Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
quailstorm
nagyúr
válasz glutamin #12645 üzenetére
hagyd a gnome commandert a csudába!
Más stílusú felület meg van ezernyi, KDE vagy Cinnamon pl. -
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #12279 üzenetére
4-essel kezdődött és 0.3, 0.4 meg 1.2 végekkel
De a 2.3 se ment fel természetesen.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #12274 üzenetére
áááá nem...
Nálam is előfordult, csak fordítva. Egy droid se, csak a natív linux és a symbian ment rá fel...
De nálam elég volt WPA(1)-PSK-ra butítani.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz Katsuo Nobuo #12240 üzenetére
[link] [link]
A letölt, megnézen kívül sokat nem tudok mondani. A flash és a HTML5 elég tré videolejátszásra.Egyébként meg hiába van akár egy GF 6200 a gépben, min 6800 vagy leginkább flash gyorsító támogatott kell. De még úgyis alig használja. Nálam pl a youtube 4k akad mint állat. GTS450-nel... 1080p-t meg 50% CPU terheléssel visz a gép software rendererbe. CUVID-dal 1-2%...
-
quailstorm
nagyúr
válasz legendary #12095 üzenetére
Nem támogatott verzió.
ha innen hozzáadod és nem települ, akkor kénytelen leszel kézzel leszedni a debet és felrakni
A repo.steampowered alatt ott lesz a deb is valahol. -
quailstorm
nagyúr
válasz fradi81 #12081 üzenetére
Az a pár tanács összesen egy, és az hogy takarodjon hogyha nem LTS-t használ. De nem akarom megvédeni, lehet ő másképp gondolja
(#12082) sh4d0w: személyeskedés 5-ös, leülhetsz (egyébként sztem az alap avatar fikázása nagyon óvodás dolog)(#12084) róland: kernelfrissítésnél LTS ugyanúgy fekete képernyővel fogadott, használtam 12.04-et hozzá eleget. Egyébként a többi résszel egyetértek. Stabilabb. De azért a többinél is ritka hogy nem indul el.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Bírom egyébként ezt a sok kib@szott okoskodó gyíkarcot. Jóvan, használjad, egészségedre. (megjegyzem nálam az LTS helyére azért került frissebb, mert újratelepítés nélkül csak a dist upgrade tudodtt valami félig működőt kihozni a magától tönkrement linuxból, aminek a bűne annyi volt hogy 1 hónapig nem volt elindítva...)
(#12077) Jim-Y: blank screen, tehát nincs console sem?
ctrl+alt+backspace vagy ctrl+alt+f1-re be kéne jönni egy terminálnak.
Onnan már el tudod takarítani a videókártya illesztőprogramját, elképzelhető, hogy utána lesz kép, és felrakod újra, vagy egy frissebbet, azt szalad.VAGY, kiválasztasz egy régebbi kernelt betöltéskor, de az csak ideiglenes megoldás, viszont tudsz dolgozni, és hibát keresni. Tekintve hogy SOHA nem volt AMD vagy ATI kártyám, és dolgom se volt vele, gőzöm nincs hogy működik a driver rendszere, szal én többe nem tudok.
Ja és ha jót akarsz menj pl ubuntuforumsra, ott nem fognak 5-en hárítani és nyavalyogni.nV-nél legalább terminálba dob
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz lionhearted #11679 üzenetére
Más a kártyád... A 9500GT-m meg 50-en volt, ÉS? Az passzívan is elment volna...
Az a lényeg hogy amióta elfüstölt a szar szabályozás miatt a kártyám manuálisan tekerem. OS alapjárat 30, játék meg 70... -
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #11204 üzenetére
Van csak nem működik, legalábbis nálam. Csak a bejegyzésszerkesztés megy. Háttér, felbontás, fontcsere nem megy.
(#11206) 12b13v: elkezded beírni a nevét a dash keresősávjába.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #10565 üzenetére
Az előbb írtad le hogy nálad nem frissít 5 percenként kernelt... Meg hogy törli az előzőt.
Innentől kezdve nincs min csodálkozni.Hiába épül Ubuntura a rendszer, a lényeg a más felépítésben van. Az Ubuntu nem tudom milyen céllal létezik, a Mint viszont egy szép és egyszerű otthoni PC rendszer akar lenni.
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #10563 üzenetére
De te nem Ubuntut használsz...
-
-
quailstorm
nagyúr
Nemrég írtam le, itt: [link]
Egyszerűen a két paranccsal kikeresed az adatokat, és megírod a fájlt. Legtisztább, működik. Az NTFS beállítóeszközök 12.10 óta nálam nem hajlandóak működni, csak force close-olnak. NTFS-3G csomag kell hogy fent legyen csak.
chmod +x fájlnév
A jelszavas dolog érdekes kérdés, de ha eleve rootként indul, az is megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #10505 üzenetére
Nekem viszont ott van! Meg a Steam is. Ezért írtam.
(ez a cinnamon még mindig idegesít, túl jó...)
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz Sub-ZeRo #10480 üzenetére
nem maradt más mint az fstab szerkesztése...
nekem is összeomlik az ntfs-config egy ideje, de nem érdekel/etc/fstab
pl gedittel
(ROOT kell mindenhez)
segíteni fog az fdisk -l és a blkid parancsok
mintaconfig
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
#Entry for /dev/sdc2 :
UUID=9412058d-8553-4256-823e-c9bcb0578964 / ext4 errors=remount-ro 0 1
#Entry for /dev/sdd1 :
UUID=466878F46878E3D9 /media/XP ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdd3 :
UUID=01CE384BC80386A0 /media/data ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdc4 :
UUID=01CE3889C84BAA00 /media/data2 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdd2 :
UUID=C6D89B4AD89B381F /media/win7 ntfs-3g defaults,nosuid,nodev,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdd4 :
UUID=01CE384F2936EB80 /media/vista64 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdc1 :
UUID=6240D9C140D99C5B /media/win8 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/sdc5 none swap sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/sdb4 /media/zip0 auto rw,user,noauto,sync 0 0 -
quailstorm
nagyúr
Nem igazán értem a vitát. De valamit írok
Sokoprendszeres gépemen két dolog kell az ubuntu boldogságához.
Win8 gyorsindítás letiltása, és hibernálás letiltása.
-
quailstorm
nagyúr
válasz HuMarc #10252 üzenetére
En meg egyre gyorsabban hasznalom a unityt, persze ettol meg fontolgatom az atallast.
A kersos start menu nekem is fontos.@Penge: A KDE gepigenye rohadt nagy. Laggolt a gts450en. Ellenben a winaero eldocog egy fx5200as geforceon. Egy rendszernel mindig le kell adni a lehetosegekbol hogy kb mindenki ugyanazt a lehetoseget es elmenyt kapja.
-
quailstorm
nagyúr
válasz Shrike7973 #10058 üzenetére
Alapból arra gondolok hogy optimalizálatlan az Unity. Win7-en is van röcögés 50MHz-nél, Win8-nál már nincs. Engem meg annyira nem zavar az a pár lag, de nálam kb az esetek 10%-a csak ubuntuban.
nouveau meg nyomja max órajelen mint süket az ólajtót, az se jobb sztem...[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz Shrike7973 #10056 üzenetére
Nem, nekem 486-os laptomom van 25MHz-en. Asztali gép, GTS450, és ugyanez. Azért mondtam. Csak mivel egy kártyát már elfűtöttem, gyakran figyelem az órajel és hőingadozásokat, ezért jöttem rá hogy mi okozza az átmeneti laggot.
(#10055) PuMbA: köcce, erről a repóról nem tudtam eddig. -
quailstorm
nagyúr
válasz Shrike7973 #10051 üzenetére
Nem lesz jellemző...
12.10-en nálam is a 313-mas driver a max, lehet a 319 13.04 only.
Egyébként meg rakd oda az nVidia vezérlőpult HW figyelő tabját az aktív ablak fölé, és nézd az órajelet meg a laggot. Az akkud érdeke. Bár az asztali gépben is ez a helyzet.
Windowson nálam is rendben van, most is kipróbáltam.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz Shrike7973 #10047 üzenetére
Örülj neki, mert azt jelenti hogy megy az energiatakarékosság. ~50mhz-en jó hogy szaggat. Terhelésre meg felkapcsol.
-
quailstorm
nagyúr
XDA-n azt látom hogy most kb Ubuntu 12.10-re vannak átállva a noob proof tutorialok, de Ubuntu 13.04-es is van már. Szerencsére túlléptek a 12.04-en. Ugyebár, annak a GRUB-ja összeveszik a 12.10-ével, és az meg nekem nagyon nem jó.
Mindent összevetve a következőt találtam ki. Összetákolom a vistámat, aztán lementem az ubuntu 12.10-et amíg nem fáj és tisztán újrahúzom nem fos 12.04-re upgrade-del. Majd leválasztom az utolsó elsődleges partíciót a 2 terás HDD-men. Most az adat NTFS partícióján van 550GB hely. Abból egy 80-90 még tán belefér. Akkor leszek bajban ha sokkal több hely kell EXT4-ben... Egy CM7+CM10.1+3 féle kernel forrása meg tud enni 200gigát... majd kiderül.
És még erre a baromsághegyre jön az hogy kb 1 hónapja megy egy full üres 80gigás HDD a gépben, ami várja hogy mikor rakom már fel az OSX-et rá Ugyanis a gépem elvileg kompatibilis.Láttok benne elvi hibát valahol?
Még egy kérdés... Ha ubuntu "elmegy aludni" és a jelszavas képernyőt mutatja, akkor nem megy a torrent kliens? Én ezt vettem észre.
beállítottam neki hogy kuss felfüggesztés meg jelszókérés, remélem jó lesz
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #10010 üzenetére
Csak a designját ne utálnám elsőre... még gondolkozok rajta mi legyen, nagyon úgyse vagyok berendezkedve még linuxra. Nem hagyta hogy átszokjak, inkább összefosta magát.
-
quailstorm
nagyúr
válasz fradi81 #10007 üzenetére
Osztán mivel barmoltam volna szét? Hónapokig nem is használtam, alig volt bekapcsolva...
Igaz hogy ez az a rendszer amin a semmitől széthullott az apt, nem tudott update-elni, és dist upgrade-del oldottam meg... még a végén újra kell húzni. Ilyenkor tudom rühelleni a linuxot. Windowson minden csettintésre működik, itt meg semmi, sose és sehogy. Valahogy engem nem szeret a rendszer... -
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #10005 üzenetére
szerintem is nagy az agymenés erre...
De szerintem itt is hagyom a csudába, Unity-vel elvagyok, steam bittorrent, net, videó, kép megy. Kernel és nVidia driver frissítés nem lesz rá. Megy fel mellé még egy 13.04 és lesz 6 rendszer a gépemen hát nem halok bele. Az meg majd kiderül milyen ubuntuval kell nekivágni a droid portolásnak, de őszintén remélem hogy nem 12.04-gyel. -
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #9997 üzenetére
Egyáltalán nem, pedig mérgemben felraktam a nightly verziót is, és ugyanaz. Ami durva, hogy az asztalra kattintva a háttér megváltoztatása sem csinál semmit, pedig annak állítólag az ubuntus cuccost kéne behozni, mert nem killeltem a nautilust és nem él a nemo. Ömm, az Unity alatt se megy. Itt valami gáz van. És nem megy az add desklets sem...
nem tetszik ez nekem, mi a f@sz van?
terminálból indítva a cinnamon-control-cenert meg semmi cinnamonspecifikusat nem hoz fel, ilyen rendszerbeállítások cucc -
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #9992 üzenetére
Nagyon nem volt
sudo apt-get install cinnamon-control-center
[sudo] password for quail:
Csomaglisták olvasása… Kész0%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása… Kész
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
cheese-common cinnamon-control-center-data gstreamer1.0-plugins-bad
libcheese-gtk23 libcheese7 libcinnamon-control-center1 libclutter-gst-2.0-0
libgstreamer-plugins-bad1.0-0
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
cheese-common cinnamon-control-center cinnamon-control-center-data
gstreamer1.0-plugins-bad libcheese-gtk23 libcheese7
libcinnamon-control-center1 libclutter-gst-2.0-0
libgstreamer-plugins-bad1.0-0Akkor kijelentkezek és megnézem. Most már csak a gnome3 bejezéseket kell eltakarítani. Köszönöm.
ééés semmi változás
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #9988 üzenetére
sudo add-apt-repository ppa:gwendal-lebihan-dev/cinnamon-stable
így adtam hozzá, és legutoljára gnome3 uninstall után ment fel, nem értem...
Előbb utóbb felkerül a 13.04 ez meg marad droidtákolásra, de azért nálam ez gáz. Mindig megmondja hogy miért jobb nekem a windows. Sokkal könnyebben mozgok odaát. Itt meg mindig van valami váratlan meglepetés...
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #9984 üzenetére
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #9984 üzenetére
nem sajnos...
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #9982 üzenetére
"panelen jobb gomb, panel beállításai is tökéletesek." már pedig az nem megy...
na mindegy később még jól jön a kép ha külföldi fórumra kéne dobnom a cuccot...csak azért kérdeztem mert visszakódorogtam win8-ra... de egyszerűbb lesz ott is összerámolni a bittorrent klienst úgy látszik...
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #9979 üzenetére
Akkor szimplán jön a kérdés. Nálad működik a cinnamon beállítása? A többi szerintem érthető. De screenshotot nem tudok küldeni, a login screenről sose lehetett, a tálcáról meg nem enged mert szar...
Ha nem érthető akkor mellékelek fotókat úgy tuti meglesz mi a baj. Kell? -
quailstorm
nagyúr
válasz quailstorm #9970 üzenetére
az én kérdéseimre sose válaszol senki? Mintha ott se lenne...
pedig cinnamon felhasználó van pár itt is -
quailstorm
nagyúr
Felraktam a cinnamont, eddig működik, ismerkedek vele. Ubuntu 12.10-ről van szó.
Csak előtte fenn volt a gnome3, és tönkrement, az nem indul. Hiába uninstalláltam a cinnamont, raktam újra a gnome3-mat, uninstalláltam és felraktam a cinnamont, a bejegyzése ott maradt a bejelentkezőképernyőn. Annyira sok az a 3 bejegyzés, hogy a kiválasztott ablakkezelőt leokézó gomb fele már benn sincs a képernyőn...az lenne a kérdésem hogy el lehet távolítani onnan a gnome3-mas bejegyzéseket?
A másik, hogy lenn van a panel szerkesztő, és ott hiába kattingatok a beállításaira, nem történik semmi sem. Gondolom ez se normális. Valami törlődött aminek nem kéne?
-
quailstorm
nagyúr
válasz kriszpontaz #9902 üzenetére
óóó nekem 8MB RAM van hozzá, úgy hosszabb (igaz 386dx+DLC)
Mi lett a topiccal? sok az OFF
-
quailstorm
nagyúr
válasz lionhearted #9860 üzenetére
Annyi baromságot olvastam hirtelen hogy feladom, nem az én asztalom. Az tuti hogy 12.04-en HD4xxx-szel gáz van, oda 13.1 kellhet. Meg az is hogy az AMD a 13.4-es driveren azt írja hogy supported ubuntu: 12.10. Márpedig ismerjük őket mi van ha valamit nem támogatnak...
ettől függetlenül van akinek működikeztet javaslom akik olyan bizonytalanok mint én. Majd az okosok eldöntik helyettem. Én meg maradok az nVidiánál és nem szólok be a dolgotokba.
nVidiánál is vannak gondok, de ott terminálból választok egy másik drivert(x-swat repo), és általában megy -
quailstorm
nagyúr
válasz lionhearted #9854 üzenetére
nem vágod hogy a 12.04-en nem megy neki majd a zárt driver? Legalábbis az AMD szerint.
-
quailstorm
nagyúr
válasz donceleger8 #9841 üzenetére
Ha nem is a kernel miatt, de 12.04-en nem fog menni a driver: [link]
Nekem soha nem volt AMD meg ATi kártyám csak kapálózni tudok, de láttam már zárt driverrel nevetségesen lassan teljesíteni. Meg itt a fórumban is volt valaki aki kernelt downgradelt és régi drivert rakott fel hogy menjen a TF2...
Az a hsz inkább a többieknek szólt. -
quailstorm
nagyúr
válasz donceleger8 #9839 üzenetére
természetesen nem lennének teljesítményproblémák, amennyiben be bírod lőni a drivert. Azt kéne megnézni hogy gyors beta driver hanyas kernelhez van a kártyádhoz mert a 12.04 még a 3.2-őt használja.
-
quailstorm
nagyúr
válasz donceleger8 #9827 üzenetére
először is nVidia vagy AMD a kártya? Ha nVidia akkor tudok segíteni, repókkal dolgozz: [link]
De a run fájl is megy, használtam már. Csak adni kell neki futtatás jogot(lehet nautilusban meg chmod +x-szel is). Aztán le kell ölni a lightdm-et, felrakni, és rebootolni. De ha megy a repó semmi értelme nincs.
Ne ijedj meg a termináltól, nem harap. -
quailstorm
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #9815 üzenetére
há mert gondolom linux alapon rakta fel azért...
szerintem az NTFS-3G-t kéne felraknia, de nem értek hozzá
-
quailstorm
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #9701 üzenetére
Az fura viselkedés. Na mindegy, ha valami gáz lesz úgyis szólsz nekünk De az már tuti live-CD-ről grub telepítés lesz, de már le is írta Kendek, nem hosszú, nem nehéz.
-
quailstorm
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #9690 üzenetére
amikor a linuxra mész egybôl indul? nincs egy kis menü? mert ha van, oda került be a windows.
-
quailstorm
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #9688 üzenetére
Tökmindegy a lényeg hogy értsed mit akarok... vagyis te mit akarsz.
Azt hogy a grub2-ben legyen olyan hogy ubuntu, meg windows 7 akármilyen kiadás
meg hogy a bootmgr-ben legyen olyan hogy windows 7, meg akármilyen linux amit most írtál be. Akkor nem lesz gondod késöbb. De leginkább írd be linuxba hogy
sudo update-grub és felejtsük el.(#9687) Kendek: most már értem, azt hittem a verziószámozás szorosabban kötődik a dologhoz. Igen van legacy grub is az EBCD-ben.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #9684 üzenetére
látod az ubuntu bootmenüjében a windows 8-at? Mert ha nem, akkor frissítsd, egy parancs
Később kellemetlen lehet ha frissül a grub, sorrended cserél a két rendszerindító és akkor meg windowst nem látsz.(#9685) Kendek: neosmartéknál is a GRUB az 1.99-is, a GRUB2.00 meg grub2. De biztos úgy van ahogy mondod, csak nem ezt tapasztaltam
onnan hogy felment a grub2, SEMMILYEN üzemelő bootmanagerem nem volt.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
az a gáz hogy erre már nem emlékszek pontosan hogy történt, mert az se biztos hogy aktív volt az a gomb hogy sda1.re rakja ne sda-ra...
de az 2 percbe telne neki hogy hozzáad 3 féle grub konfigot a win8 BOOTMGR-hez és kipróbálja hogy mi történik. Nálam tökéletesen megy.EDIT
(#9679) sz.balazs.95: ezt
persze értelemszerűen a megfelelő grubot válaszd, ha régi az ubuntu 12.04 vagy korábbi, akkor még a sima nem a 2-es.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
miért ne indulna el? Hozzáadja a grub bejegyzést windows alatt, átbootol linuxba, és frissíti a konfigját, meg ha szükséges, akkor a betöltőt is, olyankor az válik elsődleges rendszerbetöltővé. Nagyon sokszor kellett csinálnom, linux és windows telepítések, javítások miatt elállítódott párszor ez-az...
(#9674) sz.balazs.95: azt nem így kell írd be a számát, ez csak példa.
fdisk -l[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Baromság... macerás és semmi értelme. Max ha majd frissül a GRUB fordul a sorrend. De a 2 bootloaderes körjárat az kiválóan működik nálam több mint egy éve... egy titka van, a linux partícióra raktam a grubot.
De igen, az is megoldás amit írtál, csak nem szeretem, mert a grub(most az elsődleges) olyan tetűlassan jön be. (igen az az 5 másodperc zavar )
majd megfordul ha akarja -
quailstorm
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #9669 üzenetére
ne hallgass a többiekre, buták mint a tök
Vagy kézzel beírod a c:\boot\bcd-be, vagy az egyszerűbb megoldást használva, easyBCD-vel csinálsz egy gribra vagy gbrub2-re mutató linket.
download gomb -
quailstorm
nagyúr
Az a legjobb mikor megcsinálod, majd jön egy frissítés, és hazavágja az egész oprendszert
mucommander: ne erőltesd, amire csak lehet keress natív alternatívát, jobban jársz. Tudom hülyén hangzik, de amíg a berögzült appokat akartam, addig én is csak szívtam.Az intel IGP az elsődleges VGA. Kikerülni/kikapcsolni nem lehet, csak rajta keresztül belenyúlni az nVidiába. Én utálom ezt a megoldást. Bár windowson többnyire működik. Energiatakarékosságra tényleg jó.
a bumblebee meg nem egy laptopon nem tud mit kezdeni az nVidia kártyával...Esetleg próbáld meg felrakni a legeslegfrissebb nVidia drivert. Asszem 319 beta.
A Steam megmenti a platformot, remélem még nem formáztad a merevlemezt.
nV 319 beta with optimus support!
Takarítsd le a picsába az összes drivert, tiltsd le a nouveaut(open source nvidia driver). és csináld amit a valve írt. ez a repója de a parancsokat fentebb linkeltem.
-
quailstorm
nagyúr
Úgy beszélsz akár haverom. Csak 16 éves. Neki se akar menni a GT525m...
Ikont kirakni? Elindítod az appot, jobbklikk a sávon, rögzítés. Vagy kihúzod a dash-ből. Szóval ne olyan bonyolult az.
Esetleg egy cinnamon vagy gnome 3 shellel még próbálkozhatsz, bár driver nélkül felesleges...
Szerencsére unokatesóm laptopjában nincs IGP csak 9600GT, az repül mint az atom. Az én gépem szintén. Így ismertem meg, más benyomás.A VGA driverről meg az intel, a chipsetgyártók és a laptop gyártója tehet. Az nVidia mindent megtesz, linuxon más alternatíva nincs. Egyszerűen nem látnak üzletet a linuxban.
-
quailstorm
nagyúr
Most hadd ne kelljen tapsikolnom mert működik a számológép... Hol van ez a használhatótól? Viccből fel lehet rakni, felhívni egy számot, kattintani egy fényképet, de semmi egyéb.
Nagyot fog szólni? Nem hiszem. Csak hogy jó lesz. De ilyen állapotban nem hoz tűzbe. Ugyanis nem ubuntu, hanem android mod... Majd ha natív lesz teljesen, úgy ahogy egy normális rendszerhez illik, waylanddel meg Xorggal.
Az a gáz, hogy széthypeolták az egészet, és ott se tart, mint egy Nemo N900-ra... Viszont a Jolla meg ma jön ki. Szal kissé le vannak maradva, csalódtam bennük.
A jelenlegi helyzet az, hogy van egy UI demózására alkalmas szarkupac, amit lelkesen addig moddoltak, hogy ne legyen annyira bazi égő. Még ennek idő kell.
félre ne értsd, nagyon szeretnék én ubuntu touchot használni, csak amíg nincs csak egy droidra épülő UI demó, addig nem értem minek ezért egy telót szétbarmolni. Simán lehetne egy droid app is, és sokkal több emberhez jutna el... -
quailstorm
nagyúr
Én windows alatt próbáltam egy Ulead csomaggal(videoszerkesztő, digitalizáló video studio+a hardver, egy külső cucc. Meg volt Leadtek winfast TV2000-rem. Eredmény: inkább nézem a VHS-t. KUVVA sok helyet felemésztett, és kb olyan a minőség, mintha egy bénább telefonnal felvettem volna a tv képét. Laggos és részlettelen. De legalább annyit foglal mint a blu-ray, és nehezen szerkeszthető mert lezáratlan mpeg...
Ezek után mit vársz a linuxtól? -
quailstorm
nagyúr
válasz God Vazzeg #9043 üzenetére
Gnome commanderből is? Nomeg a másik amit hiányolok a printscreen küldés ctrl+v-vel. De akkor majd rálesek megint. Pedig 4.1-essel is küldtem már fájlt és unityt használok...
-
quailstorm
nagyúr
válasz szoke12 #8997 üzenetére
Sose tudtam hogy létezik, pedig használok piriform cuccokat... Remélem működik is. Csak általában a népszerű fizetős alkalmazással kezdek, mert az a tuti.
Partíciókezelésből is van egy rakat app, egyik se teljes. Ezek a mentős cuccok is ilyenek.
Eddig vagy 4 féle kell nekem 2 rendszeren... -
-
quailstorm
nagyúr
válasz Penge_4 #8482 üzenetére
Jól elvagytok, hagyjátok békén torrentezni, ő baja. A kliensprobléma az ne annak legyen már a függvénye, hogy mire használja.
Mellesleg én is töltöttem le olyan szoftvert, ami megvettem, miután a szomszéd hülyegyerek eltörte a DVD lemezt... Néha előfordul, véletlen, szökőévente -
quailstorm
nagyúr
Ha netán HDD számot csökkentenék a gépemben, és nem lenne szabad fizikai partíció a swap-nak, akkor mit csinálhatok? Mehet logikaira? Vagy hagyjam a csudába, mert 3GB RAM-nál nem is kell? Jelenleg 12.10, de előbb utóbb 13.04 lesz.
-
quailstorm
nagyúr
válasz Penge_4 #8285 üzenetére
Nekem jó volt, mert azelőtt elvártam hogy minden úgy működjön mint windowson. Pedig szinte semmi nem olyan. Így már könnyebb bármilyen ablakkezelőt használnom. Azt meg elhiszem hogy a KDE profi, hiányolok is pár dolgot még unityből, de összességében átlátható, használható, és gyors. Meg van a jobbra balra dobom az ablakot gesztusvezérlés, az nekem egyelőre elég.
Nekem GTS450-en laggolt a KDE openSUSE-val. Ubuntuval még nem próbáltam. -
quailstorm
nagyúr
Persze, kényelmes (lenne nekem is ha nem laggolná szét a fejem), de aki éppen most akar rászokni a linuxra, annak nem biztos hogy jó. Próbáltam Nekem hetekig tartott egy olyan korszak, amikor egymás után pakoltam fel a linuxokat, mert nem tetszett. De csak mert nem windows. A nyers Ubuntu volt a legjobb a gondolkodásmód megváltoztatására.
-
quailstorm
nagyúr
válasz King Unique #8278 üzenetére
KDE nálam laggol, ennyit tudok mondani. Unity Gnome3 alapú, az meg repül. Én visszaraktam a gombokat jobb oldalra, nekem így jó.
-
quailstorm
nagyúr
válasz King Unique #8275 üzenetére
Az hogy melyik ubuntu, vidkártya szempontjából mindegy. Az már nagyobb gáz ha windows alatt nem megy, pont ott kéne neki. 2 havernak van optimusos laptopja, nekem sose volt, de windows alatt simán megy, linuxon meg egyelőre csak az intel hd akar.
Én 30GB-ot adnék neki, az bőven elég lesz apponak, meg minimális dokumentumoknak. De 40-50-nél többet windowsos berendezkedés mellett nem érdemes.
GRUB megkérdi hova rakja magát, a kettest nem tudom, mert az distribúciófrissítéssel került fel, és szét is barmolt mindent. De Win-t újrarakni nem kellett. -
quailstorm
nagyúr
válasz King Unique #8273 üzenetére
Véleményem szerint nem lesz gond, én quadro bootolok, de nem sokáig, mert veszek egy 2TB-os HDD-t az 1TB-os helyett.
Win8-ot nem ismerem, még nem volt helyem felrakni, de elvileg normális gépen UEFI-t leszámítva olyan mint a 7. Elvileg az is NT6 származék. Szóval a BOOTMGR indul a géépel, és onnan válaszot hogy 7 vagy 8,+memtest. Így van?
Mert akkor le kell vágni egy partíciót ubuntunak, pl EASEUS partition wizard-dal. Az legyen EXT4. Majd felrakni a tetszőleges Ubi 64-et. Ezek után kapsz egy olyat, hogy géppel indul a GRUB2, és ott ki lehet választani a 2 win-t, amiből az egyik fake lesz, a másik megy a BOOTMGR. Oda be tudod rakni a GRUB2 bejegyzést ha tetszik, így lehet oda vissza váltani a 2 manager közt. Ezt az EasyBCD programmal teheted meg, azon a rendszeren, amihez a BOOTMGR tartozik(gondolom nálad a win8).
Viszont ebben az esetben a GRUB2-őt a partícióra érdemes telepíteni, nem az MBR-be, mert akkor eltűnik a BOOTMGR és lehet szívni. Hiren's boot cd-n van egy live, meg a Lenovo helyreállító lemez megoldja a vistát és a 7-et is.
Gondolom nVidia optimusod van, ahhoz a Bumblebee illesztőprogram szükséges ubuntu alatt.
Adatot menti tudsz live rendszerrel ha baj van. De szerintem nem lesz.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Asszociációs játék. :)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- TCL LCD és LED TV-k
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Windows 10
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest