Hirdetés
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sebaj Fóbiás
aktív tag
Sziasztok!
Lehalt az izzó a Sony VPL-ES3 céges projektorunkban, és felmerült, hogy jó lenne helyette egy új. Mármint nem új izzó hanem új projektor.
Ez egy 800x600-as 2000 Ansi lumenes 300:1-es gép volt, ehelyett szeretnénk valami normálisabbat, mert nem nagyon voltunk megelégedve vele. Jó, mondjuk nem vászonra vetítettünk vele, hanem sima dipára, gondolom ez azért közrejátszhatott. Egy kicsi tárgyaló(cská)ban használtuk, kb 3.5 méterről vetített egy kb 2.3 méter átlós képet, és többnyire térképeket (mondjuk ortofotóval együtt) meg szöveget vetítettünk rajta (meg persze néha volt egy két film is).
Elkezdtem böngészni a projektor kínálatot és hamar rájöttem, hogy kevés vagyok hozzá, úgyhogy ezúton érdeklődnék, hogy mit javasoltok erre a helyre és célra?
Üdv!
-
ripla
addikt
válasz
yodamastah #3635 üzenetére
én 1 ilyenre gondolok amúgy:
[link]ennek 350:1-hez a kontrasztja, akkor most az kevés?
ha megkérlek rá, akkor leírod ide nekem, hogy szerinted ennek a projektornak mik a gyengéi? -
Sannyy
csendes tag
Sziasztok!
Az Optoma HD600x és 67 között van vetített kép minőségbéli különbség? -
ripla
addikt
ismételten kösz a válaszokat.
-
yodamastah
őstag
On off = 100% feher kep, 100% fekete kep kozotti kontraszt kulonbseg.
ANSI = 50% bevilagitottsagu (APL, average picture luminance) kep. Az ansi teszt abra egy 4x4-es sakktabla abra, ahol 100% feher es fekete teglalapok vannak. Ez a legdurvab stressz teszt a vetitok szamara. Ilyen jellegu kepek filmek kozben nagyon ritkan vannak. Egy atlag film 2-35% bevilagitottsag kozott mozog. Eppen emiatt vezettem be a tobbszintu bevilagitottsagot szimulalo tesztelesi modszert. Itt van a leiras rola (es hogy mi az ertelme)
A lenyeg, hogy minel magasabb egy vetito ansi kontrasztja, annal dinamikusabb tisztabb kepet lehet vele vetiteni. Altalaban a filmeken nem 100% feketet nezunk, van valami a kepen. Minel inkabb kevesebb a bevilagitottsaga, annal inkbb szamit a valos on/off kontraszt. MInel magasabb a bevilagitotsag, annal inkabb az ANSI kontraszt szamit.
Tehat. Egy kozepes on/off kontrasztot (mondjuk 3-4000:1) es magas ANSI kontrasztot tudo projektoron (altalaban a jo DLP-k most ilyenek) az 50-5% kozotti jelenetek fognak jol mutatni, 5% alatt kezd latszanihogy nem a legjobb a fekete.
Egy magas on/off tudo projektor (pl JVC DiLA) ami kozepes ANSI kontrasztot tud, altalaban a 25-50% kozotti jeleneteken laposabb lesz mint mondjuk egy jo DLP. Viszont 5% alatt sokkal jobb lesz, mivel jo a valos on/ff kontrasztja.
A dinamikus irisz elegge elferditi a dolgokat, de a fenti linken leirt modszer a dinamikus iriszes projektoron is jol megmutatja mi a valosag.
Ujra hozzateszem persze, hogy sima matt feher vaszonnal a szoba JELENTOSEN befolyasolja az egyideju kontrasztot. A magas egyideju kontrasztot tudo projektorok igazan csak sotet falu szobaban tudjak azt a pluszt megmutatni amivel jobbak.
A jelenlegi tehcnologiak valos nativ (auto iris kikapcsolva) on/off kontrasztja kb igy alakul a hazimozi projektoroknal (kalibralt allapotban minden esetben) Ezek mind valos mert adatok:
Belepo 1080p 1chip DLP : 1500-2000:1
Felso kategorias 1080p 1chip DLP: 3500-4500:1
Felso 3chip DLP: 5000-9000:1Belepo 1080p LCD: 1000-1500:1
Felsobb 1080p LCD: 3000-4000:1SXRD (SONY) belepo: 4500:1
SXRD (SONY) felso: 9000:1DiLA (JVC) belepo: 20000:1
DiLA (JVC) felso: 40000:1ANSI kontrasztok pedig igy alakulnak:
DLP: 500:1 - 1000:1
LCD 250:1 - 450:1
DiLA 300:1-450:1
SXRD: 300:1-450:1Nyilvan az adott technologianal az olcsobb, alap modelleknek vangyengen ANSI kontrasztja.
Az automata iriszes vetitok altalaban a nativ kontrasztot 2-5x megemelik. Visoznt sokszor nezhetetlen az irisz vezerles miatt a kep a fenyero valtozasok miatt. Valamint igazan csak az 5% alatti bevilagitottsagu jeleneteken tudnak segiteni.
-
szaszlaci
addikt
On/off: teljesen fekete kép minden tudással, amire a gép képes (szoftver, írisz, lámpaszabályozás) és teljesen fehér kép szintén a legnagyobb fényerővel, amire képes (rossz színbeállítással általában). Ezek aránya.
De miért nem olvasod már el a linkelt cikket a projektor.hu-n? Ezekre mind választ kapnál. -
ripla
addikt
tehát akkor azt mondjátok, hogy az 1000:1-hez, valós kontraszt arány, az egyfajta limit a csúcs felső kategóriában, és mondjuk a 350:1-hez már elég jónak számít és az alá ne nagyon menjek?
viszont ha így van, akkor mi ez a on/off kontraszt dolog? "szoftveresen előállított kontraszt rásegítés"? -
szaszlaci
addikt
válasz
yodamastah #3631 üzenetére
És ha a szemet kellene számszerűsíteni, egy projektor képét nézve, vajon mi lenne a helyzet? Gondolok itt a pár centinként nagyot változó fényviszonyokra. Szóval mondjuk egy 30 % világosságú résznél, ami esetleg egy éjszakai vagy egy nagyon világos jelenetet követett.
-
yodamastah
őstag
500:1-et a legtobb alap DLP tudja. EZ a nagy elonye a DLP-nek. 2-3000:1 on/off mellett is szep dinamikus kepet tud csinalni, ha jo a szoba. 1000:1 feletti ANSI kontrasztot eddig egyetlen projektoron mertem ez egy Sim2 C3X lumis volt, az is csak a hosszu lencsevel tudta, es csak az egyik zoom allasban ment 1000:1 fole. Altalban a jobb DLP-k 6-800:1 kozt szoktak lenni.
LCD az 300:1-450:1et tud mar. Regen ez sokkal kevesebb volt. Az LCOS lapu megjelenitok is 400:1 korul mozognak. Nincs nagy lemaradas, de a DLP ebben meg mindig jobb. Fontos hozzatenni, hogy ugye a szoba sokat elvehet ebbol ha vilagosak a falak. Jellemzoen egy atlag vilagos falu nappali matt feher vasznon csinal 800:1-bol 90:1-et. Szoval ez a szuper ANSI kontraszt elony csak kozel tokeletes szobaban jon ki rendesen.
-
szaszlaci
addikt
válasz
marciart11 #3629 üzenetére
Hát én nem tudom, milyen gépeket nézel, de 500:1 ANSI-t elég kevés gép tudja, 50 %-os ábrán. Meg annak már szoba is kell..
Színkalibrációval inkább csökken a kontraszt, mint javul. -
marciart11
aktív tag
válasz
szaszlaci #3628 üzenetére
Nekem az ANSI kontraszt értéke jobban számit, mert a magas on/ off kontraszt biztos valami trükk. Bár én crt vel vetitek ott magas az on/off illetv az ANSI kontraszt, de az más tészta. Melette egy LCD proji kontrasztalan. Viszont 500:1 valós kontrasztot a legtöbb újabb háziozi DLP proji tudja. De fontos a kalibrálás is.
-
szaszlaci
addikt
Nem. A 350:1 már nem rossz. Nézd meg a korábban linkelt oldalon a képet, az az 50 %-os ábra.
Meg el is kellene olvasni és megérteni, mert annál tényleg nehéz érthetőbben elmagyarázni. -
ripla
addikt
válasz
marciart11 #3623 üzenetére
azzal nincs gond, bluray alá nem adom.
de amúgy főleg majd játékokhoz kell és csak elvétve akarok rajta filmet nézni. -
szaszlaci
addikt
Ha nem lett volna érthető Marci megfogalmazása,
ANSI: egyszerre fekete és fehér felület, 50-50 %-ban.
Maximális: gyártói marketingszám, nem sokra jó.Bandit21: azzal egészítenék ki, hogy ekkora fényerőnél zavaróan előjöhet a szivárvány is.
Élettartam, hát igen..azért a 2000 óra is baromi sok ám, ha csak mozira van használva. -
marciart11
aktív tag
válasz
Bandit21 #3622 üzenetére
szia!
Általában házimozi projektorokat elsötétitet szobában használják emiatt nem kell akkora fényerő, olcsóbb vetitőknél a nagyobb fényerő a képminőség rovására megy, ez alatt értem a kontraszt és a szinek gyengülését. 1000 ANSI lumen fényerő 2,5 méterig elég. A fényerő inkább prezentácios projektoroknál számit mert azokat fénynél használják. Remélem tudtam neked segiteni.
-
marciart11
aktív tag
-
ripla
addikt
amúgy a 200X-nél miért van megadva 2 fajta kontraszt arány?
350:1 ANSI kontraszt meg 4000:1 maximális kontrasztarány.
ez mit jelent?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest