Hirdetés
- Épkézlábnak tűnő, vezetékmentes, de olcsó billentyűzet jött a Redragontól
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Bluetooth hangszórók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
Üdv
Nem vagyok teljesen megelégedett a canon 18-55 is II obimmal, főleg ami a képélességet illeti. Szerintem ezzel az obival egy 600d csak kicsivel ad jobb képet mint egy kompakt valami jobb fajtából. Fontolgatok egy másik obira váltást. Legyen amatőrnek is megfizethető, de a kitobinál valami jobb minőséget várnék el. Nem kell 55ig elmenjen, elég mondjuk 35ig a gyútáv, de a 18 alsó vagy szélesebb kell a belső terek fotózása miatt. Képstabilizátor is jó, ha van benne. Mit ajánlanátok? -
tylerddd
veterán
Hello!
Jelenleg egy 14-42-es kitobjektívvel használom a Lumix G5 gépem, amatőr szinten. Kicsit keveslem a zoom-ot, ezért jó lenne egy ilyen téren komolyabb obi. Univerzális megoldásként egy 14-140-esre gondoltam, ami akár portréra is jó, de jobb a zoom-ja is úgymond. Viszont elég drága, nem tudom megéri-e?! Vagy vegyek majd 100k-val olcsóbban egy power zoomos 45-175-öt és cserélgessem?! Nem macera az egy kicsit?!
Köszi!
-
-
m3ss
veterán
hat mindenki eldonti majd maganak hogy ki tudja-e hasznalni az ff-et vagy sem. teny, hogy fenyeros uvegek nelkul nincs olyan sok elonye. meg sztem azert foleg emberek fotozasanal hasznos, a dof miatt. lehet csillagfotozni, nightvisionozni, expo korrekciot elfelejteni d7100 is eleg lehet
de fene tudja, a dpreview-s grafikonokon azert elcsodalkoztam...amikor az azonos felbontasu d3s vs d300 50 1.8d-vel nem kicsit elesebb az fx rendszer azonos rekeszen is
-
TayRol
nagyúr
válasz
Real_Necro #16291 üzenetére
az ésszerűséget is nézve neked nem kell ff, a különbözetből obikat is tudnál venni.
-
.DLL
veterán
válasz
forceberg #16289 üzenetére
Még mindig hibádzik a dolog. Kinek nem kell, Real_Necronak nem kell, vagy Atoknak nem kell, vagy Atok szerint Real_Necronak nem kell, honnan tudja? stb... Persze értem én, hogy lehet jól is érteni, csak arra próbálom felhívni a figyelmét, hogy esetleg kerek, egész, bővített mondatokat írjon le, úgy egyértelműbb lesz mindenki számára, hogy mit akar mondani.
-
Byk01
őstag
válasz
BigBlackDog #16282 üzenetére
Az 55-200-at a cargodombon sokszor kevésnek éreztem (meg úgy általában a 18-105 fölött nem adott annyi pluszt egyéb témáknál, hogy cserélni akarjak, inkább megoldottam a 18-105-tel). Szerintem a 70-300 jobb kiegészítője a 18-105-nek (persze az ára is lényegesen több, és az sem utolsó szempont legtöbbünknél).
-
BiriBum
őstag
válasz
BigBlackDog #16282 üzenetére
egy-két vékony hajszálkarcot, akkor mennyire ajánlott a vétel elkerülése?
Ezt olvasgasd. Nem mondom, hogy lekarcolt bevonatú frontlencsével kell venni az objektívet, de paranoiásnak sem kell lenni.
-
atok666
őstag
válasz
Real_Necro #16265 üzenetére
7.1, ff nem kell
Atok
-
jasonka
aktív tag
válasz
BigBlackDog #16258 üzenetére
( Saját, egyéni vélemény / tapasztalat ) :
Az AF-S 18-105 DX VR Nikkor sokoldalú, általam a leggyakrabban használt objektív.
(Város, táj, épület, stb.)Az AF-S 55-200 DX VR Nikkor nagyon becsületes obi, a maga kategóriájában még kissé túl is tesz élességben az előbbin.
(Pl: színpad - persze csak nappal, sportverseny - na persze nem laptudósítói képekhez - és portré)Van nekem mindkettő - annak ellenére, hogy az 55 - 105 -ös tartomány így 2x van lefedve...
300 mm - ill. DX-en 450 mm - fölé még nem kellett mennem - mondjuk extrén körülmények között még nem fényképeztem.
Van még - rosszabb féynviszonyok esetére - egy AF-S 1,8 / 35 DX fixem.
(Az AF-S-t azért írtam ki külön, mert a D5100-as vázban nincs fókuszmotor - tehát a választásban ezt figyelembe kellett vennem...
).
Ezek a céljaimhoz megfelelnek.
(Na persze ha jobban dagadna a pénztárcám ...!
)
-
BigBlackDog
veterán
válasz
imyourfriend #16281 üzenetére
Az a baj, hogy még én sem látom át az igényeimet teljesen szerintem. De valószínűleg valami hasonló lesz, amit ajánlottál (Nikon 55-200, Nikon 55-300, Tami 70-300 közül valamelyik használtan). Egyenlőre nem tudok mit tenni, a rendelkezésre álló keret véges sajnos (lehet, h jobb is így).
Még egy kérdés használt obikkal kapcsolatban; ha a frontlencse napfényben teljesen épnek tűnik (kosz, sérülés és karcmentes), de mondjuk erős fénnyel (pl. 500 lumen) 5 cm-ről kis szögben megvilágítva mintha látnék rajta egy-két vékony hajszálkarcot, akkor mennyire ajánlott a vétel elkerülése? Látszik az egyáltalán a képeken? Ilyen gondolom akármilyen gondos tisztítás mellett is keletkezhet, ha por kerül a mikrószálas kendő alá. Vagy másképp gondoljátok? -
imyourfriend
őstag
válasz
BigBlackDog #16262 üzenetére
Vegyél egy 55-200VR-t és használd örömmel, ha meg nem tetszik akkor adj tovább rajta gond nélkül majd vegyél olyant ami többet nyújt abban amiben szeretnéd és a tárcádnak is megfelel. Mint ajánlották van Sigma 17-70 2.8-4 OS mely nem túl fürge viszont elfogadható képet készít. Nehéz, sőt lehetetlen átlátni az igényeidet. 100-120 Eft és leakarsz fogni minden tartományt. Azt javaslom hogy döntsd el mit szeretsz fotózni a legjobban és olyan irányba indulj el. Hobbi szinten úgy érzem felesleges minden tartományba profi üveget tartani (csak ha nélkülözés nélkül megy). Persze velem is, mint szerintem elég sok fotóssal megesik hogy: szerettem volna elkapni azt a jó képet csak nem volt hozzá megfelelően jó minőségű felszerelésem. Első körben inkább tapasztald meg hogy kell e ez neked, mint megveszel pár drága cuccost és utána nem győzöd eladni.
-
Byk01
őstag
válasz
BigBlackDog #16271 üzenetére
A domb előtt a gépek 300-on kilógnak a képből, ott 220-250 mm kellhet.
-
Dr V
őstag
válasz
AttyVin #16277 üzenetére
Állványt ha tudsz vigyél, ha nincs max kérsz kölcsön, a netről meg leszedsz valamilyen tesztábrát és kipróbálod az adott üveget. Amúgy a tamronnál tudtommal ingyenes kalibráció és 5 év garit adnak.
-
AttyVin
aktív tag
Egy gyors kérdés.
Idegen objektív vásárlása esetén, milyen gyors tesztet érdemes csinálni a boltban (pl. Tamron-Canon párosítás)?
Idő, technika (pl. számítógép) nem nagyon van a kiértékelésre és alapvetően a bolti viszonyok sem optimálisak...
Köszönettel.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #16274 üzenetére
Tolcsvay-Telkessy Dianát végighajthatod rajtam, még élőben is. Csak ne felejts el kamerázni!
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #16272 üzenetére
"El vagyok maradva kb 3 könyvvel meg úgy 3000 kép feldolgozásával..."
Látom, már nagyon arra edzel, hogy az esküvőmön fotózz...
-
Byk01
őstag
válasz
BigBlackDog #16269 üzenetére
Lehet, hogy a Tami nem élesebb a 18-105-nél, de teljesen más a felhasználása. Ha ki akarod croppolni a 18-105-tel készített képből azt, amit Tamival csinálnál, akkor a Tami élesebb lesz
Nekem arra, hogy ilyen általános felhasználásra legyen obiparkom, a Tokina 11-16/2.8, a Sigma 17-70/2.8-4 OS és a Tami 70-300/4-5.6 VC az elképzelés. Nyilván nem tökéletes, és valószínűleg nem lenne folyton minden a táskámban, de ha megyek a patakpartra, vagy a spotterdombra, akkor tudom vinni a Tamit, ha családot fotózok, akkor ott a Sigma, stb.Amíg nincs 10-1000/1.8 kiváló képminőséggel 100ezer alatt
, addig ez tökéletesen megfelelne általános célokra.
-
BigBlackDog
veterán
Élesség, meg néha a nagyobb tele (spotter képeknél -légijármű fotózás- eléggé hiányzik, meg némi kíváncsiság is van, hogy más témák esetén milyen lehet (madarak, egyéb állatok)) és kicsit az UWA. Amiket felsoroltam, az olyan formában csak hosszabb távon terv, rövid távon álmodozás. Rövid távon tervként inkább a 200-300-as telét mondanám, de! Ha egy 100-150e Huf (újonnan) árú tele valóban nem hoz nagy változást élesség terén akkor elgondolkodtató a dolog. Lehet jobban járok, ha várok egy másfél, két évet és gyűjtök egy korrekt Nikon üvegre (pl. 70-200 f2.8, vagy hasonló minőségű 300 mm-es végű)? Esetleg használtan veszek egy 70-300VC-s Tamit, amit tovább tudok adni, ha esetleg kevés lenne képminőségre? Képeket nézve a 70-200 f2.8 tényleg meggyőző, de a Tamit is ?talán? elfogadnám még, bár minőségre nem tűnik jobbnak, mint a 18-105.
-
m3ss
veterán
válasz
TayRol #16266 üzenetére
nekem nem szimpi a d7100 ara. ha vki ujan, bruttoban vasarolja meg. kb 10-15%-kal dragabb egy hasznalt d700/mkII. ok ha video is szempont akkor nincs kerdes...bar canon meg videozni is tud, nem?
lehet a gari is sokat szamit vkinek. de ha fenyeros obikat hasznalsz es osszehasonlitod a ket rendszert...
mondjuk tavaszig meg alakul. es addig mit csinalsz necro, kinthagyod az obikat a polcon, vagy eladod oket? 60-ert megvennem a tamronodat ha pontos
-
m3ss
veterán
válasz
mi hianyzik a 18-105-bol, ha a fenyero nem? vmi mas latoszog? mert elessegben nem lesz sokkal jobb egy sigma 10-20 sem sztem. ha egyaltalan jobb
kb vegyel egy nagylatot, meg tartsd meg a 18-105-ot akkor. vagy a necro fele megoldas.
de csak azert ne vegyel obikat, hogy lefedj mindent 10-300mm-ig
vegyel olyat amire szukseged van. azert kar cipelni egy fenyeros 70-200-at hogy neha lefotozz szuk rekesszel vmi epuletreszletet mondjuk... -
TayRol
nagyúr
válasz
Real_Necro #16265 üzenetére
d7100 szvsz.
-
Real_Necro
veterán
válasz
TayRol #16263 üzenetére
Igen.
Pont ez a dilemma. Ha fx, akkor kb a 70-200-on kívül adhatom el a többit. Dx-re vagyok most berendezkedve, de a következő vázat meg nem is akarom majd 2 év múlva lecserélni. Át fogom majd számolni, hogy melyik a jobb út. Gondoltam olyanra is, hogy megválok tamitól meg uwa-tól és beszerzek egy Nikon 24-70-et esetleg 24-85-öt. Lényegében még nem tudom. Télen nem sokat használok gépet, így most várok, hogy tavaszra még essen mindennek az ára, beleértve D7k-t, D7k1-et, D600-at vagy D610-et. Kb most ez a 4 lehetőség van szem előtt. -
válasz
BigBlackDog #16262 üzenetére
Nézegess képeket, hogy ki-mit-mire használ!
Akkor el tudod majd dönteni, hogy mi is kell Neked, ha kb.-ra tudod egy képről, hogy mi is kell hozzá és Te is olyat szeretnél!
A fényerős objektív jó dolog, de a fényerős zoom telék nagyok és nehezek! Pl. a 70-200 az a kategória, amit nem biztos, hogy magával visz mindenhova az ember, mert másfél kiló.
Ezeket is érdemes mérlegelni. -
TayRol
nagyúr
válasz
Real_Necro #16261 üzenetére
és fx vagy valami újabb dx?
mert egy 70-200-zal sokra nem mész.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Real_Necro #16259 üzenetére
50-70-es lyuk nem hiányzik? Vagy nem érezhető?
Látom itt mindig van valaki, csak jó kérdést kell jól feltenni és jön az instant válasz.Az említett 70-200 alatt mit ajánlanál, ami árban barátibb? Használtan 100-120e Huf környékére gondoltam így elsőre. Egyenlőre csak távolról nézegetek és kíváncsi lennék, hogy alacsonyabb kategóriából érdemes-e választani, vagy onnét a 18-105-nél jobbat nem nagyon fogok találni.
-
TayRol
nagyúr
válasz
Real_Necro #16259 üzenetére
lesz mellé fx váz?
-
Real_Necro
veterán
válasz
Én a fényerőset szeretem, és jelenleg csak zoomjaim vannak. Nikon 12-24 f/4, Tamron 17-50 f/2,8, Nikon 70-200 f/2,8 VR.
Szerintem:
Sigma 10-20 f/4-5,6
Tamron 17-50 f/2,8 nemVC
Telére meg akkor marad a 70-300, de abból nem tudok mit javasolni, 18-105 után nekem a 70-200 jött és maradt is.Egyébként pl nyaraláshoz elég a Tami meg az uwa. Telére szerintem ritkábban van szükség. Legalábbis nálam így van.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
BiriBum #16257 üzenetére
Akkor másképp mondom, talán így könnyebb lesz javaslatot adni.
Szóval végcél a 10-12 mm-es gyutávtól a 200-250-300 mm-es gyutávig terjedő tartomány lefedése lenne. Jelenlegi Nikon 18-105-ös objektív nem rossz, de élességre azért valami élesebb képet adó dolgot szeretnék. Fényerőben nem kell több, ez is elegendő lenne. Témákat tekintve úti képek, tájképek, városfotók a legjellemzőbbek. Egy objektívvel mindezt megoldani gondolom nem lehet, kettővel is elég kompromisszumos megoldás lenne (ha egyáltalán megoldható lenne). Szóval marad a 3 objektívből való megoldás -gondolom én-; egy uwa, egy utazózoom és egy tele. Stabilizátort szívesen venném legalább az utazózoom és tele kategóriánál. Mit ajánlanátok, merrefelé kéne haladnom, milyen üvegeket kéne nézegetni, megismerni? -
BiriBum
őstag
válasz
BigBlackDog #16252 üzenetére
Majd a Nikonosok megmondják a tutit, de jó eséllyel sokkal gyengébb, mint a 18-105, ami már maga is a 18-55 kitobi szintje. Jobban jársz egy 55-200-zal, ha kell a 200-as gyutáv.
-
-
BigBlackDog
veterán
Nikon 18-200-ról mi a vélemény? 18-105-höz képest milyen a képminőség? A VR I és a VR II között mi a különbség?
-
-
-
Schuby
aktív tag
Ezek teljesen kuka cuccok? Mert a keretbe benne lenne. Milyen gyutáv lenne a jó?
Ez 50 es
Ez meg 70 -300 rengeteg van belőle gombokért
Vagy 28-135
Hogy müködik hogy egyszerre tele is meg macro is? (Addig eljutottam hogy van rajta egy kapcsoló) -
.DLL
veterán
válasz
Schuby #16238 üzenetére
A tárgytáv úgy is annyira lecsökken, hogy szinte mindig 75mm felett fogod használni, szóval emiatt ne aggódj. Használtan is nézhetsz ilyet, ha sérülésmentes ugyanannyiért tovább tudsz rajta adni, szóval nincs kockázat.
Szerintem egyes üzletekben ki is próbálhatod, és még a DCR-250 és -150 közötti különbséget is megnézheted. A 150 kevésbé erős. -
Dr V
őstag
A közgyűrűvel nem romlik a fényerő?
Ha jól tudom olyat érdemes venni, amivel van af és blende állítás is. Vagy marad a trükközés a rekesz érdekében. -
A Zéé
addikt
válasz
Schuby #16238 üzenetére
18-105 és a váz közé csak AF-es lesz jó, mert nincs blendevezérlés sehogy se.
Dioptriás lencséknél meg nem tudom hogyan kell összeadni, vagy szorozni őket, de minél többet pakolsz, annál rosszabb lesz. Van +10-is, ebayes de azoktól nem voltam hasra esve. Nézegettem flickren, meg mindenfelé képeket, de sok volt a ca, meg taknyoltak nagyon. -
Schuby
aktív tag
18-105 van. Múltkor itt írták valakinek, hogy ezen az obin 70-75 körül is már erősen vignettál a raynox. Mondjuk ha 10 körül kapnék egy próbát tényleg megérne. A gyürüket is néztem, van af nélküli már 5 től Af-es meg 15 től, csak nem tudom milyet érdemes venni. Azt olvastam a Raynox olyan 8 x -os a gyürük meg a legnagyobb is négyes volt amit láttam. Azt nem tudtam, hogy ha 2 gyürüt teszek fel, pl egy 2x és egy 4x akkor az ugyanaz mint 8x vagy ott már nagy a minőségi romlás?
-
m3ss
veterán
válasz
Andrew31 #16230 üzenetére
jol ertetted. baj hogy mondtam en is ket verziot?
egy 10e ft-os raynox hasznaltan oriasi beruhazas.
mondtam egy masik verziot is dragabban.es ha esetleg terepen akarja majd kiprobalni, akkor fele annyi kuka kepet fog loni raynox+af-el (dslren) egy mozgo mehecskere, darazsra, mint mf + dolongelessel. es vaku sem fog kelleni. hasznaltam kozgyurut is, raynoxot is. sztem jobban jar ha az utobbi fele megy el...
-
Andrew31
senior tag
én értettem valamit félre a kipróbálással kapcsolatban?
Azt hittem, csak megnézné mit tud kihozni ebből (persze fordítóval teljesen mást, mint egy Tamron 90-el...).
Jó, mondjuk van egy 50-es keret, de kár elkölteni mindet, majd' 2x annyit meg főleg. -
m3ss
veterán
válasz
Schuby #16226 üzenetére
milyen obid van? raynoxot is vehetsz hozza. akkor marad az af. af-es kozgyuru meg kozel raynox arban van mar. es fenyt is vesztesz vele. hasznalni is korulmenyesebb.
de 80-ert talan pont johhnybravo hirdetett motoros tamron 90-et. veszel egy hasznalt obit jo aron es tovabb akarod adni akkor sem buksz rajta (sokat). -
Schuby
aktív tag
Milyen macro objektívet érdemes venni, full hobby szinten, kipróbálás kóstolgatási célzattal, amit aztán nagyobb veszteség nélkül el is adhatok ha mégis megvilágosodom hogy nem ez az én világom?
Használt, és angol Ebay rulez, kint van a húgom. Mondjuk legyen 50 ezres nagyságrend (Nikon D5100) -
_seth_
veterán
válasz
fattyu #16218 üzenetére
70-200 F4 L is rendelkezik ezzel a hibával pedig az elég jó képeket készít.
Újabb probléma merült fel: ismerősöm el fogja adni a fotós felszerelését, köztük egy 70-200 F4L USM és egy 17-85 IS USM... arra pedig a 18-200-ról váltani már nehezebb bár pluszba még jó lenne de akkor feleslegesen fedem le ugyanazt a tartományt két garnitúrával ugyanakkor az alap problémám megmarad, hogy néha jó lenne csak a gép+obi és mindent fotózni ahelyett, hogy cserélgessek
-
fattyu
veterán
válasz
imyourfriend #16217 üzenetére
A kicsúszás egy alapjelenség a hosszukat változtató gyenge építési minőségű zoom objektíveknél. Ha nehéz az objektív feje akkor egyszerűen kicsúszik lefelé vagy visszacsúszik a tubusba.
Fixed
-
imyourfriend
őstag
válasz
_seth_ #16215 üzenetére
A kicsúszás egy alapjelenség a hosszukat változtató zoom objektíveknél. Ha nehéz az objektív feje akkor egyszerűen kicsúszik lefelé vagy visszacsúszik a tubusba. A lock kapcsolót ezért találták ki hogy hordozás közben ne csúszkáljon fel s alá. Nekem két objektívem is ilyen (17-70 és 120-400) de nem lehet velük mit kezdeni. Új korában még csak csak tartja magát aztán elkezd magától zoomolni az obi helyzetétől függően. Nem nehéz visszatartani viszont hosszú expós képeknél érdekes lehet a dolog.
-
Dr V
őstag
válasz
_seth_ #16215 üzenetére
Fotózás közben nem tud kicsúszni, mivel a bal kezeddel az obit fogod... Állványon már izgalmasabb lehet a dolog, de nem volt nagy gond számomra.
AZ af könnyen mozgott, pontosan tudtam használni, a zoom az nem könnyen, de egyáltalán nem volt nehéz mozgatni. Talán a feszes szóval tudnám legjobban jellemezni (jobb kifejezés híján).
Fizikai méretei nem okoztak problémát. 40D-n használtam, jó volt a súlyelosztás.
Amin anno gondolkoztam az a 15-85 a kezdő 15mm miatt, de a kétszer annyi pénzt nem ért meg nekem, hiába jobb a rajzolata. -
Dr V
őstag
válasz
_seth_ #16210 üzenetére
Nekem volt 18-200am. Alapvetően szerettem, el tudtam fogadni a képminőségét, számomra a kategóriájában a legjobb.
A zoomlock az alján arra van, h 18mm állásban ne csússzon ki ha lefelé lóg.
A stabilizátora tényleg isteni, a mostani 17-55 is usm csak 3Fé-t tud, de érzem a különbséget, hiába csak 55 a vége.
Amiről nem írnak az a fókusz: a közel pontja jobb, mint ami rá van írva, ha jól emlékszem 35 mm körül mértem (tárgy-érzékelő).
Az enyémet kb akkortájt vettem, amikor kijött, elsőszériás darab. Ggyárilag a tubuson belül egy csavar kilazult egy idő után, de ezt a canon ingyen megjavítja. Részletek itt. Nem kell félni, ha ilyenbe fut bele az ember, utána olyan mint új korában és nyílván ha már szétszedik tisztán adják vissza
Ha megint ilyen átfogásra lenne szükségem, ilyet vennék. De most a fényerő a fontosabb.
A C.kftre jellemző módon eleinte nem akarták az ingyes szervizt ingyen megcsinálni, de miután felhívtam a canon magyarországot sinen volt a dolog. Mondjuk még az átvételkor is próbálkoztak, de szerencsére apám lelkére kötöttem, h nem kell fizetni érte -
-
Andrew31
senior tag
-
.DLL
veterán
válasz
schawo #16208 üzenetére
Igen, egyrészt az ára, kb. 350e Ft lesz
Másrészt a 600D-nek még mindig 2,5-szer akkora képérzékelője van, így a Sony-t a 2,8-as fényerejű objektív sem biztos, hogy megmenti, ráadásul több mint 20 megapixel van rajta, és az eddigi BSI szenzoros gépek nem igazán nyűgöztek le. Persze majd meglátjuk mit mutat ez a konkrét modell gyakorlatban.Egyébként jogos a belekötés a hozzászólásomba, mert úgy írtam, hogy A brigde... holott vannak kivételek, vannak egészen nagy érzékelős kompaktok is, így inkább úgy kellett volna fogalaznom, hogy az átlagos brigde-ek.
-
_seth_
veterán
A 18-200 jobban tetszene igazság szerint, számomra használhatóbbnak tartom ugyanakkor nem kis súlya van ez tény.
Angol tesztben olvastam róla, hogy 170-200 között ha az ég felé emelem az obit akkor visszacsúszik, ilyet mintha korai 70-200-aknál olvastam volna (lehet más irányba de, hogy csúszik). Valamint van az alján egy zoom lock gomb, ez mire jó pontosan?
Leírásaiban a képstabiról azt írják, hogy 4 értéket képes javítani, ugyanennyit írtak az IS II-es 55-250-es obimról is viszont annak az elődje kevesebbet tudott, akkor ebben is ugyanolyan hatékony lenne az IS mint az újabb szériákban? (A 200-as vég miatt hasznos lenne, ugyanakkor 135-ön is F5.6 az alja és 200-on is tehát onnan már "nem kér több fényt" persze az 55-250-em a 250-es végéig 5.6).
-
.DLL
veterán
válasz
_seth_ #16204 üzenetére
A bridge nem egy képminőség a 600D-vel szerintem se.
Most a legjobb amit tehetsz, hogy mégegyszer átnézed a fényképeidet, és egy kis ideig még hagyod ezt a kétobis felállást, és kipróbálod, hogy nem csavarod feljebb 135-nél. Ha ez így megfelelőnek bizonyul, akkor beleugorhatsz az említett STM obi vásárlásába. Ha hiányzik a teteje, akkor meg kb. ugyanannyiért a 18-200 IS.
-
_seth_
veterán
Első körben kizártam mivel drága ugyanakkor használtan pont adnak egyet a jelenlegi kettő obi és tartozékaik helyett. A sima 18-135-re gondoltam elsőre mert az stm inkább újabb gépeknél nagy előny videónál persze régebbieknél is de nem gondoltam volna, hogy a képminőségben ekkora eltérés van. A 18-200 kb a kettő között van viszont nagyobb a vége ugyanakkor az stm-es egyértelműen jobb, de azért a 200-as vég még mindig foglalkoztat, árban pedig ugyanott vannak és fényerőben is.
-
_seth_
veterán
Csak mert szeretnék egy olyan obit amivel útnakindulva aránylag sokmindenre tudom használni a gépet cserélgetés nélkül még nem jelenti azt, hogy az adatlapomon látható cuccokat feldobom apróra, hogy vegyek egy kompakt gépet... ha kell arra a célra is van egy gépem egyébként kímélendő a 600D-t.
Az, hogy lecserélem a 18-55 és 55-250-es IS II-es obikat egy olyanra ami mint korábban írtam közel lefedi a kettőt nem jelenti azt, hogy soha nem akarok másik obit rátenni, egyébként objektíves topik így nem is értem ezt a választ
Nem mellesleg a 18-135 stm és a 18-200 IS is olyan obi aminél sok dslr felhasználó sokkal gyengébbet használ (lásd "DC" obik vagy gyenge minőségű tamron obik), akkor mind cserélje le inkább a gépét bridge kategóriára?
Az már másik dolog, hogy pl ha olyan kedvem van akkor felcsavarom az 50 1.8-at aminek a fényerejével és ha az AF is úgy akarja képéllességével nem tudom melyik bridge veszi fel jelenleg a harcot.
Obinál még sajnos nem tudom mi lenne a tuti megoldás viszont a képeket megnézve a 18-135 stm valóban eléggé jó képet ad, minden korábban említettnél jobb és élesebb.
A 17-55 és 70-200 felállás számomra is vonzó alternatíva ám ahhoz nem csak elszántság hanem anyagiak is szükségesek.
-
.DLL
veterán
Zajban, dinamikaátfogásban azért jobban jár egy nagy érzékelős géppel, mégha az optikai rajzolat nem is karcol, mint egy Bridge kategóriás kompakttal. Azok sem tökéletesek képminőség terén, s általában nem is olcsók. Egy előnyük azért van, általában kisebbek, jobban magadnál hordhatók.
Új hozzászólás Aktív témák
- Épkézlábnak tűnő, vezetékmentes, de olcsó billentyűzet jött a Redragontól
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Automata kávégépek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali fotós kérdések órája
- EAFC 25
- PlayStation 5
- OpenWRT topic
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Windows 10
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy Book2 Pro 360 i7-1260P 16GB 512GB touchscreen
- Apple Watch SE 40mm 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Hordozható Gamer Számítógép / PC! HP Omen X 1000P / I7 7820HK / GTX 1080 8GB / 16GB DDR4
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest