- Táp is jár a Chieftec helytakarékos mikrotornyához
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- Már csak több évre szóló szerződésekben gondolkodnak a memóriagyártók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen SSD-t vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
HoTaZo
addikt
Hú srácok! Tegnap egy számomra teljesen új dimenzióval találkoztam.
Vettünk egy lemez fészert. Valahogy mindig a lengyelekhez vezetett minden keresésünk, de akadt magyar irodával rendelkező is. Gondoltuk, hogy ott legyártják, elhozzák, aztán magyar srácok kihozzák, összeszerelik.
Hát nem. Szombat reggel 6-ra ígérték, de már pénteken este 7 körül csöngettek. Ketten, egy óra alatt végeztek, úgy, hogy nincs panaszom a munkájukra.
S, itt jön az új dimenzió: csütörtökön 17 óra körül indultak, 4 kézben, péntek reggel kezdték az első címmel, mi voltunk a tizenegyedikek! S, szombaton még 10-et csináltak, s utána mentek vissza Lengyelországba.
Mindkettő vezet, épít, olyan ütemben, hogy hihetetlen! Nem tudom, hogy ezt mennyi ideig lehet így csinálni, s megfizetik-e rendesen. De ezt az ütemet, munkabírást még nem láttam. -
KAMELOT
titán
válasz
kesenyi
üzenetére
Ilyenkor előzd meg ha tudod és menj onnan a fenébe.
Nyanyának mit akarsz jelezni, azt sem tudja, hogy hol van.Így kell rakodni kamiont.
Di Natale: MO-on a törvény ebből a szempontból egy nagy nulla.
200-al felfordultak piás volt a sofőr.
Sofőr és a mellette ülő élve megúszták. Hátul 3 haverjuk szörnyet halt. Sofőr fellebbezést kért!
Ez milyen törvény, hogy egy tömeggyilkos fellebbezést kér???
Természetesen béjemvé és F1 gumik!
-
HoTaZo
addikt
válasz
Di Natale
üzenetére
A jogsi elvétele nem tűnik rossz gondolatnak, sajnos az ilyen türelmetlenkedők fel sem mérik, hogy mit kockáztatnak. Amiben a jogsi elvétele csak ropi.
Idéztem már párszor, de ez belém égett. Minket, hivatásosokat (még ha M.o.-on nem is elismert szakma) az különböztet meg az átlag autóstól, hogy nekünk előre kell látnunk az előre láthatatlant.kesenyi: sajnos az idősekkel is nagyon kell vigyázni. Se a látás, se a hallás, s ezek szerint a szaglás sincs már a kívánt szinten. Aztán a döntéshozatalban csúcsosodik ki a hiba halom.
Örülök, hogy nem lett bajod! -
kesenyi
tag
válasz
HoTaZo
üzenetére
Nálam meg olyan eset történt Angliában amiről azt gondoltam csak filmekben vagy megjátszott jelenetekben fordulhat elő. Négy sávos autópályára csatlakoznék be. A forgalom szépen halad a négy sávon (a,b,c,d), csatlakozok be az "a" sávba lendületesen, erre észreveszem, hogy a "b" sávban közlekedő autó bal elejének környékéről olyan szokatlanul furcsa helyről verődik vissza a fény az aszfaltról.
Napszemüvegben voltam, félretoltam a fejemen, hogy ez mi akar lenni mert ilyen anomáliát nem láttam még.
Idős női sofőr, veri neki 90felett, bal első kerekén, felnin baszki!Gumi már semmi nem volt, az alufelni meg már szépen kisebb méretre olvadt/deformált szemmel láthatóan. Húú baszki, nézem, jelezni kéne vagy valamit csinálni mert keresztbe fordul itt a pályán aztán annyi.
Bemegyek mögé, villogok, semmi reakció. Dudálok, semmi. Na akkor menjünk mellé "c" sávba. Duda-duda, felnéz, mutogatok neki álljon félre, meg a számról artikuláltan olvashatóan Puncture! Flat Tyre! Néz-néz, erre mit csinál? Gázt ad, gyorsít és ott hagy.
Utol se értem, visszamegyek "b" sávba mögé lemaradva 50méterrel. De már olyan büdös szagfelhőt húzott maga után, hogy ihajj.
Jött egy angol kisbuszos az "a" sávba, ő is látta a szitut, na ő is dudált, ablakon kihajolva mutogatott neki, meg csóválta a fejét az is rendesen, meg villogott is szerintem mellé. A mami erre sem reagált, haladt. Majd egyszer valami elpattant nála vagy megvilágosodott, kivágott előlem a sávból be a kisbusz elé és állóra fékezte az autót, a pálya közepén. De tényleg nullára! Mondanom sem kell, ott mindenki 96km/h körül vagy afelett jár.
Erőteljesen lassítani kellett nekem is, bejelzett az ütközés elkerülő olyan 50re leugrottam sebességben hirtelen, szerencsére mögöttem lőtávolban nem voltak, elmentem mellettük. Segítenék, aztán engem vernek seggbe a végén ?!
Na, hogy ott utána a manőverje után baleset volt az fix. Pedig ott 2kilóméterenként van SoS kiállós öböl a leállón túl.
-
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Volt már egyszer egy büntető fékezősöm, mert nem tetszett neki, hogy egy 70-nel cammogót megelőztem, úgy hogy még látótávolságban sem volt Fittipaldi, amikor belekezdtem az előzésbe.
De, a mostani még ennél is bugyutább volt, mert a gyorsító sávon érkezett mellém, s még a kabin magasságába se ért, amikor kezdett fogyni a sávja. Mivel már kezdte harapni az elválasztó vonalat, annak ellenére, hogy ilyenkor inkább húzódok a belső sávtól elválasztó felé, túl közelinek ítéltem a helyzetét és egy kis figyelmeztető tütü dudával jeleztem neki a helyzet veszélyességét. Azt, hogy a viszont dudálással, mit akart a tudtomra hozni, azt már sosem tudjuk meg. Miután besorolt mögém és megelőzött persze hogy bevágott elém és elkezdte a játékát. Résen voltam, nem kívánok az ilyenekre sok időt fecsérelni. Duda, reflektor, majd vészvillogó. Hátha így felfigyelnek ránk a kamerákon keresztül a DARS -osok.
Szerencsére nem volt tumultus, messze voltak a mögöttem jövők.
Aztán, talán megértette, hogy így neki fog ugrani a jogsija, ha sokáig bohóckodik. Már kezdtem átváltani a navit kamerára, amikor megunta a hülyéskedést, de sokra nem mentem volna vele, mert a kép felét a tappancs kitakarja. -
KAMELOT
titán
Eljött az újabb 5 év.
3 nap GKI tanfolyam, így húsvétkor!
-
HoTaZo
addikt
válasz
Di Natale
üzenetére
Vagy nem akarja tudni ilyenkor.
Mondjuk, rendszeresen (3 óránként?) rögzíti a tacho a pozíciót. S, ha több órát dekkol ott, akkor kérdések merülhetnek fel a hatóság részéről, hogy pihenő alatt miért mozdult be.
De a megoldás ott van, hogy nem állok úgy mások elé, hogy ne tudjon kiállni miattam. Máskülönben, viselem a következményeket.Sajnos időnként ki kell engedni a vadat magadból, természetesen úgy, hogy belül nyugodt maradsz. Erre utaltam az irányítónak küldendő szöveggel is. Hadd lássa, hogy szét ver az ideg, mert más miatt nem tudod teljesíteni időben a feladatot. Közben belül, hulla nyugalommal mosolyogsz.
Talán már meséltem itt az utolsó nyerges utakon, visszafelé, egy olasz kúton, a kútfej közelében volt két busz parkoló, a halszálkák már tele, így beálltam a belsőbe, pár percre rá már foglalt is volt a másik is. Előre a kútfej szabadon beállható, annak aki tankolni akart. Hajnali kelés, készülődés, hát látom, hogy valaki beállt elém, de nem tankolni. Bízva abban, hogy mire indulnom kell , lejár a pihenője és elmegy. Még extra látogatást is tettem a cafeteria melletti helységben, de csak nem tűnt el a jószág. Indulásra készen azért meglátogattam a kollégát. Behúzott függöny... Kénytelen voltam bekopogni. Aztán mivel még neki állt feljebb, próbált lefröcskölni vízzel (színéből látható volt), így már tudtam a következő lépést. Mivel ő már felcseszte magát, nyugodtan, kuncogva visszaballagtam az autómhoz, de néztem, hogy sasol. Ez sem fog már tudni vissza aludni!
Szép lassan ki tudtam tolatni, bekészítettem az éjszakai iceteát (ne röhögj! 50 felett te is örülni fogsz a széles szájú palackkal!
). Szépen kikerülve a mellettem lévő kollégát, elkezdtem a jószág felé húzni a vontatót. Magyarázott valamit az ablak mögül vehemensen (persze, hogy nem aludt vissza, leste, hogy nem vágom-e ki a ponyváját vagy hasonló). Mutatom neki, hogy nem hallom, nem értem. Leengedte az ablakot, ekkor beterítettem az éjszakai termeléssel, amennyire sikerült. A függöny kapott biztosan, s az arca is, mert üvöltve kapott a nagy bumburnyák fejéhez miközben én már gurultam tovább röhögve. Ha láttál már medvét kipattani kamionból, akkor tudod mit láttam a tükörben. Mezítláb, alsóban próbálta legyőzni a fizika rá mért túlsúlyos terheket.
Na, ő sem aludt aznap már vissza, én pedig gonosz mosollyal vágtam neki az utolsó nyerges hazautamnak.
Ezt csak azért írtam (újra?) le, mert a belső nyugalom a lényeg, hadd egye a méreg a másikat.
-
lazoltan
tag
Múlt héten Prága előtt álltam valamelyik kúton hazafelé, délután 2-kor tömve a parkoló. Az egyetlen szabad szálka mögött épp nem állt senki és be tudtam allni. Olyan szűk az a hely, hogy ha egy gyökér áll mellém és nem figyel, nem tudok reggel kiállni, de szerencsére végig tudta gondolni, hogyha délután már be vagyok függönyözve, nyilván korán indulok és nem állt teljesen előre, persze a sor elé is beálltak.
Amúgy simán felkeltek bárkit, én is tudok úgy parkolni, hogy ne legyek útban senkinek. -
kesenyi
tag
válasz
Di Natale
üzenetére
Miért ne hívhatnál? Ha te szabályos helyen állsz, ő meg f@sz volt, és eleve úgy állt be, hogy tudta/látszott a blokkolás, akkor így járt, vállalja, hogy rendőr lesz hívva rá és elküldik ha nem mozdul. Zargatni kell, ráállni, kürtölni, hogy érezze a törődést ha ennyi ésszel lett megáldva.
-
HoTaZo
addikt
válasz
Di Natale
üzenetére
Dokumentáld! Fénykép, üzenet (dühös fékekkel, káromkodva) az irányítódnak. Ha már játszol a pihenőidőkkel, lássa, hogy mivel szembesülsz időnként.
Melyik országban vagy? Melletted lévők tudnak, fognak mozdulni? Így lehet több helyed manőverezni.Én simán zargatom azt aki útban van.
Azért legyen mindenkiben annyi kollegialitás, hogy ne akadályozza a másikat az indulásban! -
Di Natale
senior tag
Két év alatt most jártam úgy először, hogy reggel nem tudok ki jutni a parkolóból. 1 óra 20 perce várakozok, hogy aki rám állt elinduljon. Rendőrt nem hívhatok, mert végülis halszálkában állunk és köti a tachográf

Természetesen az öt perc kalapácson már túl vagyok.
-
HoTaZo
addikt
Lesz itt még üzemanyag hiány miatt autópályán álló kamion! Nem csak az M1-en pihenőző kolléga.
-
capafog23
őstag
Megy már az üzemanyag pánik valahol?
Nálunk ma berendeltek mindenkit tankolni cégen belüli kútra hogy mindenki tankoljon teli, hogy ürüljön a céges tartály hogy be tudjanak gyorsan rendelni egy tankert még.
(akkora a céges kút hogy kb 1 tanker fér bele, szóval ha sok van még benne akkor nem tudja a tanker beletölteni az egészet) -
eshe
tag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Jó ez a propi kamu duma a kocsag magyarokrol meg a becsületes angyal osztrákokról.Biztos az is csak érzékcsalódás volt amikor a talpig becsületes kertész krisztiánt meg notegger urat kicsit kivonták a forgalomból,majd később véletlenül kiderült hogy csak kisebb csinyeket követtek el.Ezek is csak annyira becsületesek amennyire muszály.Dolgoztam osztrákban,tudom miről beszélek.Az is biztos hogy a lett és litván kamion sofőrök ,akik között rengeteg a szoláriumozott,mind megkapják a havi 3000 eurt,és csak hazudják hogy még a 800 at sem.A lengyelek dettó.Itt a probléma az hogy most legalizálni akarják az eddigi emberkereskedelmet.A nyugati cégek is szeretnének belépni a piacra és learatni a hasznot az emberhiányra hivatkozva.
A magyar helyzethez csak még annyit,lehet hogy a "rejtett tartalékot" nem érdeki a munka lehetősége sem,aki akar vagy képes az már dolgozik.Tudomásul kell venni hogy európa kihalóban van,beleértve minket is.Most a háború kicsit enyhített a munkaerő válságon a nyugati országokban,kivéve a h németet,ahol nem kell dolgozni a pénzért ha nem akarsz.Ezért most közösen dolgoznak azon,hogy az a számukra szar helyzet megszűnjön,hogy nem ők ,hanem mi vagyunk előnyösebb helyzetben. -
KAMELOT
titán
válasz
Di Natale
üzenetére
Magyar embernek nincs munkája helyette jönnek ázsiai munkások éhbérért. Nemrég jött 800 kínai munkás.
Miért nem a magyar embert dolgoztatja a kormány, hogy legyen az embereknek pénzük???
800 magyar ember 800 családot látna el, az a pénz itt maradna MO-on.
Ausztriában milyen jól működik a rendszer. -
-
Qtya123
őstag
Erről a wolt/foodora futárok jutnak eszembe. Annyira jól sikerült a dolog, hogy míg 5-6 éve alig volt indiai/pakisztáni közöttük, most 99%-ban ők görnyednek a bicikliken a belvárosban. Mivel a béka segge alá verődött ezáltal a kereset, így a hazai munkavállalók nagy része kiszállt ebből.
Az indiai/paki embereket meg meg lehet nézni oknyomozó videókban, hogy milyen körülmények között tartják és mennyire húzzák le szerencsétleneket. Rendes maffia épült erre a wolt és foodora meg röhög a markába, mert bérköltsége optimalizálva van amennyire csak lehet a sok adócsaló/maffiamódszeres munkaerő kölcsönző hathatós munkája által. Milyen "jó" lenne, ha a fuvarozásban is ez lenne...
-
Qtya123
őstag
Pont tegnap morogtam, hogy nem dolgozom 15-én, hanem 16-án. Kifejezetten szerettem régen is az ilyen fajta ünnepnapokat, ami nem családi összejöveteles, hanem csak 1 darab "semmi" nap és azon dolgozom. Ezek jók.
Bezzeg húsvétra, mikor jönnek a szülők, rokonok tuti meló lesz.
-
válasz
HoTaZo
üzenetére
Hat(tal nem kezdunk mondatot) anno az enyem gps szerint 88-at ment amikor 90-et mutatott. En ora szerint 86ra raktam, igy mentem 84-85 kozott gps szerint.
Ezzel voltam a legnyugodtabb.
Igy aki akart megelozott, nekem nyugi volt mert… nyugi volt
Nem ertem utol a 88azokat, de a 80asokat siman meg tudtam elozni ha felgyorsultam 88ra, total nyugalom szallt meg. -
HoTaZo
addikt
Nekem, azelőtt 87 volt az utazó sebességem, így ha utolértem valakit, akkor megvolt a 4-5km/h különbség, könnyen elozhettem, de nekem sem okozott nagy gondot visszavenni 2-3-4 km/h-t visszavenni, ha engem előztek.
De, mostanában Slo-H útvonalon ahol kevés az előzési lehetőség ott nyomom a 89-et, ameddig utol nem érek valakit, akkor felveszem veled a tempót. Ha engem érnek utol és elkezd előzni, akkor elengedem, de úgy vagyok vele, hogy ha téphetek 89-cel végig, akkor a nyert időt pihenéssel tölthetem. -
Andreas Weav
újonc
Mindig 90ezek.Sietek haza,napi hazajáros vagyok és nem órabért fizetnek.Ráadásul a fogyi mindegy, az emberek még éhesek és kell hozzá liszt hogy egyenek
....
Mivel sok a pontom azért most észnél vagyok de résen.Jobb tükör-bal tükör-tetőablak index.
-
Di Natale
senior tag
Köszi srácok! Nem sajnáltatni szerettem volna magam, csak megpróbálok visszavenni a tempón.
ott vannak a Wabisok, ők sohasem szívbajosak. Mi lehet a titkuk?
-
-
lazoltan
tag
válasz
Di Natale
üzenetére
Nezd, ha szarul erzed magad valts. Nem tartozol nekik semmivel, ok adjak a munkat, te adod az idodet/szaktudasod/hozzaallasod stb. Rovid az elet ahhoz, hogy szar helyen dolgozz egy olyan agazatban ahol (meg) oda mesz dolgozni kis tulzassal, ahova csak akarsz.
btw en meg visszatettem a tempot 89-re. Mult heten fordultam egy Bilbao kort, a heten egy Milanot. A ketheti vezetesem tegnap elfogyott, de ezt pihenem egesz hetvegen. Semmi ertelme megszakitani magunkat.
-
HoTaZo
addikt
válasz
Di Natale
üzenetére
Az teljesen a munkától függ. Ha el tudod végezni az adott feladatot 11 órás pihenővel is, akkor nem cseszegethetnek.
Nekem most egy több mint 17 órás pihenőm volt, ami akár 20 órás is lehetett volna, s a munka mégis el lesz végezve.
Na meg, hogy mennyire késlelteti a kívánt időbeni hazajutásodat. De, ez már a te igényed.
Persze, feltűnő lesz, hogy egyszercsak hosszabb napi és munka közi pihenőket tartasz, de ha a többiek sem szakítják meg magukat csak te rohangálsz, mint a mérgezett egér, akkor van értelme jelezni feléjük, hogy ebből eleged van.
Meglepetés azért ne érjen, lesznek kérdések miatta, de ha megvannak a nyomós érveid, akkor van tárgyalási alapod.
Csak maradj higgadt és határozott. -
Di Natale
senior tag
Szerintetek származhat belőle bajom, ha 9-es pihenő helyett 11-est veszek ki?
tavaly nyár óta 90-ről vissza vettem a tempót 85-re, illetve 45 perc helyett 60 percekre állok meg, de ez se bizonyult hatásosnak. Arra gondoltam, hogy nincs több kilences pihenő.
-
FeZ...
aktív tag
válasz
Freiherr
üzenetére
Talán van remény. Múltkor vittem ilyen tervezőmérnök diákokat Ausztriába tanulmányi útra. :-) A kinti autópályán végig azt mutogatta a tanárnő nekik, hogy mik miatt jobb a kinti pályák tervezése. Van remény, hogy megtanulják a jobb dolgokat, a baj az, hogy ők még sokára fognak tervezőasztalhoz kerülni. :-(
-
Freiherr
őstag
Ezt az M1 témát oktatni fogják a közlekedésmérnökök számára, hogy NE tervezzenek útépítést nagyforgalmú autópályán
Nem itt, hanem a hanyatló nyugaton. -
HoTaZo
addikt
válasz
KAMELOT
üzenetére
Ha olyan távolságban állsz meg mögötte, hogy láthatod még az előtte lévőt, akkor igen. De, mennyien állnak meg ½m-re az előtte lévőtől? S, ahogy áll, máris nyomkodja a telefont.
Én, azokat nem értem még, akik nem zárkóznak, s nem a súly miatt nem tudja tartani a tempót az előtte lévővel, hanem neki jó úgy 40-50-nel cammogni a következő, akár 2km-en is. Mondván, úgyis utoléri a következő megállásnál. Személyautóknál ez még dühítőbb, hiszen nekik nem játszik közre a súly.
-
válasz
lazoltan
üzenetére
Nem fogjak megnezni, hogy 5 hettel korabban az a 15 perces piheno hogyan teljesult.
HA megindul a sor, es nekiall haladni a palya, akkor en sem fogom megvarni.
De ha latom, hogy haromszaz meter mulva megint meg kell allni, akkor minek menjek?
Az a 15 vagy 30 vagy 45 perc azt jelenti, hogy azt a pihenot mar meghuztad, es annyival korabban dolhetsz agyba… -
Mondjuk 12-13 percnel en sem szoktam megindulni…
-
HoTaZo
addikt
válasz
KAMELOT
üzenetére
Torlódásban kénytelen vagy állni, ha megáll a sor. Csak egyesek visszaélnek a helyzettel, hogy a mögöttük lévő nem látja, hogy üres előtte a pálya, mert mindenki megáll egymás seggében és a telót kezdi nyomogatni...
Franciáknál azért már fintorgósak a rendőrök a keleti sofőrökre. Jobban odafigyelnek rájuk.
-
KAMELOT
titán
válasz
lazoltan
üzenetére
Nem is értem ezt, hogy állhatnak meg terelésben mikor az autópályán megállni tilos!
Ilyenkor azonnal rendőrt kell hívni és csókolom!Franciához.....ott előzésért nem szólnak semmit max ha olyan a zsaru megy melléd és int egyet, hogy legközelebb tessék vigyázni. Itt a kamionos az első mindenek felett.
-
HoTaZo
addikt
válasz
lazoltan
üzenetére
Az első, az egy nagyon jó kérdés. Azt sem nagyon értem, hogy ha 5 percnél többet áll a sor, akkor miért nem néznek ki az emberek, hogy tényleg mindenki áll előttük vagy csak az előtte álló?
A második kérdésedre a válasz, amit Tüzinek írtam alább. Az utak napszámosai (les forçats du bitume - az aszfalt kényszermunkásai, csak szebb, magyarosabb a másik kifejezés) vagyunk. Ha nem fél órán át előzöl és nem csinálsz veszélyes műveleteket, akkor megértőek és nem fog cseszegetni. Hamarabb fogja a másikat cseszteni, hogy miért nem segítette az előzést?
Igen, van kulturális oka is. Régen, amikor minimális volt a Kelet-európai jelenlét, még ők is megbecsülték a kamionosokat. Volt is egy rádió műsor Les routiers sont sympas (A kamionosok szimpatikusak), nap mint nap ment, estétől éjfélig, mégis rengetegen hallgatták, nemcsak a sofőrök. Sok embernek segítettek, A-ból B-be eljutni vagy eljuttatni valamit. Nem tudom, hogy a kommunikáció miként ment pontosan, mert még nem volt mobil, de vagy a műsornak is volt CB-je és éjszakázó rádió amatőrök is besegítettek, de tudtak kapcsolatban maradni. Persze telefonon is ment kommunikáció, amit a műsorvezető átadott az éteren át. Szólás is lett a műsor címéből, még ma is ismerik, fiatalabbak is. Mondhatni, hogy a kultúrájuk része lett.
Persze, ma már a sok balkáni és K-e.-i sofőrök rontottak az összképen, de még nem gyűlölnek bennünket, s a hatóságok is megértőbbek, mint máshol. -
lazoltan
tag
válasz
HoTaZo
üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy miért gondolják sokan, hogy a terelésben pihenőzni Magyarországon rendben van? Tőlünk nyugatra nem merik megcsinálni..
Amúgy azt akartam már kérdezni főleg tőled, HoTaZo, a francia rendőrökkel kapcsolatban, hogy itt előzni tilosban előzésért még senkit nem láttam megbüntetni, de ez csak egy példa, hacsak nem vesz ki fietokapunál akkor nemigen vegzálnak. Ez amolyan kultúrális dolog vagy csak kevesen vannak?
Nekem eddig pozitív tapasztalatom van velük, halál normálisak, beszélnek angolul, nem kötekednek.
Mondjuk én is mindig normális vagyok velük és még semmilyen szabálysértés miatt nem állítottak meg/találtak ellenőrzésnél. -
HoTaZo
addikt
válasz
otto14
üzenetére
Igen, mondta, hogy tíz (vagy 15?
) autóval fedik le a területet és cirkálnak, hogy az ok nélkül állókat megindítsák, meg szűrjék a hozzám hasonló rendetlenkedőket.Tüzi: Francia rendőrök voltak régen ilyenek. Ha nem volt túl nagy a szabálytalanság, akkor figyelmeztettek, mert tisztában voltak vele, hogy mi az utak napszámosai vagyunk.
-
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Hú, srácok! Akkora mákom volt ma! Belekeveredtem én is az M1 gyönyörébe, Zsambéknál 20 percet vártam, hogy meginduljon az oszlopok és besorolhassak. Aztán a szokásos menet. Az egyik tömörülésnél előre látható volt, hogy valaki dekkoló. Mögülem kivágott egy, én meg utána. Egy darabig nem is volt gond, csak már utolértük a haladni kezdőket. A másiknak volt lehetősége visszasorolni, nekem nem. Hát, toltam még egyet. Ekkor megszólalt mögöttem a rendőr sziréna. Lett helyem, kivett, lementünk egy kijáratnál. De, csak az egyik jött oda hozzám. Kérdi, hogy szerintem ez a KRESZ szerint mennyibe kerül? -Sok, tudom.
Tartott egy kis beszédet, de tudja, hogy mi a helyzet az M1-en, meg nekünk ez a megélhetésünk, így most csak szóban figyelmeztet. -
Qtya123
őstag
Nálunk meg mivel kb minden 50 km felett van, megy a kártya. Viszont ahogy látom és mondják, vannak olyan járatok, amelyek menet ideje majdnem a 4.5 óra vezetési idő. Ilyen 4:25-ös idők. Kis dugó, egy egy lassú autó és túlvezetsz. Mondjuk azt nem tudom mennyire nyígnak ezen.
Múltkor pl láttam járatot, a stadiontól egészen Jósvafőig megy. Épphogy belefér. Ha meg ott fent a kanyargósban megy valaki előtted 30-al, akkor esélytelen.
Ja, tegnap kipróbáltam a menetrend appot. Tök jól működött a navija. Bemondta a megállókat is. Megér 3700 Ft/évet nekem. Remélem lesz iOS-re is majd a navigációja.
-
csibe1
veterán
Ez pozíciómentés nélkül is elég érdekes szokott lenni.

Azt hittem már erre is kitaláltak valamit, mert mindig vannak ügyeskedők.
#23826 KAMELOT
Neked is köszi
Amúgy tényleg szép pénzeket szoktak osztogatni.
Ismerős látta egy német raktárban, hogy a szomszéd kamion alól egyszer csak kimászott valaki, és nem a sofőr.
A sofőr az éppen a raktárban pakolta a pótot.
-
lazoltan
tag
válasz
HoTaZo
üzenetére
Nekem erősen cserésnek tűnik az akku az alapján amit írsz, még akkor is ha a számológép alapján jónak ítélik.
Nekem a 4 akkus Scania nagyon jól működött. Igaz, én nem hétvégézek kint 45 órákat, de ha szombaton délután megálltam elég volt vasárnap egyszer beindítani fél órára, hogy a munka akkukat feltöltsem.
A mostani 2 akkus, kicsit jobban kell figyelni de nagyon minimálisan járatom mert utálom ha berreg alattam -
KAMELOT
titán
1. 14.6 x 2 amikor tölt, azt írtam 25.6V normálban.
2. 2 aksi van mindenre és 2 aksi meg a startolásra! Tehát ha lemerül a nagy aksi akkor is be tudod startolni!
3. 2000W invertert természetesen járó motornál használunk, mármint ha maxon megy.
Általában amit rákötünk azok kisebb fogyasztók így álló motornál sincs gond.4. Igen a szolár megoldás az jó opció lenne, csak akkor meg hogyan néz ki a kamion. Mond meg egy amcsi kamionosnak!

5. Én amit néztem APU-t az 1500 dolcsiba kerül. Dízelgenerátor alig eszik valamit 0,5-1l/ó
Amcsiban egész nap járatják a kamiont, mert megy a mikró, TV, klíma stb.HoTaZo: Tudom, csak vicceltem
Első a család! -
zsid
senior tag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Milyen akkuval jön össze 29Volt?
A 4 akku is majdnem totális vakítás. Ilyen kiszerelésben a Volvo ad 2x75Ah-t indításra és 2x210Ah-t a komfortelektronikának/klímának. Évekkel ezelőtt pont a Volvo volt az aki a töltésvezérlést elbaszta és hullottak 2x225Ah-s FH4-ek a hibás töltés miatt...
Állíklíma nélkül, normálisan kialakított elektromos rendszerrel - amit szintén elrontottak - semmi szükség nem lenne normál használathoz 2x225Ah-nál többre.Neked mi a rossebnek 2000Wattos inverter? A 2000W 24 Volton az 84Amper, ezt csak járó motornál tudnád használni ( az alap generátor 100A-es ). Fél óra üzemre ilyen terhelésen 1000Wh-nyi akkura lenne szükséged...
Az amerikai APU az drága, 10 000$ fölött van darabja és még csak nem is halk. Nem is értem a TK miért használja a hulladék Yanmar dízeleket... Erre azért van szükségük, mert 12Voltos rendszert használnak és azokat a disznó nagy fülkéket nem tudod élhető hőfokon tartani, csak egy normál méretű klímával...
Sokkal egyszerűbb és olcsóbb lenne egy szolár akkupackot berakni egy inverterrel. Az bírja a merítést és a kapacitása sokkal több, mint amire egy kamionban egy hétvégén szükséged van.
-
KAMELOT
titán
válasz
Di Natale
üzenetére
A furgonok az autós parkolókba parkolnak, de már láttam itt Ausztriában, hogy beparkolnak a hosszú parkolóba.
Szerintem egyre kevesebb lesz belőlük, mert nem éri meg a tulajnak. Továbbá a sofőrnek sem éri meg mert kevesebbet tud menni ezáltal kevés a pénz is.
Ugyan annyit van kint csak kevesebb pénzért. Így akkor már szombat / vasárnap nem is mehet, mert 24h vagy 45h pihenőt kell tartani. Ennyit senki nem fog ott kuporogni a kutyaólban
Megcsinálja kamionra és lesz rendes fizetése + bejelentett munka.
Akik meg belföldi munkát végeznek, azoknak mindegy a tachográf. -
HoTaZo
addikt
Ha csak simán megállok, napközben (nem kell lámpa, sokszor fűtés sem) fél órára, akkor simán mondhatom, hogy 70-80%-os. Azt nem tudom, hogy ezeseetben mit takar a "V open circuit" mivel mindig van valamilyen fogyasztó kapcsolódva.
Ha már déután megállok és másnap reggelig nem mozdulok, akkor este 7 és 8 között (hogy ne később zavarjam a kollégákat) szoktam járatni egy 1/2 órát. Fűtéssel, hűtő bekapcsolva (aztán, hogy mennyire megy azt nem mindig tudom), szolid világítással, reggelre ér 24V köré. Van, hogy alá megy, van hogy megmarad 24V fölött picivel. 2 éve nem volt gondom az indításra. Igaz, a hűtő nem funkvcionál a megszokottak (régebbi nyergesen) szerint, gyújtáskor ijeztően lemegy a töltés értéke, de indul.
KAMELOT: Ezelött Volvo FH volt, 4 akksis. De ez csak egy 2013 áprilisi MAN TGL. -
KAMELOT
titán
Ez jó kérdés!

Inkább az a fő kérdés, hogy kinek fogja megérni 3.5t-val mászkálni?
Mert ugye itt a fő tényező az idő volt! Most már parkolhatnak ők is és már látom is őket a parkolókban.
Akiket ismerek és ilyen 20.000km+ mentek azok 1500€ kaptak! Ugye km-re voltak fizetve. Most már érdekes lesz a fizetés, mert nem fognak tudni ennyit menni! -
Sziasztok!
Vannak már esetleg arról hírek, milyen fizuk várhatóak a 2.5 - 3.5 t kategóriával végzett nemzetközi fuvarozásban, miután kötelező lesz a tachográf?
-
KAMELOT
titán
válasz
HoTaZo
üzenetére
Ezért jó ha van 4 aksid!

2 csak arra van, hogy tudj startolni!
Amúgy meg a gyártóknak rá kéne jönni, hogy egy kamionba mi is kéne alapból pontosan!
1. rendes nagy ágy
2. szinuson 2000W átalakító
3. kis dízelgenerátor ami áramot generál, így nem kellene startolgatni a 12 literes motort!
USA-ban ilyet opcionálisan be lehet szerelni! Alig fogyaszt! -
KAMELOT
titán
Nekem 4 éves eredeti akku van a kamionban, már az ötödiket tapossa! 29.2V

Atya ég mik vannak itt németben!
A7 Göttingennél csütörtök este baleset (még jó, hogy előtte megálltam a parkolóban, mert teljes pályazár volt), aztán ugyan ott valahol szerdán állatokat hordó kamion borult fel. Előtte lévő napokban meg 2 kamion és 2 autó törte össze magát!
-
otto14
őstag
Amikor a 2013as Scanián dolgoztam, valamilyen után gyártott akkuk voltak benne. Azokkal mindig alacosnyabb feszültséget mértem, még 22.4V is indult. Utána kapott eredeti akkukat, ott már magasabb volt a mért fesz érték is.
-
zsid
senior tag
-
lazoltan
tag
válasz
HoTaZo
üzenetére
Én rámérnék mondjuk pár óra fűtés, világítás, nagyobb fogyasztók hasznakata után is, hátha kiadja a hibát, de én hülye vagyok az elektronokhoz
Tüzi: a márkaszerviznél kukonb helyet nem tudok..
(A saját autómmal is szívok a full inkompetens szervizek miatt, de ez nem ide tartozik)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Táp is jár a Chieftec helytakarékos mikrotornyához
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Fotók, videók mobillal
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- 263 - Lenovo ThinkBook 16p (G6 IAX) - Intel Core U9 275HX, RTX 5060
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4373, 100% Akkumulátor
- MSI Thin GF63 - 15,6"FHD 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 4050 - Garancia - MAGYAR
- Lenovo ThinkPad L14 Gen 2 Ryzen 5 pro 5650U, 16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku, számla, gar
- Lenovo ThinkPad W541,15.6,FHD,i7-4810MQ,32GB DDR3,256GB SSD,K1100 2GB VGA,WIN10
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest