Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Apple notebookok
- Milyen videókártyát?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz #35202114 #19258 üzenetére
Szia! Conky- t érdemes megnézned, testreszabható, de nem hozzáértőnek nem túl egyszerű. Én Conky manager- t használtam hozzá régebben. Azzal elég könnyen megy.
Grafikusan tudod beállítani az ablakok paramétereit:
Biztosan van még pár hasonló program ilyen célra, de hirtelen ez jutott eszembe, használtam is, nagyon jól is néz ki!
Anno próbálkozás minta:
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz #35202114 #17397 üzenetére
Akkor legközelebbre: Recovery módban, hozzáférsz a root felhasználóhoz. Menüben felcsatolod írhatóra a partícókat, és utána passwd <user> -el átírod a jelszót.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
-
nagyúr
válasz #35202114 #17378 üzenetére
Nem minden az, ami annak látszik, például Syl is csak azt szeretné bizonyítani, hogy a Black a legtartósabb és legmegbízhatóbb vinyó! Egyébként egyaránt remek dolgokról folyik a vita, inkább a felhasználói igények és lehetőségek különböznek! Érdemes összehasonlítani az 1 TB- os HDD és SSD árait. Persze, hogy menőbbek, akiknek SSD- je van! Én nem cserélgetem a gépben az alkatrészeket trendek alapján, csak, ha meghibásodik valami, akkor veszek bele alkatrészt, telefonom se a legújabb szifon.
Mikor a rossz táp megölte a vinyóimat, heteket töltöttem olvasgatással, hogy mit érdemes venni, ami a legmegfelelőbb, nem is kerestem a leggyorsabbat! A poen az, hogy az egyik vinyóm pont egy 5 éves Black volt, ami simán túlélte a sokkot és most is 100/100- as regeneráció után. A másik vinyóm Seagate volt.ripmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz #35202114 #17295 üzenetére
A Lenovoban vagy asztali gépben cserélgetsz, mert már nem tiszta!?
Ha meglesz az ssd is, utána zaklathatlak privibe hogy mit hogy állitsak be?
Nyugodtan zaklathatsz, bár van egy feltételem! Legalább 2 hét előnyt kérek! Mindenképp szólj, hogy mikor veszed, jelenleg még ugyanis csak vacillálok, hogy vegyek- e SSD- t, fél éve vettem ugyanis a WD Black- et és Linuxon nem biztos, hogy szükségem van az SSD- re mellette.
Azért egy Intel 520- as kéne mindenképp, így gyorsan kell döntenem, mert kifutó modell, de mégis jobban ajánlott, mint az 530- as. Végzek előtanulmányokat SSD vétel ügyben, viszont Win- t már nem használok, abban nem fogok tudni segíteni, márpedig ott van sok lényeges beállítás, ami élettartamilag fontos lehet!
Leírások, topicok viszont meglesznek addigra Winre is, olvastam már párat, minden lényeges dolgot leírnak benne, így emiatt egy percet se aggódj![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #35202114 #17292 üzenetére
Úgy látszik ez a megoldás lesz a tuti, mert az látszott, hogy nem nagyon akarsz leszakadni a 80- asról, viszont most van az 1 TB- os 5400 rpm- es. Rendszernek nem az igazi, nem akarsz venni mellé egy SSD- t, arra mehetne a rendszer!
-
nagyúr
válasz #35202114 #17272 üzenetére
Én még mindíg nyúzom a Döfyt, fizikailag főleg, de ezért is strapamobil. 3 év alatt azért összegyült 6-7 nagyon halvány karc a gorillára, de nem nagyon hatotta meg az sem, ha rücskös betonra csattant. Különösen jól érzi magát a melósruha zsebében mindenféle tok meg védőlófia nélkül. Kár, hogy a strapamobil piac itthon nem valami jó felhozatalú, így marad a kínai út. Snopow M8 vagy Lenovo S750 a következő strapamobil.
-
nagyúr
válasz #35202114 #17268 üzenetére
Indítás után, ha nyomsz F12- t és kijelölöd ott az usd-hdd opciót, akkor sem megy? Néha érdemes leformázni a pendrive- ot, hogy rendbejöjjön, nálam egyre sűrűbben igényli.
(#17269) N0zer0
Sűrűn írod ezt a darálást, lehet, hogy nem kávédarálót kéne használnod, hanem valami faja kis WD Black- et![ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz #35202114 #17266 üzenetére
Én 4GB swapot adnék meg, vagy nem is adnék swapot, hanem később, ha szükség van rá, akkor swapfájlt hoznék létre utólag, azt lehet akármikor csinálni, telepítés után is.
Mondjuk tény, hogy 4GB RAM-nál és felette nem nagyon nyúl otthoni felhasználásnál a Linux a swaphoz, hacsak nem vágsz nagyméretű képeket, meg nem virtuálgépezel, nem adatbányázol. A Linux kulturált, nem nyúl orrba-szájba a swaphoz, mint a Windows, nem kezd magánakcióba, nem lapozgat ész nélkül, vadul, és ez nagyon kellemes használat közben, mert nem kerregeti a HDD-t, mint a Windows, nem lassul be miatta. Plusz a linuxos modern fájlrendszerek is nagyon faszák, nem töredeznek, nem kerreg miattuk a lemez, sok kis fájllal is sokkal gördülékenyebben és hangtalanul boldogulnak, míg a Windows buzi, elavult NTFS-sel erőlködik, belassul, darál, kerreg mint az állat. Mióta linuxozok, már el is szoktam tőle, hogy darál a HDD, a sok hónap alatt talán csak 3x fordult elő, hogy elfogyott a 2GB RAM fizikai memória, és komolyabban kellett nyúlni a rendszernek a swaphoz, és akkor sajnos ellégé darált is, de ez nem fordul elő túl gyakran. Az idő nagy részében a swap kihasználatlanul áll 2GB RAM mellett is, vagy használatban van ugyan, de csak 1-2%-ban.
-
nagyúr
válasz #35202114 #17266 üzenetére
Mezei használatra én 4 GB mellé nem használtam eddig, most kíváncsiságból tettem fel 4 GB swapot, de még egyszer sem használta a rendszer. Ha 2 GB- ot kijelölsz swapnak, abból baj nem lehet. Nekem eddig 2,3 GB volt a max RAM felhasználás Chakrán, de ha valami grafikát akarnék szerkeszteni, lehet, hogy jól jönne a swap.
Ha eddig jól ment a Lubi, akkor az jó, bár fentebb olvastam valamelyik*Ubuntu frissítésről. Reméljük nálad nem lesz gáz vele!
Végigpróbáltad az összes lehetőséget a pendrive bootolással?
(#17268) hokins
Romforgatás nem olyan túl nagy falat, de azért 2 GB- ot adj swapnak, csak a megnyugvás miatt. A Lubi meg nem egy memóriazabáló disztró.
én meg a Defymet forgatom már egy ideje, hogy tegyek fel valami custom romot, de semmi kedven visszarakni a Win 7- et[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #35202114 #17264 üzenetére
A /home telepítésével van valami konkrét célod, mert az csak akkor kell, ha későbbi telepítéskor fel akarod használni a meglévő beállítások miatt. Egyébként elég a root, vagyis a / és kész, az majd készít magának automatikusan /home- ot.
Így néz ki, a fájlrendszer, ha csak / - rel telepíted a disztrót:
Mint látod, elkészíti magának a home mappát ügyesen.
Mit telepítesz most amúgy?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #35202114 #17261 üzenetére
Bocs, elvoltam kicsit. Inkább kérdezz, még akár marhaságnak tűnő dolgokat is, mert később nehezebb lesz rendberakni. amit elbarkácsolsz! Ráadásul akkor még többet kell kérdezned! a rendőr fia is úgy tanul, ha kérdez poen volt
Most mi a manót csinálsz egyébként, telepítesz? Ha most az történik, akkor a másik vinyóval most ne foglalkozz, csak az sda- val. Az 1 TB- os vinyót majd ráérsz partícionálni később, ha minden OK a telepítéssel.
A Gparted erre tökéletes lesz, itt egy jó leírás a használatához, ha még nem ismernéd!Nem sok a 8 GB swap? Mennyi fizikai memóriád van?4 GB ram esetén szinte felesleges a swap, főleg, ha nem használsz nagyom memória igényes programokat.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz #35202114 #17257 üzenetére
Gondolom, nem a torrent miatt hozod létre a /home- ot, mert annak teljesen más a funkciója!
Nálam a torrentre van külön partíció a másik HDD- n.Te is megcsinálhatod az 1 TB-osra, miért kéne annak a 80- asra mennie? Arra egy tároló vinyó (5400 rpm) tökéletes.
-
nagyúr
válasz #35202114 #17255 üzenetére
Nincs mit! Most visszaolvastam és látom, hogy /home- ot akarsz az 1 TB- os HDD- re, de lehet, hogy már változott a terv!?
A fordulatszám különbség miatt jobb, ha a 80 GB- os HDD- re kerül az oprendszer /- e mellé a /home is, de ha nem kifejezetten ezt akarod, akkor külön /home- ot felesleges csinálnod, így is elég 20- 25 GB elég a Linuxnak, a többit meg tárolásra is használhatod attól még, hogy ott az 1 GB- os. Ha mégis csinálsz /home- ot, akkor feleannyi hely is elég.
-
nagyúr
válasz #35202114 #17222 üzenetére
Köszi, ezzel az erővel azt is mondhattad volna, hogy a szomszéd néni fiának is ilyen van!
WD6402AAEX és WD1003FZEX- így írnám le, ha kérdeznéd, milyen vinyóim vannak, mert ebből kiderül valami.
Mindegy, a 80 és 1000 Gigából is kiindulhatunk, érdemes úgy megoldanod, ahogy javasoltam. Célszerűtlen már a régi vinyóra rendszert tenni, de tartós tárolónak viszont nagyon jól megfelel, az 1 TB meg mindenre elég. Ez az álláspontom változhat, ha legalább a fordulatszámokat és a smart adatokat megírod.
Csak, hogy jobban megértsd, miről gagyogok, nekem két WD Black HDD- m van, az új cc. 5 évvel újabb kiadású és már ezek között is észre lehet venni mennyi fejlesztés történt ezidő alatt, sokkal jobban fut az újon a rendszer, most a technikai újításokra nem térnék ki.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #35202114 #17214 üzenetére
Mivel titkolod a HDD tipusokat, így aszondom neked, hogy 80 GB archiválásra tökéletes lesz, a Terásra meg mehet a Linux/ok, /home, ha akarsz egyáltalán vagy /media, /data. Amit akarsz, csak ne akard már a 80 GB- osra tenni a rendszert! Fogadjuk már el, hogy cc. 10 esztendő alatt sokat gyorsultak a HDD- k!
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz #35202114 #17214 üzenetére
Azt eddig nem mondtad hogy nem kell a Win.
Akkor mehet az egész nyolcvanas gyökérnek (/) esetleg rakhatsz rá még külön SWAP-ot. Még ezt a külön home-ot gondolnám át. Szerintem simán maradhatna az is a kicsin (nem kell hozzá külön partíció), a másik megmaradhatna csak adattárolónak, akár ki is lehet szervezni külső winchesternek, NAS-ba, stb. De ez eddig csak egy vélemény.Vigyázat, csalok!
-
assemble
addikt
válasz #35202114 #15710 üzenetére
Errol jut eszembe: cinnamon-bol meg nem jott stabil trusty-hoz ugye?
Ennel a reponal ezt irjak:
"This PPA will not be receiving any new updates.
You can now install cinnamon from the official Ubuntu repositories."Viszont a hivatalos repokban is ami van, az trusty-hoz meg nem jo, csak regebbiekhez, trusty-hoz csak a nightly channel-en ami van, az jo egyelore...
-
woodworm
veterán
válasz #35202114 #15511 üzenetére
Androidos backup img fájlokkal próbálkoznál?
Annak mountolásához kernelszintű támogatás kell. Windowson én a yaffey-t használtam, úgy emlékszem 10.04-es ubuntun működött wine alatt is. A 14.04-en nem próbáltam még. Régen találtam egy oldalt leírással, hogyan lehet linuxra buildelni egy nativ yaffey-t[ Szerkesztve ]
-
válasz #35202114 #15511 üzenetére
Bocsi, akkor a sima mount parancs nem segít?
mount -r -o loop valami.img /optAzt hiszem loop-ként biztos fel tudod csatolni, illetve hogy ne piszkáljon bele -r csak olvasható.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Jim-Y
veterán
válasz #35202114 #14050 üzenetére
A hdd sentinel letölthető linux rendszerre is, ami emlékeim szerint CLI-re írja ki a merevlemez adatokat kb ilyen formában:
HDD Device 2: /dev/sdc
HDD Model ID : SAMSUNG HM500JI
HDD Serial No: S2HTJ9AZB04573
HDD Revision : 2AC101C4
HDD Size : 476940 MB
Interface : Oxford/SAT USB/ATA
Temperature : 28 °C
Highest Temp.: 43 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 363 days, 8 hours
Est. lifetime: more than 1000 days[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz #35202114 #14002 üzenetére
745 nem Core2-vel készült?
Ami nálunk van a gégnél még pár darab, az E6400...
De mindegy, virtuális gép az én C2D-men elég nyögvenyelős... Végülis meg lehet próbálni azon a procin is, legalább RAM van...
Vagy kérj kölcsön egy ODD-t, amíg települsz.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
válasz #35202114 #12678 üzenetére
Hülye kérdés.
Használ valaki sk98lin-dkms drivert? Nekem kell a WOL miatt.
Akartam tenni a 12-04 Kubira egy backport kernelt, de azzal nem tudott települni a sk98lin. Mondjuk utóbbinak a dkms verziója külső tárolóból van behúzva, hogy ne kelljen minden kernelfrissüléskor újra feltenni a drivert.
Szóval kérdés, ha valakinek van újabb verziós kernellel sk98lin, az hogyan? Simán tárolóból le lehet szedni?
Gúglival semmi értelmeset nem találok.@hokins : Ha van a kiválasztott disztróból alternative telepítő, azt is érdemes megpróbálni.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz #35202114 #12675 üzenetére
Lemezről telepíted? Tuti jó az olvasó? Próbáld meg az egész lemez tartalmát visszamásolni a lemezre, vagy készíts belőle egy iso-t, és hasonlítsd össze az eredeti, és a te általad gyártott md5-öt.
Talán pendrive-ról kellene telepíteni. Ebben segít a yumi, vagy az unetbootin.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
fecus
őstag
válasz #35202114 #12099 üzenetére
Lehet nem jót írok, de ezt nézd meg. Úgy látom függ a böngészőtől.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
válasz #35202114 #11399 üzenetére
Erre bárminek fel kéne mennie.
Alternate Lubuntu telepítőt neki, az pont az ilyen esetekre való Amire az nem megy fel, az kb. nem számítógép Nekem a Fujitsu S7010 -eimre kb. csak az megy fel, de onnan kezdve hibátlan. Utána egy ugyanolyan Lubit kapsz, mint a normál Live CD-s telepítő után.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
spammer
veterán
válasz #35202114 #11234 üzenetére
Gyakorlatilag bármilyet rakhatsz egy ilyen gépre. Lubuntu gyenge gépekre való (256-512 ram, 1 magos proci), fapad az egész, de ha csak annyi a lényeg, hogy menjen és tegye a dolgát, akkor végül is jó.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
-
törölt tag
válasz #35202114 #9304 üzenetére
Mondjuk, mosmá' mindegy, de a Nautilusban alapból van ftp lehetőség. Fájl>Kapcsolódás kiszolgálóhoz
@(#9374) Zs0lt
ndiswrapper-rel tudod használni az adott kártya Windowsos driverét. -
félisten
válasz #35202114 #9304 üzenetére
Midnight Commander-t próbáld meg, a DOS-os Norton Commander-re vagy Far Manager-e emlékeztető a megjelenése. Szoftverközpontból is telepíthető.
Ha ezzel megvagy, akkor indítsd el, F9 (ez a főmenü) és a Jobb és Bal nevű menüben megtalálod az FTP kapcsolódás lehetőségét.Ezen felül természetesen vannak Linux alá is FTP kliensek, pl az egyik közismert a FileZilla
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
szoke12
őstag
válasz #35202114 #9269 üzenetére
Köszi
közben ezzel sikerült:
wget -O skype http://download.skype.com/linux/skype-ubuntu_4.0.0.8-1_amd64.deb
sudo apt-get install libxss1 lib32stdc++6 lib32asound2 ia32-libs libc6-i386 lib32gcc1
sudo dpkg -i skype
sudo apt-get -f install && sudo rm skype"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest