- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Badman 4ever
őstag
válasz quailstorm #7793 üzenetére
Nekem a Lubuntu 13.04 nagyon bevált a gépemen, ami szintén Pentium III, de nem egy kategória a tieddel. Mellette van egy 3 éves telepítésű saját barkácsolású XP, ami minden frissítéssel együtt 5,2 GB-ot foglal és minden játékkal (pl. egy szinte teljes Half-Life Orange Box van feltelepítve, kivéve a Team Fortresst), programmal együtt is csak 40 GB-ot eszik.
Erről a témáról jut eszembe, XP alatt tökéletesen működik a hardveres videogyorsítás a Catalyst 13.1 Legacy-val, így a HD 4650 AGP-re rá tudom bízni a H.264-es HD videóimat és a processzor pedig sziesztázhat a videolejátszás közben.
Viszont Lubuntu alatt a legutolsó nyílt meghajtóval (ezen a rendszeren minden a lehető legutolsó verzió, a rendszer 13.04-es, 3.8-as a kernel és Mesa 9.2-devel dobálja a pixeleket OpenGL 3.0 támogatással) ugyan a 3D gyorsítás tökéletesen működik (még ha kisebb is a sebessége, mint a zárt AMD meghajtóval), de nincs hardveres videogyorsításom, így a HD videóimat csak diavetítés szinten tudom megnézni.
Eddig mind a HD 3650 AGP-hez, mind a HD 4650 AGP-hez, ha fel próbáltam telepíteni bármilyen Catalystot bármilyen Ubuntu alá az utóbbi 3 évben, akkor kernel postprocessing hibával fejeződik be a telepítés és vagy nincs kép a következő indításkor vagy van, de nincs 3D gyorsításom. Találtam valami patch (voodoo varázslat) erre, de az nem működött nekem. Legutoljára a Catalyst 13.1 Legacy-t próbáltam a Lubuntura is feltelepíteni, de nem jött össze.
A kérdés, ha tudtok segíteni benne, hogy ismertek-e megoldást a Catalyst problémára vagy létezik-e olyan nyílt meghajtó, amivel lehet hardveres videogyorsítást csiholni (én ilyet nem találtam)?Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!
-
quailstorm
nagyúr
válasz Badman 4ever #7801 üzenetére
Ilyen vidkártya apám gépébe nincs (FX5200 128MB)
Akkor fogalmam nincs mi eszik annyit, bár szerintem az egész orange box több mint a megadott mennyiség. Az episode 2 5GB(steam szerint 8,8GB)... Tán csak tudom, mert megvan eredetiben.Nekem a gépről ez jutott eszembe: [link] Csak ez nagyon nem linux. Ha meg linux, akkor én nVidiát veszek, a problémák kikerülése érdekében.
-
Badman 4ever
őstag
válasz quailstorm #7802 üzenetére
Igaz, kicsit alulbecsültem a tárhelyet, a Steam mappájának méretét megnéztem, 14,4 GB méretű és csak a Half-Life 2 három epizódja és a Portal van feltelepítve ezzel, másra nem is használom a Steam-et. Az egész Program Files mappa 30 GB. A XP partíciója 108,1 GB méretű és ebből 67,1 GB a szabad tárhely.
Hasonló gépem van, mint bacsisnak, sőt őt olvasgatva jött pár tippem az operációs rendszereim megbütyköléséhez és a gép felépítésének finomhangolásához.
A gépem:
Pentium III-S 1400 MHz (Tualatin) (ha kell egy kis plusz erő - 1600 MHz@1,65 V)
Acorp 694TA alaplap
1,5 GB (3x512 MB) SDR (133 MHz)
Sapphire Radeon HD 4650 AGP 512 MB DDR2 (GPU: 600 MHz, VRAM: 128 bit, 800 MHz) (ha kell egy kis plusz erő - GPU: 800 MHz, VRAM: 1050 MHz)
Samsung SP1654N 160 GB IDE - a rendszerek alá
2x Samsung HD502HJ 500 GB SATA (Silicon Image Sil3512 PCI-SATA adapterre kötve) - adattároláshoz
Samsung SH-W08A DVD-RW
Creative Sound Blaster Audigy
VIA Vectro USB 2.0 vezérlő
TP-Link TL-WR951N 300 Mb Wi-Fi adapter (+3 db 8 dbi-s antenna)
Realtek 8139D 100 Mb vezetékes hálózati adapter
és egy csomó perifériás eszköz
A gépen lévő két operációs rendszer is elég egyedi, a saját őrült gondolkodásomhoz alakítottam őket.[ Szerkesztve ]
Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!
-
dergander
addikt
Sziasztok új vagyok még itt az ubuntu körben,szeretnék programokat kirakni az oldalsávra pl. a számológépp alkalmazást meg a média lejátszót de nemtudok rájönni hogy kell,megköszönném aki letudja nekem írni hogy kell
-
őstag
válasz quailstorm #7800 üzenetére
Xp minden rendszer frissítés előtt elmenti az eredeti verziót is. Ccleaner, és alul a régi windows frissítések eltávolítása, máris lesz +20gb helyed.
-
válasz quailstorm #7797 üzenetére
Az egyik öreg laposomon is SP3+Linux+60Gb winyó. 30Gb az adatpartíció, 10+4 a Linux, 15 a winf0s. Kicsit szűkös neki, de elfér rajta. És nem egy helyre tettem már 20Gb-ra winnyózt.
A 7 meg a 8 az más, azok alapból 20-30Gb.@vgyuri : Ja, rendszer-visszaállítás kikapcsolása alap, $NTuninstall mappák törlése...
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
quailstorm
nagyúr
Na kösz, akkor már tudom hogy az mit jelent. Valahogy sejtettem hogy ez a helyzet. Inkább a vistánál próbálom ki, mert azt kicsi partícióra raktam: 37GB. És már 1GB van csak hátra...
Egyszer kaptam egy HDD-t munkahelyi selejtből. 4GB, Quantum fireball. Bedobom a gépbe, há nem bebootol egy XP-t? És még Office 2003 meg SP2 is volt rajta. Eddig ez a rekord amit láttam.
Rendszer visszaállítást meg régen kellett használnom, mikor még marhára nem értettem a géphez, de szerintem már 1 éve nem került elő, vagy több. Nem vétek akkora hibát, vagy ha igen, nem azzal javítok. Emlékszem anno még hetente csináltam visszaállítási pontokat is. Lehet törölni kéne?
Linuxon törlöm az apt-cache-t meg a régi kerneleket, mert nincs értelme, windowst meg tápolom HDD-ve, hogy is van ez?Egyébként tök menő hogy több windows segítséget kapok ebben a fórumban mint amit az Ubuntus kérdéseimre sikerült alkotni .
(#7808) hcl: küldd már el a laptop specifikációját, csak úgy érdekelne.[ Szerkesztve ]
-
válasz quailstorm #7809 üzenetére
Fujitsu-Siemens Lifebook 7010s
2db van, az egyiken van windóz is, a másikon csak Lubuntu. Mind a kettő 1Gb RAM, 60Gb HDD, 1.7GHz Pentium M. A SP3 is lassú rajta, meg a Lubuntu is (mert a winyó sebessége kritikán aluli, 20 vagy 30Mb/s az írás? 40 az olvasás?), de különben szoktam haználni a sajátomat. A másik az asszonynál van, főleg torrentezésre használatosA 4Gb-os winyón meg valami ikszpé szpesül edísün lehetett.
-
dergander
addikt
válasz quailstorm #7805 üzenetére
oké értem,na de hol keressem a kivánt alkalmazásokat?
mert nem találom...
Másik Dolog az mitöl van hogy újrainditás után nem jön be kép,csak fekete háttér és csak generic modba indul el , szerintem a VGA kártyával van baj (6450 AMD ) esetleg valami tipp rá hogy miért nincs kép vagy mit rakjak fel rá?
-
quailstorm
nagyúr
válasz dergander #7811 üzenetére
A VGA-hoz az AMD féle zárt drivert kellene feltenni, de nem mindegy a kernelverzió sem, tudtommal a legjobban most a 3.2 támogatott... Ne engem kérdezz, én inkább nVidiát vettem minden alkalommal.
Ha már alap ubuntu, akkor tuti kinn van a bal oldali "tálcán" az ubuntu software center. Sok minden van ott amire szükséged lesz. Maguk az appok a bal felső "dash" gombbal hozhatók be, és ott alul a második, kis ikonszerű izére kattintva kapsz egy legördülő listát a telepített appokról. Meg lehet név szerint keresni.
Innen ki tudod húzni az ikont a "tálcára". -
dergander
addikt
Szoval az a helyzet h feltettem a zárt amd drivert es nemjon be semmi ujrainditas utan csak az asztali hatter...kernelt hogy tudok cserelni?
-
quailstorm
nagyúr
válasz dergander #7813 üzenetére
ctrl+alt+F2 és terminálból downgradelsz
Neked is jól kezdődik a linuxszal való ismerkedés...
Viszont én meg se az AMD-hez nem értek, se a linuxhoz komolyabban...
3.2-es kernel nincsen 12.10-hez, ahhot 12.04LTS kell. A többit inkább az AMD tulajokra bízom, nekem még windows alatt se volt vele dolgom szerencsére. (gondom az volt másnál , nekem még a catalyst se akart települni) -
God Vazzeg
veterán
Precise puppy alól írok, egyelőre live rendszerként ketyeg, marha jó Mocskos gyors
-
qltsar
veterán
válasz God Vazzeg #7815 üzenetére
Puppyval nagyon jó tapasztalataim vannak / voltak régebbről, jó hallani, hogy még nem halt ki az a distro, live-ként a legjobb szerintem. Ráeresztettem 12.10-re egy sudo do-release-upgrade -d -et, crossing fingers...
-
dergander
addikt
válasz God Vazzeg #7817 üzenetére
szóval az xorg.ati driverrel se kép csak csikok,a másik kettő van egy fglrx meg egy fglrx updatemazzal meg nemjön be a desktop,sajna nincs valami default lehetőség?
-
Lacces
őstag
Sziasztok,
Nem tudom, hogy mennyire Ubuntu probléma, de van egy kis bosszantó dolog . Sajnos manapság a laptopokat csak 1366x768-as felbontásban gyártják.
Ubuntun van olyan beállítás, téma vagy akármi, amivel eltudom érni, hogy kábé akkora méretben jelenjen meg minden, mint a Windows 7-ben? Betűméret, ikonokat tudom, hogy lehet külön állítani, de mégis egy NetBeans / Eclipse-nél nem tudom elérni, ott még mindig minden nagy számomra, hiába állítom át központilag.
Olyan mintha felesleges "margin, padding, spacek" lennének a grafikus elemeknél. Lásd Firefox például, nekem az is nagyobbnak tűnik, az ekszöztára is.Van erre valami ötlet?
-
Orton96
aktív tag
Sziasztok!
Most még csak próbálgatom az Ubuntut (pendriveról) de szeretném feltelepíteni a Win7 MELLÉ. Hogyan kell?[ Szerkesztve ]
-
stopperos
senior tag
válasz Orton96 #7823 üzenetére
A telepítő mindent megcsinál.
Amúgy helyet kell csippantani, ez szokott a legrizikósabb lenni. Kb 10 giga kell.Amúgy ha még nem vagy biztos a dolgodba, akkor érdemes windowsból wubi-val telepíteni, és akkor úgy települ fel mint egy windows alkalamazás (ott lesz a programok telepítése és törlése részben). Ekkor nem fogod elérni azt a meghajtót amire telepítetted ubuntu alól, de legalább nem kell az adataidat félteni. Ha most kezded, akkor először wubi, aztán mikor úgy érzed kezded kinőni, mehet a rendes telepítés.
A teljesen külön telepítés egy picit gyorsabb."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Játszik valami Heroes3-at wine-el? Kéne egy ilyet feltennem, elvileg Gold és Platinum a Heroes3, csak kérdés, a gyakorlatban mit kell vele elkövetni, hogy menjen...
12.04 Lubuntura menne fel.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
Krystal_s
addikt
Sziasztok, rendeltem egy notebook-ot (Dell) és alapból Ubuntu Linux 12.04 van telepítve.
10 éve Windows-t használok és jól ismerem már, de a Linux-ot csak látásból...Gondoltam egy ideig fent hagynám, amíg tesztelem, hogy minden eszköz jól működik-e stb. Viszont elég sok helyen olvastam, hogy a 10.04-nek gondjai lehetnek a wifivel. Ez mennyire gyakori ? Egy előtelepített rendszernél is lehetnek gondok ? Amennyiben igen, akkor mit kell tennem ?
Fura érzés ilyen kezdőnek lenni, de tényleg nem tudom (még), mit hogyan kell majd telepíteni.
A leírás szerint Intel Centrino 2230 wifi van benne.Láttam már kijött újabb Ubuntu, bekapcsolás után, (ha lesz net) akkor jelezni fog és magától frissít ?
Előre is köszönök minden segítséget. -
MODERÁTOR
válasz Krystal_s #7830 üzenetére
A 10.04 és a 12.04 között két év telt el. Ha az előbbiről olvastál valamit, az korán sem biztos, hogy az utóbbira is igaz. Már küllemre és kezelésüket tekintve is ég és föld a kettő.
Az új kiadást jelezheti ha erre van állítva, egyébként pedig csak a következő LTS-ről fog tájékoztatni. Magától semmiképpen sem frissít kiadást, azt kézzel lehet elindítani. -
-
sh4d0w
félisten
https://wiki.archlinux.org/index.php/Intel#Installation - valaki azt írta, hogy az UXA gyorsítás használata megoldotta a problémát.
https://www.coreinfinity.tech
-
Krystal_s
addikt
Amíg nem érkezik meg a gép, addig egy Live verziót kezdtem el próbálgatni.
Látom oldalt található az eszköztár és a megnyitott programokat, mappákat is odateszi, de amikor bezárom az adott programot, akkor eltűnik. Hogyan lehet rögzíteni őket, hogy mindig ott maradjanak ?
Asztalra is szeretnék pár dolgot, ikonokat kitenni, eddig csak parancssoros leírást találtam a neten, de talán van annál egyszerűbb megoldás is.
Lenne itt olyan fórumtárs, aki segítene 1-2 alapbeállításban privátban, msn stb ?
Közben nézek Youtube videókat és olvasgatok, de azért jó lenne valakivel beszélni. -
"The default method is UXA, which is more stable but slower than SNA."
De mondjuk nemtom, a 12.x -ben mi változott, mert tavaly dec.től vannak problemák ezzel kapcsolatban... Meg innen a melóhelyről nem tudom, mi van a laptopon a X konfigban Lehet, hogy az SNA a default egy ideje?Köszi, este kipróbálom!
Legrosszabb esetben kap a user virtuálos gépen egy winnyózt, hogy hírózhasson.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Krystal_s #7835 üzenetére
Jobb egérgomb az oldalsávon az ikonra -> Indítóban tartás
De az oldalsávra és az asztalra is egyszerűen ráhúzhatóak az ikonok, nem kell hozzá semmilyen parancs.
Amúgy ha a gépet 12.04-el szállítják, akkor nyilvánvalóan minden működik is. Ha nem, akkor keresd fel bátran a gyártót támogatásért.[ Szerkesztve ]
-
-
Krystal_s
addikt
Köszi, az oldalsáv ok.
Az asztalra amikor ráhúzok valamit pl egy képet, akkor úgy látom, hogy nem ikont hozott létre, hanem az egész képet odamásolta. Jobb klikk az adott képen és van olyan, hogy Make Link, ez lenne az ikon ? Tehát itt először Make Link, majd azt kell kimásolni az asztalra és egyszerre nem lehet ? Programokat pedig csak az oldalsávra teszi ki, az asztalara nem tudok ikont kitenni pl Firefox, SMplayer...azt is csak úgy lehetne, ha külön megkeresem a program mappájában az indítófájlt és Make Link ?Bízom benne, hogy minden működni fog, csak pár helyen írták, hogy amikor 12.04-re frissítettek, akkor kikapcsolt a wifi és nem tudták visszakapcsolni, ezért gondoltam rákérdezek, hogy ez általános hiba, vagy csak egyedi esetek voltak.
pl: Dell Inspiron wifi probléma 12.04
Ubuntu 12.04 | Lenovo S12 | Wifi probléma -
MODERÁTOR
válasz Krystal_s #7840 üzenetére
Az asztalra is ráhúzhatóak az ikonok a Dash-ból, legfeljebb nem megy elsőre. Vagyis húzd ki őket, várd meg amíg a Dash eltűnik, majd rakd le ott ahová szeretnéd.
Ezek az ikonok egyébként is csak sima (.desktop) fájlok, amiket a felhasználói könyvtáradon belül az Asztal alkönyvtárba másol. A linkek nem .desktop fájlok, hanem linkek, szóval nem egyenértékűek, hanem majdnem olyan mintha a fájlt húztad volna ki.
A hiba lehet, hogy fennáll, de ha ezzel a verzióval szállítják a gépet és nem megy, akkor reklamálhatsz a Dellnél. Ha ezt a rendszert tették rá, akkor kötelesek biztosítani a működőképességét is. -
csixy
addikt
válasz Krystal_s #7840 üzenetére
Nem kell annyira félni attól , hogy nem fog menni a wifi !
A lényeg ,hogy ha a gyári beállításokkal működik a wifi , akkor utána ne dugdoss bele más pl. USB-s Wifi hálózati adaptert és hagyd békén a WIfi beállításokat úgy ahogy van. Csak az SSID-et és a jelszót kell az uj hálózatnál beálítani és kész. (ha másképp nem,megy akkor a kapcsolódás rejtett vezeték nélküli hálózathoz menüpontot használd ). A lényeg, hogy nálam is belenyúlkál a BIOSba az UBI ( lásd:
link ), és ha a wifi telepítéssel gond van akkor a BIOSban eccerűen letiltja a WIFI hálózatot és a ha a BIOS olyan modern ÜBER analfabéta mint pl az Insyde H2O BIOS, akkor a biost nem tudod visszaállítani , mert csak a bootsorrend állítható és az intel virtualizációs technológia kapcsolható ki , vagy be.
De ha úgy sikerült , hogy kikapcsolta a WIFI hálózatot , akkor megoldás lehet egy a linux által kedvelt USB-s WIFI adapter NDIS wrapperes installációja és siker esetén ekkor meg a BIOSban az alaplapi wifikártyát is visszakapcsolja az UBI.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Van itt Mint (cinnamon) expert? Mert lenne egy-két kérdésem.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
válasz God Vazzeg #7844 üzenetére
Kozmetikai jellegűek a kérdéseim:
- A (jobb oldali) kisalkalmazásokat hogy tudom átrendezni? A rendszer valami furcsa logika szerint pakolja ki, ami nekem nem tetszik.
- A gyorsindító (a "start menű" melletti panel) ikonjait szeretném szellősebbre venni, mert szinte egymáshoz érnek.
- Az ablakok árnyékát hol tudom babrálni? Az aktív ablakét szeretném erősebbre állítani.
Most így hirtelen ennyi hiányzik a boldogsághozNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
válasz God Vazzeg #7848 üzenetére
És igeen!
Hogy ez nem jutott eszembeNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest