Hirdetés
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
nuke7
veterán
válasz
kokokka #39195 üzenetére
Na basszus! Lehet hogy nekem más az anyag mert én 9490.-ért vettem....
Amúgy megy a szürkének és a fehérnek is a fényesebb felületét próbáltam - akkor nem úgy kellett volna?!
A fehér egyébként jobb abból a szempontból hogy a kis gyurodesek nem látszanak film közben... de akkor próbáljam ki a másik oldalát..? Az miert lenne jobb..? -
-
kokokka
addikt
válasz
cinemazealot #39194 üzenetére
Gondoltam a megfeszítésre is, de két okból el kellett vetnem : az egyik, hogy igazából úgy lehetne jól kivitelezni ezt, ha úgy feszíteném ki, mint egy vitorlát. Tehát nem súlyokkal, hanem valamilyen kötéllel a padlóhoz. De ez ugye egyrészt cefet egy dizájn lenne, másrészt eszem ágában sincs összefúrkálni a padlót a nappaliban. A másik ok, hogy ha nem állandóan van lehúzva (lenne kifeszítve), akkor a két széle hátrafelé pöndörödik. Tehát amikor lehúzom a két oldala hátrafelé íves. Ha hagyom, hogy kilógja magát (ezért is húzom le 2-3 órával a filmnézés előtt), akkor ez eltűnik belőle. Utána meg már hibátlan. Próbáltam kézzel meghúzni a sarkait ilyenkor, de ez a hátrafelé hajló ív így nem tűnik el belőle. Csak a lógás oldja meg. Szerintem ez a felcsavarás miatt van benne, de mivel az anyag engedi, így el is tűnik belőle. Tudom, hogy ez csak egy sötétítő. Tudom, hogy egyáltalán nem erre való. De azt is tudom, hogy nagyon jó rajta filmet nézni. Meg azt is, hogy ha meglesz a helyem, akkor nem a nappaliban lesz a kóceráj, és nem is erre fogok vetíteni. De nekem egyenlőre így, minden hibájával egyetemben, írd és mond : 9900Ft-ért megfelel.
-
válasz
kokokka #39193 üzenetére
Én meg utólag jöttem rá, hogy nem a vetítési irányodat kéne kritizálnom (elvégre ez nem is vetítő vászon, ráadásul a sima felülete sem hotspot-ol annyira), hanem amit írtál a hivatalos felszerelésével kapcsolatban. Szóval bocs.
A feszítésre nem jó megoldás, ha a két alsó sarkára kötsz egy-egy megfelelő hosszúságúra belőtt madzagot és azzal akasztod ki (a vászon alatt elhelyezett nehezékhez), és nem a racsnijára bízod, hogy ne húzódjon vissza? Így talán az esetleges gyűrődések/hullámok is simulhatnak, nem?
-
kokokka
addikt
válasz
cinemazealot #39192 üzenetére
Én meg direkt megfordítottam, lévén, hogy a sima fele sokkal fehérebb. Ráadásul ugye sima is, nem pedig mintás. Bár ez nem hiszem, hogy látszana a nézési távolságból. Nekem így jobban bejön, de az is igaz, hogy a W1070-nek olyan fényereje van, hogy valójában talán mindegy is lenne, melyikre vetít az ember. Teljesen véletlenül szereltem fel a mintás felével kifele, de nem volt szimpatikus, így megfordítottam. Hibátlan így a számomra csak egyet bánok : nincs fix felületem ahova kifeszíthetném. Akkor tényleg ellennék ezzel is egy jó ideig!
-
válasz
vito555 #39107 üzenetére
Visszapillantottam (#39086) kokokka hozzászólására, de szerintem ő a Tupplurnak nem jó felére vetít.
Ahogy az IKEA oldalán is látható, sötétítőként történő alkalmazás esetén a henger és így a vászon barázdás felülete is a szoba felé esik, a sima felület néz a nyílászárón kifelé. De ez így logikus is, hiszen ha fordítva szerelnénk fel, akkor a lehúzott vászon és a nyílászáró falfelülete között ott lenne a henger átmérőjének megfelelő rés (4...5 cm), amin sokkal több fény szűrődhetne be, mint a gyártó által ajánlott módon felszerelve. Ekkor ugyanis a vászon szinte teljesen rásimul a falfelületre.
Egyébként a Tupplur vászonanyagának belső felülete tényleg olyan, ahogy kokokka írta, valóban emlékeztet a viaszos vászon asztalterítőkre:
Tupplur belső barázdás felülete
Tupplur külső simább felülete
Mi több, a Szepi által kínált vetítővászon felülete is hasonlóan barázdás, de nyilván szabályosabb és irányítottabb:
Screenline Diamond 1.4 vászonanyag felülete
Ennek lényege valószínűleg az, hogy a fényt a fényvisszaverő prizmához hasonló kialakítás által visszairányítsa a néző felé (ebből áll elő a sima diffúz felülethez képest nagyobb nyereség), ugyanakkor mivel maga az anyag elemi felülete mégis diffúz, ezért nem hotspot-ol.
A kérdésedre válaszolva: véleményem szerint érezhető különbség van a Tupplur két oldala között (vetítés szempontjából). És én inkább a belső (barázdás) felületére lőnék.
-
mettek
addikt
válasz
gabika1969 #39188 üzenetére
Szia. Ez melyik tipusu vászon? Miota van meg hogy még semmi hullám nincs rajta?
-
nuke7
veterán
válasz
gabika1969 #39188 üzenetére
jó, és hogy hozom el..?
-
nuke7
veterán
válasz
cinemazealot #39184 üzenetére
a szürkét is koppanásig lehúztam, meg ezt is - semmi ördöngösség nincs a visszatekerésben, kézzel kell felül tekerni rajta egy kicsit
(nincs valami trükk, langyos vasalóval, vagy ilyesmi..?
)
Budapesti vagyok, és a kollégának itt a forumon van egy fix vászna pécsen amit lecserélne...
-
Nem akarlak elkeseríteni, de a két hónapja felszerelt 1 méter széles fehér Tupplurjaimon még mindig látszódik némi gyűrődés, pedig azóta többet voltak leeresztve, mint felhúzva.
Mondanám, hogy koppanásig lehúzott állapotában próbáld meg óvatosan megfeszíteni, hogy egyáltalán tudna-e simulni az anyag ... de nem mondom, mert (1) a tengelye elgörbülhet, és akkor a rolós vásznak klasszikus gyűrődésével is szembesülhetsz, illetve (2) ha nagyon lehúzod, még úgy jársz, mint Gabesz87 kolléga, akinél vért izzadtunk, mire visszacsévéltük a koppanásig lehúzott (vetítő)vásznat.
(#39183) nuke7
Merrefelé laksz (város/település) és hol lenne a vászon? -
nuke7
veterán
válasz
cinemazealot #39179 üzenetére
mondom, a szürkénél a világos részeknél konkrétan csíkos volt pl a kék ég ha volt valami vertikális kameramozgás... a fehér egyelőre jobb ebből a szempontból, dehát nyilván úgy fényképezem, hogy látszódjon.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
cinemazealot #39179 üzenetére
Régi szép idők, amikor előbb lett meg a vetítő, mint a vászon és lepedőre kellett vetítsek.. hajj..
-
1. Egy 10 rongyos árnyékolóról beszélünk.
2. Mindkét kifogásolt példányt felülről érkező megvilágításban fényképezted (1, 2), naná, hogy jobban látszanak a gyűrődések! Amikor leültél eléjük filmet nézni, látták ezekből a gyűrődésekből bármit is vagy csak a tudat zavart?Ennyi görcsölés helyett én már rég vettem volna egy fehér lepedőt, amit egy kis vasalás után kifeszítettem volna a négy sarkánál fogva, oszt jóccakát.
-
nuke7
veterán
válasz
Charmi #39177 üzenetére
fehérnek mintha szebbek lennének a színei...
(nem vettem amúgy észre nagy különbséget fekete szintben, csak szürkén iszonyatosan látszottak a gyűrődéses csíkok... meglátjuk, hogy a féhér jobb-e...)(#39175) kokokka : türelem oké, csak azért nem akarok egy hetet várni és nem használni a projit ha már van... (szürkével kb. 50%-ban néztem a tartalmat 50%-ban a gyűrődésekekt..
)
-
pistabyte
tag
A fényerő az mennyire számítana,ha teljesen sötétített szobában nézném?
A látótávolság kb 2,5m lenne,tehát elég messziről nézném,bár igaz szeretném kihasználni a projektor általl nyújtott 100"-t.Pontosítok:
Most mértem le a faltól a kanapéig a távolságot és 3,5 m távolság jött ki.Vetítővászonnak pedig ezt néztem ki:
[link] -
pistabyte
tag
Sziasztok.
Projektort szeretnék vásárolni,de semmi tapasztalatom nincs ezen a téren.
Leginkább filmnézésre és játékra használnám.Esetleg valaki tud erről a típusról tanácsot adni? Mennyire elég a HD felbontás? Max 100 ezret szeretnék rászánni.
[link] -
a2d2
addikt
válasz
MokiSenpai #39168 üzenetére
Nekem nemrég érkezet meg egy NF2 NF4 NF8 szűrőcsomag amit még az epsonhoz rendeltem (annak nagyon magas volt a fényereje eco módban is). A Benq W1120-ra még nem próbáltam fel mert teljesen jónak találom a feketéit enélkül is, de lehet tesztelek majd egyet.
Úgy gondoltam amúgy hogy ECO mód mellett használom az NF2 szűrőt aztán 1000 óra után mikor gyengül a lámpa leszedem. -
MokiSenpai
csendes tag
Sziasztok!
Egy Optoma HD29Darbee-t használok. Vettem hozzá egy DLP link-es 3D szemüveget és azon a nyilvánvaló dolgon kívül, hogy a kép 3D-s, azt is észre vettem, hogy a fekete szintek valamivel másabbak, pozitív értelemben. Ahogy látom a projektor 3D módban feljebb tekeri a fényerőt és a szemüveg maga rendelkezik egy szűrő réteggel is (a shutteres megoldáson felül).
A kérdésem az, hogy ez mennyire valid megoldás a fekete szintek javítására, hogy emelünk a fényerőn és beszerzünk egy szűrőlencsét a projektorunkra? Van valakinek erről tapasztalata, csinált már valaki ilyet? Gondolom a lámpa élettartalmára nézve ez nem a legjobb megoldás. Előre is köszi! -
Játékos
addikt
válasz
Janaboy #39162 üzenetére
Szia!
Ezt tudod, vagy csak gondolod?
Én nem bánom, ha így van, mert jól működött éveken keresztül, és az izzó is sokáig bírta ebben a formában. DE! A levegő beömlik szűretlenül, az egész tápopon végigjön, magára szívja a venti, aminek a lapátjain 2 mm retek állt össze, majd ezt a szűretlen, poros levegőt ráfújja az izzóra, ez után beleütközi a szűrőbe (útja során először a projektorban), majd a szűrő után elhagyja a projektort...
Én itt érzékelek valami furcsát, de ismétlem, nem panaszkodni akarok, jó volt ez így is, csak innen nézve akkor inkább ne tettek volna bele szűrőt, és akkor jobban áramlott volna a levegő, mert a gépet NEM védte egyetlen porszemtől sem... -
Robogoka
újonc
Úgy gondolom, hogy a kínaihoz képest nagy lesz a változás.
Ha kell akkor bontok vagy akár építek
Arra már rájöttem, hogy kár volt az olcsóba beleugrani, mert az új után ott lesz a nyakamon a "régi" ledes kínai.
A kalkulátor szerint a olyan 300cm széles képet tudok majd vetíteni. Az már megteszi
Ahogy nézem a 142x egy "friss" modell.
Nekem is ez felé húz a szívem.Köszönöm a válaszodat.
Robogoka
-
Játékos
addikt
válasz
kokokka #39150 üzenetére
Szia!
Beszéltem Attilával, és izzócserés a gépezet. Miután elmondtam neki, hogy fordítva van a venti a gépben, nagyon felkeltettem vele a figyelmét.
Ő nem tehette bele fordítva a ventit, mert nem szimmetrikus a felfogatása, ezt csak így lehet beletenni. Elképzelésem szerint egyszer kicserélhették a gyárit, csak nem erre fújt, hanem arra. Az pedig, hogy mennyire nem látta el a feladatát fordítva, erősen megkérdőjelezhető, amint az izzó élettartama is mutatja...
Pedig 3800 óra alatt egyszer sem volt szétszedve!
-
péjé
őstag
válasz
Robogoka #39152 üzenetére
A benq Th534-nek 6x-os színkerék sebességet láttam vhol és rgbrgb kiosztást.
Az optoma 141x-et nem venném mert csupán 2x a színkerék sebesség.
Nekem HD25e volt régebben aminek a testvére a 141x...sajna nagyon meglátszódott a műanyag optika.A 142x már jobb megoldás, eco modban 24dba ventizaj és a (papíron) legmagasabb kontrasztja van, + pont:
BrilliantColor, DynamicBlack technology, Eco Mode, Game mode, ISF (Imaging Science Foundation), MHL compliance, Rec. 709 Mode.
Az ISF ill. rec.709 mód eléggé biztató a kalibrálhatóság szempontjából.
Én ezek közül ezt választanám. Hátránya (mint mindegyiknek): nincs lens shift, alacsony zoom átfogás ezért nagyon meg kell nézni hova teszed, keress kalkulátort hozzá mindenképp. -
Robogoka
újonc
A játék csak minimális, azt akár TV-n is meg tudom oldani, ez nem annyira befolyásoló tényező.
Filmre melyiket gondolnád a legjobbnak? Az a baj, hogy a gyári adat se egyértelmű. Szinte ahány oldalt nézek annyi variáció van
A kínai excelvan projinál zavart ha gyors mozgású jelenetek voltak akkor volt mosódás gazdagon
Üdv
Robogoka -
yanpec
senior tag
-
Robogoka
újonc
Köszönöm az eddig segítő kommenteket.
A helyzet változott
A lehetséges jelöltek köre bővült
Benq Th530 és Th534
Optoma HD140x
Optoma HD141x
Optoma HD142xOtthoni filmezésre és esetleg számítógépes játékra(minimális) melyik lenne a legjobb választás?
Üdv
Robogoka -
nuke7
veterán
A festéstol szerintem nem lesz simább - ráadásul ezt vissza tudom vinni gond nélkül az IKEAba...
Ez az eredmény egy éjszaka logas után - szerintem nem lesz jobb. Meg a fehéret is kipróbálom, de ennek valóban szép volt a feketéje.U.i. 6-os tiplit 6os fúró fejjel fúrtam be a 60cm vastag falba - a kezem vizholyagos lett mire a csavarokat behajtottam - a 8as fej szerintem meg túl nagy lett volna...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED monitor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- SörcsaPH!
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Eredeti játékok OFF topik
- ZIDOO médialejátszók
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Politika
- Micro Four Thirds
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB GDDR6 Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest