- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Home server / házi szerver építése
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- DUNE médialejátszók topicja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Bluetooth hangszórók
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
topikk
senior tag
Most hülyének néztek, de tényleg nem gondoltam, hogy 1-2 s is meglátszik. A 17mm-es obira azt írták, hogy kb 15 s a felső limit, hogy a csillagok ne mozduljanak be láthatóan. És az egy pontszerű elem.
-
topikk
senior tag
Sziasztok!
Ma reggel próbálgattam egy új 9-18 obit és a hold ovális a képeken. Ez normális?
Pl.: [link]
-
félisten
Sziasztok!
Melyik az a legolcsóbb Panasonic váz, ami videó közben tud Auto ISO-t?
Felvétel elött beállítanám a záridőt fixre, ehhez nem szeretném, ha nyúlna a gép. Én állítanám a rekeszt.
A többit (ISO, fehéregyensúly) a gépre bíznám.Használtan venném a gépet, így régebbi modell is érdekel.
Mikrofon bemenet, és fúkusz visszajelzés előny, de nem feltétel.
Kössz!
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
.mf
veterán
válasz un2112 #80486 üzenetére
Ilyen jellegűre
De ilyet is inkább csak extrém helyzetben (ha egyből vinnéd -20-ból dunsztos 25 fokba). Normál esetben a hideg előszobában hagyom akklimatizálódni az egész táskát, mielőtt kiveszem belőle.
[ Szerkesztve ]
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
hegyimorc
senior tag
válasz un2112 #80486 üzenetére
Én sosem bugyoláltam semmibe.
Hagyom a táskában és megvárom amíg abban melegszik fel. Ha türelmetlenebb vagyok akkor esetleg kiveszem a memóriakártyát még kint a hidegben.
Ja és a táskát nem a fűtőtest mellé teszem , kint hagyom az előszobában ahol kicsit hűvösebb van.
Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA
-
un2112
tag
Ahoy!
Hagy kérdezzek lamert. Írod, hogy zárható műanyag zacskóba kell rakni a gépet, mielőtt bemész vele a hidegről. Az alábbi kiváló termékek közül melyik lenne erre a legalkalmasabb?
https://www.praktiker.hu/haztartas/zacsko-torlo-papir-iroszer/zacsko-folia-zsak/259873-sarantis-hewa-uzsonnas-tasak-17x28cm-100db-regi-233433
https://www.praktiker.hu/search/index?keyword=tasak&category=561
https://www.praktiker.hu/haztartas/altalanos-haztartasi-termek/arucsoportos-termekek-3-arucsoport/305133-koopman-vacuum-taska-60x80cm-2eu-000018-kulonbozo-szinekben[ Szerkesztve ]
-
totálkezdő
tag
válasz qpakcovboy #80484 üzenetére
Itt megtalálod a választ
-
qpakcovboy
őstag
E-m10 mk 1-hez adtak ki már két firmware frissítést, ha jól tudom. Ezek pontosan mit javítanak, érdemes feltenni?
Illetve hogyan kell feltelepíteni? Először 1.1, aztán 1.2. végül 1.3?
Előre is köszi! -
Tikakukac
titán
válasz Gravity1234 #80481 üzenetére
Ha mk II akkor Capture, ha mkI akkor max valami 3rd party dolog, aki meg tudta fejteni miként és hogyan kommunikál. Panához egész korrekt leírás van, oda szinte tudás sem kell, böngészőből elérhető.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Lassú Víz
addikt
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Szeretnem tudni hogy az OMD EM5-ot hogyan tudnam videozas kozben laptopra kotni hogya laptopot hasznalnam kvazi a nagyobb kepernyo vegett. Celszeruen hasznalni szeretnem a kamerat is, de latni a monitoron nagyban is.(tehat nem lecserelni a kamera kis kijelzojet a laptopra, hanem latni itt is ott is hogy minotorozni tudjam mi tortenik nagyban, mint egy field monitor)
Koszonom.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
dzz
aktív tag
válasz SidCorky #80475 üzenetére
Mind a kettő van, működik a G7-el. Az első a szerencsésebb, ha esetleg más kerül a nyomógomb helyére. Volt valahol egy androidos fejlesztés, ahol egy telefon/tablet vezérelte a kioldást, most persze nem találom...
[ Szerkesztve ]
ERROR: '--failure' is not an option. Aborting... ---goo.gl/BFtD86
-
csurgoi
aktív tag
válasz Gravity1234 #80447 üzenetére
Ha jól gondolom, akkor jpg+raw-ban fényképezel és ez csak rawban jelentkezik.
Töltsd be a fotót mondjuk a camera rawba és a sharpeningnél a defaultot vedd le az alapértelmezett 25-ről 0-ra.
Így nézd meg az eredményt!https://500px.com/stevetailor https://www.flickr.com/photos/128564341@N08/
-
.mf
veterán
válasz Lassú Víz #80474 üzenetére
Még ott is f4 tűnik nyerőnek. Lenstip tesztjén a képközép élességi maximuma f2.8, onnantól már f4 is visszalépés; a képszéli max pedig f4. Kipróbáltam saját magam is anno, lőttem egy sorozatot: távoli épület, állványról, önkioldó, kézi fókusz; f4 és f8-at a gépen magán x5-ös nagyításon (tehát még nem a teljes méretű x7-esen) összehasonlítva már látszott egy enyhe lágyulás. Az én obi+váz kombinációmmal ez jött ki. Lehet, hogy az EP1 12 MPx-es szenzorával szemben az EM5 16 MPx-es, enyhébb AA-szűrős szenzorán egy kicsit nagyobb különbséget mutat. Lehet egy enyhe gyártási variancia is. Ki tudja...
-
SidCorky
őstag
Sziasztok!
Vezetékes távkioldót keresek a Pana G7-emhez, tudnátok valami tippet adni? Külföldi rendelés is játszik ha megbízható az oldal, a lehető legegyszerűbb, egy gombos cucc érdekel, csak biztos legyen kompatibilis vele
Más: Ez jó a G7-re ugye? A G6-ot írja a címben, de a vakunak 4 érintkezője van, a gépen meg 5 van, 1 nagy és 4 kicsi. Ez így oké?
[ Szerkesztve ]
ASUS ROG Zephyrus G14 2024 // Ryzen 5 3600 // GTX 1660 Ti // iPhone 14 Pro // iPad Pro M2 // Fujifilm X-T30 II
-
.mf
veterán
válasz Dolphin #80458 üzenetére
"Általában mindig felül exponálj kicsit"
Kivéve ha Sony szenzorral szerelt géped van, ami Olynál az utóbbi 5 év talán összes modellje.
A Sony-szenzorok sokkal jobban tűrik az alexpóból húzást, mint a highlight recoveryt. Tehát itt inkább arra érdemes figyelni, hogy a hisztogram ne jelezzen kiégést.Ezt leszámítva viszont tényleg elég alexpós a kép. +2/3 FÉ-t még lehetett volna neki adni, amennyiben nem sziluettek volt a cél.
Lassú Víz: "Ami a diffrakciót illeti, az elemi pixel méretétől, közérthetőbben a szenzor nagyságától és a felbontásától, valamint a rekesz nagyságától függ. Egy 16-os mFT szenzor esetén valahol f8 és f11 között már lágyul a kép."
Plusz az obitól is függ. A 45-öst ahogy teszteltem, f4-en legélesebb, f6.3 már lágyabb, mint f5.6 vagy f4, f8 vs f4-hez pedig már 100%-ra se kell nagyítani, hogy jól látható legyen a lágyulás.
Topikk: 20 >>> 17, szerintem: sokkal élesebb, kontrasztosabb, kisebb, olcsóbb, gyakoribb. Egyedül a fókusz-sebességben lassabb (gyenge fénynél kifejezetten problémás), nálam a 17-es szinte csak ezért van, de szerintem kb. másfél éve volt legutóbb a vázon...
Dolphin: én is microSDt használok pár éve, eddig kb. tucatnyiból csak egynél volt olyan bajom, hogy amint telt a kártya, az első pár kép írása eléggé lelassult.
-
g_g_g
őstag
Ma elhoztam az OM-D E-M10 Mark II-t, leváltja az eddig kitűnően szolgált E-PL5-öt.
Szerintem jóban leszünk, bár az első benyomásom, hogy pilótavizsga kell a megfelelő beállításokhoz.
Azt hiszem a kiindulópont ez lesz, meg a kézikönyv átnyálazása.Ha bárkinek van praktikus tanácsa a használathoz, beállításához, szívesen veszem és köszönöm
-
Dolphin
tag
Nem értem miért lenne ilyen küzdelem, több mint 4 éve használok adaptereket talán egyetlen hibával, (értsd kb. 120-150 microSD) csak nem fényképezőgépben...
Ahogy néztem tempóra nemigazán van lassulás, belseje pedig ha jól sejtem egyezik az SD-vel.?szerk.: +1 RedArc
[ Szerkesztve ]
-
-
Dolphin
tag
Sziasztok!
Nem feltétlen ide illik, de.. SD kártya tartót aki használ, tudna 1-2 tippet adni? Néztem párszázforintosakat elmebajon, de nem igazán jöttek be. Kicsi, vékony, praktikus, és ha lehet, strapabíro legyen. -
Studi
veterán
Nope, szerencsére az exif segített kibogozni. Hideg okozhat anomáliákat, de a szinek azért nem szoktak kihűlni. Nagy minuszokban leginkább az akkukapacitás szokott problémás lenni, érdemes zsebben tartani tartalékokat, és a "lemerültek" is újra hadrafoghatóak szoktak lenni egy kis zsebbentartás után.
-
Lassú Víz
addikt
válasz Gravity1234 #80457 üzenetére
Hogy a túróba ne lenne? A szenzoron keletkező zaj állandó, leginkább a hőmérséklet befolyásolja. Minél melegebb van, annál nagyobb. Ehhez adódik hozzá a fény által létrehozott hasznos jel. Amikor az expót a rawból emeled, akkor a zajt is emeled vele, 1 FÉ esetén megduplázod ahhoz képest, mintha eleve helyesen exponáltál volna. Amennyiben bírja a kép dinamikája és a téma, akkor jobb túllőni a képet és utólag visszahúzni.
Ami a diffrakciót illeti, az elemi pixel méretétől, közérthetőbben a szenzor nagyságától és a felbontásától, valamint a rekesz nagyságától függ. Egy 16-os mFT szenzor esetén valahol f8 és f11 között már lágyul a kép. Nincs értelme jobban szűkíteni a rekeszt, rövidebb záridőt vagy ND szűrőt kell használni. Lehetne még ISO 25 meg 50 is opció, de olyan nincs a vázakban.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
topikk
senior tag
Én is így vagyok a 12-40 -el. Amíg nem próbáltam, csak teszteket olvastam, folyamatosan erre vágytam, már nézegettem az árakat az e-bayen. A héten nálam volt teddpróbára és hiába jó a kép, meg praktikus a zoom, nekem túl nagy (főleg túrákra viszem magammal a gépet). Jelenleg 17mm 1.8 és 45mm 1.8 van, érkezik (már 1.5 hónapja Spanyolországból a karácsdonyi zűrzavar miatt...) egy 9-18, és lesz egy 60mm macro a mintabolti akcióból.
-
Dolphin
tag
válasz Gravity1234 #80457 üzenetére
Nem felhúzni kell, hanem a záridőn lejjebb menni, és/vagy rekeszen tágabbra állítani ISO 200 mellett. Általában mindig felül exponálj kicsit, aztán azt húzd visszább, így kevésbé lesz zajos a képed.
Természetesen F7-en is ugyanolyan zajos lesz a képed, a rekesz nem befolyásolja a zajt Én élességre írtam az F/5.6-ot.. amellett, hogy ha más paramétert nem állítasz, sokkal világosabb is lesz a képed.[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
válasz Dolphin #80454 üzenetére
F7-en is ugyanilyen "zajos"
Alexpos lett igen, mert probalgattam direkt picit sotetebbre jobban kiemelni a narancs eget. (ha utolag LR-ben huzok az expon az baj? van kulonbseg akozott ha utolag erositem fel 1 FE-vel mintha eredetileg lottem volna 1 FE-vel magasabban?)Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
.mf
veterán
Végre! A m4/3 rendszer legfájóbb hiányát tömi végre-valahára be. A teszt alapján teljesen elfogadható a képminőség. Csak az árával ne szálljanak el... attól félek, hogy nem lesz olyan baráti, mint a Samyang ultra-szélesei, de remélem emészthető marad.
Ha még lehet kívánság-listát írni:
- 9 f2.8 vagy f4 TS, de legalább shift;
- 75 f2.8, ami kisebb, könnyebb, olcsóbb az f1.8-asnál, de szintén éles, kontrasztosB.vr, neked volt Pana 20-asod? A 12-40 rég motoszkál a fejemben, válthatná a 12-50-est időjárás-álló obiként; plusz vannak alkalmak, amikor a 9-18, 20, 45 hektikus cserélgetése helyett egy zoommal jobban tudnám a lépést tartani. Csak hát nagyobb méret, tömeg, rosszabb egyensúly... A 20-as a default nálam, két éve szinte hozzá van nőve a géphez: többet használom, mint az összes többit együttvéve. Hozzászoktam pöttöm méretéhez, tömegéhez, és pazar élességéhez. Egyszer-kétszer felcsavartam már a 12-40-est topiktalin, de nem adta, megbomlott vele az egyensúly. Lehet, hogy grippel jobb lenne, de az is plusz méret, tömeg, és macera elemcserekor. Valamint nem mellesleg extra beruházás is, miközben a széles oldalt a 9-18 vagy 12-32, a 20-as pedig a normált fedi.
A 12-50 mint időjárás-álló obi lecserélésére másik alternatíva a Pana 12-60 f3.5-5.6, amint lesznek kitből bontottak olcsón -- a 12-50-est az is csúnyán lekörözi.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz Gravity1234 #80453 üzenetére
Baromi alexpós, ez nem szokott segíteni a zajban.
-
Dolphin
tag
válasz Gravity1234 #80450 üzenetére
Most hirtelen ha ez 100%, akkor ettől tisztább sosem volt az E-M5 képe, de lehet tévedek. Ez az alap érzékenység zaja.
De ha E-M5-tel fotózol tájképet, és a kép alapján úgy tűnik, még fény is van... miért rekeszelsz le ennyire? m4/3-os objektivek f/5.6-on karcolnak a legjobban, efölé ha nincs speciális igényed, én sosem tekerném a diffrakció miatt, különben ilyen életlen lesz a képed, bármilyen obit is teszel fel. 1/20-hoz meg még állvány sem kell, kézből stabival nyugodtan meglőheted legközelebb, főleg ha f/5.6-nál még nyersz is pár FÉ-etszerk.: Ez egy E-M1, 12-40mm, f/5.6, 1/50 kézből, teljesen nyers.
[ Szerkesztve ]
-
80hun
addikt
válasz Gravity1234 #80450 üzenetére
Valamelyik fájlmegosztón nem tudnál egy raw-ot feltölteni.
Az f16-os rekesz kicsit sok. 12-40-em nincs de sztem f8-nál jobban kár rekeszelni. -
Dolphin
tag
Wow, hát ez sem mai
Visszaolvasva 1-2 hszt, ezt találtam. Szerintem érdemes megnézni az első 10-20-40 objektívet, f/2.8 feletti nemigazán van Na legutóbb erre próbáltam célozni, de nem akarom folytatni, pusztan érdekesség az igényekről. Jópárat már meg is valósítottak .. melyiket, mikor, és milyen kiépítésben. De még mindig van néhány, aminek személy szerint nagyon tudnék örülni
szerk.: vajon Oly és Panaék látták ezt a listát?[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz Gravity1234 #80447 üzenetére
Elso korben tolts fel egy 100% cropot ide, meg masold be az exifet. Ha allvanyon hasznalva nem volt kikapcsolva a szenzorstabi, akkor eloszor kapcsold ki, loj vele egy ujabb garnitura kepet es nezd meg, tovabbra is jelentkezik a hiba. Ha igen, na akkor tolts fel tesztkepet.
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Kernek egy kis segitseget.
OMD EM5 - 12-40 Pro a set up.Csinaltam tobb naplementes kepet is az elmult par hetben es 100%-ra nagyitva szamomra erthetetlen modon iszonyu zajosak.
Mindet allvanyrol, ISO 200 mellett csinaltam F7 es F22 kozott neha igy neha ugy varialgattam, probalgattam mas mas expokat.
A kep profil muted es a szoftveres zajszures is ki van kapcsolva a menuben.
Ha megmondjatok hova es hogyan rakok fel RAW-t is ha az segit.
Regen nem emlekszem hogy lettek volna ilyen problemaim.............Koszonom
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
b.vr
őstag
Igen, én is a 9-18 obim helyére szeretném. Az utóbbi 2 évben a 12-40 amúgy is eléggé limitálta mennyit használtam, viszont a tavalyi túráimon azért még így is nagyon hasznos volt, de idénre mindenképp szeretnék még szélesebb látószöget (mert persze elméletben is lehet tudni hogy uwa-nál minden mínusz mm sokat számít, de amikor először kaptam kölcsön egy pana 7-14-et, azért az világos volt hogy szeretnék egy ilyet. Plusz megyek majd olyan helyekre ahol szép éjszakai eges képekre is van lehetőség, így minden plusz fényerő is kellene, szóval a pana 7-14/4 helyett (amúgy az nem is vészes méretű) ez persze az oly 7-14/2.8 felé mozdított (az már nem kis méret), csak persze azért az jó drága... Mivel van Fuji vázam is, így a Fuji 10-24/4 is szóba jöhet (az olynál olcsóbb, az f4-et ellensúlyozza a nagyobb szenzor) De a titkos esélyesem amióta bejelentették, ez a 7.5/2. Azért ha pénz nem számítana az Olyt választanám (szuper darab), de hát eléggé számít...
Na még van pár hónapom gondolkozni."Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
MrISO
csendes tag
válasz Grga_Pitic #80439 üzenetére
A prototípussal szemben végül levehető napellenzőt kapott.
"It is also worth mentioning that you can use standard filters with a filter thread of 46mm (an earlier prototype shown on the Photokina used 49mm but 46mm will be the final diameter) and the lens hood is removable."
-
b.vr
őstag
Ezt az obi az én várólistámon is ott van, a mintaképek alapján számomra elégnek tűnik. Tavasszal megint tervezek nagyobb tájfotós túrát, oda a 9-18 helyett ez az egyik kinézett opcióm.
Az ár lesz még kérdés mert kerestem de most sem sikerült találnom.
(nyilván nem sokat jelent de mivel más nincs ezért megnéztem a b&h-nál mennyiért lövik be a többi objektívüket, 500 és 100 usd között szórodnak (egy olcsóbb van, a 60/2.8 makró, az csak 400) Sovány kiindulópont de tippre akkor nem lesz sem horror drága viszont nagyon olcsó sem (az persze nagyon nem mindegy hogy inkább 500 vagy inkább 1000 usd...)Viszont ezt a szokásosnak mondható "az ilyen pici, érdekes obikról kellene szólnia a rendszernek" dolog mellett azért lenne kár elmenni mert ha pl. most nulláról indulnék és nem lenne 12-40 akkor tájfotós túrázáshoz talán még ennél is ideálisabb felállásnak (mert akkor a 40-150 otthon is hagyható) tudnék elképzelni egy 12-100 + 7.5/2 kombót - azaz lámlám, egyszerre egy m43 mértékkel nagy és egyszerre egy kicsi objektív, szuper párost alkotva, ezért is fölöslegesek ezek a megmondások hogy ki szerint milyen objektívekről kellene szólnia a rendszernek. Szerencsére lehet is válogatni elég bőven
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz topikk #80435 üzenetére
Gondolom részben marketing kérdés, hogy mit írnak rá, másrészt így ki tudják zárni, hogy ha a user -10-ből betántorog a meleg szobába, és a lecsapódó pára valami kárt okoz, akkor abból garanciális kérdés legyen.
pollai: wow, végre tesztképek. Én csak az extrém széleken látok ilyet, egy képen, ahol a két alsó sarokban emberek vannak. Élességben úgy tűnik, hogy szépen veri a 9-18 f4-5.6-ot, flare-re nem érzékeny. Egyedül a bokeh-el van bajom főleg a folyóparton készült, közeli fűcsomóra fókuszált képen, mert eléggé zavaros. De egy extrém nagylátónak ezt azért meg lehet bocsátani.
Azon dilemmázom még, hogy vajon az integrált napellenzőn belüli perem elég széles-e ahhoz, hogy egy step-up ringgel az 52mm-es szűrő becsavarható legyen. Lehettek volna annyira jó fejek, hogy az Oly 9-18-al azonos szűrőméretet csinálnak, csak 3mm a különbség... -
|AP|
veterán
A széleken már van egy kis homály/kóma, de egy ilyen pici, ekkorát látó obinál szerintem ez bőven belefér.
Továbbra is számomra az utóbbi időszak legérdekesebb cucca m43 vonalon. Az ilyen pici, érdekes obikról kellene szólnia a rendszernek (szerintem)Watchdives WD7922 (37mm VH31) eladó
-
.mf
veterán
válasz topikk #80433 üzenetére
Ne floodolj, ott a szerkesztés gomb...
Lehet azt is csinálni, hogy a gépet egy zárható műanyag zacskóba teszed még a kinti hidegben -- amikor beviszed, akkor a nedvesség a zacskóra csapódik ki, nem a gépre.
-
topikk
senior tag
válasz Grga_Pitic #80430 üzenetére
Én használtam az E-M10 II-t mostanában -10 alatt is, úgy is hogy hátizsákban volt kb egy órát és utána vettem elő. Az akku a szűk kerszetmetszet, lehet az a megoldás, hogy csak az akkut kivenni, meleg helyen vinni (zsebben) és amikor használod a gépet akkor beletenni. A spec szerint 0 fok, de ezek szerint ez túl óvatos?
Operating Temperature Range
0 ~ +40℃ (operation) / -20 ~ +60℃ (storage) -
.mf
veterán
"0-40 fok működési tartomány"
Az EM5-tel, ami még nem volt "freezeproof", jártam már a sarkkörön, semmi baja nem volt.
Mazsi és sokan mások is csillagfotóztak télen, hogy a hideg hűtse a szenzort, és így alacsonyabb legyen a képzaj hosszú expo alatt. Sőt, direkt csillagfotózásra Peltier-elemekkel hűtött szenzorok is vannak. Az akku kivételével nem hinném, hogy a hideg ártana neki, főleg csak egy ilyen enyhe -8/-10.
Én is arra gyanakszom, amit Studi írt, hogy a WB lett elállítva.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Grga_Pitic
aktív tag
-
t.imi
addikt
válasz Tikakukac #80428 üzenetére
Jók ezek a mikró biszbaszokkal telenyomott gépek. Néha belenyúlok, de az a sok M2-es csavar meg egyebek...brrrr
Például én. Én sem szeretem Sokszor voltam az évek alatt hidegben lődözni, eddig nem volt gond egyik vázzal sem. Jó hogy a végén adta meg magát, így még nem volt zavaró.
-
Tikakukac
titán
Notinál szoktunk ilyen időszakban tapasztalni komolyabb mocorgást, ott is vannak kihűlt autós bekapcsok és egyebek, aztán ventik-vinyók-kijelzők nem kedvelik, páráztatva lapok sem.
Szerintem csak szimplán valami nem szereti a hideget, ne kérdezd, fénygépet ha nyúznak sem javítanék, kis kompaktomat csináltam egyszer és elég is volt, maradok a szakmánál
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
t.imi
addikt
Tikakukac Jár a két pont. 0-40 fok működési tartomány....
voriae nem lett elnyomva, hazaérve két Kalmopyrin + bögre tea után minden a helyén volt. Máskor kabáton belül hordom.
-
silmatauki
őstag
Deal alert: Pana GX1-hez (plusz persze LX7-hez) stb. a DMW-LVF2E még akciós 2 órán keresztül (150 eur) az amazon.de-n!
-
Lassú Víz
addikt
válasz Mercutio_ #80421 üzenetére
Inkább Pana. Legalábbis az E-M1 esetében az a valószínűbb. Bár szerintem algoritmus kérdése, hogy mi kerül bele a raw fájlba. Minél inkább a felső tartományban muzsikálnak, annál jobb a jel/zaj viszony. Viszont annál kevésbé van tartalék a kiégett részeknél.
-
Lassú Víz
addikt
válasz madgie #80418 üzenetére
Így van. Ha azok a görbék itt meg tudnák oldani a helyzetet, akkor kellett volna egy kép olyan beállítással is. Véleményem szerint rettenet, hogy az LR shadow/highlight képességéhez képest mit csinál az Oly jpg motorja, ha erősebben eltekerjük az említett árnyék/csúcsfény beállításokat.
Egy ilyen képnél nem nagyon van más esély mint exposorozat, azután a végén összerakni. Különböző szenzorokban másutt van a tartalék. Tapasztalatom szerint az Olynál inkább a bebukott részek húzhatók vissza, nem a kiégettek. Tehát inkább csúcsfényre kell mérni, azután lehet bűvészkedni rawból, persze jönni fog vele a zaj is.
-
Mercutio_
félisten
válasz Mercutio_ #80417 üzenetére
szektornak = szenzornak
madgie: Ja, azt is akartam jelezni, hogy egy olyan ejszakai kepen más rendszernél is kiégne a fényes rész, vagy ha nem, akkor tök sötét lenne a többi terület. Azt, hogy egy váz inkább fölé vagy alá (pl. régebbi Pentaxok) exponál egy nappali képen életszerűbb lett volna bemutatni, csak már álmos voltam.
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
válasz zümzümm #80415 üzenetére
"Illetve az éjszakai fotok fénylő részeinek kiégése,"
Khm, érdemes lenne néhány alap dologgal tisztában lenni. Mint minden szektornak ennek is van egy dinamika átfogása, ez a legsötétebb és a legvilágosabb pontok közti azon tartomány amit még meg lehet különböztetni. Ami ebből "kilóg" az mind fekete/fehér lesz.Ami MLaca cikkében van az a jpg motor adottsága amivel a tulaj számol és egy ilyen szituban fixen beállítható értékkel ezt korrigálja. Azt azonban tudni kell, hogy ha a csúcsfényekhez igatitod a képet, akkor a fényes rész nem ég ki, de minden más sötétebb lesz. Azt a fotósnak kell eldönteni, hogy számára fontos-e ,hogy az adott terület ne égjen ki, vagy ez pont lényegtelen és a kép többi részének minél több részlete a fontos(abb)
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
80hun
addikt
válasz zümzümm #80415 üzenetére
Az AF példa elég rossz mert egy adapterezett obi van rajta. Inkább valami ilyesmi a kitobival
Jpegnél írja ezt a hibát amit én nem tapasztaltam mert raw-ba fotózok[ Szerkesztve ]
-
zümzümm
senior tag
Nincs még meg a teljes keret A váz már meglenne, meg talán egy fél-objektív
És az AF gyorsaság pontosság is az M10II mellett szól?
Mennyire életszerű olyan témára fókuszálni ami nem kontrasztos? A nem-kontrasztos témával mindegyik milc küzködik? Példa
Illetve az éjszakai fotok fénylő részeinek kiégése, mint ahogy pl itt? Ez általános M10II jelenség, vagy user hiba, vagy 50-50 hogy előfordul? -
qpakcovboy
őstag
Igen sok dolog szól mellette, de emiatt nem fogok elbukni 50-60 ropit. Megvárom az MK3-at, ha lesz ilyen.
-
Mercutio_
félisten
válasz qpakcovboy #80411 üzenetére
Az mk2 mellett szól még az e-shutter is.
-
qpakcovboy
őstag
Csábító az akció, de 90-nél többért nem tudom eladni az MK1-et (markolattal). Az mkii mellé pedig vennem kellene még markolatot is.
Ez 50-60 forint különbséget jelent, de képminőségben ennyit nem hoz.Inkább veszek egy 14-150-et, vagy egy 75-300-at.
-
Monya78
veterán
válasz qpakcovboy #80402 üzenetére
1 évvel ezelőtt voltam ebben a dilemmában, szerintem megéri, ( főleg ha makrózol is focus braketing látványos)
volt két régi hozzászólásom: #72723 , #73721 hátha segít.
-
topikk
senior tag
Így van
-
qpakcovboy
őstag
válasz Grga_Pitic #80407 üzenetére
Nekem van most egy egy éves mki, amit lecserélnék rá. Bár nem nagyon akartam most erre költeni, de ennyit megérne.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz qpakcovboy #80405 üzenetére
Igen, meg kell igényelni, és átutalják. Nekem eddig két héten belül.
A végén 130-ba fog kerülni, csak 31 ezer forintot egy rövid időre mellőzni kell.
Hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak, nekem anno megért ennyi többletet az MkII, amikor vettem, és mind a kettő kapható volt.asdf_: azt láttam, hogy a mintaboltban nincs, ezek szerint már sehol sem forgalmazzák? Nem tudtam. Ha használthoz hasonlítunk újat, akkor azért nem csak a feature listát kell figyelembe venni az árban.
-
MrChris
nagyúr
-
qpakcovboy
őstag
válasz Grga_Pitic #80403 üzenetére
A visszatérítés azt jelenti, hogy visszautalják a 31 000 Ft-ot ha jól tudom. Vagyis 161-31=130 000 Ft.
Vagyis nem levásárolni kell az összeget, hanem visszaadja az oly
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz Grga_Pitic #80403 üzenetére
Az MKI mar kifutott, az mar csak hasznaltpiacosan jatszik. Ma meg mindenkepp az ujabb eri meg, jovo heten mar kb. duplaja lesz az ujabb verzio a hasznaltas MK I-nek, az mar annyira nem biztos. En az MK I EVF-evel nem voltam kibekulve, nekem az tul pixeldzsungel volt.
[ Szerkesztve ]
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz qpakcovboy #80402 üzenetére
Mármint úgy érted, hogy ennyivel olcsóbban megéri-e inkább az újabbat venni?
Ugyanis ha ma (ma jár le az akció!) megrendeled az E-M10II-t a mintaboltban, akkor kapsz rá 15% kedvezményt, és még 31 ezer Ft visszatérítés is van (01.15-ig kell vásárolni hozzá).
Az mkI-re semmilyen akció/kedvezmény nincs most tudtommal.[ Szerkesztve ]
-
qpakcovboy
őstag
Szerintetek megér 30-40 ezer forint különbséget az E-m10 MkII az első verzióhoz képest. Jobb a stabija és az EVF, ami számomra lényeges különbség.
Előre is köszi! -
80hun
addikt
válasz zümzümm #80394 üzenetére
Én is csak azt tudom mondani hogy ha fotó akkor oly ha videó akkor pana.
Annyit hozzátennék az oly javára hogy jobb az EVF. alapból és sötétben is.
Az érintőkijelzőn az AF-targetpad volt számomra hasznos csak egyébként én nem szeretem az érintőképernyőt, de ez egyéni vélemény.
Őnmgába sztem az E-M10II-nek jobb a stabija , szebben is dolgozik. A pana csak a dual is-el hozza be sztem.
Nekem volt hozzá ECG-3 grip ami jobb fogást biztosít ha kell.
Egyvalamit még hiányolok a GX80-ból hogy a stabit nem tudom úgy beállítani mint az olyban hogy félig lenyomott expogombnál induljon, legalábbis nem találtam meg a menüpontot ahol be lehetne így állítani. Így folyton megy.Az AF számomra forma forma.
Még talán annyi az oly javára hogy mintaboltban vásárolva 3év garancia van rájuk.
Egyébként jó kis gép mindkettő
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Windows 11
- Digitális Állampolgárság Program
- Home server / házi szerver építése
- Az USA pénzügyminisztériumától loptak fájlokat a hackerek
- Vigneau interaktív lokálblogja
- BMW topik
- További aktív témák...