- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Veszélyben az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- 
			  PROHARDVER!  
 Ubuntu Linux Összefoglaló 
 Hivatalos Ubuntu dokumentáció    
 Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett: 
 -számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
 -a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
 -mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
 -eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek) 
 A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t): 
 lspci
 lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
- 

Tankréd csendes tag válasz  ubyegon2

üzenetére ubyegon2

üzenetéreMostani állapot. ➜ ~ df -Th. 
 df: érvénytelen kapcsoló -- „.”
 További információkért adja ki a(z) „df --help” parancsot.
 ➜ ~ sudo blkid
 [sudo] password for tankredi:
 /dev/sda1: UUID="a1af5085-e582-4215-8146-fda9f742c789" TYPE="ext4"
 /dev/mmcblk0: SEC_TYPE="msdos" UUID="1234-5678" TYPE="vfat"
 /dev/mmcblk0p1: SEC_TYPE="msdos" UUID="282D-28F0" TYPE="vfat"
 /dev/sdb1: LABEL="KINGSTON" UUID="3433-3231" TYPE="vfat"
 ➜ ~ez a df -parancs megint nem ok, pedig most másoltam, nem gépeltem.  ➜ ~ cat /sys/block/sda/queue/scheduler 
 noop [deadline] cfq
- 

Vladi nagyúr válasz  superTibcsi

üzenetére superTibcsi

üzenetéreEz nagyon új cucc. Mindenesetre egy vdapuinfo kimenetet mutass. mire jutottál googlizásnál? 
 Mondjuk ha kodi alatt is recseg, az nem jó előjel.
- 

válasz  Tankréd

üzenetére Tankréd

üzenetéredf - Th- t én írtam rosszul, így helyes df -Th.  ez még kéne. ez még kéne.
 cat /sys/block/sda/queue/scheduler ezt nem írtad.Az alsó kép az mostani állapot? Nincs összhangban az fstab- bal.  
 Pótold léci a df -Th- t, a másik nem annyira fontos, aztán kielemezzük a helyzetet! sudo blkid 
 még ezt is rakd be, mert itt a meghajtóknál sok ellentmondás van.
- 

lev258 veterán válasz  superTibcsi

üzenetére superTibcsi

üzenetéreMeg tudod nézni egy 14.10 Live-val (legalábbis a nyílt drivert)? 
- 

lev258 veterán válasz  superTibcsi

üzenetére superTibcsi

üzenetéreMilyen videókártya? Ez mennyire új cucc? 
- 

Tankréd csendes tag válasz  ubyegon2

üzenetére ubyegon2

üzenetéreSzia! Itt küldöm, amit kértél, + belinkeltem egy képet is a particiókról. A gépem egy thinkpad T60-as, két giga rammal. ➜ ~ sudo blockdev --getalignoff /dev/sda 
 [sudo] password for tankredi:
 0
 ➜ ~ sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
 * Data Set Management TRIM supported (limit 2 blocks)
 ➜ ~ sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
 [ 2.020036] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
 ➜ ~ sudo hdparm -Tt /dev/sda/dev/sda: 
 Timing cached reads: 1458 MB in 2.00 seconds = 729.40 MB/sec
 Timing buffered disk reads: 312 MB in 3.00 seconds = 103.93 MB/sec
 ➜ ~ sudo dmesg | grep -i --color ahci
 [ 1.651622] ahci 0000:00:1f.2: version 3.0
 [ 1.651709] ahci 0000:00:1f.2: irq 45 for MSI/MSI-X
 [ 1.651809] ahci 0000:00:1f.2: AHCI 0001.0100 32 slots 4 ports 1.5 Gbps 0x1 impl SATA mode
 [ 1.651818] ahci 0000:00:1f.2: flags: 64bit ncq pm led clo pio slum part
 [ 1.651827] ahci 0000:00:1f.2: setting latency timer to 64
 [ 1.676519] scsi0 : ahci
 [ 1.683791] scsi1 : ahci
 [ 1.687649] scsi2 : ahci
 [ 1.692198] scsi3 : ahci
 ➜ ~ noop [deadline] cfq
 zsh: no matches found: [deadline]
 ➜ ~ df - Th
 df: ”-”: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
 df: ”Th”: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
 df: nem került feldolgozásra fájlrendszer
 ➜ ~ cat /etc/fstab
 # /etc/fstab: static file system information.
 #
 # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
 # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
 # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
 #
 # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
 # / was on /dev/sda1 during installation
 UUID=a1af5085-e582-4215-8146-fda9f742c789 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
 # swap was on /dev/sda5 during installation
 UUID=aa8bf435-834f-4fd1-9347-5e73b130ee51 none swap sw 0 0
 /dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
 tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
 tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
 tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
 tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0% 
- 

