Hirdetés
- Milyen RAM-ot vegyek?
- CES 2026: betöltötte a puskaport a Vera Rubinnal az NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- NVIDIA® driverek topikja
- Home server / házi szerver építése
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
HollyBoni
veterán
Most megint lőttem egy tesztet. Összes ISO, ugyanaz a záridő, obisapi on, LR-ben felhúztam az exposure-t maxra minden képnél. Szép sorban zajosodott a kép, viszont két érdekes dolgot észrevettem. Az ISO 200 kb olyan zajos mint ISO 600-800, ISO 1250 sokkal jobb mint ISO 1000. Mást nem vettem észre.
-
eeXaa
addikt
..meg tudná erősíteni valaki, hogy az iso increments, csak digital boost, és kevesebb zajt kapok a következő magasabb natív iso értékkel, mint egy köztessel?
-
Schanyee
senior tag
Ha már mostanában ilyen sokan tesznek ide képeket én is teszek 3-mat. Szert tettem én is egy Panasonic 100-300-ra és a jó időre való tekintettel ki is próbáltam naplementekor. Ezek a képek persze akkor készültek mikor már lement a nap
Meg azért sem megyek a kezdő fotósok topic-jába, mert a kamera tudatos beállításán kívül nem sok tudatos volt a készítésben, ilyen gyorsan mozgó témát ilyen messziről örültem, hogy le tudom követni, nem hogy még komponáljak. Meg talán jobban kötődik ehhez a témához mert Panasonic G3 a váz és az objektív sem a leggyakoribb.
A másik labda - amikor mellé megy a fókusz és még jobban is tetszik így
[link] ez sem egy tudatos panning volt, azért gondolom ez látszik is.
[link] ezt meg azért teszem be, mert elég pontosan tud ám fókuszálni a gép meg az obi ha nem bénázom el.Érdekes, hogy a háttérben lévő épületekre többször nem tudott fókuszálni, de a gyorsan mozgó kutya inkább rajtam múlott ha rossz lett a kép és nem a gépen.
-
HollyBoni
veterán
Hát ez a naplemente fotó nem jött össze valami jól.
Kell egy tele zoom, meg egy átmentes ND. -
madgie
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Itt van most a polcon, a garázsban lomoláskor került elő a kis ljubityel

-
Schanyee
senior tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Persze, hogy nehezebb. Pláne, bele se gondoltam, hogy ellentmondásba keveredtem magammal. Arra gondolok, hogy a polárszűrő a napsugarakra merőlegesen van a leginkább látható hatással, szóval ha a nap felé fotózol akkor nem igazán.
Bár az ég tetején már lehet, hogy van. -
HollyBoni
veterán
válasz
Schanyee
üzenetére
Polár sajna nincs, átmenetes ND-nek mondjuk örülnék.
Ez a maszkolás nem rossz ötlet. Régen próbálkoztam HDR-el, Photomatix-ban nem lehet normálisan megcsinálni csak ilyen gusztustalanra, photoshop-ban sem nagyon ment és valamiért vesztettem a képminőségből. Hegyről fotózok, szóval lesz benne táj is ezért fontos lenne. Köszi!

-
Schanyee
senior tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Nekem a linkelthez hasonló képeknél nagyon jól működik a polár szűrő az ég megmentésére (már ha a napra merőlegesen állsz). Bár nem tudom mennyire releváns az összehasonlítás, mert mindkét képen fent volt a szűrő, csak elforgattam, a szűrő nélküli képet nem találom, lehet letöröltem.
Polár beállítva - itt talán az árnyékos területek sok helyen világosabbak is (bár van ahol meg pont sötétebb pl a duna parti barna ház, ott gondolom másképp tört meg a fény.
Polár eltekerveVagy lőj 2 expót egyet az épületekre, egyet az égre, és akkor a kettőt maszkold össze.
-
-
HollyBoni
veterán
GH1-el szerintetek hogy érdemes naplementét fotózni? Alulexponáljak hogy az ég legyen jó és húzzam fel a sötétebb részt, vagy inkább a highlight-ot húzzam vissza? Ennél a képnél pl egész jól vissza tudtam húzni a felhőket, alapból rendesen ki voltak égve. Viszont naplementét még nem nagyon fotóztam ezzel a géppel, nem tudom mennyire lehetne visszahúzni.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Marseille199
üzenetére
Szebeni előadás is inkább önfény és anekdoták mixe volt, hozzá képest Szipál tömény szakmázás .
-
törölt tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Szipál Martin is igéretesnek hangzik
-
Mercutio_
félisten
Nepperek egymás között

-
arn
félisten
12-25-45 jol hangzik

-
Studi
veterán
válasz
Szulita28
üzenetére
Egy újpalotai srác árulta ki a készletét nagyon jó áron, de egyesével nem nagyon akarta odaadni egyiket se, így két obit hoztam el tőle, a 12/2-t, és a 45/1.8-at, amit már nord_ használ, legjobb tudomásom szerint nagy megelégedéssel.

szerk: de ez is olyan vétel volt, mint a 100-300, hogy pár órával a hirdetés felrakása után már jelentkeztem, hogy megyek érte. Ez a netfüggőség előnye. :-) A hátránya, hogy míg a gép előtt ülők, a táskában pihen pár szuper objektív...

-
Studi
veterán
A 17 vs 25 kérdés megoldódott, ma elpasszoltam a 17-est, délután megyek a 25-ért.
(rbalint88 bocs, ezzel lenyúltam a vevőd a 14-esre) -
jjeahh
nagyúr
válasz
rbalint88
üzenetére
nekem úgy tűnik eléggé torzít, ami persze javítható, portréhoz túl éles a háttered, ami gondolom nagyobb gyútávval, nyitottabb rekesszel, stb, szintén megoldható, pl a legelső csajosnál 40mm/f5.80-at mutat az exif info, a másodiknál full nyitott a rekeszed, de 12mm-en komponáltad...jó, csak szövegelek, talán én vagyok itt a legamatőrebb, és ezek a képek is biztosan azért ilyenek, amilyenek, mert nem manuálban csináltad
én is általában utólag veszem észre, raw feldolgozás közben, hogy ezt meg azt nem úgy kellett volna, fotózás közben meg mostanában valahogy mindíg elfelejtek minden tudományt, és csak kattogtatok...
még szerencse, hogy a manuál üvegek igénylik a kézi beállításokat, meg némi koncentrációt...(#25543) HollyBoni: végre feltöltöttél pár helios-portrét

-
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Reggel az 1 fokban fene sem gondoltam volna, hogy magammal kéne vinni a kütyüt

-
HollyBoni
veterán
válasz
BumBum Jack
üzenetére
Fúú de még mennyire. Ma voltunk, néha már árnyékot kellett keresni olyan meleg volt.

-
BumBum Jack
tag
Végre megjött a tavasz ,lehet menni fényképezni..

-
arn
félisten
Min ft szenzoros kompaktot kernek fenyeros zoommal

-
wody21
tag
Fuji X100S vs XE-1 vs Sony RX1 - battle of the X's Szokásos DRTV ökörködés.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
narumon
üzenetére
"Mondjuk én csak magamból tudok kiindulni, de el kell menni vidékre fotózni (nálam inkább kamerázni), nem tudom a pontos körülményeket sem - én szeretek mindent elvinni, hogy ne ott álljak bután"
Ilyen esetekre két táska a megoldás. Egyik amiben minden elfér, a másik a mindennapokra, de azt, hogy veszek egy nagyot és utána azt hurculom ha kell ha nem, elég rossz megoldásnak tartom.
(Azt meg már csak zárójelben, hogy aki "'ott áll bután" az általában azért áll bután mert nem gondolkodott, ezen pedig az sem sokat segít ha cipeli az egész hóbelevancot.)
-
Marseille199
senior tag
Emberök! tud nekem valaki segíteni, hogy lehet kiolvasni expószámot az X10-ből? Egy kedves ismerősöm rábeszéltem egyre, és berendelte, meg is jött, de az az érzése, hogy használtat/kiállított darabot küldtek el neki..
Előre is köszi, ha tud valaki segíteni

-
narumon
őstag
válasz
hegyimorc
üzenetére
Nem is értem a táskás topikokban azokat akik olyan táskát keresnek amibe minden szar belefér. (vakuval, töltővel, kábelekkel, manuállal, toronyórával-lánccal)
Mondjuk én csak magamból tudok kiindulni, de el kell menni vidékre fotózni (nálam inkább kamerázni), nem tudom a pontos körülményeket sem - én szeretek mindent elvinni, hogy ne ott álljak bután, hogy hopp ide hozni kellett volna ezt vagy azt ami otthon van. Ehelyett mindent bele a fotós tatyóba, és majd ott kiveszem belőle amit kell. Inkább legyen a kocsiban sokminden mint azon szívjam a fogam, hogy valami hiányzik....
-
nord_
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
Nekem filmesen a 24-85, 50 1.4 páros vált be. Ugyan a zoom fényereje csak 3.5-4.5 volt, de ha a dof mértékét nézzük...
---
Az egy szem 20 F1.7 nálam is megvolt és való igaz, ez a gyútáv valami elképesztően sokoldalú tud lenni!
Szulitával egyetértve, fixekből az ekv. 35, 85 páros a legjobb nekem (ilyet Nikon F100-on használtam), ha kétobis minimálszettben gondolkodnék. Próbáltam alulra a 14-est, de sajnos nagyon nem az én világom: nagylátónak szűkös, alapobinak meg túl sokat mutat. -
Freddy76
addikt
válasz
FEDman
üzenetére
K.rva jó
. De azért a gondom fennáll, mi legyen? Panát nem akarok, mert csak, nem jön be. Sony nem az obipark miatt, samu szintén. Omd bejönne, jók a képek, jó az af, de kellene az evf, a stabi, az omd-nek viszont (nekem) elbaszott a kezelése, idegesítő a menüje, nyavalyásak a gombjai.Fuji XE-1-et ki kellene próbálni, olvastam, hogy lassú az af, kiváncsi vagyok, valóban az-e. De amúgy az bejövős gép, a 18-55, 35 kombóval nyami lenne.
Amíg nincs meg az "ez az!" érzést kiváltó cucc, maradok a csattogósnál. De tény - és ezt a nikon topicban is leírtam -, hogy amikor decemberben visszaváltottam dslr-re, kb. három nap elteltével tudtam, hogy ez átmeneti lesz, nagyon megszoktam az m4/3 előnyeit.
-
FEDman
addikt
-
Szulita28
senior tag
-
FEDman
addikt
válasz
Freddy76
üzenetére
Hát tudod ha valaki egyszer ráérez az mFT életérzésre akkor az utána már nehezen szabadul.

-
törölt tag
válasz
madgie
üzenetére
Igen, csak ehhez fel kell nőni ahogy mondtad

Gondolom vannak olyanok rajtam kívül is, hogy még kezdők, végigpróbálnak jó pár obit, akár egyszerre birtokolnak többet is (mert van rá keret, ellenben tudás még nincs) és valahogy letesztelik.
Gondolom Te is mentél már úgy valahova, hogy 1-2 obi elő sem került. Na ebből lett az a tapasztalat, hogy tudod hogy egy nyaralásra elég egy 20as obi. Én most simán vinnék kettőt, már csak azért is kipróbáljam őket és valamennyire biztosra megyek, pont azért mert nem megyek hetente nyaralni. Lenne nálam egy fix kicsi, meg egy 50-200 aztán lesz ami lesz.
-
törölt tag
-
rumos14
nagyúr
válasz
FEDman
üzenetére
nem, de el tudja dönteni h pl. ha csak egy obik akar magával vinni, melyik legyen az.
aps-c-n 30/1.4 és 50/1.4 obim volt sokáig párhuzamosan, és akkor jól jött a választás lehetősége. mondanom sem kell, azóta 35/1.8 lett a kettőből. amit a 16-50/2.8 beszerzése óta szintén nem használok
-
hegyimorc
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Nekem sosem azért volt sokféle obim, hogy mindet hordjam és állandóan cserélgessem, hanem azért, hogy indulás előtt kedvem szerint tudjak egyet választani. Ritkán van nálam kettőnél több és mégritkább, hogy csereberélek.
Nem is értem a táskás topikokban azokat akik olyan táskát keresnek amibe minden szar belefér. (vakuval, töltővel, kábelekkel, manuállal, toronyórával-lánccal)
-
Freddy76
addikt
Nekem is hiányzott a dslr fíling, most meg hiányzik a milc fíling, mert bazi nagy az a cucc... Én sem szeretek sok obit cipelni, anno az omd-n a 20 és 45 jött mindenhova, volt 12-50 (lényegében használatlanul ment el), meg 9-18, de azt sem használtam... A 20 volt az allround, a 45 volt a portrézós... Most is egy obit viszek mindig magammal, éppúgy, ahogy Madgie írta, aztán ahhoz alkalmazkodom. Tehát a kérdés sohasem az, hogy melyik obit tegyem fel a nálam lévők közül, hanem az, hogy melyiket vigyem magammal...
Ellenben tegnap hátamra kötöttem a gyerekhordozót (benne a gyerekkel), és elindultam kirándulni, tatyóban a d7000 és a 17-50 tamron. Rögtön eszembe jutott, hogy tavay nyáron miért váltottam m4/3-ra... Lehet,
hogy ez is csak fél évet ér meg nálam
. Persze gőzöm sincs, hogy mire váltanék, mert perpill semmi sem mozgat meg különösebben...Szerk.: és Parci, mielőtt kérdeznéd, nem lesz eladó a d7000 100-ért
. -
Studi
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
No igen, váz pár tíz deka a nyakban, még egy-két fix elfér a zsebekben, hasitasiban, és nagyon kényelmesen tudsz mozogni. Esetleg egy kisebb vaku felfűzhető övre, ha kell.
De a DSLR feeling nekem akkor is hiányzik belőle, így E-30 azért még megmarad. Ha lesz sok pénzem, akkor kap egy 50-200SWD-t is, mert most elvitték a 70-300-as SigmaOlyt. (véletlen fent felejtettem a Vaterán, pedig már nem nagyon akartam eladni...) -
FEDman
addikt
Jelenleg én is csak 2 fix obival nyomom.
Régen fotóztam rendezvényt FF DSLR-el 2db L-es zoom obival, nagy vakuval, meg az apró. Már eleve a hatalmas hozzá tartozó táska és súly erősen bekorlátozta a kreativitásomat. Szűk helyeken rémálom volt vele mozogni. Meg mondjuk a durván 5 kilós cuccal 2x is meggondolta az ember egy adott szituációban, hogy begörnyedjen e egy kitekert pózba csak hogy legyen egy kicsit egyedibb nézőpontból is képe.
Ezzel szemben most micro cuccal pici ügyes fix obikkal, kitekerhető kijelzővel sokkal felszabadultabb az egész, sokkal több energia marad a lényegre, a fotózásra.
-
Studi
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
Eladja a 17-est. :-)
Az alap elképzelés 9-18, 25, 45 (+100-300) volt, de azért igyekeztem kipróbálni többmindent. Amikor elhoztam tőled a 14-est, az jó vételnek tűnt (végülis az is lett), így kipróbáltam. Aztán jött szerencsére jó áron a 12/2, így gondoltam azt is kipróbálom, ha nem jön be, anyagilag nem veszítek rajta, továbbadom. Bejött, múltkor volt nálam kölcsönben 9-18, úgy érzem nem hozna számomra többletet a váltás, inkább marad a 12. De a 12-14 egymás mellett totál felesleges, a 14-es nem akart gyorsan elmenni, így lett a 14 csere a 17-esre, szintén próbaképp. Nem tudom még, hogy hosszabb távon marad-e, értékében nem akkora, hogy nagyon terhelje a büdzsét.
-
madgie
titán
válasz
FEDman
üzenetére
Egy hülye és nyakatekert filozófiát vallva azt gondolom, hogy nagy általánosságban akkor lövök jobb képeket, mikor kevesebb objektív van nálam. Három négy "optikánál", nagy átfogásnál elveszik az ember a technikában, azon pörög az agya, vajon amazzal milyen volna. Előfordult velem is számtalanszor, hogy kimentem csillagozni a teljes cuccal. Csere ide, csere oda, otthon kuka az összes kép. Volt olyan is persze, hogy nem akartam az adott látószöggel látni, hazamentem mondjuk a húszasért... na akkor is kuka lett a vége. Ahelyett, hogy felvettem volna az adott eszközök ritmusát és mondjuk a 14/2.5-tel gondolkodtam volna ,folyamatosan azon kattogtam ,hogy mit lehetne mással csinálni. Talán ez a legnagyobb kerékkötője annak, hogy (relatív) jó képet szülessenek. A múltkori esküvős sorozatnál direkt csak két objektív volt nálam, direkt csak a 45/1.8-cal gondolkodtam nagyrészt, és mit adj isten, ha kellett a 14/2.5, pont időben le tudtam cserélne. Ezzel szemben életemben nem lőttem olyan pocsék sorozatot, mint amikor három váz volt nálam három objektívvel és azzal voltam elfoglalva, mikor melyikkel hová álljak, mit csináljak, nem lenne-e jobb mégis XY összeállításban lőni, miért épp ZW objektívet raktam az Oly-ra, stb.
Röviden, mert sok lett a rizsa: öreg vagyok én már a technózáshoz

-
FEDman
addikt
Gyakorlati szempontból a kérdés feltehető úgy is, hogy az az ember akinek megvan egyszerre a 17-es és a 25-ös obi is az adott szituációban majd obit cserél, vagy ehelyett inkább előre illetve hátra lép majd fél lépést?

-
Szulita28
senior tag
És ha úgy nézzük, akkor az is helytálló, hogy 17 + 45 mellett elhagyható a 25, és fordítva is
Ha már ilyen összevonósdit játszunk, amikor megvolt a 14-20-45 hármas, én is két irányban gondolkodtam: 14+20 helyett a 17, ill. a 20+45 helyett a 25. Nálam végül előbbi nyert, de nyilván egyéni ízlés kérdése valóban.
Az ekv. 35+85 mm egy nagyon jó kis páros (ugye nord?
). És hozzá a ~135 mm. Hármas minimálszett 
Új hozzászólás Aktív témák
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- MOBILTELEFON / TARTOZÉK / OKOSÓRA / OKOS KIEGÉSZÍTŐ beárazás
- Filmvilág
- Battlefield 6
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Formula-1
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Xbox One S 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Dell Latitude Precision Üzleti gépek, 2-in-1 gépek, 3-11. gen.
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3835
- LG 27US550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / Forgatható / sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
ezt ki kell próbáljam... 
Meg azért sem megyek a kezdő fotósok topic-jába, mert a kamera tudatos beállításán kívül nem sok tudatos volt a készítésben, ilyen gyorsan mozgó témát ilyen messziről örültem, hogy le tudom követni, nem hogy még komponáljak. Meg talán jobban kötődik ehhez a témához mert Panasonic G3 a váz és az objektív sem a leggyakoribb.
Kell egy tele zoom, meg egy átmentes ND.
de ket d600 aran cipelnem a d600at, akarmekkora dog is. vagyis ennyibol kijonne a vaz meg az obik is.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)