- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- VR topik
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
jó, akkor openSUSE lesz. A vitázást meghagyom nektek.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #17345 üzenetére
Linux Mint is effektíve egy "buguntu". amint hintenek róla a Mintesek, az részben marketing rizsa, csak egy n+1. Ubuntu fork, nem a megváltó. főként azért lett népszerű a Linuxosok körében, mert felkarolták a gnome2-t és folytatják azt MATE néven és egyúttal becsomizták a Mintbe, mert hogy annak idején a gnome3 sokaknak nem tetszett. btw az eOS köv. verziójának névváltoztatását megindokolták. elementaryos.org/journal/elementary-os-isis-is-now-freya, azért figyelmes tőlük.
-
Nézegettem a distrowatch-ot, és alapvetően 3 disztró tetszett meg:
Mageia, openSUSE, CentOS.
Ki melyiket ajánlja? -
Bocs, de a Luna-t október 28-án telepítettem és azóta nem kellett babrálnom
Ha csak felteszi az ember és inkább Win- t használ...Nehéz összehasonlítani két disztrót, ha az egyik csak 2 változatban létezik fenállása óta, azzal, amelyik már 17x akárhány DE- vel jött ki.
Amúgy hiába a Luna név, a zűrben akkor is a Debian 6 van!(#17343) jonnyjoker01
+1(#17344) bob.zxr
A Mögöttes szándék/irónia ellenére ez a száraz tényálladék.
Mernél Buguntut javallani egyébként?
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17340 üzenetére
Próbáld ki a Mint-et, állítólag azon minden tökéletes
-
Jól van, fél év múlva majd javaslom Freysis- t is! Bocs, hogy így írom, de ki tudja mi lesz a végleges neve..
Maradhatott volna a régi is, mert ez is az is elég nagy kihívás a nyugodt életet kedvelőknek!
(#17338) joecontra
Milyen kábellel kötötted össze a gépet és a megjelenítőt?Bocs, de elröhögtem magam, mert ilyenkor szokták írni sokan, hogy laptopot használnak.
(#17340) sz.balazs.95
Azt kihagytad, hogy ....amitől Te sem jössz zavarba! -
Akkor tehát a kérdés:
Ki milyen Linux vagy BSD alapú disztrót ajánl, ami nem jön zavarba, hogyha egynél több monitort kell kezelni, és ami nincs tele idegesítő bugokkal? -
joecontra
addikt
válasz
jonnyjoker01 #17333 üzenetére
Valószínű, hogy az X szerver nem tudja kiolvasni az EDID adatokat a kijelződből. Milyen kábellel kötötted össze a gépet és a megjelenítőt?
Üdv,
J -
válasz
sz.balazs.95 #17336 üzenetére
Félve javallanék kipróbálásra Linux MINT Cinnamont v MATE- t, ha kíváncsi vagy milyen a problémamentes disztró!
-
-
fradi81
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17334 üzenetére
lenyomod az altot, lesz menü.
-
a Firefox-nál KDE alatt hol érhető el az előző munkamenet helyreállítása funkció?
a felső sávon levő menüsor nincs, (Unity-nál van), szóval az nem játszik.a másik: ez a gyönyörűség fogadott, miután kikapcsoltam az egyik monitort:
(azért kapcsoltam ki, hogy normálisan jelenjen meg a YouTube teljes képernyőre rakva) -
jonnyjoker01
veterán
Sziasztok! Mitől lehet az, hogy a maximális felbontás csak 640x480? Kijelzőm 1280x768. Mindegyik linux disztribúció alatt ezt csinálja.
-
válasz
lionhearted #17310 üzenetére
Javallanám, hogy látogass HDD- s topicot is időnként, vidítsd fel ott is a fórumtársakat!
Ha ez nem sikerül, az se baj, mert legalább kicsit elmélyülsz a témában, ártani nem fog. -
válasz
Ultrazord #17328 üzenetére
Az a rekurzív chmod parancs nem volt túl szerencsés, de már mindegy. Próbáld meg azt, hogy törlöd a .Xauthority és a .ICEauthority fájlokat, hátha. Ezek amúgy is automatikusan létrejönnek, csak lehessen írni őket. Ha így sem jó, akkor egész biztosra vehető, hogy valami más okozza a problémát.
-
válasz
Ultrazord #17325 üzenetére
Akkor gondolom három lehetséges oka lehet neki:
- Nem azt a parancsot adtad ki mint amire én gondoltam, ezért nem is történt meg az a változtatás ami esetleg javította volna a problémát.
- Nem, vagy nem csak a felhasználó- és csoportneveket kell a sajátodra állítani (chmod).
- Nem a jogosultságokkal van a gond, hanem valami mással. -
sqpp
őstag
P4 3.0GHz HT, 2GB RAM, nVIDIA 7600GT ezzel elmenne a Unity?
-
válasz
Ultrazord #17320 üzenetére
Ha megnyomod az általad nevezett billentyűkombinációt, akkor kiírja, hogy tty1. Szóval nem igazán értem, hogy mi a kérdés. Amint látod ez egy parancssoros felület, Ubuntun alapból a hetediken (utolsón) fut a grafikus. Miután az utóbbin nem tudsz bejelentkezni, 1-6-ig próbálkozhatsz.
A rendszer frissítése normál esetben nem okoz ilyen hibát, de még csak a felhasználói könyvtáradban sem matat a csomagkezelő. Legfeljebb a terminálba bepötyögött utasításaid mentődnek el ami összeköthető a frissítéssel. -
-
-
válasz
Ultrazord #17316 üzenetére
Próbálkozz a
sudo chown -R felhasználóneved:felhasználóneved /home/felhasználóneved
paranccsal mondjuk tty1-en bejelentkezve. Az egyik lehetséges okot épp abban a hozzászólásban taglaltam amire válaszoltál. De teljesen mindegy, a lényeg, hogy jó eséllyel rootként matattál a saját könyvtáradban, amitől elállítódtak egyes elemek jogosultságai, ami miatt aztán nem tudsz grafikus felületen bejelentkezni.
-
freemanone
addikt
válasz
freemanone #17314 üzenetére
elfelejtettem leírni, hogy erről az apróságról lenne szó: [link]
-
freemanone
addikt
Sziasztok!
tudnátok abban segíteni, hogy egy 8-as ubuntun legyen nekem vezetékes hálózatom?
Jelenleg ez a helyzet: (igen tudom lehetne printscreen-t is csinálni, de ez lényegesen gyorsabb jelenleg, mivel a gép nincs hálózaton és nincs kéznél semmi amivel másolni tudnék a két gép között.)
[link]
Igazából azt se tudom merre induljak el, sosem volt még ilyen gondom.... a hálózat mindig pöccre működött, ahol linuxot használtam. Routerre van kötve, DHCP bekapcsolva, de nem látom a DHCP kliens listán. -
joecontra
addikt
A wubi telepítési lehetőség már nem megszűnt?
Üdv,
J -
válasz
Ultrazord #17308 üzenetére
Nem a jelszót kell megváltoztatni, hanem a jogosultságokat kell rendbe rakni. Például ha a ~/.Xauthority fájlodat nincs jogod írni, akkor elég nehezen tudsz grafikusan bejelentkezni. Ezért nem szokás (illetve szokásnak sajnos szokás, de nagyon nem ajánlott) sudo-val grafikus alkalmazásokat indítgatni, mert az ezzel jár. Aztán fogalmad sincs, hogy miért nem tudsz bejelentkezni, pedig jó jelszót adsz meg.
-
válasz
ubyegon2 #17303 üzenetére
"Mit vesz akkor a laikus, ha HDD- re van szüksége?"
Ha van esze, Seagate-et.
Lassan jobban odavagy a WD-ért, mint a MINTért.No meg, attól hogy van egy Blacked, az még csak egy 7200-es HDD, mind az elérési idő, mind a random R/W nagyságrendekkel van lemaradva egy SSD-től. Akkor már inkább Hybrid.
Általános használatra, ha nem akarsz belőle olcsó RAID-et, akkor az már nem annyira jó választás szerény meglátásom szerint. Igaz, hogy nem biliacélból van, mint a Blue, és nem lassú, egyáltalán nem az, de ezek csak szekvenciális eredmények. Tárolni a Green/Red vonal WD-ben, rendszernek meg SSD/SSHD való, szerintem. -
N0zer0
senior tag
válasz
Dave-11 #17304 üzenetére
Egy nagyon kicsit gyengébb lesz a teljesítménye (még 5%-os lassulásnak sem mondanám, kb. annyival lesz lassabb, mintha titkosítva lenne a cucc, ez a kevés lassulás is amiatt van, mert NTFS partíción lévő fájlba dolgozik), de olyannyira csekély módon lassít (csak a lemezműveleteket érinti arra a partícióra, amelyikre feltetted), hogy nyugodtan használhatod így, amíg nem vagy nagyobb linuxer. Sokkal gyorsabban fut, mint virtuális gépen. Eltávolítani is egyszerűbb. Kezdőknek sokkal inkább ajánlom a WUBI-t, mert legalább particionálási bénaságból nem bukják az adataikat, mégis, teljes értékű, igazi hardveren futó Linuxot kapnak, ráadásul a Windows bootolhatóságát sem bántja a GRUB.
A WUBI-nak csak az az egy baja van, ha nem indul el egyes gépeken, akkor azon nem lehet segíteni (nem nyújt nagy mozgásteret a WUBI-s telepítő), de ha működik, akkor teljesen jó. Aztán, ha tetszik, akkor később bármikor eltávolíthatod a WUBI-s változatot, előtte kimentheted róla a linuxos adataid, és feltelepítheted rendes partícióra, normál telepítővel.
-
Ultrazord
tag
válasz
#40553216 #17293 üzenetére
jó, amikor be akartam lépni recoverybe, választottam egy csökkentett asztalt, vagy helyreállítást de bármit is választottam, megállt egy képernyőnél és nem csinált semmit
ctrl alt f1-re gondolsz?
miért oldaná meg, hogy ha nekem most nem a jelszóval van baja, hanem hogy visszavág ugyan oda?
ha rossz jelszót ütök be akkor azt mondja rossz, ha jó, akkor bevillan a cmd és vissza a grafikus bejelentkezésre van sajnos.köszi, azért kipróbálom
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #17303 üzenetére
XP-t eleve kivétel nélkül bedaráljuk a hozzánk legközelebb eső hulladéktömörítőben. btw, több, mint 3 éve van SSD-m, Windows alatt és egy dekát nem konfigoltam hozzá. feltelepült rá ahogy feltelepült, nem volt kímélve sosem. köszöni és remekül elvan. ennyit az SSD-kímélésről.
-
Dave-11
tag
Fel szeretnék rakni egy Ubuntut a Windows 7-em mellé, és felmerült bennem egy kérdés.
Ha Wubi-vak rakom fel, akkor gyengébb lesz a teljesítménye? Mert ugye úgy a Windows-on belülre telepíti.
Vagy inkább jobban megérné ha rendesen felrakom külön partícióra? -
válasz
#19617792 #17301 üzenetére
Igazad van, bár Win esetén ez az elintézi kitétel nem túl bíztató.
Az biztos, hogy azért a részletekben bújhat meg az ördög, elég csak az igen széles XP felhasználói rétegre gondolni, ők azért nem árt, ha utánaolvasnak az alignálás- nak. Linux alatt meg ott van a trim, amit az újabb disztrók már jól kezelnek, de a régieknél még szükség van külön beállításra az optimális működéshez.hirtelen ez az analógia ugrik be:
Lehet, hogy negyedannyi HDD adná fel idő előtt, ha az emberek tudnák, hogy milyen felhasználási célokra milyen vinyó való. 10- ből 9- en azt se tudják, milyen HDD van a gépükben.Még a HDD topicban is gyakran ajánlják tárolásra, de még rendszernek is a WD AV-GP szériát!
Mit vesz akkor a laikus, ha HDD- re van szüksége?(#17302) hokins
Ez bíztatóan hangzik! Ezt az SSD tipust mentsd el valahová, remélem lehet még kapni, ha eljön az idő! Nemrég feleződött az ára, ennyiért magasan a legjobb, jobbnak mondják, mint az ezt követő tipust! -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #17300 üzenetére
"márpedig ott van sok lényeges beállítás, ami élettartamilag fontos lehet!"
jó része felesleges, másik jó részét mind a Windows, mind a Linux magától elintézni. az SSD NEM hímes-tojás. lehet azt használni alapbeállítások mellett eléggé sokáig, nem kell külön óvni. az, hogy sok ilyen leírás van, nem jelent semmit. egy elkezdi, többi szajkózza.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest