Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen videókártyát?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
Új hozzászólás Aktív témák
-
trlala
aktív tag
Kiszállok srácok a buliból, két éve alig fotóztam... Az irányjelzőn meghirdettem mindenemet.
-
trlala
aktív tag
Magyar videó az OM-1-ről.
-
trlala
aktív tag
válasz
Oly-Service
üzenetére
A 20 1.4-et miért vettétek le az oldalról?
-
trlala
aktív tag
Ez az OM-1 egy tisztességes ráncvfelvarrás, de hogy wow lenne, az egy kicsit tulzás:
[link] -
trlala
aktív tag
Full wow specs:
[link] -
trlala
aktív tag
wow spec.:
20mp(yes,IMX472)
120fps 12-bit RAW DCI
4K60P 10-bit 4:2:2
Improved AF tracking
astro tracking
[link] -
trlala
aktív tag
24 MP BSI szenzor?
[link] -
trlala
aktív tag
2000 $
[link] -
trlala
aktív tag
wow:
[link] -
trlala
aktív tag
Lassan 3 hónapja rendeltem az oly 20 1.4-et és még mindig semmi....
-
trlala
aktív tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"Ettől még a jelfeldolgozás meg a globális elektronikus zár területén van mit alkotni"
Így van. Jelenleg a hardver sokkal előrébb jár mint a szoftver. A klasszikus fényképezőgépgyártók azt fejlesztették amihez értenek, ez valahol természetes is. A végeredmény szempontjából éppen ilyen fontos a szoftver is, ahol szerintem jócskán lemaradásban vannak. Ezt bizonyítja az is, hogy a csúcstelefonok a hardver hátrányt milyen szépen kompenzálják szoftveresen. -
trlala
aktív tag
válasz
HuMarc
üzenetére
Amiket használtam, 1-1 jellemző mondat:
12 2.0: kis gyöngyszem, jó kézbe venni, kitűnő építési minőség, de az optikai tulajdonságai átlagosak.
45 1.8 pont fordítva, műanyag, de optikailag rendben van, a rendszer egyik bestsellere.
50 2.0: nagy szerelem a lassúsága ellenére, univerzális portré-makro kombó, kitűnő képminőséggel. -
trlala
aktív tag
A fotózás egy drága réteghobbi. Érzésem szerint a hobbisták túlnyomó többségének elég lenne egy mai csúcsmobil képminősége. Monitoron nézegetve mindenképp. Ebbe magamat is beleértem. Persze vannak speciális esetek (makro, madarászás stb.) amihez a mobil kevés, bár itt sem a képminőség a szűk keresztmetszet, hanem a spec. lencse - még. Évente/kétévente elkap a gépszíj és a javából hívatok elő nagy méretben, az a falra kerül.
Szeretem kézbe fogni a technikát, és játszadozni. Ennyi. -
trlala
aktív tag
válasz
yle_greg
üzenetére
"Az MFT nagy előnye a FF -el szemben szerintem az, hogy minőségben nem feltétlenül vehető észre a különbség a felhasználók nagy többsége számára, viszont méret és súly tekintetében már más a helyzet."
Minden relatív. Egy mai m43 gép jobb képet produkál, mint a 10 éves csúcs FF. Lassan a szemünk lesz a szűk keresztmetszet.
Van a családban FF, de 40X60 nyomatokban sem látni különbséget. -
-
trlala
aktív tag
Lassan 2 hónapja rendeltem, de még nem jött meg a 20 1.4.
-
trlala
aktív tag
20 1.4 teszt:
[link]
Az enyém még nem jött meg. -
trlala
aktív tag
válasz
Oly-Service
üzenetére
Köszi, az én vagyok...
-
trlala
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Kár. Már háromhete megrendeltem, azt hittem karácsonyra megjön. Várok...
-
trlala
aktív tag
Ha jár erre mintaboltos:
mennyit kell még várni a 20 1.4-re?
Köszi -
trlala
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
Nagy 20-as fan vagyok, és amit nem gondoltam volna, hogy valaha megválok a Lumix 20 1.7-től. Mindig azt mondtam, hogy ez lesz az utolsó m43 lencsém, amit eladok. De most itt az Olympus húszasa, aminek nem tudtam ellenállni és megrendeltem. Ha megjön, én is készítek egy szigorúan szubjektív tesztet. A "kicsit", ha megtartom, az a mérete miatt lesz, a Pen F-fel majdnem zsebgép méret.
-
trlala
aktív tag
A vég kezdete?
[link] -
trlala
aktív tag
Tudja valaki fejből, hogy a vízmérték (libella, szintező stb.) oly vázon hol hozható elő? Frissítettem, aztán eltűnt. Már kétszer végigmásztam a menün, de nem találom. Öregszem....

-
trlala
aktív tag
Tisztelettel megjegyzem, hogy az objektívek méretét, tömegét elsősorban a gyutáv/átfogás, kirajzolt képkör és a fényerő határozza meg, DE erősen befolyásolják egyéb tényezők is: időjárásállóság, af/mf, ha af milyen a fókuszmotor, felhasznált anyagok stb. C 85 1.4L = 950g
N 85 1.4G = 595g. -
trlala
aktív tag
Pana 25-50 f1.7
[link] -
trlala
aktív tag
M43 vs APS-C vs Full Frame vs. Medium Format:
[link] -
trlala
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
Én mindenféle szoftvert próbáltam, (LR, Gimp stb.), de mindig visszatérek az Oly saját alkalmazásához, ami most éppen Workspace. Egyszerűen ennek a kimenete tetszik a legjobban. Cserébe K lassú, ami főleg tömeges munkánál idegesítő. Régebben a "fekete-fehér korszakomban" használtam speckó szoftvert direkt erre a célra, na az jobb volt, de a neve nem jut eszembe.
-
trlala
aktív tag
Bocsi, csak a rendszerfikázáshoz egy hasonlat:
Suzuki Vitara fórum, még amikor a gép megjelent, jó pár éve. Elolvastam az utolsó 100 hozzászólást és ez jött le: A Vitara egy szar, mert nem néz ki olyan jól mint egy Ferrari, meg nem is olyan gyors. A csomagtartója nem olyan nagy mint egy Volvo kombié, tehát szar. Egyébként is többet fogyaszt mint 3l/100km, tehát egy kalap szart nem ér. Ja és nincs bicskakulcs hozzá, tehát egy okádék és még a műanyag is kopog.
Ja majd elfelejtettem: drágább mint egy bicikli.Itt is ezt érzem néha.... Bocsi, de kikívánkozott belőlem.
-
trlala
aktív tag
válasz
peppe79
üzenetére
Respect.
Számomra az egyik legkedvesebb turista"zoom" a pana 20 1.7. Pen-F vázon álom. Kitűnő képminőség, kis méret. izgalmas gyutáv. Simán végig fotózok vele egy nyaralást. Vittem már 7-14 + 12-40 + 50-es macro + 75 1.8 kombót két vázzal és semmivel sem voltam boldogabb, de ami a lényeg: jobb képek sem születtek. -
trlala
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
És aki nem akar szobában vaku nélkül embereket (sőt semmit) fotózni az szúrja t...kön magát?
"Ne üljünk már fordítva a lovon. Az f4 soha nem volt alkalmas általános felhasználásra mft-n."
Ez marhaság. Az f4 mft-n is f4, meg nem mft-n is f4. -
trlala
aktív tag
válasz
ROBOTER
üzenetére
A méretét már néztem. Hajszállal a 12-40-nél nagyobb és nehezebb is. Inkább azt mondanám, hogy a 7-14 és az előbbi között van.
Én a 7-14-et a Pen-F-re is rábiggyesztem muszájból, de nem egymáshoz valók (de ugye a szerelem mindent megold).
Szerintem a 8-25-nek is legalább e-m5, de még inkább e-m1 méretű váz kell. De ugye a szerelem... (meg a szükség).Mondjuk öcsém vidáman használja a 12-100-at e-m10-en és nem panaszkodik.
-
trlala
aktív tag
Elolvastam pár tesztet az új oly 8-25-ről. Kb. az van, amit vártam, kiváló képminőség, a "tele" oldalon kicsit gyengébb a sarkok minősége. F:8-ig rekeszelve javul a sarkok minősége, utána láthatóvá válik a diffrakció hatása.
Építési minőség, sebesség kiváló.
Nálam befutó lesz azt hiszem.A klasszikus 50-es makróval kiegészítve, nagyon más nem is kell.
-
trlala
aktív tag
A Sony új 4/3 szenzort jelentett be.
-
trlala
aktív tag
A pana életben tartja rendszert.
[link]
A 25-50 izgalmas (és drága) lehet. -
trlala
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
"A 12-45 egy rendkívül sötét és drága objektív."
A drágaság relatív, ezen nem vitatkozom.
Az f4 éppen egy fényértékkel kevesebb mint az f2.8. Nekem ez még nem a rendkívül sötét kategória. -
trlala
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
"Szerintem a 12-45 f4 obi szépen összefoglalja miért kukázza a piac őket."
A 12-45 egy K jó lencse.
A piac nem az Olympust kukázza, hanem átrendeződik a digi fotó piac. A nagyok is szenvednek, csak aki a piac 12%-át tudta magáénak és elveszti vásárlói felét, mást mutat, mint aki az 50% felét veszti el.
Mondjuk van annak egy diszkrét bája, hogy hónapok óta egy 4/3 topikban más sem zajlik mint az, hogy milyen szar a rendszer.
Én a középformátumba vagyok szerelmes, és egy C profi gép a fasorban sincs egy Hasselbladhoz képest. Akkor a háttérmosásról, képzajról, dinamikáról még nem is beszéltem. -
trlala
aktív tag
Jön a Zuiko100 2.8.
[link] -
trlala
aktív tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Kb. én is így gondolom. Annyival egészíteném ki, hogy nem csak a MFT van válságban - bár ebben a topikban nyilván erről diskurálunk - hanem a digitális fotózásnak a ma ismert formája. Mivel az Oly piaci részesedése a fénykorban is csak a 4. 5. volt, ha jól emlékszem 15-20 % között, először ők érezték meg a visszaesést. Amire rá akarok világítani az az, hogy ez nem az MFT válsága, hanem az egész "szakmáé". Tudomásul kell venni, hogy ennek a műfajnak ilyen formában lassan vége.
Biztos, hogy nem szállok ki a hajóból, mert a mostani motyóval (pro + pen-f váz, pro obik) simán hozok olyan minőséget, ami nekem bőven elég. Hozza a fotózás élményét is. Egy váltás nekem ugrás lenne az ismeretlenbe. -
trlala
aktív tag
Régi szép idők: tegnap belenéztem az egyik James Bond filmbe, és a 007-es ezzel fotózott:
[link] -
trlala
aktív tag
A fotózás (de ide sorolom a videózást is) célszerszámokkal megvalósított formája egyre inkább a profik + fanatikus amatőrök felségterülete lesz. Ebből következik a szűkülő piac + emelkedő árak. Az átalakulásnak koránt sincs vége, és izgulnék a nagyok (Canon és tsai) helyében is. Nyilván azok a cégek vannak előnyben, akik érzékelőt is gyártanak. Az Olympus ezért is hátrányos helyzetben van, mert ki van szolgáltatva érzékelő szinten.
A másik probléma, ami a szakmát érinti, hogy a fejlődés az optikáról áttolódik szoftver oldalra. Az optikai ismeretek és gyártástechnológia közel van a csúcshoz, itt már túl sok keresnivaló nincs. Szoftver oldalon még csak az elején tartunk egy olyan folyamatnak, aminek a végét még a szakma is csak sejti. Ez utóbbit bizonyítja, hogy a mobiltelefonok által készített fotók minősége milyen rohamosan fejlődik. Félve jegyzem meg, hogy akik FF fanok, könnyen lehet, hogy a nem is túl távoli jövőben szembesülnek azzal, hogy a gyerek a csúcsmobiljával jobb képet lő, mint ő a 15 kilós motyójával. Azt se feledjük, hogy a digitális kép nem kép, hanem egy számhalmaz. És ezt a számhalmazt szoftveresen lehet manipulálni.
Ettől függetlenül a tervezett oly 8-25 engem is lázba hozott.
-
trlala
aktív tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nekem is volt 12 2.0. A 45 1.8-cal együtt jelent meg. Az utóbbi optikailag jobb, de műanyag, a 12-es meg jobban meg van építve, fém, jobb kézbe venni. Nem sikerült a kettő előnyeit ötvözni.
-
trlala
aktív tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
1. függőleges viszonyítási pont keresése (fa, épület)
2. átlós képkompozíció
3. normál, vagy méginkább nagylátó lencse
4. felhők belekomponálása -
trlala
aktív tag
1. Számomra az oly olyan mint egy nagy, egyoldalú szerelem. Megszívat, de kitartok mellette. Először a 4/3-dal hagyott cserben, ott is megvolt minden szép és jó 50/2, 150/2, 11-22, 90-250 és sorolhatnám, aztán (szerintem) önmagát is tökön rúgva mindent hagyott az m4/3 miatt. Bölcs döntésük következtében csomóan elpártoltak.
2. Mióta a rendszer létezik (4/3) kb. azóta temetik "zsákuccás". De örüljünk: akinek halálhírét keltik, az sokáig él. -
trlala
aktív tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Nem kell semmilyen FF. Az én felhasználási szokásaimnak túl nagyok és minőségben nem hoznak annyi pluszt (bármit is állítsanak az FF fanok). Életem legjobb képét e-500-zal + 14-54-gyel lőttem, ma is ott lóg a falon 60x40-es nagyításban és technikailag nem lehet belekötni.
-
trlala
aktív tag
Én nem látom ennyire tragikusnak a helyzetet. A 4/3 még marad jó ideig mint szabvány. Videósok is használják pl., majd a kis kínaiak gyártanak nekünk valamit. Meg úgy vagyok mint Lassú Víz kolléga, legalább nem költök sok fölösleges cuccra pénzt.
Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy pl az off Fuji miből él, mikor azok sem adnak el több cuccot mint az oly. -
trlala
aktív tag

Ja. Ezt szoktam, ill. hátizsákra polárpulóver és arra a gép. Akkor még babzsák sem kell. Az az igazság, hogy kiábrándultam ezekből a mini állványokból. Pont arra nem jók, amire kellenének. Egy állvány legyen masszív, de az meg pont attól masszív, hogy van súlya is. No ez antagonisztikus ellentét.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- Sorozatok
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen videókártyát?
- Arc Raiders
- Kés topik
- További aktív témák...
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Apple MacBook Air 13 M1 8GB 256GB magyar bill 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4031
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Apple iPhone 13 Pro Max Sierra Blue ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB Használt, szép,100%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest