze, a precizitás a miki .. de .. szerintem is jó ötlet kivonni a tv-t komplett az egyenletből.
Na majd látod. Lehet úgy is közelíteni, hogy minden megoldásra van egy problémája az embernek, csak így általában fájdalmasabb a szülés.
-
ozzy711
őstag
válasz orbano #116851 üzenetére
a két hangfal közötti területet szinte teljesen kitölti egy 65" LCD TV. Ez okozhat gondot?
Ha megfelelően "mélyen" van, semmiképpen sem, ha egyébként a szoba kritikus részein jó a csillapítás. Nálam 85" tv van a két doboz között, mögött kb. 1,5 méterre és 0,2 körüli utózengést tudtam így is produkálni.
-
Gino20
őstag
válasz Gino20 #116821 üzenetére
OFF-ba rakom, mert rémlik, hogy van valami aktív polc topik is, de nem találom, így gondoltam ide leírom folytatásként, hátha valakinek esetleg hasznos lehet
Tegnapi hsz-em annyival kiegészíteném, hogy ma a nappaliban ráraktam a meglévő házimozi frontok tetejére és ~4m-es hallgatói távolságban sem romlott sokat a véleményem szűkebb háromszög esetén sem, vagyis a pici doboz értelmes hangrőn itt is fantasztikus volt zenén, de teszteltem filmekkel és a hangnak a tere szintén fantasztikus volt, plusz középről kaptam egy teljesen jó dialógust is (ettől tartottam ugye a legjobban, hogy vajon center nélkül mennyire lesz ez élvezhető mozizásra is, de egyenlőre nem csalódtam és még be sem került a kis hálóba).
Amúgy 45-50 Hz-ig képes lemenni és ebből adódóan természetesen nem "üt" akkorát, mint a HM-em, de ha valahol nincs lehetőség / igény HM építésre, nincs lehetőség a hátsó sugárzók elhelyezésére, de közben kompakt megoldásban igény a zene is és a költségvetés is alacsonyabb (megfűszerezve az Én pl HDMI igényemmel), akkor szerintem baromi jó megoldás + ugye a kis aktív dobozokon van SUB kimenet, így "azt kötsz" rá amit akarsz, ha igényA másik témát is teszteltem, vagyis ha a SUB kimeneten érzékel mélyládát, akkor valóban levágja az alsó Hz tartományt és azt a SUB-ra küldi, így akár még jobban terhelhető a kis polcsugárzó cucc (persze ehhez kell egy pluszt SUB - költség).
Ahogy írtam az itthoni ár már-már vicc kategória. Ennyiért tényleg lehet venni akár újonnan üzletből egy igen komoly sztereó vasat + hozzá egy jobban is terhelhető polcsugárzót ugyan ezekkel az extrákkal, vagyis pl a HDMI ARC/CEC csatlakozóval (ez számomra fontos volt).
100 szónak is egy a vége : kis hálóba (ami hamarosan már részben dolgozó is lesz a 2. gyerkőc érkezésével) kerestem egy filmre és szerintem zenére is alkalmas cuccot és úgy érzem megtaláltam .Témát illetően éppen csak benéztem a topikba (lehet nem is jó helyre), de úgy érzem megérkeztem és pár alap, de számomra fontos kérdésre meg is kaptam a választ, amit ismételten köszönök
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz orbano #116858 üzenetére
A hangszórók két oldalán, a belsőjükön De érted sztem.
Figy, ez most csak próba. Ha ez hatásos, lehet majd agyalni ennek ízléses megvalósításán nyilván.Nekem pl. van egy ismerősöm, aki gyönyörű olajfestményeket csinál, de textilre is tud alkotni, meg még profi hímzőgépes ismerősöm is van. Egy ilyet egy vakrámás keretre kifeszítve a hagyományos módszerekkel feltenni, az üreges hátoldalát kitömni kőzetgyapottal, viszlát. Mehet fel a falra és WAF 100%. Csak mondtam valamit ..
-
orbano
félisten
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz orbano #116856 üzenetére
Jó gondolatok. Pontosan.
Amúgy amire tudok gondolni megoldásnak az az, hogy
.. hogy a belső oldalukra "felragasztod" a hangelnyelő paneleket és kicsit az elülső síkon húzd túl (Feléd) a szélüket, így a tv irányába leárnyékolnak. Nem tökéletes, de játszani jó ezzel sztem, hogy kiadjon valamit az elmélettel kapcsolatban. Vagy igazol, vagy cáfolni fogja. A képbe pedig nem lóg be.
-
orbano
félisten
válasz Dißnäëß #116854 üzenetére
22 centi széles a hangsugárzó tehát 3khz környékétől kezd hátrafelé is sugározni, 200hz-től lesz omnidirekcionális. Nem tudom az átmenet milyen meredekségű, de el tudom képzelni, főleg az erős toe-in miatt, hogy 1khztől már pont nekisugároz a TV-nek, gondolom az meg elég magas ahhoz hogy szépen visszaverjen mindent kb. 800hz fölött. Így elméletben pont megvan a "púpom" 1khz között.
Döbbenet amúgy mennyit javult a "csend", hallani végre a lecsengéseket, amik kocsiban triviálisak voltak. Persze majd még meglássuk reggel.
Amúgy amire tudok gondolni megoldásnak az az, hogy felrakom egy állványra a TV-t így közelebb lesz a falsíkhoz, messzebb a hangfalaktól, így talán el tud bújni a hangfal sugárzása mögé.
Másik megoldás, hogy BBC monitort veszek (szemezek egy Spendor BC3-mal), esetleg egy Audio Note-ot, ezek jó szélesek. Bár kár lenne ezért a dynoért, most kezdi megmutatni magát...A vér nem válik VAZZE!™
-
Dißnäëß
nagyúr
Amúgy ez szomorú hír, mert tervezek valamikor egy irdatlan 80" körüli tv-t beszerezni, de abból a szempontból jó, hogy akkor erre érdemes ügyelni.
Klipsch rulz. (Minden magasuk tölcsér, sokkal kevesebbet szórnak körbe mindenfele, mint az amúgy szeretett hangú selyem dómok -> kevesebb és/vagy jobban célozható 1-1 anomália és annak kezelése és emiatt végeredményben könnyebb a szobakontroll).
-
Dißnäëß
nagyúr
Én ezeket a jelenségeket nagyon pragmatikusan és egyszerűen szemlélem.
A rövid válaszom: igen, a tv a bibi.A kicsit bővebb válaszom: ő csak a tünet, nem az ok.
Az ok talán a diffrakció ? A gyártók többsége még mindig "kockadobozban" gondolkodik (oké, legyen hasáb). Mert olcsó gyártani. Annak meg van éle, persze nem tudom, ennek mekkora hatása van 1kHz-en, de ha mondjuk határozottabb (irányítottabb) lenne az iránykarakterisztikája, nem pattanna annyi vissza a tv-ről.Csak egy tipp ám. Fene se tudja. De ha tettél a tv elé két panelt, és hatásos, akkor az a tv visszaver, na de hogyan és mit, ha előre néznek a hangsugárzók ? Esetleg másodlagos-harmadlagos reflexiók plafonról ? Padló nemigen, szőnyeg..
Próbáld meg azt is, hogy a hangfalak oldalára rakod rá (vagy döntöd nekik) a paneleket, a tv fele eső belső oldalukra. A szélük a hangfalak elé is jöhet kicsit, 5-10 centivel.
Játszva valahogy a dolgokkal, próbáld a közepeket-magasakat elizolálni a szobától. Ha van valami otromba DIY-os filc anyagod, szokásos trükk körbebarikádozni a hangszórókat és bár a csillapítás mértéke fix (tehát kis hangerőn arányaiban sokat elnyel, közepes hangerőn egyensúly, nagy hangerőn meg keveset nyel el), azért sok rendszerben láttam már hatékonyan használva.
Én pont az arányok meg-nem-tartása miatt nem élnék vele, hiszen ha kis hangerőn 1 almához teszek 2 szőlőt, akkor középhangerőn 4 almához lesz ugyanúgy 2 szőlő (8 helyett), nagy hangerőn meg 16 almához lesz ugyanúgy 2 szőlőm (64 helyett).
Sokkal jobb ilyenkor, ha tölcséres. Annak szűkebb a vetített képe (meg behoz 1-2 pozitív, de 1-2 negatív anomáliát is, mindig harapjuk is egyik ujjunkat, ilyen ez).
-
orbano
félisten
válasz Joe123 #116852 üzenetére
Amikor ott volt fapaci, még rá is kérdeztem hogy nem gond-e a tv, azt mondta nem. Aztán itt volt VoidXs, ő sem kiáltott fel, hogy bakker mi ez a bazi nagy üveg izé a hangfalak között, és denesdr sem. Szóval ezért kételkedem. Közben meg olyan neszeket/zajokat vélek felfedezni felvételekben maiket eddig soha nem hallottam
A vér nem válik VAZZE!™
-
orbano
félisten
Ma hallgatóztunk nálam denesdr kollégával, és megerősítette amit hallok: az énekhangok háttérbe vannak szorulva, kicsit doboz hangjuk van (mint ha valahol 2-300Hz környékén lenne gond), ugyanakkor valahol fülre 1khz körül van egy erős "üveghang", amitől minden hangszer süvít, ami ezen a frekin zeng.
Nem bírtam magammal így lefekvés előtt és elkezdtem pakolgatni a panelokat, és hallgatózni. Nyilván ez így elég kezdetleges, nem tudom placebót hallok-e vagy sem, de amire jutottam a fülemmel: a TV. a két hangfal közötti területet szinte teljesen kitölti egy 65" LCD TV. Ez okozhat gondot? Most raktam két panelt a TV elé és nagyon durvának érzem a különbséget, még ha nem is oldott meg mindent. Már-már akkora a különbség mint egy komolyabb hangszórókábellel Persze este van, fáradt vagyok, a panelok blokkolják a TV fényét, szóval van okom kételkedniA vér nem válik VAZZE!™
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz MastaMatuka #116848 üzenetére
Áhh, annak nem sok hatása van, alig van némi plussz teljesítmény a mélyekhez képest a fentebbi tartományokon, közepen még csak-csak de már ott is lényegesen kevesebb, magasak pedig szinte kerekítési hiba egy mélynyomó szempontjából.
-
MastaMatuka
csendes tag
válasz Dißnäëß #116847 üzenetére
Azért nem kell túlgondolni nem kell jól behangosítani, eddig a Lewitz hangfalak egymaguk szóltak ráadásul egy HIFI-ről, nem is rendes erősítőről.
Csak egy kis plusz mélyet akartam alá, hogy ne olyan legyen a zenehallgatás mintha fekete-fehér filmet néznék egy LCD TV-n. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz MastaMatuka #116846 üzenetére
A fizika nem engedi a Logitech féle felhasználást. Nagy helyiségben teljesítmény kell, nagy visszhang van, nagy távolságok, eltérő frekvenciák eltérően terjednek + késleltetni kell, meg minden istennyilát még, hogy komolyan élvezhető legyen ott is egy hang. Nem egyszerű.
Lásd Aréna vagy ekvivalens nagyobb csarnok hangosítása és azok is a legjobb technológiák és mérnöki brigád ellenére úgy szólnak bizonyos tartományban, mint a takony, egy kezelt szobás jól beállított minőségi rendszerhez képest.
Hát nincs mit. Még lehet kapsz tippeket másoktól is, de nagy teret jól behangosítani nagyon drága sajnos.
-
MastaMatuka
csendes tag
válasz Dißnäëß #116845 üzenetére
Talán majd egyszer benevezek egy nagyobbra, addig meg akkor egy nagyobb erősítővel bohóckodok.
Amúgysem tudom nagyon nagy hangerőn hallgatni (csak néha).
De kár hogy ezen a szinten nincs (vagy nem tudok róla) olyan megoldás hogy csak megveszem lerakom és használom komplettben. (mint pl. egy Logitech Z623)
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz MastaMatuka #116844 üzenetére
De tudnád. De eléggé felbonyolódik az alap igényhez (és kerethez) képest.
Keep it simple. A két kicsi helyére kell akkor két nagyobbat lőni, amik mennek elég mélyre, hogy legyen alja is a zenének (bár szerintem megváltást az sem hozna, PA-ban jellemzően nincsenek 1-láda-jó-mindenre megoldások, hanem komponensekből rakják össze legóként az egészet).[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz MastaMatuka #116842 üzenetére
Ha két monitor jellegűt szeretnél 1 sub-al megtámogatni, és nincs hozzá egy asszimmetrikus teljesítményekkel bíró 2.1-es erősítőd, aktív sub kell. Egyébként is ajánlott, mert nem elég erősítőben gondolkodnod, hogy "óóó meghajtom majd valamivel és kész", hanem illeszteni kell vágási frekit illetően, fázisra, stb. és ez is még csak a sztori legeslegeleje, minden igazi komolyabb bűvészmutatvány csak teljes rendszerszintű DSP-vel bújik elő. De a passzívot akkor sem feltétlen erőltetném, nem tudod egy sima 2.0 sztereó erőlködővel letudni a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
MastaMatuka
csendes tag
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz VoidXs #116840 üzenetére
Úgy értem, nem engedik felgyulladni, ergo "elcsalva" van. Azaz kevesebbet írnak is rá, meg elektronikával is gondoskodnak róla, hogy ez teljesüljön. Azaz ne gyulladjon fel.
Pro az más, de én otthonit hoztam példának. Pro-ban könnyű, D osztály az egyeduralkodó, kis impedancia, ventillátor és aktív hűtés hegyek, egész más liga.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz Dißnäëß #116835 üzenetére
Nincs elcsalva, annyit bír anélkül, hogy felgyulladna, mert annyira távolodik a hatékonyságának csúcspontjától. Ahol nincs illesztve a teljesítmény, ott valaminek le kell nyelnie az extra hőt. Kommersz cuccokban rendszerint 3-6 Ohm környéke szokott lenni a belső ellenállás, pro-ban nem ritka a 2, azért lehetséges ez.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz MastaMatuka #116837 üzenetére
Említett két "kicsi" mellé inkább valami ilyen kellene. Minimum, mert innen még bőven van tovább. Azaz ez passzív, inkább aktív, saját erősítőjével és beállító tekerentyűivel a hátán.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz MastaMatuka #116837 üzenetére
Ha van lehetőséged tesztelni (megvétel nélkül) valami tökmindegy milyen, de bivaly erősítővel, azt tenném. Nyilván ez nem mindig adott. Viszont akkoris, ha nem oké a hangszórókészlete az Omnitronic párnak, hiába erőlködsz, ki se dobj nagyobb erősítőre pénzt akkor.
-
MastaMatuka
csendes tag
válasz Dißnäëß #116836 üzenetére
Egy Lewitz PA-215B mellé akartam ezt az Omnitronic hangfalat, hogy egy kicsit támogassa meg, de eddig ezzel a végfokkal kb. eltörpül mellette (mármint az Omnitronic).
Szerintem akkor inkább megpróbálkozok egy the t.amp E-800-al, ha azzal sem lesz jó, akkor feladom és eladom az egészet a francba.A hangfal nem rég lett vásárolva újonnan, még garanciás. Majd visszaküldöm.
Ez a munkahelyemen fog szólni de nem akarok már annyira belemerülni, egyelőre marad ez a hangfal, elég lesz a végfokot megvenni hozzá.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz MastaMatuka #116834 üzenetére
Egyébként az erősítő damping factor-a 140, ez elég magasnak számít már, ami egyúttal ugyanilyen erős feedback-et is feltételez óhatatlanul. Simán lehet, hogy tudna többet adott fesz mellett áramban, de amikor megnő a hangszóró miatt a teljes lánc torzítása, amit egy feedback egy darabig alacsonyan próbál tartani - kompenzál ugye - de aztán nagyonhirtelen "szabadjára enged" és megugrik meredeken a THD görbe, szóval ezt figyeli elektronika és jelez erre clip-et. Nem tudjuk, mi van belül, kreatív szakma ez.
Azért nagy teremhez jó lenne rendbetenni ezt a hangszórót (ha maradtok ennél). Egy gyors újraperemeztetés, valami ilyesmi, esetleg központosítás ha ilyet lehet csinálni, ki tudja mi van ott, ha ez ilyen állapotban van. Egy rossz membránszél vagy membránfelület-torzulás a spidertől kezdve ellentétes irányban, de el tudja vinni a lengőcséve központosítását (a légrésben) amivel a precizitás hiánya miatt borul egy újkorában viszonylagosan jónak vélt Klippel-teszt, borul az érzékenység (mert több energia alakul hővé és kevesebb megy át fizikai mozgási energiává mágnes és tekercs között), stb. Ez pedig lavinaszerűen indukálhat erősen hajtva túlmelegedő-leégő vagy csévéről lelazuló tekercstől kezdve bármi egyebet idővel. Szóval ha van még rá időd és lehetőséged, megnézetném egy "hangszóróssal".
Ja és ilyen nagyobb termekbe (50-100nm+) már tölcsér, nem is próbálkoznék klasszik vagy félklasszik hifivel, mint zárt vagy reflex. Ha sűrűn kell ilyen körülmények között szólnia, lecserélném, mert nem erre van kitalálva alapvetően.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz orbano #116833 üzenetére
Csak annak szabadna. Nézd meg a legtöbb sztereó vagy hm erősítő adatlapját, mennyit ír 8 Ohm-ra és mennyit 4-re. Ha nem duplázódás van, akkor el van "csalva" így vagy úgy a cumóban valami, táp, végfok, vagy gyakran mindkettő, vagy a hűtése ha A/AB osztályú (és elektronikusan korlátozzák, hiába tudna többet), stb.
-
MastaMatuka
csendes tag
válasz Dißnäëß #116832 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Az erősítőről általánosságban jókat hallottam, másik hangfalat teljesen jól hajt.
Ettől az Omnitronic hangfaltól nem sokat vártam, de még azt is alulmúlja, de majd akkor megpróbálom erősebb végfokkal.
Ráadásul az egyiknek "zörög" is a membránja, vagy nemtudom mi van vele (olyan mintha átáztatta volna a ragasztó a membránszélét és túl merev lenne)
Egyébként a középiskolai tornaterem nem áll messze az igazságtól, egy nagy csarnokot kellene beszólnia, de még csak szobában próbáltam.
Végfokvásárlás előtt állok és egy ugyanilyen végfokot akartam, de így akkor lehet hogy mégsem ez lesz a befutó.
Ja és még annyi hogy nem keverőből jön a hang (mert az nincs) hanem majd egy HIFI fejhallgató kimenetéről.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz MastaMatuka #116829 üzenetére
Hello, én messziről fotelből elnézve ezeket így azt mondanám, hogy lehet, az Omnitronic nem tudja a 300W-ot (150W RMS-t), de lehet több eséllyel közelíti azt, mint a t.amp E-400, amivel hajtod. Mindenesetre az Omnitronic 96dB-s érzékenységűnek hazudja magát, PA-tól ez nem szokatlan, de ha igaz lenne, félhangerőn is már süketülnél, nem is akarnád clipping-be vinni. Hacsak nem középiskolai tornatermet hangosítasz.
