- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz nemurea #21699 üzenetére
Azért 50%-ra visszaesés szerintem nagyon sok. Biztos, hogy nem eszi valami (process) a gépet?
Gnome-ot el is felejtettem. De amúgy igen, van olyan is, én mondjuk a MATE és a KDE/Unity közé lőném be. Bár nem tudom, hogy az Ubuntu Gnome esetében mennyire van telecuccolva a disztró, de nagyságrendileg a DE-k között szerintem kb. így helyezkedik el.szerk: (#21700) nemurea: nem, de hogy most pontosan melyik menüben vannak, azt majd valamelyik KDE szaki megmondja, én nem használok már egy ideje DE-t sem.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
laszlohu
addikt
Frissült a Firefox 39 -esre elméletben,
remélem Ubuntu 15.04 - en is frissül a napokban, hetekben,
mivel korábban valaki azt írta, hogy csak főverzió frissítéskor frissül linuxon. -
válasz nemurea #21699 üzenetére
Meg PCIE energiagazdákodás bekapcsolása, már ha az a bug még van - illetve ha annak idején jól olvastam, sokáig egy bug miatt volt tiltva, ezért fogyasztottak többet a Linuxok. Csak akkor még nem volt laptopom, így nem sokat foglalkoztam a dologgal.
Illetve amit korábban írtam, az Akonadi (a KDE alatt dolgozó adatbáziskezelő) ha bekattan, képes 90%-os procihasználatot csinálni folyamatosan. Ha letakarítja az ember az adatfile-jait, akkor megjavul minden.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
nemurea
aktív tag
Köszi a tippeket mindkettőtöknek! A PCI-E-nek utánanézek (laptopon is van jelentősége?) Amúgy tényleg eléggé melegszik, folyamatosan megy a pörgettyű, de ahogy néztem a htop-ot, semmi extra, a Chromium megy, illetve ha megmozgatom az egeret, akkor az összes mag picit jobban (10-20%) elkezd dolgozni, ezért tippeltem a videós témakörre.
(Ja, bocs, most látom, hogy pont laptopon van jelentősége... este van már...)
[ Szerkesztve ]
-
válasz nemurea #21705 üzenetére
Persze, hogy van PCIE a laptopban, ha Core2-nél újabb. Attól még, hogy nincs csatlakozó, esetleg azon kapcsolódik egy rakás periféria.
Különben nem nagyon emlékszem, de ha minden igaz, ezzel kapcsolatos bug miatt volt tiltva egy pár energiagazdálkodási lehetőség. Okosabbak javítsanak ki10-20% az nem nagy procihasználat, más fogyaszt ott.
Milyen gép? Van diszkrét VGA?
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Dhampir
félisten
válasz leslieke #21703 üzenetére
Igen, én is azért hagytam inkább a csudába a gyárit és a frissítés közben betojt rendszer helyett tettem fel újat, de én nem is akarom visszavinni a gépet a boltba az előre rápakolt rendszerrel, mint a kolléga (ha jól értelmeztem a latolgatás mögötti szándékot).
DELL Recovery szoftver biztosan volt rajta. A bolt ne akadékoskodjon, ha számít nekik az előre rátett rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz leslieke #21703 üzenetére
Ám itt kiderül a turpisság is:
Dell has also installed a few small utilities like the Dell Recovery app (which repeatedly failed to create a recovery USB drive, but did eventually create a recovery ISO file for me), a driver installer to help you install drivers downloaded from the Dell website (of which there are none currently needed or available), and a few nice things like the Fluendo mp3 codecs.
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
Ez egy Fujitsu Lifebook A532, integrált Intel HD Graphics 4000-es videókártyával, nincs külön VGA. Nem drámai a dolog, a legtöbbször rá van téve töltőre, csak furcsa volt a Win7 után. Meg amúgy még keresem a helyem a linux világában (már 10 éve ), nemsokára úgyis esedékes egy HDD-helyrerakás, akkor kipróbálok egy másik disztrót is kevesebb csilli-villivel.
10-20% procihasználat valóban nem sok, ha fut valami értelmes, amit le kell kezelni, de a puszta egérkurzor mozgatása nem hiszem, hogy négy magtól ekkora munkát igényelne.
-
-
cubix
tag
Sziasztok!
A hetekben új gépet vásárolta, és jelenlegi W7x64 mellé szerettem volna ismét Linuxot pakolni. Az elkészített telepítő pendrive (mind uefiben, mind hagyományos bootot választva) teljesen üresnek látta az 1TB-s HDD-t.(Ilyennel eddig nem találkoztam a linuxos "karierem" során.) Mit lehetne ezzel kezdeni?[ Szerkesztve ]
「시작이 반이다」
-
MODERÁTOR
Hogyan van telepítve a Windows? Ha a lemez eredetileg GPT-vel rendelkezett de te hagyományos módon telepítetted újra, akkor az átkonvertálta a lemezt MBR-re és hátrahagyta a tartalék GUID partíciós táblát. Ez megzavarja az Ubuntut mert nem tudja eldönteni, hogy melyik a valós.
De a lényeg, hogy bármi is van, a partíciós táblában keresendő a hiba, azt kell javítani. -
szaszayanou
aktív tag
válasz nemurea #21710 üzenetére
14.04-es ubuntun alpuló disztrót használsz? Hasonló géppel én is ilyen melegedéses problémát tapasztaltam a 3.13-as kernellel. Utánaolvasva valamilyen powermanagement szolgáltatást elfelejtettek bekapcsolni a kernelben. Én úgy oldottam meg, hogy debian wheezy-t telepítettem. De a 12.04-es ubuntu is sokkal hűvösebb volt.
Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
nemurea
aktív tag
válasz szaszayanou #21714 üzenetére
Hm, telitalálat, Kubuntu 14.04, 3.13-as kernellel... Akkor utánaolvasok, hogy mi a probléma, vakon nem nagyon tudok mit tenni vele. Tény, hogy nagyon meleg (amúgy sem egy hűvös laptop). Köszönöm a tippeket mindenkinek! Így lehet, hogy mégsem dúrom le elsőre egy másik disztró kedvéért, kellemes rendszer (és SSD nélkül is nagyon gyors, legalábbis a Win 7-hez képest mindenképp).
-
Mtbsrác
senior tag
Olyan problámám lenne hogy amit én töltök fel videót a jutubra azt lassítva játsza le 720p és 1080i módban de a hang rendesen megy tovább. De mások által feltöltött videóknál amilyen kedve van épp neki úgy játsza le. A felvételeket Sony AS-20-as kamival készítettem de mind1 milyen fps/felbontásra állítom a kamerát, sőt még át is kódoltam direkt másféle kódekkel mint az eredeti de ugyanezt csinálja mindig. Firefoxal- is és operával is. Ha jóltudom az opera Pepper flash-t használ az FF meg adobe-t. De az eremény ua.
A vidi:
KATT!!! -
-
N0zer0
senior tag
válasz Dhampir #21686 üzenetére
Pedig nem kötelező az eredeti szoftverrel kell visszaadni. Ez nem okostelefon vagy embedded eszköz, hogy ha ROM-ot cserélsz, akkor buktad a garanciát. Nyugodtan le lehet gyalulni azt az előtelepített Uborkát, az ilyen előtelepített dolgok mindig ilyen f0.sh-ok, ráadásul elég régi verziók szoktak lenni. Nyugodtan le lehet gyakni a Petőfi Csarnokba'. Ha esetleg visszaviszi, akkor esetleg egy dd /dev/null vagy hasonlóval végig lehet rajta menni, de azt is csak azért, hogy ha kerültek rá személyes dolgok, dokumentumok, akkor idegenek kezébe ne kerüljön személyes adat.
-
N0zer0
senior tag
válasz nemurea #21710 üzenetére
Vigyázz, a 10-20% terhelés az egérkurzorra kamu, a grafikus feladatkezelők sokszor mutatnak fals dolgokat, nagyon eszik az erőforrásokat, a top vagy htop konzolos alkalmazással nézd meg a terhelést. Ráadásul egyes feladatkezelők már egy mag terhelését is 100%-ra veszik az egész procinál, míg mások egy mag terhelését legfeljebb a rá eső terhelés százalékában, tehát ha az egyik mag 100%-on pörög, akkor az egész CPU-ra 25%-ot ír.
Amúgy nekem is Fujitsum van, nálam is friss Kubuntu 64 bit 14.04 fut, 3.13-as kernellel, és a ksysguard (Rendszermonitor) nálam is +10-20%-kal magasabb terheléseket mutat, mint valójában.
-
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Nincsen kéznél kábelem pedig néhány fájlt szeretnék áttölteni a tabletemre. A Xubuntu 14.04.2-es asztali gépem kábelle, míg az Androidos tabletem wifivel kapcsolódik a routerhez. Kérésem: Mi a legegyszerűbb módja (és pontosan hogyan kell csinálni), a fájlmásoláshoz az összekapcsolásnak?
-
stopperos
senior tag
válasz szundybence #21726 üzenetére
Az könnyű az, hogy telepítsd fel az airdroid-ot a tabletre. Utána menni fog böngészőből a fájlmásolás.
A nehezebb pedig a total commander androidra és ssh/sftp-vel kapcsolódsz a gépedhez."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
lev258
veterán
válasz szundybence #21728 üzenetére
Az Airdroid egy külön szoftver pont ilyen esetekre. Nem te értetted félre?
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
stopperos
senior tag
válasz szundybence #21728 üzenetére
Elnézést ha félreértettük egymást.
Én így kapcsolódok az Android rendszerű eszközeimhez:
- Telepítem az AirDroid -ot.
- Futtatom a telefonon, és kiírja, hogy milyen IP címen/porton érhető el,
- Számítógépen a böngészőbe beírom, és a telefonon elfogadom a kapcsolódási kérést.
- Számítógépen megjelenik a böngészőben egy felület, ahol fájlokat is lehet másolni.Remélem erre vonatkozott a kérdésed.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
nemurea
aktív tag
válasz szundybence #21731 üzenetére
Az AirDroid jó, sokan használják, de ha univerzális fájlkezelőt keresel (Androidra), aminek ez az egyik beépített funkciója, akkor használhatod az ES File Explorert. Nem láttam még ennél jobbat (mondjuk meg is álltam a keresésben, annyira jó! és ingyenes, és nem reklámos).
OFF, mivel ez nem Android topic.
-
nemurea
aktív tag
válasz N0zer0 #21724 üzenetére
@N0zer0: köszi a figyelmeztetést, htop-pal néztem a procik terhelését, nem is tudtam, hogy van grafikus verzió is (hacsak nem számítjuk azokat a widgeteket, amiket a Kubuntuban ki lehet pakolni a háttérre).
Viszont: ahogy olvasom, egy adott Ubuntu verzió (pl. 14.04) egy adott kernel tree-t visz végig (pl. 3.13.x). Ha én úgy döntök, hogy manuálisan telepítem a 3.16.x-et (hátha abban javították a pci-e power management hibát), aztán beteszem a Grub menübe, akkor ez így csak ennyi? Ettől még, gondolom, a 3.13-as ág frissülgetni fog, csak nem azzal indítom el a rendszert, ugye?
Illetve a másik oldal: ha pl. tényleg van a 3.13-as ágban olyan hiba, ami befolyásolja az én gépemen a power managementet, akkor ugye hiába térnék át Kubuntu LTS helyett Ubuntu-ra, Xubuntu-ra, vagy bármi másik variánsra, ami 14.04-es, mert azok is 3.13-as kernellel érkeznek? Tehát ezért kellene esetleg váltanom Debianra?
