- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- Videós, mozgóképes topik
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Amazon Kindle
- BIOS frissítés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
Meg megy az extről btrfs-re is.
-
King Unique
titán
Valóban, tényleg megoldható. Hirtelen elfelejtettem, hogy a tune2fs erre is jó, nem csak a fenntartott terület módosításához.
-
Pikari
veterán
válasz
King Unique #141 üzenetére
ext-ek között lehet konvertálni bizonyos mértékig, bizonyos megkötésekkel.
-
King Unique
titán
Az eredeti témához kapcsolódóan még a nem destruktív átkonvertálási lehetőség említendő meg, vagyis ha formázás nélkül akarunk fájlrendszert váltani, ami pl. FAT32-ről NTFS-re eleve megoldható, külső programmal akár NTFS-ről FAT32-re is. A többször említett exFAT-ra viszont tudtommal nem lehet így átkonvertálni, annál marad a destruktív formázás.
Más fájlrendszereknél hirtelen nem rémlik ilyen lehetőség, passz. -
Márton
nagyúr
válasz
King Unique #138 üzenetére
de én ezt tudom, sőt használom kb. a w10 megjelenése óta
-
Doky586
félisten
válasz
King Unique #136 üzenetére
Asus-nál F8 a boot menü.
-
King Unique
titán
Ha nincs a linkelt menü, hanem a PC bekapcsolása után F8-at nyomva belép a BIOS-ba, majd onnan választ meghajtót a Windows 7 / Windows 10 indításához, akkor ott a boot sorrend módosításával érelemszerűen állítható, hogy alapértelmezetten melyik Windows induljon.
De ez már Windows téma és az érintett Windows rendszer topikjába való, ott kellene szükség esetén folytatni.
-
Márton
nagyúr
De nem is szeretném így használni, mert ha 10-est bootolok miközben aktív a 7-es hdd is, akkor lesz nemulass 7-es bootnál.
Sokkal jobb ezzel a kapcsolóval, tisztább, szárazabb érzés. Napi szinten W10 megy automatikusan, ha mégis win7 kell (1-2 hetente), akkor azt már bekapcsolás előtt tudom, és aktiválom a tápját -
az autógyártóknak csak néha jön össze ez a korszerűség dolog.
az enyémben mondjuk pont sikerült, kár hogy 16 évvel ezelőttde amúgy tényleg, ugyan csak mp3-at (meg talán wma-t) tud, de ezeket dvd-ről is. van még bt a2dp, az audio cd-ket át tudja húzni a saját 40 gigás vinyójára, és az utolsó frissítésig megjelent cd-k számcímeit is tudja, mert benne van a komplett cddb.
-
ricsip
addikt
válasz
King Unique #52 üzenetére
2023-as Passat is csak mp3-at ismer fel, az 1997-2000 óta szabvány AAC-t baszik felismerni.
Na hát istenem, a nyomorult autó gyártók is csak 25 éves lemaradásban vannak multimédia területen... -
Márton
nagyúr
válasz
King Unique #129 üzenetére
Valóban, kevertem (annyira utálom, mert volt adavesztésem miatta)
Igen, 2 külön fizikai meghajtóra történő elszeparált telepítésről van szó.
A Bios boot menü nálam F8-ra jön fel, nem automatikus.
Lehet, hogy ez állítható, rég jártam a biosban.
Igen, win7-hez kell nyomogatni F8-at, mert különben indul a win10 szó nélkül és akkor imádkozhatok, hogy semmi fontos ne sérüljön a következő win7 bootnál.. -
King Unique
titán
A Fast Boot ≠ Fast Startup, itt most az utóbbiról volt szó.
Fast Boot egyébként UEFI szerinti telepítésnél és botolásnál van, ami a Windows 10-nél és Windows 11-nél oké, ellenben a Windows 7-nél problémás lehet a megfelelő támogatás híján, ezért az utóbbi Legacy (CSM) szerint javasolt telepíteni.How to Dual Boot Windows 10 with Windows 7 or Windows 8
A Windows - Windows dual boot eleve egy bevett megoldás, ami normál esetben nem jár azzal, hogy minden bootolás után elindul NTFS fájlrendszert ellenőrizni a CHKDSK, az eleve abnormális, aminek oka lehet a már említett Fast Startup funkció bekapcsolt állapota.
Nem világos miért kellene F8-at nyomogatni, amikor dual boot esetén vagy a már említett közös rendszerindító menü jön létre mindkét Windows indítási lehetőségével, vagy 2 külön fizikai meghajtóra történő elszeparált telepítésnél a BIOS/UEFI boot menüből kell kiválasztani egyik / másik meghajtót az indításhoz. Na meg az F8-as menü Windows 7-nél működik csak, Windows 10-nél alapértelmezetten nem, hanem max. külön engedélyezés után.
-
Márton
nagyúr
válasz
King Unique #123 üzenetére
Nekem úgy sem hibamentes, hogy fizikailag 2 külön meghajtón van egy win7 és egy win10. (fast boot kikapcsolva természetesen..)
F8-at nyomkodnám boot során ha nem a default boot drive-ot szeretném indítani.
De sajnos ha Win10-et használom úgy, hogy a win7 meghajtó is aktív a rendszeren, akkor mikor restart után az F8-as módszerrel a win7-et indítanám, jön a chkdsk a sok hibajavítással, emlékeim szerint több más fizikai meghajtóra is! (E, F..)Mivel a sztereó 3D miatt a mai napig muszáj néha indítanom a win7-et, de van, ami már csak a 10-en indul el ugyebár, ezért a megoldás egy kapcsoló, amivel áramtalanítani tudom a win7-es drive-ot, persze még a gép bekapcsolás előtt.
Ha pedig win7 kell, akkor kapcsoló benyom, gép indít, F8 nyomogat, menüből ez a boot drive kiválaszt és minden okés. Ekkor nem gond hogy mellette aktív a win10 drive is, nem lesz gubanc.
Körülményes, de utálom az adatvesztést -
King Unique
titán
Én használtam évekig "triple boot" W7 + W8.1 + W10/11 rendszert egy fizikai meghajtón, de indításnál CHKDSK-s ellenőrzés tipikusan a bekapcsolt gyorsindítás (Fast Startup) miatt szokott lenni, rossz esetben pedig meghajtóhiba (pl. szektorhiba) miatt.
De egyébként igen, itt a legacy W7 már amúgy is potenciális problémaforrás lehet, azt normál esetben már nem feltétlen kellene élesben online futtatni, inkább offline vagy virtuális gépen.
-
PuMbA
titán
Még a Wikipedia-n is le van írva pontosan Pikari esete, hogy más az NTFS naplózási rendszer a 7 és a 11 között:
"The inability to process version 2.0 of the $LogFile by versions of Windows older than 8.0 results in an unnecessary invocation of the CHKDSK disk repair utility."
Ezt a Windows 7 természetesen nem ismeri fel, mert ősrégi és helytelenül javítani akarja. Sosem szabad keverni régi és új dolgokat, mert kontárkodás lesz a vége.
-
Robitrix
senior tag
Nem vagyok meggyözödve teljesen, hogy ugynúgy kezeli a win 7 és a win 11 az NTFS fájl rendszert. Azért a win 11 kapott számos biztonsági és jogosultsági fejlesztést. Lehet, hogy ennek egy része megjelenik egy a win 11 által kezelt fájl rendszerben is. Így elképzelhető, hogy egy öreg win 7 nem teljesen ért meg mindent a win 11 fájlrendszeréből. Odáig ok, hogy a win 11 érti a win 7-et, de hogy a win 7 teljesen a win 11-et az már koránt sem biztos. A rendszerek visszamenőleg kompatibilesek nem a régi elöre a vélelmezett jövőbe.
-
King Unique
titán
Dual / multi boot megoldásnál az újabb Windowsoknál a bekapcsolt Fast Startup miatt lehet inkonzisztens lemezállapot, ha a másik Windows indítása előtt nem történt újraindítás, nem közös modern rendszerindító menü van ahol ilyenkor történik egy újraindítás, vagy nem Shift + leállítás módszer lett használva, stb.
Ha ilyenkor lefut a CHKDSK, akkor utána normál esetben ugyanúgy bootol arról a kötetről is a Windows amin ellenőrzés történt, tapasztalat Ahol nem és a rendszerindítás javítása sem használ, ott teljesen nyilvánvaló hogy egyéb probléma is lehetett, beleértve akár az eszközhibát is, + egy mára potenciálisan malware tenyészet EOL W7 szoftverkörnyezetben ki tudja mi minden lehetett.
Ext4, ja, amikor a jelen cikk többek között arról is szól, hogy a különféle multimédiás készülékekkel (tévék, asztali médilejátszók, autós lejátszók ás társaik) történő kompatibilitásnál mit érdemes használni, ami nagyon nem az Ext4, azt jóformán alig vagy egyáltalán nem támogatja a legtöbbje.
Memóriakártyák, pendrive-ok, külső HDD és SSD meghajtók is nem vétetlenül vannak gyárilag FAT32 / exFAT / NTFS fájlrendszerre formázva, nem véletlenül ezekről szól a mostani cikk, videóblog is.
-
Robitrix
senior tag
Amúgy erről az jut az eszembe, hogy a 90-es évek elején dolgoztam egy müszaki diszkontban és árultunk színes TV-t Funai, Samsung és ilyenek. Mi úgy szereztük be a TV-t, hogy volt a tulajnak egy üzlettársa egy német-spanyol állampolgár. Neki volt egy export-import cége. Na ő behozta a SAmsung TV-t koreából hajon konténerben Hannoverbe. Az ő cége eladta az én fönökömnek egy cégének, akik hivatalosan behozták Magyarországra 360-460 darabjával kamionban. és tulaj másik cége mi árultuk itthon nagy és kiskerben. De még így böven az alatt az ár alatt tudtuk gazdaságosan árulni, mint ugyan ezeket a tipusokat más cégek itthon. Például nálunk 29-30 ezer volt egy 51 centis Funai TV Ugyan az a Centrum áruházban 43 ezer. Máig nem értem miért hozzánk jöttek a vevők?
A Samsung TV-ket is jóval olcsóbban tudtuk árulni, mint a a Samsung saját márkaboltja akkoriban a Dohány utcában. A végéin kijött hozzánk pár ferdeszemű koreai onnan, hogy mi biztos hamisított TV-ket árulunk, ha ennyivel olcsobbak tudunk lenni, mint ők. A tulaj beengedte ökat raktárba, ahol a koreaiak felirtak pár gyáriszámot. majd egy telefonálás után megállapították, hogy azok bizony legális eredeti TV-k. Aztán szép csendben elsétáltak a koreaiak.
Szóval nem mindegy ki árul, micsodát, hol, mennyiért.... Színes TV, mikrohullámú sütő, Video, műholdvevő, music center és ilyenek nagyon pörögtek. Igaz nem gyöztük kipakolni a teli kamionokat. Volt, hogy az üzletben már eladták a sorbaálló vevőknek azt a TV-t, amit még éppen rakodtak ki a kamionból. Külön szóltak az üzletből, hogy hozzanak már be egy tucat TV-t az üzletbe, mert már ott toporog a féltucat vevő, aki megvette...
Ha nem extra profittal akar valaki eladni valamit, hanem értelmes árréssel, akkor azért akad vevő is..... Igaz folyton fel is nyomott a konkurencia a Verseny hivatálnál, de hát lehetett igazolni, hogy mi mennyiért vesszük és mennyiért áruljuk értelmes áron. Arról mi nem tehetünk, hogy a konkurencia egy 40 ezer forintos TV árában 20 ezret akart keresni. Ez az ő szociális problémájuk volt.
-
Pikari
veterán
Mondanám, hogy ntfs, de egy órával ezelőtt véletlenül bootoltam egy windows 7-et. Aminek a chkdskja indításnál megvizsgált és kijavított egy windows 11-es ntfs partíciót, aminek egyébként semmi baja sem volt. Több száz oldalon keresztül sorolta a hibákat. Eredmény: többet nem indul el róla a windows 11.
Szóval a szavazatomat én is inkább az ext4-re adnám.
-
Robitrix
senior tag
A dolog még kacifántosabb....
Európában és sok más piacon a JVC TV-ket többnyire a török Vestel gyártja.
Egyes piacokon (például Észak-Amerikában) a JVC márkát TV-kre licencelte más gyártó is, például a AmTRAN vagy a QINGDAO JVC Electronics Co., Ltd., amely a kínai Shenzhen MTC (Shenzhen MTC Co., Ltd.) céghez köthető.
A JVC márkanevet a JVCKENWOOD Corporation birtokolja, de ők maguk nem gyártanak TV-ket, hanem licencelik a nevet.
Tehát ha ma JVC TV-t vásárolsz, az szinte biztosan nem Japánban készül, hanem például Törökországban (Vestel) vagy Kínában (MTC, AmTRAN).
Mondhatjuk a JVC ebek harmincadjára jutott alapossan...Amúgy egy itt árult TV-t gyárthatják Törökországban vagy hozhatják akár kínából is. Vagyis igen nehéz megmondani milyen TV-je van valakinek ha JVC...
-
Robitrix
senior tag
megnéztem valóban leállt a TV gyártással a JVC 2011-ben. A net szerint európában például egy a KENWOOD-al közös cég gyártja a JVC TV-ket és fejleszti JVCKENWOOD néven. Mondjuk a KENWOOD korábban egy háztartási eszköz gyártásról volt ismert. Mixer, elektromos kés és ilyenek. Mondjuk az LG is régen háztartási gépeket gyártott még a 90-es években GoldStar néven.
Nekem is volt egy 30-35 éven át müködő mikrohullámú sütöm a GoldStartól.
Lehet, hogy még ma is müködne, ha nem sikerült volna némi vizet folyatni be a gépbe a hütő rácson át és csatt és szikrázás.
tökk jól lehetett vele kávát melegíteni, mivel digitális volt a vezérlése és másofpercre be lehetett állítani... szerettem.
Most tárcsát tekergetve probálom kitalálni mennyi lehet mondjuk 15 másodperc.
Ha 10-et sikerül beállítani akkor nem melegszik át rendesen a mélyhütőből kiszedett zsemle ha 20-at sikerül betekerni akkor meg túl forró lesz....
-
Robitrix
senior tag
Átgondoltam... és tévedtem....
nem LG, hanem LENOVO...
Ázsia-Ázsia...... Mondjuk a boltban nem árultak direktben LENOVO grafikai kártyát, mert csak komplett OEM gépekbe kerültek. Néhány LEGION tipusú asztali PC-be kerültek. Ha megjelent pár darab használt számítógép kereskedésben az OEM gépekből kiszedett példány. Nem túl gyakori.... mondjuk egyik korea a másik Kína de innen nézve részletkérdés.
Szóval jó eséllyel nem foguk tudni LG kártyát mutatni, mert az LENOVO...
-
Robitrix
senior tag
Azért korébban egy gagyibb WIFI erősító volt bedugva. (csak a 2,4 Ghzet tudta) A nonames szar helyett ki lett cserélve egy jobbra vagy 3-4-szer annyiért. Volt is hogy sokkal rosszabb minúségben jött csak a netflix is. Volt hogy simán beeset a videó stream sebesség 1 MB vagy 1 Mbit/sec alá. Két vasbeton fal azért már okozhat gondokat a gagyibb cuccoknak. Még a jobb cuccok sebessége is erősen bezuhan csak nem annyira.
-
Márton
nagyúr
válasz
King Unique #87 üzenetére
erre nem megoldás, hogy nem hagyjuk az alap exfat foglalási egységgel formázni, hanem kisebbre tesszük? ez hátrány? vmi ekkor nem látja? lassúbb? vagy?
-
Robitrix
senior tag
Na ja úgy szocializálodtunk, hogy a szórakoztató elektronika területén a JVC azért név és tudja mit csinál.
Mondjuk a TV-vel nincsen gond müszakilag, mert teszi a dolgát. Jó a kép a szinek és kiváló a hang 2*6 wattos hanggal tisztán. Aminek mélyen kell szólni az mélyen szóé, aminek magasan az magasan. Mondjuk a JVC azért a hanggal kapcsolatos dolgokban volt menő, illik neki jó hangú TV-t gyártani azért legalább.
Szóval müszakilag rendben a TV csak az fránya rendszere.
-
Robitrix
senior tag
Pedig LG gyártmányú RTX 3060 12 GB-os deikált videókártyám van egy kis méretű kártya 2 darab hütőventilátorral csak úgy 700-800 Gramm, de gyártott...
Korábban én se tudtam, hogy az LG készitett dedikált grafikai kártyát.
Azt nem állítom, hogy nem lepödtem meg a dolgon, de Tényleg LG. Vélhetöen persze nem adtak el belölle 1 millió darabot azért, mert ritkaán lehet vele összefutni. egy LHR-es kártya. Nem OC vagy gaming OC kártya egy alap RTX 3060-as De ha ben hiszed majd otthon beteszem ide a kártya GPU-Z adatait azon szerepel a gyártó. Illetve még egy dolog elképzelhető, hogy más gyártotta csak LG neve alatt is forgalmazták. Ez még belefér.
-
Robitrix
senior tag
-
PuMbA
titán
Még egyszer mondom, semmi baj a WebOS-sel LG TV-ken
A JVC a kerülendő, mert a támogatása csapnivaló. A JVC 25 éve volt nagyobb márka, de vagy 15 éve a süllyesztőbe kerültek, ezért érdemes frissen tartani tudásunkat a márkákkal kapcsolatban. Nem azért venni valamit, mert az ősidőkben volt pár jó cuccuk.
Az LG biztosan nem gyárt videókártyát, nézd meg újra, mert valamit véletlenül elnéztél.
-
Robitrix
senior tag
Ja gondolod agyaltam én 3 éve, hogy mi a TV rendszere. Csak utólag szembesültem a WebOS korlátaival és zártságával. Hogy csak az megy benne, ami gyakorlatilag gyárilag benne van. De kinek a kárán tanulja meg az ember, ha nem a sajátján, hogy WebOs soha többet csak Android vagy GoogleTV, ha valamire használni is akarja.
A googleTv is android csak szebb és átgondoltabb a felhasználó felülete, mint az Androidnak. A webOs hanyagolandó, ha nem akar szívni az ember.
Mondjuk én se tudtam, hogy a JVC gyárt smart TV-t.... de úgy voltam vele a "JVC" csak tudja mit csinál.... vagy nem...
Mondjuk a számítógépem grafikai kártyája is LG..... és korábban fogalmam se volt, hogy z LG gyárt dedikált grafikai kártyát. nem csak notebookot.
De pont olyat tudtam használtan olcsón venni. De vbégül is évek óta minden gond nélkül müködik. Semmi panasz nincsen rá teszi a dolgát, ami elvárható egy RTX 3060 12 Gb-tól azt tudja. A mai napig kaphatóak JVC smart TV-k androiddal is. Ma már tudom, hogy a WebOs TV kerülendő, mint a pestis.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Héraklész #82 üzenetére
nálam alap Netflix csomag. FHD nagyjából egy jó minöségű videot elintéz 3-4 Mbit/sec adatátvitellel. talán 3,125 Mbit/sec. (de lehet, hogy 3,125 Mbájt) Mivel van két vasbeton falam a működési hely és a router közt, ahol WIFi jelet nyom át. Van berakva egy Wifi jelerősítő, ami éthoz 5 GHz-en egy stabil 80/80 mbit/secet. A jelereősitőbe van vezetékkel feltolva a TV. A TV viszont méri és kiteszi a képernyőre a jel átvitel sebességét. Szóval a 3,125 Mbit /sec bőven ki van szolgálva. FHD-ban. az képenként 2.0736 millió pixel, Egy pixel szinéhez és fényességéhez kel úgy 4 bájtnyi adat. akkor egy kép 8,3 millió bájt lenne, Na most akkor 60 Hz-en minden féle tömötités és kodolás nélkül nativan átvive úgy 500 millió bájt adat lenne minden féle kódolás ás tömörítés nélkül direktben. Szóval 500 Mbájt/ sec vs. 3,125 Mbájt/sec. Ami hasonlit ahhoz amit olvastam, hogy a mai kódolási eljárosok 4K esetén úgy 1:200 arányban tömöritik az átvitt adat mennyiséget. Azért kiszámolható, hogy egy tömörités és codekek nélküli 120 hz-e 4K videohoz mondjuk alapból 8-szor annyi adatmennyiséget kéne átvinni. vagyis 4000 MB/sec adatot. Ami erősen túl van a az adatkapcsolatok sebességén. Elvégre elméletileg 32 Gbit/sec adatkapcsolat kéne hozzá.
-
PuMbA
titán
A JVC nem egy elterjedt TV márka, gyakorlatilag nem is tudtam, hogy gyártanak TV-t, szóval sajnos ezt szívtad meg
Vásárlás előtt mindenképp érdemes tájékozódni, hogy hány évig lesz frissítés és támogatás hozzá. Ha valaki vesz egy márkátlan, Tesco gazdaságos TV-t, akkor semmi sem garantált. Azért olcsóbbak ezek a TV-k, mert nincs mögötte támogatás. Olyan TV márkát szabad venni csak, amik népszerűek (pl. Samsung, LG, Sony), mert csak ezeket frissítik évekig és lesznek rá applikációk.
-
King Unique
titán
Korábban egyes külső HDD-khez szoktak mellékelni a gyártók Tuxera NTFS drivert macOS-hez, meg volt olyan is hogy Windowshoz HFS+ drivert. De újabban már nem nagyon jellemző, elintézik azzal hogy exFAT a "for Mac" jelölésű modelleknél is.
Gyárilag meg kb. minden USB-s külső HDD és külső SSD FAT32 / exFAT / NTFS fájlrendszerű, memóriakártyák és pendrive-ok FAT32 vagy exFAT, egyéb fájlrendszerek mint pl. APFS, Ext4, stb. nem nagyon jellemzők, a jelen cikk is nem véletlenül az előbbi hármat taglalja.
-
King Unique
titán
Tudom, szemléltettem is a már többször linkelt példával, hogy a gyakorlatban milyen problémát tud okozni az exFAT többi fájlrendszer képest jóval nagyobb lemezfoglalási egysége.
#57 Robitrix:
A fake USB-s meghajtó már egy másik téma, de azoknál egyébként a cikk témájához kapcsolódóan jellemző szokott lenni, hogy gyárilag mindegyik exFAT fájlrendszerű és nem is lehet átformázni másra, ami nonszensz, mert olyan normál esetben nyilván nincsen. Tehát amelyiket kizárólag csak exFAT fájlrendszerrel lehet használni, az 100% fake cucc, még tesztelni sem feltétlen kell. -
-
PuMbA
titán
256x144-eket vajon miért éri meg tárolni....a szakértők tudják
Úgy se látsz semmit a videóból ekkora felbontáson, még szövegeket se igazán, kivéve ha akkora egy betű, mint állat. H264-esektől megszabadulva is csomó helyet spórolhatnának, de biztos van még olyan eszköz, amit támogatnak és csak ezt tudja. Amúgy VP9, AV1 nagyjából elég lenne így 2026 fele közeledve.
Az jó, hogy a hangot külön tárolják és csak egyszer, sokat spórolnak vele
-
-
válasz
King Unique #2 üzenetére
a azért nem feltétlen, macOS eleve natívan olvassa és terminálban vagy külső programmal akár írni is tudja
ja, de a gyakorlatban az ingyenes megoldások nem stabilak, a fizetősök tudnak jók lenni, de még azok is lassabbak valamivel, mint a natív apfs.
-
-
dabadab
titán
Maga a storage nem különösebben energiaéhes.
Egyébként a Netflix meg a többiek általában használnak ISP-khez telepített cache-eket, ami csökkenti a hálózati forgalmat. -
-
PuMbA
titán
Jó kérdés, hogy mi járna kevesebb környezeti terheléssel
Folyamatosan növelni a szerver farmokat, amik iszonyat energiaéhesek, ugye sokszor külön erőműveket építenek hozzá és ezerszer letárolni dolgokat, nagyobb adatot utaztatni a tárhely és az otthonunk között vagy hamarabb váltani kodekeket és a felhasználókat rávenni hamarabbi TV vagy okosító box cserére. Az okosító box csere pl. jóval zöldebb, mint az egész TV-t kidobni.
-
-
dabadab
titán
válasz
aprokaroka87 #64 üzenetére
Persze, hogy az, különben azokon a vacak ARM magokon félóránként egy frame jelenne meg.
-
dabadab
titán
Ez azért problémásabb, mert 15 év alatt már olyan videó kodekre állnak át, hogy azt a TV hardvere nem biztos, hogy támogatja
A codecváltás azért elég lassan megy, a Netflix is egyszerre használ AV1-et, h.265-öt és h.264-et meg VP9-et is, h.264-et meg ezeréves cuccok is támogatnak.
-
PuMbA
titán
Ez azért problémásabb, mert 15 év alatt már olyan videó kodekre állnak át, hogy azt a TV hardvere nem biztos, hogy támogatja, így hiába lenne frissítve a streaming szolgáltatók applikációja vagy a YouTube, ha a TV hardvere nem tudja lejátszani...na meg 15 év alatt a TV-kben lévő hardver sebessége kb. a 2-3x-osára nő, tehát egyre nehezebb az applikációk visszaportolása a régi lassú hardveres TV-kre.
2017 és 2018 egyébként azért is váltópont, mert az előtte megjelent TV-k nem tudták a VP9 kodeket, ami jelentős sávszélesség csökkenést ad a H264-hez képest. Legújabban pedig AV1 kodek megy a YouTube-nál, ezt már 2-3 éve támogatják a TV-k, de még természetesen nem húzzák ki a a VP9-et pár évig. Olyan 2028-29 lehet a váltópont a 2020 körüli TV-k esetén.
-
PuMbA
titán
Rossz, ha az ember pont akkor vesz TV-t, amikor támogatás váltási pont van. 2018-as vagy újabb WebOS TV-ken elérhető csak a HBO applikáció
Csomó más applikáció is 2017-2018-as vagy újabb TV-ken elérhető és nincs ezzel baj, mert néha-néha van egy váltási pont, amikor ki kell dobni a kompatibilitást.
Újabb WebOS TV-k esetén már 5 évig frissítik a rendszert, tehát ha most 2025-ben veszel egy TV-t, akkor 2030-ig kapsz rá új WebOS-t, ami azt jelenti, hogy kb. 2035-ig biztosan menni fog rajta minden applikáció.
-
Robitrix
senior tag
Már ahol. Nekem például egy WEBOS okos TV-m van Amiben nincsen benne gyáriilag a HBO MAX(semmi féle HBO) nincsen benne és külső appként se lehet rátelepíteni. Így szégyenszemre a sok éves kínai androidos TV okosítóból nézem a HBO MAX_ot. Még jó, hogy legalább a NETflix-et kezeli. Én mondjuk még véletlenül se hívom OkosTV-nek csak hülyeTV-nek. Mondjuk a böngésző, ami bele van építve is kritikán aluli szar. Még csak Chrome-t se lehet rátenni. Meg is fogadtam, hogy a következő "okosTv" csak is androidos lesz, arra legalább szabadon telepíthetek appokat.... WEBOS rendszerű TV-t soha többet nem....
-
Robitrix
senior tag
válasz
Héraklész #47 üzenetére
A munkám során gyakran kerül a kezembe biztonsági kamerák felvételei. Sokszor nekem kell lementeni is azokat, mert a gazdája nem feltétlenül ért hozzá. Sok régi darab létezik még ahol a VCR csak a FAT32-öt ismeri. exFAT-ossal nem is igen találkoztam, még VCR esetén. Az NTFS a legelterjedtebb. Így mindig hordok magamnál FAT32-re formázott pendrive-t is szükség esetére.
-
Robitrix
senior tag
válasz
King Unique #55 üzenetére
Főleg ha elad neked a kínai webshop 512 GB-os meghajtot névlegesen USB 3.0 vagy 3.1 szabvánnyal. aztán ha leteszteled, akkor még USB 2.0-nak is lassú és örül az ember ha van benne ténylegesen 16-32 GB talán.
De legalább néha megközeliti az átviteli sebesség az 5-8 MB/sec-et.
-
Robitrix
senior tag
válasz
King Unique #16 üzenetére
az exfat-nál 32GB-256TB közt 128KB a blokk méret.
7 MB-256MB esetén 4 KB
256MB-32GB között 32 KB
a 256TB-nál nagyobb méret nincsen definiálva.
az NTFS esetében
4KB-os blokk eetén 16 TB a max méret
8 KB esetén 32TB a partició max mérete
16 KB esetén 64 TB
32 KB esetén 128 TB
az elméleti maximélis méret
64 KB.os blokk esetén 16 EB(exobájt)(2 a 64-ik hatvány)
szerintem az NTFS lényegesen optimálisabban skálázódik kevésbbé helybaszó, mint az exFAT. egy 500 GB.os partició NTFS esetán 4K- s blokkal dolgozik az exFAT már 128 KB-ot basz el 1 bájt adatra is. Szerintem az NTFS beállításai is megfelelőek. Ráadásul több eszköz kezeli, mint az exFAT-ot. Nem látom túl sok értelmét az exFAT-nak.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #54 üzenetére
+ Az ilyen autós vacak lejátszóknál még az is számíthat, hogy USB 2.0 vagy USB 3.X pendrive, mert az utóbbiakat sem mindegyik kezeli normálisan, azoknál értelemszerűn elsődlegesen USB 2.0-s pendrive-val célszerű próbálkozni.
-
King Unique
titán
Na és maga a pendrive jó, PC-hez csatlakoztatva működik, másik pendrive-val próbálva is ez a helyzet az autós lejátszónál?
Ha nem eszközhiba (pendrive hibája), akkor Windowson meg lehetne próbálni pl. a DiskPart parancssori eszközzel teljesen törölni, majd újraparticionálni és újraformázni FAT32-re. Vagy akár a népszerű Rufus programmal MBR | FAT32 alapon a "nem bootolható"
opciót választva.Legközelebb Pendrive probléma topik, annak a témája ez, autóspecifikusan pedig a Peugeot, Citroën topik.
-
Kolbi_30
őstag
válasz
King Unique #52 üzenetére
Igazabol ha radugom a pendrivot akkor valami external usb hibat ir.
-
King Unique
titán
MBR partíciós séma | FAT16 (sima FAT) / FAT32 fájlrendszer | 1 db elsődleges partíció.
+ Az sem mindegy, hogy magát az eszközt, a pendrive-ot nem detektálja, vagy csak a rajta lévő zenefájlokat, mert nem támogatja azt a fájlformátumot.Ha az előbbi szerint sem kezeli a pendrive-ot és nem az utóbbi a gond, akkor az autós fejegység, lejátszó kőbuta, lejátszót / autót kellene cserélni.
-
Kolbi_30
őstag
Autoban, hasznalnek pendrivot..de semmi formatumban nem hajlando latni...oda mi ajanlott? Gyari peugeot egyseg.(2013)
-
válasz
Makszimusz #48 üzenetére
Nyilván akkor én a pár ezer (per munkahely) dologgal, amit a 2000-es évek vége óta üzemeltettem (meg előtte) nem számítok
Viszont ha országosan üzemeltetsz 8000 eszközt, akkor valószínűleg nem a userek között mászkálsz -
-
zetor2000
őstag
válasz
Trailblazer #14 üzenetére
Hát, TVre kötött PC-t ("box"-ot) sűrűbben cserél az ember, mint kijelzőt. Szóval ha a "PC" benne van a TVben, akkor az pár év után elavulttá válik, és azt a 4-5-x éves vasat ugyan nem fejleszted...
Az OS frissítés oké, az valid, csak a HW-t is kéne tudni. -
Doky586
félisten
válasz
aprokaroka87 #42 üzenetére
Én meg direkt ezért tartok magamnál egy ilyen dual head pendriveot Fat32 vel hogy bármely PC/Mac/telefonok közt gyorsan tudjak másolni fileokat (idegen helyen is).
-
válasz
Makszimusz #43 üzenetére
OK, szóval 1 gépeden nem megy minden periféria OOB, tehát szar
Nekem itthon a T480-on a touchscreen helyből működött Debianon... A tabletemen is Alpine alatt. (Azért az érintős laptopok nem gyakoriak.)
Előző munka helyen akadtak touch-os HP 840 G6-ok (G8-ból már nem rendeltek érintőst), azokkal egy Ubuntu 20...24 telepítővel (és x360 G4 G5-ön is) ment a touch. (Általában ezeket használtam tesztelésre, ha nem volt egyértelmű, hogy HW vagy OS gond)
Részemről Windowst supportáltam usereknek idén tavaszig, kösz, én meg azt hagynám. Random eltűnő webkamera, hangdriver?
Mert éppen úgy gondolta. Random behaló Bitlocker, mert frissült a storage driver?
Meg igazából nekem mindegy is, hogy működik-e a Windows. (Azon kívül, hogy egyre nagyobb tákolmánynak tűnik az egész.) MS termék marad, ami az MS összes disznósága kapcsolódik hozzá, szóval az utolsó utáni opció. -
HP elitebook 840 g8 most sem működik Ubuntu alatt touch screen, ujjlenyomat olvasó és 4g.
Mindhármat fel tudom faragni rá ha nagyon muszáj, de pl. az fp reader sose lesz stabil.
Régebbi konfigokkal sokkal kevesebb gond van. Pl egy 830 G3 ezeréves gen 4 procival hasít.Az itthoni asztali gépem, a nejem laptopja, a saját céges laptopom, a céges asztali gépem és anyám internetezős asztali gépe is Linux oprendszeres.
De nagyon örülök hogy az ügyfeleknél nem kell átállni kliens gépeken Linuxra. A szerverek már most is azok, jó ez így amíg a szorgos közösség és a kritikus tömeg nem billen át. Szopjon más. -
válasz
Makszimusz #39 üzenetére
Így van, egy erősen fejlődő OS még nem volt felhasználóbarát, ami azértnem volt nagy csoda. Csakhogy a MS cuccai sem, pedig azzal hirdették. Ma is be lehet szívni azzal is, hogy napokig szívj vele, illetve akkoriban meg mindennapos volt. Nem véletlenül rühellte mindenki
5-10 éve meg egy Linux telepítés is pöc-röff volt bármire, amiben értelmes HW volt. (A Dell laptopok akadhattak be sokaknál, amire soha nem írt a Dell rendes drivert, és csak azzal az egy Ubuntu verzióval ment, amit ők adtak hozzá.)
BTW amikre én akkoriban raktam Linuxot, majdnem mindenen működött normálisan minden. 2000-es évek eleje-közepe, P1/133, AMD K5 asztalik (az volt), amikor lehetett szerezni valami Pentium II laptopot, akkor arra. (A wifi semmiben nem működött akkoriban, mert nem volt). A 2000-es évek végétől meg dual boot, inkább Linuxszal, 2014-től meg nincs fizikai gépen Windowsom
"csak éppen nem akartak se IT infrastruktúrára költeni, sem mérnöki tesztekre. "
Akkor ott nem az OS volt a hiba. -
Doky586
félisten
válasz
aprokaroka87 #38 üzenetére
De a Fat32-t mindkettő felismeri!
Telefonon ritka hogy 4GB nál nagyobb file kell. -
Aha. És abban az időben és még 5-10 éve is egy random notebook hardverre hogy ment fel a Linux egyszerű user által? Nagyjából sehogy, ha minden hardvert használni akartál.
Rengeteget szoptunk azzal hogy volt néhány cég akik sokallták az MS licensz árakat és kitalálták milyen jó lesz a free Linux, csak éppen nem akartak se IT infrastruktúrára költeni, sem mérnöki tesztekre.
Még ma is végig kell bogarászni előre egy csomó módszert ha natívan nincs támogatva pl a kártya vagy ujjlenyomat olvasó, wlan kártya, touch screen stb. Ezekkel még egy hozzáértő is szívhat és melózik mire életre pofozza, mezei user esélytelen.
Nagyon kevesen vannak, akarnak ma már cliben hosszú parancssorokat gépelni...
De az irány jó és egyre több gyártó támogat valami népszerűbb disztribúciót driver oldalon. -
aprokaroka87
nagyúr
Legjobb amikor adott két Android eszköz, egyik felismeri, a másik nem az nfts-re formázott pendrive-ot, 😁
-
válasz
King Unique #35 üzenetére
Volt egy idő mikor nem volt beszerezhető, állt a gyártás. Több rating oldalról is leszedték emiatt, ezek szerint újra van. Zsír.
-
válasz
Makszimusz #32 üzenetére
A MS annyit csinált, hogy minden versenytársnak alátett, jobb marketingje (és nem jobb terméke) volt, és a 90-es évek végére nem maradt más. Meg a Commodore is pont akkorra döglött ki. Akkor jött a nagy Internet-robbanás, és mindenkinek Windows gépe lett.
Ebből élnek máig. Nem abból, hogy jobb a cucc, mint másoké, hanem hogy csak ők vannak, és a userek nem is hallottak más OS-ről. És ott tartunk, hogy HW gyártók a MS oprendszerei alá adnak ki gépeket (pl. módosítják a billentyűzetet, stb.) Az ilyen szintű monopólium viszont egy piacnak sem jó.
A 90-es évekből én arra emlékszem, hogy a DOS-t se szerette senki, de ha valamit mindenki utált, az a Windows volt, bármelyikDrága gép kellett alá, és instabil volt mind.
"a kde vagy gnome is azóta népszerű mióta sikerült az elterjedt, modern grafikus oprendszerek működését lekódolni."
Csomó mindent ezekből vett át a MS a 7 utáni felületekbe; a Windows Pista megjelenése előtt már voltak 3D-s ablakkezelők Linuxra, amik sokkal gyengébb hardveren is jól futottak
Unixra pedig sokkal korábban voltak használható ablakos felületek, mint a MS kihozott volna valami tényleg értelmes dolgot. KDE és Gnome is a 90-es évek vége óta létezik. Nem akkora meglepetés, ha azt nézed, hogy az egész Linux a 90-esévek eleje óta. -
King Unique
titán
válasz
Makszimusz #31 üzenetére
Windows 7-en már aligha sokan, inkább Windows 10 és Windows 11 akart ez lenni, de már az is kb. felesben van a StatCounter szerint.
A Pista bástya kb. azt se tudja mi az a fájlrendszer, max. akkor foglalkozik vele illetve szól az onokának, ha nem fér rá a FAT32 miatt a film a pendrive-ra és jön a szokásos hibaüzenet.
Az árukereső alapján még bőven kapható a Silicon Power DS72 a hazai webáruházakban is. Nem világos miért lenne "futott ki".
-
Doky586
félisten
exFAT: ha oda-vissza hurcolgatunk adatot PC és Mac gép közt
NTFS+bitlocker: ha 2 telephely közt (otthon munkahely) hurcolgatunk adatot PC-k (windows és linux is) közt.
NTFS: mint a fenti de helyi mentésre és bootolásra is alkalmas
Fat32: uefi screenshot, memtest86 riport mentés ha kell -
Azért legyünk őszinték, az MS jól uralta le a piacot a látens igények megteremtésével és a kde vagy gnome is azóta népszerű mióta sikerült az elterjedt, modern grafikus oprendszerek működését lekódolni. Igazán felhasználó barát disztribúciók csak kb 10 éve vannak, nem beszélve az irodai szoftverek robbanásszerű fejlődéséről.
Én örülök a Windows és a Linux rendszerek létének is, az elmúlt húsz évben sem lettem elvakult fan. Mindkét oldalon van előny és hátrány, de az tény hogy mostanában nem lépek át a grub indításkor a windows partícióra, mert nincs rá szükségem. -
válasz
King Unique #28 üzenetére
Tudom, ahogy sokan még Windows 7-en dolgoznak és tervezik hogy majd október után olcsóbbak lesznek a gen8 alatti gépek és upgradelnek egy Win10-esre.
"jogosultságkezelés, naplózás, hibatűrés, beépített titkosítás, stb. tekintetében nyilván jobb az NTFS és más naplózó fájlrendszerek."
Teljesen igazad van, a kérdés mindig az hogy ki mit mire használ. Mert ha Pista bástya otthon az asztali gép és a tévé között szaladgál a Maricsui 4625. Évad összes részeivel, akkor végül lehet FAT32 is, ha a tévéje csak azt eszi. Nem kell a naplózás, titkosítás és egyéb nyalánkság.
A pendriveokat úgy tekintem mint adat átadó és hordozó eszközt, ami esetén a tartalom nem pótolhatatlan és szenzitív. Nekem pl az ssd alapú flash méretű cuccok megváltást hoztak, végre az összes telepítő anyagom és egyéb toolok elférnek egy gyors cuccon a jó öreg Ventoy áldásos segítségével megtoldva.
Előtte egy 1TB-s Kingstont használtam, de az túl nagy volt, buta tokban, A és C csatival külön cikkszámon gyártva. A DS72 más liga, nem is értem miért futott ki. -
King Unique
titán
"NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?"
Mondjuk nem mintha okvetlenül kötelező lenne választani a 3-ból kizárólag csak 1-et, lehet egy pendrive-on, belső / külső HDD-n és SSD-n több db partíció eltérő fájlrendszerrel, pl. 1 db FAT32 + 1 db exFAT + 1 db NTFS.
-
válasz
Makszimusz #27 üzenetére
Megreformálták=teljesen elvitték a teljes marhaság irányába?
-
King Unique
titán
válasz
Makszimusz #19 üzenetére
Sokan még továbbra is pendrive-oznak, sőt akár külső HDD-ket és külső SSD-ket is csatlakoztatnak, nem véletlenül van már a jobb tévéken "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port a megfelelő tápellátás biztosításához.
Az exFAT kb. ugyanolyan fapados fájlrendszer mint a FAT32, abban jobb hogy nincsen 4 GB max. fájlméret és (alapesetben) 2 TB max. kötetméret limitáció, hanem jóval nagyobbak ezek. Ellenben jogosultságkezelés, naplózás, hibatűrés, beépített titkosítás, stb. tekintetében nyilván jobb az NTFS és más naplózó fájlrendszerek.
FAT32 és exFAT fájlrendszer inkább a memóriakártyáknál és hagyományos pendrive-oknál standard, a naplózás hiánya elvileg kisebb írásterhelés az amúgy is kis írásterhelhetőségű flash meghajtóknak, stb. Ellenben egy külső SSD-nél ez már nem igazán szempont, mivel azoknak a belső SSD-khez hasonlóan jóval nagyobb szokott lenni az írásterhelhetősége, azokat nem kell ettől annyira kímélni.
Silicon Power DS72, na az jó cucc, dual interfészes (USB-A + USB-C), nem hagyományos pendrive hanem külső SSD pendrive-hoz hasonló méretben, stb.
Az egyes tesztek alapján ez is gyárilag exFAT fájlrendszerű, de ennek oka leginkább csak a macOS - Windows - egyéb rendszer közötti olvasási és írási kompatibilitás, mert más értelme nem nagyon van.
-
-
-
dabadab
titán
Én ezt az egész okostévé dolgot csak generált igénynek tartom
Valójában teljesen organikus fejlődés: a TV-zés ma már egyre kevésbé jelenti azt, hogy az antennakábelen jövő jelet nézik a népek és sokkal inkább azt, hogy Netflixet néznek. Márpedig ahogy az antennás műsorszórás vételéhez szükséges HW is bekerült a TV-be, pont úgy a streaming vételéhez szükséges cucc is, az meg értelemszerűen az okostévés rendszer.
A hosszútávú támogatás hiánya viszont itt tényleg komoly probléma, maga a TV el tud ketyegni évtizedekig, de viszonylag keveset ér a megfelelő streaming appok nélkül. -
Alusky
senior tag
válasz
King Unique #10 üzenetére
Nem tudom miket néz rajta, mert egy 720p jól összetömörített rövidebb másfél órás film is 5-6 Giga, szóval filmeket tuti nem néz ZSÍR32-re formázva. Hacsak nem DVD rip PAL felbontáson, az még belefér a 4 GB-ba.
Sorozatokból az 1 órás 1080p már nem mindig fér bele, de a legtöbb epizód igen, úgyhogy sorozatnézésre még jó 90%-ban.hcl
Ez az egész okostévé dolog egy faszság, a kijelző minőségére fordítanák azt a pénzt inkább. Ráadásul engem megöl az, hogy bekapcsolás után fél perc mire feléled, a régi képcsöves TV korszakokat idézi bennem, csak kattogó és viuuuu hangok nélkül. Az meg, hogy megnyomom a kikapcs gombot a távon és 3 secig még megy a kép és úgy kapcsol ki annyira tetű lassú az végleg kiöl, mert minden alkalommal érzem, hogy a kispórolt processzoros, taknyolt OS-es szeméthalmaz retek szar ami előttem van, százezrekért.Tipikusan olyan, hogy bekapcsolod a TV-t frissen és már alapból 98%-on van az OP rendszertől a memória és csak annyi marad CPU erőben is, hogy a szabvány filmet épp tudja még vinni akadás nélkül. Megnyomod a hangerő gombot és 2 sec múlva jelenik meg a csík a kijelzőn, ez brutális.
Digi boxok ugyanezek, vannak vállalhatóbbak is, meg van amit bekapcsolsz, villan a led és nem tudod eldönteni mi a farok van már, mert egy perc múlva még mindig mozdulatlan. -
válasz
Makszimusz #21 üzenetére
Azok az ablakosok, mármint szerintük
-
-
válasz
Makszimusz #19 üzenetére
BTW azon meg nem esek hasra, hogy a Világ Legjobb Oprendszerét gyártó cég nem hajlandó tudomást venni más filerendszerek létezéséről, az már az ő bajuk, nekem nincs dolgom vele.
-
válasz
King Unique #16 üzenetére
Jogos amit írsz, de a saját rendszeremben amit írtam optimális:
- Tévébe sok éve nem dugtam pendriveot. Ahogy hcl is írta, nekem is a tévé egy megjelenő, mint a monitor. Monitorba se dugdosok pendriveot.
- Most egy 1TB-s SP usb driveal szaladgálok, egyik végén A, másik végén C USB csatival. Rengeteg cucc van rajta és mivel a tárhely bőséges, nem zavar hogy 10 vagy 100GB is lehet veszendőben, amíg a lehető legtöbb géppel kompatibilis. (Linux, Mac, Win, Android, fényképezőgépem stb.
- Az okostévét én is teljesen felesleges terméknek tartom. Az AppleTV boxra esküszöm, minden informatikai eszközünket kezeli dlna vagy smb megosztáson keresztül. Nyaralásra meg egy firesticket viszünk magunkkal, rajta az összes lényeges appal felkokfolva.
- Az NTFS lényegesen jobban bírja a nem szabályos leválasztást mint az exFAT, ez is fontos lehet sok embernek. Nálam ez sem játszik, mert a Linux alatt ráállt az agyam az unmountra, nem szoktam kitépni a driveot, de ettől még tény hogy sokan mások igen. -
válasz
Trailblazer #14 üzenetére
Igen, erre gondoltam.
-
janeszgol
félisten
válasz
King Unique #10 üzenetére
+1 az exFAT magas lemezfoglalási meglátására. Szeretem, ha valaki ennyire szakmai. Igen sajnos ez igaz, de győz a lustaság vegyes környezetben (Windows és Apple). Tudom, hogy olvasni tudja az ntfs-t az Apple környezet, de mégis exFAT-ot használok.
-
King Unique
titán
válasz
Makszimusz #15 üzenetére
Az és az NTFS asztali operációs rendszereknél mondjuk eleve a nagy többség, sőt okostévéknél és médialejátszóknál is már-már alap az NTFS támogatása, ellenben Ext4, XFS, ZFS, Btrfs és társaik nyilván nem.
Van amelyik tévé támogatja az exFAT-ot is, de nem mindegyik, volt már szerencsém olyanhoz, aminél FAT32 és NTFS oké volt, sőt még a GPT-t is kezeltre, ellenben az exFAT-ot nem.Az exFAT sem feltétlen mindig jó választás, pont linkelve nemrég olyan példa, ahol a gyári exFAT fájlrendszernél 300 GB-nyi adat másolása után betelt a bruttó 500 GB / nettó 465 GB külső SSD a nagy lemezfoglalási egység miatt.
Azoknál érdemesebb inkább komolyabb fájlrendszert használni, Windowsoknál NTFS-t, Linuxoknál meg pl. Ext4-et, a gyártók leginkább csak a kompatibilitás miatt formázzák exFAT-ra.
-
Hát ez könnyű:
Oprendszernek: EXT4
Pendrive, portable nvme: exFAT
Firmware flash és hasonlókra: FAT32
Üzleti témák: attól függ mi az igény XFS, ZFS, BtrfsNTFS? Úgy hallottam valami ablakos cég használja...
-
-
Hálózat
Ne winyót dugj a TV-re, van DLNA, akármi
Én ezt az egész okostévé dolgot csak generált igénynek tartom. A TV-be beépítve egy gép, ami elavul, nem updatelhető, drága.
A TV legyen egy jó kijelző, sok bemenettel, elévarrsz egy bármit, ami az intelligenciát adja, és akkor az olyan filerendszert kezel, amit kell, ha Linuxot teszel rá, akkor nem kémkedik, és biztonságos is, ha arról netezel. -
King Unique
titán
Tévés használatnál is értelemszerűen max. addig jó a FAT32 fájlrendszer, ameddig nem kell a külső meghajtóra 4 GB-nál nagyobb méretű HD filmeket másolni, mert onnantól nyilván bukó.
Az exFAT fájlrendszernél már nincs az előbbi 4 GB-os fájlméretkorlát, macOS és Windows rendszerek is natívan olvassák és írják, viszont a többi fájlrendszernél alapértelmezetten jóval nagyobb lemezfoglalási egységet használ és emiatt sok fájl másolásánál és tárolásánál hamarabb megtelik, ami megint jó nagy szívás lehet (példa).
-
vadtehen
csendes tag
XFS + ZFS
-
Antosz
tag
Én Mac-et használok. Persze NTFS kizárt. A legnagyobb baj, hogy a TV gyártók miért nem gondolnak erre? Egy TV miért csak NTFS vagy FAT32-t támogat? Ezért a 4K TV-n használjak FAT32-t mert a letöltött filmeket csak így tudom rendezgetni a HDD-n. Nem beszélve arról, hogy a 4K filmek kizártak. Szóval nonszensz az egész. Alapból más tv támogat exFAT vagy más formázású meghajtókat.
-
janeszgol
félisten
Erdekes, en az ntfs-rol szinte teljesen leszoktam. Ha TV, akkor fat32, minden masra exfat, mert utobbit irja es olvassa a MAC is, tehát konnyu az atjarhatosag MAC es Windows kozott.
-
Alusky
senior tag
6 éve Linuxozok, de maradtam NTFS-nél mer miért ne.
-
Trailblazer
veterán
Nálam egy OpenWRT-s Asus router tölti be a letöltőgép szerepét, és egy 2 terás portable ssd-re megy a móka. Nemrég átváltottam exFAT-ről NTFS-re, viszont így a hálózatba felmountolt drive-ra gépről visszafele irányban nem ment jogosultság miatt a cucc. Tehát ment vissza exFAT-re. (ext4 nem kivitelezhető, mert a Windowson - ha szükséges épp bedugni a meghajtót, leszedve a routerről - nem megoldott a teljes körű kezelése, hiába volna talán az a legjobb a célra.)
-
King Unique
titán
"NTFS: erős, de Windows-függő."
Annyira azért nem feltétlen, macOS eleve natívan olvassa és terminálban vagy külső programmal akár írni is tudja, modern Linuxok eleve natívan olvassák és írják jó ideje ahogyan újabban már az exFAT-ot is, az okostévék gyakran alapból támogatni szokták a FAT32 mellett az NTFS-t is, stb.
Memóriakártyák és pendrive-ok gyárilag FAT32 vagy exFAT fájlrendszerre vannak formázva, azoknál az a standard.
Külső HDD-knél és külső SSD-knél, gyárilag készre szerelt típusoknál az NTFS és az exFAT jellemző. Bár egyes gyártók még manapság is erőltetik a FAT32-t a 2+ TB-os meghajtóknál 4Kn (4Ke) logikai-fizikai szektormérettel a nagy kompatibilitás jegyében, de az értelme kb. zéró, mert utána úgyis át kell formázni NTFS / exFAT / egyéb fájlrendszerre, hogy normálisan lehessen használni.A FAT32-nél nemcsak a max. 4 GB-os fájlméret, hanem a max. 2 TB-os kötetméret is korlát, de az utóbbi a már említett 4Kn (4Ke) logikai-fizikai szektormérettel USB-s meghajtóknál kitolható 16 TB-ig.
Az hogy az okostévé, médialejátszó és társaik mit kezelnek, az nem szimplán FAT32 / exFAT / NTFS / egyéb fájlrendszer függvénye, hanem MBR / GPT partíciós sémáé is, ahol a GPT-t nem mindegyik támogatja, gyakran az szokott gond lenni.
-
Ext4
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Windows Insider Program
- Formula-1 humoros
- Légies iPhone halvány színei
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- PayPal
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest