Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
xtremetuning
üzenetére
hova dobod? csak azert kerdem, mert ala allok

ps: fene, tovabbolvastam...
-
TayRol
nagyúr
Szevasztok!

Néha bele-bele lesek a totyikba, érdekelnek az újdonságok de megrögzött dslr user vagyok.
Kérdésem volna: az adatlapomon található kombót anyagi többlet nélkül lehet-e, érdemes-e lecserélni úgy, hogy a felhasználási területek (nagylátó, fényerős fix és makró/portré) megmaradjanak?
Nincs semmi gondom vele, de ha ugyanezt a képminőséget/zajt/háttérmosást tudják fele akkora súlyban azt nem bánnám.Köszi!
TayRol -
nord_
veterán
válasz
xtremetuning
üzenetére
Basszus, már kezdtem megijedni, hogy nem jött be... grat!

-
FEDman
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Erőn felül teljesít az OMD, de ettől még azt kijelenteni, hogy az FF DSLR-ek zajszintjét hozza az egész egyszerűen nem igaz. Csak egy jó tanács, de szerintem jobb ha odafigyelsz az ilyenekre, mert elég egy égbekiáltó valótlan állítás és utána már az is hiteltelenül fog hangzani ami amúgy meg igaz lenne.

-
válasz
xtremetuning
üzenetére
ezt nem is vitatja senki, én is mondam a minap, hogy az e-pl1-et is használtam iso 3200-on, és tudtam dolgozni a végeredménnyel. az e-m5 pedig simán jobb 1 fé-vel nála. csak a d4/d800 meg hárommal.

-
xtremetuning
addikt
Mielőtt átharapnátok Csizmás torkát
, megjegyezném HMMMM.Ez használható 5000-en.

Természetesen nem hozza az FF zajtalanságát, de nem is bántó. Teljesen elviselhető.
Ha ez kell ahhoz, hogy a kép elkészülhessen, simán bevállalható.
És ismét térdre kell, hogy boruljak az Oly előtt...

-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
a nagy lóf@szt close enough, egész pontosan 2 fé a különbség. em-5 iso 3200 = d4 iso 12800, jó esetben.
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
na azér'!

amúgy zajszűrést remélem kikapcsoltad (maximum low, de inkább off, ami kis szemcsézettséget csinál, annyi kell is
), talán eléggé túl is élesít alapból jpg-ben.csizmás: dehogy hozza, ne viccelj már, négyszer akkor felület az két fé, pont. és ha valami, akkor a nikon inkább az elvárható fölött teljesít az utóbbi években a szenzoraival. te sem gondolod komolyan, hogy az e-m5 hozza a d4 zajszintjét!
vagy akár a d800-ét. -
xtremetuning
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Iso 5000 ? Azt nem hiszem, de mindjárt kipróbálom
. -
FEDman
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Néha egy kicsit lelkesebb vagy kelleténél nem?

Piszok jó cucc az OMD no de azért olyanokat ne mondjunk, hogy negyed akkora szenzorral hozza az FF DSLR-ek zajszintjét, mert ez nagyon nem igaz. Van rengeteg előnye az mFT rendszernek, szerintem érdemesebb inkább ezekre koncentrálni.
-
madgie
titán
Mondom, lehet rossz darab. Az enyém középen olyan éles, hogy elvágja a kezed, széleken nem vészesen taknyol nyitva sem, a taknyolósabb részeket pont kikorrigálja a szoftveres torzításkorrekció (onnan tudom, mert egyszer valami olyan progival nyitottam ki a rawot, ami nem korrigál és ott látszott a csillagokon)
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
ha EM5, simán hozza a fullf gépek zajszintjét.
-
xtremetuning
addikt
Nem vagytok Ti plebs....

Ez egy kibebaszottul jó cucc

Iso 200 - 45. 1.8 - kajakra hozza azt a minőséget, amiről álmodni sem mertem volna.
A mosoda nem ér fel az ff-hez (bár inkább a 'más') kifejezést használnám.
De a képminőség lazán hozza az FF-et. Zajt nem teszteltem, gondolom ott azért elmarad.De EZ SZENZÁCIÓS !!!!!
Örülök, mint majom a farkának. 
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
felragaszható nikon matrica occóért van

-
madgie
titán
Az enyém is penge, nyitva is. Lehet a 14-es nem volt olyan jól sikerült darab. Én nagyon szeretem, a GF1-en most is az van rajta

szerk: lehet jobban értékelnéd a 14-es, ha lett volna neked is Sony 16/2.8-ad
egyébként tényleg jó az enyém, tök nyitva használom csillagfotózáshoz is 
xtreme: átvesszük ócsóé

-
válasz
xtremetuning
üzenetére
részleteket követel a plebs!

-
robi-k
őstag
válasz
xtremetuning
üzenetére
Mesélhetnél egy kicsit bővebben erről

-
nord_
veterán
válasz
xtremetuning
üzenetére
Annyira precízen leírtak mindent az olvtársak, hogy én nem sok mindent tudnék hozzátenni.

Ami biztos, hogy a 20/1.7, 25/1.4, 45/1.8 nagyon kiváló darabok. A 14/2.5-öt inkább csak jónak mondanám, persze, lehet, hogy az volt a baj, hogy előtte csak a 20/1.7-et és a Zeiss 50/1.7-et használtam, így önkéntelenül is magas volt a mérce.
Mindenesetre e kettő után azért több élességet, jobb képsarkot vártam a 14-estől, mint amit kaptam. Normál obira, kistelére tehát egyértelmű a választás, nagylátó téren azért jobban körülnéznék. Vagy valamelyik zúm (Pana 7-14, 12-35, Oly 9-18, esetleg 12-50 jóidős-nyaralós fotókhoz), vagy ha még belefér a keretbe és elég az ekv.24mm, az Oly 12 F2. Tudom, hogy ez sokkal-sokkal drágább a Pana 14-nél, de az Oly mintaboltban tett próbán nagyon jó benyomást tett rám. -
Mhamster
tag
válasz
Messer22
üzenetére
Megvilágítás: 40-60 wattos izzó a plafonon

Rekesz: f/3.5 (lehetne 6.3 az élesség miatt, de akkor a hosszú záridő talán befolyásolná a zajszintet)
Záridő (ISO100-ISO6400): 1,3-0,6-1/3-1/6-1/13-1/25-1/50Egyéb: WB: auto, Cullmann Magnesit Copter állvány, 2 másodperces időzítő.
LR-el Raw-ból konvertált jpeg, 100%os kivágás képközépen, Luminance zajszűrés: 25, (detail50), sharpening 25, Color zajszűrés 25 -
Mhamster
tag
-
xtremetuning
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Hagyjuk a témát, nem ide való...

-
bajnokpityu
félisten
válasz
xtremetuning
üzenetére
Elac Focalos?

-
eeXaa
addikt
...kaphatnék valakitől némi támpontot hogyan gyúrjak több képből egyet lightroomban

a stacking megy de az átalakítás nem, ha jól látom ehhez vmi fizetős plug-in kell
..ha lehet pü. please.... -
válasz
Mhamster
üzenetére
nincs nagy különbség a szenzorokban. a 16 megásak természetesen jobbak. szenzorból újabb = jobb, ilyen egyszerű.
xt: te is, fiam, bluetooth? gyorsak vagytok rabimikivel, bakker!
mondjuk őnála lehet tudni, hogy most nyúzni fogja sokáig, a blogjában pozitív lesz, talán születik egy-két bejegyzés, hogy miért elég rengeteg mindenre, aztán eladja majd.
(lásd olympus xz-1, meg még pár dolog, amire nem emlékszem)én egyelőre a megfelelő előfok/dac/lejátszó megoldást keresem a crown k2 végfokhoz, de még nem látom a fényt a csalagút végén
-
Mhamster
tag
válasz
neevous
üzenetére
Az AF sebesség, az EVF hiánya és a zaj miatt váltanék az az igazság. Próbáltam én a 14-es fixxel is, nem a képélességgel vagy minőséggel van a bajom, mert az megfelelő, hanem hogy ISO 800on már kezd igencsak zajosodni, bár az még éppenhogy használható. Na ugyanez kéne nekem 1600on.
Próbáltam én már E-P3-at, pl3at, pm1-et, GF3-at, E-M5öt (Nex3,5,7, Samsung NX200,Nx11, Nikon J1,V1 is megvolt, de ezeket semmi pénzért nem venném), előbbiek közül az E-M5 az ára miatt kiesik, a kicsi olyk kiesnek a kezelőszerveik, a GF3 az evf (hiánya)miatt, szóval marad az EP3, GH2, GX1, G3. Mivel az AF és az EVF mindegyiknél faja (bár ugye amin nincs arra kéne venni, ez negatívum), a kérdés inkább az, hogy a sötétet melyik tűri a legjobban.
Obik terén még egy 20-as pana várható, és ha normális AF sebességű váz lesz, akkor még egy 45ös oly is esetleg, bár nehéz szívvel válnék meg az 1.2es canontól. (Meg később még esetleg egy FD 85 f/1.8, de az igazából nem releváns a váz szempontjából) -
arn
félisten
nikon aps-c fronton van a pana 20 1.7hez hasonlo obi? tehat ami ffben 35mm kornyekere jon ki, es fenyeros (f2 alatti).
-
robi-k
őstag
A 43rumors.com szerint a Panasonic patentként új technológiájú CCD-t (szenzort) jelentett be, netalántán ez lesz az új Pana csúcsgépekben (pl. GH3)

-
|AP|
veterán
válasz
madgie
üzenetére
És még az is lehet, hogy kapnak egy hangzatos "Black Edition" címet, ami 10-20%-os felárat jelent majd

Egyébként kicsit bajban vagyok, mert ugye július végéig él a Natgeo kedvezmény és az volt a terv, hogy addig veszek egy 45-öst. Ugyanakkor rájöttem, hogy nekem mindenképp (
) kell egy 9-18 és ugye azon nagyobbat lehetne spórolni a kedvezménnyel. Így hogy ráadásul meglebegtették a fekete 45-öst, így lehet tényleg kihagyom egyelőre... -
FEDman
addikt
válasz
fattyu
üzenetére
Nem még egy ilyet sikerült összelapátolni, itt az Oly-nál kb. 5 méterre voltam a témától.
Ilyen téren nem kérdés, hogy az FF szenzor jobb, de szerintem már ez is pont megüti azt a szintet ami felett már jót lehet játszani a bokeh-val. Persze nem olyan krémes mint egy FF ilyen rekeszen, de hogy kiemeljek valamit a térből arra szerintem még a 20/1,7 is simán elegendő.
-
|AP|
veterán
Hamarosan jönnek az olcsón eladó ezüst színű 12/2 és 45/1.8 obik?

-
neevous
tag
Tegnap volt kérdés, hogy miért jó az MTF. Én például leginkább ezért szeretem:
-
FEDman
addikt
válasz
üzenetére
Teljesen más látószög, más karakterű bokeh-val így aztán ezt ilyen formán összehasonlítani nem lehet, nincs ekv. érték mert a végeredmény mindenképpen más lesz.
Az viszont elmondható, hogy azonos képkivágás mellett minél hosszabb az alkalmazott obi, annál határozottabban tudja azonos rekesz mellett leválasztani a témát a háttérről.Azaz a 45/1,8 a nyerő ilyen téren.
-
törölt tag
Klubtársak, szakmai segítséget szeretnék kérni. Háttérelmosás (nem fényerő) szempontjából, hogyan lehet összehasonlítani a különféle típusú optikákat?
Például a 20mm F1.7 optika háttér elmosása a maximális F1.7 blende mellett 45mm esetén milyen blendének felel meg?
-
SpongyaBob
veterán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Mindig a nő dönt.. nem tudtad?

-
bajnokpityu
félisten
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
képminőség miatt akkor egyáltalán nincs értelme a d3100-ről elváltanod. a szenzorra értem. hegyimorccal értek egyet abban, hogy egy jó fix obi nagyságrendekkel többet ér rá, ha egyáltalán igény van még jobb képekre (vagy elmosott háttérre). a kitobi vacak műanyag, torzít, de éles. sokkal élesebb, mint azt sokan gondolják.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Ha tovább akarsz lépni D3100-ről akkor ne MFT-re cseréld, hanem obit vegyél rá!
(Kivéve, ha a méret/súly miatt váltanál)35/1.8G, 50/1.8G vagy 85/1.8G Bármelyikkel sokkal nagyobbat lépsz előre mint ha lecserélnéd a vázat valami mikro4/3 kitre.
Én sokáig használtam D300-t, tőlem a súly és a méret miatt távozott, de a D3100-t, ami a m4/3 előtt volt a "kompaktom"
, megtartottam. Most sem tartom rossznak és a mai napig rezeg a léc, hogy erre vegyek 85/1.8G-t vagy a G3-ra 75/1.8-t.(Ha tudná ez a nyomorult D3100 az AutoFP-t, már megvettem volna rá a 85-öst)
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Warter
üzenetére
Köszönöm!
Majd jó sokáig hallgatunk zenét
Parci: sima 15x21es képeket hívünk elő, ide elég. Sőőt, még igazából ezeket sem hívjuk elő, csak monitoron nézegetjük. Mondjuk mi tudásunkkal, lehet kár a papírért, de a képek emléke átjön. Ezért is gondban vagyok, hogy érdemes-e továbblépni, mikor semennyit nem aknáztunk ki ebből a gépből sem.
D1es haver meg ugye dolgozik vele, és fontos,h minél kevesebb munkája legyen a fotókkal. De ért is hozzá...
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
képminőségre ugyan vannak különbségek, folyamatos a fejlődés, de ökölszabály, hogy aki a d70 óta megjelent bármelyik nagy szenzoros géppel nem tud pazar minőségű a3-as nyomatokat csinálni, az magában kell keresse a hibát.
másképp fogalmazva: hosszú évek óta a meglévő különbségek mellett is mindegyik nagy szenzoros gép képminősége minden szinten elegendő.
a sonikon szenzorok nagy dinamikája kényelmesebbé teszik a fotózást, de megoldható minden a kisebb dinamikájú, fórumokon fikkantott pana 12 mp-es szenzorral is. azt le sem merem írni, hogy ha valamit mégsem tud megcsinálni az ember gépe, hát azt nem, vagy méginkább nem úgy fotózza le az ember. nem lóverseny ez...
egy adott területen belül is egy életen át lehet fejlődni... én sem vagyok büszke a 4 évvel ezelőtti tájképeimre, pedig akkor jónak gondoltam őket, és azokhoz mind elég kb. egy kitobi f6,3-mal.szóval, a lényeg, hogy sokkal inkább a fogás, a súly, a "szeretem használni" kell, hogy döntsön. illetve az evf-cdaf kontra ovf-pdaf a fundamentális különbség, ki kell próbálni őket, és eldönteni, hogy játszik-e mindkettő.
-
FEDman
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nem olyan rég jelentették be a GF5-öst, kell még egy kis idő aztán szerintem tele lesznek vele az itthoni boltok is.
-
Warter
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Ha legközelebb összefutunk, én is fel tudok ajánlani egy GF2-t próbára14/25/45-175-s obikkal.
Ez az ajánlat xtremetuningnak is áll. -
Mr.Csizmás
titán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
esetleg olympus mintaboltnak írsz, vagy firkantasz egy emailt, hogy szeretnél kipróbálni pár dolgot, és lehet nyomkodni.
btw. ha bemész az is jó, csak nem biztos hogy épp van amire gondolsz.
-
arn
félisten
válasz
bajnokpityu
üzenetére
elmesz a saturnba, vagy vmelyik mintaboltba, es ezeket a sebessegdolgokat ki tudod probalni
de a youtube is telivan autofokusz sebessegekkel. -
Mr.Csizmás
titán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
no offense, ez csak a szerény véleményem.
viszont a GF5 nagyon csecse, ajánlom én is.

-
FEDman
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
MLaca PH-s GF5 tesztjéből egy videó. Itt érintőképernyőt demonstrálja, ahová böksz arra pontra fókuszál, majd exponál. Ha valakinek ez nem tetszik akkor természetesen megy érintőképernyő nélkül is hagyományos módon, de azt hiszem a gép sebességét elég jól demonstrálja. És ugye ez a Pana belépő modellje palacsinta zoom kit obival.

Ami pedig a beépített kis vakut illeti a GF5-ben nem egyszerűen van, hanem egy olyan okos hajtogatós szerkezetet gyömöszöltek bele amivel indirekt a plafonra is lehet villantani ezzel szép szórt fényt kapva. Na ha valami akkor ez baromi hasznos tud lenni egy beépített vakunál.

Szintén az itteni MLaca tesztből:

-
bajnokpityu
félisten
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
a nikon kitobi minden, csak nem jó, beépített vaku....hát igen ez macerás, hogy rá kell rakni, ha kell, cserébe kisebb is lehet a gép.
a d3100 meg relatíve kevesebb funkcióval rendelkezik, mint bármelyik oly (vakuszinkron, EV br., stb. hiánya...)
imho elég gyors, a 14-es fix nagyon gyors AF-es, kupak le, +bekapcsológomb (kb. egyszerre), kézbevételtől 2-4 sec van kép, ha ügyes vagy.
-
FEDman
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Míg egy Canon, Nikon esetében egyértelmű melyik gépek vannak egy ligában, addig a DSLR és a mirrorless rendszerek között meg már akkora a különbség koncepcióban, felépítésben, hogy a kategóriák is teljesen máshogy épülnek fel és épp ezért az ilyen jellegű összevetés nehézkes.
Mindenesetre mFT rendszerben egy tipikus belépő modell pl a Pana GF5, ami durván kisebb még egy D3100-nál is. Sőt ha obit is aggatunk rá akkor a különbség még nagyobb.

Döbbenet, de ez a Pana palacsinta obi átfogásban, fényerőben azonos a Nikon kit obival és még a stabi is belefért ilyen méretben.És egy példa arra miért nem lehet őket mondjuk egy kategóriába sorolni, a GF5-ön még EVF kereső sincs. Ez bizonyos szempontból hátránya, más szempontból meg kifejezetten előnye, hisz így tud extrém pici lenni.
Gyakorlatilag mint egy közepes méretű kompakt és maga a fotózás is ehhez hasonlóan zajlik a hátsó kijelzőn keresztül. Kivéve persze hogy a kis kompaktokkal szemben itt nagy a szenzor és bitang gyors az AF.
Plusz meg hogy természetesen mivel cserélhető obis így bármikor fel lehet rá puszilni egy helyes kis fényerős fix obit és akkor még a kis mélységélességed is meglesz. -
bajnokpityu
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Szerintem ha eljön a döntés ideje, hogy kisebbet akarunk, akkor elmegyünk szaküzletbe, és válogatunk. Anno ezek az ajánlott olymp gépek azért is estek ki, mert semmilyen beépített vakut nem tettek rá arra az árkategóriára, ahol nézelődtünk. Mivel kitobisat akartunk, kitobikból egy fokkal jobbnak tűnt a Nikoné, ezért lett. Árlimit meg ez volt.
Tudom, furcsa indok, de nekem nagyon hánynom kellett már a kompaktoktól, azok minden funkcióját akartuk, jobb képpel ötvözni. Ha másfél kilós lett, hát ez van. Viszont annyira már nem érdekel a dolog, 2 zsebben két obival menjek kirándulni, nah, ott a kényelmi határ. Ez neccesebb nekem ,mint egy kilós gép a nyakamban.
Másik, ezek a gépek mennyire gyorsak? Itt tovább tart levenni a kupakot, mint ellőni az első képet, kis túlzással. Lényeg,h nem maradtam még le semmi hirtelen témáról.
Lemezjátszós nem tudom, hogy van-e, de általános hifis van, házimozis is, fülesezős is, meg dacolós is. Elég szikrázó a hangulat, szóval, ha nincs gyomor, kellő nyugalom, akkor

-
Nagyon nagy dilemma ez az E-M5, főleg úgy hogy a D700-ra most lenne jó áron vevő a maradék lencsék meg csak elmennének valahogy . . . gondolkozom, gondolkozom, töröm a fejem . . .
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Hol van itt Hi-Fi topic? Van szalagos magnó/lemezjátszó szekció is?
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
ha érdekel, bp-n tudok prezentálni EPM1 + 14-es fix nagylátót. nagyon jó obi, és az egésznek kb. egy másfél cigisdoboznyi helyigénye van, akár öltönyzsebben is tudod hordani.
-
arn
félisten
meretosszevetesre van ilyen oldal is [link]
lattam korabban masikat is, amire az obikat is ra lehetett "probalni" de most nem talalom. -
válasz
xtremetuning
üzenetére
csak azzal. ahogy okosodom fotózásból, úgy válok egyre igénytelenebbé a technikát illetően. két éve még d300-ra volt szükségem.

-
schawo
titán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
gondolkodtam, hogy megvegyem az e-m5-öt, amikor megjelent, de aztán elvetettem. az e-pl2-t is alig használom, amikor meg mégis, megoldom azzal.
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
nézd, ha nem jön be, nekem bármikor eladhatod féláron

-
válasz
xtremetuning
üzenetére
vannak durva előnyei:
- szerintem a világ legjobb stabija, ráadásul minden obira
- nagyon jó evf, nagyon jó af, dönthető lcd
- jó szenzor, jó jpg
- masszív, időjárásálló vázés hátrányai:
- a plusz grip nélkül szerintem nem túl jó a fogása zoom obikkal
- az lcd túl nagy lett, tőle jobbra eléggé meg vannak nyomorítva a kezelőszervekaz én maszek parám:
- nem nikon raw fájlokat csinál
ebből a plusz grip csak anyagi kérdés, a bumszli lcd viszont sajnos nem javítható, azt szerintem félredesignolták. ámde, szinte minden vázzal van ilyen. nekem a d800 sem áll kézre, szerintem elcseszték a markolatát, vastagabb lett a váz, kevésbé áll előre a markolat, a d700 fogása nekem lényegesen kényelmesebb volt.
mindent összevetve: én egyedül az ára miatt nem ugrom bele az e-m5-be, amúgy roppant jó cuccnak tartom. és gyakorlatilag minden teszt ugyanezt mondja, hogy a legjobb és legérettebb m4/3 váz.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3996
- REFURBISHED - DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3971, 94% Akkumulátor
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3938
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

, megjegyezném HMMMM.

.