Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- LG LCD és LED TV-k
- Androidos tablet topic
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
Kozben azt irjak mashol, hogy a RAID miatt az alternate-et kell telepiteni. Sajnos az alternate meg nem telepul (nekem) usb-rol. Azt irja, nem lehet mount-olnia a CD meghajtot... nincs is, csk flash.
Van esetleg valami otletetek? (Nem szerernek venni optikai meghajtot...)[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
válasz tvamos #14751 üzenetére
Biztos jó ötlet?
Hacsak nem egy durva pendrive, és egy nagyon lassú winyó...
Én csak a thumbnail cache-t tettem át pendrivera, az ritkán íródik, de sokat olvassa az OS.
Próbáltam a Firlefranc teljes cache-jét is áttenni, de az csak akkor lett gyorsabb, amikor nem frissítette, csak olvasta. Jobb ötlet a ramba tenni, ha van RAM.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz tvamos #14870 üzenetére
Annyi ember használja, és így annyi dzsunka hardveren kell futnia, hogy jajjderosszdegázbugosazegész. A többiben is megvan a maga hibája, de legalább kiélhetik, hogy nem a Linux Vistáját használják.
Ami meg csak rá épül, az meg nem Unity-s.Megbízhatóságra meg biztos, hogy windózzal vetekszik, ezért használja a wikipedia is szervernek... seems legit.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
n00n
őstag
válasz tvamos #15005 üzenetére
1. Asus P5B - Core 2 Duo e6400 - Geforce GTS 450 - 3 GB ram
2. Valami Gigabyte - Amd Phenom II X3 - GeForce GTS 250 - 4 GB ram
3. Valami AsRock - AMD Phenom II 945 X4 - GeForce GTX 650 - 4 GB ram
4. Valami Gigabyte - Intel i3 3220 - 4 GB ramAz alaplapokat nem tudom fejből, ha érdekel megnézem. De azon szerintem olyan sok nem múlik.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tvamos #16836 üzenetére
Peppermint ! Király, van még ilyen Mint is, Egész jó a szoftverközpontja. No ezt kipróbáljuk alkalomadtán. Ezt olvasgatva tényleg egész jól sikerült.
En tobb elegedett Ubuntu user-t ismerek, mint aki egyaltalan ismeri a
LinuxmintLMDE-t.
és most nézd meg, mennyit ér, amit írtál:En tobb elegedett Widows user-t ismerek, mint aki egyaltalan ismeri a Linuxot.
Szerinted eme mondat a Linuxot minősíti?
(#16837) tvamos
Volt már nyekergés nemrég.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz tvamos #16904 üzenetére
Frissíted a következő verziókra (Raring -> Saucy -> Trusty LTS) a mostani rendszeredből. A frissítés kezelő kiadja valószínűleg. El kell menni 14.04 -ig, mert már csak az a támogatott.
sudo do-release-upgrade
Vagy letöltesz egy 14.04 telepítőt, és azt használva egyből frissítesz.Már nem támogatott a jelenlegi rendszered.
[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
veterán
-
tvamos
nagyúr
válasz tvamos #16910 üzenetére
Es ez mit jelent:
Err http://packages.medibuntu.org trusty/free Sources
Something wicked happened resolving 'packages.medibuntu.org:http' (-11 - System error)
Meg ez:
W: GPG error: http://dl.google.com stable Release: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY A040830F7FAC5991"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
válasz tvamos #16911 üzenetére
Medibuntu ezeréve nincs már.
Verziót frissíteni meg nem fájlátírással kell, mindenféle egyébként nem is erről szóló guide alapján.
Van raring release notes: https://wiki.ubuntu.com/RaringRingtail/ReleaseNotes
És utána trusty: https://wiki.ubuntu.com/TrustyTahr/ReleaseNotesTegnap még működött...
-
válasz tvamos #16913 üzenetére
A sudo do-release-upgrade megcsinálja neked a frissítést. Kézzel ne írogasd át a source.list fájlt.
Én általában újra szoktam telepíteni, jól jön az takarításnak. Bár most volt egy 12.04 -> 14.04 frissítésem a munkahelyemen."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
nagyúr
válasz tvamos #16913 üzenetére
Az általat próbált módszert Debianon lehet gond nélkül használni, de ott is lehetnek érdekes dolgak ebből, ha nem vagy tisztában mindennel.
Ettől függetlenül Ubuntura is van Sources List Generator, ha mindenképpen repo átírással akarsz kísérletezni, ezzel csináld. Viszont a Raring már ebben sincs benne, mivel nem támogatott már.
Debianra is csak oldstable- től vannak a választható repok.Az tűnik a legtisztábbnak, ha a /home elé egy új telepítést teszel fel.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
válasz tvamos #16904 üzenetére
Hali!
Szerintem a legegyszerűbb a 14.04-gyel újratelepíteni. Ennek a menete:1. Írd össze, milyen extra tárolóid vannak.
2. Csinálsz egy listát a telepített fájlokról terminálban kiadva az alábbi(forma) parancsotdpkg --get-selections>telepitett_csomagjaim.txt
3. Újrarakod a rendszert (ha van külön /home partíció, azt érintetlenül hagyod, ha nincs, akkor a fenti fájlt kimented), felrakod újra a tárolókat, majd a terminálban
sudo dpkg --set-selections<telepitett_csomagjaim.txt
majd
sudo apt-get update
sudo apt-get dselect-upgradeEz telepíti a lista csomagjait. Annyit könnyíthetsz magadon, hogy a lib-bel kezdődő csomagokat törlöd a listából. Jelentősen rövidebb lesz, és nem akar majd újratelepíteni egy csomó már fent lévőt.
Nem biztos, hogy egyből lefut végig, de nem kizárt. Live módban telepítsd, akkor tudsz jönni kérdezni.
Bár lehet, már túl vagy mindenen.
-
-
válasz tvamos #17034 üzenetére
Ha tárolót cserélsz, akkor disztrót is. Ez a Debian-way frissítés, szóval most van egy szép 13.10-ed. Cseréli a kernelt. Az upgrade és a dist-upgrade különbsége az, hogy az upgrade csak frissít, míg a dist-upgrade tehet fel új csomagokat (pl kernel), és persze törölhet is, mindamellett, hogy frissít. Így a dist-upgrade után az upgrade-nek semmi értelme.
FYI: Debianon azért számít ez verziófrissítésnek, mert ott sokszor nem a kódnév szerepel a reponévnél, hanem a stable/unstable/testing. Ezáltal, ha kijön egy új stable, akkor a repo automatikusan az újra fog mutatni, a dist-upgrade pedig az ott lévő új csomagokat / kerneleket fogja felrakni, mindamellett, hogy a többit is frissíti.@lordjancso: Nem kellett volna szétparticionálni, főleg nem 500-500 arányban, 500GB a rendszernek eszméletlen sok... Programokat mindegy hova teszed, a konvenció az, hogy ha minden usernek el kell érnie, akkor /opt, egyébként pedig /home.
Ne vegyél ki minden feleslegesnek tűnő opciót, mert bármikor jól jöhet egy recovery indítás, vagy akár a memtest is. Inkább cseréld a sorrendjüket, hogy az Ubuntu-Win7 páros kerüljön felülre.
GUI-s megoldásnak a Grub Customizer valóban megfelelő.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Zoli1222
addikt
válasz tvamos #18139 üzenetére
Holnap kicsit több időm lesz vele foglalkozni. Majd akkor leírom részletesen, h mire jutottam vagy mire nem. Neten keresztül lett megvéve, futár hozta ki.
(#18141) Thocy a ZAGY : ha nálad minden oké, akkor lehet, h tvamos-nak lesz igaza sajnos, de holnap kiderül.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tvamos #19477 üzenetére
Felrakod a Limbo pc emulátort. Kelleni fog hozzá a Hacker's keyboard meg a kívánt disztró lemezképe.
És idő. Nagyon sok idő.
A leláncolt, taknyos jégen haladó csiga gepárdi sebességűnek tekinthető ehhez képest. -
válasz tvamos #20186 üzenetére
keress valami log anayzert...
Illetve mikor jelentkezik a dolog? Amikor hálón van, vagy amikor nincs boot közben? Ha van rádugva USB eszköz, vagy amikor nincs?
Nekem művelt olyat, hogy ha rajtahagytam a telefont, akkor azt hitte, arról lehet bootolni, és megállt a BIOS-nál - oké, ez nem OS gond. Aztán olyan is volt, hogy ha be volt dugva pendrive, akkor összekavarta a csatolási pontokat. Igaz, akkor meg feljött a rescue prompt.
Mutogatni való hater díszpinty
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Külpolitika