-
lev258
veterán
válasz nemurea #21733 üzenetére
"adott Ubuntu verzió (pl. 14.04) egy adott kernel tree-t visz végig (pl. 3.13.x)"
Nem egészen. LTS-nél megszokott, hogy az új kiadások pl. 14.04.2 már frissebb kernelt tartalmaznak, amit a köztes kiadásból visszaportoltak. Egy 14.04.1 esetén pedig felajánlja a rendszer, hogy feltegye ezen visszaportolt csomagokat. Tehát Ubuntu 14.04-en is lehet hivatalos módon 3.13-asnál újabb kerneled (illetve frissebb Mesa).
A Debian konzervatívabb. Bár a jelenlegi kernele újabb (hiszen nemrég adták ki), viszont az biztosan nem fog változni a következő verzióig.[ Szerkesztve ]
-
Mtbsrác
senior tag
válasz lev258 #21721 üzenetére
Netkapcsi 40megás, ff hlmt5 alatt viszi de csak 720p-t enged átrakva flash-re lassul ugyanúgy de enged 1080-at, operában meg akármit csinálok ki-be kapcsolom a html5-öt akkor is lassan játsza le. Minitube teljesen OKés. De csak a saját feltöltésü videókat szemétkedik amit a sony kamerával vettem fel.
[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
-
Sonja
nagyúr
válasz lionhearted #21738 üzenetére
Eddig is volt 4K is. Igaz, már van 8K-s videó, azt is szépen lejátszom. Már több, mint fél éve nem is használok Flash-t. Komolyan nem értem, hogy mi a probléma a HTML5-el (a VP kodek miatti nagyobb HW igényen kívül). Ugyan az, mint Flash esetén. Chrome-ot használok egyébként + Youtube Center Developer verziót.
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Feltettem egy XP rendszer mellé az Ubuntu 15.04-et Igaz harmadszorra, de végigment a telepítő. A végén viszont az első restartnál már szembesültem a híres képernyő képpel, hogy nincs Grub, vagyis a szöveg, hogy:
attempt ti read or write outside of dsik 'hd0'
Entering rescue mode
grub rescue>Nagy lelkesen rákerestem a "megoldásra" vagyis boot a telepítő lemezről, kiválasztottam a kipróbálás lehetőséget, vagyis hogy elinduljon az Ubuntu a pendrive-ról. Indítottam egy konzolt, majd beírtam a parancsokat:
sudo mount /dev/sda5 /mnt
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sys (ezt kellett, mert hiányolta és csak a -B előtaggal futott le)
sudo chroot /mnt
update-grub (itt felsorolta nekem milyen rendszert talált a memtest-el együtt)
grub-install /dev/sda (lefutott mindenféle üzenet nélkül)
grub-install --recheck /dev/sda (szintén semmi hibaüzenet)
umount /mnt/dev
umount /mntInnentől exit majd megint exit, majd a konzol zárása után rendszer újraindítás, Grub menü viszont sehol.
Mi lehet a gond? Ehhez az Ubuntuhoz nem jók ezek a parancsok? Vagy miért nem hajlandó megcsinálni a boot menüt?
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
"attempt ti read or write outside of dsik 'hd0'"
Ez arra utal, hogy vagy a partíciókkal van gond, vagy magával a lemezzel (3. telepítés sem hangzik jól). A Linux rendszerek jellemzően érzékenyebbek a hardverhibákra is, így jobb, ha utánajársz a dolognak. Halkan megjegyezném azt is, hogy egy XP képességű gépre az Ubuntu grafikus felülete (Unity) lehet kicsit sok.
Pontosan mi volt, miután újratetted a Grub-ot? Mi indul?[ Szerkesztve ]
-
Clemi
veterán
válasz lev258 #21741 üzenetére
Ugyanaz a parancssor jön be, mintha nem is telepítettem volna a grub-ot.
Előtte volt már a gépen az XP mellett linux (talán Debian de nem biztos), működött is, csak régen használtam így elfelejtettem a felhasználó név/jelszó párost, így legyalultam és gondoltam akkor már felteszem a legfrissebb Ubuntut.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Próbáld meg ezzel: Boot-Repair
Amúgy a unity-s Ubuntu helyett én is inkább mást raknék fel, ha régi a gép (bár mondjuk akkor is, ha új )
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest