Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CES 2026: ámulás és bámulás a Keychron háza táján
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Apple asztali gépek
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- Milyen videókártyát?
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
Új hozzászólás Aktív témák
-
robi-k
őstag
válasz
szőröscica
üzenetére
Lehet próbálkozni, még majdnem 2,5 óra az aukció végéig: [link]
-
arn
félisten
150mmen fotozik 1/100 zaridovel, es csodalkozik, hogy bemozdul. nekem az a tapasztalatom, hogy a vazas szenzorstabi hatekonysaga ugy csokken, ahogy noveljuk a fokusztavot. e-pl2 eseten gyk alig er vmit 150mmen. ide olyan 1/300 - 1/600 kozotti ido kellene, igy szvsz kicsit meredek az 1/100 elvaras. kivancsi vagyok, hogy e-m5nel hogy lesz, de ebbol az jon le, hogy itt sem olyan rozsas mar a helyzet, mint a 12-50 obival. azaz erdekesebb resze, amit o is kifogasol, hogy csak az egyik iranyban mozdul be.
-
Mercutio_
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Van, de nem adom!

-
szőröscica
addikt
20/1.7-et tud valaki eladót?
Vészesen közeleg a nyaralás, és kéne egy éles obi.
Bár lehet, hogy a 14-42 is megteszi, ha nem lesz más. Akkor rekeszelek majd ezerrel, úgy hátha élesebb lesz.
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
ó, én is krisztián képeim lelkesedtem fel anno. aztán elég hamar leesett, hogy ide komoly és komolyan használt világítás is kell, meg végtelen türelem, és a rovatok szeretete. no, nálam egyik sincs meg.

-
arn
félisten
csinaltam par utazasos fotot [link]
hogy lehet a korabbi fotokat torolni a phn?
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
ilyen tárgytávolságnál piszok könnyű kimozdítani a fókusz síkját, és ha a virágot csak a legenyhébben is, de mozgatja a szél, a végeredmény ugyanaz. gyakorolj. sokat. nekem például sosem volt igazán türelmem hozzá.

-
xtremetuning
addikt
válasz
robi-k
üzenetére
Nem tekerni kell, hanem húzni - tolni. De igen, természetesen macro módban volt.
az obin így néz ki :
M ZOOM
- A ZOOM -
MACROez a 3 állás van az obin. Ahhoz ,hogy macro módba tedd, meg kell nyomni a
a macro (mechanikus) gombot és akkor tudod oda húzni. Gondolom bolondbiztonsági szempontok miatt
Egyébként vagy 10 percig nézegettem, mire rájöttem. 
-
xtremetuning
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Természetesen. Dobj privit nyugodtan.
-
schawo
titán
Ehh, uhh:
TOKYO (Nikkei)--Olympus Corp. (7733) will enter final-stage talks on a roughly 50 billion yen investment from Sony Corp. (6758), a deal that would make the electronics giant its partner for rebuilding from last year's accounting scandal, The Nikkei has learned.
They aim to reach an agreement next month. Sony is expected to emerge with a stake of more than 10%, becoming Olympus' top shareholder.
-
robi-k
őstag
válasz
xtremetuning
üzenetére
Azt írják az E-M5 + 12-50 kombó tulajok, hogy a makróhoz az obin be kell nyomni a gombot, és tartva azt a zoom gyűrűt előre kell tekerni.
ha meg hátra tekered, akkor a zoom átkapcsolása érhető el.Így próbáltad?
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
kézzel nyúlj bele a fókuszba, és a kukucskában figyeld. S-AF+MF a fókuszmód neve asszem. (btw. ha Bp-i vagy, egyszer megnézhetem a gépedet?
) -
schawo
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
f/8-f/16-os rekesz nyugodtan mehet. Én ma 135-ös manuális obit rekesztettem 16-ra közgyűrű után
Tehát volt vagy f/32 az effektív rekesz. És nagyon meglepődtem, hogy nem lett lágy.Amúgy meg a sorozat a barátod
Ahogy változtatod a a tárgytávolságot szép lassan, lősz egy 5-6 képes sorozatot, amiben lesz olyan, ahol jó a fókusz.(#13284) Mr.Csizmás
Ha jól értettem kézi fókuszt fixálta, és tárgytávolság változtatással fókuszált a képsíkra. -
válasz
xtremetuning
üzenetére
biztosan nem mozgott se a virág, se te?
-
schawo
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
Mi volt a gond? Élesség?
-
xtremetuning
addikt
Pici help Skacok !
Felbuzdulva a 12-50 macro lehetőségén, próbálkoztam ma egy kicsit.
Nem sok sikerrel
.
Obi makró állásba, rekesz 6 és közeledés a virágokhoz. Jobbat vártam.
Milyen rekesszel kellene dolgozni ? Fény volt dögivel, tehát rekeszelés megoldható lett volna. Van erre valami szabály ? -
csakb
őstag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Nagyon durva!

Az is, hogy már a második oldalon megjelennek az okoskodó idióták.
-
Tulku
veterán
válasz
scarabaeus
üzenetére
No itt azért az elsőre is 20 métert ír, de ennek ellenére szerencséje volt, ezt azt hiszem nem vitatja senki...Benjámin Franklin-t is agyoncsapta az általa vizsgált energia...
Persze nagyszerű kép, döbbenetes látvány...soha nem láttam ilyet...Vendingo-nak fel van adva a lecke

-
scarabaeus
őstag
Tessék

Még abból az időből, amikor a dpreview jámbor hozzászólói az első hozzászóló által összehozott galériára válaszolva minden hozzászólásukkal megismételték azt a galériát (szerencsére kiirtották ezt a szokást gyökerestül, de akkoriban robbantam tőle)
Egy 2006-os hozzászólásom alapján tudtam visszakeresni
De van egy másik illetőtől egy napra pontosan 5 éves hozzászólás is, távolabbról ugyan (de ütős lehetett az attól, ahogy később írta a hozzászóló: "az a baj, hogy elszámoltam az expókat, és pont az utolsóba belehajoltam, és pont akkor csapott be" -
schawo
titán
válasz
vendingo
üzenetére
Az Egyedi Beállítások alatt az A csoportban van egy olyan, hogy Objektív Alapbeállítás, azt kapcsold "BE", és akkor a gép minden ki-be kapcsolás után az objektívet a végtelen állásra állítja. Egyébként nehéz lesz megtalálni a végtelen fókuszállást, mert minden obit túl lehet tekerni végtelenen.
-
vendingo
veterán
Van valami tippetek arra, hogy hogyan kellene villámokat fotóznom?
Van e-pl2+állvány+ gyári obi+20-as pana. -
arn
félisten
hat egyre pazarabb uvegek jonnek, de sajnos ez a 800+ dollcsi mar nem az en kategoriam, pedig egy 12es mindenkepp jol jonne, vagy egy fenyeros zoom. epp a multkor neztem, hogy apscn milyen lehetosegek lennek, nehogy hulyeseget csinaljak a dragabb vazzal. a normalisabb, fenyeros fixek a crop miatt epp olyan tartomanyba esnek, ami miatt ff kellene, az meg total mas kategoria (arban, meretben).
csinaltam is egy statisztikat, hogy melyiket mennyit hasznalom (-tam az elmult negy honapban) - jelenlegi allas:
Panasonic 20 - 32%
Olympus 45 - 29%
Olympus 14-150 - 38%ilyen egyenletes eloszlasra nem szamitottam oszinten szolva
igaz, a 14-150et ugy szamoltam, hogy mi az a tartomany, amit a tobbi uveg fokusztavjan kivul esik, mert a cserelgetes miatt persze volt olyan, hogy 20mm, de nem a fixszel lottem.probaltam egy becslest is csinalni, hogy mas uveget mennyit hasznalnek ez alapjan. termeszetesen ez egy torz kep, mert ha megvan az uveg, akkor tobbet hasznalja az ember azt, illetve alkalmazkodik a fennlevo obihoz, es jonnek olyan temak is, amit a nyitottabb rekesszel erdemes fotozni. a zoomoknal szinten kilottem a meglevo, preferalt fixek fokusztavjat.
Olympus 12-50 - 26%
Panasonic 14-45 - 24%
Panasonic 12-35 - 20%
Olympus 40-150 - 18%Olympus 12 - 7%
Olympus 75 - 2%meg egy elmeleti futtatas - a temak mekkora reszerol maradtam volna le, ha csak ezt az obit hasznalom:
Panasonic 20 - 68%
Olympus 45 - 71%Olympus 14-150 - 0% (plusz a fenyeros temak)
Olympus 12-50 - 12% (plusz a fenyeros temak)
Panasonic 14-45 - 14% (plusz a fenyeros temak)
Panasonic 12-35 - 18% (plusz a fenyeros temak)
Olympus 40-150 - 52%Olympus 12 - 93%
Olympus 75 - 98%csinaltam a korabbi obikra, es tartomanyokra is - ott latszik a legjobban, hogy az ember temaban is hogy alkalmazkodik a technikahoz, es a lehetosegekhez. pl egy 14-42, 40-150 parossal total mas lett az eredmeny. ettol fuggetlenul azert jol kirajzolodik, hogy mi az ami hianyzik - es olyan sokminden nem. valszeg egy harmadik obi eseten valamelyik mar parkolopalyan lenne.
-
schawo
titán
Az obik árát a várható piac nagyságára lőtték be. A 45mm azért ilyen olcsó, mert sokkal nagyobb eladási volument várnak(vártak) tőle, mint a 12-től és a 75-től. A nagyobb széria gazdaságosabb gyártást tesz lehetővé. Utána hozzáigazították az anyagminőséget az árhoz, ezért lettek azok fém, a 45 meg műanyag tubusos (gyártási költségekben minimális az eltérés). (egy tipp)
-
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
igen, igazából meglepő az eltérés az egyes oly fixek között. igazából optikailag semmivel sem rosszabb a 45-ös a 12-esnél, például. a 75-ös meg ugyan még jobb, de nem tudja a 12-es-féle manuális fókuszálást. fene se érti...
-
hegyimorc
senior tag
válasz
xtremetuning
üzenetére
Autóversenyre egy halszem sem rövid ha elég tökös vagy
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
FEDman
addikt
M.Zuiko 75/1,8 nyitott rekeszen!

Tapasztalatom szerint hogy mennyire jó egy obi azt úgy lehet a legegyszerűbben lemérni, hogy minél nagyobb tárgytávon lövünk egy nyitott rekeszes képet.
Nos, ez az új Oly üveg ez brutális!

-
eeXaa
addikt
válasz
scarabaeus
üzenetére
..yup! ...asszem csak 150 éve épült kb...
-
scarabaeus
őstag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Hm, képkereséssel kijött, hogy a glasgow-i egyetem, nem katedrális...
-
eeXaa
addikt
válasz
scarabaeus
üzenetére
.....szobából kényelmesebb
legközelebb próbálkozok... de addig is be kell még szereznem egy nagytelét... nem jöhet tul sok szóba 
-
annak semmi értelme nem lenne. de ez régi kérdés, és sosem fogja megtudni senki, hogy mi a részletes szitu. közösen fejlesztenek sok éve, szóval ez a mi nikon, mi sony igazából inkább fórumos fejekben (így az enyémben is) létezik. az egyetlen tuti dolog, hogy a nikonnak nincs gyártósora. meg persze azért izgalmas dolog, hogy mit jelent, ha a nikon távolodni igyekszik a sony-tól.
-
no, ez érdekes... ha ez igaz, és tényleg saját fejlesztés (na de ki gyártja?), akkor a sony nem lesz olyan vidám hamarosan, mert drágulni fognak a saját lapkái.
-
Marseille199
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Köszike!
Lesz még több is, van besz.ratósabb bányás kép. Amúgy elég para volt, mentőkészülék, 250 méter mély, mindenhol víz, meg ilyesmik. Mindenki gépe beázott/bepárásodott, még asszony oktatójának az 1D Mk II-je is, csak a kis G3 nem

Bár ami miatt irtózatosan szidom magam:
Alapvetően én jpegben fotózok csak, egyszerűen nem bírja a gépem a raw fájlok utómunkáját. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy valami gyökér az ismeretségi körömben átnyomta 7 mpixelre és ezt csak most vettem észre, ahogy hazajöttem és néztem vissza a fotókat..... Szóval ezekből A3 nem lesz. Még jó, hogy fotóztam filmre is![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Marseille199
üzenetére

krvajó képek, a bányász szinte kívánkozik egy a3-as nyomatban a falra

-
arn
félisten
a korabbi pen vazak mindig magasabb vagy hasonlo aron startoltak, mint most az em5. csak akkor nem ilyen arfolyamon araztak be a vazat... mongy erdekes, ha levonom a 20% natgeo kedvezmenyt, akkor epp annyi az ara, mint az euban.
(#13221) Marseille199: van evfes, stabis, uj szenzoros pen - em5nek hivjak
en nem latok ra sok eselyt, hogy mindent belepakoljanak a kov penbe. akkor mi ertelme az om szerianak? evf nelkuli uj szenzoros-stabis penen nem csodalkoznek. -
eeXaa
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
hhu most nézem az ep3 sem lenne rossz vétel... lehet kivárom ezt mig esik mégegyszer az ára...
-
schawo
titán
válasz
robi-k
üzenetére
Nem, nincs rá szükség. A lens correction menüpont alatt figyel egy egyszerű pipa: Remove Chromatic Aberration. Adapterezett obikkal is működik.
(#13225) Marseille199
Ha jön egy bal sarokban elhelyezett EVF-es Oly váz, máris megyek cserélni a PL1-t. Még akkor is ha a régi 12Mpx-es szenzor lesz benne.(#13227) fattyu
A 135-ös Sonnarral nekem sem. Annak elég nagy a hosszirányú CA-ja, amit nem javít az LR. Majd az LR5-ben, hogy legyen ok upgradelni.

-
-
-
válasz
Gondwana
üzenetére
jajj, ne kezdd már te is! az egyik 36 mp, a másik 16 mp, azonos hatékonyságú érzékelők mellett is megmarad ez az "apró" különbség. egy szenzor érzékenységi alapvetően a felületétől függ, nem a felbontásától. természetesen van az a pixelméret, ami alá menve már túl hamar túltelítődnek az érzékelők, de itt nem erről van szó (pláne, mert kb. azonosak). ráadásul egyelőre úgy tűnik, hogy a fejlesztések inkább az egyre hatékonyabb kis pixelek felé mennek.
azonos méretre hozva fogod összehasonlítani a képeket, és bizony a 36 mp 16-ra leméretezve jelentősen jobb lesz. tényleg nem értem, hogy miért a triviális előnyét akarja bárki elvitatni a ff-nek.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
xtremetuning
üzenetére
Azért még nem kell kapkodni: [link]
Meg lesz oldva, de jó ha tudsz róla. -
FEDman
addikt
válasz
xtremetuning
üzenetére
Az Oly/Pana egy közös rendszer. Itt érdemes szétnézned, ezek a direkt OM-D-re tervezett rendszer obik.
Ezzel meg jól lehet szórakozni, rápróbálhatod az összes obit a vázadra, hogy megnézd hogy mutatna vele.
-
-
-
madgie
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
Kicsit hangos, de szeretnivaló

-
schawo
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
Igen.
Minden korlátozás, funkciócsökkenés nélkül. -
Gondwana
addikt
...ne viccelj már, négyszer akkora felület az két fé, pont.
Szerintem pont nem pont: a 4.2µm és a 4.6µm közötti külömbség még négyzetre emelve sem lehet dupla! Külömbség van, csak a mértékét vitatom! (Mert ugye, az egyes pixel által érzékelt fénymennyiség a kérdés, nem adjuk össze az összes pixel által begyűjtött fénymennyiséget, ahogy viszont meglenne a 2FÉ csak minek az 1px felbontású képet lementeni?) -
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
12 megás sonikon aps-c lapkánál valóban jobb. talán dinamikában nem, de minden másban biztosan. persze az sem csak drága gépekben volt, ahogy most is ott a csúcs 24 mp-es a d3200-ban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Ryzen5 4650U Refurbished - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB DeepCool CC560 Thermaltake 730W
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3732
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Egyébként vagy 10 percig nézegettem, mire rájöttem. 
)
Ahogy változtatod a a tárgytávolságot szép lassan, lősz egy 5-6 képes sorozatot, amiben lesz olyan, ahol jó a fókusz.
.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)