- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
ph2012
senior tag
Kép átméretező programot tudnátok mondani? Resize és grafika szavakkal kerestem de nem találtam ingyeneset. Amit resiznek írt azzal nem lehetett képet átméretezni,
-
őstag
-
-
toto76
tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Úgy hozta az élet, hogy Ubuntut kell(ene) használnom még pedig virtuális környezetben (a miértekbe most ne menjünk bele ). Az ubuntuban kellemesen csalódtam, nagyon megtetszett. A gondok akkor kezdődtek, amikor mobil nettel próbáltam meg használni. Sehogy sem tudom rávenni. Némi guglizás (mert a gugli a barátom) kiderítettem, hogy fel kell 'telepítenem' néhány alkalmazást (ozerocdoff, usb-modeswitch, vodafone-mobile-connect), no meg hozzá kell adni a felhasználómat a 'dialout' csoporthoz.
Ezek után már el tudtam indítani a vodafone mobile connect card alkalmazást, ami bekéri a pin kódot. Kis idő múlva kiírja, hogy 'authenticated', aztán ennyi. Vagy a másik eset, amikor nem is látja a mobil sticket.Nem tudom van-e értelme küzdeni vele, vagy ez még 'korai'.
Minden ötlete szívesen veszek (amit megértek azt ki is tudom próbálni)Köszi,
toto -
DVB tuner életre keltésében valaki tudna segíteni?
SAA7131 alapú Avermedia Hybrid+FM kártyát kaptam, de nem jövök rá, mit kellene vele elkövetni, hogy tv-t is tudjak vele nézni.A scan csak annyit mond, hogy a fronten0 -hoz vagy nincs permission, vagy nincs ilyen eszköz.
A /dev/dvb/adapter0 -ban van frontend0 file.
Illetve, ha már hibrid a dolog, hogy lehet ezzel analógot nézni? :S[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
BeeNiTTo
tag
üdv.
linuxra van valamilyen cpu,gpu hőmérséklet figyel program?
(ubuntu 12.10-et használok)[ Szerkesztve ]
-
chab7
addikt
válasz lionhearted #7550 üzenetére
Azt vlc is tudja (főleg, hogy eleve ki van kapcsolva, nem szeretem a képernyővédőt), itt most valami más gubanc lesz. Nem mondom, hogy nem én vagyok balfék és csak nem találom hol kell beállítani.
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
őstag
-
Mtbsrác
senior tag
Inkább software-es kérdésem lenne.
Tudtok-e olyan progit ajánlani Ubira ami egy adott videon belül tud lassítani is és gyorsítani is a felvételt úgy hogy nemváltoztatunk a frame/sec értéken.
-
-
stopperos
senior tag
válasz BeeNiTTo #7558 üzenetére
Be kell tölteni a megfelelő kernel modulokat, utána már minden megy szinte.
Előrször tedd fel a senzoros csomagokat:
sudo apt-get install lm-sensors
Majd detektálunk: sudo sensors-detect
Itt kb entert elég ütni végig, majd az utolsónál amikor felkínálja, hogy beleírja-e a /etc/modules fájlba, akkor ott yest kell írni.
Majd belötöltöd először a modulokat: sudo service module-init-tools start
Majd egy sensors panaccsal megnézed mit ír ki.Innen már csak meg kell keresni, hogy milyen programok vannak. Pl én a psensor-t találtam.
[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
GodHeart
senior tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék letenni egy rendszergazda vizsgát Linux operációs rendszerekből. Egy ideje ebben dolgozok, és egy kezdő tanfolyam 98%-t tudom, a haladónak is szintén nagy részét, legalábbis ahogy itt-ott olvasgattam, hogy mik az elvásárok. Jó magam Ubuntu-t használok szerver szinten a munkahelyen, így itt is boldogulok a legjobban. Ti milyen képzést javasoltok, esetleg közülettek ki-mit hallgatott már? Vagy az egész egy hülyeség?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Bobyjack
senior tag
1. Gép típusa: Intel atom netbook szerverként használva.
2. -
3. Telepített Ubuntu típusa: Ubuntu server 12.10
4. Tudomásom szerint nincs telepítve ablakkezelő
5. -Adott egy friss telepítésű Ubuntu server 12.10. Nem vagyok kifejezett Linux guru, eddig a fent említett gépen rövid ideig asztali Ubuntut, majd bő egy évig Lubuntut használtam. Most érkezett el az idő, hogy kipróbáljam az Ubuntu server változatát. Minden nagyon profin megy, alapvetően elégedett vagyok a rendszerrel.
Azonban ma vettem észre, hogy a rendszer felzabálja a RAM-ot. De fogalmam sincs, hogy milyen folyamatnak köszönhető ez. Alapvetően a minecraft szerverre gondoltam, de annak a process-nek a kilövése csak ~300MB RAM felszabadulásával jár. Elképzelni sem tudom, hogy minek kell ennyi RAM.
A friss telepítés után az alábbi dolgokat tettem fel a gépre:
-SSH szerver
-Teamspeak 3 szerver
-vsftpd
-Transmission ~20 torrenttel
-Minecraft szerverhtop-al megnéztem a futó folyamatokat, de a legtöbbet fogyasztó (minecraft szerver) is csak 14%-ot evett. Van mód arra, hogy azt a bizonyos háttérfolyamatot megtaláljam aminek ezt a RAM fogyasztást köszönhetem?
Íme egy screenshot a htop-ról:
Adalékként annyit hozzáteszek, hogy a telepítéskor felkínált nekem egy lehetőséget, hogy bizonyos csomagokat felrakjon rögtön első indítás előtt. Ott lementem az SSH server lehetőségre, majd nyomtam egy entert. Nem jól olvastam el a leírást igazából nem tudom, hogy a felkínált lehetőségek közül végül miket tett fel. (lehet hogy mindet?) de az biztos, hogy elég sok dolgot felrakott, például Memtest86-ot is. Remélem valami támpontot tudtam adni és tudtok segíteni!
Köszönöm!
-
Mtbsrác
senior tag
Generálj új jelszóhash-t:
mkpasswd -m sha-512 "bb"Ezt megcsináltam most de azóta nem tudok belépni és a jelszavamat se tudom. Átírtam ahogy írtad is elmentettem majd újraindítottam a gépet, utána beütöm a jelszavat majd kiböki hogy azzal benemmegyek se a régivel. Vendégként meg nemtudok ugye adminisztrátori dolgokat végrehajtani hogy bmit is tehessek. Sőt még felse tudom csatolni a másik partíciót mert ahhoz is jelszó kéne. Rakhatom majd újra az egészet Fa..a! Vendégként legalább beenged.
Legrosszabb az hogy ha pendrive-ról indítok akkorse enged hozzányúlni a shadow file-hoz. Ott talán kitudnám ütni a jelszósort hogy anélkül beengedjen.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
ph2012
senior tag
Létezik magyar angol szótár? Vagy magyar Biblia? Nem találtam. Ha nincsenek ezek nagy hiányosságok.
Köszi -
MODERÁTOR
-
-
Mtbsrác
senior tag
Nos egyenlőre a passváltoztatás témába sehogy se jutok előre:
- Generáltatok ugye új pw-t majd kiadja azt amit bemásolok eme formában:
$6$a9vMgBdD$fFYzgpLO9aq9nl5NyhrnlSN0C8VZgmKEvTNnYmjwNp
qFKxv8whyeQXBE80yHGknp3n1ueFLSJvogrS0f73mx./ Eddig Ok!- Bemásolom a shadow file-ba így ahogy van, de nemjó természetesen.
- Majd beírom úgy ahogy egy működő rendszeren is látom hogy vmi számokat ír utána ami minden sor végén ottvan abba a file-ba. akkor így néz ki:
topi:$6$a9vMgBdD$fFYzgpLO9aq9nl5NyhrnlSN0C8VZgmKEvTNnYmjwNp
qFKxv8whyeQXBE80yHGknp3n1ueFLSJvogrS0f73mx./:15761:0:99999:7::: de ígyse akar működni. Vagy nemlehet hogy az idézőjelek nemkellenek a pass generátorba? Mert úgyis generál jelszavat.Most kivettem a jelszósorból mindent azt kiderül mitcsinál.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
stopperos
senior tag
válasz Bobyjack #7567 üzenetére
Csak 300-400 mega ramot használsz, a többi a merevlemez gyorsítótára, amit azért tölt be, hogy gyorsabb legyen. Ez kvázi nem lefoglalt hely, mert amint több memória kell töröl belőle. Ne aggódj.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Bobyjack
senior tag
válasz stopperos #7581 üzenetére
Akkor nem aggódom. Említettem, hogy nem vagyok nagy Linuxos. Windowsnál nem tapasztaltam, hogy a gyorsítótárat a RAM-ba pakolná, bár meglehet, hogy rejtetten, de az is ezt teszi. Köszönöm szépen, így már értem a turpisságot!
Azért itt egy screenshot (#7580) lionhearted kérdésére:
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Bobyjack #7582 üzenetére
Ahogy előtted is írják, és a kép is bizonyítja, 532MB a használt memória, 1416MB a cache.
Valójában ilyen win alatt is van, de a tapasztalataim szerint a "van, de minek" kategóriát súrolja a dolog. Annak ellenére, hogy bekerül egy fájl win alatt ebbe a cache-be, másodszori beolvasásra is ugyanúgy a winyóról tekeri be, pedig minden (de a legtöbb biztos) bájtja szerepel ebbena a cache-ben. Ezzel szemben egy linuxban a töredékére esik vissza a második beolvasás, tudja hol keresse.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Mtbsrác
senior tag
válasz Mtbsrác #7579 üzenetére
Javítom magam:
Sikerült álírni vmi csoda folytán
Nemám hanem az kavart be az egészbe hogy az elsősorban ottvolt ez hogy:
root:!::15761:0:99999:7::: ezt kellett törölnöm és máris jólett. Hogy mittakar lökkömsincs de annak a kivételével meggyógyult. Csak két órát szívtam vele mire sikerült 50x legalább újraindítottam a gépet is miatta De megtanultam ezt is.[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
Nos létrehoztam egy új felhasználót, meg kipróbáltam a vendég fiókkal is, de ugyanaz a helyzet, egy rakás szöveg nem látszik a menükben. Mindegy, erre már mindenképp ráfér egy újratelepítés, gyakran a semmitől is iszonyat módon megáll az élet, elsötétedik a képernyő, és percekig csak várok, hogy egyáltalán reagáljon valamire. Remélhetőleg ettől majd megjavul minden
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Tamás88
őstag
Szeretnék kérni egy kis segítséget. Hogy lehet megoldani azt, hogy ha Youtube-n nézek videót, akkor 10 perc elteltével ne kapcsolja ki a képernyőt? Korábban már kerestem a megoldást, de nem találtam.
[ Szerkesztve ]
-
sh4d0w
félisten
Noh, a fejlesztői levlistán újból felmerült a köztes kiadások ötlete:
"= Role of the Interim Releases =
But what about the 3 releases we do every six months in between (what I
call the "interim releases")? Who are they for? Why do we invest so much in
supporting multiple interim releases at a time?
...
* Many community members recommend only LTS releases to new users because
of its longevity and stability, but the interim releases cause confusion
about what is the “right” version for someone to install."Üdvözlendő lenne a köztesek elhagyása, úgyis vannak nightly buildek, ha valaki nagyon bleeding-edge-et akar, azokat kipróbálhatja.
https://www.coreinfinity.tech
-
-
őstag
-
chab7
addikt
válasz lionhearted #7592 üzenetére
Akár évi LTS akár rolling, én benne vagyok.
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
leslieke
Jómunkásember
Évi egy kiadás szerintem is elég lenne.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
őstag
-
HeavyToys
senior tag
Sziasztok!
Acer Asprie 5349-esnél Celeron 815-ös procival és a benne lévő Intel HD grafikát hogy tudnám rávenni, hogy tudja csökkenteni a képernyő fényerejét.
Az FN+Fényerő gombra elvileg reagál, de gyakorlatilag nem történik semmi...
Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözletem mindenkinek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs