- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
válasz
Tuninger #34421 üzenetére
Igen, úgy néz ki. Pedig nincs rajta. Egyedül a "pro mist", de attól max elmászna minden szín.
A stabi meg tök érdekes, mert elvileg így dupla stabi lenne. OIS + gimbal, és mégis röcög.A 709 színprofil miatt lenne jó a blackmagic, meg egyéb beállítások miatt is.
Lehet váltani kell akkor teleofont. De nagyon nem akarok. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Speeedfire #34420 üzenetére
Olyan mintha valami extra szín szűrő lenne rajta. Az uccsó felvétel egyébként jól néz ki.
Használd a gyári appot a blackmagic helyett, ez alapján, mert a stabi is pocsék. -
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
még mindig a telefonos videózással szenvedek. Hátha valaki tapasztaltabb, mint én
Gimbal: dji osmo mobile 7p
Telefon: xiaomi 13t pro + diy pro mist
App: blackmagic 4k 30 fps 709 szintér1/60, F1.9, ISO 125-650, WB6500-10000
A színek nagyon mutedek 709-hez képest, wb10000 mellett már mintha látszódna valami. De egyes helyeken, mintha szelektív lenne, pl van ahol a kék plakát kb rikít.
Illetve nagyon finom léptek mellett is, mintha röcögne a felvétel OIS mellett is. A telefon 200g még csak az se lehet, hogy túl nehéz a gimbalnak.Vajon miket ronthatok el?
[link]
Kezdem úgy érezni, hogy full n00b vagyok. Pedig a sony-val egész jó still snitteket tudok csinálni. -
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza #34417 üzenetére
Vagy 20 éve használom az ffmpeg-et, heti szinten..
Azok a legjobb programok, amikről mindig menet közben derül ki, hogy még mi mindenre is jók
Resolve nincs is letöltve... -
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #34417 üzenetére
Oké.
-
hibavissza
veterán
Ha nem akarja megérteni, és kiröhögi azt, aki a számára legszimpatikusabb, nem mellesleg a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást ajánlja, azzal nem tudok mit kezdeni.
Parancssorozni ott van értelme, ha valami a napi rutin részét képezi és/vagy tapasztalt legalább egy programnyelvben. A kérdésekből egyik eset sem derült ki. Elmondás alapján a szoftver már ott van a gépén csak nem tudta használni valami rejtélyes okból. Nem mellesleg az ffmpeget is le kell tölteni...innentől tök mindegy, h 80 mega vagy 8 giga. Sztem. Szerencsére nem vagyunk egyformák.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #34414 üzenetére
Ha nem akarod/akarjátok megérteni, és kiröhögöd azt, aki a számára legszimpatikusabb, nem mellesleg a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást választja, azzal nem tudunk mit kezdeni.
Nincs itt semmi parancssorozás. EGYSZER megírja a kétsoros scriptet (ami - valamelyest hozzáértő lévén - addig sem fog tartani, míg feltelepítene és beállítana egy Resolve-ot, vagy hasonló programot), és utána EGY gombnyomás a parancs, ez esetben a LUT-os lejátszás azonnali indítása. Nem kell 5-10-20 másodperceket várni, míg feláll a szoftver, ami full overkill ebben az esetben.
-
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza #34412 üzenetére
szerencsére ilyen vagyok
nem vagyunk egyformák..
egy színkorrekcióért nem fogok 8gigát felpakolni, lol -
hibavissza
veterán
válasz
Márton #34400 üzenetére
Teljes Resolve nálam 8 GB. Terás SSD-k és 300 GB-os játékok korában ez lepkefing. Vegas nem tudja lejátszani? Ott van a gépeden....nem értem minek bonyolítod az életed? Másrészt minden videolejátszóban van egy alap kontraszt, szaturáció állítás. VLC-ben, Elmediában biztosan. Azzal szerintem fel lehet húzni annyira a Log-ot, hogy látszódjon normálisan.
Én háromszor felteszek egy 8 GB-os appot, minthogy kikuglizott kódsorokat parancssorba kopiszpészezzek, majd rendszergazdaként elfutassak. Parancssor annak való aki képes hibamentesen, saját kútfőből programsorokat begépelni vagy legalább értelmezni. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #34410 üzenetére
Nem értek az ffmpeghez, csak handbrakenél játszadoztam a különböző encoder paraméterezésekkel, de nekem úgy tűnik hogy a hardveres encoder használatához kb mindennek default értéken kell lennie. Kb semilyen paraméterezést nem vesz figyelembe. Valószínűleg a LUT support is ezért kell hogy izomból fusson, mert nem lehet ráerőltetni a hardveres gyorsításra.
-
Stauffenberg
nagyúr
"Ja, és ahogy magad is írtad, nem nagyon van más megoldás LUT-tal lejátszásra."
De, macOS-en és az is ugyanerre a Github libraryra épül. Az IINA is csak egy FFmpeg alapú open source lejátszó, csak van hozzá egy teljesen minimalista, de használható kezelőfelület (ami mellékesen szép is). Tud LUT-ot alkalmazni, de az M1-es Mac-en kifekszik a teljesítmény (gyanítom olyankor lekapcsol a HW decode). Ettől függetlenül nekem a go-to lejátszóm, mert tök jól lehet vele playlisteket csinálni, transzkódoláshoz meg Handbrake van (erről még írok két sort).
"Én inkább örülök neki, hogy legalább ezzel meg lehet oldani, és nem is olyan bonyolult."
Én egyáltalán nem bánom, hogy az FFmpeg meg az FFplay létezik. Én inkább arra akartam kilyukadni, hogy ezek a Linuxról eredő közösségi dolgok addig nem kapnak rendes kezelőfelületet, amíg macOS-en valaki ki nem találja, hogy kéne. Vicces, hogy a másik ilyen említhető példa a Handbrake, ami szintén az FFmpeg-en alapuló, kezelőfelülettel ellátott transzkódoló app, aminek szintén van Apple kötődése a fejlesztés korai szakaszából. A cél az volt, hogy ne parancssorból kelljen vezérelni.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #34407 üzenetére
Vannak dolgok, amikhez épp ennyi kell, és csak felesleges bohóckodás egy grafikus felület. Nekem is be van építve kb. 30 saját ffmpeg script a rendszerbe és egy gombnyomással már futnak is a kellő parancsok. Egy sima transzkódoláshoz, összefűzéshez, átméretezéshez, stb. nem kell több. Ez szerintem nem igénytelenség.
De ez az ffplay-es lejátszó is teljesen jó. Billentyű parancsokkal megy minden, amire egy átlagos embernek szüksége lehet (play, pause, 10s előre-hátra, 1m előre-hátra, hangsáv váltás, teljes képernyő, mute, stb.). Ráadásul még keresősáv is van, csak nem látszik.
Ja, és ahogy magad is írtad, nem nagyon van más megoldás LUT-tal lejátszásra. Én inkább örülök neki, hogy legalább ezzel meg lehet oldani, és nem is olyan bonyolult.
-
Márton
nagyúr
válasz
Stauffenberg #34407 üzenetére
Arra teljesen jó, hogy most átpörgessem a klipeket a családnak és ne kelljen bazinagy vágóprogit telepíteni, csak emiatt. Nekem az lenne értelmezhetetlen.
-
Stauffenberg
nagyúr
"Onscreen vezérlés nincs, de az alap dolgok mennek"
Dolgok amikért gyűlölöm a Linux-eredetű open source projekteket. Mondjuk legalább macOS-ig eljutva ezek már kapnak egy rendes kezelőfelületet, hogy ne scriptekkel és parancsokkal kelljen zsonglőrködni.
Számomra értelmezhetetlen ez az igénytelenség arra, hogy valami használható is legyen, ne csak tudjon szép trükköket ha kitúrod a Google-ből a hozzá való scriptet.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Márton #34396 üzenetére
ffplay-jel meg lehet simán oldani: [link]
Ennél egyszerűbb/fapadosabb megoldás nem hiszem, hogy létezik.Megírtam egy minimál parancsot (benne a kívánt LUT-tal), és beraktam Windows Context Menübe, így egyszerűen jobb gombbal indítható a lejátszás. Onscreen vezérlés nincs, de az alap dolgok mennek: [link]
-
Márton
nagyúr
válasz
Stauffenberg #34401 üzenetére
Gemini-t megkérdeztem, azt mondja a 4.0 nightly VLC tudja, de én nem találom benne.
Meg hogy az MPV is, de azt macera telepíteni vagy csak én vagyok gyenge hozzá. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Márton #34400 üzenetére
Pedig valószínűleg nem létezik az amit keresel (pár hónapja én is futottam ezzel egy kört, semmi). MacOS-re van az IINA, ami képes LUT-ot alkalmazni a lejátszott anyagra, de nem úgy, ahogy neked kéne, hogy metaadatok alapján válogasson, hogy mire-mit alkalmaz.
(Ráadásul nálam a LUT alkalmazásával diavetítésbe megy az egész egy M-es procin)Az IINA amúgy csak egy szebb, macOS-re forkolt MPV/FFmpeg, szóval elvileg valahogy Windowson is megoldható, de szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a neked kellő módon.
De én is azt mondanám, hogy Resolve a megoldás, abban már azelőtt tudsz LUT-ot alkalmazni, hogy kitennéd a timeline-ra a clipeket. Tömegesen kijelölsz annyit, amennyit kell, rárakod a LUT-ot és kész. Van full screen preview lejátszás is.
-
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza #34399 üzenetére
ágyúval verébre, csak ennyi.
médialejátszót keresek, kicsit, könnyűt, akár portable-t.
nem akarok csak emiatt resolve-ot telepíteni, még ha ingyenes is. -
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza #34397 üzenetére
"médialejátszó"
kösziamúgy Vegas-t használok..
-
Márton
nagyúr
Megjöttem egy heti anyaggal a Wörti-tóról, többségében Action4 dlog-m, Action1 dcine, Mini4 pro, stb.
Gyorsan végigpörgetném a családnak, hogy mégis mit vettem fel, de ugye fakó, kontraszttalan az egész..Még vágás előtt:
1. Létezik olyan médialejátszó win alá, ami esetleg kezel LUT-ot, vagy egy kicsit "kipofozza" az anyagot nézhetőre?
2. És ha igen, tudja-e hogy melyik fájlra, mit alkalmazzon, vagyis az mp4 metadata tartalmazza azt, hogy ez most milyen colorspace, gamma, stb?
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #34392 üzenetére
Én mindkét A7III-ban szimultán írok egy SD-re és egy adapteres Micro SD-re (ha netán olyan eszközbe kéne átdugni, amin nincs nagy SD foglalat). Mind a négy kártya ugyanolyan sebességű 256 gigás SanDisk Extreme Pro. Ezekkel elleszek egy darabig.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #34392 üzenetére
Amit én hiányolok az egy 0,5 vagy 1TB-s beforrasztott tárhely, ami magasan teljesíti az összes váz által igényelt kritériumot a gyors működés mellett, amellé jöhet egy micro sd backupnqk. Számomra az lenne az optimális.
-
hibavissza
veterán
Pana 85 1,8 nagyon tetszik. Nyitva oldschool, rekeszelve borotva. Remek színei vannak. Kötelező.
-
hibavissza
veterán
Belegondolva aláírom, hogy aki zsák számra használja az SD-t annak esetleg praktikusabb, de a mai filléres 128 GB-os SD kártyák világában nem kell zsákszámra használni. Ez valami múltbéli csökevény, mint a mikro USB. Ráadásul videózáshoz lehet nagyobbat venni vagy profi módra eleve SSD-re rögzíteni. Nagy SD kártya monnyon le.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #34388 üzenetére
Mi a probléma az eredeti mérettel? Jól írta az AI, microSD mint rendszeresen kézzel használt eszköz túl kicsi. Kb ahogy a bankkártyák se lettek 50 év alatt kisebbek, ez az átlagnak a praktikus méret. Üzletileg se lehetne nyerő ilyen vázat gyártani, egy új szabvánnyal bekorlátozni, ami eleve inkább elavult, mint előremutató és nem sok haszna van.
Szerintem a foglalata, csatlakozók kevésbé bírnák a ki-be cserélgetést. Sebességben meg mindig elmarad a normál kártyától. A cfexpress se lett kisebb, inkább nagyobb.
Mint felhasználónak nekem jobban számít a sebessége, kapacitása, minősége, mint a méretének csökkentése, az sohase zavart. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #34388 üzenetére
Mondjuk microSD-ben egy kategóriával lassabbak a kártyák, v90-el még ott nem is találkoztam, a Cfast sebesség meg nagyon távol van.
nem mintha átlag halandónak szüksége lenne rá, de másképp hogy erőltetnék rá a userre az új kártyákat/olvasókat? -
hibavissza
veterán
Miért van nagy méretű SD kártya a kamerákon? Feleslegesen adapterezgetni kell. Nem találtam rá technikai magyarázatot csak azt dobta az éjáj, hogy a kamera gyártók szerint a vásárlóik vakok és bénák.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #34386 üzenetére
Köszi!
Én is igyekeztem a Resolve felé terelni, de ő is olyan hülye, mint én, hogy még mindig Premiere Pro-ban dolgozik. Erről a CST-ről már néztem anyagokat régebben, meg szerintem itt is volt téma párszor. Így tényleg tök egyszerű "átforgatni" a felvételeket.
Akartam kérni tőle teszt videót, hogy én is rá tudjak nézni, de nem adhat ki még egy képkockát sem. Sajnos így elég nehéz lesz segíteni. Tuningerrel már sóhajtoztunk is egy sort rajta.
-
Stauffenberg
nagyúr
Ha Resolve mellett döntenétek, akkor nagyon sok jó anyag van CST-re (Color Space Transform) a Youtube-on.
Input oldalon megadjátok miből (color space és gamma), output oldalon pedig mire szeretnétek transzformálni. Ha a grade is Resolve-ban menne, akkor legyen egy input CST node a legelején (input BT2100, output DaVinci Wide Gamut) és egy output CST (input DaVinci Wide Gamut, output Rec709) node a végén és közéjük pakolni az összes grading/coloring node-ot. Fontos, hogy a legvégső output CST node kimeneti oldala egyezzen azzal a színtér/gamma beállítással, amiben exportálni szeretnétek.
Mint látod így át lett váltva az egész DaVinci munkaszíntérbe az elején és azon dolgozod meg az anyagot és onnan visszaváltod a legvégén. Lehet bonyolultnak hangzik, de tök logikus amikor már látod magad előtt. A munkaszíntér olyan hatalmas, hogy elkerülhető vele a clipping. -
vond
MODERÁTOR
Rec/BT.2100-ból hogyan lehet a legegyszerűbben Rec.709-et csinálni, lehetőleg Premiere Pro-ban, átkonvertálás nélkül, de ha máshogy nem megy, jöhet a megoldás Resolve-ban is, vagy más progiban.
Egy ismerősöm kapott 2100-as HLG anyagokat, amivel 709-es timeline-on kellene dolgoznia.
Köszi!
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Elektrosokk #34383 üzenetére
Az NTG egy magasabb szint, jobb izolációval, állítható jelszinttel. Ha hajlandó vagy megfizetni, azt kell venni.
Mi az hogy fix? azt veszi ami előtte van, mondjuk 60 fokos szögben, oldalra elnyom. Curtis Judd tesztelte az NTG-t és a Go II-őt is, de biztos vagyok benne ha böngészed a videóit találsz jó, olcsó alternatívát
Ha az a kérdés fixnél, hogy forgatható e: nem.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
Stauffenberg #34380 üzenetére
Ne is mondd.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Elektrosokk #34379 üzenetére
Végy egy jó Rodeot. Örök életre kiszolgál és szól úgy mint a régi Videomic Pro, csak nem kell bele elem.
Egyébként meglepő mennyire fontos a jó felfüggesztése a mikinek, én pl a Takstarral nagyon sok nem kívánatos zajt tudok összeszedni azzal hogy mozgatom a kamerát -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Elektrosokk #34377 üzenetére
Segíteni nem tudok, de ilyenkor vagyok nagyon hálás azért, hogy a barátom akivel együtt szoktunk forgatni zenész, minden audio dolgot rá lehet hagyni.
Ez az amivel a lehető legkevésbé szeretek foglalkozni.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Elektrosokk #34377 üzenetére
Na várjál, most akkor környezet hangokat akarsz felvenni, vagy azokat kizárni?
Doksira a puskamikik a legjobbak, a Boya BY-MM1, a Rode Videomicro, Takstar 598.De lehet az is elég ha az XH2s hangját dolgozod fel egy kis utólagos zajszűréssel.
Mi lesz a téma?
-
Elektrosokk
veterán
Egy hètvègèt forgatnèk pár emberrel, dokumentarista stílusban. Milyen mikrofont ajánlanátok? X-H2S setup lesz.
Nem lesznek interjúk, csak a tágabb környezetet szűrnèm kicsit.
-
Hedon
tag
Sziasztok!
Ha a rendszerbeállításokban 4K-ra állítom a felbontást, de a monitorom csak 1080p magas, akkor a képernyőfelvétel 4K felbontású lesz, vagy a monitor felbontása korlátozni fogja?
A Copilot és a Chatgpt szerint ezt csak virtuális monitort használva sikerülhet, mert egyébként a monitor felbontása lesz a maximum, a Gemini szerint viszont sima liba, a felvétel 4K lesz. -
Speeedfire
félisten
válasz
Stauffenberg #34373 üzenetére
Félreértés ne essék, szeretem a davincit. Előtte vegas-t használtam, teljesen más liga.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Speeedfire #34372 üzenetére
Folyamatosan szivárognak le a korábbi évek menő funkciói az ingyenes verzióba (ami így is többet tud, mint sok más helyen egy fizetős NLE).
-
Kukcaman
senior tag
Davinci használók. Valaki használta már ezeket a funkciókat? [link]
Ez az autopod és a beszéd hang cseréje elég jónak tűnik. -
MrChris
nagyúr
válasz
Tuninger #34368 üzenetére
Köszi, így jártam el. Hosszú snittek, gyerek ugrabugra. Eddig rövid videókhoz Neat-t használtam, azt még kivártam, de ebben az esetben már túlzásnak éreztem szerény gépemen. Resolve-on a 16 mellé betettem még 32gb ramot, határozottan érezni a kevesebb várakozást ahogy kattintgatok.
-
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
MrChris #34367 üzenetére
Röviden:
Hosszan:
Minél több frame annál jobban terheli a gépet, ez elég egyértelmű. Viszont 1-2 frameshez még elég a "faster" motion estimation type. Persze betterrel kevesebb a képhiba, de itt még alig kiszúrható a különbség, ellentétben az 5 framessel, viszont jó 30%-al gyorsabb a faster azonos beállításon.
A motion range nem befolyásolja a sebességet, érdemes medium / largera rakni, és maga a beállított érték sem.Spatial NR-ből a faster 2-es Luma, 10-es chroma érték szépen feltakarítja a compression zajt, viszont felette nagyon csúnyán rombolja a részletet, nem érdemes használni
A Better az olyan 24-35 közötti értéken kultúráltan szűr, de azért a temporallal szemben itt tűnik el részlet rendesen.
Enhanced: én nem vettem észre minőségben különbséget a betterhez képest, de fele olyan sebességű.
UltraNR-t nagyon keveset teszteltem mert eszméletlen lassú és ha jobb eredményt is ad a betternél, nem éri meg a ráfordítást.Hogyan szűrsz zajt:
Az első nodera rakod, beállítod szépen faster, 2 framesre és elkezded húzni a csúszkát lassan felfele. Közben vagy vizslatod belezoomolva a a képet vagy méginkább a waveform monitort nézed, hogy amikor letisztul, onnan visszább lépsz néhány értéket és az lesz a frankó. Felesleges túltolni az NR-t
A motion sliderrel is lehet játszani, ha lefele húzod akkor kevesebb képmozgást tekint zajnak, ha feljebb, minden mozgást zajnak tekint. Olyan 35ig le lehet küzdeni 50-ről normális esetben, de ha marad 50-en az is korrekt eredményt fog adni.Ha sok mozgás van a képen menjen a Better, ha nagyon zajos a kép lehet emelni a framek számán, ha használhatatlan zajtenger akkor 100ra azt a slidert és 100-ra a spatialt is, nálam már mentett meg ISO6400-as gopro felvételt.
Fontos hogy mind a sebesség, mind a minőség függ a timeline felbontástól. 1080p timelineon sokkal gyorsabb az NR, akkor is ha 8K a forrás, cserébe jobban is rombol. De azt is érdemes figyelembe venni, ha magas a zaj akkor élből messze vagyunk a valós 4K felbontástól, elég a 1080p
4K timelineon előfordulhat hogy nem látod rendesen a temporal NR hatását a preview windowsban. Én már futottam bele, tényleg csak render után látszott normálisan.
4K feletti timelineon bár még szebb eredményt lehet kapni, olyan terhelést ad a gépnek hogy nem éri meg használni. Hozzáteszem, már a 4K TL is megeszik 8GB VRAM-ot ha van rajta grade.
Fontos, hogyha nagyon zajos az anyag és túlhúzod az értékeket akkor warpolni, tekeredni fognak a textúrák, mert az algoritmus azt hiszi a zaj is a képen lévő mozgás része. Ezért érdemes kisebb értékekről indulni.
-
MrChris
nagyúr
Resolvban zajszűrésnek milyen értékeket állítsak be úgy, hogy render időben optimális legyen?
-
ben2
tag
válasz
Stauffenberg #34353 üzenetére
Itt a cégnél is keményen beleálltak az AI fejlesztésbe (cégeket is felvásároltak, ezerrel bővítik a hardvert, szóval nem kispálya), mi meg kérdezgetjük, hogy szuper, mikor fog az AI magától rotózni, keyelni, feljavítani a clipelő highlight-okat, leszdeni a zajt a részletek elmosása nélkül, neurtal gradelni a klienstől érkező random anyagot, kamera profilokat egymáshoz szinkronizálni, stb., stb. Tehát amit már másnap használhatnánk. (Mert ugye a "Will Smith spagettit eszik" tartalomra viszonylag alacsony az ügyfél igény.)
A válasz mindig az, hogy hát vannak biztató tesztek, de ha mozi minőséget akarsz (4-6-8K 16 bit), akkor baromi messze vagyunk egy megbízható modelltől, mert egyszerűen nincs elég valós training adat és horror számítási kapacitás kell hozzá.
A training adat ráadásul kritikus, mert a google, facebook és tsai szimplán lopnak, így viszonylag gyorsan tudnak látványos eredményeket produkálni, de ha egy stúdió beletol egy projektbe 200 millió usd-t, akkor nem fogja kockázatni, hogy valami Gipsz Jakab beperli 300 millióra, mert hogy az ő fingós videójával is trainelték a modellt.
Sőt, már ott tartanak, hogy mondjuk fiatalítás, kaszkadőrön arc-csere, stb. esetén ha van egy Tom Cruise-al trainelt videód a Mission Impossible 7-hez, azt nem használhatod fel a Mission Impossible 8-hoz, ha közben más lett a gyártó cég, elölről kell kezdeni az egészet.
És így tovább.
Az egész AI hype-al szerintem az a probléma, hogy az ember hajlamos a saját intelligenciáját belelátni egy rendszerbe, és ha az egyes - számára nehéznek tűnő - feladatokat meg tud oldani, akkor fel sem tételezi, hogy az egyszerűbb, mechanikusabbakkal nem boldogul.
Pl. próbálj akármelyik AI-val olyan fotorealisztikus analóg órát generálni, ami pontosan 15:20-at mutat. El fog hasalni, mert a net ugyan színültig van analóg órák képeivel, de a többségükben a kis és nagy mutató felfele áll valamilyen V alakban, mert úgy néz ki jól a fotón, a training adatokat ezek a képek dominálják, így az AI nem tud mit kezdeni azzal, hogy 15:20. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #34364 üzenetére
Abból láthatod milyen brutálisan alexpózik az iphone hogy aztán a multiframe NR-rel kinullázza a zajt a sötét részeken.
Annyi az egész hogy átrakod Adobe Colorra, felhúzod az expót úgy hogy normálisan nézzen ki és onnan kezdesz dolgozni.
Holnap megnézem mennyiben tér el a kép ha mondjuk adok neki egy Canon vagy Sony RAWot -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
nozs23 #34363 üzenetére
Ja jó, oké, máshol kerestem, de köszi a tippet. Amúgy ez csak ugyanazt csinálja, mint amikor rárakok egy random presetet, bizonyos helyzetekben egész jó, de amúgy sokszor csak marhára sötét lesz, de annyira, hogy csutkára ki kell tekerni a slidereket, hogy visszahozzam és ettől szintén nem lesz túl szép a tonalitása. Szóval marad a zsonglőrködés.
-
nozs23
addikt
válasz
Stauffenberg #34362 üzenetére
Ott van az. Utolso opcio: profiles.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #34361 üzenetére
Mobilos Lightroomot használok a telefonos fotók 99%-ra, ott ilyen nincs. Azzal főzök ami van. Egy utazásra mondjuk nem viszek laptopot, hogy megszerkesszek 1-2 posztot.
De mindegy is, ez valóban nem videós téma. Átvihetjük másik topikba, de pillanatnyilag nincs is több gondolatom hozzá.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #34360 üzenetére
Ha lightroomot használsz ProRawhoz, elég csak itt lehúzni a slidert 0-ra és megkapod a képet az appleös tonemapping nélkül. Vagy elég átrakni adobe colorra és lehet vele úgy dolgozni mint egy MILCes képpel.
De lassan ezt a témát egy másik topicban lenne illendő folytatni.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #34359 üzenetére
"Fun, de mindig a gyárihoz terek vissza ha fontos az adott pillanat elkapása"
Én is. Amíg Androidon voltam, volt egyetlen olyan portolt Gcam build, amiben minden működött, de sem előtte, sem utána nem volt ilyen, valami mindig bugos volt, amiért a gyári és nem gyári kamera appok között kellett ugrálni.
Most iPhone esetén ugyanez van. Letöltök egy ígéretes kamera appot, de csak fotózni tud. Vagy csak videózni. Vagy csak simán hiányzik valami, amit a gyári kamera jobban tud (pl: kamerák közti váltás finomsága). Aztán megunom a faszba' az egészet, hogy minden szituációra készüljek fel 3-4 applikációval.
Mindig visszatérek a gyárihoz és legfeljebb fontosabb fotókat ProRAW-ban sütök el, nincs úgy agyonélesítve és a túl agresszív tone mappingot meg kiszerkesztem görbézéssel meg HSL-el amennyire lehet.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
nozs23 #34357 üzenetére
Szterintem kb mindenki úgy használja, én is
Stauffenberg: sajnos csak annyi a trial hogy 33 napot kapsz 30 helyett. Vagyis beterheli az előfizetest amit választasz, nincs ingyenhasználat. Ami szerintem szemétség. Én most dobtam rá az első hónapra egy 3 hónaposat, hátha a nyáron megunom.
most párhuzamosan használom a (Not Boring) Camerat, az Adobe Indigot, a Pearlat és a gyári appot. Fun, de mindig a gyárihoz terek vissza ha fontos az adott pillanat elkapása…
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #34356 üzenetére
Apple stílusban a 14 Pro Max-em nem kapta meg a fejlettebb képstílusokat.
Ma reggel már egyetlen fotó elég volt, hogy a telefon túlmelegedjen, elkezdett szaggatni a rendszer és bárhova böktem, 2-3 másodperc csúszással reagált (appon kívül is).
A Pearla-t nem próbáltam, le van töltve, de a trialt akkor lőném el ha több időm lesz. Log nem érdekel telefonon, de ez a belső LUT-ozás igen. -
nozs23
addikt
válasz
Tuninger #34356 üzenetére
Mar az elozo szeriakon is erdemes volt belenyulni a profilokba, de a 16-osnal tenyleg jobban mukodik. Beraktam naturalba, es meg ott is melyebbre huztam az arnyekot. Sokkal kellemesebb a szememnek a vegeredmeny. Az meg extra bonusz, hogy heifben megmarad az osszes igy elrejtett extra adat es ha kell utolag visszahivhato. Engem egyaltalan nem mozgat meg a process zero-fele orulet. A hanyadek Adobe-tol pedig plane nem.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #34355 üzenetére
Nekem mondjuk a 16on vannak képstílusok, akivel pont a tonemappingba tudok belenyúlni egyszerűen, és nagyon szeretem. De még fogom tesztelgetni.
pearla-ra rápróbáltál már? Jó, felháborító előfizetéses model, de a filmsimek horzsolnak (a classic neget összenézném egy gyári fujival) és kapnál logot is az iphone14-re.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #34354 üzenetére
Fordítsd bele a napba a telefont, ott a tone mappelt gyári HDR és az Indigo között zongorázni lehet a különbséget a napkorong körüli részeken, meg úgy általában véve az égboltot sokkal inkább úgy kezeli, hogy nem akarja beleerőszakolni a középtónusokba (annyira).
Nekem tetszik, csak tényleg ne izzana fel tőle ennyire a telefon. Szó szerint 2-3 fotót elkattintok egy percen belül és már megy az overheat warning.
Finom részletek kevésbé érdekelnek, telefonnal maximum Instagramra fotózok, agresszív tone mapping kikészít. A szelfi módot próbáltam még, nagyon jó az is (színekben nem annyira, de azon könnyű segíteni), néha párommal lövünk itt-ott utazás alatt és a gyári kamerát mindig is gyűlöltem (+70 sharpness és +1560 clarity van rajta, amitől mindenki úgy néz ki, mint egy bőrbeteg, akinek mállik a bőre, miközben csak az agyonélesítés körüli aurásodás).
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #34353 üzenetére
Én is délelőtt óta tesztelem a project indigót.
A digital lensek esetén sokkal jobb a részletmegtartása, kisebb a zaja mint a gyári kamera appnak. Natív gyújtótávokon nem látványos a különbség. A tonemappingot még ízlelgetem, van ahol jobb, van ahol rosszabb.
A baj hogy felizzik 2-3 kép készítése után a telefon, emiatt az aksiból is csúnyán csipeget úgy, hogy nem is biztos hogy szebb lesz a végső kép összhatása mint a gyári appal.
Nincs kamu dof amit viszont hiányolok.Itt egy összehasonlítás. ez iPhone 16 Pro, 25x digitális zoom.
Bal a gyári app, jobb az Indigo. Az indigón olvasható a házon a szöveg, a gyárin nem, és a zaj is sokkal barátibb... Ez ugye egy 5x crop az 5x-os obiból, vagyis 600mm, nagyon max 2Mp felbontás a 12Mps szenzor közepéből. Lehet holnap megnézem a RAWban mi részlet van.
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem nagyon leszűkíted mit tekintünk videózásnak/filmezésnek, nagyon sok alműfajt nagyon komolyan megkavar majd a generatív AI terjedése és nehéz azt mondani, hogy csak át kell nyargalni máshova, egyes műfajok között szakadéknyi különbség van.
Az évtizedekben meg nem vagyok biztos. Az AI nem lineárisan fejlődik, hanem exponenciálisan.
A Will Smith spagettit eszik első videója (ami azóta benchmark lett) 2023. áprilisában jelent meg. Ez a próbálkozás pedig 2025 januárban. A két videó között 20 (értsd: HÚSZ) hónap eltérés van (és még nincs benne a Google Veo 3 modell, ami sokkal jobban tud már fizikai tömeggel rendelkező anyagokkal bánni).
De amúgy most töltöttem le iPhone-ra a Project Indigo-t, ami az Adobe egy kísérleti kamera applikációja, három fotóból megsüti a 14 Pro Max-em (konkrétan kiírta, hogy a telefonom túlmelegedett, hagyjam abba a kínzást), de amúgy a computational photography egy következő szintje akar lenni, aminek a lényege, hogy minél jobban imitálja a fényképezőgépekkel készült fotók karakterét, sokkal finomabb a highligh roll-off, természetesebbek a tónusátmenetek és ez is tele van mindenféle AI zajszűréssel és mókolással.
Szóval az AI is egyre jobban érti, hogy mitől lesz fotószerű vagy filmszerű a kép.
Bár neked lenne igazad, akkor ebből a szakmából mehetnénk nyugdíjba, de én nem vagyok ennyire optimista.
-
ben2
tag
Amúgy pont azon agyaltam, hogy tele a net egy csomó generatív AI baromsággal, simán lekezeli, hogy "Szűz Mária teknős háton lovagolva csáklyázza Chuck Norris léghajóját", de mondjuk egy 8 bites szutyerák videón nem tudja kitolni a dinamikatartományt és odakamuzni részleteket a clipelt highlight-okba vagy a sötétekbe. Illetve állítólag van ilyen is, csak ha 4K-ban 16 biten szeretnéd, akkor vegyél 10000 darab h100-at és tréningeld fél évig.
Ugyanez a prompt alapú szegmentálással: "generálj alpha-t a bal hátsó szereplő hajára" és gagyibban csinálja meg, mint egy amatőr rotoartist első próbálkozása.
Közben meg megy a rettegés, hogy az AI elveszi a munkánkat, pedig jó pár hasonló feladatot tudnék még mondani, hogy de jó lenne, ha végre elvenné, ezekre meg vonogatják a vállukat, hogy hát nagyon gyerekcipő még, meg irdatlan kapacitás kell hozzá, szal legjobb esetben is évtizedek. -
ben2
tag
válasz
hibavissza #34349 üzenetére
Nem hiszem, hogy konténer sávszél lenne az oka, mert hdmi out-on és jpeg fotókon is ugyanaz a chroma, míg a raw fotókon és videókon nem.
Szerintem arra játszanak, hogy akit ilyen szinten érdekel a kérdés, az úgyis raw-ból dolgozik, csak ugye onnantól a 422 10 bit internal high bitrate kodekek inkább parasztvakításnak tűnnek, mivel a chroma smooth de facto olyan, mintha 420 kódolás lenne (lenegyedeled Cr Cb felbontást és ráraksz egy mediánt kb. ugyanazt az eredményt kapod). -
-
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza #34346 üzenetére
De, és itt lehet állítani, melyik színre mekkora hatással legyen
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #34346 üzenetére
Sajnos ez nem ilyen egzakt.
fogsz egy RAW felvételt, csinálsz rajta egy aggresszív zajszűrést, bekódolod normális bitratel és teljesen jó lesz a chroma
de ha van egy chroma smootholós kamera, annál is simán meg tud jelenni színzaj a sötét részeken high ison. Mondjuk a fuji nagyon agresszív ezen a teren, ott nem látszik
szóval ez valóban valami kódoláshoz valami optimalizálás lesz. De akkor miért rontotta el a pana? Az első gen S5nél volt hogy ha jól tudom az utolso firmwareig patika volt, az utolsóval elrontották
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #34345 üzenetére
Itt tényleg látványos, de nem belenagyítva nem látszik a különbség. Még mindig nem értem mi értelme. Azt vágom, hogy ISO1600 fölött kis szenzorokon érdemes erősebben szűrni a színzajt, de normális körülmények közt nem lehet látni. Akkor minek terheli a procit? Telefonokon ez főleg problémás, mivel nem RISK van bennük. Szóval ez az ISO-tól független, kikapcsolhatatlan színzajszűrés valami oltári baromságnak tűnik nekem. Ami különösen gyanús, hogy minden gyártó kussol és megpróbálja feature-ként kezelni. Szerintem ez valami konténer bug amit nem képesek javítani.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #34340 üzenetére
Itt egy jó 300%-os nagyítású példa (nem nagyítva is megfigyelhető, de csak sidebyside látszik), hogy milyen árnyalatok hiányozhatnak és milyen a szaturációs érzet:
Sok szempontból nem fair összehasonlítás, hiszen a MotionCamosoknak pont az a célja hogy a saját appot reklámozzák, de itt most tényleg azt lehet jól szemléltetni hogy mit számít a chroma smoothing. És akkor az iPhone még nem is számít rossznak a témában. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #34342 üzenetére
"Nem tudom mi értelme a chroma smoothingnak."
Szerintem csak annyi, hogy ez elkeni a színzajt és akkor lehet mondani, hogy mennyire filmszerű a Fujifilm képe, hogy csak luma zaj van, az meg amúgy is olyan "film grain"-szerű.
A Fujinál régre visszanyúló hagyománya van két dolognak:
Az egyik, hogy össze-vissza tagelnek mindenféle baromságot, fotónál is az van, hogy tök jó kiváltója lehetne a SOOC Jpeg-nek a 10 bites HEIC (pláne a 40 megapixeles vázakon, ahol hatalmasak az X-Trans RAW fájlok), de valami nem stimmel vele, mert Mac-en lecsapja a feketék alját (nem mintha az Apple nem lehetne ludas abban, hogy valamit rosszul interpretál... khm.. Rec709 gamma... khm...). Anno a Fuji topikban exiftoollal megpróbáltuk kitúrni mi lehet a baj. A Jpeg-et szépen sRGB-nek tageli szabályosan, míg a HEIC-et meg valami régi broadcast baromságnak, de sRGB color primaries értékekkel és mátrix-szal, szóval papíron jónak kellene lennie, de tök feleslegesen hoz be +1 hibalehetőséget a színmenedzsment rendszerbe.
A másik pedig, hogy csalnak, fotónál is csalják az ISO-t, így azonos értéken kicsit hosszabb záridőt alkalmaz, mint a többi gép azonos körülmények között, ami érzetre egy picit kisebb képzajt eredményez (hozzáteszem az ISO érték nem egy egzakt szám, de a Fuji pont ezért tud egy kicsit csalni vele, hogy más ISO standardot alkalmaz).
Ezekből van ami jól sül el, van ami nem. De mindenképpen egy hazárdjáték.
-
ben2
tag
válasz
A Fuji chroma smoothing gyakorlatilag egy túltolt zaj szűrés. Azzal, hogy a chroma-ról leszedi a zajt, de a luminanciában megtartja szép filmgrain szerű lesz az eredmény, ami sokkal kellemesebb a szemnek, mint ha a sötétekben piros-zöld-kék pixelek rohangásznának.
Szvsz nem is lenne semmi gond ezzel, ha nem közvetlenül a raw koverzió előtt csinálná vagy legalább kikapcsolható lenne. Így viszont hiába tolsz rá egy atomost akármelyik fujira, mert a chroma már a hdmi 422 jelben is el van tolva, vagy rögzítesz mondjuk X-H2S-en Prores HQ 422-ben, mert mire eljut a kodekhez, addigra a chroma információk jelentős részét már kukázza. Az egyetlen mód, hogy megszabadulj a smoothingtól, ha prores-raw-ban rögzítesz arra alkalmas Fuji kamerával, de annak meg más nyűgjei vannak.Személyesen nekem azért dealbreaker a chroma smoothing, mert a vfx olyan területein akarok gyakorlatozni, amire nagy cégeknél specialistákat alkalmaznak (camera tracking, body tracking, neutral grade, keying, stb.), így cégen belül nem tudom kipróbálni, otthoni bohóckodáshoz meg kellenének a pro minőségű teszt felvételek rendes kodekkel.
A neten ugyan találni tesz anyagokat, de azok java részét konkrét tutorialokhoz forgatták, azaz tankönyvi szituációkat próbáltak reprodukálni, így azokkal nem tudom kipróbálni az "oké, de mi van ha" eseteket.
Ezért kezdtem el más kamera után nézni, de aztán rá kellett jönnöm, hogy egy csomó olyan eleme van még a filmezésnek, ami váztól, kodektől függetlenül befektetést és gyakorlatozást igényel, mint pl. normális objektív, manuális élesség állítás, filmes kamera mozgatás, stb., így felesleges addig komolyabb vázba fektetni, amíg ezeket a már meglévő kamerával nem próbáltam ki. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #34341 üzenetére
Mindenképp, mert az a 85 az horzsol...
Nem tudom mi értelme a chroma smoothingnak. Talán codec / bitrate barátabb? De akkor meg minek ProRes a kamerába?
A Canonok a legjobbak ezen a téren, utána talán a Sonyk. A Pana van hogy jobban mos mint a Fuji.
Telóknál az S25 Ultra az 8K-ban szuper, 4K-ban smoothol (LOGban). Az iPhone smoothol bár nem vészesen, a pana/fuji rosszabb. És akkor melléraksz egy MotionCamos felvételt és leteszed az arcod.
Akciókameráknál a GoPro brutálisan smoothol, minden zajszűrést kikapcsolva is. A DJI-ok viszont nem, az Action 5 jó, a Pocket 3 pazar.
Jó kérdés min múlik -
hibavissza
veterán
válasz
Tavaly vettem egy Pana 85-ös obit. Belegondolva kb. 5 db képet lőttem vele, az is még az SD kártyán rohad. Mindent telóval fotózok, videózok. Változtatni kell ezen....
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #34338 üzenetére
Én tartom, hogy nem zavar, mert egyébként jó ránézni a fujival készült felvételekre
Igen, ezért írtam, hogy szemmel látható módon. Normálisan nézve, nem 100%-on nagyítva. Nem találom rossznak a Fuji videók színeit úgy általában. Azt nem értem, hogy mi a francnak szűri a Fuji. Fölösleges proci idő és a végeredményben tökre nem látni, h szűrt vagy nem. Legalább lenne opció. Flog-ban meg főleg érthetetlen. Szerintem véletlenül ott is úgy hagyták mint anno a rec601-et.
Egyébként neked is mos a Pana a tavaly januári firmware óta.
Elő sem vettem tavaly óta, nem még szarakodjak frissítéssel.
Panánál mi értelme ennek? Átigazolt oda a rec601-es barom a Fujitól?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #34338 üzenetére
A Sony is könnyen elveri emberi bőr reprodukcióban a Fujifilm anyagot. Az arcbőrünk tele van kisebb-nagyobb pöttyökkel, foltokkal, amik hue-ban nagyon közel esnek egymáshoz, csak különféle szaturációs szinteken vannak. A Sony anyagán ez átjön, Fujin kevésbé, bár utóbbin emiatt simábbnak, "hibamentesebbnek" érződik egy arc, gyanítom ezért nem nyafog rá senki. De hát most nem is ízlésről beszéltem, hanem reprodukcióról.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #34337 üzenetére
Hiányoznak színek / árnyalatok a képről. Ahol egy lombos fa zöld/sárga/piros árnyalatú ősszel, ott többnyire barna lesz különböző világosság értékeken egy fujin.
De konkrétan ha van két felvételed egymás mellett, az egyik Canonnal, ott simán látszik ha egy levélnek más a színe, fujin nem.szerk: illetve a teljes kép szaturációja is más, színteltebb a nem mosot chromás kép úgy, hogy hiába tolod feljebb a szaturációt a mosott chromáson, nem ugyanazt kapod.
Taranis mutatott hajdanán tesztet XH2s RAW vs internal és döbbenet a különbség.
Én tartom, hogy nem zavar, mert egyébként jó ránézni a fujival készült felvételekre, de megértem ha valakinek dealbreaker.
Egyébként neked is mos a Pana a tavaly januári firmware óta.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #34334 üzenetére
Én biztos hogy Tamron 17-70 F2.8-cat vennék APSC gépre. Egyszerűen verhetetlen ár/értékben. De az említett Sigma 18-50 F2.8 is egy bajnok ár/érték választás.
Valószínűleg a fuji jobb/élesebb, mint ahogy a Sonyn is a GM obik, de ahogy ott is, megkapod a tudás 90%át az ár feléért. -
hibavissza
veterán
Nyilván azért írtam, hogy Windowsról nézve. Aki Mac OS-en szocializálódott annak pont fordítva igaz. 5 dolog ami szerintem objektív okádék Macen: 1. Nincs normális egér támogatás; 2. Erőltetik a Maces billentyűzetkiosztást és karaktertáblát, pedig nyugodtan lehetne egy kapcsoló ezzel: vindózról jöttél paraszt? akkor itt van a vindózos szarod, hogy ne xopjááá; 3. Finder; 4. Ablakkezelés; 5. Hardver upgrade lehetetlenítése; annyira szánalmas amit SSD és RAM szinten művelnek. Ostoba, pitiáner és vérgeci egyszerre.
Windowsban a végtelenbe tartó ápdételés és az ótvar szar hardwerek és driverek ami gáz. Minden dzsunka szir-szar megkapja a Windows kompatibilis pecsétet a dobozra. Desktopról beszélek. Nem tudok hordozható eszközként tekinteni az X86/64-es hardwerekre. Nem tudom hol tart az ARM-os Windows.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Kukcaman #34333 üzenetére
Megkérik, de a hasonló kaliberű full frame objektívek sem olcsóbbak (és jellemzően azok rövidebbek is a tele végen) és eddig is ennyibe került az Mk I-es. Amúgy az Mk II minden tekintetben ügyesebb: Szignifikánsan kisebb, szignifikánsan könnyebb, vannak benne videós fejlesztések és már kirajzolja az APS-C 40 megapixelt is (ami FF-ben is a 60+ megapixeles territóriumnak számít), szemben az elődjével, aminek ez már sok volt.
Ez egy pénzkereső pro objektív, hobbira szerintem overkill (arra inkább egy Sigma 18-50mm f/2.8 való IMHO). Szerintem az egyetlen dolog amit a negatívumok oldalra be tudok írni, hogy nem zárt, hanem zoomolásnál kitolja a tubust, de cserébe összecsukva nem veszi el +1 objektív helyét a táskádban.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #34330 üzenetére
Az új Sigma 17-40mm f/1.8 is nagyon baszó lett optikailag, de én az XF 16-55mm f/2.8 II-est venném Fujira (csak nálam sem biztos, hogy maradok a rendszeren hosszabb távon, használtan nincs, újonnan meg drága). Lehet egy fényértéket eldobnék vele, de sokkal praktikusabb átfogásban és azon is van kapcsolható rekeszgyűrű (kattogós és fokozatmentes módok között).
-
ben2
tag
válasz
Elektrosokk #34329 üzenetére
A chroma smearing miatt mindenképpen kell egy nem Fuji váz, de fotózásra meg tökéletes az X-T3, így még az is lehet, hogy megtartom, de két külön objektív készletet luxus lenne fenntartani.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
ben2
tag
válasz
Tuninger #34324 üzenetére
Nem, egyelőre a meglévő X-T3-at riggelgetem, vettem Fringer adaptert, Sigma 18-35-öt, cage + top és side handle.
Tervben van:
- field monitor
- tilta nucleus
- v-mount batteryÚgy döntöttem, hogy ha ezekkel már begyakoroltam az alapokat (manual élességállítást főleg), akkor váltok csak kamerát. Viszont próbálok úgy összerakni mindent, hogy új kameratesthez is működjön.
A BMPCC4K-t elvetettem, mert ha hozzáadom a metabones speed boostert, akkor kb. hasonló árra jön ki, mint az alternatívái.Most a monitoron mekengek főleg, mert vagy veszek egy olcsó freeworld-öt 40-60 ezer körül átmenetileg, vagy előre el kell döntenem, hogy melyik irányba indulok el.
Ha pl. FX30 vagy hasonló, ami csak HDMI-n tud RAW-ot, akkor egy atomos ninja-ba kellene beruháznom, ha BMPCC 6K vagy 6K Pro, akkor meg elég egy Portkeys LH5 (vagy hasonló, amivel lehet wireless irányítani) és nem kell a külső rögzítésre költeni. -
ben2
tag
válasz
Stauffenberg #34320 üzenetére
"a Windows egy nem színmenedzselt oprendszer"
Ehhez képest 2019-ben az MCP-nél (Isten nyugosztalja) még Centos 6-on beloggoltál a projektbe és kapásból átállította a monitor színprofilt, Nuke, RV meg kb. minden automatikusan felkapta a projekthez megfelelő OCIO color managementet. Ezt próbáld meg központilag vezérelve több ezer gépen, 15-20 párhuzamosan futó projekttel megoldani Windows környezetben
.
-
ben2
tag
válasz
Tuninger #34316 üzenetére
Nekem az iPhone filmezéssel az az alapvető problémám, hogy olyan, mint a mesebeli kőleves: a végén ugyanúgy kell minden hozzávaló és a legjobb esetben is "majdnem" olyan lesz, mintha rendes kamerával forgattak volna (ami kb. ugyanannyiból beszerezhető, mint egy iPhone 16 Pro).
Az Apple-nek nyilván jó reklám, és azt is megértem, ha valaki családi videózáshoz inkább a telefonjára költ többet, mint hogy külön kamerát vegyen, de narratív műfajra telefont használni nettó hülyeség. -
Stauffenberg
nagyúr
A 11-est már nem ismerem, de a Windows egy nem színmenedzselt oprendszer, már az nevetséges volt, hogy egy WCG monitoron kiteszel egy háttérképet és kilövi az RGB értékeket natív színtérbe, az ikonok rettenetesen túlszaturáltak, szóval tegyél rá VGA driverben mókolva gamut clampet, de cserébe még a gyári képnézegető sem színmenedzselt, szóval a Vezérlőpultban állítgasd a képnézegető megjelenítési színterét az anyagodhoz.
Persze Mac-en meg szopunk a Rec709 hibás gamma kezelésével, semmi sem tökéletes, de én már nem akarok visszamenni Windowsra, megint ezeket a nyűglődéseket lefolytatni. Játszani meg van PS5-öm, azt is csak novembertől-áprilisig kapcsolom be nagyjából 8 alkalommal.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #34318 üzenetére
Itt egyértelmű hogy a szponzor lóvé miatt lett így lőve, hogy meg lehessen mutatni: az iPhone értő kezekben kiváltja a nagy kamerákat, tehát te, gipsz jakab, egyszeri 35-ös apuka/anyuka, pont ugyanilyen minőségben tudod rögzíteni a telefonoddal a gyerek fociedzését.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #34316 üzenetére
Kitelepülsz 100ezer+ eurónyi filmes cuccal, stáb napi gázsija is több tízezer euróra rúg, hogy aztán felvedd az egészet egy mobiltelefonnal, ami riggel már se nem kompakt, se nem zsebrevágható, gyorsan lemerül, ha meg töltés közben videózol vele valami baszó kodekkel, akkor meg még melegszik is.
Csak én nem értem ezt?
Jó persze ez egy Apple reklám, de utálom ezt az erőlködést. Szerintem egy i16PM a Log módjaival arra jó, hogy utazás közben jó fények alatt lőjj magadnak 15-20 másodperces b-roll snitteket és összevágsz belőle egy hangulatos montázs videót, aztán kalap-kabát. -
Tuninger
Topikgazda
20 perces film, iPhone 16 Pro-val lőve. Ilyen amikor a minden klappol, van komplett stáb, fények, színészek, csak a kamera van telefonra cserélve
Csak ez nekem most negatívan csapódott le. Sok snittnél belefeledkeztem, mert ügyesek a színészek, korrekt a sztory, jó a hang. De ez a DOF adapteres megoldás, bár megadja a cinema feelinget, hoz magával sok problémát. Persze lehet kreatív döntés volt, de ennyire ne akarjuk már "elrontani" a képet, maga a színezés is vegyigyümi, az esti autós snitteknél küzdős a szín, míg a kültéri hűtőt elszállítós faleveles bokés pazar. A tengerpartos rázkódós nagyon szűkre framelt.Egyébként Black Mirrort filmezte aki ezt is.
Egyszer mindenképp érdemes megnézni
-
ben2
tag
válasz
hibavissza #34310 üzenetére
Én pont fordítva vagyok vele, Windowst használni nekem olyan, mintha egy pucér öreg, izzadt, kövér nőt kellene egész nap simogatnom. (Néha meló miatt nem tudom kikerülni.)
Videózáshoz nálam a Windows már eleve onnantól skip, hogy nincs egy rendes, OS szinten támogatott konténer formátuma.
Arról nem is beszélve, hogy ha kifogy a vramból, akkor 99%-ban hard reset a vége.Az egyetlen, amiben a Windows jó, az a játékok és a játék enginek (Unreal Engine-t se Mac-en, se Linuxon nincs sok értelme nyomkodni), minden másban másfélszer annyi erőforrást pazarol el ugyanarra, mint a linux vagy a macos.
Szvsz a macos logikája max. Windowsról nézve zavaró, én sokkal inkább egy linux forkként kezelem, pl. Forkliftet használok file browsernek, sokat használom a parancssort, stb.
Ez a youtuber elég jól összefoglalja a windows-macos váltást windows user szemszögből, mind a jót, mind a rosszat: [link] -
Kukcaman
senior tag
válasz
hibavissza #34310 üzenetére
Mindenben van hiba
kell keresni megoldásokat és kész. Ezért lesz pro valaki...főleg ezért.
Mondták is mindenhol, hogy nem úgy kell tekinteni a mac-re mint a windows-ra, szóval nem érdemes ugyanazzal a gógyival használni. Mondjuk nagyon hiányzik a könyvtárstruktúra. Ezt az oszlopos téma annyira nem tetszik.
De hát itt ez van.
Van átalakítóm meg egerem is, de nem használok egeret, mindig a touch pad-ot használom.
Akkor neked a DOS való, az nem hagy cserben -
hibavissza
veterán
válasz
Kukcaman #34309 üzenetére
Először nálam is szemetelt, de aztán Tuninger kiokosított.
Nyilván van rá megoldás kis keresés után, de ha valami default szar attól szabadulok. Így vagyok a Mac OS-szel is. Mac Mini miatt kénytelen vagyok használni. Minden Windows expertnek azt javaslom, hogy kerülje, mert megszokhatatlan. Oprendszer ez is, de valami elbaszott logikája van Windowsról nézve. Továbbá bármi ami nem Apple vagy Applealkalmazás az szopó vagy szopó lesz egyszer. Szerintem az egész Apple birodalomnak a Magic Mouse az esszenciája. Iszonyú kreatív, baromi jól néz ki, marha jók az adatai, de pár hónap után egy 4000 Ft-os Genius egeret is megváltásnak fogsz érezni.
Természetesen Windowsra is végetnemérően tudok fröcsögni -
Kukcaman
senior tag
válasz
hibavissza #34299 üzenetére
Először nálam is szemetelt, de aztán Tuninger kiokosított.
Néha néha nagy ritkán megáll, és kényszeríteni kell a kilépésre. "save as copy" funkciót még nem néztem hozzá - ha egyáltalán létezik. horgolás#34301 Tuninger Nem tűnik vészesnek. Nem szedem szét a gépet inkább.
Éppen tegnap csináltam egy 7perces exportot Final Cut-al. (nagyon rövid jelenetek, mindegyiknél volt oda-vissza játszása, egy kis szinezés, és stabilizáció).
Itt már elérte a 100fokot, meg egyszer meg is akadt, export újraindításnál már rendesen megcsinálta.
A stabilizálást nagyon gyorsan megcsinálta a final és annyira nem terhelte le a gépet (az összes jelenetre egyszerre alkalmazva).
Premiernél meg egy klippnél el kezd izgulni a gépszóval nem a legjobb használni a warp stabit huzamosabb ideig.
#34302 Stauffenberg Nem hiszem, hogy létezik magyar hangot felismerő vágóprogi. -
MrChris
nagyúr
Nem rendezvényt, hanem ilyen haszontalant videóznék. Végeredmény szinte tökéletes, jobban tetszik mint a CGI.
-
ben2
tag
válasz
hibavissza #34304 üzenetére
Az a kérdés, hogy mennyire hosszú távra? Mert ha mondjuk 3-4 év, az alatt nem a TB4 lesz a szűk keresztmetszet, annál több ideig meg az 500 ezres PC sem tartja a szintet.
-
hibavissza
veterán
M4 Mac Mini 250-ért nagyon jó vétel. Nekem egy dolog miatt nem jó hosszútávra. Nincs rajta TB5 vagy DP2.1. Jó szokás szerint a Pro pedig duplája. 500 ezerből már sokkal jobb PC-t össze lehet rakni. Az eszem PC felé húz, de egyszerűen undorodom a porgyűjtő, búgó doboztól. Lehet kihúzom M1-gyel a Mac Mini M5-ig. Hátha abban már lesz gyors konnektor.
-
ben2
tag
válasz
hibavissza #34287 üzenetére
Játék: egy időben, amíg még új volt az apple silicon, ha kijött egy játék natív támogatással azonnal megvettem, de pár éve leálltam vele, mert sosem lesz elég időm végigjátszani őket.
A Mac mellett szól amúgy, hogy ha nem jön be, akkor árában el tudod passzolni, egy PC meg pár év alatt drasztikusan veszít az értékéből. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Kukcaman #34298 üzenetére
Kb 30% throttlinggal, vagyis teljesítmény vesztéssel találkoztam resolve alatt ilyen több órás renderek alatt. Olyan 10 perc rendernél éri ezt el, és tartja.
Ha raksz a procira thermal padot akkor 15% teljesítményvesztésnél stabilizálódik.Maxtech tesztelte, egy thermalpad upgrade + laptop hűtővel 10% alá szorítható a throttling.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Eladó ANDROID TV box 4/64GB tárhely / 12 hónap jótállás
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest