Hirdetés

2018. december 16., vasárnap

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Canon EOS DSLR topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-10-31 14:28:25

PROHARDVER!TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37851) Pelican válasza GeriCool (#37850) üzenetére


Pelican
(senior tag)

750D-ről nincs tapasztalatom, de nem gondolnám, hogy bármi gondja lenne.
Nincs is még hideg kinn.

http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit Eladó H/K AVR 161S

(#37852) LamaCube válasza GeriCool (#37850) üzenetére


LamaCube
(PH! addikt)

Szerintem nyugodtan fotózhatsz vele kint. Csak ne esőben! Én anno az 1100D-vel vagy 3 órát voltam kint -10C°-ban és semmi problémát nem okozott. A lényeg, amit írtál, hogy jó pár óráig hagyni a meleg szobában valamivel jól betakarva, hogy ne csapódjon le rá a pára.

[ Szerkesztve ]

HyperCube< ModernWarfare 2 baráti kör >Az elv olyan mint a fing, tartja az ember, amíg bírja...

(#37853) GeriCool


GeriCool
(fanatikus tag)

Köszönöm a válaszokat!

(#37854) PuMbA válasza zerge861 (#37849) üzenetére


PuMbA
(PH! félisten)

Egyik se, mert nem lesz akku kijelzésed, így nem fogod tudni, hogy mikor merül le :)

[ Szerkesztve ]

(#37855) *Ropi* válasza GeriCool (#37853) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

Ha esetleg még nem olvastad volna... :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37856) GeriCool válasza *Ropi* (#37855) üzenetére


GeriCool
(fanatikus tag)

Elnézést! Jogos. Nekem is kiment a fejemből! :R

(#37857) Zabalint válasza papa019 (#37840) üzenetére


Zabalint
(újonc)

Köszi, azóta levelezek velük. A nyugta jó nekik, csak én rontottam el a scannelést, lemaradt az alján a dátum ezen kívül a dobozról nagyobb képet akartak, amin az egész doboz látszik, nem csak az ean és a sorozatszám. Most már csak az obin lévő sorszám nem jó nekik, mert túl elmosódott (így is nagyon jól látszik a képen egyébként), na majd csinálok másikat, kár hogy saját magát nem tudom lefotótni az objektívvel :-)

(#37858) nOvOp


nOvOp
(senior tag)

Lehet elhamarkodott kérdés, de tegnap fotóztam lakásban és vhogy nem tetszettek a képek, nem voltak elég élesek, kicsit lágyak voltak. 1200D + 18-55 kitobi + 1,8 50 mm-es obi. Av módban szoktam YN 685-as vakuval. Vettem egy "bilit" a vakura és először azt hittem, az kavar be. De levettem a vakut és a saját beépített vakuval próbálkoztam. Ott is "lágy" lett a kép. Igaz nem L-es obikról van szó, de az 50-es fix obi 4-es rekeszen eléggé ott van és hát most nem. Aztán kipróbáltam beépített vakuval automata módban és ismét azt az éles képet kaptam, amit eddig. Utána ismét próbáltam 60, 100-as zársebességen is Av módban, de ugyanolyan lágy kép lett. A fényképezőn ki van kapcsolva minden szoftveres finomítás, szűrés (kivéve a periférikus világítás korrekció) és raw-ba fotózom. Persze kipróbálom majd állványról is, elvégzem a tesztet, csak arra lennék kíváncsi, hogy az létezik, hogy automata módban a fényképező rátesz vmi élesítést pluszban? Vagy a fényképezővel lehet gáz, esetleg user error?

[ Szerkesztve ]

(#37859) laleeee


laleeee
(őstag)

BP-511A utángyártott elemet tudnátok ajánlani,ami jó minőségű ?

(#37860) Zabalint válasza *Ropi* (#37855) üzenetére


Zabalint
(újonc)

Én ebben azt a részt nem értem, hogy kinti hidegben ne cseréljünk objektívet a párás levegő miatt. Na pont hogy kint az abszolút páratartalom alacsonyabb, mint bent, ezért ha bentről a meleg fényképezőt kiviszem a hidegbe, akkor amíg az melegebb a levegőnél, esélytelen, hogy párásodjon, ha már lehült, akkor meg nincs hőmérsékleti különbség, mitől lenne kicsapódás?

Szerk.
Egyébként mi a helyzet téli, akár magashegységi túrázással, ami télen napfelkeltétől napnyugtáig 8-9 óra lehet végig -10-20 fokban?

[ Szerkesztve ]

(#37861) Donki Hóte válasza Zabalint (#37860) üzenetére


Donki Hóte
(őstag)

Egyébként mi a helyzet téli, akár magashegységi túrázással, ami télen napfelkeltétől napnyugtáig 8-9 óra lehet végig -10-20 fokban?

Azt D1x gépekkel csinálják, de azokkal is csak úgy, hogy az akkukat a fotós a gatyájában tartja :D

15 éve a PH!-n :-)

(#37862) Zabalint válasza Donki Hóte (#37861) üzenetére


Zabalint
(újonc)

Az nekem is a gatyámban volt régebben kompakt géppel. :-)

Viszont most kicsit megijedtem, 1 hete egy új 4000D-vel (és egy 300D-vel, utóbbit kevésbé féltem) voltunk -10-ben 6 órát kint, ezek szerint veszélyben volt a fényképezőgép? Persze utána táskában volt 2 órán át otthon (előtte autóban), nem olvastam el a leírtakat előtte, de józan paraszti ész, és amúgy is szemüveges vagyok. Na meg a hátizsákomban lévő víz ezúttal nem fagyott még meg, ami jó indikátor, tavaly télen volt olyan is de akkor mindig telefonnal fényképeztünk. Kb. mi az a hőmérséklet, ami alatt inkább otthon kellene hagyni? Nyilván hóviharban több réteg táskában lenne (hátizsákban fotóstáska, ha kell kívül esővédővel), és nem lenne elővéve.

(#37863) *Ropi* válasza Zabalint (#37860) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

A működő gép belsejében melegednek az alkatrészek: ha üveget cserélsz, az instant páralecsapódást okoz.

(#37861) Donki Hóte: Vagy különböző megoldásokkal (autós hajszárító, kézmelegítő, stb.) melegen tartja, ahogy pl. csillagfotózásoknál.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37864) Zabalint válasza *Ropi* (#37863) üzenetére


Zabalint
(újonc)

Továbbra sem értem. Ha a működő gép belsejében melegednek az alkatrészek, akkor ha oda a kinti magasabb relatív, de alacsonyabb abszolút páratartalmú levegő bejut, akkor nem csapódik ki a pára, hiszen a benti felület melegebb, tehát ott csökken a relatív páratartalma.

(#37865) *Ropi* válasza Zabalint (#37864) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

De utána ráteszel egy objektívet, ami elég hideget hoz magával ahhoz, hogy a tüköraknában is lecsapódjon a pára (vagy előmelegíted, és nincs gond).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37866) Terapeuta válasza nOvOp (#37858) üzenetére


Terapeuta
(őstag)

Szerintem a képeid bemozdultak, vagy "majdnem" bemozdultak...attól lettek lágyak.
Szerintem Neked ez kell : EZ
(én is így kaptam :K )

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#37867) speedyrg válasza zerge861 (#37849) üzenetére


speedyrg
(kvázi-tag)

Szia. Én durapro akksit rendeltem. Konkrétan kettőt is. Egyenlőre teszik a dolgukat, bár komoly tapasztalat még nincs vele.

speedyr

(#37868) Zabalint válasza *Ropi* (#37865) üzenetére


Zabalint
(újonc)

Ahhoz az objektívnek hidegebbet kellene csinálnia, mint amekkora a levegő hőmérséklete kint, hiszen a levegő relatív páratartalma nem lehet 100% felett, a fényképezőgép belseje meg ugye annál melegebb, az abszolút páratartalma hasonló, így a kettő találkozásánál 100% kinti relatív páratartalom esetében is 100% alá kell esnie a bentinek. Ha nem feltételezek olyat, hogy az objektív hidegebb a kinti levegőnél, akkor abban az esetben lehetséges ilyenkor a kicsapódás, ha lakásból hozott fényképezőgép belsejében még nem cserélődött ki eléggé a levegő, így magasabb odabent az abszolút páratartalom, mint kint.

Szerk.
És hozzáteszem, ebben az esetben is a kicsapódás az objektív felületén történne meg, mivel az a leghidegebb.

[ Szerkesztve ]

(#37869) *Ropi* válasza Zabalint (#37868) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

Időpocsékolás szájkaratéznunk: próbáld ki, aztán elhiszed. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37870) fapaci válasza Zabalint (#37868) üzenetére


fapaci
(fanatikus tag)

Azt gondolom, a zord, hideg időjárás legfőbb veszélye a fotósra nézve nem a páralecsapódás, az csak akkor jön elő, ha meleg helyre kerül a kihűlt cucc. Inkább a hideg miatt csökkent kapacitású akkuk okoznak gondot, no meg a hideggel általában együtt járó szél, ami mindenfélét befújhat a gépbe obicsere idején, amit eleve lassabban hajtunk végre hidegben, beöltözve, mint nyáron puszta kézzel.

Ide kapcsolódó egyik tapasztalatom, mikor 0 fok környékén, metsző szélben fotóztuk a toszkán égboltot csoportosan. Sokféle felszerelés fordult elő a csapatban, de az határozottan észrevehető volt, hogy míg a komolyabb Canon és Nikon gépek gond nélkül működtek, a Sony MILC-ek sorban adták fel a küzdelmet valamilyen hibajelzéssel, vagy csak simán kikapcsoltak. Összességében elmondható, hogy a profi technika általában többet bír, mint a felhasználó. Én rendszeresen fotózom télen szabadban, hidegben, de még esőben is, ám komoly, kivédhetetlen technikai problémával még nem találkoztam.

LuXor Audio

(#37871) Pelican válasza *Ropi* (#37869) üzenetére


Pelican
(senior tag)

Még én sem tapasztaltam ilyet, amit írsz, pedig jártam az Antarktiszon is... :)

http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit Eladó H/K AVR 161S

(#37872) *Ropi* válasza speedyrg (#37867) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

Vegyél IKEA LADDA-t: elvileg ugyanaz, mint az Eneloop. És fontos a jó töltő is, hogy hosszú életűek legyenek (IPC-1L, BC700, stb.).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37873) *Ropi* válasza Pelican (#37871) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

Nektek nem, másoknak viszont igen (konkrét eset, a Retezaton történt két fórumtaggal - én is majdnem mentem velük - akkor saját tapasztalatból tudnám mondani -, csak munka miatt nem tudtam velük tartani).

Azért nem ajánlok bizonyos dolgokat, mert ha 0.001% esély is van rá, hogy kárt tehet a felszerelésben, akkor inkább nem ajánlom, mert ha véletlenül mégis bealakul, akkor vagy rám mondják, hogy hülyeséget mondtam, de nagyobb esetben úgy jön vissza az egész, hogy itt, a Prohardver fórumon tanácsolták - az pedig már nagyon máshogy veszi ki magát, mert az egész fórumra rossz fényt vet. A tanácsom ellenére persze lehet máshogy is csinálni, de már a képfényezőgép tulajdonos felelőssége.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37874) Pelican válasza *Ropi* (#37873) üzenetére


Pelican
(senior tag)

"A működő gép belsejében melegednek az alkatrészek: ha üveget cserélsz, az instant páralecsapódást okoz."
Ha azt írtad volna hogy okozhat, akkor nemigen vitatkozna veled senki.
Mivel nem tapasztaltunk ilyet, ezért egyértelműen állítható, hogy nem "okoz" legfeljebb "okozhat".

http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit Eladó H/K AVR 161S

(#37875) Zabalint válasza *Ropi* (#37869) üzenetére


Zabalint
(újonc)

Nem állt szándékomban szájkaratézni, csak tényleg nem értem honnan a páralecsapódás egy környezeténél melegebb hőmérsékletű tárgyon.

(#37876) *Ropi* válasza Pelican (#37874) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

Jogos, bár mint írtam én a "jobb félni mint megijedni" elvet vallom ilyen tekintetben.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37877) fapaci válasza *Ropi* (#37873) üzenetére


fapaci
(fanatikus tag)

Tudunk olyan fotósokról, akik fényképezés közben haltak meg, tehát a fotózás halált okozhat, de szerintem ez egy vállalható kockázat. :)

LuXor Audio

(#37878) *Ropi* válasza fapaci (#37877) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

Capa lájkolta a hozzászólásod. :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37879) nOvOp válasza Terapeuta (#37866) üzenetére


nOvOp
(senior tag)

Köszi, ezt én is olvastam korábban, sőt alkalmazom is :) Ezért is volt az első dolog, hogy levettem a külső vakut és úgy próbálkoztam, a gép beépített vakujával, hogy kizárjam a YN-t. De ha lesz időm, mindenképpen letesztelem állványról.

(#37880) hemaka válasza *Ropi* (#37878) üzenetére


hemaka
(PH! nagyúr)

Epic😂

☀️"Turn your face to the sun and the shadows fall behind you!"☀️ Alienware Aurora 💙 specs: tde.fun

(#37881) SlanKyng válasza GeriCool (#37850) üzenetére


SlanKyng
(újonc)

Hali!

Én most voltam vele épp letolni egy hétvégi fotóstúrát. 4-5 fokok, eső és nagyon erős szél. Semmi baja nem lett, igaz második napon már bezacsiztam, mert az első nap végére bepárásodott a kereső, de radiátor felett 5 perc alatt kitisztult. Szóval simán kibírja az ilyen "enyhébb" időjárást még.

Képeim: https://500px.com/landlpatrik

(#37882) kisÁdi


kisÁdi
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Ne haragudjatok a buta kérdés miatt, baratnőm 5D Mark IV gépéhez keresnék kiegészítőket ajándékba. Nekem lövésem sincs a témával kapcsolatban, így szívesen várok bármiféle tippet az objektívtől kezdve az állványokon keresztül a markolatokig, akksikig. Annyit tudok mondani, hogy esküvőket, portrékat, tájképeket fotóz.

Előre is köszönöm a válaszokat!

(#37883) Bozso68 válasza kisÁdi (#37882) üzenetére


Bozso68
(őstag)

Szerintem inkább vele beszéld meg, hogy mire van még szüksége.
A hölgy elmondásod szerint már túl van az amatőr szinten, kialakult eszköztárral rendelkezhet.

Ha igazi meglepetést akarsz neki, biztosan lehet ajándékutalványt venni a rá szánt értékben. És még kis humorral is elveheted az élét a dolognak, hogy nem akartál felesleges dolgot venni, mert nem értesz hozzá.

Mod: egy marék akkuval nem lehet mellélőni :) .

[ Szerkesztve ]

(#37884) *Ropi* válasza kisÁdi (#37882) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

Ki a barátnőd? Hátha ismerem és tudom, mi kell neki. :))

Szerk.: Mármint persze kizárólag szakmailag értettem. :D

Szerk. 2: Azért Te is jól belenyúltál...Egy gyári akku 20.000 Ft körül van (és az csak egy akku): jobban jártál volna ha szimplán csak drogozna, mint a többi fiatal. :DDD

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37885) Donki Hóte válasza *Ropi* (#37884) üzenetére


Donki Hóte
(őstag)

220Voltnál lehet kapni utángyártott (de info chipes) LP-E6 akkut 10 ezer Ft-ért.

15 éve a PH!-n :-)

(#37886) *Ropi* válasza Donki Hóte (#37885) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

Sok chipes akku van - de soknak ugyanaz az EID-je, ergo ha markolatban 2 ilyen van, akkor bármelyik lemerül kikapcsol a váz, mert nem tudja, hogy melyik merült le (EID alapján azonosítja őket).

Meg aztán ha bármilyen, a tápellátásra visszavezethető garanciális probléma van és kiderül, hogy nem gyári akkuval volt használva, akkor lendületből tépik szét a garanciajegyet a Camera Kft.-nél.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37887) fapaci válasza *Ropi* (#37886) üzenetére


fapaci
(fanatikus tag)

Én már nem szenvedek "utángyártott" akkukkal. Van a fiókban néhány szinte használhatatlan példány, amikről egykor azt mondták, hogy egyenértékűek a Canonéval, de ez nálam soha nem igazolódott be a gyakorlatban. Még a divatos Jupio sem tudja a Canon akku teljesítményét az én gépemben, pedig ez már olcsónak sem mondható.

LuXor Audio

(#37888) laleeee


laleeee
(őstag)

Én végül ilyet rendeltem, ismeri ezt valaki ?
[link]

(#37889) *Ropi* válasza laleeee (#37888) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

Nem lehet minden ilyet ismerni: 12 egy tucat, nyomtak rá valami matricát és kész... :N

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37890) laleeee


laleeee
(őstag)

Gyári canon aksit hol lehet amúgy a legolcsóbban venni ?

(#37891) *Ropi* válasza laleeee (#37890) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

Hogy legolcsóbban hol, azt nem tudom. Nem a legolcsóbban a Camera Kft.-nél lehet. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#37892) PuMbA válasza laleeee (#37890) üzenetére


PuMbA
(PH! félisten)

Arukereso.hu :)

(#37893) GeriCool válasza SlanKyng (#37881) üzenetére


GeriCool
(fanatikus tag)

Köszönöm, hogy leírtad!

(#37894) zerge861


zerge861
(őstag)

M50 re szeretnék vásárolni egy napellenzőt.
Jól gondolom hogy a CANON EW-53 kell nekem?

(#37895) Terapeuta válasza zerge861 (#37894) üzenetére


Terapeuta
(őstag)

Ha Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM objektíved van.
Napellenzőt az objektívhez veszel, nem a fényképezőgéphez..

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#37896) sos456 válasza zerge861 (#37894) üzenetére


sos456
(senior tag)

Szia! A napellenző nem váz, hanem objektív függő, kérdés milyen obira szeretnéd feltenni.. ?

http://www.youtube.com/watch?v=X5Izm1LQfw4 -ha vki még nem látta volna

(#37897) zerge861 válasza sos456 (#37896) üzenetére


zerge861
(őstag)

ok ok, értem.
Canon EF-M 15-45mm obim van ehhez szeretnék napellenzőt venni.

Canon EW-54m ez esetleg nem jó? Nem ugyan olyan átmérőjűek ezek?

(#37898) sos456 válasza zerge861 (#37897) üzenetére


sos456
(senior tag)

[link] csak ezek a kiegészítők jók hozzá, ill. esetleg utángyártott megfelelőjük, ha létezik. Ez ad megfelelő árnyékolást a legnagyobb látószögön is. Különböző objektívhez, különböző napellenző jár.

[ Szerkesztve ]

http://www.youtube.com/watch?v=X5Izm1LQfw4 -ha vki még nem látta volna

(#37899) Johnnyp7


Johnnyp7
(fanatikus tag)

Mondjuk arra én is kíváncsi lennék, hogy mondjuk egy Pentax K-70, amire minusz 10 fokot írnak, mennyivel bír többet mint egy "idojárásálló" 70D, vagy akár egy belépő....vagy csak marketing az egész.

(#37900) *Ropi* válasza Johnnyp7 (#37899) üzenetére


*Ropi*
(Topikgazda)

Nem tudom, a Pentax milyen, de tegnap 14-18 óra közt a karácsonyi vásárban, a nagy hóesésben jegyes fotóztunk: szó szerint folyt az 5D4-eken a hólé (bánom, hogy nem fotóztam le - főleg, hogy a vége felé már nem hó esett, hanem inkább havas eső), utána beültünk az Aria hotel tetőbárjába (High Note SkyBar), a lencséken a páralecsapódást követően tovább fotóztunk, majd miután mi is megmelegedtünk, újra kimentünk fotózni - a felszerelés köszöni szépen, jól van (Gyári BG-E20 markolatokkal, mert csak azok biztosítják az időjárás állóságot: a 3rd party markolatok nem!). :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Canon EOS DSLR topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.