Mindettől függetlenül, bármilyen is a csillagállás, úgy gondolom, az erősítő karcsú ehhez. A clip az jellemzően túláram esetén lép fel, ergo beleszalad az erősítő a teljesítménymaximumába.
A potméter állása (hogy ez már félhangerőn megtörténik, ráadásul logaritmikus skálán, tehát nem is félhangerő amúgy), több dologra utalhat:
1. elfogy tápban / áramban a végfok
2. ennek ideális esetben maximum névleges teljesítmény környékén (vagy utána) illene bekövetkeznie, ergo
........2a: alulméretezett az erősítő és nem tudja a papíron vállaltakat
........2b: az Omnitronic sem tudja a papíron vállalt 8 Ohm-ot, olyannyira, hogy simán beleszalad a 4-be a nagy energiát igénylő mélyfreki tartományban, ez tovább rontja a helyzetet, bár - papíron - van szufla az erősítőben
........2c: ha tudná a maximum RMS teljesítményt az erősítő, amit papíron vállalt, annak maximális potiállás mellett kellene valamilyen erősségű bemeneti jelre leadnia, nem már félállásban (azaz félnél kevesebb hangerőn). Ergo, a bemenet jelszintje túl nagy és hacsak már az input fokozat maga nincs túlvezérelve, ez a nagy jelszint sokkal hamarabb eljuttatja, már potival csillapított állapotban is az erősítőt a saját határaihoz, aminek normális esetben csak felkoccant poti mellett kellene bekövetkeznie (lásd bemeneti érzékenység)
........2d: fentebbiek tetszőleges kombinációja egyszerreTovábbra is fotelszakértve, egy 4x ekkora erősítővel rohadt jól lehetne hajtani ezt a dobozt szerintem, minden tökéletlensége ellenére, így viszont marad a clip, amit el kell hinni neki.
Miiiindig mondom mindenkinek: legyen az erősítő a hangszóróhoz képest DISZNÓ
Abban sosincs csalódás, ha amúgy egy nagyon jó konstrukció.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz fererencz89 #116828 üzenetére
+1
A Pi-t amúgy akkor érdemes választani, ha tényleg normális tápolást kap. Nem attól döglik a légy, hogy lineáris vagy kapcsolóüzemű a tápja, hanem attól, hogy hány millivolt (mikrovolt) brumm marad benne, azaz milyen mélyre sikerül leszorítani-szűrni a tápfeszt magát, ami törvényszerűen az esetek 99.99%-ában a hálózati 50Hz-ből áll elő.
A 0.8uV (mikrovolt) már beszédes, nem nagyon foglalkoznék egyéb vuduval: [link]
Van dual-ban is, másik 5V-ra meg köthető egy E30 II, egy eszement jó dual AK4493SEQ belsővel, elég killer úgy a kombo.Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
fererencz89
őstag
Tannoy duál koncentrikus [link]
Nem szotkam hibázni.
-
MastaMatuka
csendes tag
Szisztok!
Van egy the t.amp E-400-am amire egy Omnitronic BX-1250 van rákötve.
A gondom, hogy az erősítőn a clip led elég hamar elkezd villogni, már fél hangerő előtt is akár.
Ezt azt jelenti hogy kicsi a végfok és nagyobb kellene?
Az erősítő papíron ugye 2x120 W, a hangfalnak pedig névleges teljesítménynek 300 W van megadva, amit kétlek.
Muzikeren "Zene teljesítmény: 150 W RMS" van megadva, ezt sehol máshol nem láttam még leírva, csak itt. -
fererencz89
őstag
válasz Sakab #116827 üzenetére
Szia!
Van konkrétan zaj, amit meg akarsz szüntetni, vagy csak törekedsz a lehetőleg tökéletesre?
Itt a pénz okosan elköltésére fognak buzdítani, de másik út is van (AVX, ott elvisznek egy szép körútra). Te döntöd el, mire van szükséged.
Többen megtapasztaltuk már, hogy DAC-ok hangja között nincs jó esetben lényegi, érzékelhető eltérés. A kábelezés is kényes téma, talán nem butaság kipróbálni (ebben igazuk van az ávéikszen), de vigyázat! Ugyan azt képesek vagyunk teljesen másnak hallani. Szóval fontos a kontroll, ellenőrzés.
A napokban egy fórumtárs készített méréseket a szobámban, ezek alapján meg is EQ-zta a hangot, próbaképpen. A szobához nem akarsz nyúlni... Ha nagyon rendben van, megértem.
De... Azoknál, amiket változtatni akarsz, egy hangfal sokkal többet tud hozni, tovább megyek: azzal a nem túlzó, de szobához mért EQ-val akkora ugrás volt hangban, mintha a töredék árú (magasban kusza) hangfalaimat hasonlítanám a mostanihoz. Ez elérhető a konkrét szobához nyúlással is, amit nem tervezel.Szóval, itt az a vélemény, hogy 1mm-t nem lépünk előreláthatatlan irányba a mindenhol népszerű hifis "tweak"-ekkel, hanem kilométereket lépünk a megfelelő irányba.
Nem szotkam hibázni.
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, vèleményetekre lennék kivancsi. Egy Denon 3312 + dali ikon 7-hez tervezek összerakni egy raspberry+linearis tap+topping d50s (ez mèg kèrdeses) kombót zenére. Van e értelme, hallható e szerintetek javulás ha a lineáris táp és az erösítő tápkábelét lecserélem valami nagyon csücsi audiophile kabelre? Azt elhiszem h az USB, RCA kabelnèl számít(hat), de ha az egész házban régi aluminium vezeték van akkor én hiába cserélem le az utolsó félméteren a kabelt, attol meg a zajt ugyan úgy osszefogja szedni. Jol gondolom? Vagy ennek akkor lenne hallható értelme ha egy szűrős elosztó után kötném be?
-
orbano
félisten
válasz Dißnäëß #116823 üzenetére
Nekem ilyen szokott lenni a hifivel, ha nagyobb minőségi ugrás van. Most hogy jobban be lett állítva a Dyno (és már nem omlik be a frekimenet tizenix khz-nél) volt 1-2 ilyen, tegnap is valami víz-eső csobogásra azt hittem elkezdett kint esni Aztán gondolom egy idő után bekalibrálja magát a fülünk és onnantól megszűnik ez a varázslat
A vér nem válik VAZZE!™
-
Dißnäëß
nagyúr
Közben a DT 770 PRO egyik fura erénye bontakozik ki számomra újra és újra: olyan elképesztő térhatást tud, amit az elődje nem hozott valahogy ennyire.
Szóval a "Csak szex és más semmi" jól ismert magyar filmecskén nosztalgiáztam nemrég és az egyik bárjelenetben, ahol Tomi csutka részegre issza magát, bal hátul valami zörej van, ilyen üvegkoccanásos valami. Először odanéztem a szobában balhátra, hogy mi a fene volt, fejest levettem, pause ... semmi. Hmm, jólvan.. visszateszem, nézem tovább, és leesik, hogy omg, mi van, ha a filmben volt. Visszatekerek, jelenet megint.. zaj a filmben. Háh. Ez már a nem tudom hanyadik eset, hogy filmben ilyen egészen elképesztően totálélethű módon ad be nekem zörejeket és kapom oda a fejem, hogy a dolgozószobában mi történt éppen (nyilván semmi). Először fura, de amúgy klassz.
-
BIGi75
senior tag
válasz fererencz89 #116819 üzenetére
Kefnibe még csakcsak, a betongerenda közte, az a tuti vídia gyilkos .
A teljes felület hangelnyelése számít RT60-nál, tehát ha a padlót, oldalfalakat csillapítod úgy is javíthatsz a jelenlegi állapoton. Itt is van némi info a témában -
Gino20
őstag
Köszönöm az ajánlást , de már itthon pihenget a klipsch the fives . Én személy szerint nagyon szeretem a gyártó RP hangzásvilágát (alatta R és felette RF nem tudom milyen, nem hallottam) és a fives-ban nem csalódtam
Röviden
Nem a végleges helyén (az még nincs kész), de egy kicsit teszteltem a konyhapulton (itt gyors adott volt a táp, a hely). Ez egy ~25m2-es helyiség, ami egy ~3m-es átjáróval ~25m2 nappaliba megy át, szóval van légköbméter rendesen. Elképesztő ez a kis dobozocska, 1.5-2 m-ről a háromszög csúcsán fantasztikus a hangja, a tér és olyan mélyet is biztosít, ami bámulatos. Néha egy kevés hangszeres zenét is hallgatok, de inkább könnyebb deep, vocalosabb, kicsit hangszeres,.... elektronikus zenét fogyasztok, ahol azért dominál a basszus és itt már azt mondtam, hogy ezeknek a csöpp dobozoknak felesleges ekkora mély, így a sub gombot folyamatosan nyomva tartva ki lehet kapcsolni a gyári eq-t, ami a mélyet kiemeli plusz a távkapcsolón teljesen le is vettem a mélyet. Na így már nyugodtabb vagyok a kis hangszórók épségét illetően , de közben még így is van dögivel mélytartomány.
Az egyik tesztben arról beszéltek, hogy ha a sub kimeneten érzékel aktív SUB-ot, akkor az alsó Hz tartományt a crossover levágja és a SUB-ra küldi és ilyenkor a közép + magas még egy kis plusz teret kap. Ezt holnap a nappaliban a HM SUB-jával majd tesztelem .
Amúgy úgy voltam vele, hogy itt nincs variálásra lehetőség, de már azon gondolkodom, hogy majd lehet beszerzek hozzá egy kicsi olcsóbb SUB-ot, de ezzel még várok, amíg bekerül a végleges helyére, a ~11m2-es kis hálóba .
Ha össze kellene hasonlítanom, akkor az eleve kegyetlen mód nem lenne fer, de a nappaliban levő Klipsch RP8000 + az Arcam AVR390, azért más kategória. Az arcam az a gyártó, akinek talán a "szakma" is elismeri AVR esetén is a sztereó képességeit + AVR mivoltából még hozzá jön a Dirac kalibráció, ami a piacon elég jónak számít, elérve így még jobb eredményt sztereó esetén is, de félreértés ne essék, nem akarom becsmérelni a fives képességeit .
A maga kompakt kis megoldásával, hogy van benne egy jó minőségű dac/Phono/Aux/USB Audio/BT/Optika + a nem elterjedt HDMI (ARC/CEC) csatlakozó és még ilyen hangra is képes, az nagyon dicséretes
Ömlengést befejezve , 200-300e Ft-os kategóriában nagyon jó megoldásnak gondolom ha van olyan extra igény, ami a hifizésben nem feltétlen elterjedt, vagyis a HDMI csatlakozó. ~200e Ft-ért sikerült megvennem dió kivitelben (de mint kiderült, van az eladónak még egy fekete is ha valakit érdekel ) vagy USA-ból (amazonról) jelenleg akciósan minden költséggel ~260-ért megvásárolható, de az itthoni 420-430-at szerintem már nem éri meg, mert akkor már rényleg lehet venni akár új pl Denon DRA800-at 300e Ft-ért, ami már szintén HDMI csatlakozós + 130-150-ért akár jobban terhelhető polcsugárzókat, pl márkán belül böszme nagy RP-160M-et vagy kisebb RP-400-at vagy egyéni igények alapján más gyártók termékeit is . -
tranceplanet
addikt
válasz orbano #116818 üzenetére
Köszi az ajánlást! Én is nézegettem a kácsa honlapján a saját márkás kábeleket, csak nem tudtam milyen minőséget képviselnek. Írok neked privátot!
2x3m és 2x1m kell készítenem és rejtve lesz szóval a kinézet nem mérvadó.
[ Szerkesztve ]
" Könnyű döntések-->Nehéz élet ; Nehéz döntések-->Könnyű élet " - Válassz!
-
orbano
félisten
válasz tranceplanet #116813 üzenetére
Én a kácsa sima transzparens saját márkását szoktam venni, ha 2x4m kell akkor a 2.5-ös bőven elég [link].
Mondjuk pont van is ilyenem eladó, mittomén féláron ha érdekel, 2x5-6 méter, én vettem 4-eset. Bár nem tudom egyáltalán ez jó árban van e alapból, lehe 300-ért is kapsz jó kábelt. Én azért ezt vettem mert átlátszó és jól mutat a tölgyfa padlón.A vér nem válik VAZZE!™
-
orbano
félisten
válasz fererencz89 #116812 üzenetére
Mit nem adnék egy kefnis födémért, nekem monolit vasbeton van, abba fúrtam 1-1 lukat, amikbe fali bútorrögzítő síndarabokat csavaroztam. A panel keretére belül pedig egy-egy 20x20-as derékszögű vasalatot. Ezek kis nyelvekként szépen felülnek a sínen, így egyik irányba szépen állítható is. Plusz az egész nem látszik, és gyakorlatilag hézagmentesen feltehető.
A vér nem válik VAZZE!™
-
denesdr
addikt
-
VoidXs
Topikgazda
Teljesen mindegy, ezért nyugodtan vedd a legolcsóbbat, ami még nem jár érdemi teljesítményveszteséggel. Számológép itt.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
tranceplanet
addikt
Tudnátok ajánlani olcsó, jó minőségű hangfalkábelt, a józanság keretein belül. A hangszórók 75e értéket képviselnek, szóval nem szeretném az árát elkölteni kábelekre. 8m hosszú és a keresztmetszet minimum 2,5 mm2 amire gondoltam. Inakustik silver ezüstözött kábelem már van, mert azt hallottam jót tesz a magas frekvenciáknak, de lehet kamu. Nem vagyok otthon kábelek terén. Banándugókkal szerelt is jó lenne, de azok még drágábbak. Szeretnék ajánlást banán és villás dugókra is és banán-anya aljzatra, mert lesz egy épített dobozom is, amire kell banán aljzat. Köszönöm előre is! Nézelődtem jófogáson is: [link]
" Könnyű döntések-->Nehéz élet ; Nehéz döntések-->Könnyű élet " - Válassz!
-
veterán
Urak!
Lenne egy kis problémám amire hátha tudtok valami okosat mondani.
Adott a Kanto YU4.Van egy elég zavaró alapzaja.
Kipróbáltam úgy hogy mindent lekötöttem róla,csak a táp volt bedugva és így is ezt produkálja: [link]
A középtartományos zaj ennyire nem hangos mint a videón,csak a szifon mikrofonja így vette fel,a magas viszont ilyen.Ezt maxra tekert hangerőn rögzítettem hogy jobban hallható legyen a videón,de alacsonyabb hangerőn is jelen van.
Na ez most mitől lehet?Az elektromos hálózatról szedhet össze valami zavart (nem éppen friss mai villanyhálózat),vagy a belső elektronikája csinálja ezt?
Ez utóbbi egy 150ezres hangfaltól azért durva lenne,meg a Kanto azért nem egy SAL/Genius/Logitech.
Gondolkodtam egy tápszűrőn már,de kiadni sok10e forintot vakon egy egyszerűbbre is elég meredek lenne. -
denesdr
addikt
válasz fererencz89 #116808 üzenetére
Ha telirakod, akkor olyan is lehetne, mintha az lenne a plafon.
De nyilván neked kell tudni, hogy mi az amit még el tudsz/tudtok viselni esztétikailag.
Tippemre sokat tudna javulni az akusztikus kezeléstől a szoba hangzása és valószínűleg jobb általános közérzetet is hozna magával, csendesebb is lenne, az egymás közötti beszéd érthetősége is emelkedne. -
orbano
félisten
válasz fererencz89 #116808 üzenetére
Nekem vannak a plafonon 50mm-es panelek, 220grammos fehér pamuttal burkolva. Elég magas a Wife Acceptance Factorja. Ráadásul nem kell telibe rakni, leginkább a fejed fölé, illetve előtted a reflexiós pontokba. Utána pedig egyenletesen ahova még jólesik.
Ha ezek és a többi reflexiós pont megvannak, akkor a hátsó fal még egy fontos hely.
Aztán már csak a basszust kell helyrerakni. Akkor fogod majd visszasírni az utózengés csökkentésének egyszerűségétA vér nem válik VAZZE!™
-
kutyek
senior tag
A lényeg, hogy minimum aptxHD, de még inkább LDAC kodeket tudjon a kütyü (android default tudja elvileg, de lehet, hogy nem minden készülék / rendszer implementálja). Biztosan jó lesz a FiiO BTA30 Pro. Ez az egyik legjobb, de nem túl olcsó.
Én ennek az 1-es verzióját használom: Xduoo xq-50 Pro 2, bár én digitálisan viszem tovább a jelet aktív hangfalakra. Hangminőség szempontjából szerintem LDAC esetében már nincs gond.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz fererencz89 #116803 üzenetére
Az utózengés a szoba jellemzője leginkább, a mértékétől és eloszlásától függ, hogy mennyi/milyen csillapítóanyag szükséges a szobába. Amennyiben megoldható, akkor az elsődleges reflexiós pontokkal és környezetükkel érdemes kezdeni. Ha ezeken a pontokon nem fér el csillapítóelem, akkor nyilván máshová kell rakni, ez utóbbi a megoldás is le tudja vinni az utózengés mértékét. A plafon kezelése egyébként igen hatásos tud lenni, mert általában teljesen csupasz és nagy felület, az esetek többségében elsődleges visszaverődési pontokkal.
Én annyi csillapítóelemet raknék a helyedben a plafonra, amennyi csak elfér vagy vizuálisan még nem zavaró, bár ha telibe rakod és a falakkal megegyező (vagy hozzá passzoló) színűek, akkor szemre szinte észrevehetetlen vagy könnyen megszokható.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Sys85 #116778 üzenetére
One for all-nak vannak tanítható távirányíthatói. pl Streamer remote, Smart Control 5
-
fererencz89
őstag
válasz denesdr #116800 üzenetére
Pontosan!
Azért én meglepődtem.Gondolkodóba estem a nappalit illetően... Így is talán már túlzsúfolt, nincs üres sarok, vagy felület (képletesen persze), kivéve a mennyezet. Magas utózengés ellen gondolom még töpp csillapítás, elnyelő panel kellene. Ezek csak a reflexiós pontokba, vagy mindenhová (bárhová)? Valahol azt olvastam, ez a mérés helyétől viszonylag független, a szobára jellemző valami. Vagy ez a falak, födémek miatt van?
Nem szotkam hibázni.
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz Lauda #116798 üzenetére
Innét [link] is lehet rendelni hozzánk kicsiny hazánkba.
[ Szerkesztve ]
Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
őstag
Sziasztok,
Klasszik analóg sztereó erősítőre szeretnék egy asztali bluetooth vevőt/dac-ot kötni. Melyik készüléket ajánljátok mely viszonylag nagy hatótávval rendelkezik, megbízhatóan működik és a BT-hez képest jó hangminőséggel rendelkezik?
Válaszaitokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Synology NAS
- PlayStation 5
- Robotporszívók
- Asszociációs játék. :)
- Konteó topic
- Minivel készülhet a OnePlus is?
- További aktív témák...