- Felújította prémium rendszerchipjét a Qualcomm
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Hobby elektronika
- UHD filmek lejátszása
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple MacBook
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
blattida #28897 üzenetére
...ezért valamerre elbillen a tervezés, kivitelezés, attól függően, hogy mik az elvárások, igények vagy a preferenciák.
Ettől válik mássá az a valami. Azt nem lehet megcsinálni, de mást igen. És nem kompromisszum, ha kimondom hogy ez mi és hogy másvalami. Akkor lenne az, ha állítanám, hogy (kis) kompormisszummal, de ez az.
Jó éjt!
-
blattida
nagyúr
válasz
Lompos48 #28892 üzenetére
Nem, azt, amit már leírtunk, azaz nem lehet egyszerre ellentétes követelményeknek ugyanannyira megfelelni, ez lehetetlen, ezért valamerre elbillen a tervezés, kivitelezés, attól függően, hogy mik az elvárások, igények vagy a preferenciák.
Az, hogy pontosan leméred, dokumentálod, jó dolog, de a kompromisszumra nincs hatással. -
törölt tag
válasz
Lompos48 #28895 üzenetére
Hát igen, ez itt a fő kompromisszum, hogy a sok "hitelesítetlen mérőműszer" (alias fül-agy-észlelőrendszer) által folytatott meghallgatások, összehasonlító tesztek, vaktesztek nyilvános összegzéséből, megvitatásából jön létre a szakmai paradigma, lehetőleg persze összegyeztetve a hitelesített elektronikus mérőműszerek eredményeivel. Itt tartunk a XXI. század elején.
-
törölt tag
válasz
blattida #28891 üzenetére
Nono!
(#28892) Lompos48: Más téma, csak szőrmentén kapcsolódik az eddigihez: "szerintünk" neked (is) el kéne fogadnod, hogy a hifizésben, audiofíliában, zenehallgatásban az egyik alapvető "mérőeszköz" a fül, - sőt, a legfontosabb "mérőeszköz".
Szoktuk ezt mondani (neked is) szinte szlogenként, de sokan (mérnökök) nem fogadják el. Miért nem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
blattida #28889 üzenetére
A fizika, természet stb határokat szab, amiket nem nagyon lehet túllépni. Ha ezt nevezitek kompromisszumnak, akkor így igazatok is lehet. De szerintem nem az, ha ismervén a határokat csinálok valamit és arról pontosan elmondok mindent adatokként, mérve. Most visíthattok!
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #28888 üzenetére
Ez így végül is korrekt. De akkor ilyen alapon egyik hifi készülékre sem mondhatjuk, hogy erősítő vagy interkonnekt kábel vagy CD-lejátszó..., hanem csak azt mondhatjuk, hogy az valami hasonló. A sokmilliós Krell mondjuk hasonlóbb az erősítőhöz, mint az Orion minitorony "erősítője".
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#71562240 #28886 üzenetére
Ha a mindennapi élet kompromisszumaira gondoltok, akkor igazatok van. Ott csak a minimumra csökkentés felé tendálok, ha lehet.
De technikában, ha kapok egy témát és kiderül, hogy kivitelezhetetlen, ezt azonnal meg is mondom, ragaszkodok hozzá. Ha pedig kompromisszumokkal jutok valamilyen megoldásra, akkor se állítom, hogy megoldottam, hanem hogy valami mást csináltam. És azt (most kezdetek el vicsorogni) pontosan leírom számokkal, mért adatokkal.
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #28884 üzenetére
Híjjj, akkor neked nem lehet könnyű az életed.
Főleg a hifi tervezőmérnökök jól tudják, hogy csak és csakis különféle kompromisszumok közül választhatnak, - persze különféle minőségi szinteken, de a hifi készüléktervezésben semmi sem abszolút, semmi sem megoldás. Csak kompromisszumok vannak. (Ezt persze az audiofil felhasználók is tudják.)Szerk.: amit blattida mond, az ellentétes követelményekre vegyünk példaként egy olyan egyszerű, számodra abszolút jellegű dolgot, mint a kábel, például hangszórókábel. Legalább három ismert elektromos paraméter befolyásolja a hangot: induktivitás, impedancia, kapacitás. Ezek egymástól függnek, ha az egyik paramétert az általad ismert optimumra helyezed, a másik paraméter eltolódik káros irányba, nem lehet mind a három érték az optimumon.
-
blattida
nagyúr
válasz
Lompos48 #28884 üzenetére
Miért? Mérnöki megoldásokban is hemzsegnek a kompromisszumok, ami normális, hiszen egymással ellentétes műszaki igényeket kell egyszerre kielégíteni, ez pedig kompromisszumok nélkül nem megy.
Egy ideális világban igen, de ez nem az, itt is a maximum a cél, de optimális megoldásokból épül fel, a kellő és szükséges kompromisszumokkal.
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #28880 üzenetére
A kioltással nem is elsősorban az interferenciára gondoltam, mert az tényleg kis arányú, hiszen a kétféle forrásból jövő rezgések nagyságrendje is teljesen más, ugyanis a tányérból jövők jellemzően sokkal nagyobb amplitúdójúak. Olyasmit értettem a kioltás alatt (vigyázat, óvatosan kezelendő hasonlat jön), hogy "ellentétes irányú" hibák egymást "kompenzálják" mint amikor egy magasba húzó erősítőt egy mélybehúzó hangdobozzal kompenzálsz (vagy fordítva). Összehangolásról, a hibák "egymáshoz illesztéséről" van tehát szó, ezért van az, hogy bizonyos karok bizonyos futóművek mellé nagyon jól illenek, más futóművek mellé meg nem annyira. Mert az egyikkel párosítva inkább kompenzálják egymást a hibák, a másikkal inkább erősítik (magasba húzó erősítő mellé magasba húzó hangdoboz...).
Első ránézésre a linkelt anyagod egy hasznos, praktikus összefoglalónak tűnik, majd el is olvasom.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#71562240 #28878 üzenetére
Igen a jelenségek léteznek, ezekkel küzdenek is a mérnökök. Inkább sikerrel, mint belebukással.
...a tányérról és a karból eredő rezonanciákat hogyan hangolják össze a tervezőmérnökök, hogy minél inkább a kioltás legyen a jellemző.
Ezzel nem tudok egyetérteni, mert a 2 rezonanciának más a forrása, ezért soha nem lesznek szinkronban és ellenfázisban, ami annyira nagyon kell a kioltáshoz. Lehetnek pillanatok, amikor összejön... véletlenül.
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #28877 üzenetére
Nem vagyok nagy szakértője a dolgoknak, de maga a lemezjátszó egy rezgő rendszer, a sasszival, a tányérral, a motorral, a karral egyetemben. Az akusztikai visszahatás is jelentkezik a karon, ami már nem is csak alacsony frekvenciájú. Szóval, minden kölcsönhatásban van mindennel, bonyolult ügy...
(Na, lemaradtam,)
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #28877 üzenetére
Bizony jelen van a magas frekvenciákon is a karrezonancia (sőt, nagyon is számottevő a magasfrekvenciás rezonanciája!), és persze valóban a magasfrekvenciás rezonancia okozza a legtöbb bajt. A NAD 5120 karja éppen érdekes példa erre, van a kar végében egy szilikonolajos-rugós eszköz, ami csökkenteni képes a karrezonanciát, és beállítható, hogy mely frekvencián csökkentse leginkább. E beállítás szerint is óriási különbség van ugyanannak a karnak a hangja között.
Ez éppen neked való mérnöki téma.
Amúgy nem is annyira a karra, mint inkább a motor/meghajtószíj(fogaskerék)/tányér/tányércsapágy együttesre jellemző, hogy elsősorban az alacsonyfrekvenciás komponensek vannak jelen a rezonanciában, ezért is nevezik az ebből eredő visszahatást dübörgésnek.
És aztán az már a szinergia témája, hogy a tányérról és a karból eredő rezonanciákat hogyan hangolják össze a tervezőmérnökök, hogy minél inkább a kioltás legyen a jellemző. -
Lompos48
nagyúr
válasz
#03969024 #28875 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek.
Ugyanakkor "a karrezonancia komolyan beleszól a hangba" ilyen alapon sokat változta(thA)t az eredeti hangon, márcsak azért is, mert egészen más (konstrukcióval) írják. Az említett rezonancia emlékezetem szerint épp a kar súlya (beleértve az ellensúlyt is) nagyon alacsony frekvenciákon jelenik meg a kar miatt. Ezt igazolják a Bruel & Kjaer mérései is. Ők azok, akik talán a legjobb audió mérőeszközöket gyártják már hosszú évtizedek óta.
Ha a rezonancia magasabb frekvenciákon is számottevő lenne, gondolom nagy baj lenne.
Lehet nincs igazam...
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #28874 üzenetére
Természetesen!
Az ellenkezője lenne furcsa. Sok egyéb mellett a különböző karok-csapágyak rezgései is különböznek, az pedig analógnál főleg közvetlenül hat arra, hogy a pick-up hogyan olvassa a barázdákat (természetesen ez így van a digitális olvasófejnél is), és persze még számtalan egyéb szempont is van.
(Ha más kérdezné, rögtön érteném, hogy csak viccelődik a költői kérdéssel, de a te esetedben valószínűsítem, hogy van komolyság a kérdésedben, ezért komolyan válaszoltam.)
-
Pokzoli
tag
válasz
bajnokpityu #28859 üzenetére
Nekem megvan.
-
törölt tag
Pedig kevés munkával sokat tudnál emelni a Cantonok értékén. Nem is feltétlen kéne fúrogatni, banánaljzatot is tudnál olyan alakút beragasztani-csavarozni, mint a benne levő csiptetős. Egyszer megcsinálod, utána már levan a gond, és teljes értékű lesz a hangdobozodod is. Ez lenne a korrekt megoldás. Tessék szépen nekiállni, és nem nyavalyogni!
-
gorbep
senior tag
Igaz, azt az oldalát nem láttam.....
Szerintem is jobban járnál, ha a hangfalat tuningolnád meg egy banán aljzattal..... ha meg már szétkapod, akkor kötelezően kábel csere, meg kondi a váltóban! (kivéve ha gyárilag valami jobb fajta) Már most is ki van fúrva, a csiptetős is átmegy a hátlapon valahogy...
Ha szerencséd van, az új belepasszol.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
gorbep #28862 üzenetére
[link] Elvileg a hátuljába.
"7mm (accepts about 7mm wire on the side,accepts most regular banana plugs in the rear"(#28863) kammerer: Igen, ez lenne a legjobb megoldás, de nem szívesen kezdem el fúrogatni az öreg Canton-okat. Keresgéltem, de itthoni oldalakon nemigazán találtam ilyen átalakítót.
-
Tamoo
nagyúr
Valaki esetleg nem tud olcsón 2pár banán-tüske átalakítót? Csíptetős aljzathoz kellene valami "okos" megoldás. Nem akarom leszedni a forrasztott banánt...
-
bajnokpityu
félisten
Valakinek nincs meg véletlenül az ortofon opus 3 lemez?
-
törölt tag
válasz
PR0JECTNR56 #28852 üzenetére
Egyébként az E-300-at sikerült eladnod? Vagy még megvan?
-
blattida
nagyúr
válasz
ozzy711 #28849 üzenetére
Szociális költséghatékonyság, tervgazdaság, szocializmus, ez a titok.
A kis 1025-ösök nem meghalósak, az ic-sek sem, csak hát a japánok megszüntették a típus gyártását, ezért kellett belőle tranzisztoros, kicsit olcsóbban.
SHiZUOKA
Igen, a 1025b-ben 4 db tesla végtranyó van. -
PR0JECTNR56
addikt
válasz
#71562240 #28845 üzenetére
A végtranzisztor jó ötlet, talán én is olvastam valahol, hogy hajlamos megadni magát. Szerintem jól emlékszel, szétszerelve nekem 2x2-nek tűnt.
Évente szokott lenni a cseresznyevirágzás ünnepe (sakura), amihez a megújulás kapcsolódik. A "tavaszi szél" is egy ehhez kapcsolható fogalom, az élet újbóli megjelenésénekj jele.
(#28851) ozzy711: Az aluház alsó lemeze vezeti el a legtöbb hőt, de a teteje is melegebb lesz egy kicsit huzamosabb használat után (legalábbis az én példányomnál). A hőtermelése elég moderált, egyáltalán nem vészes.
-
ozzy711
őstag
Most néztem az Orion SE1025B belsejéről képet. Na az a hűtőfelület sem semmi.
Nem szokott túlmelegedni? Bár ahogy nézem az alu házhoz van csavarozva, így átadja a hőt.
-
ozzy711
őstag
válasz
#71562240 #28845 üzenetére
Az Oristerben pl. gyárilag alultervezett a hűtés ( gyakorlatilag egy hajlított sima alu sínen vannak a tranyók, amin nincsenek is bordák
) . Egy-egy jól sikerült buli, vagy zenehallgatás után mindig végtranyót ( meg néha kisebb tranyókat is
)kellett cserélnem benne, mivel túlmelegedés miatt elszálltak.
-
-
törölt tag
válasz
#10726912 #28841 üzenetére
Igen, furcsa módon egész komoly hangja volt, ráadásul majdhogynem civilizált módon is szólt. Úgy rémlik, hogy még a Hi-Fi Magazin is érdemesnek tartotta tesztelni. Hacsak nem emlékszem nagyon félre magam. Majd leellenőrzöm...
(#28844) lancerboy: Ebben nem dóm van, pedig nekem is úgy rémlik, hogy az eredeti változatban még egy kb. 1"-os dómcsipogó volt.
(#28846) blattida: Igen, nekem a B verzió volt, azt ismerem belülről. Azért is írtam a figyelmeztetést, mert SHiZUOKA szan példánya is B jelű. Az enyémben is kellett cserélni a végtranzisztort egyszer, mert kifáradt. Akkor már ki is cseréltettem mind a négyet, hogy egyforma korúak legyenek, és fel is frissült szépen az erősítő hangja.
-
törölt tag
válasz
PR0JECTNR56 #28843 üzenetére
A kis Orionhoz érdemes egy-két végtranzisztort is tartalékba beszerezni amíg még kapható (ha még kapható), mert azok hajlamosak elfáradni és beadni a kulcsot. (Ha jól emlékszem mindkét csatornához két különféle típus tartozik, tehát 2x2 kell bele (?))
"Újjáéledés?" "Megújulás?" "Bíztató előjel(ek)?"... Ilyesmi, vagy félreértem?
-
törölt tag
válasz
#71562240 #28832 üzenetére
Minő véletlen, anno a Zsiguliban (Nem Lada!!!) nekem is ilyen volt, még abból a szériából, amelyik doboza nem olvadt meg a naptól. A mostaniban, ha jól látom, már nem dómcsipogó van? A VT kontra Orion témához: Sohasem állítottam, hogy jobb volt a Vidi, csupán annyit, hogy manapság nagyon kevés pénzből kezdésnek inkább ezen két gyár termékeiből válogatnék.
-
PR0JECTNR56
addikt
válasz
#71562240 #28825 üzenetére
Az Orion erősítőmet elvittem ma az egyik ismerősömhöz, aki ilyesmi korú Tesla, Orion, Videoton erősítőket és hangfalakat javít, úgyhogy kap egy teljes átvizsgálást a korára való tekintettel, meg egy-két apróság is cserére kerül a belsejében (pl. kondenzátorok).
A hangját egészen megkedveltem, pedig ennél már kellemesebb hangú összeállításhoz is volt szerencsém, de szerintem az igényeimnek egyelőre megfelelő lesz, így a mostani rendbetételt követően így fog maradni a rendszer.
Némi olvasgatás után a külön erősítő + passzív hangfalpár tűnik jobb megoldásnak számomra, így a későbbiekben is ebbe az irányba fogok elindulni, ha fejlesztésre kerül a sor.
Köszönöm a tanácsaidat ismét, az Orion SE1025B x Sound Art W2 kombót még megfontolom, kitudja talán pont ez lesz a következő fejlesztés.Igazság szerint te vagy az első, aki rákérdez.
Hepburn-átírással "harukaze" a szó írott változata, a szó szerinti jelentése pedig tavaszi szél, de inkább a mögöttes tartalmán van a hangsúly, nem a legkönnyebb dolog lefordítani.
-
törölt tag
Kilencvenes évek elején rákötöttük egy RFT toronyra ezeket az AB1011-eket, meghangosítottuk és nézegettük körbe-körbe, hogy honnan jön elő ennyi hang??
Nem dübögtette a mellkast, de hangereje volt bőven
kammerer: Ennyiért az a minimum, hogy legalább kétféle legyen. -
blattida
nagyúr
válasz
bajnokpityu #28835 üzenetére
Hogy még tökéletesebb legyen...
-
Dorian
félisten
Életem első hifije Videoton 2050 + 6383 párosból állt össze. Nem sírom vissza. Koleszba szobabulikban jól szolgált (akkoriban másoknak csak számítógépes csipogója volt), de ma hihetetlen élmény az akkori zenéket a mostani rendszeren újra hallani.
Amikor dolgozni (pénzt keresni) kezdtem, lecseréltem Tannoy M3 + Marantz 2230-ra, na az elég nagy ugrás volt -
törölt tag
válasz
lugosi #28827 üzenetére
Egy év alatt meg is kereste egy munkás az árát, ha közben nem evett, nem lakott sehol, nem utazott sehova...
Ilyesmit annak idején "OTP kölcsönre" vettünk. ("Ne sokat költsön, vegyen inkább kölcsön!"; "Cipőt a cipőboltból!"...)
(#28828) lancerboy:
Csak én böllenkedek veled, meg a Vidivel.
Egyébként ez a takaróelem mod pillanatok alatt megvan, és két orto-val javul a hang tőle, úgyhogy szerintem érdemes kipróbálnod akkor is, ha már "levetted a kezedet" a DC2050-ről. És sokkal normálisabban néz ki utána, már csak ezért is érdemes.
Megjegyzem, Lompos kolléga, és általában mindazok, akik QUAD 405-tel operálnak, illik is, hogy megállapodjanak és ne kezdjenek mindenféle rendszerfejlesztő kísérletezésekbe, hiszen éppen a QUAD főmérnökétől tudjuk, hogy minden jól megépített erősítő egyformán szól. Márpedig a 405 egy jól megépített erősítő, tehát éppenséggel a kábelfordítás sem hathat rá.
Amúgy az azonos célú és műszakilag hasonló kategóriájú készülékeket tekintve az Orionok legfeljebb csak egy kicsivel szoktak drágábbak lenni mint a VT-k, mégis, általában tényleg tetemesen jobban szóltak, a korábban vázolt okok miatt. És szerintem jobban is néztek ki! Akár a negatívabb példaként felhozott Orion nagytorony is sokkal jobban (és audiofilesebben) nézett ki, mint a Vidi torony. Szerintem. A minitorony formaterve pedig még majdhogynem ma is megállná a helyét. A Vidi elsősorban nem azért volt inkább a néphifi, mert olcsóbb volt, hanem mert - ahogy blattida is mondja - nagyobb példányszámban, jobb marketinggel nyomták, és amolyan "üzletiesebb", "áruháziasabb" "futószalagibb" "csilivilibb" kategória volt általában, ezzel ellentétben az Orion kissé "ezoterikusabb", "kisipariasabb" volt, éppen az "audiofilesebb" felfogásuk miatt. Mari néni, Guszti bácsi a Videotonban bízott, mert azt ismerte, azt reklámozták...
Mint említettem, a DC2050 volt életem harmadik hangdoboza, a második pedig ez a "legendás" VIDEOTON AB1011 autóhangszóró, amely egyébként hatalmas előrelépés volt az azelőtti Unitra lemezjátszós-erősítős egybekészülékem hangszórójához képest. -
törölt tag
válasz
blattida #28830 üzenetére
Igazából nem is tudom... Jadis-t, AI-t már hallgattam, ARC-t még nem, de valamiért szimpatikus. Már jó régen a csúcson vannak, szóba jöhetne a többi is, de ez az álmom. Remélem, nem lesz rémálom belőle. A néhány wattos SE nekem talán kevés lenne. Mint írtam, nem szándékom a hiper-szuper hangminőség kergetése.
-
blattida
nagyúr
válasz
#03969024 #28828 üzenetére
A hs500-asok benne voltak az árban, csak a plattenspíler nem.
Igen, de az párt döntés volt, hogy a vidi szekerét tolták, az orion, termelését tekintve, mindig kisebb volumenű volt, és ahogy kammerer is írta, náluk fontosabb volt a hang, mint a külső.Miért pont ARC utánépítésbe fognál?
-
törölt tag
válasz
#71562240 #28823 üzenetére
Szóval, úgy gondolod, hogy piszkálom, bosszantom a népet a Vidivel? A tanácsokat köszönöm, de szegény dobozra már kb.15 éve kimondtam az áment, csak nagyon ragaszkodik hozzám!
Lassacskán rendbe jövök anyagilag (sajna piszok lassan), a terv egy D70, vagy VT60 utánépítés, bár dys-cus mostanában próbálja összefésülni a kettőt, cross-coupled+ UL, megvárom, mire jut. Keresek még valami hallgatható dobozt a régi iskolából, min. 26 cm méllyel, valami méretes dobozban, stb. Nagyon nem szeretnék belemélyedni a dologba, egyrészt sohasem lesz annyi pénz rá, illetve nem szeretném kidobni a lemezgyűjteményem jó részét, felismerve, hogy ez is, az is gyengébben szól, mint kéne. Ugye ismerős?
Ilyen téren irigylem mondjuk Lompos48-at: Megépítette a kis 405-ösét, s elégedetten használja azóta is, még a villásdugóját sem hajlandó próbaképpen megfordítani. Nem töri a fejét a folyamatos fejlesztésen, meg hogy miből is finanszírozná...
A HFM kontra VT témára már pontosan nem emlékszem, valami kellet Darvaséknak a Viditől, de vagy nem kérték elég szépen, (én erre emlékszem), vagy épp a székesfehérvári fejesek voltak rossz passzban, de állítólag kidobták a HFM-et a gyárból. Ha figyelmesen olvasod, úgy '83. környékén az addigi "nem is olyan vészes" kifejezést elváltotta a "nagyon gyenge". Ez a hangulat kb. a Vifa hangszórós dobozok megjelenéséig tartott.blattida Az árakra pontosan nem emlékszem, csupán arra, hogy a VT volt a "néphifi", az Orion az elitebb kategória, ennélfogva mindig is drágábbnak véltem az emlékeimben. Azt tudom, hogy a Taya nem volt az árban, de lehet, hogy a dobozok sem. De régen volt! Az viszont vitathatatlan, hogy az AKAI-val való együttműködés nemcsak az exportnak, hanem a készülékek küllemének is jót tett a Vidinél, ebben azért igencsak lekörözték a csúnyácska Oriont, főleg, ha a nagytoronyt nézzük
-
blattida
nagyúr
válasz
#03969024 #28818 üzenetére
Ne haragudj, de erre azt tudom írni, hogy a nagy videoton hifi torony (félig akai) 1982-ben 35900 ft, míg a nagy orion pedig 36200 ft volt, igaz, az orionban nem volt lemezjátszó, tehát valóban többet kellett érte fizetni, de nem nagyságrendi differencia leledzett a kettő között...az orion pedig minden szempontból jobb, mint a vidi, mégis a vidi ment exportra...
-
törölt tag
válasz
PR0JECTNR56 #28824 üzenetére
Azt gondolnám, hogy az Orion kombónak sokkal jobbnak kell lennie, bár ez persze csak egy összehasonlító teszten dőlne el biztosra. De nem tudom elképzelni, hogy ne lenne sokkal jobb az Orion kombó.
A Sound Art-ot (vagy valami hasonló ár/értékűt) én eleve úgy gondoltam, hogy vagy kiszolgálná a meglévő Orion erősítődet, vagy ha két párhuzamos rendszert akarnál működtetni, akkor vennél mellé egy másik kis Orion-t (tízezer alatt simán kapható) vagy hasonló ár/értékűt. De persze sok másik hangdoboz is szóbajöhet, attól függően, hogy mi kapható éppen jó áron használtan, azért jutott elsőként a W2 az eszembe, mert például az ki tudná egy kicsit fényesíteni a régi erősítőnek a mai ízlés szerint kissé tompább hangját.
A Sound Art-ba banándugót kellene dugnod, tehát az Orionnal összekötve kéttűs DIN > banándugó kábeled lenne.Az aláírásod jelent valamit? (Gondolom jó sokan kérdezték már, de most nem keresek utána.
)
-
PR0JECTNR56
addikt
válasz
#71562240 #28823 üzenetére
Megesik az ilyen, jó hosszú hsz-t szerkesztettem és szépen átsiklottam fölötte.
De ha már úgyis írok egy Edifier R1600T Plus mennyiben lenne jobb mint a már leírt Orion SE1025B erősítő/HSE-9 hangfal kombó?
Esetleg ha az erősítő marad és ahhoz keresnék hangfalpárt, akkor a Sound Art W2 jó lenne hozzá? (szerencsére fogalmam sincs milyen a W2 kábelcsatija, bár feltételezem nem lenne jó az Orionhoz). -
törölt tag
válasz
PR0JECTNR56 #28815 üzenetére
Én meg nem is néztem, hogy H-val írtad a nevét, csak egyszerűen átschmitteltem az én hozzászólásomba.
(Persze nem akarok itt politizálni.)
(#28818) lancerboy:
Csak böllenkedsz itt folyton a Videotonoddal...Egyébként számomra az első tuning a DC2050-nél az elején levő műanyag elemek eltávolítása volt, azok eléggé belezavartak a hangba. Azért írom, mert úgy rémlik, a tieden rajta vannak azok a takaróelemek, hátha ki akarod próbálni anélkül. Amúgy a SAL-okhoz és hasonlókhoz képest el tudom képzelni hogy igazad van, de azokról nem sok tapasztalatom van. Talán ha kétféle SAL hangdobozt hallottam eddig, de azok éppen nem a legaljából voltak, hanem kicsit "emeltebb" kategóriájúak, ezért nem is tűntek rossznak.
Ezt az említett Videoton-beli affért/törést ismered részletesebben is? Érdekelne. Mikorra teendő időben? Gondolom azt az ismerősöd se állítja/gondolja, hogy valamilyen affér miatt előítéletesen írtak volna a HFM-ben a Videoton készülékekről vagy a gyárról?! Én olvasóként folyamatosnak éreztem a HFM részéről a magyar fejlesztők/gyártók, köztük a Vidi felé is a pozitív, segítő szándékú hozzáállást, és bár nyilván a magyar termékeket sem ábrázolták szebbnek-jobbnak, mint amilyenek voltak, abban biztos vagyok, hogy bármiféle affér lehetett is, attól még nem bántak negatívabban a Vidivel, mint a többivel. Darvasék felettébb becsületes sajtómunkások voltak. -
törölt tag
válasz
bajnokpityu #28821 üzenetére
Idén eddig mindenből kimaradtam, vagy későn kapcsoltam, vagy nem értem rá. Krizsi triódás partyját sajnálom a legjobban.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
#03969024 #28820 üzenetére
Nyilván jobban érzékenyek a reflexesek az elhelyezésre. Gleden 1 egyébként különösen.
Időnként szotkak gleden talit csinálni. HA viszed a saját erősítőd,forrásod (melegen ajánlott), akkor okosabb tudsz lenni. A utolsóból csak annyi derült ki számomra, hogy jó dobozok, de hogy jók, vagy zseniálisak a körités miatt nem tudtam eldönteni. -
törölt tag
válasz
bajnokpityu #28819 üzenetére
Ugye a III-asra gondolsz, teljes kiépítésben? Meg kéne már hallgatnom, mert kicsit félek a reflexdobozoktól.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
#03969024 #28818 üzenetére
Gleden
Jó a 3as is, az egyes is. 4es a subbal kiegészitett,ugye? Az is baba. Van zártam is, nyitottam is. Szerintem inkább más,mint jobb.persze többi is biztosan jó,csak nem hallottam még. meg mondjuk nem mindegy hogyan készül, mert gledenek között is nagy a szórás.
-
törölt tag
válasz
#71562240 #28812 üzenetére
Félreértettél. Abszolút nem akarok "böllenkedni" a 2050-el, csupán arra akartam rávilágítani, hogy a kezdőknek még mindig jobb választás, mint a divatos SAL, meg hasonló förmedvények. Ezek legalább alulról érintik a Hi-Fi-t. Ajánlom bizony olyanoknak, akiknek (mint néha itt is előfordulnak) még a készülékek összekötése is gondot jelent. Olyasféleképpen, minthogy autót vezetni sem Bentley-n tanul az ember.
A két "nagy" összehasonlítása nehéz, hiszen az Orion készülékei nagyságrenddel többe kerültek. Mindamellett a Videoton korabeli (egyetlen komoly) szaksajtója sem volt az igazi, BEAG, Orion, VT berkekben járatos ismerősöm szerint valami affair történt a székesfehérvári gyárban. Ez a törés megfigyelhető a HFM hasábjain. Az én dobozaim már átestek egy hangszórókészlet-aktualizáláson a 90-es években, csak a magasak eredetiek, bár a többi is VT gyártmány. Mint már leírtam valahol, '98. környékén akartam lecserélni "őket", de 160k volt az első pár doboz, amire hangilag megérte volna. Azóta kényszerűségből maradtak, házat kellett építenem, mostanra jutottam megint oda, hogy cserén törhetem a fejem. Nem vagyok botfülű, vagy igénytelen, de eddig nem futotta jobbra. Ezért is szeretném elsősorban megismerni a hazai DIY produktumokat (Kaláka, Gleden, Storm és társaik).
-
PR0JECTNR56
addikt
kammerer, SunSoul: Köszönöm a tippeket még meglátom mi lesz.
DDL: Jogos a korrekció, a "H" véletlenül maradt benne.
BEE: Már letettem a komolyabb átalakításról, inkább egy jobb új cuccra gyűjtök. -
törölt tag
válasz
#03969024 #28809 üzenetére
Az Orion minitorony 15-ért nagggyon jó vétel! Aki olcsón el akar kezdeni hifizni-zenehallgatni, vegye meg bátran!
Megjegyzem, a "két nagy" közül ugyanabban az árban szinte mindig az Orion készülékei voltak sokkal zeneibbek. A Videoton általában "elektronikákat" csinált mérnöki tankönyvies rutintervezéssel (ritka kivétellel), az Orionban levő mérnököknek azonban jellemzően több közük volt a hifihez/audiofíliához, ők olyan készülékeket igyekeztek tervezni a rendelkezésre álló eszközökből, amelyek "zenehallgatásra szolgáltak". Úgyhogy, ha már itten böllenkedni akarsz (
) a DC2050-nel, akkor inkább cseréld le egy HS280-ra!
Egyébként komolyan: említettem már itt egyszer, életem harmadik hangdoboza a DC2050 volt, majd egy nap lecseréltem őket a kb. ugyanannyiba kerülő HS280-ra, és az albérletem szomszéd szobájában leledző zene- és hifilaikus lakótársam valahány perc múlva spontán átjött a szobámba, hogy mi történt, sokkal szebben szól a zene, mint korábban. És látta, hogy új hangdobozom van. Mindezt az egybenyíló szoba zárt ajtaján keresztül hallotta meg, pedig a HS280 is igencsak távol van a rendes hangminőségtől. Szóval, ha már a régi cucilista ipar készülékeit akarja valaki dícsérgetni, akkor inkább az Orionokat dícsérgesse.
-
BEE
addikt
válasz
PR0JECTNR56 #28779 üzenetére
Ezzel a cuccal ne sokat bajlódj szerintem se.
A hangfalkábelt kicserélheted olcsóért villanydrótra, az nálam bevált régen,
valamint sokat javíthatsz az erősítőn alátétekkel, arra nagyon jól reagál.BEE
-
ozzy711
őstag
válasz
#68216320 #28801 üzenetére
Jól tetted!
Bár az igazság az, hogy még a kezdő, kísérletezős korszakomban hallgattam,
( kb. 17 éve) de ez maradt meg belőle.
Volt egy másik vidi dobozom is, úgy emlékszem arany színű volt a hangszóró kosár takaró műanyag, 25 cm-es mélye volt, a közép átlagos papír, a magas egy műanyag ( fehér/átlátszó dóm ).
Na az aztán tényleg gyenge volt! Egy 30/50-es vidi ( az a lapos szürke, nem ugrik be a típusa) erősítő két három szám után kifektette a magasat. Na az volt a csúcs!
Ebbe a dobozba vettem a te dobozodban lévő magasat.A másik csúcs az Orion fedő márkájú Grundig doboz ( 30-as mély, 13-as közép, selyem dóm magas, -mind Grundig márkájú- zárt doboz ). Az a doboz mennyire sz@r volt, azt el nem lehet mondani, de még olcsó sem volt ráadásul. ( 94-ben kb. 25 k ) gyenge volt a mélye, a közép rikoltozott, a magas meg egyszerűen elszállt...
-
törölt tag
válasz
bajnokpityu #28808 üzenetére
De ugye szent a béke?
-
törölt tag
válasz
bajnokpityu #28805 üzenetére
Mondjuk [link]
[link]
Doboz?
Picit több
Lehet külön is 7-10k között dobozok, ill. erősítők is. Jó, nem hájend... -
-
törölt tag
válasz
bajnokpityu #28802 üzenetére
Pityu!
Ezt egy kicsit máshogy kell nézni, mondjuk tizenéves szemmel. Vajon hány olyan család van ma Magyarországon, ahol még rendes ételre is alig futja? Szerintem kezdő cuccnak igenis jók ezek a régi "szoci" készülékek, amelyeket szinte bármely faluban elő lehet kaparni, vagy kb. 15k-ból kijön az erősítő+dobozok, aztán mehet a tuc-tuc, s az sem baj, ha a buli hevében valaki belerúg egy nagyot. Még mindig jobbak, mint a tíz évvel ezelőtti divatos mini-hifik. -
bajnokpityu
félisten
kb 2 hete hallottam egy 25ből összerakott Tannoy kit monitort.
Kíváncsi vagyok, mennyire verné meg a százezres hangú Orion.
Vagy egy jobb féle JPW, Standartot?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Új szintre emelnéd a géped sebességét? Ne várj tovább!
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest