-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
N0zer0
senior tag
válasz Yodafon #19204 üzenetére
Melyik uTorrentet használod? A windowsosat Wine alatt, vagy az uTorrent Server natív linuxos változatát WebUI-vel? Hányas verziót, miből telepítetted (csomagkezelő, külső csomag, külső bináris, forráskódból forgatás)?
Igen, ha 256MB-ra teszed a cache-t, akkor kevesebbet kéne írnia a diszkre. Az a 100% még egy magon is nagyon durva, eleve mindkettő magot kéne használnia.
-
cubix
tag
Mi történt az ubunt.hu-val? 403-at ad.
「시작이 반이다」
-
törölt tag
Ubuntu 14.04-et telepitettem netinstall modszerrel. Desktop kerult a laptopra es wifi-n keresztul zajlott le. Most viszont a friss rendszer nem latja a wifi halozatokat, az ikon kapcsolat nelkuli wifit mutat, mikozben van net. Valahogy fixre beragadt a dolog. Hogyan tudnam megcsinalni?
-
Varga Ferenc
csendes tag
Idefigyelj Kendek, téged tisztellek a legjobban, mert saját tárolód is van és mindent megteszel a linuxos közösségért. Én is hasonló módon működöm csak zseni módra. Ne szégyelld magad előttem mert nincs miért!!!!!!!! Ezért a végére tartogattam a következő tárolót csak Neked és azt is fogod tudni mit hoz össze az NVIDIA driverrel. :-)
sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
A végén lefuttatod a legfrissebb FFMPEGET és utána BLEACHITET hogy a szükséges maradjon és ezzel azt éred el hogy az összes linuxos steamos játék csúcson fog futni.
Értesz már engem?
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz Varga Ferenc #19212 üzenetére
Ideje belátnia minden Linux-barátnak, hogy szerénynek kell lennie, nem csupán annak látszani és egy váratlanul felbukkant (mint Julianus barát Alániában), új fórumtárstól is van mit tanulni.
-
törölt tag
válasz lev258 #19211 üzenetére
Közben újrahúztam már az egészet laza 15-20 perc alatt LAN-ról. Még szerencsére nem állítgattam annyit, hogy probléma legyen. Köszönöm a segítő szándékot, de villámgyorsan települt a rendszer, nem vacakoltam vele végül LAN-ról telepítve minden oké lett.
Ma telepítettem egy "ablakos" rendszert is. A laptop i7, 8GB RAM, SSD. 16-20 órágig frissítgette a frissitett frissítést. Röhej az egész. Ehhez képest az Ubuntu csak kondenzcsíkot hagy az "ablak" mellett
-
nagyúr
válasz lev258 #19214 üzenetére
No, Kendek ft, most megtanulsz pár dolgot, ha akarsz, ha nem. Érted már a zsenit??? Ne szégyenlősködj!
Úgy néz ki, hogy most személyre szabott jó tanácsokkal okatatás jön guruk számára!
Minek a disznók elé gyöngyöt szórni!(#19213) Dhampir Igazad van! Van mit tanulni Varga ft- tól, legfőképpen a szerénységet, amit említesz itt.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Yodafon
senior tag
válasz N0zer0 #19206 üzenetére
Utorrenteből az Utorrent oldalán található legutolsó linuxosat tehát Utorrent Server-t. De tökmindegy mert a legutolsó Transmissionnel is ugyanezt műveli. Telepítés úgy nézett ki, hogy leszedtem a zip -et és ez alapján indítottam el.
A gép egyébként egy Brazos 1.8Ghzen 2 giga rammal és az XBMCUbuntu pendriveról indul minden alkalommal kvázi "live CD" ként.I'm gangsta!
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Új kérdésem van:
USB3-as pendrájvról, USB3-at tartalmazó alaplapon szeretnék linuxot bootolni? Sikerülhet? Csinált már valaki ilyet?
-
fradi81
veterán
-
Robyka
aktív tag
Hali!
HDD ről kellene lementeni az adatokat. Olyat lehet h pendriverol bebootolok es ott vmi programmal a külső HDDre átmasolom ami kell?
-
szundybence
aktív tag
válasz fradi81 #19220 üzenetére
Szerintem is mennie kellene, de nem szeretek találgatni. Olyantól kellene válasz, aki már kipróbálta. Nekem ugyanis hiába van USB3-as gyors pendrájvom, hiába van USB3-as kártya az alaplapomban, nem tudom kipróbálni, mert az alaplap BIOS-a nem tudja a kártyát bootolhatóvá tenni.
-
DrojDtroll
veterán
Megjavult az Ubuntu.hu
-
válasz szundybence #19225 üzenetére
Hm, külön kártyáról nem 1000% hogy mennie kell :S
Mutogatni való hater díszpinty
-
lev258
veterán
válasz DrojDtroll #19226 üzenetére
Már a fennakadás oka is kiderült.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
MODERÁTOR
válasz szundybence #19225 üzenetére
Alapesetben működik a dolog (én már igen sokszor véghezvittem mert nekem van Ubuntum külső vinyón), de nyilván egy külső vezérlővel ami nem deríti fel az eszközt a számítógép bekapcsolásakor, nem fog menni. Ahhoz már előbb be kell tölteni a kernelt (az felderíti az eszközt, látni fogja a partíciókat), vagyis telepített rendszer esetén külön '/boot' partícióra van szükség ami bootolható. Igazából sebességben ezzel sem vesztenél semmit még akkor sem ha az egy pendrive lenne 2.0-ás USB-n.
<-ƘƘ->
-
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #19229 üzenetére
Köszönöm a választ! Tehát működni fog, ha veszek egy USB3-at tudó alaplapot? Mert ezt fontolgatom. Bár, ahogy mondod, ezt másképpen is meg lehetne oldani. Csak nem egészen értem, hogyan. Mert egy külön eszközön lévő boot-szektor még nem feltétlen teszi olvashatóvá az USB3-as pendrájvot. Vagy tévedek?
-
MODERÁTOR
válasz szundybence #19230 üzenetére
A /boot könyvtár alatt találod a Linux kernelnek azt a részét ami alapból és teljes egészében betöltődik a központi memóriába. Ahhoz, hogy működjön a dolog, ebben kell lennie a vezérlőhöz és az eszközhöz drivernek, kezelnie kell a partíciós táblát és a fájlrendszert. Ha mindez megvalósul és látja a rendszer partícióinak többi részét, akkor betöltődhet a rendszer. Nyilván ha bármi feltétel modulban van a root fájlrendszern, már nem fogmenni a dolog, és a GRUB kiírja, hogy a root partíció nem található.
Vagyis itt nem a boot-szektorrol van szó, a lényeg a kernel betöltődésén van.<-ƘƘ->
-
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #19231 üzenetére
Azt hiszem értem. De azt is elmondod (szájbarágósan) hogy mit kell csinálnom? Természetesen van két pendrájvom. Az egyik egy USB2-be van dugva, a másik, egy USB3-as pendrájv pedig az USB3-as kártyába. A winyón meg ott a Xubuntu rendszerem és beléptem a programodba is. Hogyan tovább?
-
válasz szundybence #19230 üzenetére
Hogy USB2 vagy 3 szabványú, az nem érdekes. Bármi mást be tud bootolni az a gép az USB kártyáról? BIOS felimseri az USB3-as portba dugott pendrive-t, mint HDD, látod a boot sorrendben? Ha ez nincs meg, akkor nem érdekes.
A Kendek féle 2 pendrive-os műsort akartam én is javasolni, az működhet.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
MODERÁTOR
válasz szundybence #19232 üzenetére
Ha a Systemback segítségével akarod megoldani, akkor kelleni fog egy kisebb partíció (minimum 300 MiB) a /boot csatolási pont alá a 2.0-ás penről (+ az UEFI-hez is ha az van, az egy 100-as a /boot/EFI alá), a többi meg mehet a másikról. Kb. így néz ki a dolog.
<-ƘƘ->
-
szundybence
aktív tag
Sajnos a jDownloader programom valamiért elromlott. A prémium kódra újabban azt mondja, hogy invalid. Próbáltam újratelepíteni, de nem segített. Ezért keresek másikat. Tudtok ajánlani valamit helyette, amiben szintén van prémiumkód beállítási lehetőség?
-
MODERÁTOR
válasz szundybence #19237 üzenetére
Mármint arra gondolsz, hogy te mindenképpen fizetni szeretnél érte, vagy arra, hogy az ingyenes megoldások sz@rok? Előbbire legalább ott van az adakozási lehetőség.
<-ƘƘ->
-
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #19238 üzenetére
Ennyire félreérthető vagyok? Szörnyű. Megpróbálom még egyszer:
Linuxon futó letöltésvezérlőt keresek. Ilyenből sok van. Nekem olyan kellene, aminél van prémium-beállítási lehetőség.
Ez azt jelenti, hogy nem a lassú letöltéssel töltesz, hanem előfizetsz és gyorsan tudsz tölteni. Hogy ez kinek éri meg és kinek nem, az nem ennek a topiknak a tárgya.
-
spammer
veterán
válasz szundybence #19239 üzenetére
Igen, kicsit félreérthető. Úgy már egyértelműbb, hogy olyan letöltésvezérlőt keresel, amiben van lehetőség beállítani/megadni prémium (fizetős) accountot is a különféle letöltős oldalakhoz (tehát van login/pass a "prémium sebességű" szolgáltatáshoz, letöltéshez).
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
lev258
veterán
válasz szundybence #19237 üzenetére
A JDownloader 2-t nézted? Amikor korábban kipróbáltam a programot, volt pár hiba (gondolom változás a oldalaknál), ami csak az újban volt korrigálva.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
jbauer05
tag
Másnak is nem elérhető vagy két napja a hu.archive.ubuntu.com? Internet rendesen működik, de mikor telepíteni próbálnám a következővel az ubuntu guit : apt-get install ubuntu-desktop, nem megy. Az apt-get update se megy. Próbál csatlakozni de nem tud. Jelenleg nincs semmilyen grafikus felület az ubuntumon. Ha esetleg a magyar server nem megy, hogy tudnám beállítani, hogy az angolt töltse le?
-
törölt tag
14.04-et használok és az Opera browsert elindítva kis ablakban indul, minden indításkor kézzel kell az ablakot teljes méretűre állítanom. Van valami lehetőség, hogy teljes méretű ablakkal induljon?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest