- Analóg fényképezés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Melyik tápegységet vegyem?
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Hobby elektronika
- Beszállna az árnövelő versenybe az AMD
- Delta dps -460-db-2 a hp466610-01 vagy ahhoz hasonló táp?
- Új csodafegyverrel gyorsítaná CPU-it az Intel
- Raspberry Pi
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007
üzenetére
Azért én valahogy ellennék vele. pont tudok egy eladót

Sőt, messzebb megyek az RTX 5070 12GB-val is ellennék vagy 2 évig, ha nem a polcon lenne hanem a gépbe, de még a 12GB-os RTX3060 ami a gépben van az is jó 5 évesen
Legutóbb azt hallottam, hogy nem jönnek majd a Superek, mert hogy drága a RAM és túl drágák lennének. -
Fücsök007
őstag
Ahogy írod is az 5060TI 16GB-ot már nem fogják gyártani, ahogy az 5070Ti 16GB-ot sem. Várhatóan jövőre fog jönni 5060S 12GB és 5070S 18GB + 5080S 24GB. Egyébként sokan váltanak már AMD-re a kamu MSRP árak miatt nyugaton, mert alig kapnak a nagyobb viszonteladók is az újabb RTX kártyákból.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007
üzenetére
Már ha lesznek Super kártyák. Legutóbb azt olvastam róluk, hogy lehet, hogy nem is lesznek.
Nem mellesleg az 5060S 12GB szerintem az 5060Ti 8GB-ot fölöslegessé tenné. Persze lehet, hogy akkor azt majd kivzeteik a piacról, főleg, hogy a 16GB-os változatot már talán nem is gyártják. -
angyalpc2
aktív tag
Akkor ezek szerint ez tudna fogadni címezni 4x 3 GB-ot is az 5050 ?
-
huncut123
tag
De végre a nVidia alá tudja átmasztani, hogy miért csak ennyi RAM-ot tesz a kártyákba, mert drága lett
bár 10 éve ezt csinálja. 4070-5070 12GB rammal, és a játékok limitben futnak a VRAM miatt. -
KROK640
nagyúr
Igen, azt a visszavágott kártyát RTX3055-nek kellett volna hívni. De az NVidiának bejött a terv, egy csomó embernek javasoltam 3060-at és persze, hogy megvették a 8GB-osat gyanútlanul. De azRTX 3050 6GB is mekkora nerf lett már ... Mintha az NVidia úgy gondolta volna, hogy túl jól sikerültek ezek a kártyák, és a szép emléküket kicsit töröljük már el, mert az új generáció nem lett olyan ütős.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Fücsök007
üzenetére
De hogy ne legyenek félreértések, az RX7600XT-ből nem véletlenül van 16GB-os változat, és nyilván gyorsulna ha GDDR7-el is kompatibilis lenne, mellé a GPU van olyan erős, hogy 1080p-ben magas FPS-t hozzon. AMD-nél jól terveztek a Vrammal is, és nincs RTX 3070 féle limitáció ha jó kártyát veszel.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Baryka007
üzenetére
Nem mondtál újat, én már a voodoo 2 óta követem a videókártyák alakulását.
A sávszélesség 1 tényező, de ha túl karcsú az adatbusz, akkor a Vram mennyiség is túl kevés lesz, tehát elméletben hiába jönne elegendő sávszélességgel a kártya, modern játékokban ma már sokszor játszhatatlan lesz 11/12GB Vram alatt bármilyen kártya. Továbbá ha drága Vram kell, akkor magából a termékből is lehet hiány és belépő szinten 50-100 dollár pluszt a többség nem fog lenyelni mert Nvidia még itt is akar 50-60% haszonkulcsot. Tehát pl. ha lenne RDNA3 GDDR7 rammal arra lenne tényleges kereslet, mert a 2GB-os chipekkel is kapsz elég Vramot, ahol pedig csak 3GB-os chipek elégségesek, ott legalább 1 évig nem nagyon fogsz kapni a memóriagyártóktól, legalábbis elfogadható áron nem. -
Baryka007
addikt
válasz
Fücsök007
üzenetére
Teljesen mindegy mekkora az adatbusz... A tényleges bandwidth a lényeg ... Egy GDDR5 vs GDDR7 64 bit között 100% os sebesség eltérés is lehet... És ez a lényeg...
Ennyi év után még mindig sokan nem értik hogy megy ez... az adatbusz, a memória architektúra együtt közösen felelnek a memória és a gpu közötti kommunikációért !
És mivel együtt felelnek a kommunikációért, ezért kizárólagosan az adatbuszra nem kenhető semmi !
És végérvényben teljesen tökm1 hogy 64-128-vagy akár 1024bites buszról beszélünk... Ha a bandwidth minden esetben mondjuk 150gb/s
Szerk.: Techpowerupon keress egy 256 bites GDDR5 kártyát meg egy GDDR6 ot amiknek mondjuk 2000mhz effektív órajele van ... pont 100% különbség lesz közöttük...
Szerk.: De találtam is:
GTX 1070
RX 6800
És most melléjük teszek egy 128 bites GDDR6 ot 2000 mhz effektív órajellel
RX 6600 XT
És most jön a varázslat !
GTX 1070 256Bit GDDR5 = 256Gb/s
RX 6800 256Bit GDDR6 = 512Gb/s
RX 6600 XT 128Bit GDDR6 = 256Gb/s
Remélem így érthető, hogy az adatbusz a lőtéri kutyát sem érdekli ... Egy a lényeg, a badnwidth ! -
válasz
Fücsök007
üzenetére
Ahol nincs IGP oda a 64bites is jobb mint a semmi, meg előfordulhat hogy több monitort kötne rá user és a lapon pont elengedő kimenet. Tipikus példa Intel IrisXe ami már tud AV1-et de csak kína only videókártyában, pont jó olyan helyre amelynél nem akarnak venni drága kártyát és nincs IGP. (20eft-os kategória modern kártyákból ami gyakorlatilag itthon nem létezik és csak múzeum szökevények vannak)
Szóval szerintem hiányzik a piacról olcsó kártya mindegyik gyártótól. AMD és Intel legalább készít ilyen GPU-kat még ha nehéz is beszerezni. -
Fücsök007
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ezeknek a kártyáknak kizárólag OEM gépekben van létjogosultsága, tehát nem véletlenül nem árulták külön őket. Egyébként azóta annyit fejlődtek az IGP-k bármelyik gyártónál, hogy a 64-bites kártyáknak ma már nincs értelme új gépekben, tehát 96-bites busz lesz az abszolút minimum, és mellette marad a 128-bit is mint koca játékos kártya.
-
Robitrix
senior tag
Ja már az RTX 3060 esetében is milyen remek lett a végén kiadott olcsóbb kártya... úgy 15 ezer forinttal volt olcsóbb cserében a memória mennyiség lement 12-ről 8 GB-ra a 192 bites memória sávszél 128 bitre. az eredmény egy 25%-kal gyengébb kártya volt, ami teljesítmény veszteség messze nem érte meg a visszavágást. Szerintem ismét adnak a szarnak egy pofont a 96 bittel.... Ezek után kiváncsian várom az 1 GB VRAM-ps 32 bites videókártyát.
-
AMD-nél volt olyan 6000 szériában, teszteltem is. RX6300 Dell gépekben volt inkább USA only.

Nvidiánál 64bites volt a modernek közül a leggyengébb az az RTX 4010 (kína only, elég ritka)
Lehetne amúgy 32 és 64bites kártyájuk is bőven mert semmijünk nincs most éppen a nagyon low end kategóriában évek óta. -
Robitrix
senior tag
96 bit... sok! én a 32 bit hive vagyok.. azzal még inkább szétlehetne baszni a kártya teljesítményét.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007
üzenetére
A 16GB-os RX580-nál az a baj, hogy SP2048, és emiatt gyakorlatban a teljesítménye alapján olyan RX575-nek mondanám, vagyis hiába van rajta 16GB a nerfelt GPU miatt még gyengébb kicsit mint a sima RX580 8GB. Volt ilyenem, tudom.
Ezt úgy lett volna érdemes megcsinálni, hogy vagy teljes értékű RX580-at ellátni 16GB VRAMmal, vagy méginkább RX590-eket. Ezutóbbi már ténylegesen profitálhatna is talán abból, mert amúgy ami RX580-on elindul, annak szerintem 12GB VRAM is elég lenne.
Bár nekem az a gyanúm, hogy a 16GB-os RX580 SP2048 (Ami RX575 kb) az inkább bányába lehetett szánva, vagy valami célfeladatra, mert játszani amúgy elég fura. Úgyértem jól megy vele minden, de ahol profitálnánk a plusz VRAMból, oda már pont kevés a GPU ereje. -
Fücsök007
őstag
válasz
Sanchez638
üzenetére
Hát jah
, egyébként létezik RX580 16GB-os változatban is, szóval GDDR6-nál 32GB lenne 256-bites buszon.
-
LackoMester
addikt
Pihaa, ez igen.
-
azbest
félisten
A felbontas marad, vagy az is lemegy 720p-re 4K-rol, ha a jatek ugy latja jonak?

Az AI upscaling végülis bizonyos értelmben ezt teszi... kis felbontáson renderel és megpróbálja összehazudni nagyobbra. De mintha már korábban is lett volna hasonló, hogy állóképen hű de nagyon jó a felbontás, ha mozdulsz, akkor meg vhs kazetta minsőségben jut csak erőforrás.
#36 hapakj
meg ugye a sok kozolt port játéknál is adott a streaming, mivel a konzol limitált memóriája miatt eleve csak streaminggel működhetett és azt átvitték pécére is. Szerk, közen látom, más is írta. -
KROK640
nagyúr
válasz
Baryka007
üzenetére
Igen, emlékszem, hogy nagyon hamar jött a HD5870, szépen lejjebb nyomta az árát a HD4890-nek, viszont az 5870 drága volt nagyon, nagy vágy volt, de igazából a powerplay és más dolgok miatt még a HD4890-re is érdemes volt átugani, pláne, hogy akkor pont csak egy HD4850-ről ugrottam, és hát ahhoz képest meg még durvább előrelépés volt.

#44 Tomcat : Emiatt van nekem is egy rakás régi kártyám, bár messze nem annyi mint neked. Jobban belegondolva pont a HD4890 volt az utolsó amit még eladtam.
-
Baryka007
addikt
A 4890 tényleg jó kártya volt nagyon... De jött az 5870 ami mindenben pont duplázta a 4890 et ha jól emlékszem
4870:
800 mag
40tmu
16rop5870
1600 mag
80tmu
32ropmeg hát 55 ről 40nm re nőtt de az mindegy... a lényeg hogy 4-5 hónap volt a kettő megjelenési dátuma között és az 5870 fényévekkel jobb volt a 4890 től...
Sokan elfelejtették azt a kártyát, de amúgy tényleg sokkal jobb volt a 4870 től, csak túl rövid időn belül csinált konkurenciát neki a saját gyártója
-
Nekem is van tulajdonképpen mindből (HD1900 XT-től egészen RX590-ig kb 70-80 db kártya) 2-2 db rendre a CF konfiguráció kiépítések miatt, így pontosan be tudom határolni hogy melyik kártya mit tudott anno. (HD7970-ből quad CF-t is építettem). Pont azért nem adtam el egyiket sem mert az egytizedét sem kaptam volna érte használtan mint amit otthagytam értük a pénztárnál.
-
KROK640
nagyúr
AZ RX590 az RX580-hoz képest olyan mint a HD4890 a HD4870-hez képest. Alaposan átdolgozott, az előző csúcskártyára rálicitáló, utólag megjelenő kártya, ami tényleg a generáció csúcsa. Volt HD4870 és HD4890-em is az előbbi rövid ideig az utóbbi hosszabb ideig, és a HD4890 minden szempontból egy jobb kártya volt. Ugyan ez az RX590-el is. Nem véeltlen, hogy az RX590 még akkor is 30-35 ezer körül ment mikor az RX580-asok már 25 alatt.
-
válasz
Sanchez638
üzenetére
Nem egészen ez történt. Az RX580-hoz 14nm-en készült a Polaris 20, míg az RX590-hez 12nm-en készült a Polaris 30. A csíkszélesség váltás lehetővé tette az órajel jelentős megemelését. Igaz ezzel együtt a fogyasztás is nőtt egy keveset, viszont a linkeken a mellékelt grafikonok alapján meg lehet pontosan határozni hogy mit tudott anno az RX580 és hozzá képest mennyivel többet az RX590.
-
Baryka007
addikt
Ezen jót röhögtem... Kvázi igazad is van amúgy
De összességében így is kimerem jelenteni, hogy okos húzás volt az nVidiától ez az egész... 3x3GB GDDR7 chip... és még gyorsulni is fognak ~320 ról ~336gb/s re még az adatbusz "vékonyításával" is !
Ami összességében jó !
Mert a kártya nem emészt fel sok gddr chipet... tehát jól jár vele a "világ" is...
Ugyan emiatt okból olcsóbb lesz talán, vagy azonos áron lehet majd eladni !És még nyerünk is vele 1gb ot
-
KROK640
nagyúr
Egyébként a streaminget különösen észre lehet venni a konzolportoknál, ahol eleve a rendszer ésa textúra RAM együtt iskevesebb mint egy PC-ben csak a rendszer RAM.
AC sorozat, Forza Horizon sorozat, stb. Ezekre mind igaz, hogy folyamatában kevés RAMot kérnek (2-3GB) és VRAM is kevés kell nekik, viszont folyton töltögetnek. Hiába adok több RAMot a gépnek (32-48GBnál is alig használtak valamit 12GB VRAM mellett) nem lesz jobb a helyzet, viszont a világ leggyorsabb SSDje is kevés melléjük, és minél gyorsabb a háttértárad annál fluidabban fog futni. -
KROK640
nagyúr
Ez így van. Sőt, egyes játékoknál még azt is észre lehet venni, hopgy nem csak a textúra de akár az effeketek felbontása is lejjebb megy 1-1 adott pillanatban (pl Spidermannél vettém észre).
Vagy pl bedobja low textúrával a távoli tárgyakat, és ahogy mész oda, úgy pakolgatja fel rá az egyre jobbakat (ezt már az AC unitynál észrevettem 2GB VRAMos VGAval, a játéknak 3GB VRAM az ajánlott). -
hapakj
őstag
Lehet ezzel vitatkozni, de attól még így van. Régebben a játékok jóval kevesebb textúrából dolgoztak, s befolyásolták is a teljesítményt, mert a textúra mintavételezés egy költséges dolog volt. Mára a renderpipelineok megváltoztak és a sávszélesség jelentős részét nem a kontent textúrák olvasása viszi el, tehát ha van rá lehetőség akkor nyugodtan lehet a lehető legjobb minőségűt is használni.
Illetve a játékok is megnőttek, szóval a streaming alap dolog lett, ott meg mindig előfordul, hogy valamiből még nem a legjobb minőség áll rendelkezésre. S hogy hogyan dönti el, hogy miből lesz legjobb és kevésbé jóminőségű elérhető azt a VRAM mennyisége határozza meg.
Egyébként amit írtál, az is alap dolog ma már és több játékban elérhető. Úgy hívják Dynamic Resolution

-
hapakj
őstag
ilyen nincs.
- de van.Ma már olyan nagy bármely játék esetén a kontent, hogy még minimum grafika esetén is esélytelen, hogy minden beférje egyszerre a VRAM-ba. Mindenképp folyamatosan aktív streaming van, ahogy nehéz fix textúra minőségről beszélni, s a beállítás inkább csak befolyásolja a streaming működését, mintsem fixen forceolná a textúra minőséget.
Nem hiába egyes mai címekben már nem is textúra minőséget lehet állítani, hanem texture pool size-t.
-
Sinesol
veterán
Azért az elég furcsa lenne, ha a játék figylemen kivül hagyná a grafikai beallitasokat és gyengébb minőségű texturakat kezdene használni, ilyen nincs.

Memoria szűke esetén droppolni fog, akadozni és az látszik a min fps számokból.Egyébként nem rossz a motor, egyszerűen csak igy működnek, a sima Windows is több memoriat használ, több dolgot hagy a memóriában, ha több a ramod.
-
hapakj
őstag
nyilván többet foglal be, mint amire valóban szükség lenne.
- egy jó engine nem fog több VRAM-ot lefoglalni mint amire szüksége van.Kb két okból fog több VRAM lefoglalni, ha bőven rendelkezésre áll. Microlagok elkerülése és hogy kevésbé agresszívan streamelje ki a textúrákat. Szóval lehet az engine megoldja, hogy sem az átlag sem a minimum FPS nem változik, de memória szűke esetén kevésbé jó minőségű textúrákból dolgozik.
-
Sinesol
veterán
Gondolom a 3Gb-os chipek annyira nem drágák (még), nem ezek mennek a jelenlegi kártyákra, nincs belőlük hiány. Mondjuk pár honapja volt pletyka a mostani kártyák super verzióiról, hogy jöühet 18GB-os RTX 5070 a 3GB-os chipekkel, meg hasonlók, de ugy hallottam az el lett kaszálva épp a hiány miatt, igy meg mondjuk érdekes, hogy ide akkor mégis van? HJabár most rákeresve azt mondják mégiscsak lesz 5070super 18gb ram-al...fene tudja már követni a dolgokat...lehet pár nap és mégis elkaszálják..

-
KROK640
nagyúr
Nem arról volt szó, hogy a GDDR7 hiánycikk és drága, és ez a kártya pont azért is megy GDDR6-al? Erre most 9GB-os GDDR7? Mibe fog ez kerülni?
-
Sinesol
veterán
Az a lényeg, hogy a játékok több Vram-ot foglalnak, ha több áll rendelkezésre, szóval a tesztekben hasznalt 24 és 32gb-os csúcskártyák esetén nyilván többet foglal be, mint amire valóban szükség lenne.
Pl. amikor 9-10 gb vram-használatot ir egy tesztprogram, de a valóságban nincs különbség egy 8gb-os és egy 16gb-os 5060ti között sem átlag, sem minimum fps terén.
-
hapakj
őstag
válasz
Kotomicuki
üzenetére
S van arról valami infó, hogy a VRAM busz szélessége okoz mikroakadásokat, mert ezeknek alapvetően teljesen más okai vannak.
-
Kotomicuki
senior tag
Talán mer' az egy elméleti adat és nem csak a szélesség, de a reakcióidő is számít(hat) és ebben (egyre) rosszabbak az új memóriák, amit a sebességgel/MHz-el próbálnak meg eltakarni, hol sikeresen, hol nem.
Tehát, ha nem állandó sebességgel van hajtva az adott busz - PCIe, CPU freki, stb. - , márpedig az energiafogyasztás->hűtés->zaj csökkentése miatt NEM, akkor igenis, minden egyes összetevő áteresztőképessége számít, különben (gyakrabban) jönnek a mikro akadások&társaik.
Meg '26-ot írunk, már évek óta nem akarnak elszakadni attól a ... 8GB-tól (sem) - és ez a spórolásuk egyáltalán nem látszik meg az árakon, sőt...!
-
Van olyan, aki még rajong az nvidiáért?
-
Kotomicuki
senior tag
A legolcsóbb kártyájukra a drága GDDR7-et rakni, amikor az a +1 GB-tal már kisebbik 5060Ti-nak is a konkurensévé válik, de az 5060-at mindenképp a kuka kategóriába helyezi?!
Akkor itt az árcédulát is szélesíteni kell, legalább annyival, mint amennyivel a memóriabuszt csökkentették!
Vagy mégsem olyan drága és elérhetetlen az a memória - ha marad az az 5060?!
Lehet, hogy előbb látunk kidurranó memória-kartell-lufit, mint elcsattanó MI-lufit?!
-
Sinesol
veterán
Tökmindegy mekkora a memoriabusz, a lényeg a sávszélesség, mint láthatod a 96 bit ellenére is jobb az adatsebesség, mint a korábbi 128 bit.
Egyébként nem rossz vétel ez, ha az ár kedvező lesz. A 8Gb-ból magasabb felbontás mellett is ritkán futnak ki a játékok, 1080p mellett meg szinte soha, az a +1Gb kellems extra 1-1 optimalizálatlan fos esetén és kicsit nagyobb mozgásteret ad az FG használatára is. Az elszállt árak miatt eléggé népkártya lehet ebből, budget gépbe tökéletes lesz.
-
csibe1
veterán
"Az új GeForce RTX 5050 a GPU-n elvileg nem változtatna, viszont a memóriabuszt 128-ról 96 bitre csökkentené. Ezt kompenzálandó a GDDR6-os memóriákat GDDR7-es opciók váltják, így a 20 GHz-es effektív órajel 28 GHz-re nőne. Ezzel a módosítással picit javulna a memória-sávszélesség, konkrétan 320-ról 336 GB/s-ra, a memória kapacitása pedig 8-ról 9 GB-ra változna."
Nagyon szép!

Nagyon várom a 48bites memóriabuszt a GDDR9-es kártyákon!

Ez egyre nagyobb vicckategória lesz.

Az AI bukta után milyen kártyák várhatóak?

-
martonx
veterán
Minden az áron fog múlni. Ha olcsóbb lesz, mint a normál 8GB-s verzió (ami szerintem kicsit túl lett árazva), akkor welcome új kártya.
-
-
Low Noise
senior tag
Ez úgy hiányzott mit sántának a púp.
-
fukasza
kezdő
Kéne VRAM nélküli is. Majd használja a központi RAMot, vagy a lyukkártyát...
-
hapakj
őstag
válasz
Sanchez638
üzenetére
Miért? Az milyen volt?
-
-
Meglepődtünk
-
Put2
tag
Én azt hittem, hogy az 5090Ti 64gb-al lesz bejelentve.. De tévedtem..
-
cucka
addikt
Öröm látni, hogy az nvidia reagált azokra a kritikákra, hogy 8GB VRAM manapság túl kevés
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Analóg fényképezés
- Tőzsde és gazdaság
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Gyúrósok ide!
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- GYÁRI TÖLTŐK: USB-C / DELL / LENOVO / HP / FUJITSU / TOSHIBA / Asus / Macbook /// Bp,/MPL/Foxpost
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB Black Titanium használt, karcos kijelző 91% akku - 6 hó garancia
- Xiaomi 12T 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 88%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(Nyilván az RTX 5090 más kategória, de az ára is brutális, tehát emiatt kivétel.)
de 5060TI 16GB-ot még bezsákoltam időben

, egyébként létezik RX580 16GB-os változatban is, szóval GDDR6-nál 32GB lenne 256-bites buszon.