superTibcsi aktív tag Ubuntu 14.04 lts alatt van valakinek tapasztalata Athlon 5350, AM1h-itx asrock lap kombóval? Se nyílt, se zárt driver-el nem működik normálisan a hardveres gyorsítás HD filmeknél.  kezdem feladni, életemben nem gugliztam ennyit. kezdem feladni, életemben nem gugliztam ennyit. 
- 

- 

- 

nemurea aktív tag válasz  lev258

üzenetére lev258

üzenetére"Grub2-nél pedig nem túrjuk a grub.cfg-t." Igen, tudom, dehát ha egyszer annyi érdekesség van ott  Én (már) nem teszem rossz helyre a rendszerbetöltőt, de aki most ismerkedik a linuxszal, nem biztos, hogy egyből vágja, hogy az sda és az sda1 nem ugyanaz. Korábban a telepítéskor, azon a képernyőn, ahol a partíciókat lehet módosítani, egy csomó ideig kerestem, hogyan tudok megszüntetni-újat csinálni, mert az nem jutott eszembe, hogy kettőt kattintsak a meglévő partícióra - külön gomb (change) nem volt, jobb gombra semmi. Lehet, hogy most már ez evidens, nem tudom - nekem akkor nem volt az. 
- 

válasz  nemurea

üzenetére nemurea

üzenetéreNekem eddig sosem volt baj a pendrive-ról telepítéssel. Az 50Gb ha van hely, miért ne? Lubuntu 8-10Gb-on elvan (ha ügyes vagy, ötön is), de pl. nálam a Kubuntunak lett egy 40 gigás partíció, azon vanvagy 20Gb hely, de mondjuk olyan a cucc, mint a karácsonyfa; szerver, hálózatról bootoló másik Linux, 3-5Gb levél  
- 

nemurea aktív tag válasz  Misi1980

üzenetére Misi1980

üzenetéreBtw, nem sok az 50 giga egy Ubuntunak, ha nincsenek rajta pluszban adatok (filmek, zenék)? Az alaprendszer valami pár giga, kb. 5, nem? Persze ha van 1 terás HDD a laptopban, akkor nem gond, de akkor is inkább olyan kellene, hogy egy közös, pl. ntfs vagy FAT32 partíción legyenek a dokumentumok, filmek, és akkor azt eléri a Windows is és az Ubuntu is. Vagy még inkább egy NAS  
- 

nemurea aktív tag Azzal azért én csínján bánnék, hogy pendrive-ról telepítsd a linuxot: tökéletesen felmegy, azzal nincs gond, csak az nem biztos, hogy az első éles indításkor, miután kivetted a pendrive-ot, egyáltalán bebootol-e. Legutóbb egy Ububtu 12.04-gyel jártam így, mivel ilyenkor már más a drive nevek kiosztása, a grub.cfg esetleg nem találja meg a cél partíciódat - és akkor pont olyan fekete képernyőn leszel, ahol most, csak grub rescue helyett esetleg busyboxnak fogja hívni  Könnyen lehet orvosolni, de nem biztos, hogy rögtön konfigfájlokat akarsz majd szerkeszteni. Ha CD-re/DVD-re írod és onnan bootolsz/telepítesz, egy hibalehetőséget kihagysz. Könnyen lehet orvosolni, de nem biztos, hogy rögtön konfigfájlokat akarsz majd szerkeszteni. Ha CD-re/DVD-re írod és onnan bootolsz/telepítesz, egy hibalehetőséget kihagysz.Csak mellékesen, egy nem túl régi postomhoz, amikor live pendrive-ról telepítettem egy cél pendrive-ra, és pár napot elszórakoztam, mire rájöttem, hogy ez bizony nem fog nekem bebootolni, bármit változtatok a grub.cfg-ben. Újratelepítettem DVD-ről, csont nélkül betölt a rendszer. Linux Mintet és Kubuntut is próbáltam előtte a pendrive->pendrive módszerrel, ugyanaz a probléma. 
- 

- 

Misi1980 senior tag Köszönöm mindkettőtöknek!  
- 

válasz  Misi1980

üzenetére Misi1980

üzenetéreUbuntu verziókból mindben van magyar. Ha gyengébb gép, akkor Lubuntu vagy Xubuntu, ha erősebb, akkor sima Ubuntu (ennek elég meredek a felülete) vagy Kubuntut tegyél fel. (Gúglizz utána, hogy néznek ki.) Ezt elolvashatod, van benne Linux alapok, telepítés is, alapvetően Kubuntuhoz, de pl. a telepítés és az alapok mindnél ugyanaz. ( A telepítő mondjuk másképp néz ki, de ugyanezeket csinálhatod benne. ) A telepítőben persze, ki tudod választani, hogy melyik partícióra települjön. Érdemes mellé majd létrehoznod egy swap partíciót is (hogy az mi, az ott van a linken). 
- 

- 

Misi1980 senior tag Az újratelepítés előtti partició formázás ami hiányzik.A meglévő rendszerre újratelepíteni nem a legjobb.Akkor jött nekem ez a creatorral csinált ubuntus pendrive és ott a gparted nevű programmal tudok formázni,törőlni.Most hagytam egy 50gd-os partíciót linuxnak.A windows után szerintem feltelepítem.Ezt hogy kell csinálnom?Az 50gd az elég neki az biztos.Érdemez lemezre írnom a linuxot és erre az 50gb-os partícióra telepítenem? 
- 

- 

Misi1980 senior tag Válaszolok arra a kérdésedre hogy miért nem a win. telepítővel particionálok és formázok.Azért mert a haladó telepítésnél nem ajánlja fel ezt az opciót nekem.Valami illesztőszoftvert kellene telepítenem ha változtatni akarok a particiókon de nincs ilyen illesztőprogram sehol.Amikor lefotóztam azt hogy a telepítöben nincs ilyen opció és betettem a windowsos topikban csal lesett mindenki mert ilyet még nem látott senki.Több telepítőt is kipróbáltam de azoknál sem volt.Ez egy Lenovo U510-es noti. lev258:Köszönöm a segítséget! 
- 

- 

válasz  Misi1980

üzenetére Misi1980

üzenetéreA windóz telepítő nem tud rendszertöltőt telepíteni? 
 Amúgy miért nem a winfos telepítővel particionáltál?
 Mit kéne bootolni, dual boot, vagy windózt?@Lev258 : Ja, csak ha nincs fent más, csak ubi, akkor nincs Grub menü, ha jól emlékszem. Telepítőről könnyebben megtalálja. 
- 

Misi1980 senior tag 
- 

válasz  szetcsuszott

üzenetére szetcsuszott

üzenetéreAzért egy memtestet letolnék rajta. Bootolsz a telepítőről, és memory test. 
- 

spammer veterán válasz  szetcsuszott

üzenetére szetcsuszott

üzenetéreA top parancsot terminálban kell kiadni, és akkor látod a futó folyamatokat, terhelést stb. De szerintem jobb és átláthatóbb a htop. Ha nincs fent a htop, akkor, terminálba: sudo apt-get install htop SMART adatokat pl. a Disk Utility-vel tudsz ellenőrizni, ha nincs fent (Disks néven keresd), akkor ezzel tudod felrakni: sudo apt-get install gnome-disk-utility De lehet, hogy érdemesebb lenne frissítened 14.04 LTS-re (pl. így: [link]) vagy rakhatsz fel teljesen tiszta 14.04-et, azzal hátha nincs gond. 
- 

szetcsuszott aktív tag válasz  lev258

üzenetére lev258

üzenetérelaptopszalonos 5év garis, amitubuntuval "szerelve" szállítanak. Nem volt eddig semmilyen hibaüzenet, kifagyott, oszt' kész . Ok, most melóhelyen vagyok, de este kipróbálom ezeket, ha valami nem világos, majd még kereslek, és köszi az eddigieket! 
- 

_Dumber_ őstag válasz  szetcsuszott

üzenetére szetcsuszott

üzenetéreEgy ismerősömnek is volt HP lapossal (nem ezzel a típussal) ilyen gondja. Az nem lapossal kapott ubuntu volt. 
 Megoldás: KUBUNTU.. vagy bármi más.
- 

lev258 veterán válasz  szetcsuszott

üzenetére szetcsuszott

üzenetéreElőször próbáld ki az ajánlott kombinációt fagyáskor. Ha nem jön be, mindenképp megejteném a memóriatesztet, illetve megnézném a SMART adatokat. A gyári amúgy mit takar? Találkoztál bármilyen hibaüzenettel? 
- 

szetcsuszott aktív tag válasz  lev258

üzenetére lev258

üzenetéreSemmire sem reagál, billentyűzetre, kombinációkra, tapipadra sem, ki van meredve és ezután csak kikapcs-gomb hossszan. Memtesztet nem próbáltam, de utoljára hagynám, zsír új a gép és macerás a tesztelgetés, a "top"-ot meg nem értem :-) Az mi? nem értek hozzá.. 12.04 LTS amúgy 
- 

lev258 veterán válasz  szetcsuszott

üzenetére szetcsuszott

üzenetéreMemóriateszt volt? Fagyáskor Ctrl+Alt+F1-gyel be tudsz lépni? top mit mond ekkor, mi eszi a gépet? 
- 

szetcsuszott aktív tag Na itt vagyok megint, HP 455 G2+ "gyári" ubuntu, probléma a következő: Újabban lefagyogat, kimered. tettem rá chrome-ot, azt hittem a böngésző miatt fagy le, de nem, ugyanezt csinálja firefoxszal is. Böngészés közben is előfordul random módon, és letöltés közben (filmespolc). Sőt, tegnap a firefox bezárásával egy időben meredt ki, ott álltam a képernyőn az üres ubuntu asztallal, meg a kifagyott kurzorral. Ez szoftveres probléma? 
- 

- 

#68216320 törölt tag Egy laptopra GUI nélkül tettem fel Ubuntu 14.04 x64-et. Hogyan tudom megoldani, hogy a kijelző lehajtásakor ne menjen alvó módba? És persze később sem. Thocy a ZAGY: +1. A Unitiy nagyon az elején nekem sem jött be, de mostanra úgy megszoktam, hogy más ablakkezelő előtt ülve hiányzik. 
- 

Thocy a ZAGY tag Nálam a hordozós netbookban (Samsung NB30) egy magos atom procival, 2G RAM társaságában még éppen használható, szóval nálad csak jobb lehet a helyzet. Xubuntut itt ajánlották páran és igazuk volt, tényleg látványosan fürgébb, de azok közé tartozom, akik bár az elején fújoltak, aztán mégis ráéreztek a Unity ízére. Mivel minden gépemen az fut, egyszerűbb beáldozni egy kis sebességet a megszokott munkakörnyezetért (a netbookot tényleg csak alap dolgokra használom, nem várok tőle csodát). 
- 

Benex senior tag Sziasztok Olyan kérdésem lenne, hogy egy kicsi acer notebookon, 2gb ram 2 magos , mennyire futna jól az ubunut? Most jelenleg Elementary OS van rajta , a freya béta, nagyon jól muzsikál, viszont van 1-2 dolog ami nem akar rajta működni 1-2 dolog és gyanús , hogy az ossal van a baj.A kérdésem az lenne, hogy ilyen kis hardverral , hogy müködik a színtiszta ubuntu? (Illetve aki arch linuxot használ, az antergos gnome desktoppal, hogyan müködne ilyen kis hardveren? AUR miatt nagyon szerettem  ) )Előre köszönöm mindkét kérdésemre a választ illetve segítséget  
- 

megema őstag válasz  megema

üzenetére megema

üzenetéreRemek, hogy mindig magam válaszolom meg a feltett kérdéseimet... 14.04 alatt már semmi szükség sincs a külön dnsmasq csomag telepítésére, de ezt mindenhol elfelejtik leírni. A NetworkManager dnsmasq-ját bekonfigoltam, hogy a helyi hálózatból érkező kéréseket is fogadja, cache-eljen és olvassa a hosts fájlt. /etc/NetworkManager/dnsmasq.d/dnsmasq.conf (létre kell hozni): 
 cache-size = 10000
 listen-address = «gép helyi címe»
 addn-hosts = /etc/hostsA lényeg, hogy ebben a fájlban ugyanúgy lehet konfigolni, mint korábban az /etc/dnsmasq.conf-ban. 
- 

megema őstag Sziasztok! A helyi hálózathoz be kellett állítanom egy DNS szervert az Ubuntus gépemre. A NetworkManager dnsmasq-ja ki lett kapcsolva és felraktam a külön csomagot. A gond csak az, hogy pár másodperccel előbb indul el a dnsmasq, mint hogy lenne hálózat, így minden egyes újraindítás után újra kell indítani a szolgáltatást. Valahogy meg lehet oldani, hogy utána induljon? Vagy esetleg arra van megoldás, hogy a NetworkManager dnsmasq-ja ne csak a helyi gépet szolgálja ki, hanem a külső kéréseket is? 
- 

válasz  Tankréd

üzenetére Tankréd

üzenetéreA (#19933)- ben linkelt ellenőrzéssel kapcsolatos terminal parancsok eredményeit és a gnome-disk-utility- vel végzett sebesség mérést is bemásolhatnád! A gépedről is írhatnál bővebben, processzor, memória mennyisége, meghajtók, böngésző,stb. 
 Az a 7 GB lefoglalatlan hely partícionálva van? A használt területre értettem, hogy nincs- e megtelve, ezeknek a parancsoknak a kimenetét is berakhatnád:df - Th 
 cat /etc/fstab
- 

válasz  ubyegon2

üzenetére ubyegon2

üzenetéreAzt elárulhatnád itt is, hogy pontosan melyik Ubi verziót használod, mert a gnome-disk-utility például jó sebességmérést is csinál. az is lehet, hogy nem, mivel a Self-test sincs támogatva a smart szerint 
 Látom ott is beraktad a smartos hsz- t, amiről már tudjuk, hogy nem árult el semmit a lassulásról. Van elég szabad hely az SSD- n?
- 

válasz  Tankréd

üzenetére Tankréd

üzenetéreBármikor szivesen, de tényleg nem értek hozzá, csak a pár hónapja vételezett Intel 520- ra Linux Mint- et telepítettem és utánaolvastam elég sokat, hogy Linux alatt mire kell figyelni, mert Win 7 alatt jó sok dolgot célszerű állítgatni és lassan összejött egy Linuxos SSD cikk is. Az a valószinű, hogy Ubuntu alapúak 14.04 től kezelik auton a legfontosabbat, a TRIM- et, ez is az Intel és Samsung SSD esetén volt igaz pár hónapja. 
 Egyébként bármilyen SSD- nek gyorsnak kéne lennie HDD- hez képest a soxoros acess time miatt. Ha nálad valami nem olyan, mint kéne lennie, érdemes lenne a Flash SSD topicot meglátogatnod, elég sok hozzáértő van, ahogy az utóbbi hónapokban olvasgattam, igen komoly szinten tudnak segíteni. Én, mint laikus csak félrevinném a dolgot, mert az összegyüjtött infókat megosztom, ha szükséges, de másra nem szivesen vetemednék. Ahogy sejtem, indításnak ssdok képet fognak kérni egyből, amit Linux alatt nehéz lesz produkálnod, de a reggel linkeltek közül valamelyik pont ezt vizsgálja, hogy rendben van- e, áruld el nekik, hogy Linuxot futtatsz! Ahogy sejtem, indításnak ssdok képet fognak kérni egyből, amit Linux alatt nehéz lesz produkálnod, de a reggel linkeltek közül valamelyik pont ezt vizsgálja, hogy rendben van- e, áruld el nekik, hogy Linuxot futtatsz! 
 főleg Winhez értenek, kivéve berus.berus
- 

válasz  Tankréd

üzenetére Tankréd

üzenetéreNem vagyok szakértő, de a noatime gyakorlatilag már elvégzi, amit a nodiratime, utóbbit kiveheted az fstab- ból. Felesleges könyvtárakra külön kiadni azt a parancsot, ami fájlokra már ki van adva! Itt találsz pár ellenőrzéssel kapcsolatos segítséget. 
- 

Tankréd csendes tag válasz  lionhearted

üzenetére lionhearted

üzenetéreTudom, hogy a Kingfast gagyi, de most mit tegyek?? Ha a leírtak alapján jónak tűnik, nem vihetem vissza kicserélni..  
- 

Tankréd csendes tag válasz  lionhearted

üzenetére lionhearted

üzenetéreKöszönöm, bár ezt nem értem.. a trim- nek futnia kell, ha jól tudom. A sudo fstrim -v / - parancsra vagy ezt adja ki : /: 0 bytes were trimmed, vagy egy nagyon hosszú számsort a nulla helyén. Az fstab fájlt módosítottam, discard, noatime, nodiratime... Vagy nem oké mégsem??? Szerinted? 
- 

- 

Tankréd csendes tag Nagyon belassult az SSD-m, amit pár hónapja vettem,  . .
 Lefuttattam egy smartmonttols diagnózist, de nem értek semmit belőle. Ide linkelem, egy szakértő válaszára várva. Nagyon köszönöm, előre is.=== START OF INFORMATION SECTION === 
 Device Model: KingFast
 Serial Number: 0318201400464
 Firmware Version: KFJ14001
 User Capacity: 32.017.047.552 bytes [32,0 GB]
 Sector Size: 512 bytes logical/physical
 Device is: Not in smartctl database [for details use: -P showall]
 ATA Version is: 9
 ATA Standard is: Exact ATA specification draft version not indicated
 Local Time is: Sat Jan 24 23:47:22 2015 CET
 SMART support is: Available - device has SMART capability.
 SMART support is: Enabled=== START OF ENABLE/DISABLE COMMANDS SECTION === 
 SMART Enabled.=== START OF READ SMART DATA SECTION === 
 SMART overall-health self-assessment test result: PASSEDGeneral SMART Values: 
 Offline data collection status: (0x00) Offline data collection activity
 was never started.
 Auto Offline Data Collection: Disabled.
 Total time to complete Offline
 data collection: ( 32) seconds.
 Offline data collection
 capabilities: (0x0b) SMART execute Offline immediate.
 Auto Offline data collection on/off support.
 Suspend Offline collection upon new
 command.
 Offline surface scan supported.
 No Self-test supported.
 No Conveyance Self-test supported.
 No Selective Self-test supported.
 SMART capabilities: (0x0003) Saves SMART data before entering
 power-saving mode.
 Supports SMART auto save timer.
 Error logging capability: (0x00) Error logging NOT supported.
 No General Purpose Logging support.
 SCT capabilities: (0x0039) SCT Status supported.
 SCT Error Recovery Control supported.
 SCT Feature Control supported.
 SCT Data Table supported.SMART Attributes Data Structure revision number: 16 
 Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
 ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
 1 Raw_Read_Error_Rate 0x000a 100 100 000 Old_age Always - 0
 2 Throughput_Performance 0x0005 100 100 000 Pre-fail Offline - 0
 3 Spin_Up_Time 0x0007 100 100 000 Pre-fail Always - 0
 5 Reallocated_Sector_Ct 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0
 7 Seek_Error_Rate 0x000b 100 100 000 Pre-fail Always - 0
 8 Seek_Time_Performance 0x0005 100 100 000 Pre-fail Offline - 0
 9 Power_On_Hours 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 224
 10 Spin_Retry_Count 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0
 12 Power_Cycle_Count 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 134
 167 Unknown_Attribute 0x0022 100 100 000 Old_age Always - 0
 168 Unknown_Attribute 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 0
 169 Unknown_Attribute 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0
 170 Unknown_Attribute 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0
 173 Unknown_Attribute 0x0012 186 186 000 Old_age Always - 22282495
 175 Program_Fail_Count_Chip 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0
 192 Power-Off_Retract_Count 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 0
 194 Temperature_Celsius 0x0023 100 100 000 Pre-fail Always - 40 (Min/Max 30/60)
 197 Current_Pending_Sector 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 0
 240 Head_Flying_Hours 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0SMART Error Log not supported 
 SMART Self-test Log not supported
 Device does not support Selective Self Tests/Logging
- 

#40553216 törölt tag válasz  joecontra

üzenetére joecontra

üzenetéreKözben megtaláltam: Kannada ṭha betű. 
- 

bagyusz őstag válasz  bagyusz

üzenetére bagyusz

üzenetéreMegoldás a képernyő tördelési hibára: sudo apt-get install compizconfig-settings-manager ccsm OpenGL-n belül kapcsoljuk ki a textúra tömörítést és a framebuffer object-t. Külföldi oldalakon "nvidia flickering" néven ismeretes ez a hiba. Az ihletet innen merítettem. 
- 

- 

bagyusz őstag Jah így már világos, már azzal is próbáltam. Többféle driverrel is próbálkoztam, alapesetben a csomagkezelő 303 verziót ajánlotta fel amivel reboot után nem volt kép, ezután töröltem majd felraktam a legfrissebbet 347. Ezután a csomagkezelő 331 drivert is felajánlotta, de ugyan az a helyzet mint az újjal. A 331-től kezdve az összes verziót végig próbálgattam, de semmi. Többféle kernellel is néztem: 3.16 ; 3.17 ; 3.18, de változatlan. Végtére annyira beleástam magam, hogy folyamatosan unity crash üzeneteket dobált valamint időközönként befagyott. Próbaképpen feltelepítettem a 14.10 gnome-t, ott meg azt produkálta, hogy különféle grafikai hibák jelentek meg. Valamint semmiképp nem akarta állítani a kijelző háttérvilágítását ami nagyon zavaró volt nekem. Most felraktam egy eggyel régebbi 14.04 unity-s ubit, és ugyan az a történet mint 14.10 alatt, csak annyival volt más, hogy már a kezdetek elején fel kellette rakni egy frissebb kernelt mert 3.13 verzióval nem akart dűlőre jutni felbontás ügyileg. Nem tudom, hogy mennyire játszik közre, hogy a notim SLI képes. Próbaképpen kivettem a második gpu-t, de ilyenkor automatikusan átvált intel karira amihez megint csak driver nyűgje volt(nem bootolt be) Másrészt ez nekem nem is lenne járható még ha működne is, hogy mindig kiveszem a második gpu-t. Linux mint alatt nem volt ilyen problémám. 14.04 alatt észrevettem, hogy az egyes effektek , menüelemek szín átmenetei elrétegződnek. 
- 

- 

Sonja nagyúr Valamikor ez se működik alapból, pl. nálam.  Ubuntu 14.04.1 LTS telepítése után, hiába indítottam el az Additional Drivers-t, nem talált semmit (nVidia GTX 750 Ti). A megoldás az volt, hogy terminál indít, majd: Ubuntu 14.04.1 LTS telepítése után, hiába indítottam el az Additional Drivers-t, nem talált semmit (nVidia GTX 750 Ti). A megoldás az volt, hogy terminál indít, majd:sudo add-apt-repository -y ppa:xorg-edgers/ppa 
 sudo apt-get updateUtána elindítva az Additional Drivers-t, már megtalálta az nVidia driver-t, és feltelepíthettem. Hogy miért nem találta meg magától, és miért kellett új tárolót felvennem, azt nem tudom, de így legalább működött.  
- 

lev258 veterán válasz  szaszayanou

üzenetére szaszayanou

üzenetéreNem tudok mit mondani. Azt viszont nézd meg, hogy egyrészt az Ubuntu Live módban használva produkálja-e, illetve a Mint szintén Live módban. Ez már többet elárul majd. 
- 

szaszayanou aktív tag válasz  lev258

üzenetére lev258

üzenetéreAkkor kiesik ez az oldal. a neten böngészve ezt találtam: [link] Azt írja benne, hogy a 14.04-es ubuntunál ki van kapcsolva a kernelben az intel p-state driver, más disztróknál viszont be van kapcsolva. Lehet, hogy a linux mint is ilyen. Sandy bridge és újabb procikat érinti a hiba. Lehet, hogy ez van a háttérben? 
- 

- 

lev258 veterán válasz  szaszayanou

üzenetére szaszayanou

üzenetéreAz Intel újabban egy ilyen frissítőcsomagot tesz elérhetővé, amellyel felrakhatod a legutóbbi stabil driver-t. Ez komplett kernel és xorg cserével is együtt jár, tehát elég komoly változás; bármennyire is tesztelt, adódhatnak problémák. A melegedésre inkább megnézném, mi eszi a procit, ki van-e pucolva rendesen a venti. Nálam is Ivy van Mint 17.1-gyel (Ubuntu 14.04 alap) és nem melegszik. 
- 

szaszayanou aktív tag Sziasztok! Valaki homályosítson már fel, hogy mire jó az itt található graphic installer? Eddig úgy tudtam, hogy a nyílt intel driverek benne vannak a kernelben. Az apropója a kérdésemnek, hogy van a családban egy ivy bridges laptop, és indokolatlanul melegszik 14.04-es ubuntu-val. Nem dual graphics, csak az intel apu van benne. Összehasonlításképpen 12.04-es ubuntu vagy debian wheezy kde mellett teljesen hűvös. A fentebb linkelt driver megoldhatja ezt a gondot? 
- 

bagyusz őstag válasz  lionhearted

üzenetére lionhearted

üzenetéreNvidia hivatalos oldaláról szedtem le a *.run fájlt majd terminálból telepítettem. (#19910) lev258 : 2x GT 750M 
- 

- 

bagyusz őstag Lecseréltem a régi linux min-t 14.10 ubira. Minden szép és jó, de egy valami nagyon zavar mégpedig, az hogy a gedit illetve a gnome terminál kép frissítési hibákkal szenved lásd: [link] Olykor eltűnik a kurzor, tördeli a szövegeket. Csak a fent említett kép applikációnál vettem észre. dmesg alatt nem látok semmi különöset. Ezt a jelenséget akkor vettem észre mikor felraktam a legújabb nvidia drivert. 
- 

szetcsuszott aktív tag Nos, csak érdekességképpen mondom, hogy a HP 455 G2-mön máig tisztázatlan körülmények között megjavult a bluetooth, szóval nem az Ubi támogatási problémái miatt nem ment, ugyanis az asszony hibernálásból ébresztve nem látta hol a kurzor, nyomkodott össze-visza, egyszer csak kiírta, hogy bluetooth engedélyezve.. próbáltuk rekonstruálni a történteket, de valószínű, hogy jobb felül az ikonsávban a wifi-beállítások között sikerült valamit beállítania vakon  
- 

pc-user senior tag Sziasztok! Egyik napról a másikra megszűnt működni a flash plugin Firefox 26.0 böngészőben, a kiegészítőkezelőben ez olvasható: "Shockwave flash sebezhető és frissíteni kell". Igen ám, de nem sikerül a tárolóból.  Rendszer: Kiwi 12.08. Tudnátok valami megoldást? Rendszer: Kiwi 12.08. Tudnátok valami megoldást?
- 

spammer veterán Ubuntuban/Nautilusban be lehet valahogy állítani, hogy a tabok (fülek) egy meghatározott méretben mindig látszódjanak, akkor is, ha csak 1 van? Ilyenre gondolok, mint a Pantheon Files-ban [link], ahol a tab mellé kattintva (vagy a + jelre) új tab nyitható (böngészőhöz hasonlóan). 
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Ki, mit tud róla: xxlgsm
- Milyen alaplapot vegyek?
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Milyen routert?
- sziku69: Szólánc.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Veszélyben az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- Milyen házat vegyek?
- Packeta
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3658, 100% Akkumulátor
- HP ProBook 430 G6 Celeron 4205U laptop
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

ez még kéne.
 ez még kéne.

kezdem feladni, életemben nem gugliztam ennyit.
 kezdem feladni, életemben nem gugliztam ennyit. 

Ki kell választani egy partíciót, ahova kerül az oprendszer, és azt megadni / néven, ez lesz a gyökérpartíció. (Windowson ez kb. a C: , csak Linuxon nincsenek meghajtó-betűjelek.)
 Ki kell választani egy partíciót, ahova kerül az oprendszer, és azt megadni / néven, ez lesz a gyökérpartíció. (Windowson ez kb. a C: , csak Linuxon nincsenek meghajtó-betűjelek.)

Könnyen lehet orvosolni, de nem biztos, hogy rögtön konfigfájlokat akarsz majd szerkeszteni. Ha CD-re/DVD-re írod és onnan bootolsz/telepítesz, egy hibalehetőséget kihagysz.
 Könnyen lehet orvosolni, de nem biztos, hogy rögtön konfigfájlokat akarsz majd szerkeszteni. Ha CD-re/DVD-re írod és onnan bootolsz/telepítesz, egy hibalehetőséget kihagysz.