- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon
üzenetére
Nekem az az érzésem mintha az alábbi két rossz közül mindenki kiválaszthatja a számára jobbat:
1. Mechanikus zár shutter shock hatással, kész képet tekintve tehát függőleges bemozdulással
2. Elektronikus zár rolling shutter hatással, kész képet tekintve mozgás irányú soronkénti eltolódással, alaki torzulással -
mikrofon
veterán
válasz
topikk
üzenetére
A kulcs abban van, hogy egy sort egyszerre olvas ki képfeldolgozó algoritmus a szenzorból.
Tehát az adott sorban valóban a beállított 1/1000s lesz. De az első és utolsó sorban levő információ keletkezésének ideje között 1/10s különbség lesz. Tehát az első és utolsó sor 1/10s idővel később készül, ill a köztes sorok pedig az 1/10s között egyenlő aránnyal elosztva.
Mintha egy panoráma felvételt készítenél 1/1000s-es záridővel, fentről lefelé, ami annyi képből áll mint, ahány sor-ba van leosztva az érzékelőd és a teljes panorámakép 1/10s alatt készül, majd az így felvett egy sornyi képrészletet, egymás alá rakja a feldolgozóalgoritmus és kész is a kép. -
topikk
senior tag
A rolling shutter-t értem, de ha a kezem remeg az is ugyanaz a hatás?
Azaz pl. e-shutter üzemmódban nincs értelme ISO-t növelni bemozdulás megakadályozására (mondjuk telénél) mert 1/20 s alá nem tudom vinni a tényleges hatást.
Mégis úgy tűnik, hogy több az éles képem alacsony záridővel (mind e-shutter). Nem értem.

-
topikk
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem e-shutter-rel kapcsolatosan. Tegyük fel, hogy a szenzor kiolvasási sebessége 1/20 s. Ha a "záridőt" mondjuk 1/1000 s-ra állítom, akkor minden egyes pixel-t ennek megfelelő ideig fog exponálni és 1/20 s alatt végigmegy az öszes pixelen. Jól gondolom? Ha igen, akkor bemozdulás szempontjából az 1/20s az irányadó, hiába 1/1000 a záridő? Pl. az 1/50 s időpillanatban bemozdul a szenzor; akkor még nem olvasta ki az összes pixelt, a hátralevőket már bemozdulétan exponálja?
-
mikrofon
veterán
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Részben jogos és részben igaz. Bocs a pontatlanságért, és hogy más dolgot is idekevertem... Nem akartam hosszasan kifejteni az ok-okozati viszonyokat, és hogy mit szabad, mi a még megengedett, és mi a jogsértő.
Minden esetre a lényeg, ha valaki EU-n belül valamit vásárol mint külföldi állampolgár és azt más országba szállítja, akár maga, akár futárral, vagy kiszállítással kéri, tehát ha más országban használja, akkor nem kell ÁFA különbözetet fizetnie. Ez tény és ezzel semmilyen adóelkerülést nem hajt végre.
-
mikrofon
veterán
-
Grga_Pitic
aktív tag
Jó lett, bejövős.

rob01: bizony, ki kell fizetni, de az Amazonon is érdekesen működik, mert bár általában nő az ár a kosárba rakáshoz képest, mielőtt fizetsz, de nem mindig igaz, ráadásul nekem helyenként nem a két áfa közötti különbség jött ki. De például rendeltem már kávét is tőlük, az meg sokkal jobban drágult a kosárba rakás után, mint az áfa különbözet, szóval lehet jövedéki adó is játszik. Érdemes elmenni a fizetés előttig,
hogy meglásd a "magyar" árat.mikrofon: a vám az nem adó, a vámunió nem adóunió. Az adók nem egységesek az unión belül, esetleg korlátok - áfa legmagasabb kulcsa 25% lehet, de mint a magyar példán látjuk, lehet kérni és kapni felmentést rá. A szlovák példa nem jó, hiszen online rendelés esetén is, ha szlovák címre szállíttatsz, majd utána te magad áthozod Magyarországra, a szlovák áfát fogod fizetni. De ezt legfinomabb kifejezéssel is adóelkerülésnek nevezhető, mint az autós példád, nem pedig jogszabálykövetésnek.
-
mikrofon
veterán
én rendszeresen rendelek EU-n belülről és nincs ilyen, nem találkoztam ilyennel. Vámunió azt jelenti, hogy EU-n belül egyszer kell adót fizetni, mindegy, hogy hol. Ezért van olyan sok SK-ban bejegyzett magyar vállalkozás és olyan sok SK rendszámú autó is... Az Amazont nem ismerem, így lehet neki saját szabályai vannak.... Vagy az is lehet, hogy ez egy teljesen friss módosítás!
A hitelkártyás dologgal szokott olyan lenni azt hiszem az MM-ben, hogy 0%THM és 10% kedvezmény....
-
mikrofon
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Nekem gx8-am van. Nagyon szeretem.Én az Oly EM-1hez tudom hasonlítani, mert az volt előtte. Ezt jobban szeretem....
Először én is Pana G80-at akartam, de szembejött egy "használt" és így GX8-at vettem. Nagyon örülök is neki. Az egy nagy előnye a g80-nal szemben, hogy már van használt piacon és igen jó áron. pl. index mikro 4/3 adok-veszek topikban 180e körül kínáltak több szép és garis gx8-at (GH5-re váltás miatt)- Valóban jobb a vázstabi a G80-ban ill. néhány obival tudja a DUAL IS 2-t. Azonban ha nem ilyen obid van, hanem olyan amivel "csak a sima" dual IS-t tudja, akkor pontosan ugyan olyan a stabi mindkét vázban!!! Gx8-nak is elég jó már a stabija!
- 4K-nál valóban nincs szenzorstabi. Nem tudom G80-ban van-e vagy nincs, és milyen hatékonyságú....
De ugye ebben a gx8-ban tudatosan butított a video a GH5 miatt.... Otthoni felhasználásra, családtagok részére szerintem a 4K amúgy is macera a szerkesztés és megjelenítés miatt. Azért igen jó gép kell ekkora felbontás szerkesztéséhez.
- FHD_50p / FHD_50i tökéletesen elég, és nagyon jól használható videózásra is a váz
- Nagyon jó a fogása. Az, hogy a markolat objektív felőli része nem lekerekített nagyon jó mert "beleakadnak" az ujjaid, így nagyon jó vele kézben fogva sétálni... Egyszerűen nem kell tartani, mert olyan mintha lógna az újaidon. Volt lehetőségem a méretes Oly 40-150Pro obival együtt használni kb. egy hétig. Még azzal is nagyon jó volt a fogása, jobb mint az E-M1-gyel mert nagyobb és jobb formájú a markolat. Jah és ezzel az obival nagyon jól kompenzálta a "csak" négytengelyes váz stabi.
- 20MP igen jól jön, amikor utólag magad vágod meg a fotót
-A keresője az zseniális. Tavaly mikor először fogtam ilyet a kezembe próbálkozásra el sem tudtam képzelni ki tudja a baloldali keresőt használni.... Mióta megszoktam nagyon élvezem, főleg, hogy fel is lehet hajtani. Alacsonyabb magasságú fotózásnál, pl gyerekek makró igen kényelmes. Még állványra helyezve is nagyon jó kis segítség
- "magasabb" ISO-n is jó képeket készít, sokkal jobb mint az EM-1
- az itt általános állításokkal szemben nagyon jó a jpg-je, színét is be lehet jól állítani csak az egyik (neked legjobban tetsző) gyári színmódot kell kicsit átparaméterezni és onnantól minden jpg jó lesz. Persze RAW-ban fotózás és szerkesztgetés alap, de ha valakinek nincs ideje, vagy pl a családban valakinek gyorsan odaakarja adni a képeket nagyon jó. Bár gondolom ez már a G80-ban is így van
- shutter shock: nem vitatom a létezését. Bár vannak olyan tesztek, ahol direkt próbálták és nem nagyon sikerült elöcsalogatni. A legtöbb helyen Panasonic 14-140 mm utazózoomjával együtt jelezték. Pl.: MLaca is ITT. Amúgy biztos létezik, mert a Pana kiadott egy firmware frissítést, amiben van egy autó opció az elektromos-zárhoz. Ez pedig pont a kritikusnak ítélt záridő tartományban kapcsol e-zárra, minden másban marad a mechanikus, mert pl. e-zárral nincs vakuelsütés. Tehát biztos más és jobb zár van a G80-ban. De ezzel így együtt lehet élni...Jah és véletlenül a kollégám is egy gx8-at nyüstöl és ő is elégedett vele.... Mondjuk ő inkább a zoomokkal én meg a fixekkel.....
-
rob01
tag
Még egy kérdésem lenne. Hobbi fotózáshoz, főleg táj, család és utcai fotózáshoz gx8 vagy g80 a jobb vétel? Számomra fontos a por es cseppálló váz és a vázba épített stabilizátor.
-
rob01
tag
Sziasztok! G80 szeretnék venni, és érdeklődnék, hogy a Panasonic nyáron szokott-e pénzvisszafizetési akciót tartani vázra vagy objektívre?
-
bendefeco
tag
Szevasztok

Van egy Pana GX80 és van ez a V-log gammagörbe, ezt hogyan tudom aktiválni az adott készüléken, egyáltalán lehet-e, olvastam, hogy ez valami szoftverfrissítésbe ágyazott program.
Várom az ötleteket

Köszi, -
MrChris
nagyúr
A stabi klf hullámzás jelleget tud csinálni, ahogy a mozgás után megy, majd megáll, majd utána megy...
Másik a vibrálás, annak nincs köze a stabihoz. Ha el akarod kerülni akkor 50p, vagy 50i és kevésbé látszik. A filmeknél erre nagyon ügyelnek, hogy olyan jellegű kameramozgás és mozgási sebesség ne legyen amikor zavaróan vibrál. Ezen kívül még motion effektezik is, akár külön véve a témát a háttértől.
Próbáld ki egy videószerkesztőben egy panoráma fotóval mekkora sebességgel lehet végigpásztázni anélkül hogy vibrálni ne kezdjen.
A panoráma svenkelés a legérzékenyebb erre, hisz még téma sincs ami elvonja a figyelmet. Amúgy nálam is állandó probléma, de egy ideje figyelek rá és statikusabban mozgatom a kamerát, most mondhatnám mint a filmekben
-
Migee
tag
Nagyon úgy nézem, hogy a kis képkockaszám okozza a szaggatást. Eddig Full HD-ban mindig 50 fps-el csináltam a videokat. Most meg itt ugye csak a fele van 4K-ban.Persze Tru-Motionnal már más a helyzet, ahol ugye köztes képkockákat számol.
Vagy Full HD 50 FPS, vagy 4k 25P Tru-Motionnal ?! -
Migee
tag
Sziasztok.
G80 4K 25p.Probálta valaki? Nálam panning-nál , mikor oldalra mozgatom a kamerát, eléggé szaggat, judderezik.Tv-re van kirakva.Az fps-hz kérdés jól van beállítva.Ami érdekes, hogy a 24p-s filmek kevésbé csinálják ezt.Pedig ott is kevés a képkocka. -
Balinov
titán
Sracok, EM5MK1-hez letezik USB-s tolto vagy ami megjobb lenne, dummy akksi, amit usb-n pl egy powerbankra tudnek rakotni?

-
Studi
veterán
-
mikrofon
veterán
válasz
un2112
üzenetére
Hát igen nem annyira fenyérős Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4.0 mint az Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8.
Mondjuk ebből a sorból (12mm: f/2.8; 18mm: f/3.2; 25mm: f/3.5; 40mm: f/3.9; 50mm: f/3.9; 60mm: f/4) én azt hittem, hogy elmegy 18mm-ig a 2.8....
Viszont van még 20mm és Dual IS2 stabi...
Kinek mi a cél. Fényerősnek meg ott a pana 20/25mm-es sora, vagy a 15mm-es fix obija... Mondjuk egyikben sincs stabi....Itt egy összehasonlítás pont a két obiról. Ráadásul pont egy G80, vagyis G85 vázon van.. Ha volt már akkor bocsi...
Mondjuk szerintem a 12-35/2.8 az úgy lehet az igazi, ha megvan mellette a 35-100/2.8, mert a 35mm kevés lehet... Feltéve ha valakinek a zoom vonal áll kézre.... Nekem annak idején 40-mm is kevés volt, ezért gyakran cseréltem a 12-40/2.8 és 40-150/2.8 között. Persze az is lehet, hogy ez azért volt, mert ez a zoom-osdi nem jött be.....
-
-
mikrofon
veterán
válasz
un2112
üzenetére
Ez alapján a dual is 2 valóban nem megy de a dual is igen.
Nekem mondjuk pont gx8-am van azon amúgy is max. A sima dual IS megy viszont az sokkal jobb mint a váz stabi, pedig már ebben a 4tengelyes vázstabi van az 5.tengely pedig az obi stabijából jön...
Pont emiatt én biztos nem vennék oly 12-40-et hanem a pana 12-35/2.8-at vagy a pana-leica 12-60/2.8-4 -et ha a pro szintben gondolkodnék.... Mindegyik kb ugyanolyan áron megy. -
Studi
veterán
válasz
un2112
üzenetére
Igen, arra való szerintem.
Anno a G6 markolatát nagyon szerettem, szerintem maga a markolat még az E-M1-nél is jobb volt. Az ergonómia inkább a gombok elhelyezésén, és konfigurálhatóságán bukott el. Nem tudom, hogy G7-G80 vonalon ez milyen irányba változott, azokat nem vizsgáltam ilyen szemmel. A GX80 jó darab lett, csak más, inkább fixekkel frankó. 
-
Studi
veterán
válasz
un2112
üzenetére
Az az alapvető probléma, hogy a nagyobb hossz, nagyobb frontlencse miatt a súlypont kerül sokkal messzebb a váztól. És ez a markolat nélküli vázakon, mint a GX széria, már kényelmetlen lehet. Nekem ugyan GX7-em volt, most E-M5mII-m van és E-M1-em van, a 12-40-et inkább az utóbbira teszem.
-
un2112
tag
A II-es istentelen drága, de azt olvastam, hogy amúgy annyira frankó a G80 stabija, hogy önmagában is fog 5 fé-t Oly obikon. Amúgy meg volt olyan Pana nyilatkozat, hogy a régebbi obik is megkapják firmware frissítésben a dual IS 2-t. Aztán, ha jól tudom, ez eddig úgy kettőnél valósult meg, szóval...
Viszont voltam ma a Digitcamben, rápróbálni GX80 vázra az Olyt (G80 még nincs), és hát számottevőnek éreztem a különbséget a 12-35-höz mérten. Lehet, hogy csak vmi 70 gramm, és egy centi bármely irányban, mégis. Így is sok szólna az Oly mellett, de alszok még rá párat. -
un2112
tag
Bocs, ha volt már.
Szerintetek Oly 12-40mm obinak Pana vázon (GX80, G80) van bármi hátránya a Pana 12-35-tel szemben? -
topikk
senior tag
-
MrChris
nagyúr
Kb 12 éve használom az Olympus viewert
5 éve a Lightroomot.
Az Olympus Viewer, Lightroom nem csak szerkesztő, hanem ezekkel lehet az .orf fájlokat jpg-be konvertálni. Annak nézz utána, hogy mi az a raw! Ha tisztázódik akkor megérted hogy miért jelenik meg másképp a különböző programokban és hogy az egyikkel készített jpg miért lesz nagyjából azonos minden programban, de a két konverter más jpg-t készít. Mint korábban írtam, van hogy az orf fájlba tett jpg előnézeti képet látod, máskor meg már egy feldolgozottat. -
henny
csendes tag
válasz
MrChris
üzenetére
Nah végre sikerült.
Szóval, mint megtudtam az Olympus Viewer nem egy szimpla nézegető/szerkesztő progi, ezzel az Oly saját orf fájljai között is lehet nézelődni. Nézd csak.
Itt pedig megmutogatom, hogy mire is gondoltam.
Az 1. progi a Oly Viewer, a 2. az Adobe Bridge és az utolsó a Lightroom.
Az oly programjában nem tudom, nekem kicsit olyan mintha túl élesítené a képet és kicsit még olyan festményszerű is lenne, mintha egy gyengébb telefon fényképezőjével készítettem volna.
Az Bridge-ben meg mintha nem lenne éles terület a képeken.
A Lightroomban ott minden rendben van.
Nem tudom, lehet csak én látom így... -
MrChris
nagyúr
válasz
üzenetére
Most már odaírtam. Igazából csak az ittenieknek szól, nem listázott.
Sajnos minden rózsaszín, mi is és a kamera is már nehezen bírja
Ráadásul most kezd kedvenc színt váltani
Ehhez a kamera tartáshoz is kell kicsit gyakorolni, még az U grippen gondolkodom, csak kisebb méretben. Végén ilyet is csinálni kell. Ezzel az obival a kabátzsebembe be tudom rakni, ezért nagy áldozat lenne bármilyen kiegészítő. -
-
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Értelmesen leírtam Neki, de ha még egyszer elolvasod, megérted Te is:
"Csak akkor korrektebb az összevetés, ha beszámolsz a körülményekről is. Mert nagyon nem mindegy, hogy az egyik gépen egy feladapterezett Canon bajonettes objektív van és automatán működik a fókusz, a másikon meg natív objektív és Te indítod a fókuszálást a középső fókuszponttal."
-
törölt tag
válasz
MrChris
üzenetére
Csak akkor korrektebb az összevetés, ha beszámolsz a körülményekről is. Mert nagyon nem mindegy, hogy az egyik gépen egy feladapterezett Canon bajonettes objektív van és automatán működik a fókusz, a másikon meg natív objektív és Te indítod a fókuszálást a középső fókuszponttal. Én mindkét gépnél tudom, mi a helyzet, de a legtöbb embert félrevezeted vele.
A gyerek görkorizása nagyon aranyos, kislányos még a kori színe is.
A szoftveres stabilizálás után nagyon jó lett az eredmény! A másik videód (a zongorás) is nagyon jó lett, én ugyan fakezű vagyok, de jó érzés nézni. Szép a munkád, remélem, örömöd leled benne. -
MrChris
nagyúr
válasz
üzenetére
Ebben gyengébb a Pana. Középső fókusz és én indítom, caf miatt még pulzál is. 50p-ben gyorsabb, 4k-ban lassabb, működése miatt ~10-ed annyiszor mér mint fotónál.
Annyi a vigasz, hogy a tesztekben kihegyezett helyzetek vannak, amik ritkán fordulnak elő. Persze mikor a gyermekem odaszalad hozzám a Pana nem fogja lekövetni, akit ez bosszant mást kell vegyen. Engem nem, mert számomra nincs jelentősége. Most pl görkorizik hol közelebb, hol távolabb van 2-10m között, eddig nem tűnt fel fókusz probléma, ehhez segítségként járul a nagy mélységélesség is. Az AF nekem töredék problémát jelentett a stabilizálással szemben. Nélküle alig lehet mozgatni a kicsi-könnyű kamerát, nincs tehetetlensége, minden kézremegést közvetít, sétálni még kevésbé tanácsos. Kis telével is hajlamos zselézni. Most pl ezt a részletet sikerült vele, kézből kitobival. Nem flycam, de IS nélkül egy katyvasz lenne. Ha erre még ráteszek egy szoftstabit szinte steadicam.Szerk.: Meg is csináltam
Nemsoká elérhető. -
MrChris
nagyúr
válasz
üzenetére
Tény, hogy gyorsabb a Sony és szembe futásnál (bár ezt nem szoktam próbálni) előnyösebb. Valszeg megcsalnak az emlékeid. Fotó esetén a közel és távolba lövéskor az AF piszok gyors, videónál lassul be. De nem olyan vészes, hirtelen ide-odára kevésbé alkalmas, ettől még erős túlzás a nagyon gyenge. Gyorsan lőttem én is egyet, bár telére csak a 45-ös fixem van. Mellé tettem amit te videóztál. [link] Mindenki eldöntheti mennyire lassú.
shouryuken: GX80: PAL modell 30 perces limittel(bár elvileg létezhet limit nélküli), GX85: NTSC modell limit nélküli.
-
törölt tag
válasz
shouryuken
üzenetére
Videós autofókuszban sajnos nagyon gyenge a Pana, kb. ilyen teljesítményre számíts. Szintén hátránya a Panának, hogy a Lightroom nem tartalmazza a színeit. Képminőségben viszont már nem mondanám az Olyt jobbnak.
-
toyone
őstag
válasz
shouryuken
üzenetére
Más néven van forgalomban ugyan az. Régiótól függ hogy 80/85.
Én a G80/85-el szemezek egy ideje. Nagyon tetszik. -
shouryuken
senior tag
Vajon em10 mark2-t megéri lecserélni, most, hogy már van 5 tengelyes stabi panáéknál is?
Alkolomadtán videóra is használom a gépet és jól jönne a 4k, meg a panás minőség, de azért még mindig a fotózási paraméterek a legfontosabbak.Mit gondoltok?
-jpg minőség nem érdekel, raw-ban lövök
-shutter shock van -e?
-auto iso van -é manualban?Amúgy kicsit meg vagyok zavarodva gx80/85 téren. Ez ugyanaz a modell, csak más névvel usában és európában?
Köszi! -
hito
nagyúr
válasz
shouryuken
üzenetére
FZ2000.
MrChris: ezek szerint mesterséges fénynél lökjem ár MS-be?
-
MrChris
nagyúr
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Van olyan helyzet, amikor nem ajánlott e-shuttert használni? Sajnos minden körülmények között jóval élesebb képet eredményez az e-shutter, úgyhogy fixen beállnék arra, ha a max. 1s záridőn kívül nincs hátránya.
-
mikrofon
veterán
válasz
Muerte68
üzenetére
Ez a kis felkiáltójeles dolgot én is mondjuk csak véletlenül vettem észre és mikor először használtam meglepődtem a különbségen...
DxO-nál még az is "probléma" hogy bizonyos módosításokat min. 75%-os nagyítás mellet jeleníti meg. Mondjuk erre figyelmeztet egy áthúzott szem piktogram a beállítás megnevezése mellett....
Tehát minden program máshogy jeleníti meg...
Pl. én most vettem észre, hogy a Google féle Picasa-val feltelepülő képnéző program egy normál jpg esetén is rosszabbul jeleníti meg mint bármelyik másik program. Először az tűnt fel, hogy mintha az obi valamiért nem lenne elég éles. Aztán rájöttem, hogy minden más programmal tökéletes, vagyis másmilyen m int ezzel..... Ezt most vettem észre mikor a 12-60-as obit próbálgattam..... Nem obi függő, mert akkor kezdtem gyanakodni, mikor a Pana 25/1.4-es obi képei is másmilyenek voltak mint megszoktam.... Mondjuk én eddig azt hittem, hogy a jpg-megjelenítés az minden programmal ugyan olyan.... Hát nem.... -
Muerte68
addikt
Szerintem igen-ott ha villog a felkiáltójel a sarokban rá kell koppintani hogy betöltse a teljes képet-de amúgy is sokszor várni kell a feldolgozásnál is,főleg ha már több kép is van igencsak hajlamos belassulni

Mondjuk nekem csak 4 magom van
-
80hun
addikt
Lassú a géped az oly viewer-hez

Van némi bug a szoftverben, ha 100%-ban nagyítasz szemcsés lesz és van amikor töbször kell ránagyítani hogy beadja a normális képet. Még 8 magos asztali gépen is van amikor előjön ez a probléma vagy 5-6 másodpercet kell rá várni.
Persze ha erre gondolsz a leírtakban.

-
MrChris
nagyúr
Ennél összetettebb a dolog, tisztázni kéne mit mivel akarsz megnézni. Az orf egy feldolgozatlan raw formátum 12-14 bites, amit a képnézőnek/szerkesztőnek a saját szája íze szerint át kell alakítania 8 bites képpé amit már meg tud jeleníteni a rendszered. Ha erre előnézet esetében nincs szükség akkor a raw fájlban tárolt, álatlában gyenge mimőségű jpg képet látod, a képnézegetők eleve ezt jelenítik meg mert a rawwal nem is tudnak mit kezdeni. A raw előnézeti képe nem mindig egyezik meg a bélyeg képpel.
-
henny
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan gondom lenne, hogy tegnap válogattam össze egy SD kártyára régi képeket és ehhez a használtam az oly saját képnézegető programját és azt vettem észre, hogy nagyon furcsán dolgozza fel a képeket, mert mikor megnyitom nagyba a képet (.orf) akkor miután megjelenítette életlenné válik - gondolom a feldolgozás erejéig - aztán megjelenik a kép rendesen, de mintha nem lenne vmi oké az eredmény, mert kicsit olyan festményszerű hatása is lesz a képnek és meg mintha túl is lenne élesítve és megnéztem Lightroomal is, nincs semmi baja annak a képnek, de egyáltalán nem úgy néz ki ahogy ott a programban megjelenik, még megnéztem Bridge-ben is, de ott meg iszonyat életlen volt az egész kép... én ezt nem értem. A képnézegetőkkel van a baj ?
-
jjeahh
nagyúr
Hi! Valakinek olcsó ebayes, JJC meg társai madzagos kioldókkal Pana géppel párosítva (g3, gh2, g6) van tapasztalata? Működnek ahogy kell? Bulb záridőkhöz kellene valami olcsó cucc.
-
mikrofon
veterán
Ha már így szóba jött a zoom és fix obik témája.
A kollégám frissen szerzett be egy pana 12-60mm 3,5-5,6 (ez ugye a "rosszabbik" 12-60, mert nem a leica-s) és egy Pana 45-200 II -es obit. Én meglepődtem! Mert ahhoz képest hogy mindkettőt 100e alatt szerezte újonnan, garival jó képeket készítenek, ha van elég fény. Nagyon jó á-érték arányú obik. Kinézetre közel sem Pro oly szint, képei sem azok, hiszen nem fényerősek. De időjárásállók és por védettek...A pana fix-ek mellé most rákívántam egy ilyen olcsóbb pana 12-60mm 3,5-5,6-re. Ez lehet-ne olyan utazós obi, meg ha a feleségem kezébe kerül a vázam. Jó az átfogás nagyon, 20cm-es közelpont miatt közelfényképezésre is jó. Gyors az AF és nagyon csendes obi! Ráadásul a gx-8-as vázon nagyon jól néz ki és a Dual IS sokat javít még a 45-200II obival is a pana vázstabiján.
MLaca itteni cikkét megerősítve, szerintem ez a két obi felkerülhet azok listájára, akik a két kit-obi valamelyikét, vagy akár mind a kettőt szeretnék lecserélni valamivel jobb obikra, jó áron, vagy csak kihasználnák az időjárás állóságát a váznak. A kitt obi kérdése is rendszeresen visszatérő téma itt a fórumon. Ezért bátorkodtam leírni...
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Xiaomi 15 / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 700W
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 11T Pro / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

, amit nyernék a 7% kedvezménnyel bőven visszafizetem nekik...

kanyar csiga

Sose lesz ebből semmi, attól félek.
5 éve a Lightroomot.