Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
szundybence #18598 üzenetére
Mivel a notebookom kijelzője 1920×1080as. így többnyire ilyen filmeket nézek sokszor DTS hanggal. Nálam hiba nélkül működik a dolog.
pl.:
Transformers.Age.of.Extinction.2014.IMAX.720p.Bluray.x264 8.6 GB
The.Signal.2014.LIMITED.1080p.BluRay.x264 7.6 GB
Blended.2014.720p.BluRay.DD5.1.x264 5.4 GB
Eagle.Eye.2008.720p.BluRay.DTS.x264 6.5 GBEzek mind gyönyörűek és röccenés nélkül mennek, akár hova lehet seeekelni, nem gond. Tömörítetlen mkv-kat nem próbáltam, de nyilván azok is probléma nélkül mennének.
Tehát, maga a Linux a médiaanyagot hiba nélkül kezeli és állítom, több formátumot ismert mint a Windows. Ezért írtam, hogy nálad valami más problémának kell lennie. A VLC is lejátszotta a médiát probléma nélkül, de az Smplayer számomra több hasznos funkcióval rendelkezik (pl: a feliratok egyszerű lehúzása- nem kell keresgetni a megfelelőt).
-
szundybence
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #18597 üzenetére
"Ott szerintem valami más lehet a probléma."
Mire gondolsz?
-
szundybence
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #18597 üzenetére
Mekkora felbontásúakat nézel? Mert 1280-ig ez nem jelentkezik, csak fölötte. Az 1920-asoknál meg nagyon gyakori. Egyébként 14.04.1-es 32 bites Xubuntut használok. Egyébként ez a probléma a 13.04-nél még nem volt. a 13.10-esnél jelentkezett először. És a 14.10-esen is van. Sőt, ha fenn van a VLC, akkor ha bele is lehet kattintani a filmsávba, akkor néha néma marad a film. Csak akkor lesz hang, ha valahová máshová kattintok. Ha leszedem a VLC-t, a probléma megszűnik. Nagyon rejtélyes dolog mondhatom. Ennél már csak az lenne a furábba, ha másnál nem jelentkezne, csak nálam.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
szundybence #18596 üzenetére
Én mindenféle hardverigényes mkv-t szoktam nézni és még soha nem volt ilyen problémám Linux alatt. SMplayert használok, de a VLC is megeszik mindent. Ott szerintem valami más lehet a probléma.
-
szundybence
aktív tag
Van egy érdekes kérdésem. Van néhány letöltött mkv filmem amibe nem lehet beletekerni linux alatt. Smplyes, VLC, st. Egyikkel sem. Viszont ugyanezekbe a filmekbe wxp alatt VLCvel, vagy mással nincs ilyen gond. Nem szeretném őket átkódolni, mert nagyon időigényes dolog lenne. Viszont elképzelhető, hogy van olyan beállítás a lejátszókba, amivel ez a probléma nem jelentkezik. Illetve lehet olyan lejátszó, ami nem csinálja ezt a kellemetlen dolgot. Tudtok segíteni?
-
Tamy
őstag
válasz
lionhearted #18594 üzenetére
Az se lenne rossz megoldás, bár előbbi azért szimpatikusabb, mert webes felületen is konfigurálhatnám. Viszont továbbra is a fő probléma, hogy miként lehetne lekérdezni a Samba felhasználók csoportját? Addig nem tudok semerre elindulni.
-
-
Tamy
őstag
válasz
lionhearted #18592 üzenetére
Oké, így már értem, köszönöm. Igen, az ötlet nem tűnik rossznak, csak ki kéne találni konkrétan. Sajnos se a linuxban, se programozásban nem igazán vagyok jártas, ezért próbálok segítséget kérni, de eddig nem jártam túl sok sikerrel.
-
De, a batchba írod bele, de csak mint egy kapott paraméter, kb így:
net use a: \\server\$1
Ez azért jó, mert nem kell több batcht készítened, és innen már elég csak azt jól megírni, hogy mindig a csoportnak megfelelő paraméter menjen át. Hogy erre a Sambát hogyan veszed rá, vagy a sambában hol vannak ezek a csoportok, nem vagyok rendszergazda, csak egy programozói segítséget akartam belevinni, hátha így meg lehet oldani. Olyasmi kellene, mint a %G helyettesítés, amit majd átadsz a batchnak. -
Tamy
őstag
válasz
lionhearted #18590 üzenetére
Nem teljesen értem amit írsz. Ha nem a batch fájlba írom bele a felcsatolni kívánt mappát, akkor mit írjak bele? Illetve a csoport lekérdezése is macerás kissé, mivel nem valós felhasználókról, és csoportokról van szó, hanem csak a Samba felhasználóiról/csoportjairól. Magába a rendszerbe nem tudnak belépni, egy sima groups parancs igazából ki sem dobja őket.
-
Bár magához a témához nem sokat konyítok, de ha már script, én paraméterben írnám bele a 4a-t.
Azaz, van egy mount.cmd és ennek az első paramétere, azaz mount.cmd 4a mondaná meg, hogy a netuse a 4a-t csatolja. A paramétert meg az alsó scriptedben szintén valamiféle group paraméterrel adnám meg. -
szundybence
aktív tag
Engem nagyon érdekelne egy összehasonlítás a Vmware és a Virtualdub tulajdonságait, hibáit, lehetőségeit, korlátait, stb összemérendő. Ha érdekel, illetve még másokat is, akkor nyitnék egy Vmware vs Virtualbox topikot. Persze annak nem lenne értelme, hogy csak megnyitom és nem ír bele senki. Nos?
-
Tamy
őstag
Sziasztok!
Felteszem itt is a kérdésem, miután eddig sehol nem kaptam választ.
Szeretnék beüzemelni egy Zentyal 4.0 (Ubuntu alapú) szervert amolyan mindenesnek (DHCP, SAMBA, tartományvezérlő, átjáró, tűzfal, proxy, meg ami még épp nem jut eszembe
). Virtuális környezetben összeraktam, a gépeket beléptettem a tartományba, de azt sehogy sem bírom elérni, hogy a felhasználóknak automatikusan felcsatolja a csoport megosztott könyvtárát is.
Iskolai környezetről lévén szó, minden osztály egy csoport. Legyen az egyik ilyen csoport a 4a, akinek a megosztott mappája szintén a 4a. A megosztással minden rendben, tallózva elérik, csak épp annyit szeretnék, ha ez automatikusan felcsatolódna bejelentkezéskor. Értelemszerűen mindenkinek csak a sajátja.
Csináltam egy batch fájlt az alábbi tartalommal:
net use a: \\server\4a
Ezt webes felületen fel tudom tölteni, illetve paraméterekkel ellátni. Ebből generál egy scriptet az alábbi tartalommal:
[Logon]
0CmdLine=4a.cmd
0Parameters=Ilyen paraméterezett batch fájlból természetesen többet is fel lehet tölteni. Magyarul ha jól gondolom a paraméter értékkel el lehetne érni, hogy csak akkor futtassa az adott batch fájlt, ha a felhasználó a paramétereknél megadott csoportba tartozik. Csak azt nem tudom miként kellene paraméterezni.
-
hitman77
senior tag
Siker!
-
hitman77
senior tag
Sziasztok,
Hogy tudom terminal nélkül a 14.10-es Ubuntu grub indítójában megváltoztatni a sorrendet és az alapértelmezetten indítandó op.rendszert?
-
toth_janika
őstag
Na kellett nekem pofázni... a GRC-ről leszedtem tar.gz-ben, és most már ok...
-
toth_janika
őstag
válasz
szundybence #18579 üzenetére
Hát hallod... tudja a franc már, hogy mivan vele
Igazság szerint nem is igazán érdekel, mert WIN-re megvan az EXE-je, és azt használom, csak hát az oldalt nézve jutottam arra a következtésre, hogy megszűnt...@Decepticon és @Kendek
Köszönöm a segítséget... Valamit nagyon elqrtam... Megkeresem a truecrypt-et a gépemen, raklattyintok, bejön a terminál, és ott villog nekem a kurzor...
Na kap egy reinstallt...
Azért kérdeztem, amit kérdeztem, mert mindig ezt kaptam, és úgy gondoltam, hogy nincs grafikus felülete, de csak én vagyok a béna...
Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpaSzerk.:
Megnéztem az ubuntu-s oldalt, és hát hogy töltsem le a Linux fájlt, ha egyszer:WARNING: Using TrueCrypt is not secure as it may contain unfixed security issues
This page exists only to help migrate existing data encrypted by TrueCrypt.
Szerk2.:
Én f@szbarom letöröltem a truecryptet, és most már kereshetem a fájtl, amit valahonnan leszedtem, mert azt is okos módon letöröltem
Konklúzió: soha ne cselekedj elhamarkodottan... -
szundybence
aktív tag
válasz
toth_janika #18571 üzenetére
-
Ablakos
őstag
válasz
lionhearted #18573 üzenetére
Értem,
A repoból mindig csak alap fordítással jönnek a binárisok? Ott nincs lehetőség más paraméterekkel fordítottat kapni?
-
válasz
toth_janika #18574 üzenetére
Van neki grafikus felülete is, de ahhoz nyilván ne a terminálosat (console) használd.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
toth_janika #18574 üzenetére
Ez nekem elég grafikusnak tűnik
-
toth_janika
őstag
válasz
lionhearted #18573 üzenetére
Köszönöm a válaszod, viszont ajánlom figyelmedbe az idézetemet:
"Van Linuxos megfelelője is, amit fel is telepítettem, viszont csak konzolban működik, ami, az igazat megvallva, eléggé unfelhasználóbarát" -
válasz
toth_janika #18571 üzenetére
Linuxos megfelelőjét úgy hívják, hogy TrueCrypt.
@Ablakos: Ha magadnak fordítasz, akkor amúgy is célszerű a reposat törölni, hogy ne akadjanak össze. Így lényegtelen, hogy ott frissül-e, de igen, ha magadnak fordítasz, magadnak is kell karbantartani.
-
Ablakos
őstag
Az lenne a kérdésem, hogy ha extra opciók miatt fordítok saját magam egy binárist (nginx), akkor az a repo frissítésekor megmarad, vagy alap fordítási paraméterekkel lesz újabb verzió? (Mindig fordítgatnom kell az új verziókor?)
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Volt régen olyan program, hogy Truecrypt. Nem tudom mennyire ismeritek, ebben titkosított kontérfájlokat lehetett léterhozni, és a programban csatlakoztatva kvázi egy másik lemezmeghajtót kaptunk.
Na már most a fejlesztését leállították, viszont én még mindig használom főleg WIN alatt. Van Linuxos megfelelője is, amit fel is telepítettem, viszont csak konzolban működik, ami, az igazat megvallva, eléggé unfelhasználóbarát
Tudtok ajánlani másik programot ami ezt csinálja vagy esetleg a Truecrypt-nek grafikus felületet hozzá tudok valahogy adni?
(Nem csak én használom a programot, és nem szívesen magyarázom el egy tök laikusnak, aki még nálam is járatlanabb a Linuxban, a konzol parancsokat)
-
-
_NCT
addikt
válasz
Fritz Teufel #18564 üzenetére
Tudom, egy élet is kevés lesz kiismerni, megtanulni. De sebaj, gyűjtöm a tapasztalatot. Mondjuk én igazából most ismerkedem vele mélyebben, régebben használtam már. Nincs bajom Windows-al sem, sztem illik ismerni ezt is azt is.
-
Fritz Teufel
addikt
Elképzelhető, hogy 6-7 hónap múlva majd megint disztrót váltasz mert éppen az az irány fog majd meg. Többen vannak, akik évek múltával is váltanak. A disztrók maguk is változnak idővel ugye és az is lehet tetszés-nem tetszés kérdése. Az a helyzet, hogy a Linux már csak ilyen.
-
_NCT
addikt
válasz
szundybence #18562 üzenetére
Azt elfelejtettem, hogy nem virtalizált Linux-ról meséltem, nem valami jó a 3D támogatása még a Linux-nak és a fullHD videók teljes ablakban szaggattak.
Ezért külön partícióra fel, és most onnan fut. Tudom hogy kicsit kusza a dolog, mert 1 napja még virtualizálva futott, de pont ezért amit írtál (a host "adja" a hangot) kíváncsi voltam másik disztróval mi a helyzet. (Sajnos én az az ember vagyok aki képes napokat elb@szarintani a tesztelésekkel, próbálgatásokkal
)
Amúgy köszönöm a tanácsokat, kipróbálom még a lentebb említett Linux disztrókat is.
-
szundybence
aktív tag
Nekem van egy USB-s külső Logitech hangfalam. Windows alatt gondok voltak vele. Például nem nem volt valami szép hangja, nem lehetett a saját gombjaival lehalkítani, sokszor az alaplapi hangkártya szólalt meg helyette, stb. Linux alatt döbbenetesen szép a hangja, lehalkítható és jól szabályozható, hogy melyik alkalmazás melyik hangeszközön szólaljon meg.
Ezt csak azért meséltem el, mert pont az ellenkező képet mutatja, mint amit te mesélsz.
Mégvalami, a virtualizációban az eszköz, általában az anyarendszer drájverén keresztül szól. Tehát nehezen lehet szétválogatni, hogy melyik probléma melyik operációs rendszer melyik drájverének a terhére írható.
-
szundybence
aktív tag
válasz
FіkuszKukіsz #18556 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Dhampir #18558 üzenetére
[link]Mondjuk ez akkor jó, ha a saját stúdiódban veszel fel zenét, vagy akármilyen stúdió eleve audiofilnek felvett anyagaihoz jutsz hozzá. Mert az átlag konzerv zenénél tök mindegy, szvsz.
Az persze tetszik, hogy természetesen Linux.
Ráadásul nem is low latency, hanem a real time kernellel fut. Az US-is csak nemrég tért rá a low latency-re, ahogy nézem. -
_NCT
addikt
No ma futottam egy-két kört még külön partíción Xubuntu-val (14.04 lts) és érdekes módon az Asus Xonar DG hangkarim ezen a disztrón jobban szól, nem azt mondom hogy kristálytiszta, de nincs olyan doboz hangja mint Ubuntu-n.
Upgrade-eltem a csomagokat, meg a szükséges dolgokat telepítettem, más nem történt.
Ezt csak azért írtam, akinek szintén van Asus hangkártyája, próbálja ki a másik disztróval.
Mondjuk azért érdekelne mi lehet a különbség a két disztró között.
-
FіkuszKukіsz
őstag
válasz
szundybence #18552 üzenetére
Bocs, de ez nettó hülyeség volt.A Virtualbox fasorban sincs a VMware-hez képest.Össze se lehet hasonlítani őket.
-
JMarty
tag
-
_NCT
addikt
válasz
szundybence #18549 üzenetére
Semmi, de azt szoktam meg.
-
_NCT
addikt
válasz
szundybence #18546 üzenetére
Szűk keresztmetszet inkább a Vmware sajátos videokártya kezelése (workstation nem esx), emiatt fullhd videók nézegetése teljes képernyőn akadós.
Processzor 4db virtuális magot kapott, bár alapból az Athlon X4 630 nem egy erőmű. De a célnak megfelel.
40GB-s vmdk-t kapott SSD-n, észrevehetően gyorsabb a rendszer mint a sima Samsung HDD-n. Memória meg 2GB, bőven elég napi használatra.
-
törölt tag
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem. Valaki lenne olyan kedve, hogy egy friss Ubuntu iso telepítőt feltöltene nekem bezippelve (tehát az iso fájl a gép szerint .rar/zip formátumú lenne a tömörítés miatt)? Azért kellene, mert a koliban nem tudok letölteni iso filekat valami miatt, de zippelve bármit le tudok. Szükségem lenne egy ubuntu telepítőre -lehetőleg friss legyen- mert ismerős gépét újra kellene tenni. -
_NCT
addikt
válasz
szundybence #18536 üzenetére
Nem strapálom ezzel a hangos kérdéssel magam tovább, felpakoltam Ubuntu-t egy virtuális gépre és onnan használom, a hanggal sem szívok, mert annak vezérlése megy Windows alól, így mindenki boldog, nem kell váltogatnom OS-ek között, ha mégis akkor az egy pillanat, illetve SSD-re pakolom a virtuális gépeket, nem kell külön partícionálgatnom.
8GB van most host-on Ubinak gondolom elég 2-3Gb, Kali linux meg beéri kevesebbel is.
-
válasz
PistiSan #18537 üzenetére
Ez egy grafikus alkalmazás? Mert akkor nyilván azért nem indul el az rc.local fájlba írással.
A /etc/sudoers fájlban (vagy a /etc/sudoers.d-ben egy külön fájlban) létre kell hozni hozzá egy bejegyzést, hogy ne kérjen jelszót, majd a gksu paranccsal indítva belehet tenni az indítópultba. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, adott egy Lubuntu 14.04.1 LTS.
Használni szeretném rajta az Italc 2.0.2-t, mivel a tárolóban régebbi van, ezért fordítottam magamnak.
Root ként kell futtatni, hogy működjön minden funkciója.Valamiért nem tudom beállítani, hogy automatikusan induljon.
rc.local fájlba beillesztettem ennyit: "/usr/local/bin/ica" még sem indul el bootoláskor. (sem rootként, sem felhasználóként)
Ha crontabba bele írom a "@reboot /usr/local/bin/ica" -t akkor rootként nem indul el a program, viszont ha a felhasználóm crontabjába írom bele, akkor elindul.Mit nézzek meg? Régen bajlódtam már ilyen indulási problémával, meg nem is vagyok benne profi.
Minden ötletet szívesen várok. -
szundybence
aktív tag
válasz
Dhampir #18534 üzenetére
"Tud magyarul is?"
Persze. Nézd csak:
(#18535) MMA87: "Igazából Ubuntuval meg vagyok elégedve csak ne kellene az OS-ek között valtogatni."
Én elég jól elvagyok a WINE alatt futó windowszos alkalmazásokkal. Csak néhány olyan van amit muszáj a Virtualbox altti XP-vel dolgoztatni. És csak egyetlenegy, amit muszáj egy külön partícióra telepített XP-vel. Szerencsére ezt az alkalmazást csak ritkán használom.
-
Dhampir
félisten
válasz
szundybence #18533 üzenetére
Köszi a tippet!
Hm, egy sereg platformra, Unixra, Windowsra stb. is elérhető.
Tud magyarul is?
-
szundybence
aktív tag
Akinek régebbi a gépe és a videók vagy a Youtub filmek nagyobb felbontásban akadoznak, azoknak tudom azánlani QupZilla nevű böngészőt. Benne van a tárolóban. Baromi gyors. A filmek akadás nélkül mennek. Le lehet tiltani a gyorsítótárazást, stb.
-
Dhampir
félisten
Ezt telepítetted?:
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
Érdemes ezt is feltenni:
sudo apt-get install libavcodec-extra
A Sound Blaster Play!-em Linux alatt is szépen szól, én azzal javítottam fel a notebook hangját.
-
Pista0001
addikt
Sziasztok. Ven egy öreg HP Compaq dc7100 SFF gépem, amin Ubuntu 10.04 van. Monitor nélkül szeretném használni, de úgy nem indul el. Valahol ott áll meg, ahol az OS átveszi az "uralmat" a gép felett. Monitorral úgy néz ki a dolog (bocsánat, de ezt primitíven fogom leírni
), hogy a POST után van egy fekete képernyő bal fölül villogó kurzorral, ezután már az Ubi kezdő képe jön (Ubuntu felirat, alatta pöttyökkel). A BIOS a numlockot bekapcsolja, a fekete képernyős, villogó kurzoros állapotnál kialszik a LED a billentyűzeten, innen tudom, hogy monitor nélkül idáig biztos eljut. Biztos, hogy nem indul el az Ubi, mert VNC-vel nem érem el a gépet, ha monitort dugok rá, akkor az nem kap jelet. Kikapcsoló gombra szinte azonnal leáll a gép. Szerintetek mi a megoldás?
-
lev258
veterán
-
_NCT
addikt
válasz
ubyegon2 #18519 üzenetére
Köszi, de ahogy olvasom neten, nem igazán lesz olyan a hangzása mint Windows alatt, ami mondjuk eléggé zavaró, mert 2 éve is próbáltam a Linux-ot napi szinten beütemezni az életembe, és emiatt nem nagyon sikerült. Mondjuk nem értem miért nem lehet egy normális driver-t legyártani, hogy ne legyen doboz hangja az egész rendszernek... Ráadásul nem egy noname kártyáról van szó...
Gondolom az integrált Realtek cuccost meg felejtsem el.
Nem tudom van-e értelme Pulseaudio-ra lecserélni az alsa-t. Gyanítom össze fog akadni.
-
válasz
szundybence #18524 üzenetére
Sikerült megoldanom a problémát úgy, hogy szép is és jó is legyen. Tehát egy frissítés után (az 1.1.1.201-es verzióra) nálad is működnie kell.
Köszi, hogy szóltál róla, és persze elnézést a kellemetlenségért. -
szundybence
aktív tag
válasz
Kendek #18522 üzenetére
Elolvastam. Aztán még egyszer elolvastam. De csak haloványan értem miről van szó. Megelégszem azzal, ha megcsinálod a programodat úgy, hogy nekem ne legyen vele gondom. Hogy lassul, vagy nagyobb helyet foglal, az nem érdekel. Sosem figyeltem ilyesmire. Szerintem mások sem. Biztosíthatlak, hogy nagyra becsülöm a munkádat ezzel együtt is.
-
Sokunkban merülnek fel időnként az SSD optimalizálásával kapcsolatos kérdések.
Linux és SSD gyorstalpaló címen most került fel egy írás fórumtársunk jóvoltából, érdemes átolvasni!
Ha van valakinek kiegészítése, egyéb észrevétele, ne tartsa magában!
-
válasz
szundybence #18521 üzenetére
Gyakorlatilag arról van szó, hogy külön függvényekben van megoldva a szimbolikus linkek klónozása. Az egyik direkten ezt csinálja úgy, hogy a másik segítségével olvassa a forráslink tartalmát. Az inline utasítás arra jó, hogy ne függvényhívás történjen (ami a sűrűség miatt költségesebb), hanem ahelyett fordításkor behelyettesítődik a függvény tartalma (persze nem forráskód szintjén). Ezáltal ugyan nő a tárgykód mérete (ebben az esetben elhanyagolható mértékben), viszont nő a sebesség is.
Elméletileg a forráskód jó, és az esetek nagyobb részében ténylegesen is jól funkcionál. Gyakorlatilag meg ez van... -
válasz
szundybence #18518 üzenetére
Egyelőre úgy tűnik, hogy megint az inline utasítás miatt van a probléma. Elég fura a viselkedése, ugyanúgy mint múltkor. Csak éppen akkor nullázta a kiolvasott útvonalat (nullptr, ezért kaptam szegmentációs hibát létrehozáskor), most meg hozzácsap némi értelmetlen információt. Hogy miért azt csak a GCC fejlesztői tudhatják, én nem olvasok assembly kódot.
Persze természetesen a Systembackben tudom korrigálni a problémát, holnap agyalok rajta. Az inline utasítás elhagyása egy elég egyszerű és gyors megoldás lenne, de némileg csökkenti a sebességet. Ez kicsit akkor is irritál ha egyébként elhanyagolható a különbség. -
szundybence
aktív tag
válasz
Kendek #18516 üzenetére
Igen, 32 bites, de a többit, amiről beszélsz egyáltalán nem értem. 32 bites 14.04.1 LTS. Innen töltöttem le.
Én biztosan nem irányítottam át semmiféle dolgot sehová sem. Szerinted most mit csináljak? Na-persze azon kívül, hogy várom a javításodat. De mit javítasz meg? A programodat, vagy a Xubuntut? Mert nem egészen értem a helyzetet.
-
válasz
Aethelstone #18514 üzenetére
Van annak most elég baja, ki kell találnia hogy vigye át csakazértis a netadót úgy, hogy ne ugráljon itt ez a sok népség hőbörögve! Az biztos, hogy bevezetnek valamit valamilyen formában, legfeljebb várnak januárig, hogy -20 celsius legyen! Fegyvereseknek meg jó nagy fizuemelés!
-
válasz
szundybence #18513 üzenetére
Neked egyébként ugyanúgy 32-bites rendszered van?
Amúgy vicces a te terminálos tesztelésed, mert a lényeg, a hibakimenet át lett irányítva valahova. Ez tuti, mert az mkfs hibakimenetbe beküldi a legelején a verziószámát, és ezt sem mutatta nálad.
Amúgy egyelőre úgy tűnik, hogy csak a 32-bites rendszereket érinti (már ha neked is az van), de azon belül sem mindegyik szimbolikus linket (amiket véletlenszerűen néztem azokkal minden rendben volt). Logikai hibát nem látok a kódban, de a GCC máskor is megviccelt már pont a link klónozásos inline függvénynél. Akkor szegmentációs hiba volt néhány linknél, de csak GCC 4.9-el. Viszont debug információkkal vagy inline nélkül nem jelentkezett. Kész rejtély volt, ezért írtam át a kódot. -
válasz
szundybence #18509 üzenetére
Nekem is kiírta ugyanezt a hibaüzenetet 32-bites Ubuntu 14.04-el. De kiírta a konkrét okát is:
/usr/sbin/grub-probe: error while loading shared libraries: libudev.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
grub-install: error while loading shared libraries: liblzma.so.5: cannot open shared object file: No such file or directoryAminek az oka az, hogy szemét került a libudev.so.1 szimbolikus link végére. Ennek utána járok, és amilyen gyorsan csak lehet javítom a problémát.
-
válasz
Aethelstone #18510 üzenetére
Ilyent mondani a királyról!
Ujjujujjj! Szerintem TEK már el is indult érted!
(#18509) szundybence
Ha a MINT gubancos, akkor nálad az Ubi is az lesz az alapok miatt.
Lehet, hogy ki kéne próbálnod akkor nem Debian alapú disztrót, ha még nem tetted. Manjaro XFCE DE- vel nagyon jó kis fürge disztró, Arch alapú. emiatt a terminalba kiadandó parancsok változnak, de nem vészes, át kell állni. Vagy a Netrunner, van Debianos és Manjaro alapú is belőle. -
szundybence
aktív tag
válasz
ubyegon2 #18508 üzenetére
Ezt (pontosan ez, mert meg van írva DVD-korongon már régen) a linuxot már telepítettem, másoltam és jó volt. Most sem változtattam, semmit. Emiatt azt gyanítom, hogy a Systembeck változott időközben.
(#18507) Dhampir: Köszi, ismerem. Volt már fenn kipróbálásra, de voltak vele feloldhatatlan gondjaim.
-
válasz
szundybence #18504 üzenetére
Nem tudom itt mi lehet a gond, de amíg kapsz választ, addig nézd át a GRUB- ot, hogy nincs- e valami érdekes bejegyzés benne, ami az alaptól nagyon elüt.
Biztosan meghajtóra telepítetted a GRUB- ot nem partícióra?ALT+ F2
gksu gedit /etc/default/grub -itt tudod szerkeszteni a GRUB- ot, ha kellpélda innen:
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT="3"
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""Fenti linken jól leírják, hogy melyik bejegyzés micsoda, miként lehet módosítani.
(#18507) Dhampir
Ez bizony valóban az eddigi legjobb ötlet!Nekem mondjuk letépték az arcomat, mikor MINT- et ajánlgattam itt az Ubi fórumon, de néha tényleg nincs más hátra!
Támogatom maximálisan! -
Dhampir
félisten
válasz
szundybence #18484 üzenetére
Nem muszáj Xubuntuval szenvedni, akár felteheted a Linux Mint 17 XFCE verziót is.
-
válasz
szundybence #18504 üzenetére
Az a helyzet, hogy nem is írta ki, hogy egyáltalán próbálta volna telepíteni a rendszerbetöltőt. Mindjárt csinálok az elmondottak alapján egy tesztet.
-
válasz
Aethelstone #18496 üzenetére
Tudom, hogy szöcske vagy Te is, nem is rád gondoltam, hogy egy ilyen dolgot benézel! Igazából furcsa ez, mert eddig alapból mindíg jól ajánlotta fel a telepítő a GRUB telepítendő helyét. Azt csak piszkálva lehet elrontani.
Dedikált HDD? Az má' döfi, csak nem Orbán the King dedikálta, legfeljebb csodálkozhatott, hogy milyen fura könyvborítóra kell írnia!
-
_ak_
addikt
Sziasztok!
A 14.04-ben van egy ismert bug. Megoldásnak el kell távolítani a samba pass-t (remove libpam-smbpass).
Működik is, de nem lesz erre feltétlen szükségem, hogy ha win felé szeretnék a sambaval megosztani mappákat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- Keresünk dokkolókat
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (3)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3034, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest