Hirdetés
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
.DLL
veterán
Jó a zoom tartomány és a fényerő, a Sigma 4-5,6 kicsit élesebb, de rekeszelve ez is feljön. Persze ezt is ki kell próbálni a boltban, hogy jó-e a fókusz, helyes-e az expozíció, stb.
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Tamron-10-24mm-f-3.5-4.5-DI-II-Lens-Review.aspx
-
k!nG
aktív tag
Na akkor kezdjuk ujra. UWA fronton maradnek, de ez a maximum amennyit raszannek. Megnyugtattok, hogy jo vetel lesz?
Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD Asph IF.
-
Motaba78
addikt
válasz
Fandango
üzenetére
nekem az egyel korábbi verzió Sigma 17-70 2.8-4.0 DC Macro OS HSM érkezett meg MA, még annyit tudok csak, hogy súlyban elég jó kondiban van, nekem nagyon tetszik, képeket csak délután tudok lőni vele. ez a verzió
-
Monya78
veterán
Sziasztok!
Gyakorlati véleményre vagyok kíváncsi, olyan személytől akinél volt Canon 17-40 F4 és Canon 24-105 F4 obi.
Jelenleg egy 17-40 F4-em van FF vázon 20Mpixelen a lényeg hogy nagyon gáz a kép széle, hasonlítás képen F11-en éri el azt a szintet (képszélen), mint egy APS-C + 18-55 IS kitobi nyitott rekeszen.
Szóval ha annyira nem lényeg a nagylátó része az obinak, és vennék egy 24-105 F4-t hogy viselkedik F4-F5,6 környékén? eléri a képszéli minősége a 17-40 obi F11-es szintjét?
Köszönöm!
-
Diffrakció szempontjából nagyságrendileg a névleges vagy az effektív rekeszérték a lényeges?
Pl. nem mindegy, hogy F/11 vagy F/22. Ha nem írja meg senki, kipróbálom
Makrósok tudják, hogy miről beszélek... vagy nem.
-
Fandango
veterán
Van itt a forumon rajtam kivul olyan aki hasznalja az uj Sigma 17-70mm f/2.8-4 Contemporary obit?
Ha igen kivancsi lennek mennyire elegedett vele, mert en teljes mertekben az vagyok, szerintem jo valasztas volt a kitobit erre cserelni. -
.DLL
veterán
Két objektívemen kívül mindet használtan vettem, van közöttük 20+ éves is (EF 70-210mm f/4) és egyikkel sem volt baj.
-
aleister
veterán
Oké, de értsd meg, hogy ilyet feleslegesen veszel, mert ez egy speciális látványvilágot létrehozó, hétköznapi célokra nem használható objektív. Az esetek nagy részében funkodásra jó.
Ez kb olyan, mintha nincs pénzed lakásra, és veszel helyette egy olcsó kocsit. Abban is lehet lakni, de az első pár nap után rájössz, hogy az eredeti célra használhatatlan.
No meg azt sem értem, hogy 100+ k-s halszemeket linkelsz, amikor simán vannak UWA-k ebben az árban a használt piacon, és ezek ténylegesen megfelelnének a célodnak, nem pedig kidobnál 100k-t egy effektobira. Az itteniek nagy részének semmi gondja a használttal, neked sem lesz.
-
k!nG
aktív tag
válasz
JackFeryll
üzenetére
Mint fentebb irtam, ha lenne lehetosegem, ezeket vennem. De mivel nincsen keret ezekre, ezert maradok a halszemnel.
-
JackFeryll
őstag
Én nem szeretem a halszemet.
APS-C-n a Sigma 10-20 talán a legjobb olcsó megoldás nagylátónak.
A Samyang 14mm-es obija is szuper lehet, de nincs valami nagy minőség ellenőrzése a cégnek (mellesleg a Sigmának sem) és darabonként eltérő teljesítményt produkálhatnak. Lényegében egy jó darab piszkosul éles, veri a 16-35L-t élességben viszont van egy igen erős moustache (bajusz) torzítása. Tájképnél nem gáz, épületfotónál már annál inkább.
Ez az obi viszont full framen az igazi. 14mm igen nagy látószöget ad és sokkal olcsóbb mint bármely más alternatíva. -
k!nG
aktív tag
17-50-em mar van, meg egy nem lesz.

Jo szerintem Bobcattel fogok furikazni, mar ha erted.. 28-as kilove, 35 f/2.8-on es 50-en mar tavaly is gondolkodtam, de a Tamrom 17-50-est ajanlottatok akkor es nem is bantam meg, hogy az lett..Akkor marad a 8mm Samyang. A kepeket amiket neztem azokon annyira nem fedeztem az eros CA-t, legalabbis olyat ami az en szememet szurna..
Es akkor ket kerdes a vegere es le is zarom. A Walimex/Samyang optikak megbizhatoak? Es egy ilyen optikaval ugye nem kitobis minosegu kepeket lovok majd? Ha ezek okesak, hamarosan meg a Svedorszagi tura elott elballagok megvasarolni.

-
A Zéé
addikt
nem szar, hanem egy célobjektív. Nem jó mindenre, sőt, igazából csak egy dologra jó, de arra csak ő, vagy a társai jók.
A 28/2.8 ekv 42mm lenne, ami egy kicsit szélesebb általános obinak felel meg. Jó mindenre egy kicsit, de semmire se igazán. Sem nagylátó, sem tele, sem makró, sem nem halszem.
Autóra visszatérve: Focussal el tudsz menni bevásárolni, nyaralni, színházba... Mindenféle általános dologra jó, amire egy kocsi. Míg a Bobcat csak arra jó hogy szűk helyen pakolásszon. Nem lehet összehasonlítani őket...Ha tetszenek a halszem obikkal készül képek, és az a fajta nem megszokott világ, amiket az ilyen obik tudnak, akkor nem alternatíva a 28-as. Ahogy Focussal se fogsz az építkezésen földmunkát végezni.
Ha meg általános obit keresel, akkor a halszem nem opció. Mert a Bobcattel se mész a gyerekért az oviba, utána meg bevásárolni.
Ezért sem értem, hogy honnan jött a két obi összevetése...28-ast továbbra se vegyél D3100-ra, nem lesz AF. És ha tényleg 17-50-et vennél, akkor semmire nem lenne való. Ha valami fixet akarsz, de nem tudod mit, akkor inkább gondolkozz a 35/1.8-on, vagy az 50/1.8-on. Bár ha lesz 17-50, akkor esélyes, hogy mindkettő feleslegessé válna. Bár ha ennyire nem tudod mi kellene, akkor gyanítom, hogy igazából nem is kellene egyik se

szerk: használt cucctól meg nem kell félni, csak oda kell figyelni vásárlásnál, és alaposan kipróbálni.
-
k!nG
aktív tag
En ertem ennyire nem vagyok kezdo nyugi, de akkor beszeljunk konkretan:
-jo a kepminoseg?/minosegi kepeket lehet vele csinalni?
-elesek a kepei?
-tajkepek/utcafotok keszitesere alkalmas objektiv?
-megeri a penzet erre a felhasznalasi teruletre?Ugy erzem, hogy egy halszem jo obi lehet, hogy fejlodjon a latasmodom es a tajkepek kesziteset is konnyitene. Fontos, hogy D3100-en hasznalnam, tehat a vaznak nem ad olyan jo kepminoseget, csak megfelelo objektivvel. Ha a fenti kriteriumoknak nem felel meg akkor nem veszem meg, ha igen akkor igen.
-
-
A Zéé
addikt
A két obinak köze nincs egymáshoz... Ford Focus vs. Bobcat rakodó.
Az egyik ekv 42mm-es majdnem normál gyutávú, a másik ekv 12-es halszem. Ami közös bennük, hogy fix gyutáv, és d3100-on manuális lesz mindkettő.
17-50/2.8 mellé meg ebbe a tartományba eső akármilyen 2.8-as fixet venni tök értelmetlen. -
k!nG
aktív tag
válasz
*Ropi*
üzenetére
Igen ezt feltettem elotte magamban. Csak gondoltam leven, hogy fix jobb kepminosege van, plusz ott a CRC es a 94°-os kepfedes, ami meggyozo.
Ellenben ugye amit mondtal a 8mm-es elessegerol, es a CA-jarol az kicsit elbizonytalanitott. (plusz felos, hogy a halszemre nem tudok rakni szurot sem, amivel megvedenem)
-
k!nG
aktív tag
Mivel az elozokre keves valasz erkezett ezert most akkor konkretabban kerdeznek.
Ket nagylatoszogu objektivet neztem ki magamnak egy Samyang 8mm fix halszemet es egy Nikkor 28mm fix nagylatoszogut. A jovobelit egy Tamron 17-50mm 2.8 SP AF Asp XR mellett hasznalnam, a lenyeg, hogy ennel tobbet/jobbat nyujtson.Igazabol amire hasznalnam az a tajfoto es utcafoto, nagyritkan szoktam meg targyakat is, de azt a Tamival megoldanam.
Melyiket ajanlanatok es miert/vagy miert nem? (nem tudom mennyit segitek ezzel de egy D3100-en hasznalnam)
-
k!nG
aktív tag
válasz
JackFeryll
üzenetére
A kepek alapjan nekem eleg meggyozo, de azt sejtettem, hogy fokent videora van az obi. A fix lepesekben rekeszelest hogy erted?
Esetleg mas alternativat tudsz mondani ebben az arkategoriaban tajkepek, utcafotok keszitesere? Az ar max. ennyi legyen. Igazabol azert gondoltam fix halszemre, mert a 17-50es Tami melle nem vennek meg egy ugyanilyet. -
JohnyBlue
addikt
válasz
Real_Necro
üzenetére
Na jól van
De ha nektek kellene Afrikaiul vagy valami spéci nyelven szóljál van itt mindenféle náció 
11-12 körül majd felhívlak

-
JohnyBlue
addikt
válasz
Real_Necro
üzenetére
Áháhh! Fontos info

Amúgy egy szóval se mondtam, hogy ne tudnék egy levelet megírni

-
JohnyBlue
addikt
Ha én a világ végén vásárolok egy új Tamron obit akkor Magyarországon a garanciát, tudom rajta érvényesíteni ?
-
JackFeryll
őstag
Javítsatok ki ha nem, de ha te fotózni és nem videózni akarsz jobban jársz az f/3.5 IF MC verzióval ahol fix lépésekben tudsz rekeszelni.
képek az obival -
k!nG
aktív tag
Valakinek van tapasztalata ezzel az obival? Igazabol D3100-en hasznalnam, ugyhogy az elvarasom kepminoseg teren az, hogy kb. olyan jo fotokat lojon mint a 17-50-es Tamim.
Amugy altalaban utcat, tajkepet, epuleteket szoktam fotozni, ezert gondoltam a halszemre. Neha targyfotokat, de azt megoldanam a Tamronnal is. -
kokr
tag
Üdv!
Valakinek van tapasztalata Samsung 50-200 teleobjektívvel.Az enyém autofókusz közben halk "cicergö" hangot ad ki.Normális ez,vagy hiba?Fotózás közben nem zavaró,de videónál visszahallani a felvételben. -
alba-regia
aktív tag
válasz
Jokerx
üzenetére
Gondolom, nem a drágább obik között fogsz nézelődni a D3200-hoz (ami egyébként jó kis gép).
Ha nagyobb átfogás, makro kell, akkor a Sigma 70-200 elég jó (VR nincs benne). Ha a kitobid 18-55-ös, nagyon jól ki lehet egészíteni egy Nikkor 55-200-zal (abban van VR). A Tamron 18-200 nekem annyira nem jön be, mivel nem rajzol olyan szépen, élesen, mint az előző kettő (legalábbis nekem ez a tapasztalatom). Mindhárom azonos árkategória.
Fixben meg a Nikkor 50-es f/1.8-at ajánlom. Ár-érték arányban szintén nagyon jó.
Ha szórakozni is szeretnél vele, M42 adapterrel régebbi, AF nélküli obikat is rá lehet szerkeszteni. Viszont Nikonon így nincs végtelen (csak plusz lencsés átalakítóval).
-
mrmarkus
aktív tag
válasz
Jokerx
üzenetére
A D3200 a fókuszmotorral szerelt Nikkor, Tamron, Sigma (pl. AF-S) objektíveket részesíti előnyben. A fókuszmotor nélküli objektíveket csak kézi élességállítást használhatjuk mivel ebben a vázban nincs beépített fókuszmeghajtás, mint a nagyobb típusokban.
Ezt olvasd el: Link
-
Jokerx
tag
A Nikon D3200-re milyen márkájú obikat lehet tenni? Vagy van erre valami külön jelölés?
-
BiriBum
őstag
válasz
pempellini
üzenetére
Megjárja... Főleg lerekeszelve. A végén eléggé lágy.
-
BiriBum
őstag
válasz
pempellini
üzenetére
Volt ilyenem, semmi extra, az ultrazoomok minden nyűgjével. Ha olcsón hozzá tudsz jutni, el lehet vele lenni, ha nem szeretnél lencsét cserélgetni.
-
pempellini
senior tag
Srácok erről az obiról tud valaki valamit mondani?[link]
-
fi:zi'k
nagyúr
Letettem a DA* 55-ről, mivel ha van akkor drága, amúgy meg ritka.
Jön helyette a Sigma 50-ese.Viszont most egy FA77 van képben, ami $700 plusz $40 szállítás lenne. Ez így ~167E, amit kicsit sokallok érte. 150-160 között már barátibb lenne.
Vélemények? -
*Ropi*
félisten
válasz
forceberg
üzenetére
Nagyon hosszú záridőknél működhet, ahogy a kihalt utcás képeket csinálják: olyan hosszú a záridő, hogy a mozgásban lévő emberek / tárgyak eltűnnek. Viszont 1/100 - 1/10 tartományban tutira nem működik.
Telével meg főleg nem. Legalábbis nekem már elég sokszor sikerült beráznom a Manfrotto-n... -
gab.m
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
Nem rosszak pedig. A 70-200ak elég jók, főleg ár/érték arányban (na meg ha bekalibráltatod a fókusz, mert máshogy működik 70-en és 200on), meg nekem még 20 1.8as Sigmám volt. Nem volt túl penge a képminősége, viszont ilyen obit nem gyárt más és elég különleges képeket lehetett vele csinálni, ha lenne most jó áron használtan lehet megint vennék. A 35 1.4 is elég jó lett, egyedül a bajonett szigetelésének hiányát sajnálom nagyon, illetve idegesít, mert filléres dolog, nem értem hogy hagyhatták ki. Volt pletyka 135 1.8 OSről, arra is kíváncsi vagyok, na meg erre a 24-70re. Jól csinálják, csak néha elbasszák
Viszont a kezdeményezéseik abszolút pozitívak. -
gab.m
senior tag
Na most már tényleg valóságosnak tűnik: Sigma 24-70 f2.0 OS
-
Jokerx
tag
Sziasztok!
Milyen obi-t ajánlanátok Nikon D3200-höz, gyorsan mozgó kutya fényképezéséhez? Jelenleg a kit objektívet használom, azonban szeretném ha a háttér jobban elmosódott lenne.
Amit kinéztem:
[link]Esetleg valamilyen fix obi is jó lehetne? Most legtöbbször 55mm-en használom.
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Multikiller
üzenetére
Ha 4/3 os a bajonett csatlakozása persze fel lehet csavarni
Viszont minőségben nem hozza azt a szintet. Bár ebben a ZD70-300 témában Nesa többet tud 
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Multikiller
üzenetére
Olympus ZD 70-300 olyan 60-70 körül lehet használtan vásárolni.
Az E-420 ban nincsen stabilizátor. Így az állvány használata 300 (600) milinél kötelező. Vagy tengernyi fény kell

-
Multikiller
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy legalább 300mm maximális gyújtótávolságú olcsó objektívet Olympus E-420-hoz?
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Real_Necro
üzenetére
Mi lehet, hogy a 18-35ről de ők meg a 50 1.4 sigmáról

Ejj Ejj nem követed rendesen a fórumfolyamot

-
*Ropi*
félisten
Ő APS-C-n használná, nem FF-en.
A 40D APS-C szenzorán F2-vel voltam elégedett (ott már borotván karcol, de még a bokeh is szép).(#15202) Real_Necro: A Sima 50/1.4 még nem "A" (Art) szériás, így nincs hozzá USB-s bölcső. Max. a Kis_Necro bölcsőjébe teheted majd be, hogy játsszon vele.

-
JohnyBlue
addikt
válasz
aleister
üzenetére
Nem a belépő kategóriára gondolok, hanem a komolyabb dögökre úgy 1kg körül vagy afelett
Pörög a piac rendesen de azért egy nagyértékű üvegparkot igen nehéz gyorsba úgy eladni, hogy ne bukjál rajta sokat... így meg beviszed a szervízbe Canonos bajonettel és 1 hónap múlva hazaviszed Nikonos bajonettel. -
gab.m
senior tag
válasz
JohnyBlue
üzenetére
Jópofa dolog. Ügyes mostanság a Sigma, viszont azért haragszom rájuk, hogy a 35 1.4-re nem tudtak rakni egy nyavalyás gumi gyűrűt a bajonett csatlakozáshoz... Illetve volt pletyka egy 135 1.8 OS-ről.. Na, arra is kíváncsi lennék, meg a most felröppent 24-70 f2-re. Bár ha a képminőség nem lesz nyitott rekeszen penge, akkor szinte felesleges a dolog. Sok összetevője van egy obinak, és félek hogy valamit el fognak kúrni vele. Vagy az építése nem lesz kifogástalan, vagy a fókuszsebesség, vagy a képminőség... de ne legyen igazam.
Szerk: aleister: usákiában 5 év gari van a Nikon obikra...
-
aleister
veterán
válasz
JohnyBlue
üzenetére
Ezt a bajonett cserét én nem nevezném forradalminak. 80-250 usd? Ebből a minimum 19.000 forintból inkább eladom a használton az obit, és veszek egy ugyanolyan használtat, és marad még kb 15-20.000 forint a zsebemben. A 250 usd-s végletről nem is beszélnék.
Jó hogy adnak erre lehetőséget, de ennyi pénzért ez nem forradalmi, hanem hülyeség szerintem.A 4 év gari már szimpatikusabb. Látszik, hogy próbálnak versenyképesek maradni a Tamronnal, ami jó. Vásárlóként szeretem amikor harcol a konkurencia ár/szolgáltatásverseny tekintetében. Kíváncsi vagyok, hogy pl a Nikkor követi-e ezt a trendet.
-
JohnyBlue
addikt
Mit szóltok a Sigma bajonett csere lehetősőgéhez + a négy év garanciához?
-
nagyúr
válasz
üzenetére
Na, megérkezett a trió. Végül 1370 EUR lett a fizetendő. Nem az évszázad vétele, de szerintem korrekt.

A markolatot még váz hiányában nem tudtam kipróbálni, de látszólag nincs gond vele.

Az objektíveken minimális használati nyomok vannak, a lencséken nincs sérülés. Viszont relatíve porosak.

Még csak 1-2 tesztképet lőttem velük, hogy lássam rendben vannak-e. A 16-50-essel nincs gond láthatólag, viszont a 60-250 nem az igazi. Nem tudom, hogy mennyi köze van a vázhoz, de nem elég éles és részletes a kép még ISO100-on sem. Bár hozzáteszem, mind ez nyitott rekesz mellett.
Bridge-ben sem látszik az obi infó. Okozhat ilyen hibát ha a váz nem ismeri az obit?
Nem vagyok ilyen téren jártas, de szoktam látni, hogy ha firmware frissítés jön egy vázhoz, akkor az újabb objektívek is "szerepelnek" a listában.Még később tesztelem tovább...
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Real_Necro
üzenetére

Áááá Freddy nem veszi azt meg

Majd Kutyus vesz egy 24-70 2.0 Sigmát és a Tamiját fogja eladni Freddynek

Én nagyon nehezen válok meg egy-egy obitól
(gondolkozok a 90mili eladásán de nem tudom magammal letisztázni a dolgot) -
Real_Necro
veterán
válasz
JohnyBlue
üzenetére
Pro:
fényerős, új, dizájnos, babrálhatod USB kütyüvel, nem hagymás a bokehja
Kontra:
drága, kis átfogás, ronda fekete, semmi arany karika, USB-s kütyü is drága
Konkluzió:
Az kizárt dolog mert nem tudom.
U.I.:
Ha megveszed, királyabb leszel mindenkinél, mert neked lesz itt elsőként, téged fog mindenki keresni, hogy megtapizhassa (-KL, mert neki elég ha a prospektust megnézi), ódákat zenghetsz róla majd ha esetleg szervizeltetni kell (bár USB kütyü miatt ez lehet nem szükséges).
Ha eladod idővel Freddy-nek, ő örülni fog neki, mert összehasonlíthatja Tamival. Aztán kiderül, hogy a Tami jobban a szívéhez nőtt, ezért olcsón megszámítja nekem.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szóval vedd meg!

Új hozzászólás Aktív témák
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- EAFC 26
- Milyen monitort vegyek?
- Autós topik
- ASUS routerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- AKCIÓ! LG UltraFine 27" 5K IPS 99% DCI-P3 1 év garancia
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1185G7 32GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- Apple Imac 21,5 Inch, Late 2015! Intel Core I5 + Intel Iris Pro Graphics. 1TB Háttértár!
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / 16GB DDR4 / RX 6600 8GB / 512 GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nem vagyok ilyen téren jártas, de szoktam látni, hogy ha firmware frissítés jön egy vázhoz, akkor az újabb objektívek is "szerepelnek" a listában.