Hirdetés
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
Végpontozás menetét valaki leírná röviden? Van valami ábra szürkeárnyalatos meg fehér csíkokkal, ahol a fényerőt addig kell csökkenteni, hogy a legsötétebb utáni szürke csík már különbözzön kicsit a legsötétebbtől, a kontrasztot meg addig csökkenteni, hogy a legfényesebb előtti fehér csík még ne égjen ki? De a lámpa-fényerő állítása hogyan jön a képletbe?
-
makkmarce
őstag
válasz
Biga123 #53197 üzenetére
szerintem egy használható és olcsó belépőszint. Én azért azt vettem, mert azt se tudtam, tetszeni fog e a projectorozás. Mindegyiknek márkának van baja bőven, itt inkább az a kérdés, mik a preferenciák.. Jobban érdekel a fekete, vagy zavar e a szivárvány, vagy zavar e a rácsosodás, mennyire világosba akarod használni, van e már kész denevérbarlangod hozzá.. megannyi kérdés. Optoma szerintem kb az azonos áru benq-val van egy szinten, de majd szólnak mindjárt, ha nem így van
.
-
6120
tag
válasz
cinemazealot #53192 üzenetére
Köszi, holnap elhozom. Majd beszámolok róla, h milyen...
-
makkmarce
őstag
válasz
Vhiktor #53190 üzenetére
én arra gondoltam, hogy maradok a falravetítésnél, mert az szép egyenes és fehér.
XPS panelokat vonnék be, amit láthatatlanul mágnesekkel tennék fel, hogy configurálhatóak legyenek. 16:9 és 2:38 közt, bár lehet a 16:9 elég.. Ha vastagabbat teszek akkor a falra kifele is kevés fényt engedne. -
cinemazealot
addikt
Tőlem 5-6 évvel ezelőtt egy DMD chip hibás (pöttyös képű) XGA projektort vittek el 10 ezerért, pusztán azért, hogy focit nézhessenek az udvaron a haverokkal. A vevő szerint tökéletesen megfelelt a célnak. Ha tehát a hangulatot meg tudja alapozni, és még a képe/izzója is jó, akkor 20 ezer forintot bármilyen épkézláb fényerővel rendelkező (nem feltétlenül LED-es) projektor megérheti.
-
6120
tag
Üdv!
Tegnap esti fociEB meccset a kertben néztük egy oldalfali kihúzhatós árnyékolóra vetítve. Egyik haveromnak van egy epson projektora (pontos típust nem tudok, kb 400eur volt az ára), de egész jól nézett ki a kép illetve nagyon megtetszett a helyzet. Kitaláltam, h én is vennék egyet magamnak. Végignéztem a helyi hirdetéseket és talátam egy használt benq th681-et kihagyhatatlan áron. Ez jó lehet meccsnézéshez nekem? Olvastam itt a fórumon h ez inkább irodai felhasználásra jobb. Viszont nagyjából 20ezer lenne az ára, így a maradékból sok sör kijönne... -
cinemazealot
addikt
válasz
Alabástrom #53188 üzenetére
Mivel elég sok modellnek van az alján egy kihúzható támasztója, amivel lehet állítani a dőlés szögét, amikor a talpán áll, gondolom, felkészültek az ilyen felhasználásra a gyártók. Ettől persze még érdemes lehet az ilyenre odafigyelni.
Az más kérdés, hogy ha emiatt a vászon nem lesz merőleges a géptest síkjára, akkor nagy eséllyel szükség lesz trapéz korrekcióra, ami belépő gépeknél csak digitális, így nagyban rontja a vetített kép minőségét.
-
Alabástrom
senior tag
Fontos, hogy egy DLP projektor vízszintesen legyen elhelyezve, vagy lehet ferde felületen is? (Mint ahogy egy HDD-nek nem tesz jót, ha nem pont vízszintesen áll, gondolom a pörgő alkatrészek miatt
)
-
makkmarce
őstag
válasz
Vhiktor #53171 üzenetére
kipróbáltam az összes képarányt, megnyomtam minden gombot, amit tudtam, de maradt a keret
Hát ez akkor ilyen, végülis, ha maszkolom, akkor csak javul valamennyit.
Viszont ezzel együtt az is akkor marad, hogy kb ilyen a feketéjeMajd rámérünk, ha fennvannak az új függönyök.
-
Cseneles
őstag
válasz
Vhiktor #53184 üzenetére
Nem lehet csak uzem kozben hozza gyartott specko eszkozzel de nemhinnem h barkinek is megerne kifizetni erte a raforditott idot...! Egyszer egy pana 6000-est egy hetgi finomitottam es meg ugysem lett tokeletes de fel pixel pontos lett a végeredmeny kb 25-30 munkaora ment ra. Tobbe kerulne mint egy olyan vetito ujboli megvetele arro nem is beszelve h beallitom, szetszedem h fixre huzom es mar attol elmozdul stb...
-
BIGi75
senior tag
Ez mi ez vajon?; [kép]
Epson TW3500 képe, mintha el lenne mozdulva vmelyik lcd panel, nem fedik egymást a színek. Középen rendben van, a széle felé egyre csúszik el egymástól.
Nagy a baj?
..most vette egy barátom.. -
Dorian
félisten
Nnnah, hívott Batyó, elkészült a proji lámpacsere meg tükörbeállítás, valamikor a héten megyek is érte. 1.1-es, rövid ívhosszú lámpa került bele, így nyertem egy kis fényerőt, egyben a teljesítményt sem kell maxon járatnom. Ez amúgy jelen állapotában hidegebb fényű, mint ami eddig volt benne, de ha jól gondolom a megfelelő színhőmérsékletre hozás eleve visz majd a fényerőből. Azt mondta, hogy szerinte nem feltétlenül kell megvárnom a kalibrálással a 100 órát, mert a rövid ívhosszú lámpák a színüket nem nagyon változtatják az idő során.
Az új vászontartó-konzolom is elkészül a héten, jövő csütörtökön kerül vissza a vászon a helyére. -
cinemazealot
addikt
válasz
makkmarce #53170 üzenetére
A DMD chip-nek van egy pixelekkel teli aktív felülete és van az a része (az aktív kép körüli fekete keret), amit szerencsétlen kivitelezés (vagy csak túlságosan belépő modell) esetén még érhet a lámpa fénye:
Ha igyekszel maximálisan besötétíteni, koromfekete kép vetítésekor a vászonhoz közel állva képes lehetsz felismerni a "fekete" pixeleket, így könnyen körül tudod határolni az aktív képterületet. Sajnos azonban az ezen kívül eső fekete keretre nem fogsz tudni már vetíteni, mert ott nincsenek pixelek (ha mégis, azok inaktívak), viszont ha belépő szintű a projektorod, nem is fogod tudni másképp eltüntetni ezt a keretet, kizárólag a vásznon kialakított maszkolással.
-
makkmarce
őstag
válasz
Vhiktor #53171 üzenetére
sajnos nem 4k-s a cucc, újonnan vettem, és emlékeim szerint kezdetek óta ilyen.
1 dolog, hogy van kerete, de irreálisan nagy. Minden eszközről ugyanekkora a keret.
ránézek ma este majd, hátha tényleg van valami képarányos cucc, és beállt mondjuk 4:3-ra projector, aztán beleskálázza a 16:9-et? de közben meg a szélénél is hagy. Sose lehet tudni, úgyhogy kipróbálom az összes módot, lehet ez is hasonló elcseszett cucc, hogy hiába van auto-n, nem jóra áll be, ahogy az RGB range detektálás se az erősségük. -
nemethsza
tag
válasz
adamsfamily #53173 üzenetére
Szia, köszi.
Maga a konzol fixen maradna kültéren, így a bútorlap nem túl okés.
Valami ilyenre gondoltam, annyi különbséggel, hogy egy peremes tálca lenne a vége. Ha nem találok készen, összebarkácsolom, csak szebb lenne a gyári. -
nemethsza
tag
Sziasztok,
szeretnék falra rögzíteni egy projektort. A cél: időszakos használat, tehát jó lenne, ha a holtidőben be tudnám hajtani a falhoz. A gép “asztali” kivitel, vagyis a csavaros felfogatás nem opció, mivel nincsenek csavarhelyek az alján. El tudok képzelni egy peremes tálcát (cca 30*20cm), de nem találok ilyet csuklós, rögzíthető karral kombinálva.
Van esetleg ötletetek?
Előre is köszi! -
Vhiktor
nagyúr
válasz
makkmarce #53170 üzenetére
Furcsa az a keret, ez tipikusan a 4k eshiftes 0.47-s dmd chipes gépeknél szokott elöjönni.
Ha nem az xbox van rákötve akkor is ott a keret?
Bizots jól van beállítva a képarány xbox-on és a projektoron is?
Sehol nem látok arra panaszt, hogy ennél a projektornál lenne fekete keret a klép körül.
-
makkmarce
őstag
válasz
Cseneles #53167 üzenetére
nem, 0 a kontraszt, a brightness meg -10(a -50+50-es skálán), mert tök sötétben vetítek.
volt már resetelve, de a hátsó glóriára egyik paraméternek sincs hatása.
Tehát hiába teszem a contrastot brightnesst bárhova, mindig ugyanúgy néz ki
ECO lámpamódban minden kicsit sötétebb lesz, de a glória marad. -
makkmarce
őstag
válasz
Vhiktor #53162 üzenetére
HD27e, szóval belépőszint. Csak fura, hogy feleslegesen ennyi fény jön ki. Arra gondoltam, ha a brightnesst vagy contrastot visszább veszem, minden sötétedik, de a külső (nálad zöld) keret az nem!
Csak a pirosra vetít.
A zöldre sehogyse tud vetíteni, se ráshiftelni, se rátorzítani nem lehet a képet. -
makkmarce
őstag
válasz
Cseneles #53163 üzenetére
"Nem tudom pontosan, h milyen dlp geprol beszelunk de azt nyugtazom, h a problema nem az amire gondoksz hanem az h ez a gep ennyit tud!"
pontosan ezt mondom
hiába lenne denevérbarlangom, pontosan ilyen hibás lenne a képem a gép miatt, tehát semmit se nyerek azzal, ha most feketére mázolok mindent, mert ez a keret ugyanilyen rondán pontosan ugyanígy látszódna.
Ha külön blokkban van, nemhiszem, hogy nagyon megpiszkálom, bár az is lehet, hogy egyszerűen poros a színkerék, és szétszórja a porszem rajta a fényt. Ez csak akkor derül ki, ha megbontom.
A projector egy HD27e, tehát messze van a top kategóriától.
A kérdés: neked is van ilyen fénykör a kép körül?
Annyira nem tűnik zárt rendszernek, szerintem bármi bemehet simán:
https://www.youtube.com/watch?v=AEywvfI4ZhM -
Cseneles
őstag
válasz
makkmarce #53159 üzenetére
Nem tudom pontosan, h milyen dlp geprol beszelunk de azt nyugtazom, h a problema nem az amire gondoksz hanem az h ez a gep ennyit tud! Az optiakai rendszer gyenge kivitelezese anyaghasznalata, tervezese a probléma. Dlp geptol csak tobbmillios arkategoriaban varhato el melysotet fekete szint es csak kizarolag elektromagneses irisz szabalyozassal kepesek eloallitani. Feltetelezem esetedben ennek a tobbmillios vetelarnak a tizedebe kerult a szobanforgo keszulek. Ha szetszeded az optikai blockot nagyon nem mind1 h mihez nyulsz hozza.... Lehet meg fogozni ezt a szurkenek mondhato feketeszintedet es a bevilagositottsag aranyat a kep szelei fele.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
makkmarce #53157 üzenetére
Pontosan milyen vetítőd van?
Egyébként meg ha hibás is akkor is a falról rengeteg verődik vissza, még ha nem hiszed el akkor is.
Mit kell nézni a képen? Hogy a kép nem ér ki a vetített kép széléig? Tehát a piros keretig van tartalom, de a projektor a zöld keretig vetít képet?
Hiába veszed le egy bizonyos szint alá fényerőt, egy idő után a natív fekte szintet fogod kapni hiába tekered 0-ra. Ha 50-es álláson elérte a natyv feketét akkor 0-án is ugyanolyan lesz és nem sötétebb, azzal csak azt éred el, hogy nagyon nagy black crush lesz a vége.
A "fényességet" nem a fényerő(brightness) állítja, hanem a kontraszt, meg persze elsődlegesen az írisz és a lámpa mód.
Feketében ennyit tud az a projektor amit éppen látsz.
-
-KP-
addikt
válasz
makkmarce #53157 üzenetére
Ez hülyeség. A fizika az fizika. A fizika nem tudja, hogy te milyen drága és milyen minőségű vetítőt vettél. Attól még a fény ugyanúgy verődik vissza a világos felületeken. Az persze simán lehetséges, hogy a vetítőddel valami baj van, de a két dolog teljesen független egymástól.
-
makkmarce
őstag
válasz
BIGi75 #53158 üzenetére
új kora óta ilyen.
én inkább arra gondolok, hogy mivel hófehér a háza, emiatt belül ahogy verődik a fény, több jut ki a kelleténél. (mert a DLP chip mikor elfordítja a tükröt, valahova átírányítja a fényt, és lehet ott pattog valahol összevissza. Ha tönkremegy a lámpa, szétszedem csavarokra és megpróbálok javítani rajta.
Ha ez a gond megoldódna, akkor lenne értelme falakat sötétíteni, de így a változás se látszana nagyon, hisz hibás a kiindulási alap.
Egyébként szép a kép, tehát nem az van, hogy iszonyat rossz ránézni. Inkább sötét jeleneteknél zavaró, hogy nem tud menni feketébe, mert mindenképp van egy ilyen szétszórt paca, mint egy fátyol a sötét képen. Világosnál mindegy, mert akkora a fényerő különbség, hogy elnyomja ezt a problémát. (nagyon nagyon világosnál meg tényleg annyit tükröz vissza a fal, hogy eltünik a glória, de akkor már minden világos). -
makkmarce
őstag
válasz
BIGi75 #53156 üzenetére
+ @Vhiktor
nézd meg a képet, a fal semmit se jelent. Ami itt probléma, hogy a projectoron belül már összevissza verődik a fény, és sokkal világosabb jön ki, mint kéne.
Ahogy látod, a fal nem oszt nem szoroz, mert a projector fényévekkel többet ront a helyzeten, mint a fal.
A titok az, ha fullra leveszem a brightness-t, akkor is ilyen! tehát nem lehet állítani. Minden beállítási paraméter, csak magára a képre hat, de erre a "keretre" semmi se hat, még ha eco-ba kapcsolom a lámpát, akkor is ott van , csak halványabban, de akkor meg sokkal halványabb a kép.
Azon gondolkodom, ha lámpacsere lesz, lehet lefestem belülről a projector belsejét matt feketére. Hátha onnan jön ez a sok szórt fény.
Ahogy már 1x beszéltük, nem olyan vészes a világos belső, ha messze van az oldalfalaktól. (persze lesz még javítva a helyzet, de szerintem most a fal színe a legkisebb probléma) -
BIGi75
senior tag
-
makkmarce
őstag
válasz
Alabástrom #53151 üzenetére
szerintem is, főként, ha belépős projector van, akkor a lényeg úgy is max a besötétítés, még festeni-függönyözni sem kell, túl sokat nem dob rajta, max ha közel van a kép a falhoz.
Lásd az én példámat, ahol nem a fehér fal a ludas, hanem a gyenge projector, ami mindenhova is világít. Amíg így néz ki, kötve hiszem, hogy a fal színe bármit is befolyásolna, mert a projector jóval gyengébb. -
Alabástrom
senior tag
válasz
tata93 #53150 üzenetére
Annyit még hozzátennék, hogy a fehér vásznat olcsóbban meg tudod úszni, illetve hogy a falak elsötétítése nem feltétlenül festést jelent, lehet azt függönyözni is.
Illetve indulásként nem is feltétlenül kell vászon, vetíthetsz a falra is, és aztán majd meglátod, mennyire fekete a fekete, és mennyire nehézkes megoldani a sötétítést. Én valószínűleg nem a vászonvásárlással kezdeném a dolgot, inkább tapasztalatgyűjtéssel, próbálgatással.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Phone 14 128GB Független! Hibátlan állapot! 6 Hó Jótállás! Akku: 86%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest