Új hozzászólás Aktív témák
-
Baltazár123
őstag
válasz
slaci007
üzenetére
Az jó, ha esik az ára, de nem eleget. Talán az 5600x3d érne ennyit, de az meg nincs. A sima 5700x van 60e alatt újonnan, tálcás és játékban kb ugyanazt tudja, mint az 5500x3d, egyéb dolgokban meg jóval erősebb, de szerintem 5600(x) se marad le sokkal és jóval olcsóbbak. Én mondjuk visszamondtam az 5700x-t is, mert full hd játékra jó, ami van és inkább belerakom azt a pénzt is a következő xbox-ba vagy steam boxba, amelyik jó vétel lesz.
Talán egy 5600x3d-t megfontolnék 80-90e között, de nyilván ha lesz is, többért akarják majd adni. Elszálltak az árak, érdemes várni inkább.
-
slaci007
senior tag
Üdv mindenkinek
Most nézem az alin 5500x3d-nek pár boltba beesett az ára már 80eft körül elérhető,anno 64eft-ért sikerült vennem 5700x3d amikor ugyan ilyen áresés volt.
-
Chaser
legenda
válasz
Robitrix
üzenetére
Attól függ mire használod. Még játéknál is bőven limitálhat az am4 - 5xxx -, ez egyéni.
Nem a 8 mag volt a titok, anno boxnál rájöttem. A boxokban levő 3700x variáns 2*4 felépítéssel 8 magos. Ezt szépen "kiváltja" pl egy 5600x 1*6 maggal. Ezért jó még ma is egy 7500x3d, vagy egy "snassz" 9600x a 6 mag ellenére "komolyabb" játékra is.
3600-tal ami szénné rángatva sem volt olyan sima a forza4, mint 3800x mellett akár fix ac 3,8ghz-en. A 8 magra gondoltam először, de nem, a 2*3 mag volt a ludas a 3600-nál, és a 2*4 miatt volt jobb a box/3800x alacsony órajelen is, nem a több mag miatt.
A 16g-s 5060ti-ből kijön két db 8g-s 5060ti) és nem tudnának konkurálni a 16g-s 9600xt-vel, belátták és döntöttek. Két darabnál már megvan a vram az 5070ti-hez, aminél a profit is nagyobb. A részükről érthető. -
KROK640
nagyúr
válasz
Robitrix
üzenetére
Valahogy sejtettem 2020-ban, hogy még jó ideig elég lesz a 6-8 szál, ugyanis még az Intel I5 sorozata akkor lépett fel 6C21T-re, és elég cink lett volna, ha a legújabb I5-ös CPUkon sem mennek a játékok. Attól mondjuk tartottam, hogy esetleg 2023-2024 fele már kevés lesz, ahogya konzolok mennek életttartamuk végefelé, de akkor úgyis 3 évre terveztem ezt a gépet, aztán már most 6 éves, és még belelátok 2-3 évet, pláne a mai memória árak mellett

A játékoknak kevés erős mag kell. Van haverom aki régi workstationnel nyomul (2× Xeon E5-2643V4) két 6C12T 3700-as CPU van a gépében, 64GB ECC REG DDR4, azt hinnéd, hogy hűűű azta, aztán az egyik CPU konkrétan többnyire malmozik még sok nyitott ablak mellett is. Mondjuk úgy, éppen kihajtja az RTX 3060 12GB-ot. -
Robitrix
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
viszont eltünt piacról az 16 GB-os 5060 TI, ami zért mégis csak jobb főleg ha már QHD-ban is akarna játszani az ember. Igaz ott van a hasonló teljesítményű AMD RX 9060 Xt 16 GB. Ami azért 163 ezer körül indul a mai ára, ami igen kellenes ár/teljesítmény szint. Azért mind az RTX 5060 TI mind az RX 9060 Xt teljesítménye már elég beleszagolni a QHD-ba. csak hát hhoz már a 8 GB VRAM némileg karcsú.....
-
Robitrix
senior tag
azoknak a gyártásával leálltak, pedig hiányzika piacról a 5600X3d/5700X3d és az 5800X3d. Még én is átváétnám talán az 5600-as CPU.mat mondjuk egy 5700X3d-re ha lenne.... 200 ezert nyilván nem adok érte, mert annyit nem hoz... de egy jó árú 5500x3d még talán befigyelne Alapvetően még 2-3 évig nem akarom átcserélni a hardveremet otthon. Még jó az AM 4 és és a DDR 4.... igaziból túl sok gyakorlati hátrányát nem érezni a DDR 5 és ás AM 5-höz képest. Az nem következett be ami logikusnak tünt 2020 körül a 8 mag 16 szálas konzolok megjelenésével, hogy a játékok követik a konzolokat és tömegessé válnak olyan játékok amik kihasználnak 8 magot és 16 végrehajtó szálat. a legtöbb játék ott maradt a 6-8 magy vagy szál igénynél. A gyakorlatban neház olyan játékot irni ami reálisan igényel mondjuk 12 párhuzamos program végre hajtást. ful felesleges jétékok miatt 20-32 nagos/szálas CPU-t venni. Egyszerüen nincsen játék, ami kihasználná. És egy jó darabig nem is lesz.....
-
Sinesol
veterán
Nincs mar annyi szoftveres gond, nagyon sokat javult a start óta az ARC. A mobil Panther Lake-ben az XE3-as B390 igp van, ami RTX4050 mobil vga szintet tud, miközben fogyasztasban is nagyon jo. Nemrég még labdaba sem rugtak igp szinten, most meg lenyomtak mindenkit, miközben ugyanolyan hatekonysagot tudnak, mint a tapasztalt AMD. Szoval nem kicsit ugrottak es ez lassan lecsorog asztali szintre is.
Nem tudom mi az oka, hogy nem jött erősebb vga a B580-nál, jelen piaci helyzetben rengeteg oka lehet, lehet inkabb ugranak az XE3-ra, mert az szol nagyot es biztosabb, mint az XE2-re kiadni egy draga kartyat. Szoval a következő generacio biztosan ütős lesz.
-
Chaser
legenda
Az atinak igen. Hogy az amd-hez hány mérnök/hogy ment át ők tudják. Mindenesetre felismerték, hogy nulláról indulva kb esélytelen lenne.
Talán 2016 körül építette le az akkori fő boss intelnél az igp részleget, épp kezdtek érdemit pridukálni. Mára már durván jók lehetnének, de pechjükre egy f@szláma volt a diri. Amd-nél meg jött Lisa asszony és jó döntéseket hozott. A többi meg már történelem.Sinesol
Ránéztem mit tud a B580. Kb 5060 szint, de sokszor jóval elmarad. Nem rossz ez, ha intelhez mérjük. Ha amd/nv-hez akkir viszont sehol nincsenek.
Amd most nem tudott válaszolni 5080-tól.felfelé, intel meg az 5060-ig tudott. Driverekkel még mindig rengeteg probléma van nyilván. Sok év még mire talán eljutnak odáig, hogy legalább olyan szinten tudjanak érdemi választ adni mint most az amd az nv-nek. Elég sok idő és tapasztalat itt van már amd mögött, de ezzel a gennel mégsem tudtak a felsőosztályba nevezni - következő gennel talán, de majd meglássuk' -. Valahol el kell kezdeni intelnek is, de még nagyon messze van attól hogy érdemi konkurens legyen - sajnos, áraknak talán jót tenne -.
Igp-ket egyáltalán nem követem egyik fronton sem. -
Sinesol
veterán
Azert most nem rossz az intel, integralt fronton az ő igp-jük a legerősebb, ha jol emlekszem a legutobbi tesztre. Szoval mar nagyon nem ott tartanak, hogy csak kepet ad, de persze ertelmes gamingre azert ezek sem valok.
Dedikalt vga fronton sem lennének epp rosszak, csak nagyon csuszik a B580 nagy testvere. Az Xess meg jobb mint az FSR, ha jelent ez barmit is.
-
KROK640
nagyúr
Nem volt über alles, de volt 20 év tapasztalat a VGA gyártásban. És ha megnézed a HD3000-7000 sorozatot akkor az idő őket igazolta.
Az Intelnél az a baj, hogy az IGP legtöbbször csak képmegjelenítésre volt jó. Esetleg sok éves játékok 720P/Low beállításra még erősebb CPU-k mellett is. Most komoly hátránnyal kezdtek, de úgy tűnik, hogyha nem a cripto akkor az AI az új őrület ami felzabálja a VGA-kat is, tehát nagyon is lehet helyük a piacon. Csak jönne már egy jól sikerült Celeste ... -
Chaser
legenda
Megvette az ati-t, kb kinullázta magát. Az ati akkor már nem volt überalles'. De az idő őket igazolta.
Azt is tedd hozzá intel már ezer éve tolja az igp-ket, olyan irányú tapasztalata volt - csak egy fejes kitalálta építsék le a részleget, minekaz':d -. Teljesítmény/fogyasztásban nagyon elmarad a két konkurenstől. Ilyen ütemben 2030-ra sem lesznek versenyképesek, ha a driveres részt nem is nézem.
De legalább 3 szereplős a piac. Igaz, ez a piac most megborult. -
Sinesol
veterán
-
Dragon3000
nagyúr
Na de az 5060ti 8GB százalékosan ugyanannyira drágult, mint az 5070ti, így nem igaz, hogy csak a 16GB-os verzió és az 5070ti drágult nagyon. A sima 5060 ára is felment, de érdekes mód az alzánál szinte a régi áron érhető el és elviekben készlettel is rendelkeznek, pl egyik típus alzán 127e, míg máshol 138-150e közt van, másik típus alzán szintén 130 alatt van, máshol meg 140 felett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Az RTX5080 szerintem amúgyis túlárazott volt, meg már réteg(ebb) kártya, nagyon nem lehet már emelni.
Az 50890 más tészta, sokkal több RAMmmal abszolút csúcs. Aki ilyet vesz, annak nem probléma a kétszeres árat sem kifizetni -
Sinesol
veterán
Na es sosem tudhatod, hogy melyik jatekkal lesz valami hasonlo anomalia.
Az RX570 kapcsan anno adtam egy masodik eselyt a Radeonnak es igazabol nem volt egy rossz kartya, miutan megtanultam együtt elni azzal, hogy a freesync müködese esetleges es hogy random gondok gyskrsn elöfordulhatnak. Szep volt, jo volt, de ujabb piros nem kell. A 9070xt nagyon jo aron van, mindig megakad rajta a szemem, de tul szep, hogy igaz legyen, olcso husnak hig a leve.
-
Dragon3000
nagyúr
Hát az 5060ti 8GB százalékosan nézve ugyanannyira drágult, mint az 5070ti, az 5060ti 16GB valamivel jobban, ami a legkevésbé drágult azaz 5080, pedig ezen gyorsabb ram is van, ami még brutálisan drágult azaz 5090, az olcsóbb megoldások kb egy 5070ti árával, a drágábbak esetében meg közel kétszeres is lehet...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Két zöld kártyxa ára ment fel nagyon : RTX 5070Ti és az RTX 5060Ti 16GB. A többié azért nem olyan durván.
-
Dragon3000
nagyúr
Szerintem aki vga-t akar venni, azt nem fogja érdekelni, hogy miért drága, de az összes nvidia drágult, az 5070ti is elég szépen felment, a legolcsóbb példány jelenleg 400e, a drágulás előtt ahogy néztem volt 330e-ért is, itt is ugyanaz a helyzet, mint vásárló nem vigasztal az, hogy a memória miatt drágult, ha épp vga vásárlás előtt állnék.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Ezen olyan nagyon ne csodálkozzunk, egy 5 éves kártyáról beszélünk, naná, hogy újonann már nem nagyon van!
Na, ehhez képest randomra 4 boltra ránézve mind a négyben lehetett kapni VALAMILYEN 12GB-os RTX 3060-at újonnan, Ipon, PCX, Alza, First Shop. Az Iponban mondjuk leesett az állam a 178 ezres ártól... Mert ennyit már abszolút nem ér. Az aprón 85K-tól indul a 12GB-os, igaz, hogy annyiért már 3060Ti is van. Egyébként így hirtelen 7-8dbot számoltam meg 85 és 100K között az aprón. Az mondjuk fura, hogy a 8GB-osok ugyanolyan drágán mennek, pedig nem csak kevesebb, de lassabb is az a VRAM. -
Sinesol
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
Jellemzöen a beragadt keszleteket szokas leárazni, gondolom nem fogy tul jol. Egyreszt az FSR nem ad jo minöseget es keves jatekot tamogst, masreszt ezeket a gpu-kat sokan esport cimekre veszik, ott meg nehol nagyon kikap a konkurrenciatol, ilyen pl a Counter Strike, ami az egyik legnepszerübb lövölde. Szerintem sok gamernél ez mar eleg, hogy zöldet vegyen.

Erthetetlen a dolog, de ez is csak egy a random amd anomáliák listajan.
-
Baltazár123
őstag
A 3060 tényleg jó választás lehetne, csak sajnos újonnnan talán már nem kapható, vagy csak qrva áron. A használtpiac meg nyilván zárkózik fel ilyenkor. Gondolkodtam rajta erősen, full hd-ra, de normálisabb példányok már 85-90e és a vadiúj 5060 meg 114k volt, és azért nem egy liga a 2 kártya, hiába csak 8gb az 5060. Ár / értékben nagyon jó.
Aki 16gb-ost akar, alzákoknál 9060 xt van 163e-ért. Az csak kb 10e drágább, mint volt tavaly. Érdekes ez egyébként, hogy elég rendszeresen vannak ilyen leárazások. nem tudom miért és mit jelez ez, de úgy néz ki aki vár kicsit és némi kompromisszumra is hajlandó, az hozzájuthat valamihez értelmes áron.
-
KROK640
nagyúr
Elég sok tesztet néztem arról, hogy azoknál a kártyáknál ahol van X VRAMos meg felezett anyni VRAMos kivitele a kártyának újabb játékok alatt mennyi a különbség a két kártya között, és sokszor nem kevés.
Egyébként ezért volt jó lépés az RTX 3060 12GB, mert FHDn ameleltt a GPU mellett kb sosem fog elfogyni a 12GB VRAM. Mondjuk az NVidia kitolt magával mert eredetileg 3060Ti -ben gondolkodtam, de mivel az csak 8GB-os volt inkább jött a sima 3060. Ugyanis már a többedik kártyámat cseréltem le pusztán azért mert kevés volt rajta a VRAM és nem indultak el vele címek, nem azért mert a GPU erő ne lett volna még elég. (HD4850 512MB --> HD4890 1GB --> GTX950 2GB --> RTX 3060 12GB ) -
KROK640
nagyúr
Azért ne felejtsük el, hogy az AMD azért ilyen jó, mert az egyik legrégebbi VGA gyártót az ATi-t felvásárolta, míg az Intel saját kútfőből próbál valamit alkotni. Egyébként nem rosszak az Intel kártyák is, bár driveresen még van hová fejlődni, de sok VRAM olcsón. Viszont csak azoknak javaslom akik szeretik a kalandokat és a kihívást.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Azért azt tegyük hozzá, hogy az 5060Ti egyrészt a sok GDDR7 VRAM miatt drága (az AMD GDDR6-ot használ), másrészt azért mert pont abba a kategóriába esik amit a legtöbben vesznek, harmadrészt mert annak álltak le a gyártásával mivel alacsony profit van rajta, viszonylag drága előállítani.
Egyébként az sem volt mindig drága. -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Simán ide keverhető a mobil megoldás, hiszen az optimalizálás került szóba. Ez alapján a fogyasztás és hatékonyság is szempont egy szinten.
"Amikor valami ugrás volt a hardverek terén, mindig csak az optimalizáció lett egyre szarabb a fejlesztők részéről, persze nem csak ők tehetnek róla."
Úgy látom nincs köztünk vita. Számomra nagy kedvenc volt a 2080Ti asztali referencia, felhoztad a 980Ti és akkor már ott van a 1080 is, azoknál még a mobil gpu is nagyon combos volt, ha az asztali verzió mellé tettük. Láthatod, karcsúbb procival volt kipörgetve, mégis egy jó Predator vagy Alien noti azért hozta az elvárhatót és még a táskába is belefért.
Egy időben a maxQ kegalább transzparens volt, mostanra azt is lefelejtik, TGP 40-200W között ingadozik és a játékok is optimalizálatlanok. Na nem mindegyik, de azért az újabbaknál már jellemző + a VRAM-ot is falják és még gagyi is a legtöbb
-
Sinesol
veterán
Az ára sem tul jo. Gyengébb raytracing kepesség es amellett hogy az FSR nem rug labdaba a DLSS-el szemben, még nem is tamogat sok jatekot. Ahol van ott is sokszor bugos es sokszor 3rd party programokkal kell force-olni, ami bugos, artifactos.
Olvasok amerikai forumokat es egyeb angol nyelvü forumokat is es az a helyzet, hogy sok helyen 100-150 dolcsi körüli csak a különbseg az AMD javara, annyiert meg senki nem fog AMD-vel bohockodni es vallalni a szivast.
A vram miatti idötallosag meg olyasmi, ami sosem jött még be, hamarabb fogy el adott vga az ujabb cimek alatt, minthogy vram miatt legyen gond. Az, hogy tesztekben mit foglal egy jatek 5090 mellett, annak nem sok köze van ahhoz, hogy mondjuk egy 5070 mellett mennyit foglal. Mostanaban mar lattam olyan tesztet, ami mar nezi, hogy mennyi a valos hasznalat, szoval tisztabb lesz a kép.
Mert az azert vicces volt eddig, hogy 10gb-ot hasznal tesztben egy jatek, de megsincs semmi különbseg 8 es a 16 gb vrammal szerelt 5060 ti közt. -
Chaser
legenda
Ez tény, de az is ott van amit én említettem, ezzel kompenzálták a rosszabb vram kezelést. Én kevés játékkal toltam, nagy rálátásom ezért nincs, de a forzánál elég látványos volt.
Nem rovom fel nekik, cpu és vga együtt nem kis falat, lásd intel. Brutál cég és csak botladozik még mindig dvga terén. Ehhez képest az amd elérte klasszisokkal kevesebb erőforrással, hogy lassan riválisa lett az nv-nek, intelt cpu fronton pedig állva is hagyta sok területen. Most is ezért volt tervben a 9070xt, ha nem sokkal marad el videós dolgokban meg ami kell akkor az, ezzel lehet támogatni a fejlődést. Persze ha klasszisokkal elmarad akkor nv - de már nem így van szerencsére -.
Én azt utáltam az 5600xt-nél, hogy random képes volt eldobni a beállított tdp-t, nv-nél soha nem volt ilyen. Meg felb@szta a vramot talán maxra multi monitornál, már nem tudom mióta. Talán már javították)
Mindenesetre most lesz idejük fejleszteni nv-vel együtt.Szerk:
Dragon3000
Gddr7. Meg már nem tudom követni mi volt pletyka és hivatalos nv bejelentés, de variáltak a gyártáson. Kereskedőknek ennyi is pont elég.
9600xt pulse 16g napokban volt - lehet most is van -, 163e körül alzán, 5060ti 16g ott van a beugró 5070-ek nyakán, ami 250e körül van most. -
Dragon3000
nagyúr
Te indítottál ezzel, így igazából a te állításod volt.
#91 KROK640
A jelenlegi helyzetben az árakban elég nagy különbségek vannak, mert minden drágult, de az nvidia megoldásai sokkal jobban. A 16GB-os 5060ti modellek annyiba kerülnek, mint a 9070 megoldások, sőt vannak 9070xt-k, amik alig drágábbak, mint az 5060ti és teljesítményben nem egy kategória. -
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nos, akkor ezesetben már csak az árat lehet felhozni az AMD mellett

-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Persze, felróhatjuk az AMDnek is, csak most az volt az állításod, hogy az NVidia szeret spórolni a VRAMom, az AMD-t nem kevertük bele. (Vajon hány évnek kell még eltelnie, hogy ne állandóan ATi-t akarjak írni?
)Egyébként az optimalizáció időigényes dolog, ami egyrészt jelentekzik a játékok megjelenési idejének a csúszásában, valamint a játékok árában is. Illetve adott esetben funkciók kikerülését eredményezheti. Ezt most egyébként pont lehet majd alkalmunk megtapasztalni, mert egy 2-3 éves RAM és VGA válság nyomot fog hagyni a mostanában megjelenő játékokon is.
-
Dragon3000
nagyúr
Mindig megvolt ez, hogy több vram van az amd-n és mennyivel jobban fog öregedni, ennek ellenére a 7900xtx semmivel sem öregedett jobban, mint pl egy 4080, hiába van azon több vram, a régebbi címek és az új címek esetében is ugyanaz a viszony maradt meg a két kártya esetében.
Mert technológiailag évek óta 1-2 generáció késéssel szalad az NVidia után (RT, DLSS, Framgen), és hát a drivereikre is sok panaszt hallottam az évek során.
Nem tudom, sok év nvidia használat után nem mondanám, hogy jobb driveresen, mint az amd, sőt sokat romlott az évek alatt, az amd meg sokat javult, így valahol ugyanott van a kettő.
-
Dragon3000
nagyúr
Ha az 5060ti-nél felrójuk a 8GB-os verziót, akkor a 9060xt esetében is ugyanez igaz, elvégre ott is van 8GB-os verzió. Szerintem ha korábban elkezdték volna már emelni a vram mennyiséget a kártyákon, akkor ma már a 16 lenne a belépő a fullhd-hoz és ki tudja mennyi kellene 4k-hoz, de az biztos, hogy a 32 kevés lenne, amennyi az 5090-en van. Amikor valami ugrás volt a hardverek terén, mindig csak az optimalizáció lett egyre szarabb a fejlesztők részéről, persze nem csak ők tehetnek róla.
-
KROK640
nagyúr
Meg valljuk be - ez most csúnyán fog hangzani tudom - az ára mellett a több VRAM a másik ami miatt megfontolta az ember, hogy esetleg mégis AMD-t vegyen NVidia helyett. Mert technológiailag évek óta 1-2 generáció késéssel szalad az NVidia után (RT, DLSS, Framgen), és hát a drivereikre is sok panaszt hallottam az évek során.
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nv-nél jobb volt a ram kezelés. Ha ki is futott nem okozott akkora gondot, mint amd kártyáknál. Az nagyon megmaradt, hogy forzánál nv kártyán a messzebb levő dolgok is ki voltak rajzolva, amd-nél másképp, folyamatosan rajzolta. Nyilván nem bug volt. És nyilván nem véletlen vágták tele a kártyákat vrammal.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Igaz, ha tényszerűen nézzük, akkor 10 éve NV oldalon még 6GB VRAM ovlt a csúcson. Az is nagyon igaz, hogy az NV nem szereti megpakolni VRAMmmal a kártyáit, ezt látjuk most is, 5060Ti 8GB-al (tudom van 16-os is, itt van mellettem), de méág az RTX 5070 is csak 12GB-al ...
Ami azt illeti a fejlesztők ezáltali visszafogása miatt még hálásak is lehetünk az NVidiának, csakhogy nem egészen az történt, hogy jó, akkor 8GB VRAM ma is mindenre is elég. Hanem az, hogy jó akkor 8GB VRAMmal csak medium/high grafika elérhető nem a maximum. -
Dragon3000
nagyúr
A 2080 super felett a 2080ti volt, a ti volt a csúcs és a 2080 super inkább felső kategória, a mobil megoldásokat ne keverjük ide, a 2070 mobil megoldás kb a 2060 asztali megoldás szintjén volt, miközben a 2080 super kb másfélszer erősebb volt. A lényeg a 10 éve 8GB van a középkategóriában, miközben 6-7 éve nv esetében a felsőkategóriánál volt ennyi, 10 évvel ezelőtt, meg a csúcson 6GB ram volt nv oldalon, nevezetesen a 980ti-n. Az nv nagyon nem szerette megpakolni rammal a vga-it, de azért túlzásokba ne essünk, illetve azt se felejtsük el, ha nem lett volna visszafogva a ram mennyiség, akkor a fejlesztőket ismerve ma már a 16GB is kevés lenne fullhd felbontáson.
-
Baltazár123
őstag
válasz
hahakocka
üzenetére
Már megvettem
leárazás volt 114k-ra alzán február elején, hát behúztam. Nekem teljesen jó, full hd-n játszom, nekem megfelel, nem akarok feljebb lépni felbontásban. Igazából nem vagyok ilyen grafika buzulós, sőt a tearing,stuttering se zavar nagyon, konzolon hozzászoktam. Ha jó a játék, akkor játszani akarok, ha meg a tájban gyönyörködni, elmegyek jó idő megérkeztekor a Mátrába vagy a nógrádi hegyekhez. Ha jó a játék, akkor szinte alig figyelem a grafikai hibákat. De akinek fétisa a tökéletes grafika és a magasabb felbontás, oda nyilván kevés ez a kártya, ezt nem is vitatom.Egyébként a lengyelektől 111-115k-ért behúzható most is 5060, két típust is láttam tegnap. Ha valakinek van kicsit bőven 100e pénze vga-re, hát inkább egy új 5060, mint valami lerúgott gari nélküli kártya, de ez szerintem. Aztán mindenki csinál amit akar.
A steamen már csipogják, hogy 8gb ram a domináns és ahogy a dolgok kinéznek nem fog ez az arány hamar megváltozni. Úgyhogy a játékfejlesztőknek muszáj lesz erre reagálni, nem nézhet ki okádékul a játék 8gb mellett sem, mert visszaütne nagyon.
Az indiana jones volt például az a játék, amit megszponzorált az Nvidia, hogy az RT-t meg a 16gb vramot elterjesszék és akkor még volt is értelme, mert normális(abb) áron kapható volt 16gb-os kártya. Nyilván belerakták a kötelező RT-t, meg nem vitték túlzásba az optimalizációt sem, ha finoman akarom ezt megfogalmazni
Most egy ilyent kiadni elég sok ájvékolást eredményezne. Egyébként néztem azt a játékot, még nem álltam neki, majd tavaszi szünetben, de low beállításon is szép az a játék. -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Milyen kategóriába sorolnád? No offense, de 2070-mq notival fejeztem be a lastofus2-t ultrawide valami med~high preset közelében... és ahogy itt is írom #74 azért van ebben egy adag optimalizálás kérdés. Igen, tettem pár patchot a gémre, de fantasztikus élmény volt. Ahogy az Uncharted, God of war és a többi is... Ezek a srácok tudnak valamit.
Olyan erőmű van legtöbbször a mezei gém alatt, aminek a töredékéből már 10-15 éve is ütősebb címeket/mechanikát és grafikát láttunk. Értem persze, hogy ez így kényelmesebb a fejlesztőnek és ugye szorítják őket a határidők etc, de azért na
Bármennyi erőforrást, magot, ramot el lehet pocsékolni.
Jelenlegi configom erősebb mint a Steam vagy ph! átlag, ráadásul noti, de nem érzem azt a fluid élményt 11 alatt mint egy linuxnál, ami szintén borzalmas tragédia, pedig csak egy monitor és pár kliens app van beüzemelve. -
KROK640
nagyúr
Egyébként ez komoly, hogy az NVidia kitalálta, hogy nem hisz a sok VRAMban, és ennek szellemében gyakorlatilag 10 éve állunk 8GB RAMon a közép kategóriában, de most éppen jól jöhet ez.
Soraimat egy 12GB-os VGA mellől írom, és ennél kevesebb VRAMos kártyát már nem is vennék, de tényleg úgy tűnik, hogy a mostani helyzet rákényszeríti a fejlesztőekt arra, hogy elég legyen 8GB VRAM ... legalább FHDban.
(és akkor most nem jövök azzal, hogy emlékszem mikor 2009-ben kijött a 2GB VRAMos HD4890, és itt a PHn ment a szörnyülködés, hogy FHD-ra minek 2GB VRAM?
) -
hahakocka
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Jó akinek van valami előző genes procija vagy 2 vel korábbi de az alaplapjához jó még pl 5700x3D-re persze megfontolható eladja de aki 5-7 éves gépvételekre játszik s most van váltása neki 6-7 évnyi PC szolgálat után
, akkor inkább egy totál új éri meg majd hosszabb távon.RTX 5060 at nehogy vegyél 5 évre! A 8gb miatt lowon se fogsz hamarosan játszani...
Ha elfogy a vram akkor 720p be tolnád? Meg low-ra venni kártyát? Nem sok értelmét látom akár 100e ft ot is kifizetni low teljesítményért. 9060XT 16gb 170-180e ért (ahhoz meg eleve újabb alaplap vagy proci kell) van az a minimum ha kicsit is 5 évre gondolkodsz esetleg 5060 Ti de sokkal sokkal drágább +3% ért. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
9xxx topikban sokszor nézik cp2077 mellett az eredményeket és ott vannak olyan részek, ahol 9800x3d mellett egy közepes vga terhelése is visszaesik, de írtak már más játékról is, ettől még el lehet lenni gyengébb cpu-val is, de ilyen helyzetekben biztos számít az 500MHz különbség.
#76 heavygrip
Ahol számít az órajel is, ott lehetnek nagyobb különbségek, ezért is írtam, kérdés milyen játék és abban előjön e különbség vagy sem, és a különbség mértéke is lényeges, de a jelenlegi helyzetben kb lényegtelen is, mert ha megnézed a használt piacon, már eléggé rámászott árazásban az 5800x3d-re, ha nem lenne ez a drágulás a memória piacon ilyen árak mellett sokkal jobban megérné a platform váltás. -
heavygrip
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
de ha nagyobb eltérés van, akkor megérheti a felárat
Szerintem ennél a két procinál nincs, az már a 7800X3D.Néztem anno rengeteg videót, most is van jó pár fent (ok nyilván van fals videó is de sehol nem láttam nagy különbséget a két CPU között).
-
Baltazár123
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Én megnéztem sok tesztet, de olyan játékot még nem találtam, amit egy 5700x ne vitt volna el bőven játszható FPS mellett az én igényeim mellett, full hd-ra. Nekem ez a cél processzorom, amivel a következő 5 évet át akarom vészelni. Ehhez képest az 5700/5800 X3D erősebb, nem is kevéssel.
Nyilván lehet azon kattogni, hogy a magasabb FPS milyen jól mutat a tesztekben, de játékélményben nekem nem ad hozzá. Ilyen fps lövöldéket nem játszok.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Mondjuk ez az utóbbi talán inkább optimalizálás kérdés lesz. Úgyértem találkoztam olyan címmel ami hatodik patch után lett használható az akkor highend top mellett. FHD közben
-
Dragon3000
nagyúr
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Írj címeket, hol van kiugró előnyben?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
heavygrip
üzenetére
5700x3d előtt még 110e alatt is volt az 5800x3d, aki akkor vette, szerintem nem járt rosszul, főleg, ha azt nézzük, hogy mire ez alá ment az 5700x3d, akkor már elég régóta tudta élvezni a teljesítményét. Amúgy tesztek esetében meg azt kell nézni, hogy adott játékkal mi a helyzet, ha ott kb azonos, akkor lényegtelen, hogy melyik, de ha nagyobb eltérés van, akkor megérheti a felárat. Attól is függ kinek melyik játékok számítanak.
-
heavygrip
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Igen, amikor megjelent és ez tartott kb két hónapig, addig valóban nem volt sok különbség a két proci között. Aztán meg egyre jobban nőtt az ár különbség.
A folyamatos emelkedés nem sokkal azután kezdődött amikor befejezték az 5800X3D forgalmazását.
Én 2024 augusztusban vettem. Ha vissza nézed az árukeresőt akkor 93k átlag és 82k minimumot ír az 5700X3D-nek, ezzel szemben az 5800X3D átlag 138k és min. 123k volt. -
heavygrip
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
De volt olyan időszak amikor 130 volt a nagy tesó..
Lényegtelen mert átlagosan 30-40k volt a két proci között ami nem indokolta hogy az 5800X3D-t vegyem...meg szerintem mások is így voltak vele mint én.
Ha 100k lett volna akkor azt mondom oké.Centepod mivel minimumba is ennyi a különbség így nem hinném hogy hasznát vennéd.
szerintem oly mindegy
-
Centepod
csendes tag
válasz
heavygrip
üzenetére
Jól tud jönni az az 5%,de nyilván az ár a kérdéses,mert nagyon közel vannak ezek a zen3 variációk egymáshoz, nem lehet sokkal többet kihozni belőlük. Nekem mégis egy 5800x kellene ezért az ár érték arányért. Biztos nem lesz olcsóbb ez a proc mint egy 5800X vagy akár XT,mire valamilyen importból ideérne. Úgy meg azért nem olyan erős
-
heavygrip
senior tag
válasz
Depression
üzenetére
Az 5500X3D nem az 5500 "tuningolt"variánsa , hanem az 5800X3D "selejt" példánya.

Más.
6 maggal, alacsonyabb órajellel nem sokkal fog többet tudni szerintem, mint pl az 5800XT. -
KROK640
nagyúr
válasz
hahakocka
üzenetére
Fura összefüggés a döglődő mobil és a fogalmazásgátló között.
De hogy arra is válaszoljak, amit felvetettél : Radeonnal sandásan mg olcsóbb lenne az építés/váltás, de a VGA-t nem véletlenül nem hoztam be a képbe.
Már csak azért sem mert ha magamból indulok ki, akkor perpill van itthon RTX 5070 12GB, RTX 5060Ti 16GB, RTX 3080 10GB, RTX 3060 12GB ... ezzel szemben a legerősebb Radeon az RX570 8GB
Nyilván nem rohannék RX 9070XT-t venni
De ha megnézed VGA-ról az eredeti kitételben sem volt szó. -
Centepod
csendes tag
Szerintem az a baj ezekkel az új x3d procikkal és kicsit az 5700x3d vel is,hogy a 4 ghz (igazából csak 3950mhz) túl lassúak. Youtube on a NEO channelen, Gamers Nexusnál meg pár bench csatornán már több hónapos videók vannak az 5500x3d ről, nem is értem ezt a friss hírt. Techpowerup szerint is fél éve kijött már. Szóval,ha megnézünk pár 5080 al készült bench et pl NEO channelen, alig tud kiszorítani 140-150 fps-t magából ez a proci,ami nem rossz,de ennyit tud egy 5800x is. Nyilván az ár érték arány a fontos, vagy az egyáltalán fontos. 5800X van 65 ért is garisan, ez meg a meghirdetett árán kerül 69 be,de még nincs rajta se áfa,se más.. Én inkább egy 5700x et 5800x et választanék am4 be játékra. Jó hűtéssel lehet a 4,9 et (4850) is eléri mindkettő és az szerintem jobban számít. Az architektúra mellett azért jobbak a 7000 szériák is,mert ehhez képest 1 ghz el gyorsabbak. Én már 5700x3d-t se vennék (4050mhz) , igaz 2 éve sikerült még 5800x3d-t szereznem,de már akkor is 130 körül volt és egy 5600x et cseréltem le vele. Úgy jobb is igaz 100 mhz el lassab,de mégis ott a V-cache. Ha valakinek még régebbi, mondjuk 3000 mhz es ramja van akkor megérheti a v3 cache,mert tényleg nem érzékeny rá annyira. De az is igaz,hogy én a 5800x3d-t 3600cl14 el hajtom és 1440p-n tudja ugyan azt mint 1080p-n 3200 cl 14 el (samsung b die, ugyan az a gép csak váltottam monitort), tehát mégis számít. Abban fognak elfogyni idővel ezek a procik,hogy lassúak és ezek a még éppen futó új x3d szériák még lassabbak.
-
Baltazár123
őstag
válasz
hahakocka
üzenetére
Az 5700x3d ott jön a képbe sokaknál, hogy van most egy komplett konfigjuk, esetleg a vga vásárlást is előre hozták és a jelenlegi processzorukat elpattintják, ráfizetnek mondjuk egy 5600(x)-ról 5700x3d váltásra 80-100e forintot és van egy kellően erős konfigjuk még sok évig. Az AM5 váltás meg jóval nagyobb anyagi teher lenne, de érted a pókembör nem ugrik ívesebben AM5-ön se, mint ahogy ugrik az AM4-en

Ha kihajtja a vga-t az 5700x3d, akkor ennyit kell most belerakni és tényleg 5 évig legalább jó lesz az a konfig. Utána meg majd lesz valami, attól függően, hogyan alakulnak az árak.
Én ugyanezt játszom el, csak kicsiben, mert nekem elég most full hd játék is. Bepattintok egy 5700x-t 32gb ram és egy 5060. 5 évig szerintem hozzá se kell nyúlnom ehhez a gémer konfighoz. Nem, nem zavar, ha az indiana jones csak low-ban fut el. Nagy ívben és egyébként néztem teszteket, aki azt mondja csúnya, annak valami baja van az önértékelésével. Biztosan eljön az az idő egyszer, amikor okádék lesz a játékok kinézete ezen a konfigon vagy nagyon szaggatnak majd, de én úgy gondolom 5 év benne van ebben a konfigban és maradnék full hd játék mellett. Tudom, hogy szebb meg minden, de itt van a monitor a szemem előtt 70cm-re kb, a mostani játékok is rohadt jól néznek ki ezen a monitoron. Ha megpusztul majd valamikor a monitor akkor majd valami jobbat veszek, de full hd-ra akkor is, nekem elég.
Az 5600x3d viszont elméletben érdekelne, ha értelmes áron adnák ki újra, de a gyakorlatban az amd arról kussol, meg a nagyobb tesókról is, vegyem használtan, ha kell, úgyhogy marad a mostani cél konfig.
-
Chaser
legenda
Tudom, szét is nézek mindig. Ami érdekel mentem, aztán mindig jön a bumm, olcsóbb mint máshol. Ha sos az más. Anno ha nem vágták volna meg mrd-s büntivel, az árak is jobbak lennének. Akkor még volt kis összegtől ingyen box, azóta az sincs. Engem anno nagyon meggyőzött mikor elállással vittem vissza cuccokat, kp vissza egyből, semmi b_zulás mint a legtöbb boltnál - amik lazán eladják újnak ugyanazt, alzán meg az külön kategória kicsivel olcsóbban de feltüntetve -. Amikor többet adok nekik mint más boltban lenne, én a hozzáállást fizetem meg. Ne csak addig legyek ügyfél ameddig fizettem. Ha minden bolt ilyen lenne nem lenne bennem vizsgadrukk ha esetleg máshonnan veszek valamit)
Szerk:
hahakocka
Van sok esportoló akik 1440p-n tolják a lehető legmagasabb fps-sel. De átlag gamer is van aki szereti a sok fps-t. A csúcs cuccok nekik vannak. Személy szerint én ha már vennék egy 9070xt/5070ti-t nem a cpu-n spórolnék. De van aki inkább gyengébb cpu+erősebb vga kombóval nyomja. Kinek mi az igénye. -
hahakocka
őstag
A 9070XT Amd procival sokkal.olcsóbb lett volna e nehèz időkben. -5% erőèrt RT nèl -10-15% majdnem fèlár jelenleg 270-280e èrt míg 5070Ti 460-500e kèrt repül. A caches proci is csak 1080p nem èri meg. 1440p mèl már nagyot csökken az cache erő s 4K nâl eltűnik. De ha pl nèztek 4K vagy RT S gèigènyeket gyakran 12-16 magos profit pl Ryzen 7900 at ajánlanak. Ha még 1080p oda elèg egy 9060xt 16 GB vagy 5060tib16 GB bár az most majd 300e
....
Amúgy pl 9700x trayes vált. 97-107e közt kapható újonnan 3 èv garival is HA n pl akkor egy 5700x3D se èri meg már talàn így. 650-850 és lapok 50-60e gigabyte pl mellè 160e DDR5 S kèsz DDR4 5-60e el most ha olcsóbb de ha hosszabb távra tervez az ember a DDR5 jobb. Persze lehet egèsz èvben figyelni az àrakat S várni a kèsőbb eladni DDR4 ét venni DDR5 ö. Sapphire lapokról eddig jókat mèg nem olvastam. Èrdemes lenne azokat enni? Mindenki szidta ilyen olyan bajnokkal. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Depression
üzenetére
Az r5 5500 egy apu megoldás tiltott igp-vel, ott eleve nincs plusz cache megoldási lehetőség, mert monolitikus felépítésű, az 5500x3d meg chipletes, így nem összekeverendő. Jó példa erre az 5700, ami egy 5700g igp nélkül, míg az 5700x meg chipletes zen3 megoldás.
-
válasz
Depression
üzenetére
Ha 16 lane-t használ a vga akkor 1-2% az eltérés. Ha 8-at, akkor talán már látható a különbség.
Budget pc-be inkább régebbi csúcs kártya megy, (nekem is rx6800 van - nem csúcs de feljebb van). Annyi, hogy am4-re nem rx7600-at kell venni, de pl már egy 9060 is 16 sávos. Tömindegy neki, hogy pci 3 vagy 4. -
Sinesol
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
Csak a vâm az extra, áfa az ugyanugy megy rá még amerikaiaknak is ebay vasarlasra.
Na meg nekünk szallitasi költseg is van, ami nem kevés. Legutoljata par eve vettem ebay-röl valamit, 40 dolcsival nyertem, 97 dolcsi lett a fizetendö es azt hiszem meg amikor megjott akkor is kellett fizetni ra valamit.
-
Chaser
legenda
válasz
Baltazár123
üzenetére
De átjött. Csak mióta van az alza én hozzájuk pártoltam, kintről már nem is tudom mikor rendeltem, még 2020 előtt az biztos) most is van náluk vga ami messze a legolcsóbb itthonról, valami mindig van, úgyhogy ha tehetem hozzájuk viszem a pénzt.
Minket már mindenki lehagyott a "környéken", nem lep meg. Csak bizonyos fejek ezt nem tudják felfogni) -
Én egy felvetésre reagáltam, az meg az 5800x3d vs 7600x-ről szólt, ott beszéltem a 3dcache előnyéről. Hogy hol van, hol nem akkora hol meg a 7600x frekije az előny és meg kell nézni, mit játszik az ember és ahhoz választani. Én sim-ezek ezért x3d. Ősrégi am4 konfigom van ezért 5700x3d lett másfél éve. Akkor sem érte volna meg talán igazán am5 re váltani most meg végképp.
Ha tehát valaki egy 3600-5600(x)-et hajt, akkor ezekkel komoly előrelépést tud elérni.
Jóval olcsóbban mintha eladja a 2-3-4 éves am4-et és épít egy am5-öt.Ha valaki most vesz gépet akkor is ott van a különbség, amit írtak előttem, ami lehet csak 60-80 ezer ft, de abból kijön még ssd nagyobb monitor stb. Ha nem végtelen a kassza, 60 ezer ft sokat számít.
De ismétltem, én 5800x3d vs 7600x ről és tiszta teljesítményről beszétlem, nem gépépítési dilemmákról.Végtelen büdzsével nyilván nem vennék új 5800x3d-t mert nincs és nem is érné már meg.
Ésszerű büdzsével ha lenne új se azt vennék hanem am5-öt (de x3d-t arra amivel én játszom).
Kis büdzsével új am4-et építenék és x3d-vel mert sim-be nekem az jobb.Kis büdzsével pedig am4-ről 5500x3d-re váltanám a régi procim.
A cikk erről szól szerintem, tehát valid.
-
Azért mindenkinek jusson eszébe, hogy az r5 5500 csak PICE 3.0-t támogat, innentől kezdve pont az új videókártyáknál ugyanúgy a proci lesz a szűk keresztmetszet.
-
Baltazár123
őstag
Egyébként én is kerülöm a külföldet, de a lengyelekben kellemesen csalódtam. Mind a garancia intézésben, mind a szállítási időben, mind az árakban a legjobbak között vannak. Úgy látom az a része nem ment a mondókámnak, hogy a garanciális ügyintézésük flottul megy. A szállítási idő észrevehetetlen, hogy hosszabb lenne, sőt. Szermélyesen nyilván nem viszem el mondjuk Varsóba a cuccot
bár jó lenne újra kimenni, bődületes ütemben fejlődnek és 2 éve voltunk utoljára, bár Krakkó a turista mágnes hely. Lesznek városközi valódi gyorsvonataik is, azt ki kell majd próbálni.Nem a romániai irány
azt kerülöm nagy ívben. A vintedet is mondják, hogy a lengyelek jó kereskedő partnerek. Az az igazság, mikor ilyen f.szom lehúzós magyar kisker, akivel harcolni kell mindenért vagy a román megfelelőjükbe is belefutottam, akik ha nem tudták beszerezni a hirdetett cuccot, simán törölték a megrendelést és valami f.ck off jött tölük csak, amikor normálisan megkérdeztem, hogy várjak-e még rájuk
Nem nyugati szintűek a lengyelek, de a tapasztalatom is jó nekem és ismerősök is jókat mondanak, korrektek, kb Alza szint. Nyilván mindenki hallott már valami sztorit, ezzel vitatkozni nem tudok, nem is akarok én nagyon elégedett vagyok velük. Az Alza a másik valóban, annak is főleg a garanciáztatása. Ha el is tart egy ideig, de nem kezd velem üvölteni (igen, megtörtént egy kiskerben, hogy minek vittem vissza?? én meg csak lestem), meg trükközni.Na mindegy, mindenki ott vásárol, ahol akar végül is.
-
Chaser
legenda
válasz
Baltazár123
üzenetére
Ilyen pár ezres különbséggel nem vennék kinnről semmit.
Mikor utoljára garoztattam alzánál, átálltak arra, hogy egy hónapot kivárják, ha nem vettem azonnali csere gar opciót. Nem tudom most hogy van. Jogszabályt betartották akkor is. Máshol nem is nagyon szoktam már vásárolni, csak ha náluk nincs vagy irreálisan drágább mint más értelmesebb boltokban valami. Haveroknak is mindig onnan rendelek ha kell valami, többi bolttal sok tapasztalatom már nincs. De van pár értelmes.
Gondolom ezekből kevesebb is van, de passz. Nem fognak tudni olyan árat mondani, hogy upgraden kívül megérje. Max ha valaki beleáll használt ramba/lapba, lehet már nagyobb difi am5 ellenében. Mondjuk ott is bele lehet állni használtba, és megint nem sok lesz a difi. -
Baltazár123
őstag
Ingyen szállítanak nekem, van előfizetésem rá, mert amúgy is sokat rendelek onnan és bőségesen megtérül. Pont ennél a cégnél volt már garanciális ügyintézésem. Azon kívül, hogy én angolul karattyoltam nekik ők meg lengyelül és fordítót használunk, más probléma nem volt velük. Ha mégis gond lenne a céggel, akkor a kereskedési felület jót áll értük, de ilyesmire még nem volt szükség.
Szerdán feladtam dpd ponton (ingyen), péntekre ott volt. 2 munkanap nap alatt átnézték és cserélték. Csütörtökön már nálam volt az új termék. Nem processzor volt, de gondolom azt is hasonlóan intézik. Már a kosárban van az 2db 5700x, a fizut várom és be is húztam.
Tartalék gépbe lesz egy, meg rokonnak a másik proci. Ha cserélni kell, kibírom az 1 hetet. A fő gépbe, talán magyar kiskert választanék, bár nem tudom mennyit nyernék vele igazából. Időben mérve a dolgot.
vizion: [link] ebay link, 5600x3d, 103k + 11k szállítás a legutóbbi licit, gondolom sokkal feljebb már nem megy, mert akkor vesznek inkább 5700x3d-t. usában megéri, mert nincs nagyon lemaradva az 5700x3d-től, cserébe mennyi is, 30-40k-val olcsóbb. Nálunk gondolom vám,áfa rájönne, úgy meg kenjék a hajukra valóban, de azért a kiba AMD legalább megpróbálhatná Európában is teríteni ezeket. Ha normális áron lenne, a játszós gépbe lehet beugrana egy 5600x3d.
-
Sinesol
veterán
Szerintem jelentősen olcsóbb lehet gyártani, a 7nm-es gyártókapacitásokért kapacitásokért szerintem már nincs túl nagy harc és eleve olcsóbb is, mint az 5nm. Persze ez nyilván nem jelentkezik annyira az árakban, belövik majd oda, amit szerintük még a többség kifizet és jol megszedik magukat még utoljára az AM4-en, most hogy sokaknak már nem fér bele a budget-be az AM5.
-
válasz
Baltazár123
üzenetére
5600x3d már érdekesebb, de igazán az 5700x3d-t kellene szerintem újra gyártani, ha már jófejkedni akarnak AM4-en. Abból még el lehetne adni egy vagonnal, normális (nem az aprós 130-150k) áron.
Chaser: csak játékra már 5600-ról sem előre lépés az 5800X, de egy 5700X3d az igen.
-
Chaser
legenda
válasz
Baltazár123
üzenetére
58-9e itthon...firsthop/ipon.
Ki az a barom, aki a lengyelektől veszi 54e-ért?
( :
5800x meg 65e alzán most ...nincs áruk. Mondtam az 5950x is 110-115e itthon boltból újan, vicc. De nekem annyiért se kell) -
Baltazár123
őstag
Ez nem új processzor, már árusították, de akkor is csak LA-ban. Volt még 5600X3D, azt meg csak a microcenter árulta. Ebay-en volt is belőle, de qrva áron. Európába mit akar eladni? AM5-re nagyon visszesik majd a kereslet.
chaser: lengyelektől meghozzák 54e a garanciális tálcás 5700x-t. Ki az a barom, aki akárcsak 50e-t ad érte használtan???
-
KROK640
nagyúr
Egy haveromnak pont 9800X3D van 64GB DDR5-el és RTX5070Ti-vel. Igen komolyat lép 1440P-ben, és jó ideig nem lesz még vele gond, szerintem majd 4K-ba se ha vesz monitort.
Jah, én 32GB-ról ugrottam volna 48GB-ra, ami volt már korábban, csak mixelt setben, így meg ugyanolyanból lett volna 2×16 + 2×8GB. De elvagyok most 4×8GB-al is. (még 2022-ben megléptem a váltást 32GB-ra)
-
Chaser
legenda
Valakinek pont az hiányzik. Nyilván nem véletlen van 360hz-es 1440p-s oled és magasabb frissítéssel is. Én nem vennék olyat sem - max ha alig drágább mint a 120-as -, 9800x3d-t sem annyiért. Nem is nekünk gyártották ezeket nyilván. 9950x3d-t viszont simán, ha termelbe pénzt.
A fölé a jó szó itt. A felé horizontális irányt jelöl, a fölé vertikálist - nem szögedi' tájszólás -.
Fut a kapu felé...dejajjj' a kapu fölé lőtt. -
Sinesol
veterán
Ahogy néztem a min fps-ben is csak pár % különbség van nagyobb cimek esetéln már 1440p-ben is. Az average néhol jelentősebb eltérés, de sokszor alig pár %.
Dota-val jatszom esport cimek közül, ott igaz lenne 40%, de 200 körül tud a mostani konfig is, pont mindegy hogy az X3D tudna 300at. Min fpsben nincs jelentős különbség, asszem 90-100 környékéről felmenne 110 felé valamivel.Nem látom sok értelmét procira költeni, max egy jóáras 5800x gondolkodtatna el, a 8 mag miatt. Egyedül vga-ra tudom megindokolni a pénzszórást, ott egy 4080 vagy 5070ti jelentős erősités lenne. Vagy egy 5070, legalább az FG miatt, sima ketszeres módban szinte semmi delay, de jelentős fps ugrás, csak azt nehéz lenyelni, hogy jo sok pénzt kiadva alig erősebb a 3080-nál.
-
Chaser
legenda
Upgradere jah.
Ha el tudod adni wnnyiért. A tálcás 5700x firsthopnál/iponnál 58-59e.Sinesol
Nyilván aki a csúcsot akarja. Meg nem mindenki 4k-zik, azt látom itt is. Van aki 1440-et tol minél több fps-sel, de biztos van 1080p-s. És sokaknak számít a nagyobb min fps - nekem is -. Nem csak az ember saját igényei léteznek a világon) én pl felröhögök a 240-360-480 meg csillió hz-es kijelzőkön, másnak meg az kell. -
Sinesol
veterán
Nemrég nézegettem a nagyobbik testvérét youtube összevetésekben, de túl sokat nem jelentene, tekintve, hogy 4k-ban játszom nagyrészt, DLSS Quality-vel vagy anélkül. Esport cimeknél számitana, de ott a mostani is 150-200 fps-t tud, inkabb a vga tart vissza, szal olymindegy.
Az is mindig elcsodálkozom azon, hogy pl kinek szánják a 9800x3d-t, amikor abban az árkategóriában gondolkodva már a vga mellé is legalább egy 5070 vagy 5080, ugy meg evidens hogy 4k-n tolja az ember és kis tulzassal mindegy a cpu.
@Krok640: Nekem szerencsém volt, nem éreztem nagy szükségét a memoria cserének, de valamit upgradelni akartam csak ugy megszokásból, a memoria meg eléggé bagó áron volt, gondoltam hátha valamikor kelleni fog, szóval 16GB-ot lecseréltem 32GB-ra.
Asszem 10k körül adtam el a GSkill 16gb-ot és 25k volt a 2x16 Gskill 3600mhz kit.

-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
Valami kis mellékes, kb. De így, hogy hivatalosan itt nem lesz forgalmazva, nincs bolti gar, nem olyan szép a leányzó fekvése. A többi választék meg nyilván azért annyi mert megcsappant rá a kereslet. Ha újra megnő az áruk is felmegy. És ennyiért sem érik meg bárhogy számolok. Túl kicsi a különbség a lap és ram árak közt am4/am5 szinten, és túl nagy a teljesítmény közti különbség és a fejleszthetőség am5 javára. Akinek olcsón kell ját3kre ott a 7500x3d, akinek melózgatni kell a 7900, utána meg csak az igények/pénztárca szab határt. Nyilván még legalább egy új gen is jönni fog oda.
HaZsolt
És ez még egy gyors ram) de most ez volt a legolcsóbb/leglassabb amit találtam.
Magamnak esetleges új gépbe 6000-6400-es számoltam drágábban, nem x3d a cél egyelőre. De még akkor is megéri mindent összevetve.Szerk:
Dragon3000
( :
Direkt leírtam, nem én találtam ki a számokat.
Az adata 5600 133e pcx, 145e ipon. Az ák-n találtam. De ha 170-nel számolsz akkor megy át az am5 konfig 305e környékére. De ott már akad 6000-6400mhz-es ram is bőven. -
-
Dragon3000
nagyúr
Az amd gondolom annyit keres rajta, hogy el tudja adni, pl ezaz 5500x3d is gondolom azért jött ilyen későn, mert ennyi idő alatt lett annyi selejt, amiből lehetett építeni egy új típusra, igazából eladják olcsóbban azt, amit amúgy kidobtak volna, mondjuk a jelenlegi helyzet biztos közre játszott, mert így erre is lesz vevő.
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
Mondtam fentebb, hogy upgradere ok.
Matekoztam is egyet, 280e-ből perpill megvan olyan lappal am5, amibe erősebb cpu is bőven mehet. Zafírnál középkategóriától indul az élet. A 7500x3d meg nyilván annyit ráver az új üdvöskére, mint egy 7600x az 5600x-re, így hasraütve. 5600/5700x mellé meg nem tudom milyen vga-t raknék de drágát biztos nem, mondjuk az új mellé sem. Ha a min fps-eket megtolja a 7500x3d már az is jó, de nyilván a max fps is magasabb.
Engem játék kevésbé érint, de tudva mennyivel drágább az am5 7900-cel, 5950-et is akkor vennék ha max 60e-ért hozzám vágnák újan, a fentebbi max ram árral. Olyan meg nyilván nem lesz) ez a patriot ddr4 ár is mázlis, utána ami van már 90e.
Látom gyártanak megint b550 lapokat, nagyon f@szák, n3melyiken még borda sincs a nyomi vrm-en. De ha megindulna is a nép am4 irányába, úgyis még fentebb megy a ddr4. Meg nyilván a cpu-k is. Mostani bolti árak már erősen legalja, sokat biztos nem keres rajta az amd.Szerk:
KROK640
Másrészt a patriot az egyik leghullósabb) és csak alzán ennyi, nyilván elfogy nyista. Pont ezzel a legolcsóbb alternatívával us látszik mennyi értelme van ebbe pénzt rakni ha új konfigról van szó.
Az adata 5600mhz meg azért nen a világvége, a patriot sem 3600-os hanem 3200-es. De mivel x3d-k elvileg így alapon is rendben vannak. Az a 60e ft difi ha %-osan nem is hoz annyi teljesítménynövekedést, de egy élő platformra megy a pénz. Az 5xxx-ek 2020 körül jöttek, nem most volt) Persze mindenki maga tudja, én nem estem hanyatt most. Aki még egy utolsót upgradelne és hozzájut annak lehet segítség. -
KROK640
nagyúr
Egyrészt azért DDR5-nél egy igencsak fapados RAMmal számolsz, mind gyártóban mind sebességben, másrészt azért még ígyis kijött 60 ezer ft különbség, ami jelen esetben egy 27%-os extra felár.
Ugyanakkor egyetértek veled, hogy nulláról irány az AM5, de ha valaki DDR4-en van, akkor még a 7500X3D-ért sem éri meg átugrani, hanem inkább megéri az 5500X3D-t megvenni.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Chaser
legenda
Zafír pulse b850 - 52e - most nincs, nyilván kifogytak -, alza
7500x3d - 82e, alza
Adata 2x16 5600mhz@cl46 - 133e pcx/145e ipon
A drágább ram árral számolva is kb 280e ft+hűtőAm4 alá hasonló értelmes vrm-mel szerelt lap 42-5e körül
Patriot viper 2*16 3200 77e alzán - mondjuk patriotot véletlen se vennék, de számoljunk ezzel -
Az új üdvöske legyen az alis 100e - nyilván garancia ott nincs, 3s ezek a cpu-k már nagyon nem örök 3let meg egy nap -
220e ebben a szerencsés felállásban +hűtő
Konklúzió: semmi értelme...szerintem. -
Yutani
nagyúr
Alin is megjelent, 100 rugó.
-
Chaser
legenda
Az 8 magos. Ott a 7500x3d, gyanítom ráver arra is, ezt meg reggelire eszi. Értelmes boltban már 82e ft-ért van.
Upgradere jó, ha jó az ár. Egyébként nem éri meg, ez már nagyon elavult mára. Ha vennem kell gépet csak am5. Drágább, de nem egy zsákutca.
Teljesen mindegy mit ad ki az amd meg mit nem, ha sokan vesznek új alapokra am4-et fel fog menni még jobban a ddr4 ára. Kb mikor a gugyuska' kergeti a farkát)
El voltam ájulva, 5950x boltból 115e körül van. Addig jó is amíg meg nem néztem mennyi a 7900 waith prisme hűtővel, +10e ft. Esetek többségében nemcsak beéri, el is hagyja. Ritka ha ráver a régi csúcs. És azt még van hova upgradelni bőven, extraként már igp is van.Szetk:
Chiller
Ott a zafír pulse b850 51-2e ft alzától - amikor van -.
Cpu-ból meg a fentebbi 7500x3d. Árban kb az amit számoltál. De ha jól tudom x3d-nél a ram sebessége nem annyira mérvadó mont az alapmodelleknél. Akkor meg lehet venni újan 130-140e-ért lassabb 2x16 ddr5-öt is. Boncolgattuk már vmelyik topikban, de akkor a lassabb ramok ára is kemény(ebb) volt, most nem. -
Chiller
őstag
Alapvetően igazad van, de azért többrétű a dolog. Amúgy meg a 7600X inkább 65-70 ezer (alza 72k most pld).
5800X3D-t azok vesznek (reálisan), akiknek már adott a lap és adott a ram. Csak a régi 5600X vagy még gyengébb CPU-s gépüket szeretnék olcsóbban erősíteni.
Tehát plusz költség zéró, csak az 5800X3D 180-as ára.Ezzel szemben: 7600X-es konfig:
CPU 65k, B850 lap 60k, 2x16 ram 160k, hűtő 15k. -> 300k. És most nagyon szerényen fogott a ceruzám, inkább 350+ feletti a reális, főleg ha úgy vásárolok, hogy majd egy 9800X3D/10800X3D is mehetne/menne bele pár év múlva. Mert csak akkor van értelme igazán váltani.Nem mellesleg néha jól jön a rendes 8mag is.
Ettől még nagyon jó proci a 7600X, és az ára is.
-
nah, valaki levezette...
Aki nem gémer, az az intel 9-12 gen-ből talál használtat, olcsón, jót.
Aki játszana, az meg minek venne 5500x3d-t, amikor olcsóbban kb. azonos AM4 procit kap? Nekem 5600X-ről is csak AM5-re szabadna váltani, tavaly a servert fejlesztgettem, ez marad most már.
-
Chiller
őstag
Hát ez jó régi hír. Még tavaly júniusban lett bejelentve

https://www.techpowerup.com/cpu-specs/ryzen-5-5500x3d.c4194
Ebayen láttam 1x-2x, de 350$-ért. Valószínűleg OEM-ek kapják inkább.Most inkább az az extra, hogy már Kína is kap belőle, így gondolom már van mennyiség is, és talán az ár is reálisabb lesz.
-
Egyes játékokban több az 5800x3d min FPS értéke mint a 7600x átlaga.
Speciális esetek de ahol 1 szálas teljesítmény kell és l3 cache ott rengeteg számít.
Nem kell x3d procit venni mindenkinek ez természetes de jó ha előtte megnézed hogy a preferált játékokban mit számít. Van ahol 73 vs 101 az eltérés átlagban az érdemi. -
bokapeter
tag
Teljesen igazuk van én is ezt tenném, a mostani piaci helyzetben, megfontolandó egy jól bevált AM4-es rendszer építése egy kevésbé drága ddr4 RAM-mal, és ebben remek partner egy ilyen ár6érték bajnok proci.
-
-
Dragon3000
nagyúr
Ahol számít a 3d cache, ott elmarad a 7600x, ahol ki van használva a 8 mag, szintén el tud maradni a 7600x. Az összevetésedben azt felejted el, hogy aki megveszi drágábban a korábbi cpu-t, annak valószínűleg már van hozzá ramja is, mert az előző gépe is ddr4-es volt, így nem kell új ram, míg am5 esetében mindenképp kell ram is, ez mellett am4 lapok még mindig olcsóbban beszerezhetőek, mint am5-ös társaik, feltéve ha a vásárlónak nem am4 rendszere volt előtte is.
-
Dragon3000
nagyúr
Milyen 100e-ből lenne meg a csere? Átváltva és az áfát rászámolva 95-100e közt alakul az ár, de megjelenéskor minden drágább szokott ennél lenni, így simán 100+e lesz az induló ára csak a cpu-nak.
Szóval ezzel le is zárult a gondolatmenet, ha nem történik egy újabb szörnyű csavar akkor 2-3 év múlva talán már érné is MO-n is használtan.
Addigra már nem lesz gyártásban és ugyanaz lesz vele, mint a korábbi x3d megoldásokkal, hogy drágább használtan, mint előtte újonnan. -
HaZsolt
őstag
Én eddig nem értettem ezt az AM4 esetén veszik az 5800x3d-t 180 ezer 200 ezer forintért esetet mert a DDR5 drága. Számoljunk egy kicsit. 180 ezer az 5800x3d. Ezt a teljesítményt egy 7600X is hozza 50 ezerért(!), hiába nincs 3d v cache, mivel fejlettebb architektúra és DDR5 van, azonos teljesítményt hoz mint az 5800x3d játékban. Az alaplap AM4 és AM5 esetében majdnem egál, +15 ezret számoljunk az AM4 javára olcsóság terén. A DDR 4-es RAM-ok is nyilván drágultak egy kicsit. De amit a túlárazott 5800x3d-re meg 5700x3d-re költenek abból az árból vehetnének AM5-ös konfigot 7600X-el ugyan drága RAM-al. És teljesítményben ugyanott vannak + garis cuccok lennének és nem egy olyan platformjuk amibe már várhatóan nem kerül erősebb processzor mint az 5800X3D.
Tehát AM5 konfig 7600X-el AM5 lappal 32 GB RAM-al ugyanott van árban mint egy 5800X3D AM4 lappal DDR4 32 GB RAM-al.
Nyilván ha az 5800x3d-t újra gyártanák olcsón akkor más lenne a helyzet, de így ez értelmetlen
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ok, pontosítsunk :
G.SKILL 32GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-32GIS tavaly júlisuban az Iponnál 21 ezer ft volt. Most "akciósan" 105390 Ft, de volt nemrég 110 ezer is, 119-ről leakciózva.
Tehát, tavaly nyáron 50 ezerért kiröhögtük volna ezt. Ha most valaki felajánlana nekem egy ilyen memóriát 50 ezer ft-ért, akkor azt mondanám, hogy kettő KITet is kérek, ilyen áron darabját.Nos ezen gondolat menet alapján, sajnos a most felsorolt lista áron az 5500X3D a jelenlegi magyar piacon egy erősen megfontolandó vétel lenne. Számomra, pláne, hogy játékokban a jelenlegi 10400F-nél szerintem jóval erősebb lenne. Nem beszélve a magasabb órajel és több cache dologról, ráaádsul nekem személy szerint csak lap és CPU cserét jelentene, mert DDR4-ből van 32GB RAMom. Így lappal együtt kb 100K hufból meglenne a csere, ami tényleg elgondolkodtatna.
De nincs jelentősége, mert gyenge forint, 27% áfa, szürkeimport stb, úgyse 229 usd (74350ft) lenne mire ideér, hanem bőven 100K feletti, ami már MEH, ha azt nézem, hogy és azért még pluszba lapot is vegyek alá. Szóval ezzel le is zárult a gondolatmenet, ha nem történik egy újabb szörnyű csavar akkor 2-3 év múlva talán már érné is MO-n is használtan. -
KROK640
nagyúr
válasz
FireKeeper
üzenetére
Nekem sem.
Illetve AM4-nél régiek újragyártása, de az X3D-ket csak csendben reménykedve álmodoztam, nem gondoltam volna, hogy lesz is. Ráadásul egy új ... -
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ez így van, de sajnos azóta volt egy komoly drágulás.

Ez kicsit olyan minthogy most vennék 50 ezer ft-ért 32GB DDR4 3200-as RAMot. Tavaly nyárhoz képest drága??? Bitangul, 64GB is kitelt volna annyiból. Most jó ár lenne érte? Persze, kettő adagot is kérek ennyiért. -
Dragon3000
nagyúr
Arra reagáltam, hogy ha ennyi lesz itthon is, akkor megfontolná az am4-re váltást, hát 80e körül volt 5700x3d a boltokban, ami olcsóbb volt, mint amennyi ez lesz, akkor ezek szerint nem érte meg és még a ddr4 árak is negyed ennyibe kerültek, illetve az am4 lapok is olcsóbbak voltak

-
RVR400
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Jah, 60-ért vettem aliról 2024. augusztusban.
Mondjuk még tavaly júliusban 2x16GB 3600 DDR4-et is 25-ért lőttem.A jelenlegi helyzetben, amikor piacra dobnak újabb AM4-es lapokat, akkor várható volt, hogy kell valami olcsó, de hasznos proci is. Nem lennék meglepődve, ha itt még nem állna meg az AMD.
Lesz ott még a fiók alján annyi selejt, hogy 4 magos X3D-k is előkerülhetnek.
-
tibaimp
nagyúr
A DDR4 miatt lépi ezt meg az AMD, és szerintem jól is teszik. Kíváncsi vagyok, ha így maradnak vagy tovább emelkednek a RAM árak, főleg a DDR5, az Intel hogy zárja az évet, mert kb. "senki" nem vesz/fejleszt PC-t, mindenki próbál kivárni. Vagy ők is visszahoznak egy DDR4-es rendszert, pl. LGA1700/LGA1200...
-
FireKeeper
nagyúr
a harmadik világháború és egy új AM4 proci nem volt a 2026-os bingó kártyámon
-
KROK640
nagyúr
Ennyiért ha lenne itthon is nagyon nagyon komolyan megfontolnám az AM4-re áttérést
-
van erre igény?
5700/5800 X3D ócón, az igen, arra van
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- iPad topik
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Formula-1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BestBuy topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Motoros topic
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KS 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel I5-9500
- Intel Core i7-8700 6-Core 3.2GHz processzorok
- Gigabyte H610M S2H DDR5 alaplap, LGA1700 foglalat, Intel Core I5-13400f 2.5GHz, Arctic proci hűtő.
- Astro A50 4th Gen wireless + base station fejhallgató
- Lenovo ThinkPad T14 Gen2 Intel i5-1135G7 Refurbished - Garancia
- iPhone 17 Pro 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- iPhone gyári/emelt kapacitású akkumulátor csere 6 HÓNAP GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

leárazás volt 114k-ra alzán február elején, hát behúztam. Nekem teljesen jó, full hd-n játszom, nekem megfelel, nem akarok feljebb lépni felbontásban. Igazából nem vagyok ilyen grafika buzulós, sőt a tearing,stuttering se zavar nagyon, konzolon hozzászoktam. Ha jó a játék, akkor játszani akarok, ha meg a tájban gyönyörködni, elmegyek jó idő megérkeztekor a Mátrába vagy a nógrádi hegyekhez. Ha jó a játék, akkor szinte alig figyelem a grafikai hibákat. De akinek fétisa a tökéletes grafika és a magasabb felbontás, oda nyilván kevés ez a kártya, ezt nem is vitatom.
)
szerintem oly mindegy
( :