Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- CES 2026: ámulás és bámulás a Keychron háza táján
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Apple asztali gépek
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
robi-k
őstag
Amikor az MFT mellett döntöttem, az asszony először pont az E-PL3 szemelte ki, de végül E-PM1 lett, és furcsa, de fogásra az E-PM1 jobb az E-PL3-nál (főleg, hogy már rajta van a gripp), a belső elektronikájuk gyakorlatilag meg tök egyforma (a kihajthatóvá tett LCD-t és a néhány gombot leszámítva). Most már az asszony is örül, hogy nem a PL3 lett megvéve, a kis gépet nagyon megszerette

-
Warter
addikt
válasz
xtremetuning
üzenetére
Az még a te kicsi kezeidben is kényelmesen fog állni. Akarom mondani belesimulni.

-
válasz
robi-k
üzenetére
nekem meg e-pl3-am volt, szerintem azt meg sem lehet fogni, olyan gyorsan hajítottam ki a francba, mint még semmit. szóval, ahogy hifis körökben mindig elhangzik, hogy "meg kell hallgatni", itt duplán érvényes, hogy "meg kell fogdosni". amit utál az ember kézbevenni, azzal úgy sem fog fotózni hosszútávon.
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
nagyságrendileg hasonló képet ad az összes mirrorless váz. azt azért nem árt tudni, hogy jelenleg a nikon csinálja a legjobb aps-c szenzorokat (pontosabban a sony, a nikon meg azokat szabja tovább), és bár a d3100 pont egy kicsit kilóg lefelé (az egy teljesen nikon fejlesztés, a sony-k most jobbak), azért még mindig jobb picit (de nem sokkal), mint az összes olympus pen, vagy panasonic gf, g váz lapkája.
ám a d3200 24 megapixeles "sonikon" lapkája már valószínűleg az összes mirrorless vázét leveri. ennek ellenére azt mondom, gyakorlati különbség nincs. kb. 2/3-ad fé-vel érzékenyebb az aps szenzor, mert ennyivel nagyobb. ennyi az előnye, hosszútávon ennyi is marad.
magyarán: ne a szenzor alapján dönts. az ár már érdekesebb kérdés, mert a mirrorless vázak relatíve drágák. pont a belépő dslr-ekhez képest.
-
robi-k
őstag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Üdv a klubban

Ha érdekel, behozom magammal Pestre az egyik legkisebb M4/3 gépet - azaz az Olympus Pen E-PM1 + hozzá a 2 obit (14-42 +40-150, ami normál 35 mm filmre vetítve 28-82 + 80-300 felel meg), és kipróbálhatod.
A kollégám is pont egy D3100 vett 1,5 hónapja, és amikor kipróbálta az E-PM1-est, majdnem sírt, hogy miért siette el, és utána persze leb@szott, hogy miért nem szóltam neki, hogy vannak ilyen gépek is?Amúgy engem pedig schawo térített meg a jó irányba, hálás köszönet érte

-
bajnokpityu
félisten
válasz
xtremetuning
üzenetére
Csak a kitobival. 18-55, vr. Most tényleg csak a köriltekintés miatt kérdem, nekunk ez képben elég.
-
xtremetuning
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Milyen obikkal használljátok ?
-
bajnokpityu
félisten
Az ördögit,mióta vannak ilyenek? Kb 1 éve van suttyó d3100am.
Az egy nagyon alap dslr, nem félprofi. Ilyesmi kép ebben a kategóriában mennyiért kapható? -
Mr.Csizmás
titán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
azoknak jó, akik megunták a talicskázást, a söröspohár/korsó méretű obikkal, de a képminőségből és a szenzorból nem adnak alább.
-
Mercutio_
félisten
válasz
bajnokpityu
üzenetére
-
madgie
titán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Kábé ennyivel, vagy még több. Jó sokan kötöttünk itt ki a semi-pro DSLR-ek után, egyszerűen jobb érzés egy tizenkét kilós szett-táska helyett egy szimatszatyort lóbálni, miközben a képminőség nem lesz szifnifikánsan rosszabb (sót, mondjuk a kis méret és a kihajtható kijelző miatt nem merevedik le mindig a fotóalany, ha meglát)
-
xtremetuning
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Sokkal. Fele-harmada. De ajánlom a visszaolvasást te kis PH!Kedvence

-
bajnokpityu
félisten
válasz
xtremetuning
üzenetére
Értem, szóval pénzért kényelmesebb gépet kapnék, mint a dslr, de megmarad az obizhatnék, és a jó kép? És mennyivel könnyebbek, kisebbek?

Eskü nem vágom..
-
xtremetuning
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Tudod az olcsó szubjektív fogalom....

Lehet akár olcsó is. De inkább nem. -
bajnokpityu
félisten
válasz
xtremetuning
üzenetére
Megláttam a lista tetején a nickedet,mondom jövök már
trollkodniérdeklődni kicsit. És mit látok, itt a többi jómadár.És ugye még olcsók is?

Pont átugrottam ezt a méretet. közepes kompaktról alap dslre váltottam. Utóbbit ha én nem is,de párom ügyesen használja.
-
xtremetuning
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Te meg mit keresel erre ?

Nem elég beleokoskodni a hi-fibe és a fülesekbe ?
Egyébként : kicsi, könnyű, és tudja a 'nagyok' képminőségét.
-
bajnokpityu
félisten
Ha már így összegyűltetek a hifiből, miért jó egy mikro 4/3?

-
Mercutio_
félisten
-
válasz
Mercutio_
üzenetére
biztos, hogy a 14-150 "korlátozza a szenzort", magyarán biztos, hogy egy jobb obival jobb eredményt kapsz, ez már az e-pl2-nél is így van.
xt: a sima vázak fogytak el, kitek vannak. de az egész világon hiánycikk az e-m5, szóval gyanítom, hogy pár darabos csak a hazai készlet is.
-
schawo
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
Várj, félreértettél, én kizárólag a 14-140+GH2 páros túl nagy méretére/tömegére válaszoltam. Szóba került, hogy az túl nagy, jobb alternatíva egy dslr. Erre válaszoltad, hogy bizony a MFT sem elég kicsi minden esetben. Erre írtam, hogy ha valaki (tudom, hogy nem te) egy ugyanolyan megoldást keres, megtalálja kicsiben is. Termeszetesen nem arra céloztam, hogy ez egy rendes sor alternatívája lenne. Sosem jutna eszembe valakinek egy D800 bármilyen alternatívájaként egy ilyen kombót ajánlani.
-
xtremetuning
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ööööőőő
nem mertem megfogalmazni, de Te megtetted helyettem. Az ár egy dolog, de pacekra sem a kategória legszebbje. Persze ez szubjektív.
Természetesen a 45 1.8 az alap lenne nálam.
Parci : köszi, de mintha egy másik fórumon (index) egy bennfentes azt írta volna pár perce, hogy az ezüst, a fekete és a kit is elfogyott.....

-
Mercutio_
félisten
Valaki igazán letesztelhetné E-M5-ön a 14-150-et, korlátozza-e a szenzort és mennyire, illetve OIS-t kikapcsolva egy Pana 14-140-nel összevetés is jó lenne

xtremetuning: Méretben és súlyban van a lényeges különbség, ez az ami vagy számít, vagy nem, nomeg ha extrém dolgokat fotóz valaki, de az réteg-user.
Ha a 85-ös FF-en használt fixekhez hasonlítol, akkor az Oly 45/1.8 képeit kell nézegetned
schawo: Az a baj, hogy az E-M5 most még drága, meg engem a visszanézés és a Fn1 gomb igényltelensége kicist zavar, a másik meg a böhöm nagy lehajtható LCD...
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
idézem a mintaboltost: "Egy hónappal lett meghosszabbítva, tehát 2012.07.31. és a számlázás dátuma számít!"
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
a váz tetszene, de nincs rá értelmes obi. és a nem értelmesek is nagyok.
-
fattyu
veterán
válasz
xtremetuning
üzenetére
Nincs rá üveg az egy darab zeiss 24est kivéve. Legalábbis értelmes nincs. Hacsak valaki nem akar manuálozni akkor erősen nem ajánlott... És még ez esetben is inkább az 5n, mert az a 24es szenzor az rohadt kényes lett üvegekre... photozone.de-n érdemes megnézni a nex 24mp-s tesztekben a képeket. epic fail kb.
-
Tulku
veterán
-
ja, és ha az anyagiak miatt mindenképp ki kell szállnod a d800 + obikból, akkor ne is gondolkodj a dolgon, vegyél egy e-m5 vázat és egy 45/1,8-as obit. most még él a national geographic-os kedvezmény, ami 20% a vételárból mindenre az olympus mintaboltban, és azért az jelentős ebben az esetben.
aztán, ha nem jön be, még variálhatsz, de a d800 eladását amúgy sem "bánnád meg", hiszen így is úgy is mennie kellett volna. egy d300-at például bőven lever képminőségre az e-m5. d7000 szint, de a vékony aa szűrő miatt még élesebb is.
-
Mhamster
tag
válasz
neevous
üzenetére
Lehetséges, de van ugye a 14-42 alap, egy Canon FD 50mm f/1.2, egy Canon FD 300mm f/5.6.
Igazából fixek felé nyitnék, 20-as pana tetszik, vagy egy 45-ös oly, de a fos AF miatt utóbbi kilőve, mert nem lenne jobb mint a Canon. Az ekx 100mm tetszik portréra, tudtam vele már pár jót lőni, ezért is fontos a jó MF.
Nagylátó vagy halszem izgat még, de azokkal nem lőnék annyi képet, hogy annyit ráköltsek.Ha nem váz, akkor inkább rádiós távkioldó+2-3 vaku kellene.
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
azért nehéz bármit válaszolni, mert a d800-at leszámítva kb. mindennel versenyképes az e-m5, vagy még jobb is. alapérzékenység környékén például a d3-at is agyonveri felbontásban. viszont a d800 a legújabb szenzor tech, ráadásul a nikon-féle sony szenzorok a legjobbak, és ugye 36 mp, ami azért komoly többlet a 16-hoz képest.
ámde, ha nem nyomtatsz több méterben, ez tényleg fölösleges. webre sokszorosan. ha pedig óriásit vágsz a képeidből, akkor arra nem a sok mp a megoldás, hanem a helyes objektív használata
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
arn
félisten
válasz
xtremetuning
üzenetére
dontsd el, hogy mire akarod hasznalni... en azert valasztottam negyharmadot, mert nagyreszt utazaskor cipelem. sulyban fele-harmada. ha "csak" oncelu fotozasra hasznalod, akkor oda jobb egy celeszkoz, nem egy meretre kihegyezett cucc.
-
xtremetuning
addikt
Belepusztulok, ha nem nagyíthatok bele

Imádom a d800 adta lehetőséget. Tudod, ha már jó képeket nem tudok lőni, legalább a minőségük kápráztasson el
Igazad lesz, elmegyek, megfogdosok egy párat, aztán meglátjuk szerelem lesz e é .Sajnos nem opció a d800 mellé venni semmit.

Leváltanom kell, mert ki kell vennem belőle és az obiparkból a lét. -
válasz
xtremetuning
üzenetére
hát, ha pixel peeperkedsz, akkor a d800-at semmi sem fogja megszorongatni. ha ez neked szempont marad, akkor boldogtalan lennél mással. először ezt gondold jól végig, és ha úgy döntesz, hogy márpedig a jövőben is fogod 100%-ban nézegetni a képeidet nagy monitoron, akkor inkább egy nikon 1-est vennék a d800 mellé. ha lusta vagy és csak játszani akarsz, viszed a kicsit, ha nem, viszed a nagyot.
ráadásul a 85/1,4 af-s az átalakítóval durva teleobi a nikon 1-en!

-
válasz
fattyu
üzenetére
nincs gyakorlati előnye számomra. követő af nem kell, a cdaf még pontosabb is, az evf-et kifejezetten szeretem. csak a szenzor mérete lenne előny, de pár év múlva a nex-hez is lesz már üveg, akkor már az sem. és most sem, nekem egy e-m5 mindenre elég már.
a dslr + obik pedig egy komplett hátizsák. egy 70-300 vr mindenképp kéne nekem, de ha nem, akkor ott a 180/2,8, az is akkora. valami alulra is kell. állvány nem ártana, és ezekhez már nagyobb kell. szóval megvan az 5 kiló. az mft holmi ezzel szemben megáll állványostul (gitzo!) másfél kilóban, és térfogatra is a töredéke. ég és föld.
csak a nikon .nef fájlok hiányoznak, mert capture nx2-vel szeretek dolgozni...

-
xtremetuning
addikt
válasz
schawo
üzenetére
De lemondasz a fényerőről és a mosodáról. Plusz ki hogy van vele én nem hiszek ezekben a giga átfogású obikban.
Képzeld el, hogy a d800+ 85 1.4 G-hez hasonlítgatok. Esetleg régebben 5 mark II + 85 1.2.
Azért ezek kihegyezett motyók . A baj, hogy magasra tettem a lécet.Ez olyan, mint ha a sennheiser hd800 után keresnék fülest, töredék áron.
Nem sok minden tetszene, az tuti. -
xtremetuning
addikt
-
fattyu
veterán
Teljesen off és csak érdeklődöm és semmiképp sem a köcsög tükröscsávó kötekszik...
Te írtad minap hogy már a m43 sincs veled állandó jelleggel ugye? Csak kíváncsi vagyok hogy most akkor mennyivel lennél rosszabb helyzetben egy nagyobb vázzal obiparkkal. Úgy értem én sem hordom magammal a rendszert nyilván edc jelleggel, de ha meg fotózni megyek akkor megoldom és nem nyüglődök rajta mert az eredmények kárpótolnak.
Ha rosszul emlékszem és nem te voltál bocsánat.
Tényleg nem provokációnak szántam.
-
schawo
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
E-M5 + 14-150, és nem kell lemondani sem a stabiról, sem a kis méretről.
A méretelőny elég jelentős a nagyobb rendszerekhez viszonyítva.
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
mindenképpen meg kéne fogdosnod pár vázat obistul, az sokkal többet számít, mint a fórumos eszmefuttatások. igazából képminőségre már szinte minden jó, hosszú évek óta. persze, a d800 még jobb
, de hacsak nem posztert nyomtat az ember rendszeresen, akkor igazából nincs gyakorlati előnye a képminőségben, nem profi felhasználásra.azért én akárhányszor kézbeveszem az asszony nagy nikonját, mindig megállapítom, hogy cipelje magával, akinek hét anyja van.

-
Mhamster
tag
Kérdés, egyelőre elméleti síkon.
Milyen gépet venne az egyszeri felhasználó, ha le szeretné cserélni az Oly E-P1 vázát, mert egy kicsit jobb képminőségre vágyik, de korlátozott az anyagi oldal (ergo E-M5 nem játszik), de ahogy néztem, kb minden más igen (E-P3 váz 160, GH2váz 180, GX1 váz 180, G3 váz 180)
Videó nem lényeg, inkább a raw teljesítmény (főleg a zajosodás), a jobb képeken úgyis elszöszölnék, a rosszabbakra meg egy általános LR kezelés elég.
Fontos lenne a manuál obival való jó használhatóság (most pont ez a baj, nem a legkönnyebb élességet állítani), és napfényben is használhatóság. Méret annyira nem határozza meg a választást, fontosabb a jobb fogás és kezelhetőség, pl most nagyon tetszik hogy külön tárcsán van a rekesz és külön tárcsán a záridőállítás. E-P1en trágya az AF, így nem is gondolkodtam af-es obikban, de egy váz mellé már valószínűleg lenne valami AFes obi is, így számít annak a teljesítménye is. -
eeXaa
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
amazon u.k. azon belül vmi smart bargain v. mi.. jó csillagjai vannak több mint 3000 feedbackel...
-
eeXaa
addikt
...basszus rákérdeztem az obira az eladotól, hogy mié nem rakta postára tegnap, meg ha lehetne akkor legyen szives ma postázza ki.... hát nem törölte a megrendelésemet...
...nna mindegy most legalább mégegyszer átgondolom nem járnék e jobban e egy oly epm1 14-150 kombóval... -
arn
félisten
válasz
FEDman
üzenetére
az tuti... en is elobb vennek egy 12es fixet, mint egy ekkora atfogasu zoomot ennyiert. a 12-60nal viszont kivalthatnam a mostani turaobit, ott mar elgondolkodnek a dolgon - de igy adapterrel (meg nelkule is) benga nagy. nem azert vettem negyharmadot, hogy nagy dogoket cipeljek.
-
FEDman
addikt
Az M.Zuiko 75/1,8 ilyen nyitott rekeszen.

-
arn
félisten
válasz
FEDman
üzenetére
legjobb zoomkent az uj 12-35ot se felejtsd ki
nah ilyennel kene em5. kar hogy ennek a kombonak mar nem "praktikus" az ara.nezegettem a 14-45ot (gondoltam veszek egyet tesztkeppen) - erdekes, hogy tesztenkent mennyire hullamzo a teljesitmenye a 14-150hez kepest. valahol brutal jo felbontast mertek (alig marad el a 20astol), valahol meg atlagos. 14mm ahol lenyegesen jobb, mint a turaobi, mashol szvsz elenyeszo a differencia az ilyen napos f8 koruli kepeken. azt a regi oly 12-60at kellene portolni... mert ennek a 12-50nek kb az idojarasallosag az osszes erenye.
ami viszont meglepett (tesztek alapjan), hogy az olcso 40-150 tele mennyire jol teljesit a mezonyben - az arahoz kepest meg plane.
-
Tulku
veterán
válasz
Warter
üzenetére
Luminance csúszka...persze vigyázz az amountra is, egyik se maradjon el a másiktól jelentősen...én a colour színszűrőt állandóan 25 környékén hagyom...nálam az vált be.
De gyakran, ha az amount-ot leveszed 0-ra, akkor is tökéletes...
És ne a tökéletesen sima felületre törekedj, ha marad kis zaj, szerintem az a jó...ne csinálj műanyagot, csak hogy elmondhasd; zajtalan a képem...
-
Warter
addikt
Nyaraláson fotóztam a GF2/PL25-tel világítótornyokat és azt vettem észre, hogy a torony és környéke tűéles viszont a háttérben a világoskék ég, ha belenagyítók, mintha szemcsés lenne. Mi a fenét csinálok vajon rosszul? Vagy ez ilyen és ezzel kell beérnem? (f5.6, iso100, 1/1600)
-
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
no, ez izgalmas váltás lenne, nem hiszem, hogy sokan megcsinálják. pedig van benne ráció. a d800 egyrészről a jelenleg elérhető legjobb képminőség értelmes méretű és árú cuccoknál, egyedül az újabb és durvább középformátumú zsugák verik meg, és azok is csak alapérzékenységen. magyarán, képminőségben jelentős visszalépés lenne. ezen a ponton el is kezdene szűkölni a sok forumer, de az igazság az, hogy totálisan megértenélek, ha váltanál.
ha például alig hordod magaddal a cumót, mert nagy, nehéz, macerás, akkor hiába tök jó, a polcon szar. az el nem készült fotónál bármi jobb. elég sokan így kötöttünk ki m4/3-ad falván (bár azóta én már az e-pl2-t is otthon hagyom
). egyetlen igazi kérdés, hogy ha mondjuk utazol valami komolyabb helyre, vagy olyan dolgot csinálsz, amiről mindenképp remek képeket szeretnél, mert megismételhetetlen, akkor nem lenne-e hiányérzeted egy ilyen kisebb masinával. ha nem, akkor nyugodtan szokd meg a dslr nélküliség gondolatát, tényleg semmi értelme. drága, nagy, nehéz.ha igen, az nehezebb ügy. viszont annyira jó az e-m5 képminősége (és a plusz grippel a kezelhetősége), hogy nálam például bőven határérték fölött van már, magyarán, nem lenne hiányérzetem akkor sem, ha a világ legtávolabbi pontjáról "csak" e-m5-ös raw fájljaim lennének.
-
FEDman
addikt
válasz
OPiiPO
üzenetére
Ezért írtam, hogy gyakorlatban.

A Panánál ezzel ha normális szoftvert használsz soha nem fogsz találkozni, még a LR-ban a Raw képeket megnyitva se látod még egy villanásra se, egyből a korrigált képet dobja be. Sőt már a keresőképen is a korrigált képet látod, ami baromi nagy segítség a komponálásnál szemben Nikon nagy hordójával.
-
válasz
FEDman
üzenetére
"de például ekv. 14mm-en Panának gyakorlatban sokkal-sokkal kisebb a torzítása, ami a Nikonnak talán az egyetlen gyenge pontja."
- ez részben(főként) a szoftveres korrekciónak köszönhető, amit a Nikon nem csinál (még). Érdemes megnézni a korrekció nélkülit raw-ot is (nem mintha ez rontana bármit is az amúgy tényleg kitűnően sikerült obi értékén, csak a történeti hűség kedvéért
) -
robi-k
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Az Oly 12-50 AF-je (az E-M5 kittobija) pedig villámszerűen gyors és precíz - nem tudtam észlelni, hogy mikor is fókuszál. Amikor játszottam vele (na és persze az E-M5-sel), nem hittem a szememnek, az após Nikon D5000-se sehol sincs.
Á-á-á, akarok egy E-M5 kittet
És a 12-50mm obi még az én (azaz az asszony
) E-PM1 vázán is ugyan-olyan gyors volt amikor átraktam, bár azon kissé bumfordinak hatot 
-
válasz
xtremetuning
üzenetére
ha nem d3x vagy d800 vázad van, akkor ráadásul az e-m5/gh2 16 megapixeles felbontása és vékony aa-szűrője miatt alapérzékenység közelében lényegesen több lesz a részlet. cserébe a dinamika garantáltan kevesebb, bár az e-m5 nagyon jól szerepel ebben is. aztán ahogy haladsz felfelé az iso-lépcsőn, úgy jön ki a nagyobb lapka előnye, iso 3200-on már nem ezeket a kis dögöket akarod használni. persze ez is relatív, ezt a fotót például magas ison lőttem egy rongyos e-pl1-gyel, és bár zajos volt, nem hiszem, hogy ez bárkit zavarna.
szóval nagyon sok múlik a feldolgozáson is. -
FEDman
addikt
válasz
xtremetuning
üzenetére
Én se használok követőt így ez számomra se egy nagy érvágás.

GH2 AF speed

(hanggal együtt érdemes nézni) -
Mr.Csizmás
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
ez nem bridge.....
pl. a 14-42 II R optikailag egy leheletnyit van az átlagos-elviselhető fölött, viszont qrvagyors AF-je van, egy nyikkanás nélkül fél pillanat alatt élesre áll.
-
xtremetuning
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Számomra ez hihetetlen

Anno (kb. 4 éve) tükrös után megpróbáltam egy fuji bridge gépet. Annyira lassú volt, hogy hagytam a fenébe. Ezek szerint halad a technológia. Lassan annyira felhergelem magam, hogy elmegyek, megfogdosok egy ilyen 4/3-at. Ki tudja....
Valamit muszáj lesz vennem, ennél a rendszernél legalább beszélhetünk képminőségről FF után is.FEDman : alig használok követőt. Nálam ez nem lenne probléma.
-
FEDman
addikt
válasz
xtremetuning
üzenetére
Ilyen téren elég vegyes a kép. Egyszeri AF-ben már állja a sarat sebesség terén a DSLR-ekkel, ráadásul mindezt úgy, hogy közben pontosabb azoknál, nincs front/back fókusz hiba. Követő AF-ben viszont még mindig egyértelműen a DSLR a jobb.
-
petrosilov
tag
válasz
petrosilov
üzenetére
Jelenleg 1200mm-es távcsövem van, ez fullframe+ kétszerezővel rajzolja a teljes Napot. Azaz van 2 fényérték hátránya a 4/3-hoz képest. + a kétszerezők nem szokták javítani a kép minőségét. Ettől függetlenül működik a rendszer

Ez itt egy kb. 3500mm-re nyújtott gyújtótávolsággal lőtt teljes fullfrém kocka. Jobbra lenn a Tie vadász-szerű dolog a Nemzetközi Űrállomás.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
az AF jóval gyorsabb mint a tükrös
mert kontrasztalapú.szombaton jól elszórakoztattam magam egy d5100 + 18-70-el, az ablakocskán néztem, hogy tekergeti a távolságskálát. hát nem egy sebességbajnok
de hát majdhogynem a 424-es gőzmozdonyokkal egyidős a technika alapja -
FEDman
addikt
válasz
xtremetuning
üzenetére
Ahogy Parci is írta ebben a rendszerben fotós szempontból most az Olympus E-M5 a csúcs, videós szempontból meg talán meg még mindig a GH2.
(Várhatóan az év második felére itt lesz a GH3 is, hogy az milyen lesz azt majd meglátjuk.)
-
FEDman
addikt
válasz
xtremetuning
üzenetére
Mindent egyszerre természetesen nem lehet, valahol mindig kell egy kis kompromisszumot kötni.
Például a Lumix 7-14/4 nem olcsó üveg, de azért nem teljesen ok nélkül kérnek el érte annyit amennyit. Például saroktól sarokig brutál éles a képe, ilyen téren tehát hasonlít a Nikon 14-24-re, de például ekv. 14mm-en Panának gyakorlatban sokkal-sokkal kisebb a torzítása, ami a Nikonnak talán az egyetlen gyenge pontja.
Itt egy kép ekv. 14mm-en a PZ tesztből a Lumix 7-14-el.
Nikon előnye, hogy a Nikon 14-24 mögött jó esetben egy FF szenzoros gép van, a Lumix 7-14 nagy előnye pedig ez: 700g kontra 2.064g

-
válasz
xtremetuning
üzenetére
olympus e-m5, ha fotós képminőség a legfőbb szempont. ha videó is ugyanúgy fontos, akkor a gh2 jobb választás. ősszel jelentik be a gh3-at, illetve egy hónapon belül a g5-öt, az volna logikus, ha mindkettő képminősége jobb lenne a gh2-énél (a g5 esetében minimálisan, a gh3 kérdés, hogy kap-e vmi varázsszenzort).
ami a nagylátókat illeti: ha a nikon 14-24-et használtad fx vázon, akkor a 12-es és 14-es fix kiesik, mert nem elég nagylátó. a két zoom közül pénztárca, méret, és a +2 mm (fx méretekben ekv. 14 vs 18 mm) alapján dönts.
-
Mhamster
tag
válasz
xtremetuning
üzenetére
Olympus E-M5
-
FEDman
addikt
válasz
xtremetuning
üzenetére
Fix alapnak a Lumix 20/1,7-est használom, ami a méretéhez képest egy brutálisan jó obi. Alternatívája a picit jobb és gyorsabb, kicsit nagyobb és drágább PL 25/1,4.
Nagylátóban egyenlőre még nem állok túl jól, egyenlőre a 14-45-ös kit obit használom fixen nagylátó végen. Ami mondjuk már nyitott rekeszen is remekül rajzol és mivel nagylátón az f/3,5-el is szinte mindent meg lehet lőni így e téren egyenlőre még nem ugráltam.
De ahogy az anyagiak engedik úgy tervben van egy Lumix 14/2,5 ami nagyon pici és szintén piszkosul jó az ár/érték aránya. Esetleg ha valami oknál fogva nagyon megszaladna akkor meg az Oly 12/2 obija, ami kellemetlenül drága, de egy nagyon jó üveg minőségi fém/üveg építésben.Extra nagylátónak ott az Oly 9-18mm-ese ami eszméletlenül pici (kb. mint egy Nikon 50/1,8
) és a kategóriájában teljesen korrekt a képminősége és az ára is rendben van. A Lumix 7-14 viszont elég drága, cserébe brutálisan jó a képe és ehhez képest pofátlanul kicsi és könnyű (300g).
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gumi és felni topik
- PlayStation 5
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Büszke apukák és anyukák topikja
- E-roller topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- További aktív témák...
- Eladó Google Pixel 9 Pro 16/256GB / Ajándék fólia és tok! / Akku 100% / 24 hó jótállás
- Astro A50 4th Gen wireless + base station fejhallgató
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
- Apple iPhone 14 Plus 256GB / 100%-os akkumulátor / 12 hónap jótállással
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3958
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. Tudom, hogy tudod. 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

, de hacsak nem posztert nyomtat az ember rendszeresen, akkor igazából nincs gyakorlati előnye a képminőségben, nem profi felhasználásra.