Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
A kolléga biztosan tudja, hogy mit ír, és tényleg vannak érdekes esetek.
Nekem egyszer volt gondom igazolvány nem hordása miatt, ami remek anekdota és kortünet 1994-ből: a kukát húztam éppen ki a kapu elé, amikor lecsapott a járőr! Amikor beismertem, hogy nincs nálam személyi, pedig kb. három méterre behatoltam a közterületre, jött a "Mit csináljak most magával..." műsor. (Egy barátom erre fapofával azt válaszolta egyszer, hogy "A legjobb szerintem az lenne, ha most itt engem agyon tetszene lőni.") Aztán percekig szívatott az adataim mindenféle permutációban való kérdezésével, aztán némi kioktatás után vigyorogva távozott.
De a jellemző szerintem is az Általad tapasztalt módi. Ha nem nézünk ki gyanúsan, nem zavarjuk a közrendet, és egyéb probléma sincs velünk, akkor egy adategyeztetés után elengednek. Beírják a naplóba a végrehajtott igazoltatást, és minden rendben.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Egon
nagyúr
Nekem volt olyan, hogy az éjszaka közepén mentem haza gyalogszerrel az egyik haveromtól egy pest megyei kisvárosban, és nem volt nálam személyi. Mellém kanyarodott a rendőrautó, kiszállt a rendőr és igazoltatni próbált. Mondtam, hogy nincs nálam a személyi, erre elkérte a 4T adataimat, rádión beszólt a kapitányságra, és kvázi így igazoltatott.
Mindez úgy 1991-1992 környékén volt. Szó sem volt róla, hogy előállítsanak, pláne hogy fogdára kerüljek (LOL). A kollégának kicsit (?) élénk a fantáziája..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
félisten
Mai kis szösszenet: beadási határidőm van, szeretném elérni az ügyintézési felületet.
De maga a webes belépési felület (a DÁP kiválasztásakor) és a telefonomon a DÁP app is (az azonosításkor) azt mondja, hogy "Ismeretlen hibába ütköztünk." ... De dolgozunk rajta...
Sebaj, próbálom ügyfélkapuval. Szóval vannak itt gondok, de éljen az IdomSoft!
MaCS
-
félisten
válasz nanotek911 #721 üzenetére
Jogos kérdés.
De egyrészt azért nem hülyeség, hogy tudjuk azonosítani magunkat, mert azért sokkal egyszerűbb, tényleg csak pár másodperc így az igazoltatás, másrészt pedig -- és itt jön egy nagy DE:
Hogy mondjuk egy baleset esetén is azonosítható legyen az ember. Csakhogy ezt pont a DÁP nem biztosítja, hiszen be kell lépni a telefonba és a programba is, ami nem feltétlenül megy könnyen, ha éppen eszméletlenül fekszem a hordágyon. Úgyhogy a DÁP-os telefon mellé érdemes magunknál tartani egy adatkártyát.
Egyébként nem tudom, hogy mennyire volt jellemző 1990 és 2010 között, hogy egyéb ok hiányában, vagy akár csak kisebb probléma esetén fogdára tegyék az embert. És ennek nagyon kézenfekvő oka volt: az ezzel járó adminisztráció. Mondjuk azt az esetet el tudom képzelni, hogy a statisztikába éppen kellett valamilyen "eredményes" eset, és az igazolvány nem hordása miatt lefolytatott sikeres eljárás miatt megérte a zsarunak az extra munka -- de a gyakorlatban ettől (okkal) irtóztak (irtóznak).
MaCS
-
(Arról nem is beszélve, hogy az előállítás nem feltétlenül azonos a fogdával, de ez tényleg csak technikai kérdés.)
Valóban. A gyakorlatban az van, hogy a járőr bevisz, a kapitányságon / kirendeltségen meg van bruttó 1db. ftőrm./tzszls., erősen túlzsúfolva, aki éppen egy ilyen család kifaggatásával van elfoglalva. Ilyenkor jellemzően nem a kantinban fogod megvárni, hogy sorra kerülj, hanem addig megismerkedhetsz a család többi tagjával.
Ezen felül a rendőrök a bediktált adatok alapján azonnal arcképet is kapnak,ami azért elég jó személyazonosítási alap.
Ez.. jogos érv, meg igazából 2010 előtt ilyen nem nagyon volt, legfeljebb megint csak az őrsön (de emlékeim szerint ott sem).
De akkor felmerül a kérdés, hogy ezen az alapon miért kell hordjak egyáltalán magamnál bármit? -
félisten
válasz nanotek911 #714 üzenetére
Nem, 2010 előtt sem éltek ezzel gyakran. (Arról nem is beszélve, hogy az előállítás nem feltétlenül azonos a fogdával, de ez tényleg csak technikai kérdés.)
A rendőrnek mindig is több lehetősége is volt arra, hogy iratok nélkül is ellenőrizze az igazoltatott személy személyazonosságát. Valamint az sem volt soha mindegy, hogy miért is igazoltat, milyen helyzetben, milyen magatartás alapján (vagy csak rutinból), és nem utolsó sorban: milyen külsővel hogyan viselkedik az igazoltatott.
Ezen felül a rendőrök a bediktált adatok alapján azonnal arcképet is kapnak,ami azért elég jó személyazonosítási alap.
Tehát az, hogy pont a telefon pillanatnyi hibája, inkompatibilitása miatt kerüljön valaki, aki egyébként normális külsővel normális magatartást tanúsít, fogdára, tényleg erősen a elrugaszkodott a realitástól. Mondjuk ennél sokkal nagyobb a veszélye DÁP nélkül annak, hogy az ember otthon felejtse vagy elhagyja az igazolványát.
MaCS
-
cocka
veterán
válasz nanotek911 #715 üzenetére
Akkor valóságtól elrugaszkodott?
-
ledgeri
nagyúr
Ha más nem lehet hiba is, persze kell a jogszabályi értesítés miegymás, de azért az a bugokat nem érdekli!
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
-
1. Miért kerülnél fogdára?
A rendőrségről szóló, hatályos 1994. évi XXXIV. törvény 29. § (4b) szerint
Ha az igazoltatott személy személyazonosságának megállapítása a helyszínen sikertelen, akkor az igazoltatott előállítható a további adategyeztetés érdekében.
Nem tudom, hogy ezzel milyen gyakran élnek mostanában – 2010 előtt ez gyakran előfordult, ez biztos, ahogyan az is, hogy a jogi lehetőség jelenleg is adott. -
PitLee
őstag
-
cocka
veterán
válasz nanotek911 #705 üzenetére
Nehéz ez a magyar nyelv nem?
A nehezen hihető nem jobb lett volna, mint a far-fetched?
-
aktív tag
"1. Miért kerülnél fogdára?"
Hajmeresztő dolgokat olvasni e témában (is). Bődületes a tájékozatlanság... az [ebben a szálban] Doky586 által felvetett élethelyzet is jól mutatja, hogy milyen hamis elképzelés él néhány polgártárs fejében a Rendőrség munkájával kapcsolatban.
Fogda? Az se semmi tévedés, nade hogy órákon belül Szerbiába távozzon valaki, mert nem kap netet a DÁP app, hát ez számomra arra a napra megadta a fényt...
-
MODERÁTOR
-
félisten
válasz nanotek911 #705 üzenetére
Ezzel a történettel azért két komoly gond is van:
1. Miért kerülnél fogdára?
2. Hogyan fordulhatna elő az, hogy az app menet közben, váratlanul avul el úgy, hogy megnyithatatlanná válik? Eleve: ha nem fut az új verzió a telefonon, akkor kizárt, hogy arra frissüljön. Illetve: ami egyszer már fut, mitől válna magától inkompatibilissé?MaCS
-
-
Tehát ha ezt a fájlt "eltesszük" akkor nem lesz probléma, bármikor visszaállíthatók a beállítások.
Ez világos – az kevésbé, hogy ha bezárod az inkognitó-ablakot pl. akkor 2 másodperccel később már nincs, mit lementened akkor se, ha semmi baja az SSD-dnek.
Nyilván nem annyira profi, (és valószínűleg kevésbé is biztonságos) mint egy gyári app, de a feladatát el fogja látni.
Az tök jó, én is írtam anno egy "konzolosat", mbed TLS-el, meg sqlite3-al, azt akartam eredetileg kibővíteni, amikor észleltem, hogy átaludtam valamit
A DÁP-al az a fő gond, hogy régi mobilokon nem fut
Nekem mondjuk nagyon nem ez a fő gondom de nézzük akkor ezt.
Ha most van mondjuk egy Android 10-ed, megállít a rendőr, igazolnád magad, és kiírja az app, hogy ma reggel kijött egy frissítés, frissítsd, aztán kiírja, hogy kell venned Android 11-et, majd a fogdán.. Nyilván far fetched, de sokkal szürreálisabb (valószerűtlenebb) a lehetőség, mint valószínűtlen.
-
félisten
válasz nanotek911 #702 üzenetére
Pedig anno milyen jó kis ügyvédjelölti találkozók jöttek össze éjfél előtt a Nyugatinál és a Keletinél a postán...
MaCS
-
asdf_
veterán
válasz nanotek911 #702 üzenetére
Na meg azért masszívan sokan elektronikusan adják be és csak leokézzák a felajánlottat. Aki nem ad lakást bérbe, nem volt ingatlan adásvétele, nem termelő, nem tőzsdézik <insert egyéb kivételek here>, annak tényleg csak egy klikk, és ők azért elég sokan vannak.
-
Afaik évek óta nincs már tovább nyitva a posta az utolsó adóbevallási napon.
Jól tudod, ennek elsődleges oka, hogy változott az adójogi szabályozás, haladtunk valamennyit a rendszerváltás körüli militáns fasizmus irányából az EU (értelmes ideáinak) irányába.
Ezért már nem szankcionálhatnak kvázi másnap, ha nem adod be a bevallást időre.
-
ekkold
őstag
válasz nanotek911 #699 üzenetére
Köszönöm, elolvastam a cikket, nagyon hasznos, de engedj meg egy kis kiegészítést.
- A http://totp.app oldal lehetővé teszi a beállítások exportálását/mentését/importálását. Tehát ha ezt a fájlt "eltesszük" akkor nem lesz probléma, bármikor visszaállíthatók a beállítások.
- Az egyedi kulcsot (és a törlőkódot is) egyébként szintén érdemes eltenni (értsd: több helyen biztonságosan eltárolni), így nem függsz egy esetleges hardver vagy szoftver hibától sem. Akár a KeePassXC alatt is elszállhat az SSD, megsérülhet az adatbázisa stb..., de ha ven mentésünk a hosszú kulcsról.
- Később írtam, hogy a totp.app használata mellett készítettem saját megoldást (php-ben) az otthoni NAS-ra, ami jelszóvédett, tárolja a kulcsokat, és előállítja a megfelelő idő alapú kódokat. Nyilván nem annyira profi, (és valószínűleg kevésbé is biztonságos) mint egy gyári app, de a feladatát el fogja látni. (és a család idősebb tagjai is tudják majd használni). Nyilván én vettem fel bele a kulcsokat, nekik csak ki kell tudni másolni a kíván másodlagos kódot, ami az ő szemszögükből egy második jelszó.Más (és nem csak neked szól): A DÁP-al az a fő gond, hogy régi mobilokon nem fut (azthiszem 10-es andorid a minimum), és pl. nekem is régebbi android fut a telefonomon. Azaz vennem kéne egy telefont azért, hogy használhassam (nem írom le, hogy mit és hova nekik, de erősen gondolok rá ). Ha már mobileszközhöz kötik, akkor elvárnám, hogy akár egy régi tableten (amit esetleg az idős szüleim is látnak) futtatható legyen, a legrégebbi még üzemelő android verziókkal is.
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Fuvaros
senior tag
válasz Viktor0610 #676 üzenetére
délutánra ment már le is töltöttem a levelemet a Navtól
Nem fuvaros, ez csak megtévesztés...
-
így, a https://totp.app oldalt használjuk.
Ne használjátok. Inkognitómódban a bezáráskor odavész az adat, de egy húzósabb CCleaner, "sütik törlése", mellément browser update stb. is kipusztíthatja "rendes" módból is.
Itt írtam bővebben a témáról, illetve egy lehetőségről.
-
félisten
válasz Zsolt,72 #678 üzenetére
Az Erste egy magánfél, a saját kockázatára (ellentétes szabályozás hiányában) a saját szabályai szerint jár el.
A kormányzati feleknél viszont alapvetően más a helyzet. Ők szigorú(bb) jogszabályi kötöttség alatt működnek, és az AVDH kikerült a jogszabályból (Pp.).
MaCS
-
félisten
válasz rednifegnar #693 üzenetére
Lehet, hogy túl távolinak tűnik a 2028, de a realitásokat ismerve egyáltalán nem irreális. Annyi benne a csapda, hogy a túl hosszú határidők a végtelenbe vesznek, ezért érdemes közbenső figyelmeztető állomásokat beiktatni.
MaCS
-
asdf_
veterán
válasz rednifegnar #693 üzenetére
Ezek hülyék *facepalm*
-
rednifegnar
senior tag
a lenyegen nem valtoztat, mindig lesz egy reteg aki utolso utani hatarido utan is haladekot ker, de ezt annal hangosabban.
most legujabb, hogy a pdsz szerint 2028-ig halasszak el az atallast."A Dáptv. alkalmazása során az átmeneti időszak meghosszabbítása legalább 2028. január 1-jéig, hogy az érintetteknek elegendő idejük legyen az átállásra"
[ Szerkesztve ]
A camera does not make art, the artist makes art.
-
cocka
veterán
válasz Zsolt,72 #589 üzenetére
Mint írtam, az enyémet 2019-ben állították ki, a rokonomét meg 2023-ban. A lovak ugyanúgy állnak, gyakorlatilag minden ugyanaz, kivéve az EU-s zászlót. Meg nyilván, hogy én nem adtam ujjlenyomatot..
De az arckép jobb oldalán nekem is ott van az "ujjnyomat szimbólum gravír" a közepén egy Magyarországnak kinéző valami.
Szal. kinézetben a 2016-2021 közti és a 2021 után kiállított az EU-s zászlót leszámítva UGYANAZ!
-
cocka
veterán
válasz rednifegnar #683 üzenetére
Hülyeség. Az Őpostájuk egy webes szolgáltatás, amibe emaillel is be lehet jelentkezni. Az elektronikus feladást meg inkább hagyjuk, amikor egyszer akartam ilyet egy fél óráig ment a matek, hogy mit és hogy meg üzletvezetőt hívtak. És akkor még nem volt olcsóbb, most nem tudom mi változott azóta. De amikor lebeszél az alkalmazott róla, mondván nekik az sokkal több adminisztráció. Mondom jó, akkor maradunk a papíralapnál. Inkább fizetek egy kicsivel többet egy levélfeladáskor, csak skippeljük már a 30 perces pöcsölést, mert nem értenek hozzá. Úgy mond én voltam az első, aki ilyet kért. Utána még poénkodott a csaj, hogy nem akarok máskor is jönni, hogy "rajtam" gyakoroljon. Haláli viccei vannak.
-
cocka
veterán
Én saját PIN kódot állítottam be. Eleve úgy kezdődik, hogy a "személyazonosító igazolvány kódkártya" című kártyán szereplő aktiváló PIN kód csak egyszer használható és nyilván meg kell változtatni.
Nálam a regisztrációs kód eleve okafogyott volt, mert már rég megcsináltattam az ügyfélkaput, mielőtt az elektronikus személyit megkaptam volna.
A PUK kód meg egyelőre minek, ha tudom a PIN kódot?Az elektronikus aláírás kódkártyát nem is tudom használtam-e, elvileg a másik PIN kódot is beállítottam. De hogy a visszavonási jelszó mire is jó, főleg így a tanúsítvány lejárta után, már nem tudom.
-
Gabonetta
aktív tag
Mindenki nyugodjon meg, az ugyfelkapu.gov.hu oldalon január 15. után is be lehet jelentkezni a kétfaktoros hitelesítés beállítása céljából.
-
asdf_
veterán
válasz rednifegnar #683 üzenetére
Afaik évek óta nincs már tovább nyitva a posta az utolsó adóbevallási napon.
-
rednifegnar
senior tag
hataridot nem fognak tolni, az biztos, gyengesegnek nem lesz jele egy pillantra sem.
raadasul most az osszes gittegylet megprobalja megmutatni hogy, ok ugyan megmondtak, hogy jobban kene okitani a nepet meg hallatjak a hangjukat, igy mar csak azert sem fognak nekik engedni.
amugy aki fel ev alatt nem csinalta meg az tok mindegy meddig toljak a hataridot akkor se fogja.
ahogy minden evben helyszini riportot csinalnak az szja leadasrol a nyugati nagypostan, ahol ejfelkor ott toporgank, hiaba volt ra tobb honapjuk, hiaba toltak ki a hataridoket honapokkal, ugy itt is ugyanez varhato.
egy erdekeset olvastam, azt mondtak hogy aki nem plusszozik vagy dápozik azt nem eri hatrany (nem a fraszt nem) mert minden ugyet el tud intezni offline is.
de ma valamit kinyogott a posta, hogy naluk van amit nem lehet intezni ugyfelkapu nelkul (szemelyesen sem), asszem az ÉnPostám szolgáltatás.A camera does not make art, the artist makes art.
-
asdf_
veterán
Szerintem meg arra mennek majd, hogy kényelmesebb lesz a júzernek NFC-s személyivel meg telefonnal DÁP-á válnia, mert azt otthon elintézi 5 perc alatt, mint a kormányablakban lopni a napot ilyen hülyeséggel.
Ennek persze előfeltétele, hogy megvan még a személyi kiállításakor átadott boríték a PIN kóddal, ezen mondjuk sokan hasalnak majd el.
Azt írják, 2,6 millió fölött van az ÜK+ regek száma, emellé vannak még a DÁP-osok, szerintem nem tolnak itt semmilyen határidőt. -
ekkold
őstag
Szerintem olyasmi lesz (persze csak tipp) hogy az utolsó pillanatban meghosszabbítják a határidőt - vagy esetleg az ügyfélkapu minden funkciója megszűnik, de kizárólag ügyfélkapu plusz-ra váltás céljából, még be lehet lépni majd egy darabig.
Bár lehet, hogy ez attól is függ mennyire csökken le a regisztrált felhasználók száma...
A email-es második faktor szükségessége (és lehetővé tétele) is azt mutatja, hogy messze nem zökkenőmentes (és sokaknak nem is olyan könnyű) az átállás.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
-
aktív tag
válasz Zsolt,72 #643 üzenetére
A Gabonetta topiktárs által adott tipp segítségével általam múlt héten benyújtott irat, mely az ePapír oldalon kapott elektronikus aláírást (AVDH), a mai napon elfogadásra került az ERSTE által.
Előzmények: lásd a beszélgetési szálban. Természetesen megértettem a többiek által írott kiegészítő posztokból, hogy abszolút nem garantált a széles körű elfogadás. Annyi biztos, hogy egy próbát megér, hiszen 1-2 perc elvégezni és ha az jön vissza, hogy nem fogadta el a címzett, még mindig ki lehet nyomtatni és sk. aláírni, majd postázni…. -
PitLee
őstag
Utókornak legyen egy képes változat is.
Ui: Érdekes ez a digitális világ, így hogy mindkettőt látom a papírhegyes régi világot és ezt az új digitálist.
A papír alapúnál volt egy olyan faktor, "valahol biztos maradt belőle egy példány" a digitálisnál meg látsz olyat, hogy eltűnnek oldalak, tartalmak és ha nincs archiválva valahol és a keresők se adnak rá találatot, akkor eltűnt az utókor számára. -
MODERÁTOR
-
asdf_
veterán
válasz Viktor0610 #673 üzenetére
Sztornó, lehet hülyeséget írtam, de most nem tudom kipróbálni.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Ha jól értelek, elvégezted az Ügyfélkapu+-regisztrációt, de az valahogy nem sikerült ÉS nincs meg a törlőkód sem?
Ezt szerintem csak kormányablakban tudod helyretenni.Most találtam: [link].
Ha nem tudja a törlőkódot, személyesen a kormányablakokban és az okmányirodákban vagy videochaten igényelhet új kódot.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi 13T
-
Fuvaros
senior tag
se telon, se pcn nem tudok belépni. régen minden jól ment. Ha kérek pcn új jelszót, elfogadja de utána sem lehet belépni. Ez így meg 2 hete. előtte voltam kormányablakban, mert a személyim még a régi és nem felelt meg az azonosításhoz. De most hiába jött a NAV-tól küldemény, nem tudom megnézni...
Nem fuvaros, ez csak megtévesztés...
-
ledgeri
nagyúr
Nekem már a net felé nyitott -ha csak része is-, ha "interneten keresztül is elérhető".... mint ahogy emberünk írja!
#668 Mi történt? DDOS? Lopás? Törlés? Kódolás? (adatvesztés-ból nem derül ki, és nem mindegy!)
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
félisten
Iszonyatosan nagy baj van Szlovákiában.
Pár nap kiesés a földhivatali ügyintézésben, különösen, ha az érkeztetést is érinti, már komoly problémákat okoz, egy-két hét kimaradás családok sorát küldheti az utcára.
Arról nem is beszélve, hogy tudtommal még azt sem tudják, hogy milyen mértékű adatvesztés történhetett.
MaCS
-
félisten
A vicces az, hogy a kormányablakokat lerohanó tömegek többsége sok helyen pont az Ügyfélkapu > Ügyfélkapu+ váltás miatt megy be.
Én is magyaráztam ismerősnek, hogy két perc alatt simán megoldhatja otthon, ha kell, segítek -- aztán inkább beköltözött fél napra a hivatalba, mondván, hogy ha ilyen egyszerű lenne, akkor nem lenne körülötte ekkora felhajtás.
MaCS
-
ledgeri
nagyúr
Ha csak emiatt lenne nyitva a NAS egy része net felé, akkor nem biztos, hogy én ezt választanám. Ha a család techi annyira, hogy már használja az internetet így nasostúl akkor irigykedem !
-
ekkold
őstag
Most jött emailben:
Kedves Felhasználó!Kevesebb, mint egy hete van felkészülni arra, hogy a felhasználónévvel és jelszóval történő ügyfélkapus bejelentkezési mód 2025. január 16-tól biztonsági okok miatt megszűnik.
Válasszon most új azonosítási módot!
Az egyfaktoros ügyfélkapus bejelentkezés kivezetése után két módszerrel léphet be az azonosítást kérő ügyintézési felületekre (például a magyarorszag.hu-ra, a tarhely.gov.hu-ra, az epapir.gov.hu-ra vagy az eeszt.gov.hu-ra):
Digitális Állampolgár mobilalkalmazással, vagy Ügyfélkapu+ szolgáltatással. Ha még nem töltötte le a Digitális Állampolgár mobilalkalmazást, vagy nem állította be az Ügyfélkapu+-t, kérjük, tegye meg most, hogy továbbra is zavartalanul intézhesse az ügyeit!
Figyelem! 2025. január 14-től már nemcsak okostelefonos vagy webes hitelesítő alkalmazások használatával, hanem e-mailes visszaigazoló kóddal is megtörténhet az Ügyfélkapu+-azonosítás.
Ügyfélkapu+-regisztrációhoz nem szükséges felkeresni a kormányablakot. Az Ügyfélkapu-felhasználók az ugyfelkapu.gov.hu felületen tudják bekapcsolni a szolgáltatást.
Üdvözlettel,
IdomSoft Zrt.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
PitLee
őstag
Szlovákiában áll a bál.
"2025. 01. 09. 12:02
Bilás Zsuzsanna
Szlovákia történetének legnagyobb kibertámadása érte a kataszteri hivatalt, az ingatlan adásvételéről egy darabig lemondhatunk"MI technológia miatt a hackerek új erőre kaptak mostanában, érzésre azért erőlteti a kormány is ezt a magasabb fokú biztonsági beléptetést.
-
ekkold
őstag
Közös "családi" használatú lesz (interneten keresztül is elérhető), de azóta kapott további jelszavas védelmet: azaz csak egy jelszó megadása után jelennek meg az adatok.
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
ledgeri
nagyúr
Ha backup-rendszered része, és eléggé védett akkor tökéletes!
A szabvány az szabvány, azon belül úgy használod ahogy akraod és tudod!Csak krdem, hogy a rokonság hozzáférése NASon keresztül valósul meg, vagy ez "backup" vagy "központi kollekció", nekik meg egyebek lesznek szánva?
-
ekkold
őstag
Találtam működőképes PHP kódot, így az éjjel már el is készült a saját verzióm az otthoni NAS-ra:
Természetesen a képen nem "éles" adatok vannak, de teljesen ugyanazt adja vissza mint a https://totp.app oldal, csak ezt bárhonnan elérem ha akarom, és a kulcsokat a NAS tárolja.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
ledgeri
nagyúr
válasz Viktor0610 #655 üzenetére
Láttam már klímaváltozásos filmet... és nini, múlt év az a mérések közti legmelegebb volt!
Attól hogy az enhance-enhance nem működik úgy ahogy a filmekben, nem jelenti azt is hogy bármi technikailag ma kivitelezhető dolog csak ott létezik.
De akkor az legyen az érv, hogy egy SMS megérkezéséhez kell egy másik hálózat, annak minden akkor működő elemével, míg pl a TOTP egyszeri kommunikáción alapszik!
-
ledgeri
nagyúr
A 2fas-nak van PC és mobil kliense is. Ugyanilyen az ente, de lehet teljesen offline is.
Ha meg már teljesen offline, akkor a KeepassXC.
Ha mobil, akkor is 2fas, ente, full offline meg aegis.Kiemelten kerülendő bármi ami lastpass, használhatósági limitje miatt meg az authy, meg a microsoft authentikátora.
Ha nekik a net chrome, akkor esetleg a google authentikátor is használható!Ha nekik csak belépésre kell, de te vagy a központ, akkor lehet ezeket kombinálni, hogy ki mit szeret, melyik tetszik melyiket ismeri, mert így lesz is backup (mindenkié lehet egy helyen, egy kód lehet több helyen), és mivel szabvány csak az óra legyen pontos, és működni fog!
-
válasz Viktor0610 #655 üzenetére
"az asdf_ által is említett csalás lehet"
A kettő egy és ugyanaz. Csak a mértéke más.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
A szolgáltató (vagy annak egy ügyintézője) dönthet úgy hogy nem az előfizerő kapja, így a cég a polgárokon keresztül zsarolni tudná az államot.
Vat?
Szerintem túl sok akciófilmet néztél.
Ez Magyarországon biztos, nem történhetne meg, de a világ normálisabb felén sem. Sokkal inkább az asdf_ által is említett csalás lehet a buktató. Tehát egy harmadik fél szerzi meg az előfizető kártyáját, és így nála landolnak az üzenetek.[ Szerkesztve ]
Xiaomi 13T
-
válasz Viktor0610 #250 üzenetére
Előszöris az SMS az drága, ha napi szinten százezres nagyságot kell fizetni.
Másodszor azt hogy ki kapja meg az sms-t arra az államnak nincs ráhatása. A szolgáltató (vagy annak egy ügyintézője) dönthet úgy hogy nem az előfizerő kapja, így a cég a polgárokon keresztül zsarolni tudná az államot. -
asdf_
veterán
válasz Viktor0610 #250 üzenetére
Állítólag az SMS nem biztonságos.
Ehhez nem értek, de én is meglepődtem, hogy az Ügyfélkapu+-nál nincs SMS-es megerősítésre lehetőség.Pont te ne tudnád egy sim swap-es csalás hátterét és következményeit?
-
ekkold
őstag
Sziasztok, most állítottam be az ügyfélkapu pluszt, magamnak és a családtagoknak is. Nem használnak okostelefont így, a https://totp.app oldalt használjuk.
Tudnátok ajánlani PC-s, firefox kiegészítőként feltehető authentikátort, ami megbízható, (és esetleg az idősebb családtagok is tudják majd használni) ?http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
félisten
De, ha már ajánlod, akkor kíváncsi lennék, hogy mit is ajánlasz!
Egyébként valamennyire ismerem a DoqDrive-ot, van is regisztrációm, de nem látom, hogy egyrészt mi is azonosít benne engem hitelesen, másrészt, hogy ezért az így aláírt dokumentumot miért és ki is fogadná el hitelesen aláírt dokumentumként.
A működési elve lehet hasonló az AVDH-hoz (ami ugye eleve nem volt EIDAS-konform), de a hitelessége már messze nem. Az AVDH mögött a hitelességet maga a magyar állam biztosította (saját körben), aminek az alapja az volt, hogy az állam erre felhatalmazott, bizalmi képviselője személyesen megbizonyosodott a személyazonosságomról és annak kapcsolatáról az AVDH-val. Ez az elem hol van meg a DoqDrive-ban?
MaCS
-
Egon
nagyúr
Fenn van a honlapjukon, hadd ne írjak már kisregényt.
Az elve kb. ugyanaz mint az AVDH-nak: ők írják alá XY magánszemély nevében, akik a regisztrációs folyamattal hitelesítik magukat (mint a Revolut-nál)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Gabonetta
aktív tag
Már működik az Egészségablak alkalmazásban is a DÁP--os bejelentkezés.
-
RR-13
őstag
válasz Zsolt,72 #638 üzenetére
Mivel nem tudom milyen iratra kellett Neked, ezért csak általánosságban írom ezt, de nem nagyon fogadják el a 2025. január 01. napjától dátumozott AVDH iratokat.
Ami biztos, hogy 2025. október 31-ig bírósági, hatósági, kormányzati eljárásokban fogadják el, és a törvényben felsorolt esetekben, így pl. meghatalmazás, nyilatkozat, szerződés, egyéb magánirat AVDH-val történő hitelesítése a hivatalos eljárásokon felül nem számít teljes bizonyító erejű magánokiratnak, hiába lesz rajta az AVDH.
-
Gabonetta
aktív tag
válasz cinemazealot #636 üzenetére
Nagyjából igen, erre gondoltam. Az űrlap beküldése nélkül le lehet AVDH-zni az adott iratot.
-
cinemazealot
addikt
Ma 13:41-es bejegyzés a kormanyhivatalok.hu-ról, nem mélyedtem el benne, ezért nem tudom, releváns-e:
Január 1-től az AVDH hitelesítés az ePapír szolgáltatásban érhető el
Gabonetta, Te is erre gondoltál ePapíros "hack" alatt?
[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
ha az AVDH megszűnik és helyette nem elérhető a DÁP-os megoldás, amelyet egyelőre még senki nem látott,
céges ügyekben az sem lesz elérhető,
ők fizethetik a piaci e-aláírást.akkor ez gyakorlatilag egy inflációnövelő áremelés, nem ?
vagy képzelődöm ? -
PitLee
őstag
Igazságügyi Minisztérium
Céginformációs Szolgálat
https://ceginformaciosszolgalat.kormany.hu/avdh-szolgaltatas-megszunesAVDH szolgáltatás megszűnés
AVDH szolgáltatás 2025. január 1-től nem lesz használható
Tisztelt Ügyfeleink!A digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló 2023. évi CIII. törvény(a továbbiakban: Dáptv.) 119. §-nak (2) bekezdése alapján az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés-szolgáltatás (AVDH) használata 2024. december 31. napjáig biztosított. Ezen AVDH szolgáltatás 2025. január 1-től csak a digitális szolgáltatást biztosító szervezet részére, a nevében eljáró személy nyilatkozatának hitelesítésére, valamint 2025. október 31-ig a támogató szolgáltatással integráltan nyújtható.
Így az AVDH szolgáltatás 2025. január 1-től nem lesz használható a céginformációs és cégeljárási szolgáltatások körében a magánszemély ügyfeleink számára, eltekintve attól az esettől, amikor a digitális szolgáltatást biztosító szervezet a nevében eljáró személyt azonosítja vele, (vagy támogató szolgáltatással integráltan nyújtják).
A Dáptv. 119. § (1) bekezdésének d) pontjában nevesített eAláírás szolgáltatás áll legközelebb az AVDH funkcionalitásához, ezért a cégeljárásokban, céginformációs szolgáltatásokban érintett magánszemély ügyfeleink számára 2025 januárjától az eAláírás szolgáltatás használata fog rendelkezésre állni.
Kiemelendő továbbá, hogy az eAláírás szolgáltatást a gazdálkodó szervezetek képviselői nem használhatják majd aláírásra.
Szíves tudomásulvételüket megköszönve,
Céginformációs Szolgálat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség: minősített elektronikus aláírás az AVDH kivezetése után
https://jogaszvilag.hu/cegvilag/magyar-elektronikus-alairas-szovetseg-minositett-elektronikus-alairas-az-avdh-kivezetese-utan/"Az eAláírás gazdálkodó szervezetek és jogi személyek képviseletére nem használható a törvény tiltó rendelkezése miatt."
"Ha valaki magánszemélyként nem szeretne DÁP-ra regisztrálni, akkor számára továbbra is adott a lehetőség, hogy magáncélra szerezzen magának akár a Microsec Zrt., vagy akár a NETLOCK Kft. által biztosított minősített elektronikus aláírást okostelefonra.
Gazdálkodó szervezetek és jogi személyt képviselők számára piaci alapú minősített elektronikus aláírást szükséges használni, ezek költsége ma már nem magasabb havonta, mint egy BKV-bérlet ára, viszont megfelelően tudatos felhasználás mellett az aláírás helyére történő utazás, illetve a papír-, nyomtatási és postaköltségen ez az összeg gond nélkül megtakarítható.
Ilyen szolgáltatást nyújt ma Magyarországon a fenti már említett Microsec Zrt. és a Netlock Kft., de ezek mellett szolgáltatást nyújt még a magyar piacon a Lippert Kft. által FlintSign márkanéven közvetített olasz InfoCert minősített bizalmi szolgáltató is (de természetesen használható bármelyik másik uniós minősített bizalmi szolgáltató minősített elektronikus aláírás szolgáltatása is).A fent részletezett szolgáltatások mind mobiltelefonon egy alkalmazás segítségével – chipkártya és számítógép nélkül –, egyszerűen használhatóak. Egyszerűbben és biztonságosabban, mint az AVDH.
A fentiek alapján javasoljuk, hogy minden gazdálkodó szervezet mielőbb igényeljen magának a fenti szolgáltatók által kiadott minősített elektronikus aláírói tanúsítványt."
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Más
A 2008 óta hatályos TEÁOR’08 statisztikai nómenklatúrát a TEÁOR’25 váltja fel !
https://ceginformaciosszolgalat.kormany.hu/teaor25 -
félisten
Két egészen friss, ropogós kis adalék a témához:
1.
Egy szűk hét múlva ugye indul az e-Ingatlan rendszer, amelynek működéséhez gyakorlatilag megkerülhetetlen az elektronikus aláírás. Bár a papíralapú ügyintézést nyilvánvaló okok miatt ideiglenesen fenn kellett tartaniuk, elvben semmi akadálya nnak, hogy jövő csütörtökön már on-line adjanak be kérelmeket.
Erre újfent rá is kérdeztem az ügyintézőnél, aki most is azt tudta csak válaszolni, hogy őket még nem tájékoztatták és különösen nem képezték az új eljárásra.2.
Rendőrségi ügyben ma az előadó AVDH-val aláírt beadványt kért egy ügy részesétől. (Miután tisztázták, hogy e-Papíron nem fog menni.)MaCS
-
félisten
Na, sikerült nagyon komolyan ráb...nom erre a remek helyzetre...
Elbuktam egy komoly munkát és hosszú távú ügyfelet az AVDH hiánya miatt. Arra gondoltam, hogy lesz sz@r, de arra, hogy egyből egy egész pücegödönyik kapok egyenesen a nyakamba, arra azért nem gondoltam.
MaCS
-
fil
őstag
válasz madagaszkar #624 üzenetére
Személyesen kormányablakban.
-
madagaszkar
tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy nfc nélküli mobilon hogyan tudok regisztrálni a DÁP mobilalkalmazásba, mert a folyamat vége felé kéri a személyi beolvasását, ami ugye nfc hiányában problémás. -
PitLee
őstag
A társ topikban #432 Zsolt,72 linkelte
"Sokak által várt funkció élesedik az állami alkalmazásban, de nem mindenki örülhet - Portfolio
Turzó Ádám Pál
2025. január 02. 17:00
Az elektronikus aláírás egyszerű alternatívájaként is használt AVDH-t (Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítést) január elsejével már csak egyes állami ügyekben használhatjuk. A jó hír, hogy időközben a Digitális Állampolgár alkalmazás legújabb verziójában élesedett az elektronikus aláírás funkció, ám ehhez csak fokozatosan kapnak hozzáférést a felhasználók. Aki tehát még nem látja az appban az elektronikus aláírást, nem tudhatja, mikor élesedik számára a funkció. "A cikkben szereplő hivatkozás a dap.gov.hu gyakoran ismételt kérdésekre
-
cocka
veterán
Mert akkora trágyadomb az egész, hogy ha már elektronikus személyi meg ha már vett az ember kártyaolvasót, akkor szerintem jogos elvárás lenne, hogy akkor az e-személyis programban frissíteni lehessen azt a ki...-ott tanúsítványt és ne kelljen 2 évente (most már múlt idő) emiatt személyesen befáradni.
Meg azt se értem, hogy miért hagynak magánszemélyeknek bizonyos igénylési lehetőségeket, ha utána közlik, hogy ez inkább csak cégek vagy vállalkozók számára fontos. Érthetetlen.
Lassan eljutunk oda, hogy egy-egy ilyen személyes találkozás alkalmával sem az ügyfél, sem az ügyintéző nem fogja tudni, hogy mit kezdjenek egymással, azonkívül, hogy nézik egymást.
-
YAS-dude
őstag
Nekem sem sikerült elektronikus aláírást intéznem kormányablakban, aztán megtaláltam az AVDH-t, ami nekem elég is volt, aztán azt most megszüntették, mondván, hogy a DAP-ban van e-aláírás.
Persze a DAP-ban (nekem) még nincs, úgyhogy most addig nem tudok elektronikusan okiratot kiadni, csak papíron. Amúgy szuper, mint minden amihez ezek hozzányúlnak...[ Szerkesztve ]
-
félisten
Jaja, négyszer jártam a "hivatalban", hogy végre kitalálják, hogy hogyan kell csinálni. (Vidéki kisváros.) Ezalatt többször is elhangzott, hogy egyáltalán miért kell nekem ez az aláírási izé, rajtam kívül senki sem kér ilyet, és egyáltalán mire jó...
A feleségemét ezzel egy időben érdekes módon meg tudták csinálni, csak az meg sosem működött az időbélyegzés szerverhibája miatt, amit két évig képtelenek voltak megoldani.
Aztán amikor egy éve kértem a megúújítást (ami ugye csere lett), kérdeztem az ügyintézőt (nagy budapesti kormányablak), hogy hányan jönnek ilyen igénnyel, az ottani ügyintéző is azt mondta, hogy gyakorlatilag nulla az ügyintézési igény, és azok is elenyésző hányadban kérik a tanúsítványfrissítést, akik anno aláírást is kértek a személyijükhöz.
A szolgáltató alatt feltételezésem szerint valailyen IT-s beszállítójuk értendő.
MaCS
-
cocka
veterán
2020-ban sikerült komoly ellenállást leküzdve kierőszakolnom a rendszerből egy elektronikus aláírásos személyit.
Érdekes, asszem én is 20-ban kértem és nekem nem kellett erőszakolgatni. Akkor ügyintézőtől függ?
új szolgáltató áll az aláírási szolgáltatás mödött
Eddig úgy tudtam, hogy a NISZ Zrt.
Amúgy slusszpoén, a webes ügysegéd e-személyis résznél van néhány kattintható menüpont, első tétel: elektronikus aláírás igénylése (kb. ez az egy az, amire nem lehet rákattintani )
-
félisten
"Ez megintcsak nem indokolja, hogy miért kellett az ÚJ személyi bevezetése után 5 évvel még ÚJABB személyit elkezdeni terjeszteni."
A választ nyilván nem tudom, csak a következőt:
2020-ban sikerült komoly ellenállást leküzdve kierőszakolnom a rendszerből egy elektronikus aláírásos személyit. A két év elteltével meg akartam újíttatni a tanúsítványt rajta, de ez csak új fotóval, az igazolvány cseréjével volt lehetséges. Megkérdeztem az ügyintézőt, hogy ezt most akkor mégis miért. Forgatta egy kicsit a szemét, és visszafogottabb hangerővel azt mondta, hogy azért, mert új szolgáltató áll az aláírási szolgáltatás mödött, és a rendszere nem kompatibilis a 2021 előtt kiadott megoldással.
MaCS
-
ledgeri
nagyúr
4 van! Mert kellett még két logoutr cikket írni, hsz-ek bekapcsoltan hagyásával! Igaz azok ügyfélkapu+-osok, de kb ugyanez a téma...
-
blueye
veterán
Megerősítem hogy lehet DÁP és ügyfélkapu+ egyszerre.
-
Oldman2
nagyúr
Linkelve egyértelműbb lenne:
LOGOUT reakciók / Digitális Állampolgárság Program
Társadalom, közélet / Digitális Állampolgárság Program DÁP
De ha tovább keresel, van ennél több is...
-
PitLee
őstag
Egy pillanatra megzavarodtam, de aztán rájöttem, hogy két DÁP topik is van.
LOGOUT reakciók / Digitális Állampolgárság Program
Társadalom, közélet / Digitális Állampolgárság Program DÁP -
Kormi76
aktív tag
https://logout.hu/bejegyzes/ugyfelkapu_plusz_2.html
Olvasom ezt a bejegyzést, és elég hajmeresztő, hogy a 2FA kulcs megosztására ösztönöz, ahelyett, hogy edukálna arról, hogy meghatalmazást kell adni a könyvelőnek.
A 2FA azonosítás alapvető értelme, hogy te és csak is te férj hozzá a fiókodhoz, ami egy ügyfélkapu jellegű rendszernél még inkább és még súlyosabban fontos. Ezért is üdvös, hogy végre megszűnik a 2FA nélküli belépés lehetősége, ez nagyon jó dolog, és előremutató fejlesztés. Lenne. Ehelyett ennek a megkerülését hirdetik egyesek. Borzasztó.
Alapvető jelentőségű információbiztonsági garancia, hogy felhasználónevet+jelszót+2FA azonosítót pláne soha senkivel nem osztunk meg.
Mindenre van megfelelő és jogszerű mód, még ha valakinek ez kényelmetlen is. A Ph!-n én nem ezt várnám, bocsi.
-
Gabonetta
aktív tag
Igen. A bal felső sarkában van egy uniós zászló (H betűvel) a 2021. június 23. után kiállítottnak. Interneten találsz képet, nem kell ehhez a régi.
Nyilván megvan az oka, hogy bevonják.
Hogy a Te szubjektív véleményed szerint melyik nézett ki jól, teljesen mindegy. Nyilván vannak olyan okmánybiztonsági követelmények, amelyek megkövetelik az egyre jobb és biztonságosabb okmányok előállítását. Az arcképre vonatkozóan is nemzetközi előírásoknak kell megfelelni.
Részemről nem bánnám, ha visszakanyarodnánk a DÁP témájához, és nem mennénk át laposföldhívőbe (ujjnyomat a helyszínen, figyel az állam stb.).
[ Szerkesztve ]
-
rednifegnar
senior tag
"Az egy izgalmas kérdés lehet, hogy vajon mi történik akkor, hogyha megtalálják egy olyan helyszínen az ujjlenyomatodat, amelynek adott időpontban a közelében sem jártál? Így akár rád verhetnek egy életfogytiglant is, függetlenül attól, hogy közöd nincs az egészhez?"
Ne mar, meg a feltetelzes is serto, ezt hogy gondolhattad komolyan?
Udv: Kaiser Ede
-
cocka
veterán
De van. 2019.
OK köszi.
Viszont ezektől a kötelező dolgoktól mindig frászt kapok, mert a kötelezés mindig valamilyen simlit feltételez a háttérben. És ugye ez sok esetben nem is alaptalan.Magyarországon 2016-ban vezették be a chippel ellátott személyi igazolványt, ettől kezdve aki akarta, az ujjlenyomatát is rögzíthette az adathordozón, de ez eddig opcionális volt.
Ez azért vicces, mert akkor ezek szerint létezhet olyan személyi, amit 2016-2021 között adtak ki és az igénylő rögzíttette az ujjlenyomatát is. Következésképp: Ez megintcsak nem indokolja, hogy miért kellett az ÚJ személyi bevezetése után 5 évvel még ÚJABB személyit elkezdeni terjeszteni.
a tagállamok által kiállított nemzeti személyazonosító igazolványok biztonsági szintje jelentősen eltér, és emiatt magas a hamisítás és az okmányokkal való visszaélés kockázata.
OK, tehát EU-s ökörség. De ha ez így van, 2016-ban miért nem konzultáltak az EU-s nagyfejűekkel, hogy megfelelő lesz-e ez így a későbbiekben? És ha mondjuk az EU korábban ébredt volna fel, akkor már 2-3 év múlva réginek minősült volna az "új" személyi?
Például egy bűncselekmény felderítéséhez – mondta Schiffer András.
Magyarul előzetes rabosítás, hogy később ha netán egyezik valaki máséval is az ujjlenyomatod (hát hiszen tudjuk, hogy ez annyira azért mégsem egyedi), akkor azonnal vádolható legyél. Tudom erre kicsi az esély, de nem zárható ki teljesen!
De ebben az esetben is csak és kizárólag a gyanúsított ujjlenyomatát használhatják.
Értem én, hogy először van gyanúsítás és aztán ujjlenyomat-keresés, de azért (az előzetes ujjlenyomatadás okán) bárki élhet a gyanúval, hogy először keresnek ujjlenyomtatot, hogy aztán valakit gyanúba keverjenek. Az egy izgalmas kérdés lehet, hogy vajon mi történik akkor, hogyha megtalálják egy olyan helyszínen az ujjlenyomatodat, amelynek adott időpontban a közelében sem jártál? Így akár rád verhetnek egy életfogytiglant is, függetlenül attól, hogy közöd nincs az egészhez?
Ha pedig valamely állami szerv jogtalanul használja az adatbázist, az maga is bűncselekményt követ el.
Hagyjuk már! Mintha a rendőrség még soha semmilyen bűncselekményhez nem asszisztált volna vagy nem tett volna úgy, mint akinek nincs tudomása bizonyos bűncselekményekről.
Itt a jogosulatlan adatkezelés és a hivatali visszaélés esete merülhet fel, persze kérdés, hogy ezt az állampolgár az állammal szemben mennyire tudja majd bizonyítani – mondta a Népszavának Schiffer András.
Semennyire. És itt a kör bezárult. Ezért nem kéne kötelező jelleggel kérni. De ha valahogy sikerül kitrükköznöd az ujjlenyomatadós mizériát, akkor is csak 1 évre kaphatsz igazolványt. 1 év múlva újraindul a cirkusz.
-
PitLee
őstag
Gugli bácsi azt mondja
Szerző Kósa András
Publikálva: 2021.08.10. 07:00"Augusztus 2-tól minden hat éven felüli magyar állampolgárnak leveszik ujjlenyomatát, ha személyi igazolványt készítenek neki. Egy uniós rendelet értelmében ugyanis ettől az időponttól kezdve már az egész EU-ban csak ilyen személyi igazolványt állíthatnak ki a tagállamok. Magyarországon 2016-ban vezették be a chippel ellátott személyi igazolványt, ettől kezdve aki akarta, az ujjlenyomatát is rögzíthette az adathordozón, de ez eddig opcionális volt."
-
rednifegnar
senior tag
Inkabb penztarcaban kellene gondolkodni amik kozott ide oda teszi az ember az igazolvanyt, nalunk pl az asszony mas penztarcat hasznal normal esetben mint mikor megyunk kirandulni vagy elutazunk. Olyankor atteszi a szemelyit meg a bankkartyat, a tobbi cuccra nincs szuksege kirandulasnal.
Nekem is 2 (v 3) mobilom van es at szoktam tenni a sim-et, van egy nyaralos mobilom is, az nagyon kicsi, ott nekem nem kellenek ceges hulyesegek meg nagy kepernyo.
-
-
félisten
válasz Viktor0610 #596 üzenetére
A felső, Rozáliát ábrázoló nekem határozottan jobban tetszik!
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla