Hirdetés
- Fórumok
- Adattárolás
- HDD probléma (nem adatmentés)
- (kiemelt téma)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- VR topik
- Nyomtató topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Senki sem beszél róla, de újra elérhető két 30-as sorozatú GeForce
- A kilohertzes monitor és a pehelykönnyű kézikonzol varázsa
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- OLED TV topic
- Alaposan kitett magáért a Noctua idén is – Computex 2026
-
56910 - 56801
56910 - 56801 56800 - 56701 56700 - 56601 56600 - 56501 56500 - 56401 56400 - 56301 56300 - 56201 56200 - 56101 56100 - 56001 56000 - 55901 55900 - 55801 55800 - 55701 55700 - 55601 55600 - 55501 55500 - 55401 55400 - 55301 55300 - 55201 55200 - 55101 55100 - 55001 55000 - 54901 54900 - 54801 54800 - 54701 54700 - 54601 54600 - 54501 54500 - 54401 54400 - 54301 54300 - 54201 54200 - 54101 54100 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pr3ciSioN
aktív tag
A Samsung Magician OEM és USB-n csatlakoztatott Samsung SSD-ket nem támogat, vagy nem teljes körűen.
Ha reális a 0% kondíció, azt tükrözi az összes írás is, akkor nem meglepő, ha nem olyan stabilan működik az SSD, mint új vagy kevésbé elhasznált korában.HDD probléma (nem adatmentés)
A topik a címéből adódóan is értelemszerűen HDD-kkel és nem SSD-kkel foglalkozik... SSD probléma ügyben az SSD kibeszélő topikban kellene érdeklődni.Bakker, jól benéztem.
Köszönöm és ne haragudjatok a téves posztért
-
King Unique
titán
Sziasztok!
Vagy egy ssd a gépemben és már párszor előfordult, hogy a Ck3 egyszerűen annyira belassult, hogy jóformán megfagyott a játék, a videókártya fogyasztása is leesett 10 wattra (afterburner és Radeon pro szerint is). Próbáltam ránézni a hőfokokra és a Samsung Magician azt írja nem Samsung termék a HDSentinel pedig az alábbit:
Hőfokot végülis sikerült néznem HWinfo-val és max 35 fokot írt ( kb 3 perccel miután kiléptem a játékból, szóval olyan nagyon max 50 fok körül lehetett játék közben szerintem).
Két év alatt kb ez az ötödik alkalom de ebből négy az elmúlt nagyjából fél évben jelentkezhetett. Az alaplap egy Asus rog strix b450m f gaming.
Van valakinek tippe, hogy hol lehet a gond?
Köszönöm!A Samsung Magician OEM és USB-n csatlakoztatott Samsung SSD-ket nem támogat, vagy nem teljes körűen.
Ha reális a 0% kondíció, azt tükrözi az összes írás is, akkor nem meglepő, ha nem olyan stabilan működik az SSD, mint új vagy kevésbé elhasznált korában.HDD probléma (nem adatmentés)
A topik a címéből adódóan is értelemszerűen HDD-kkel és nem SSD-kkel foglalkozik... SSD probléma ügyben az SSD kibeszélő topikban kellene érdeklődni. -
Pr3ciSioN
aktív tag
Sziasztok!
Vagy egy ssd a gépemben és már párszor előfordult, hogy a Ck3 egyszerűen annyira belassult, hogy jóformán megfagyott a játék, a videókártya fogyasztása is leesett 10 wattra (afterburner és Radeon pro szerint is). Próbáltam ránézni a hőfokokra és a Samsung Magician azt írja nem Samsung termék a HDSentinel pedig az alábbit:
Hőfokot végülis sikerült néznem HWinfo-val és max 35 fokot írt ( kb 3 perccel miután kiléptem a játékból, szóval olyan nagyon max 50 fok körül lehetett játék közben szerintem).
Két év alatt kb ez az ötödik alkalom de ebből négy az elmúlt nagyjából fél évben jelentkezhetett. Az alaplap egy Asus rog strix b450m f gaming.
Van valakinek tippe, hogy hol lehet a gond?
Köszönöm! -
snp420
újonc
Sziasztok!
Egy WD33PURZ HDD-vel adódott egy problémám. Egy több lemezes gépben használom torrentezésre 0/24-ben, azonban időnként előfordul, hogy a gép teljes storage controller rendszere megfagy, és semmi nem olvasható semelyik drive-ról. Az OS (OpenSUSE) fut tovább a memóriából, de a lemezhasználati LED folyamatosan világít, és semmihez nem lehet hozzáférni semelyik meghajtóról. Eleinte akkor jelentkezett a probléma, amikor smb-n keresztül filmet néztem az említett drive-ról, de sajnos mostanában már simán a torrent kliens futása közben is megtörténik, és emiatt újra kell indítani az egész rendszert. Mivel ezt a HDD-t biztonsági rendszerekhez tervezték, ezért úgy olvastam, hogy alapból szekvenciális írás/olvasásra van kitalálva, de lehetséges, hogy ennyire nem bírja a random olvasásokat, vagy valami mással lehet a gond? A problémát nem tapasztaltam ezen HDD beszerelése előtt. (A lemezt néhány hónapja vettem)
A segítséget előre is köszönöm!Egyelőre úgy tűnik, sikerült megtalálni a probléma okát. A deadlock-ot az fstrim service okozta, amit hetente futott, harmadszorra már gyanús volt, hogy ugyanakkor fagyott le. Manuálisan lefuttatva is elő tudtam idézni a problémát. Egyelőre elmaszkoltam a service-t. Maga az OS egy sata SSD-ről fut ext4 fájlrendszerrel, a HDD-k ntfs-ek, ami lehetséges, hogy közrejátszik ( [link] ). Minden esetre innentől offtopik a kérdés, az eddigi ötleteket viszont köszönöm!
-
bh
tag
Sziasztok!
A gépemben van egy Seagate BarraCuda 2.5 2TB 128MB SATA3 (ST2000LM015), amit torrent letöltésre/feltöltésre használok és egyszer csak dobálta a qbittorrent az I/O hibákat. Gyors megnéztem HD Sentinelen:
Sajnos semmit nem tudok lemásolni róla, jól gondolom, hogy ennek reszeltek?
Igen.
-
Poultier
tag
Sziasztok!
A gépemben van egy Seagate BarraCuda 2.5 2TB 128MB SATA3 (ST2000LM015), amit torrent letöltésre/feltöltésre használok és egyszer csak dobálta a qbittorrent az I/O hibákat. Gyors megnéztem HD Sentinelen:
Sajnos semmit nem tudok lemásolni róla, jól gondolom, hogy ennek reszeltek?
-
snp420
újonc
Nem. Eddig annyira jutottam, hogy valószínűleg egy I/O deadlock léphet fel a kernelben valami oknál fogva. Én még esetleg arra tippelek, hogy a hálón lévő egyik Windows kliens kavarhat be a jellemzően agresszív smb listázása miatt. Elvileg beállítottam, hogy permanensen tárolja a journal logokat, remélhetőleg a következő lefagyáskor kiderül belőle valami, ugyanis nem tudom konzisztensen előidézni a hibát, még filmnézéssel sem.
-
Pokesz007
senior tag
Sziasztok!
Egy WD33PURZ HDD-vel adódott egy problémám. Egy több lemezes gépben használom torrentezésre 0/24-ben, azonban időnként előfordul, hogy a gép teljes storage controller rendszere megfagy, és semmi nem olvasható semelyik drive-ról. Az OS (OpenSUSE) fut tovább a memóriából, de a lemezhasználati LED folyamatosan világít, és semmihez nem lehet hozzáférni semelyik meghajtóról. Eleinte akkor jelentkezett a probléma, amikor smb-n keresztül filmet néztem az említett drive-ról, de sajnos mostanában már simán a torrent kliens futása közben is megtörténik, és emiatt újra kell indítani az egész rendszert. Mivel ezt a HDD-t biztonsági rendszerekhez tervezték, ezért úgy olvastam, hogy alapból szekvenciális írás/olvasásra van kitalálva, de lehetséges, hogy ennyire nem bírja a random olvasásokat, vagy valami mással lehet a gond? A problémát nem tapasztaltam ezen HDD beszerelése előtt. (A lemezt néhány hónapja vettem)
A segítséget előre is köszönöm!Szia
Traffic Monitor programot nem használsz véletlen? Nálam az kavart be,egy beállítás benne. -
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok!
A segítséget előre is köszönöm!Tény, hogy purple és skyhawk firmware-e nem magas random I/O-hoz optimalizált, de nem kéne, hogy megfeküdjön szerintem.
-
snp420
újonc
Minden jel szerint igen. Kb. 816 torrent fut összesen a kliensben, ebből 244 van az említett lemezen. Lehetséges, hogy szimplán az alaplapi storage controller nem bírja tartani az iramot?
-
bh
tag
Sziasztok!
A segítséget előre is köszönöm!ilyet nem kéne hogy okozzon még ha surveillance lemez se (nálam is egy WD42PURZ fut hasonló felhasználàsra), S.M.A.R.T rendben van?
-
snp420
újonc
Sziasztok!
A segítséget előre is köszönöm! -
tibi14
tag
Semmi fontos nincs rajta, jobban zavar, hogy az elszállt adattároló árak mellett vehetek ha beszarik. Pedig csak 4 éves. Mondjuk volt egy táp leégésem, de az a gpu-ág volt.
https://prohardver.hu/tema/valami_baja_van_a_tapomnak/hsz_21836-21836.html
-
Dißnäëß
nagyúr
Lehet elektronika döglik
ha SATA kábelcsere nem oldotta meg.
Még esetleg mondanám, hogy táp, ha ingadozik tápfesz, tudnak az adatbuszok sérülni, de nem jellemző (SAS érzékenyebb rá, mint SATA, de itt sem kizárt).Szerintem csinálj egy biztonsági másolatot róla, amíg tudsz még.
-
tibi14
tag
Urak!
Ilyenkor mi van? 2 nap alatt 6%-ot csökkent a teljesítmény. Én annyit veszek észre ebből néha megakad a film/sorozat lejátszás.
Sata kábelt cseréltem másik használtra, utána új kábelre, táp kábelt is cseréltem.
Csak ennél a hdd-nél van ez a hiba a többi hibátlanul fut.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
szedina
csendes tag
OKOK!
Vettem! Gondoltam egy próbát megér, de ezek szerint fali díszként nagyobb hasznát veszem!
Köszönöm mindenkinek, aki időt szánt rám!!!
-
King Unique
titán
Sziasztok!
Van egy régóta megoldásra váró WD HDD-m. (WD40PURX-64GVNY0)
A jelenség úgy néz ki, hogy amint tápot kap a tégla, a nyák veszettül el kezd melegedni, de tényleg nagyon dúrván! 100+C...
A gép felismeri többnyire, sentinel is megszagolja, de igazán problémát semmi nem jelez, TC-ben is minden file-t látok, meg tudok nyitni.
Aztán mikor totál leolvad az adatfolyam, egyszerűen megfagy minden a gépen, a vas meg ízzó reaktorként világít. maga a ház szinte hideg, kizárólag az az egy IC akad ki.
Van erre valamilyen orvosság, vagy egyáltalán találkozott valaki már ilyennel?
Esetleg van valakinek egy ugyan ilyen HDD-je, amiről át tehetnénk a nyákot egy próbára?
Hőkamerás video:
https://photos.app.goo.gl/s3Kwe9jrSJtCrS547
(a végén azért hül, mert kikapcsolatam)
Köszi előre is!!!Erre csak ennyit írnék.
-
bh
tag
-
szedina
csendes tag
-
bh
tag
mindenképp kell cserélni alkatrészt rajta, nincs két pontosan ugyanolyan lemez
-
szedina
csendes tag
-
bh
tag
Szia!
Összes fontos adat.... 4Tb... de igen a legfontosabbak meg vannak!
Igazából ez volt a pont az "I"-re, mert ez volt a harmadik nagyobb HDD halálom, így beszereztem egy 2x16TB Syinology NAS-t (persze mirror), így már csak a NAS táp hibájától kell max félnem.Igen, sjanos nem érzem nagyon egyszerű feladatnak egy pontosan ilyen panelt találni

A motorra viszont azért nem gyanakodnék, mert akusztikus jelei nincsenek, nem változik a ford.szám, nem csapnak ki a fejek, szépen olvas, míg ki nem akad.A kérdés az, hogy meddig próbálkozzak?!? Azért nem kicsit melegszik...
Persze egy külső csatolóban simán kapcsolgatom ki-be, de lehet maradandó károsodást is okozok, vagy nem?ha szükséges én tudok panelt adni szerintem egy ilyenem van [link] fejhibásról
-
JulianSinulf
őstag
Szia!
Igazából ez volt a pont az "I"-re, mert ez volt a harmadik nagyobb HDD halálom, így beszereztem egy 2x16TB Syinology NAS-t (persze mirror), így már csak a NAS táp hibájától kell max félnem.Igen, sjanos nem érzem nagyon egyszerű feladatnak egy pontosan ilyen panelt találni

A motorra viszont azért nem gyanakodnék, mert akusztikus jelei nincsenek, nem változik a ford.szám, nem csapnak ki a fejek, szépen olvas, míg ki nem akad.A kérdés az, hogy meddig próbálkozzak?!? Azért nem kicsit melegszik...
Persze egy külső csatolóban simán kapcsolgatom ki-be, de lehet maradandó károsodást is okozok, vagy nem?Ez nem normál működés. Szóval erőltetni így, szerintem nincs értelme. Ha nem tudsz panelt szerezni vagy nem akarod szervízbe vinni, akkor a legjobb elengedni.
Nem tudom, hogy ezeket milyen követelmények alapján gyártották. Vagy mennyit akartak spórolni.
Lehet, hogy csak 85 fokig vannak hitelesítve az alkatrészek. Az is lehet, hogy 105-ig vagy 120-ig.
De előbb-utóbb meg fogja adni valami magát és teljesen használhatatlan lesz.Esetleg még azt tudod tenni, hogy leszereled a panelt és megnézed a területet. Nem e koszos, nincs e barna folt a zöld rétegen, esetleg nem látsz e óngolyót az alkatrészek környékén. Nagyítónak akár a telód kameráját is megpróbálhatod használni.
-
roseA580
aktív tag
Szia!

Persze egy külső csatolóban simán kapcsolgatom ki-be, de lehet maradandó károsodást is okozok, vagy nem?"ez volt a harmadik nagyobb HDD halálom"
Ez nagyon a tápegység hibára utal!
Persze ha mindegyiket azzal használtad! -
roseA580
aktív tag
Szia!

Persze egy külső csatolóban simán kapcsolgatom ki-be, de lehet maradandó károsodást is okozok, vagy nem?Szia!
Az esetleges panel cserénél sajnos egy, néhány esetben akár még két csippet is cserélni kell a donor panelen a régiről átrakva, mert különben az új panellel egyáltalán nem fog működni a HDD!Ezért én nem javaslom a panel cserélyét!
Inkább javítatni kéne!
Ha szerencséd van:
"egyik apró kondenzátor vagy dióda zárlatos lett"
De a hibás alkatrészt meg kéne találni...
Ha nincs, akkor még a tápegység is okozhatja (cserével kikéne probálnod)
A panel javítása egyébként szakértelem nélkül házilag nem oldható meg!
Ebben az állapotban NE használd! -
szedina
csendes tag
Szia!
Míg el nem felejtem, van elérhető panel, ha cserélnéd. De, ha jól értem, akkor a PCB számnak stimmelnie kell. Az a videón nem látszik. Szóval olyat kell keresned, ami megegyezik vagy kompatibilis.
Ami érdekes, hogy a látott képek alapján a túloldalt pont nincs aktív alkatrész, mert az IC pont odébb van egy kicsivel.
Viszont ez a terület a motor tápcsatlakozásánál van és ahogy nézem, a közelben lévő IC fogja vezérelni a motort. Így arra következtetek, hogy a környéken lévő alkatrészek a motorvezérléshez tartoznak.
Ha itt így melegszik valami, akkor esélyesen a motoráram nem stimmel.
Hogy ez a motortól van vagy a vezérlés ment el, esetleg valamelyik passzív alkatrész gyengélkedik vagy a panellal van a gond, azt így nem lehet megállapítani.Gyanítom, mikor elér egy bizonyos hőfokot, akkor elmegy a fordulat és nem jó adatot olvas. A hibás adatolvasás, illetve a javításra tett kísérletezés megakasztja a gépet.
Ha panelt cserélsz és úgy is melegszik, akkor a motorral lesz a gond.
Esetleg érdemes egy szervízt felkeresni, hátha pontosabban meg tudják mondani, hogy hol a gond, érdemes e vele foglalkozni (panelt venni) vagy sem.Addig meg remélem, hogy már minden fontos adatot lementettél róla.
Szia!

Persze egy külső csatolóban simán kapcsolgatom ki-be, de lehet maradandó károsodást is okozok, vagy nem? -
JulianSinulf
őstag
Sziasztok!
A jelenség úgy néz ki, hogy amint tápot kap a tégla, a nyák veszettül el kezd melegedni, de tényleg nagyon dúrván! 100+C...
A gép felismeri többnyire, sentinel is megszagolja, de igazán problémát semmi nem jelez, TC-ben is minden file-t látok, meg tudok nyitni.
Aztán mikor totál leolvad az adatfolyam, egyszerűen megfagy minden a gépen, a vas meg ízzó reaktorként világít. maga a ház szinte hideg, kizárólag az az egy IC akad ki.
Esetleg van valakinek egy ugyan ilyen HDD-je, amiről át tehetnénk a nyákot egy próbára?
Hőkamerás video:
Köszi előre is!!!Szia!
Míg el nem felejtem, van elérhető panel, ha cserélnéd. De, ha jól értem, akkor a PCB számnak stimmelnie kell. Az a videón nem látszik. Szóval olyat kell keresned, ami megegyezik vagy kompatibilis.
Ami érdekes, hogy a látott képek alapján a túloldalt pont nincs aktív alkatrész, mert az IC pont odébb van egy kicsivel.
Viszont ez a terület a motor tápcsatlakozásánál van és ahogy nézem, a közelben lévő IC fogja vezérelni a motort. Így arra következtetek, hogy a környéken lévő alkatrészek a motorvezérléshez tartoznak.
Ha itt így melegszik valami, akkor esélyesen a motoráram nem stimmel.
Hogy ez a motortól van vagy a vezérlés ment el, esetleg valamelyik passzív alkatrész gyengélkedik vagy a panellal van a gond, azt így nem lehet megállapítani.Gyanítom, mikor elér egy bizonyos hőfokot, akkor elmegy a fordulat és nem jó adatot olvas. A hibás adatolvasás, illetve a javításra tett kísérletezés megakasztja a gépet.
Ha panelt cserélsz és úgy is melegszik, akkor a motorral lesz a gond.
Esetleg érdemes egy szervízt felkeresni, hátha pontosabban meg tudják mondani, hogy hol a gond, érdemes e vele foglalkozni (panelt venni) vagy sem.Addig meg remélem, hogy már minden fontos adatot lementettél róla.
-
bolic
őstag
Ma tettem a szerver gépembe egy 4TB-os WD Red Pro (WD4005FFBX) HDD-t. SMART szerint minden OK vele, új, nem használt (itt vettem aprón egyébként egy szám.tech bolttól, tényleg új HDD, gariban cserélt, de nem használt). A probléma vele annyi, hogy számomra fura, klikkelő hangot ad. Mint az egérgomb kattintás, vagy egy toll gombjának benyomása. CSináltam róla hangfelvételt: [link] (mosógép hangja is beszűrődik, sorry, de ha jó hangosan hallgatjátok, kb. olyan 15-20 másodperc közt kezdődik, és utána többször hallható)
Neten keresgélve azt olvastam, hogy ez normális, PWL miatt van. AI is azt mondja, hogy normális:Yes, completely normal for a new drive, especially the WD Red Pro (CMR). What you're likely hearing:
Clicking/clocking during writes — the actuator arm seeking across the disk. A 4TB drive receiving a continuous sequential write from ddrescue will move the head constantly, producing a rhythmic clicking or ticking sound. Idle recalibration clicks — HDDs periodically park and re-seek the head as a self-check, producing a distinct single click.
Kell aggódnom?Régen használtam a WD RED pro-t, sajnos ez természetes, mivel siket vagyok, tökmindegy melyik winyót veszek.
-
Gabesz87
veterán
Ma tettem a szerver gépembe egy 4TB-os WD Red Pro (WD4005FFBX) HDD-t. SMART szerint minden OK vele, új, nem használt (itt vettem aprón egyébként egy szám.tech bolttól, tényleg új HDD, gariban cserélt, de nem használt). A probléma vele annyi, hogy számomra fura, klikkelő hangot ad. Mint az egérgomb kattintás, vagy egy toll gombjának benyomása. CSináltam róla hangfelvételt: [link] (mosógép hangja is beszűrődik, sorry, de ha jó hangosan hallgatjátok, kb. olyan 15-20 másodperc közt kezdődik, és utána többször hallható)
Neten keresgélve azt olvastam, hogy ez normális, PWL miatt van. AI is azt mondja, hogy normális:Yes, completely normal for a new drive, especially the WD Red Pro (CMR). What you're likely hearing:
Clicking/clocking during writes — the actuator arm seeking across the disk. A 4TB drive receiving a continuous sequential write from ddrescue will move the head constantly, producing a rhythmic clicking or ticking sound. Idle recalibration clicks — HDDs periodically park and re-seek the head as a self-check, producing a distinct single click.
Kell aggódnom? -
szedina
csendes tag
Sziasztok!
Hőkamerás video:
Köszi előre is!!! -
Dißnäëß
nagyúr
Rohadtul kösse be a GND-ket is, a közös és stabil földreferencia nagyon fontos ilyen érzékeny áramköröknél, különben a SATA link hülyéskedhet, hibákat dobálhat, vagy megy, de folyton hibakorrekcióval a háttérben (és azt hiszed jó, végülis igen, csak nagyon nem egészséges)... be kell kötni mindet.
-
Vomac91
lelkes újonc
Kihajtható tálcán van a hdd és ahogy kicsapodott a sata kábel nem bírta a tempót, megbillent a gépház.
Köszi a helyét mindenkinek. Tudtok esetleg szervizt ajánlani? Lehet nem kísérleteznék vele
-
JulianSinulf
őstag
Sajnos megsérült a hdd-m sata csatlakozója. Lehet ezt javítani valahogyan? Nézegettem pcb-t is már, de pont ilyet nem találtam sajnos, bár ahogy nézem lehet nem is olyan egyszerű a csere, szinte mindennek egyeznie kell. Tudtok esetleg erre megoldást ami házilag megcsinálható vagy szervizt ajánlani? 18 tb Toshiba
Így ránézésre a pcb oké.
Ha van készség és eszköz, akkor csak csatit kell rendelni.
Ha nincs, akkor szervíz.Ha csak minimális készség és szerszám van, akkor meg lehet oldani olyan barkácstuninggal is, mint amit írtak, bár 18 TB-nél lehet, hogy inkább a szervízt kellene számításba venni, mint kábelt taknyolni.
Mondjuk a fix kábel előnye, hogy nem lesz kontaktos a portól
Viszont a kis SMD alkatrészekre nagyon kell figyelni, le ne törj vagy forrassz valamit. Se zárlat, se sérülés. -
mzso
veterán
-
roseA580
aktív tag
-
Jarod1
veterán
Sajnos megsérült a hdd-m sata csatlakozója. Lehet ezt javítani valahogyan? Nézegettem pcb-t is már, de pont ilyet nem találtam sajnos, bár ahogy nézem lehet nem is olyan egyszerű a csere, szinte mindennek egyeznie kell. Tudtok esetleg erre megoldást ami házilag megcsinálható vagy szervizt ajánlani? 18 tb Toshiba
aztaqrta, ez hogy sikerült?
Minden egyes vezetősávot kivezetékelni , pepecs meló de úgy menthető -
roseA580
aktív tag
Szia!
Én ráforrasztanék egy SATA kábelt!
Persze a nyákra!18 TB, nehogy ezért szemétben végezze!
De még egy a 6TB-ossal is megtenném!
Természetesen egy szakember csatlakozót is cserélhet rajta! -
Vomac91
lelkes újonc
-
Dißnäëß
nagyúr
Nem tudom, hogy meg lehet-e törve, de ment 1-2 órán keresztül gond nélkül, azután lassult be.
King Unique: most futtatom a hdsentinel tesztet. A rövid lement, a részletest lehet, hogy hétvégén futtatom, mert az most túl hosszú.
Olvasási teszt mehet, írásit nem szívesen csinálnék, mert nem szívesen másolnám fel újra az összes adatot. Persze ha nincs más lehetőség...Köszi mindenkinek, majd jelentkezem az eredménnyel!
HD Sentinel Pro-ban van olyan teszt, hogy olvasás-írás-olvasás.
Ez újraírja az adatot vissza oda, ahonnan felolvasta, így definíció szerint nem destruktív és egyben tartalmaz természetesen olvasás és írás tesztet is.
Nyilván az írás része miatt minimál rizikó van benne, hogy ha pont egy írásművelet alatt lesz vmi egyéb gebasz, akkor ott egy pici sérülés keletkezhet egy fájlban, de ez tapasztalataim szerint ritka, ha meg nem tudja normál körülmények között visszaírni, amit felolvasott, amúgyis bibi van és ugyanott vagy, max kiderítette Neked a bajt.
-
Dißnäëß
nagyúr
Ilyen csavaroknak valaki tapasztalt hatását a zajra? Én nem észleltem különbséget

Végül ilyennel oldottam meg a zaj dolgot:

Az oldal elemet meg direkt kihagytam az viszonylag mereven tartotta lemezt. Szerintem átadta volna a vibráció jó részét. Úgyhogy csak négy láb tetején fityeg. És nem is ad át semmi zajt a háznak.
Minden ilyen és hasonló konstrukció fabatkát sem ér. A csavar fém tengelye még ha csak félig van is beletekerve, már átveszi a vibrációját a lemeznek és természetesen átadja a háznak.
Ezek a rögzítő megoldások igazából "fém a fémmel" típusú klasszik rögzítők, amik fel vannak díszitve egy gumi gyűrűvel, szóval mintha egy masnit kötnél rájuk.
Semmit nem érnek. Azok a megoldások a jók, ahol a HDD teljes súlyát, bármelyik irányban és oldalán is, rezgéscsillapító gumi papucsok vagy egyéb megoldás viseli, tartja, támasztja, ergo ténylegesen el van nyelve a rezgés kisebb-nagyobb mértékben.
Tovább rontja a szitut, hogy az ilyen gumi vackok kikeményednek idővel, a puha szilikon sokkal jobb (de az is, ergo cserés lehet idővel).
Az alsó képeken lévő felfüggesztés már jelentőset hoz a konyhára
Én még bevallom őszintén, fixre rögzített HDD-t, aminél akár hordozható is a ház, tehát borítható, bármelyik oldalára tehető, és tisztességes elcsatolással rendelkezik, nem láttam az elmúlt 30 évben.
Az IGAZÁN jó megoldások - mint a Tied is lentebb - nem tűrik a gépház mozgatását, ergo a legjobb az, ahol a HDD be van kötve az adat- és áram kábeleivel és valami párnaféleségen nyugszik és nincsen rögzítve a házban, ezáltal nincs mivel rezgést átadnia. Hátránya, hogy megborítod a gépházat és belül borul minden
de hát nem borogatja az ember ok nélkül az otthoni gépházát, vagy ha igen, tudja, mit csinál és előtte kiszedi a HDD-ket.Teljesen iparágellenes módon, teljesen jól csináltad.
A többi félmegoldás csak a vásárlók megtévesztése. -
mzso
veterán
Ilyen csavaroknak valaki tapasztalt hatását a zajra? Én nem észleltem különbséget

Végül ilyennel oldottam meg a zaj dolgot:

Az oldal elemet meg direkt kihagytam az viszonylag mereven tartotta lemezt. Szerintem átadta volna a vibráció jó részét. Úgyhogy csak négy láb tetején fityeg. És nem is ad át semmi zajt a háznak.
-
mzso
veterán
Helló!
Ilyenkor mi a francot kell csinálni?
Megáll stage 3-nál ilyen üzenettel.
"Correcting errors in the Master File Table (MFT) mirror.Insufficient disk space to repair master file table (MFT) mirror.CHKDSK aborted."Amúgy szerintem bőven akadt még jópár GB hely a lemezen.
Itt a teljes:
chkdsk /B /X h:The type of the file system is NTFS.Volume label is 1500GB.Stage 1: Examining basic file system structure ...Deleted unreadable attribute list for file 9.69376 file records processed.File verification completed.Phase duration (File record verification): 10.97 seconds.0 large file records processed.Phase duration (Orphan file record recovery): 0.72 milliseconds.0 bad file records processed.Phase duration (Bad file record checking): 0.80 milliseconds.Stage 2: Examining file name linkage ...Correcting error in index $I30 for file 5.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 5.Sorting index $I30 in file 5.Correcting error in index $I30 for file 10.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 10.Sorting index $I30 in file 10.15 reparse records processed.Correcting error in index $I30 for file 1B.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 1B.Sorting index $I30 in file 1B.Correcting error in index $I30 for file 79.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 79.Sorting index $I30 in file 79.Correcting error in index $I30 for file E0.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file E0.Sorting index $I30 in file E0.Correcting error in index $I30 for file E8.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file E8.Sorting index $I30 in file E8.Correcting error in index $I30 for file 381.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 381.Sorting index $I30 in file 381.Correcting error in index $I30 for file 4FC.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 4FC.Sorting index $I30 in file 4FC.Correcting error in index $I30 for file E87.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file E87.Sorting index $I30 in file E87.Correcting error in index $I30 for file 1159.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 1159.Sorting index $I30 in file 1159.Correcting error in index $I30 for file 2FCA.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 2FCA.Sorting index $I30 in file 2FCA.Correcting error in index $I30 for file 35BC.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 35BC.Sorting index $I30 in file 35BC.Correcting error in index $I30 for file 3D14.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 3D14.Sorting index $I30 in file 3D14.Correcting error in index $I30 for file 3F31.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 3F31.Sorting index $I30 in file 3F31.Correcting error in index $I30 for file 3FD1.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 3FD1.Sorting index $I30 in file 3FD1.Correcting error in index $I30 for file 3FD2.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 3FD2.Sorting index $I30 in file 3FD2.70436 index entries processed.Index verification completed.Phase duration (Index verification): 22.96 minutes.CHKDSK is scanning unindexed files for reconnect to their original directory.Recovering orphaned file $MFT (0) into directory file 5.Recovering orphaned file $MFTMirr (1) into directory file 5.Recovering orphaned file $LogFile (2) into directory file 5.Recovering orphaned file $Volume (3) into directory file 5.Recovering orphaned file $AttrDef (4) into directory file 5.Recovering orphaned file . (5) into directory file 5.Recovering orphaned file $Bitmap (6) into directory file 5.Recovering orphaned file $Boot (7) into directory file 5.Recovering orphaned file $BadClus (8) into directory file 5.Recovering orphaned file $Secure (9) into directory file 5.Skipping further messages about recovering orphans.104 unindexed files scanned.104 unindexed files recovered to original directory.Phase duration (Orphan reconnection): 0.00 milliseconds.0 unindexed files recovered to lost and found.Phase duration (Orphan recovery to lost and found): 14.35 milliseconds.15 reparse records processed.Phase duration (Reparse point and Object ID verification): 10.06 seconds.Stage 3: Examining security descriptors ...Security descriptor verification completed.Phase duration (Security descriptor verification): 4.59 minutes.530 data files processed.Phase duration (Data attribute verification): 0.67 milliseconds.Removing 7 clusters from the Bad Clusters File.Stage 4: Looking for bad clusters in user file data ...69360 files processed.File data verification completed.Phase duration (User file recovery): 3.97 hours.Stage 5: Looking for bad, free clusters ...10805210 free clusters processed.Free space verification is complete.Phase duration (Free space recovery): 0.00 milliseconds.Correcting errors in the Master File Table (MFT) mirror.Insufficient disk space to repair master file table (MFT) mirror.CHKDSK aborted.Erre nincs ötlet? Fel lehet valahogy szabadítani helyet az összes adat elpusztítása nélkül?
Milyen SW-t érdemes használni?Bár szerintem pár giga tuti volt üres...
-
G@ben
addikt
Ha hiba nélkül lefutott a részletes önteszt_akkor ezek szerint igen, máskülönben leállt volna hibával, látszana a kondíció csökkenésén, stb.
Köszi, akkor megnyugodtam! Jobban megnéztem és erősen töredezett, az is okozhat lassulást. Most megy a töredezettségmentesítés.
-
King Unique
titán
-
G@ben
addikt
Nem tudom, hogy meg lehet-e törve, de ment 1-2 órán keresztül gond nélkül, azután lassult be.
King Unique: most futtatom a hdsentinel tesztet. A rövid lement, a részletest lehet, hogy hétvégén futtatom, mert az most túl hosszú.
Olvasási teszt mehet, írásit nem szívesen csinálnék, mert nem szívesen másolnám fel újra az összes adatot. Persze ha nincs más lehetőség...Köszi mindenkinek, majd jelentkezem az eredménnyel!
Ez lett a teszt eredménye:

Akkor megnyugodhatok, hibátlan a meghajtó?
-
G@ben
addikt
-
King Unique
titán
Most itthon újra bedugva jónak tűnik. 100/100, de a smart értékeknél vannak nagy ugrások, pl raw read error 128000-ről felugrot 239000-re. Command timeout 109-ről 65646-ra. A többi érték látszólag normálisan változott és most a másolási sebesség is jó.
Merjem használni biztonsági mentésre továbbra is, mert nincs semmi baja, vagy inkább váltsak? Vagy hogyan tudom letesztelni, hogy tuti jó-e?
STL5000LM000-2AN170 lemez van benne.Nocsak, akkor ez is ST5000LM000, ami gondolom korábban gyártott HV300 lehet, mert az új 5 TB-sokban már WD50NPJZ szokott lenni.
Seagate HDD-knél a Raw Read Error Rate és Seek Error Rate attribútumok magas decimális értéke gyártóspecifikus sajátosság, azzal nem kell foglalkozni.
A Command Timeout viszont érdekes, az a leírás szerint "Időtúllépés miatti hibák száma. Nullánál nagyobb érték esetén tápegység illetve adatkábel csatlakozási probléma valószínűsíthető." Annak értéke most random megnézve egy USB 3.0-n csatlakozó ST5000LM000-nál nálam = 65543, ellenben semmi belassulás és semmi rendellenes működés nem volt tapasztalható korábban és most sem, eleve USB 3.X porthoz volt és van mindig is csatlakoztatva a gyári rövid kábellel (= stabil tápellátás), stb.
De akkor nem árt ezt is ellenőrizni, alapból USB 3.X portoz legyen csatlakoztatva és rövid kábellel, meg jó kábellel, mert ha netán hibás az USB-kábel, akkor azt értelemszerűen cserélni kellene.Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
Ha egy részletes önteszt, vagy a teljes felületen olvasási és / vagy írási teszt lefut hiba nélkül, akkor elvileg nincs gond a HDD-vel.
Ha már vannak rajta adatok, amiket nem opció a teszt idejére letörölni (lementeni és utána visszamásolni), akkor értelemszerűen marad a részletes önteszt és az olvasásteszt, mert az írási teszt eleve destruktív, törli a meghajtón lévő adatokat. -
bh
tag
Most itthon újra bedugva jónak tűnik. 100/100, de a smart értékeknél vannak nagy ugrások, pl raw read error 128000-ről felugrot 239000-re. Command timeout 109-ről 65646-ra. A többi érték látszólag normálisan változott és most a másolási sebesség is jó.
Merjem használni biztonsági mentésre továbbra is, mert nincs semmi baja, vagy inkább váltsak? Vagy hogyan tudom letesztelni, hogy tuti jó-e?
STL5000LM000-2AN170 lemez van benne.a read error rate kb semmit se jelent ezeknél, a command timeout-ban viszont nem vagyok biztos, nem lehet hogy az USB van megtörve valahol? tesztelést illetően, olvasd végig a teljes felületet pl. HDSentinel-el, kiderül hogy van e baja
-
G@ben
addikt
"Újra kell formázni, hardveres hiba, tok hiba, vinyó hiba? Előtte 100/100-as volt, tegnap nem néztem az értékeit."
1. Nálam volt olyan, hogy a gyárilag exFAT-ra formázott (valami macOS bohóckodás lehetett, mert ESP is került rá, holott az normál esetben csak UEFI-s telepítésű rendszermeghajtón szokott lenni) 2,5" SMR külső HDD írási sebessége lassú volt, amit Windows alatt egy NTFS-re újraformázás megoldott, utána gyorsabb lett.
2. Aztán most mennyi a kondíciója a HDS szerint?
Nálam 2,5" 5 TB WD50NPJZ HDD csinált olyat, hogy elkezdte termelni a gyenge szektorokat, baromira belassult az egész és szinte használhatatlan volt, ment közben az offline szkennelés, majd ha azzal végzett, utána már újra használható volt. A korábbi gyártású WD50NPZZ-vel nem volt ilyen gond, valamint a Seagate ST5000LM0000-val se.3. Ezt nem feltétlen lehet az SMR-re fogni, mert az mindenképpen abnormális, ha percekig nem elérhető a meghajtó, ott simán esélyes lehet a szektorhibák miatt offline szkennelés. Na meg SMR és SMR HDD között is lehet különbség, íme egy 2,5" | SMR | ST5000LM000 írástesztje, ami gyakorlatilag CMR görbe és nem lassul be az írás 10 MB-ra, mint a WD-nél.
STL5000LM000-2AN170 lemez van benne. -
King Unique
titán
"Újra kell formázni, hardveres hiba, tok hiba, vinyó hiba? Előtte 100/100-as volt, tegnap nem néztem az értékeit."
1. Nálam volt olyan, hogy a gyárilag exFAT-ra formázott (valami macOS bohóckodás lehetett, mert ESP is került rá, holott az normál esetben csak UEFI-s telepítésű rendszermeghajtón szokott lenni) 2,5" SMR külső HDD írási sebessége lassú volt, amit Windows alatt egy NTFS-re újraformázás megoldott, utána gyorsabb lett.
Nálam 2,5" 5 TB WD50NPJZ HDD csinált olyat, hogy elkezdte termelni a gyenge szektorokat, baromira belassult az egész és szinte használhatatlan volt, ment közben az offline szkennelés, majd ha azzal végzett, utána már újra használható volt. A korábbi gyártású WD50NPZZ-vel nem volt ilyen gond, valamint a Seagate ST5000LM0000-val se.3. Ezt nem feltétlen lehet az SMR-re fogni, mert az mindenképpen abnormális, ha percekig nem elérhető a meghajtó, ott simán esélyes lehet a szektorhibák miatt offline szkennelés. Na meg SMR és SMR HDD között is lehet különbség, íme egy 2,5" | SMR | ST5000LM000 írástesztje, ami gyakorlatilag CMR görbe és nem lassul be az írás 10 MB-ra, mint a WD-nél.
-
King Unique
titán
Van egy Adata HV300 5TB külső vinyóm, ami biztonsági másolatként szolgál. Tegnap szinkronizáltam rajta az adatokat, egy ideig rendesen csinálta, aztán belassult 100kb/s környékére. Leállítottam a szinkronizálást, el akartam távolítani, de nem engedte, igazából a kék jel rajta ugyanúgy villogott, mint szokott, de nem csinált semmit. Újraindítottam a gépet, de a vinyót rákötve nem akart indulni, ezért lehúztam a vinyót, úgy már indult a gép. A vinyót visszadugva nem akarta felismerni, de ugyanúgy villog rajta a kék visszajelző. Most rádugtam másik gépre, villog a kék, de Intézőben nem hozza a bal oldali listában a meghajtót, viszont az Ez a gép-re kattintva megjelenik egy meghajtó betű, csak arra nyomva felül a zöld csík elfut majdnem a végéig és homokórázik. A vinyó nem kattog, de pörög.
Ezen tünetek alapján mi lehet a gond? Újra kell formázni, hardveres hiba, tok hiba, vinyó hiba? Előtte 100/100-as volt, tegnap nem néztem az értékeit."Újra kell formázni, hardveres hiba, tok hiba, vinyó hiba? Előtte 100/100-as volt, tegnap nem néztem az értékeit."
-
G@ben
addikt
Ezen nagyon régen volt defrag, szóval lehet, hogy nem árt neki. Melyik a jobb? Defrag ezen, vagy törölni az adatokat és a fő vinyóról, ami egészen jól defragmentált, újra felmásolni? Nem ismerem a metódust, ezért kérdezem.
-
Doky586
félisten
Rengeteg fájl, filmek, zenék, képek, doksik, minden, ami egy gépen előfordulhat.
De ez a negyed óra alatt találja meg magát, rendesen gyanús, hogy valami nem klappol. Otthon megint rádugom a gépre és megnézem a HD Sentinel-lel, hogy hány százalékos, de ezen lehet segíteni valahogy? Pl újraformázni, újra rámásolni az adatokat vagy az pont nem segít?"ezen lehet segíteni valahogy?"
Igen. Sok üres helyet hagysz rajta (a tárterület ~negyedét), ha a heti optimalizálás (amit régen defregmentálásnak hívtak) kevés, akkor sűrűbben futtatod és utána hagyod órákig magában dolgozni.
-
G@ben
addikt
Rengeteg fájl, filmek, zenék, képek, doksik, minden, ami egy gépen előfordulhat.
De ez a negyed óra alatt találja meg magát, rendesen gyanús, hogy valami nem klappol. Otthon megint rádugom a gépre és megnézem a HD Sentinel-lel, hogy hány százalékos, de ezen lehet segíteni valahogy? Pl újraformázni, újra rámásolni az adatokat vagy az pont nem segít? -
krealon
veterán
Van egy Adata HV300 5TB külső vinyóm, ami biztonsági másolatként szolgál. Tegnap szinkronizáltam rajta az adatokat, egy ideig rendesen csinálta, aztán belassult 100kb/s környékére. Leállítottam a szinkronizálást, el akartam távolítani, de nem engedte, igazából a kék jel rajta ugyanúgy villogott, mint szokott, de nem csinált semmit. Újraindítottam a gépet, de a vinyót rákötve nem akart indulni, ezért lehúztam a vinyót, úgy már indult a gép. A vinyót visszadugva nem akarta felismerni, de ugyanúgy villog rajta a kék visszajelző. Most rádugtam másik gépre, villog a kék, de Intézőben nem hozza a bal oldali listában a meghajtót, viszont az Ez a gép-re kattintva megjelenik egy meghajtó betű, csak arra nyomva felül a zöld csík elfut majdnem a végéig és homokórázik. A vinyó nem kattog, de pörög.
Ezen tünetek alapján mi lehet a gond? Újra kell formázni, hardveres hiba, tok hiba, vinyó hiba? Előtte 100/100-as volt, tegnap nem néztem az értékeit."egy ideig rendesen csinálta, aztán belassult 100kb/s környékére"
Tipikus SMR (átlapolt adattárolás) viselkedés.
Ilyenkor várni kell, hogy a meghajtó utolérje magát.Ha sok, nem túl nagy méretű fájl van raja, akkor már csak lasabb lesz az idő múlásával.
-
G@ben
addikt
Ezen tünetek alapján mi lehet a gond? Újra kell formázni, hardveres hiba, tok hiba, vinyó hiba? Előtte 100/100-as volt, tegnap nem néztem az értékeit.Na, mostanra felismerte a vinyót, látom az adatokat, pl képeket meg is tudtam nyitni, de kellett neki vagy 15 perc, mire beolvasta a vinyót.
Másoltam most rá, 18 MB/s-kel ment. -
G@ben
addikt
Ezen tünetek alapján mi lehet a gond? Újra kell formázni, hardveres hiba, tok hiba, vinyó hiba? Előtte 100/100-as volt, tegnap nem néztem az értékeit. -
mzso
veterán
Helló!
Ilyenkor mi a francot kell csinálni?
Megáll stage 3-nál ilyen üzenettel.
"Correcting errors in the Master File Table (MFT) mirror.Insufficient disk space to repair master file table (MFT) mirror.CHKDSK aborted."Amúgy szerintem bőven akadt még jópár GB hely a lemezen.
Itt a teljes:
chkdsk /B /X h:The type of the file system is NTFS.Volume label is 1500GB.Stage 1: Examining basic file system structure ...Deleted unreadable attribute list for file 9.69376 file records processed.File verification completed.Phase duration (File record verification): 10.97 seconds.0 large file records processed.Phase duration (Orphan file record recovery): 0.72 milliseconds.0 bad file records processed.Phase duration (Bad file record checking): 0.80 milliseconds.Stage 2: Examining file name linkage ...Correcting error in index $I30 for file 5.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 5.Sorting index $I30 in file 5.Correcting error in index $I30 for file 10.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 10.Sorting index $I30 in file 10.15 reparse records processed.Correcting error in index $I30 for file 1B.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 1B.Sorting index $I30 in file 1B.Correcting error in index $I30 for file 79.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 79.Sorting index $I30 in file 79.Correcting error in index $I30 for file E0.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file E0.Sorting index $I30 in file E0.Correcting error in index $I30 for file E8.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file E8.Sorting index $I30 in file E8.Correcting error in index $I30 for file 381.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 381.Sorting index $I30 in file 381.Correcting error in index $I30 for file 4FC.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 4FC.Sorting index $I30 in file 4FC.Correcting error in index $I30 for file E87.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file E87.Sorting index $I30 in file E87.Correcting error in index $I30 for file 1159.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 1159.Sorting index $I30 in file 1159.Correcting error in index $I30 for file 2FCA.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 2FCA.Sorting index $I30 in file 2FCA.Correcting error in index $I30 for file 35BC.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 35BC.Sorting index $I30 in file 35BC.Correcting error in index $I30 for file 3D14.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 3D14.Sorting index $I30 in file 3D14.Correcting error in index $I30 for file 3F31.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 3F31.Sorting index $I30 in file 3F31.Correcting error in index $I30 for file 3FD1.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 3FD1.Sorting index $I30 in file 3FD1.Correcting error in index $I30 for file 3FD2.CHKDSK discovered free space marked as allocated in the bitmap for index $I30 for file 3FD2.Sorting index $I30 in file 3FD2.70436 index entries processed.Index verification completed.Phase duration (Index verification): 22.96 minutes.CHKDSK is scanning unindexed files for reconnect to their original directory.Recovering orphaned file $MFT (0) into directory file 5.Recovering orphaned file $MFTMirr (1) into directory file 5.Recovering orphaned file $LogFile (2) into directory file 5.Recovering orphaned file $Volume (3) into directory file 5.Recovering orphaned file $AttrDef (4) into directory file 5.Recovering orphaned file . (5) into directory file 5.Recovering orphaned file $Bitmap (6) into directory file 5.Recovering orphaned file $Boot (7) into directory file 5.Recovering orphaned file $BadClus (8) into directory file 5.Recovering orphaned file $Secure (9) into directory file 5.Skipping further messages about recovering orphans.104 unindexed files scanned.104 unindexed files recovered to original directory.Phase duration (Orphan reconnection): 0.00 milliseconds.0 unindexed files recovered to lost and found.Phase duration (Orphan recovery to lost and found): 14.35 milliseconds.15 reparse records processed.Phase duration (Reparse point and Object ID verification): 10.06 seconds.Stage 3: Examining security descriptors ...Security descriptor verification completed.Phase duration (Security descriptor verification): 4.59 minutes.530 data files processed.Phase duration (Data attribute verification): 0.67 milliseconds.Removing 7 clusters from the Bad Clusters File.Stage 4: Looking for bad clusters in user file data ...69360 files processed.File data verification completed.Phase duration (User file recovery): 3.97 hours.Stage 5: Looking for bad, free clusters ...10805210 free clusters processed.Free space verification is complete.Phase duration (Free space recovery): 0.00 milliseconds.Correcting errors in the Master File Table (MFT) mirror.Insufficient disk space to repair master file table (MFT) mirror.CHKDSK aborted. -
Doky586
félisten
-
bh
tag
A HDSentinel-nél az ATA információnál keress egy formázatlan kapacitás részt és nézd meg, hogy ott mit ír.
Illetve a kondíció nem 100%. Lehet, hogy van már rajta némi hibás szektor, melyeket nem számol már bele a méretbe.
De ez csak tipp.
A nem 100%-os WD-imet vittem is vissza az üzletbe. 2 után elegem lett belőlük és Samsung-ot vettem helyette.
De ez rég volt és a méretet nem is figyeltem.
Jelenleg nincs nem 100%-os kondíciójú HDD-m.
4 hibás szektor van rajta de nincs baja, szerintem amiatt se lenne kevesebb a méret. egyébként hibátlanul lement rajta minden teszt (írás, olvasás, S.M.A.R.T self test) -
JulianSinulf
őstag
A HDSentinel-nél az ATA információnál keress egy formázatlan kapacitás részt és nézd meg, hogy ott mit ír.
Illetve a kondíció nem 100%. Lehet, hogy van már rajta némi hibás szektor, melyeket nem számol már bele a méretbe.
De ez csak tipp.
A nem 100%-os WD-imet vittem is vissza az üzletbe. 2 után elegem lett belőlük és Samsung-ot vettem helyette.
De ez rég volt és a méretet nem is figyeltem.
Jelenleg nincs nem 100%-os kondíciójú HDD-m. -
bh
tag
De ez nem 1 TB-os, csak 960 GB-os.
A cmd írja is, hogy "960 GB". Pontosabban az előtte lévő hosszú számsor a lényeg, ami byte-ban van megadva. A mögötte lévő az átverés.
A HD sentinel 916277 MB-ra is írja.
Ha a cmd hosszú értékét kétszer osztod 1024-el, akkor kb. megkapod a HDSentinel értékét. Ha még egyszer elosztod, akkor kb. megkapod. a PM értékét.Azt leszámítva, hogy ez nem egy 1 TB-os lemez, minden oké.
Ha úgy vetted, lehet, hogy vissza kellene vinned.
-
JulianSinulf
őstag
De ez nem 1 TB-os, csak 960 GB-os.
A cmd írja is, hogy "960 GB". Pontosabban az előtte lévő hosszú számsor a lényeg, ami byte-ban van megadva. A mögötte lévő az átverés.
A HD sentinel 916277 MB-ra is írja.
Ha a cmd hosszú értékét kétszer osztod 1024-el, akkor kb. megkapod a HDSentinel értékét. Ha még egyszer elosztod, akkor kb. megkapod. a PM értékét.Azt leszámítva, hogy ez nem egy 1 TB-os lemez, minden oké.
Ha úgy vetted, lehet, hogy vissza kellene vinned. -
bh
tag
A váltószám 1024, nem 1000. Osztogasd el a házra írt mennyiséget 1024-el, míg nem érsz a GB-ig. Legalábbis Samsungon, Seageaten gyakran byte nagyságrendben írják rá, aztán számolgasson, akinek kedve van.
Bit és byte között 8 a váltószám.
8 bit = 1 byte.
1024 byte = 1 kbyte.
Rövidített jelölés esetén a bit kis b, mint a sávszélességnél az 500Mbps, akkor az 500 Mbit/sec.
Míg byte-nál nagy B-t használnak. Mondjuk egy fájl mérete 534 kB, vagyis 534 kbyte.ezt én értem, de ez alapján is 931gb-nak kéne hogy legyen nem 894.8gb-nak - legalábbis a többi 1tb-os lemezemnél eddig így volt
-
JulianSinulf
őstag
A váltószám 1024, nem 1000. Osztogasd el a házra írt mennyiséget 1024-el, míg nem érsz a GB-ig. Legalábbis Samsungon, Seageaten gyakran byte nagyságrendben írják rá, aztán számolgasson, akinek kedve van.
Bit és byte között 8 a váltószám.
8 bit = 1 byte.
1024 byte = 1 kbyte.
Rövidített jelölés esetén a bit kis b, mint a sávszélességnél az 500Mbps, akkor az 500 Mbit/sec.
Míg byte-nál nagy B-t használnak. Mondjuk egy fájl mérete 534 kB, vagyis 534 kbyte. -
bh
tag
WDC WD1002FBYS-02A6B0, mindenhol kb 40 gb-al kevesebb helyet mutat mint kéne

HPA és DCO sincs engedélyezve rajta, így nem az a gond.
lehet erre valami megoldás, vagy engedjem el azt a ~40gb-ot?
-
roseA580
aktív tag
-
Dißnäëß
nagyúr
-
mzso
veterán
Helló!
Kezd az utolsó idegeimre menni a zaj amit a merevlemez okoz. Kapható valami kész megoldás a némításukra? (Ami jól is működik)
Mondjuk valami adapter 5,25-ös helyre (amit már amúgy sem használok) rugókkal, szivaccsal ki tudja milyen rezgéscsillapítással? -
Ovisbig
tag
-
King Unique
titán
Annak pont nem sok értelme lenne, mert SATA-n eleve 512e lesz a logikai-fizikai szektorméret és magánál a HDD-nél is annyi gyárilag. Itt az volt a lényeg, hogy USB-n az eredeti külső házban volt 4Kn vagy annak emulált 4Ke változata, az újnál pedig 512e és azért van az ütközés, amit a #56815 alapján a HDS is világosan leírt.
fsutil fsinfo sectorinfo X:fsutil fsinfo ntfsinfo X:Igen, a
sectorinfoparanccsal lehet megnézni Windows alatt, a másik meg NTFS fájlrendszerű partícióknál azntfsinfo, ahol X = partíció betűjele. -
AxBattler
félisten
Üdv!
Crucial BX500 SSD-t használtam PS4 meghajtóként, most kivettem a konzolból, külső usb-s Orico kerettel W10 PC-re kötöttem. Az USB eszköz megjelenik, de ennyi, nem tudok vele mit csinálni, illetve az SSD nem látszódik a meghajtók között, így nem tudom formázni, stb.
Mit kellene tennem?
Bocs, megyek át az SSD topikba, törölhető!
-
Doky586
félisten
-
AxBattler
félisten
Üdv!
Crucial BX500 SSD-t használtam PS4 meghajtóként, most kivettem a konzolból, külső usb-s Orico kerettel W10 PC-re kötöttem. Az USB eszköz megjelenik, de ennyi, nem tudok vele mit csinálni, illetve az SSD nem látszódik a meghajtók között, így nem tudom formázni, stb.
Mit kellene tennem?
-
Doky586
félisten
-
Ovisbig
tag
-
Doky586
félisten
Csak azt nem értem miért nehéz ideiglenesen egy teszt erejéig valódi sata portra dugni (usb nélküli) és begépelni a
fsutil fsinfo sectorInfo K:parancsot hogy lássuk a lényeget.
-
Ovisbig
tag
Itt mint már le lett írva, az eltérő logikai-fizikai szektorméret a gond, ami nem eSATA / USB 3.0 csatlakozás függvénye, hanem a külső háznál az adott vezérlő, illetve a firmware határozza meg. Szóval attól a kábeltől hiába várod a csodát.

Nem csodát, inkább egy kis költségcsökkentést.
Mert így sajna kell vegyek egy lemezt ahova átmásolom az adatokat, 30-40 itt a hardveraprón, a kábel meg ugye csak 15, de így valószínű 50 lesz belőle mert már rendeltem kábelt feleslegesen, ezért nem jó kapkodni.
-
King Unique
titán
Itt mint már le lett írva, az eltérő logikai-fizikai szektorméret a gond, ami nem eSATA / USB 3.0 csatlakozás függvénye, hanem a külső háznál az adott vezérlő, illetve a firmware határozza meg. Szóval attól a kábeltől hiába várod a csodát.

-
Ovisbig
tag
RAW és kettészedte, mintha GPT helyett MBR szerint lenne inicializálva... Akkor a magam részéről továbbra is a #56819-ben leírtak.
Aha, akkor ez lesz, még megvárom azt a kábelt mert már megrendeltem, kevés esélyt adok neki, de hátha... ha nem jó akkor jöhet a másolgatás.
Köszi a segítséget! -
King Unique
titán
RAW és kettészedte, mintha GPT helyett MBR szerint lenne inicializálva... Akkor a magam részéről továbbra is a #56819-ben leírtak.
-
Ovisbig
tag
Ezen ránézésre van 5 Gb/s USB 3.0 (USB 3.2 Gen 1) B port, ha a PC-n is, akkor bőven jó az és felesleges az eSATA. Úgy meg pláne, ha az eSATA - USB 3.0 átalakító kábel alapján nincs is standard eSATA port a PC-n, hanem csak USB 3.X...
Akkor jöhetne a lemezkezelőről is egy screenshot, mert ebből megint nem derült ki, hogy pontosan hogyan jelenik meg a lemezkezelőben.
az I, J, K lemezekről van szó:
-
King Unique
titán
Ezen ránézésre van 5 Gb/s USB 3.0 (USB 3.2 Gen 1) B port, ha a PC-n is, akkor bőven jó az és felesleges az eSATA. Úgy meg pláne, ha az eSATA - USB 3.0 átalakító kábel alapján nincs is standard eSATA port a PC-n, hanem csak USB 3.X...
Akkor jöhetne a lemezkezelőről is egy screenshot, mert ebből megint nem derült ki, hogy pontosan hogyan jelenik meg a lemezkezelőben.
-
Ovisbig
tag

Az előbbivel mi van, megjelenik a HDD a Windows lemezkezelőjében és fájlkezelőjében rendesen, vagy GPT-védőpartíció?
Az ICY BOX IB-3740-C31 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 USB-C csatolós külső ház a linkelt leírás alapján, nem világos hogyan jön ide az eSATA. Ahol a 3 vagy 6 Gb/s eSATA eleve lassabb mint a 10 Gb/s USB-C, de ha csak 5 Gb/s USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) port van a külső házon és otthon a PC-n, az is bőven jó egy 3,5" HDD-hez és nem sok értelme van eSATA-val vesződni. Ha USB-nél csak USB 2.0 port lenne port lenne a külső házon, akkor lenne értelme helyette inkább eSATA-n használni.
Amúgy igen, megjelennek a lemezkezelőben, csak az adatokat nem látom.
-
Ovisbig
tag

Az előbbivel mi van, megjelenik a HDD a Windows lemezkezelőjében és fájlkezelőjében rendesen, vagy GPT-védőpartíció?
Az ICY BOX IB-3740-C31 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 USB-C csatolós külső ház a linkelt leírás alapján, nem világos hogyan jön ide az eSATA. Ahol a 3 vagy 6 Gb/s eSATA eleve lassabb mint a 10 Gb/s USB-C, de ha csak 5 Gb/s USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) port van a külső házon és otthon a PC-n, az is bőven jó egy 3,5" HDD-hez és nem sok értelme van eSATA-val vesződni. Ha USB-nél csak USB 2.0 port lenne port lenne a külső házon, akkor lenne értelme helyette inkább eSATA-n használni.
Rosszat linkeltem, egy régebbi verzióról van szó, erről:
[link]
A hátuljáról ahol a kimenetek vannak nem találtam képeket ezért lefotóztam:
-
King Unique
titán
A hűtés miatt vettem ki a régi házból, nagyon melegedett, 3 centis ventivel nem meglepő.
Am ezen az ICY BOX házon van e-sata kimenet is, és találtam egy ilyen e-sata - usb3 átalakítót:
[link]
Arra gondolok, hogy így az ICY BOX úgy működne mint a régi ház, ez nagyban felgyorsítaná a másolgatást (vagy így nem is lenne szükség rá), már ha jól gondolom és ez az átalakító erre való.?
-
Ovisbig
tag
Eltérő az eredeti és az ICY BOX külső ház logikai-fizikai szektormérete, azért van ez, a téma topikjában többször ki lett tárgyalva.
Ha GPT-védőpartíció és kellenek a HDD-n lévő adatok, akkor nincs mese, vissza kell tenni az eredeti külső házba. Majd ott lementeni másik HDD-re az adatokat, aztán utána mehet a HDD az új külső házba, ott törölni és újraparticionálni + újraformázni, utána rámásolni az adatokat, stb. Már ha mindenképpen az IB-3740-C31-ben akarod használni és nem az eredetben.A hűtés miatt vettem ki a régi házból, nagyon melegedett, 3 centis ventivel nem meglepő.
Am ezen az ICY BOX házon van e-sata kimenet is, és találtam egy ilyen e-sata - usb3 átalakítót:
[link]
Arra gondolok, hogy így az ICY BOX úgy működne mint a régi ház, ez nagyban felgyorsítaná a másolgatást (vagy így nem is lenne szükség rá), már ha jól gondolom és ez az átalakító erre való.? -
bh
tag
Sziasztok!
Melyik topik foglalkozik adatmentéssel, ha ez nem?
A kérdésem az lett volna, hogy egy Windows 11-es gépben lévő WD merevlemezen sok bad sector van, HDD Sentinel szerint 18%-os, de nem kattog, sípol vagy hasonló.
Csináltam egy pendrive-ra Rescuezilla klónozót, de 0.22%-nál a klónozás megakad, hiába próbáltam bepipálni az erőltetett klónozást, nem tudja megcsinálni.
Van esetleg olyan más alternatíva, amivel meg lehetne menteni 3TB adatomat?
Köszönöm!
gondolom az adatmentés topik
-
HUNNIA1920
őstag
Sziasztok!
Melyik topik foglalkozik adatmentéssel, ha ez nem?
A kérdésem az lett volna, hogy egy Windows 11-es gépben lévő WD merevlemezen sok bad sector van, HDD Sentinel szerint 18%-os, de nem kattog, sípol vagy hasonló.
Csináltam egy pendrive-ra Rescuezilla klónozót, de 0.22%-nál a klónozás megakad, hiába próbáltam bepipálni az erőltetett klónozást, nem tudja megcsinálni.
Van esetleg olyan más alternatíva, amivel meg lehetne menteni 3TB adatomat?
Köszönöm!
-
King Unique
titán
Eltérő az eredeti és az ICY BOX külső ház logikai-fizikai szektormérete, azért van ez, a téma topikjában többször ki lett tárgyalva.
Ha GPT-védőpartíció és kellenek a HDD-n lévő adatok, akkor nincs mese, vissza kell tenni az eredeti külső házba. Majd ott lementeni másik HDD-re az adatokat, aztán utána mehet a HDD az új külső házba, ott törölni és újraparticionálni + újraformázni, utána rámásolni az adatokat, stb. Már ha mindenképpen az IB-3740-C31-ben akarod használni és nem az eredetben. -
Doky586
félisten
Ha az a cél hogy az új dokkolóban használd:
Szerintem eredeti helyén (vagy pcben) lemásolsz róla minden adatot majd megkeresed a gyári programot amivel visszakapcsolhatod 4Kn-ről 512e-re. Utána újrainicializálod, formázod stb. Gondolom winXP miatt lett divat a >2TB lemezek átállítása 4K-ra. -
bh
tag
a megoldás amit a hdsentinel is ír. tedd vissza
-
Ovisbig
tag
Sziasztok!
Volt 3 külső merevlemezem, de a rossz hűtés miatt kivettem a dobozokból és betettem egy RaidSonic ICY BOX IB-3740-C31 külső házba őket. Probléma van a csatlakozással, a HDD sentinel ezt írja:
Tudtok ajánlani valami megoldást? -
tzimash
őstag
Szia!
Az AI hülye ehhez.
HDSentinellel esetleg lehet nézni, hogy olvasás közben nem dob e hibákat.
De egyszerűbb megtisztítani a csatlakozókat, már az is segíthet.
Illetve mivel most megmozgattad, így lehet, hogy tisztult annyit, hogy jó legyen a kontakt.Sajnos a por mindenhova be tud jutni. Oda is, ahol csatlakoztatva van valami. Ezért érdemes géptakarításnál kiszedni a RAM-okat, VGA-t, lehúzni, kiszerelni a merevlemezeket.
Régen HDD-vel volt ilyen gondom, rendesen megnövelte a boot időt. Akkor HDSentinel írta is, hogy gond van. Megtakarítottam, jó lett.
Tavaly történt, hogy egy másik gépem random leállt, majd kis idő múlva elindult. Pont előtte fújtam ki a port, de semmit nem csatlakoztattam le. Aztán lehet, hogy a port pont a csatihoz fújtam...
A lényeg, hogy fogyimérőn láttam, hogy éjjel vannak olyan időszakok, amikor nincs fogyasztás. Vagyis áll a gép, pedig 7/24-ben mennie kellene. A durva az volt, hogy ilyen fél óra, óra múlva elindult magától. De volt amikor nem indult el. És csak éjjel. Nappali használatnál nem. Dolgoztam éjjel, így nem tudtam vele komolyabban foglalkozni, aztán jött a délutános, így éjjel még a gép előtt ültem, mikor csak úgy jött a felirat, hogy leállítás. És a gép leállt. Semmi előjáték, csak úgy.
Én is az AI segítségét kértem, de értelmes válasszal nem szolgált, ellenben írt nekem egy csomó scriptet. Mindezt éjjel, a random leállások közepette, de így tudtam neki kapásból logfájlt adni, amiből nem derült ki semmi és csak jártuk az értelmetlen köröket.
Aztán az egyik esetben 5 másodperces fájlírásos scriptet csinált és persze én mindent az SSD-re (rendszermeghajtó) mentettem. Szerintem nem volt 5 perc és leállt a gép. Majd mindjárt újra is indult. De még így sem tudott semmit mondani, ezért írt egy 2 másodperces fájlírásos scriptet. Nem kellett 1 perc sem és leállt a gép, majd elindult, majd még a postcode futásánál kikapcs, majd vissza és ezt játszotta míg ki nem húztam a konnektorból. (A táp nem elérhető helyen van, ITX-es gép, kis ház.)
De itt már tudtam, hogy mi a gond. Az SSD-nek kontakt hibája van (vezérlőhibára valamiért nem is gondoltam). Úgyhogy kikapcsolva is hagytam. Másnap megtakarítottam a csatlakozót, meg akkor már a többit is és azóta megint jól működik.
HD Sentinel itt nem írt semmit, de csak alap verzió fut, nem a vásárolt. Így korlátozottak a képességie és lehet, hogy ezért nem írt semmit. Nekem alapvetően csak a hőfok és kondíció kell.
Közöltem az AI-val, hogy mire jutottam, erre megdícsért....
Hozzáteszem, hogy már az elején gyanús volt, hogy nem e kontakt hiba, de ugye a Sentinel nem jelzett semmit. És az is megfordult a fejemben, hogy esetleg a win csinál valami indexelést éjjel. Vagyis nagyon használja az SSD-t. Frissíteni nem tud, azt kikapcsoltam. Így az sem okozhatott újraindulást. Főleg nem ilyen fél órás, órás állással.Bocsi a kisregényért, de ez egy nagyon tanulságos tapasztalat, szerintem. Főleg, hogy miért érdemes a gépet időnként takarítani és miért nem jó elspórolni olyansmit, hogy nem szedem ki a kártyákat, nem húzom le a csatikat.
Köszi, tanulságos tényleg. A por nálam is játszik, kb másfél éve volt kitakarítva a pc. Remek húsvéti program lesz kipucolni

-
JulianSinulf
őstag
Szia!
Az AI hülye ehhez.
HDSentinellel esetleg lehet nézni, hogy olvasás közben nem dob e hibákat.
De egyszerűbb megtisztítani a csatlakozókat, már az is segíthet.
Illetve mivel most megmozgattad, így lehet, hogy tisztult annyit, hogy jó legyen a kontakt.Sajnos a por mindenhova be tud jutni. Oda is, ahol csatlakoztatva van valami. Ezért érdemes géptakarításnál kiszedni a RAM-okat, VGA-t, lehúzni, kiszerelni a merevlemezeket.
Régen HDD-vel volt ilyen gondom, rendesen megnövelte a boot időt. Akkor HDSentinel írta is, hogy gond van. Megtakarítottam, jó lett.
Tavaly történt, hogy egy másik gépem random leállt, majd kis idő múlva elindult. Pont előtte fújtam ki a port, de semmit nem csatlakoztattam le. Aztán lehet, hogy a port pont a csatihoz fújtam...
A lényeg, hogy fogyimérőn láttam, hogy éjjel vannak olyan időszakok, amikor nincs fogyasztás. Vagyis áll a gép, pedig 7/24-ben mennie kellene. A durva az volt, hogy ilyen fél óra, óra múlva elindult magától. De volt amikor nem indult el. És csak éjjel. Nappali használatnál nem. Dolgoztam éjjel, így nem tudtam vele komolyabban foglalkozni, aztán jött a délutános, így éjjel még a gép előtt ültem, mikor csak úgy jött a felirat, hogy leállítás. És a gép leállt. Semmi előjáték, csak úgy.
Én is az AI segítségét kértem, de értelmes válasszal nem szolgált, ellenben írt nekem egy csomó scriptet. Mindezt éjjel, a random leállások közepette, de így tudtam neki kapásból logfájlt adni, amiből nem derült ki semmi és csak jártuk az értelmetlen köröket.
Aztán az egyik esetben 5 másodperces fájlírásos scriptet csinált és persze én mindent az SSD-re (rendszermeghajtó) mentettem. Szerintem nem volt 5 perc és leállt a gép. Majd mindjárt újra is indult. De még így sem tudott semmit mondani, ezért írt egy 2 másodperces fájlírásos scriptet. Nem kellett 1 perc sem és leállt a gép, majd elindult, majd még a postcode futásánál kikapcs, majd vissza és ezt játszotta míg ki nem húztam a konnektorból. (A táp nem elérhető helyen van, ITX-es gép, kis ház.)
De itt már tudtam, hogy mi a gond. Az SSD-nek kontakt hibája van (vezérlőhibára valamiért nem is gondoltam). Úgyhogy kikapcsolva is hagytam. Másnap megtakarítottam a csatlakozót, meg akkor már a többit is és azóta megint jól működik.
HD Sentinel itt nem írt semmit, de csak alap verzió fut, nem a vásárolt. Így korlátozottak a képességie és lehet, hogy ezért nem írt semmit. Nekem alapvetően csak a hőfok és kondíció kell.
Közöltem az AI-val, hogy mire jutottam, erre megdícsért....
Hozzáteszem, hogy már az elején gyanús volt, hogy nem e kontakt hiba, de ugye a Sentinel nem jelzett semmit. És az is megfordult a fejemben, hogy esetleg a win csinál valami indexelést éjjel. Vagyis nagyon használja az SSD-t. Frissíteni nem tud, azt kikapcsoltam. Így az sem okozhatott újraindulást. Főleg nem ilyen fél órás, órás állással.Bocsi a kisregényért, de ez egy nagyon tanulságos tapasztalat, szerintem. Főleg, hogy miért érdemes a gépet időnként takarítani és miért nem jó elspórolni olyansmit, hogy nem szedem ki a kártyákat, nem húzom le a csatikat.
-
tzimash
őstag
-
Jarod1
veterán
Sziasztok! A videón látható Samsung HDD-t egyik nap kíváncsiságból felnyitottam, hogy megnézzem a belsejét, de közben véletlenül az ujjam hegye hozzáért a lemezhez. Ezután visszatettem a fedelét, majd a gépre csatlakoztattam, és ekkor szembesültem azzal, hogy nem kellett volna hozzányúlnom. A HDD ezután csak zizegett, ahogy a videón (remélem) hallható, és nem pörgött fel normálisan, ahogy egyébként kellene.
Szerencsére fontos adatok nem voltak rajta, de annak ellenére, hogy majdnem 20 éves, még látnék benne fantáziát, hogy mire használhatnám. Eddig teljesen hibátlanul működött. Nem tudom, hogy a videó alapján mekkora baja eshetett, illetve hogy javítható-e, érdemes-e javítani, hogy újra működjön. Melléktárhelyként a 200 GB-jával még tökéletesen kiszolgálna.
Köszönöm!Video: https://files.fm/u/fwue6dhpjz
kár volt felnyitni, kuka, ezeket tisztatérben szerelték össze, 1 porszem sem lehetett a részlegben, bőrödön lévő zsír és por az bement oda ahova nem kellene..
-
bh
tag
Hali,
Van egy WD10EZEX HDD-m, mostanában blokkolja a boot-ot, a Windows SSD-n van. De ha a HDD csatlakoztatva van, akkor nem sikerül a boot. Ha lehúzom, akkor oké, ill. miután engedélyeztem a Sata Hot Plug-ot, rendszerbetöltés után csatlakoztatva azonnal felismeri a rendszer és tudom használni, HD sentinel szerint 100/100, a WD Kitfox short és extended tesztje is pass-os.
Ha mégis átvergődünk a boot folyamaton 20-ból egyszer, akkor meg csak eszközkezelőben látszik ismeretlen eszközként, Win lemezkezelőben pedig feldobja rá az inicializálás lehetőséget. Ami olyan adat volt azt már mentettem róla. Kuka a HDD vagy menthető még valami trükkel?Próbálj meg egy zero fill-t (teljes írás teszt) rajta, lehet van az elején valami gyenge szektor.
-
tzimash
őstag
Hali,
Van egy WD10EZEX HDD-m, mostanában blokkolja a boot-ot, a Windows SSD-n van. De ha a HDD csatlakoztatva van, akkor nem sikerül a boot. Ha lehúzom, akkor oké, ill. miután engedélyeztem a Sata Hot Plug-ot, rendszerbetöltés után csatlakoztatva azonnal felismeri a rendszer és tudom használni, HD sentinel szerint 100/100, a WD Kitfox short és extended tesztje is pass-os.
Ha mégis átvergődünk a boot folyamaton 20-ból egyszer, akkor meg csak eszközkezelőben látszik ismeretlen eszközként, Win lemezkezelőben pedig feldobja rá az inicializálás lehetőséget. Ami olyan adat volt azt már mentettem róla. Kuka a HDD vagy menthető még valami trükkel? -
bolic
őstag
-
Doky586
félisten
-
GBoldi
lelkes újonc
Kíváncsi voltam, az ember így tanul. 🙂 Ezért nyitottam fel, hogy megnézzem élőben, mi is dolgozik benne.
-
bh
tag
Sziasztok! A videón látható Samsung HDD-t egyik nap kíváncsiságból felnyitottam, hogy megnézzem a belsejét, de közben véletlenül az ujjam hegye hozzáért a lemezhez. Ezután visszatettem a fedelét, majd a gépre csatlakoztattam, és ekkor szembesültem azzal, hogy nem kellett volna hozzányúlnom. A HDD ezután csak zizegett, ahogy a videón (remélem) hallható, és nem pörgött fel normálisan, ahogy egyébként kellene.
Szerencsére fontos adatok nem voltak rajta, de annak ellenére, hogy majdnem 20 éves, még látnék benne fantáziát, hogy mire használhatnám. Eddig teljesen hibátlanul működött. Nem tudom, hogy a videó alapján mekkora baja eshetett, illetve hogy javítható-e, érdemes-e javítani, hogy újra működjön. Melléktárhelyként a 200 GB-jával még tökéletesen kiszolgálna.
Engedd el. Bármi kerül a lemez felületére, olvashatatlanná teszi, a helyzeten nem változtat hogy egy 20 éves lemezről van szó.. mégis miért nyitottad fel ha semmi baja nem volt..?
-
GBoldi
lelkes újonc
-
GBoldi
lelkes újonc
-
Doky586
félisten
Bios beállítások nem változtak?
Ugyanoda van dugva mint régen?
Pendriveról bootolva látszik? Ha nem akkor kuka a hdd. -
Doky586
félisten
USB 1.1 és IDE..? kissé réginek tűnik a gép
Új hozzászólás Aktív témák
-
56910 - 56801
56910 - 56801 56800 - 56701 56700 - 56601 56600 - 56501 56500 - 56401 56400 - 56301 56300 - 56201 56200 - 56101 56100 - 56001 56000 - 55901 55900 - 55801 55800 - 55701 55700 - 55601 55600 - 55501 55500 - 55401 55400 - 55301 55300 - 55201 55200 - 55101 55100 - 55001 55000 - 54901 54900 - 54801 54800 - 54701 54700 - 54601 54600 - 54501 54500 - 54401 54400 - 54301 54300 - 54201 54200 - 54101 54100 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Adattárolás
- HDD probléma (nem adatmentés)
- (kiemelt téma)
- Kedvenc zene a mai napra
- Tesla topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 17T Pro – korábban érkezik a siker?
- Gitáros topic
- Formula-1
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
A topik a címéből adódóan is értelemszerűen HDD-kkel és nem SSD-kkel foglalkozik... SSD probléma ügyben az

ha SATA kábelcsere nem oldotta meg.

De akkor nem árt ezt is ellenőrizni, alapból USB 3.X portoz legyen csatlakoztatva és rövid kábellel, meg jó kábellel, mert ha netán hibás az USB-kábel, akkor azt értelemszerűen cserélni kellene.