- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- ASUS ROG Ally
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Új csodafegyverrel gyorsítaná CPU-it az Intel
- Milyen nyomtatót vegyek?
- RAM topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cassi
őstag
Úgy néz ki, jön a jól ismert hiány megint, már januárban:
[link] -
tasiadam
veterán
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Az acelhordon belul altalaban betonba ontve vannak. Es amennyit a talaj mozog, siman lehetnr azt csinalni, mint a finnek/svedek, hogy szaz/ezer meter melyen az alapkozzetbe bebetonozva hagyjuk. Oke, hogy van nalunk toresvonal, de az nem aktiv eleg regota. Ha aktiv lenne, akkor paks nagyobb problemat jelentene, vagy az osszes tanuhegy ujra kinyitna
-
-
ripla
addikt
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Nézd meg miket írtam még oda.
A spórolás itt kezdődik. 
-
-
ripla
addikt
válasz
BerserkGuts
üzenetére
"Nemzeti"
Szóval ebből is kilopva minden az utolsó fillérig, kíváncsi leszek mikor kezdenek szivárogni a tartályok, vagy keletkezik statikai kár az épületben.
Közben csak úgy random beleolvastam a leírásba. Első találat:
"ezért a folyékony hulladékot szilárdíják""szilárdíják"
"ahol a további karmák kialakítása folyik."
"karmák"
És ezek atomhulladékot kezelnek....
-
az szép küld el nekik
https://rhk.hu/nrht [link]
régen én is gondoltam erre csak hát látod mennyire biztos a fellövés spaceX
vagy egy komolyabb utazás mint az apollo küldetések is voltak ahol vittek több súlyt is magukkal azok veszélyesek mert felrobbanhatnak vagy visszatérnek mert meghibásodik
-
ripla
addikt
válasz
BerserkGuts
üzenetére
"biztosítotva"
Eléggé kamunak tűnik így a szöveg alapján. Ez tényleg valós?
Továbbra is azt mondom, hogy minden hulladékot ami csak keletkezik a bolygón, beleértve az atomot is, minden évben egyszer tankhajó méretű tartályokba kéne pakolni és belelőni a Napba, annak úgysem számít.

-
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Mentőexpedícióban pl. Matt Damont is fűti egy radioizotópos termoelektromos generátor. Aztán, hogy ez mennyire lehet egészséges... de legalább nem fázott.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ide se mennék lakni meg ezek az acélhordók xD arra emlékeztet amikor filmeken a csövesek ezekkel fűtöttek

amúgy azt hittem vagyunk olyan okosak és elszállíttatjuk egy harmadik országba de nem baszki itthon tárolgatjuk majd pár millió évig aztán már elkezdték a spórolást mert kell a hely és az új tároló helységeket már ki sem töltik rendesen betonnal bravó
-
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Később valszeg a technika is fejlődni fog, majd megoldják az atomhulladék kérdését, addig lehordják kiürült tárnákba. Az is valami.
-
válasz
Baltazár123
üzenetére
Alan wake 2 fix 30fps-el nem kis kihívás egy gtx1660-nak de még épphogy elvisz minden játékot ami nem rossz teljesítmény és jól jött csere vga-nak még szervizben volt a nagyobb. + gtx1660-al játszottam végig elsőre 1080p/low.
-
-
zseko
veterán
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Hát nemtudom. NV-vel nincs tapasztalatom, de nálam AMD-n ha nincs meg a stabil 60fps a zökkenőmentes játékhoz akkor azon az FG sem segít, az fps ugyan több lesz, de a játék simább nem lesz, az alap mikrolag ugyanúgy ott marad. Tehát hiába duplázza meg a 49fps-t 98fps-re, sose lesz olyan sima mint a natív 60fps, ezért gondolom azt hogy pont ott nem segít ahol kellene. A cikkek is azt írják emlékeim szerint, hogy 60fps felett van haszna, ha mégg épp kell egy kicsi hogy meglegyen a monitor frissítéséhez (120, 144, 160, stb). Az fsr-el inkább érek el valós fps növekedést, persze a képminőség rovására, mint az fg-vel, ami még az input lagot is növeli. Aztán lehet hogy egy FreeSync képes monitor vagy tv mellett másabb lenne.
Azt viszont most teszteltem az Indiana-ban, hogy az fg-t bekapcsolva a prociterhelés valóban visszább esett, kijött a piros sávból vissza a zöldbe. -
Baltazár123
őstag
Hm beállítottam az RX6600-t energia kímélő módba. WoT-ot toltam rajta sd kliens-el, de minden csúszka jobbra elhúzva és 80-90 FPS. Elég barátságos fogyasztás mellett teszi a dolgát. Nem csoda, hogy ilyen csendes.

-
Dr. Romano
veterán
Kompetitív játékhoz teljesen alkalmatlan a framegen. Nincs olyan szenárió, ahol a késleltetést javítja, ami online játéknál a leglényegesebb.
Én csak és kizárólag single player esetén tudom elképzelni a használatát.
Tapasztalataim alapján a framegen akkor a leghasznosabb ha proci limites vagy egy adott játékban. Akkor a videokártyát tovább tudod dolgoztatni vele magasabb """fps""""-ért, procc limites környezetben a dlss/fsr és a dinamic res. sem tud segíteni. -
zseko
veterán
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Nem is a glich. Lehet eltérés a két gyártó között (nekem amd van, bár szerintem a lényege akkor is ugyanaz), de szvsz. ha valami alapból szaggat mert csak 35-40fps-re képes és késik, azon ez a csoda nem segít, a mikrolag ugyanúgy megmarad, ellenben a késleltetés még emelkedik is, legalábbis azzal a néhány játékkal amivel próbáltam én ezt tapasztaltam, aztán lehet kevés a merítés. Az is lehet hogy egy gsync-es monitor javít rajta, én sima 60Hz-es oled tv-n néztem. Mindenesetre kompetitívhez eleve nem ajánlják, és 60fps alatt sem igazán, ahogy olvasgattam. A dlss-t/fsr-t hasznosnak tartom, ezt nem különösebben.
-
Dr. Romano
veterán
Ez nem teljesen igaz. Egyetértek hogy nem mindenhol állja meg a helyét, de vannak olyan kombinációk amikor meglepően használhatóan működik. Nálam pl Avowed-ben Lossless Scaling 30/60fps (célsor 0, késleltetés 1) + nvidia reflex, vsync off + full cpu limit (gpu-nak bőven van tere dolgozni ezzel) kontrollerrel teljesen jól használható grafikai gliccsek sem látványosak normál gameplay alatt.
Már vagy 80 óra van így benne.
Más játékban már nem volt ennyire rózsás a helyzet (pl. Silent Hill f-nél zavaró grafikai anomáliák voltak amiket nem sikerült kiküszöbölni). Próbálkozni kell és nem lehet általánosítani. Játék, implementáció, beállítás, ember stb függő. -
zseko
veterán
válasz
Kronos3000
üzenetére
Dettó, egy 9070XT váltott egy Vega56-ot, amivel, kisebb-nagyobb kompromisszumokkal persze, de még idén is tudtam játszani majdnem mindennel amivel akartam.
-
Baltazár123
őstag
1660superrel még új játékok is tolhatóak. A tartalék gépemben ez van és a hogwarts-ot felraktam kíváncsiságból és teljesen korrekt. A grafika nyilván nem very ultra minőségű, de látványra elfogadható, egyáltalán nem undorító, sőt egész jó. Dacára annak, hogy ment a hörgés, hogy 16gb vga-nál gyengébbel nem játszható, pedig de. Röcögések ha vannak is, biztosan kimutathatóak, de ha valaki tényleg játszik a játékkal, akkor észre sem veszi. Nekem nem tűnt fel durva röcögés és teljesen jó a játékélmény.
Érdemes az fps-re fókuszáló tesztek helyett az adott játékról gameplay videókat megnézni. Sokkal informatívabb.
Úgy tudom, hogy egyedül az indiana jones-nál fekszik meg, a nem kikapcsolható RT miatt, de ha valaki nem tud anélkül a játék nélkül élni, akkor esetleg feljavítja egy használt vga-val és máris mehet. 70-80e magasságban már lehet kapni használt kártyát, ami elviszi.
-
ripla
addikt
Amilyen buta és ostoba, el fog menni a falon is túl hogy megszerezze. Vagy legalábbis próbálkozni fog, hiszen olyan kőostoba hogy fel sem fogja miről beszél. Ezeknek tényleg az egész Világ egy nagy társasjáték, ahol kedvük szerint tologatják a bábukat... és ezek irányítják a Világot...
Chaser #136
Ja, az még nem kéne, rengeteg olvasatlan képregényem és könyvem van még, a Legókról nem is beszélve.
-
ripla
addikt
PC World kommentszekcióból.
Tűpontos!Tényleg kezdem úgy érezni magam, mintha egy poszt-apokaliptikus regény első lapjait olvasnám. Az óriás tech-cégek megrészegülve az AI-ban rejlő lehetőségektől, minden pénzügyi és politikai befolyásukat bevetve telepítenek adat-farmokat szerte a világon, nem törődve sem környezetvédelmi, sem társadalmi szabályokkal. A keletkező hardverigény és a profit ígérete a gyártókat az adat farmok kiszolgálása felé sodorja, a kiskereskedelemben jelentkező hardverhiány miatt a PC, Konzol, telefon és egyéb technológiai eszközök árai hirtelen az egekbe szöknek. Hiába jelzi a nép minden módon, hogy nem kérnek az életük minden területére lassan beszivárgó mesterséges intelligenciából, a befektetett pénzek olyan nagy mértéket öltenek, hogy a cégeknek nem lesz választásuk: vagy tönkremennek, vagy egyszerűen kilobbizzák maguknak, hogy a kormányok rákényszerítsék az emberekre az AI használatát. A felháborodott tömegek száma egyre csak nő, és hamarosan a nagyhatalmak legnagyobb céljává válik, a ritka földfém tartalékokkal rendelkező országok birtoklása és teljes irányítása... keziccsókolom emberiség.
-
ben2
aktív tag
válasz
Hun'reeth
üzenetére
Látom Te sem érted, így még egyszer utoljára megpróbálom érthetően leírni:
Egyáltalán nem beszéltem az AI pozitív vagy negatív társadalmi hatásairól.
Nem foglaltam állást a "jó-e az AI vagy rossz-e az AI" kérdésben.
Az AI fejlesztések mögötti gazdasági megfontolásokról volt szó, hogy akik befektetnek, azok miért teszik. Hogy nem, nem a chat előfizetési díjakra hajtanak és nem igaz, hogy mindenki hazudik és ne lenne az AI befektetések mögött racionális üzleti koncepció.
Ez volt a téma és most azért "szektáznak", meg "fanatikusoznak", mert a többszöri terelés ellenére sem vagyok hajlandó eltérni az eredeti kérdésről és átmenni a szokásos az "AI rossz mké" végtelen fingreszelésre.
Nem azért, mert nekem ne lennének igen komoly aggályaim főleg az AI rövid távú társadalmi hatásaival kapcsolatban, hanem mert nem ez a téma. -
Hun'reeth
őstag
Nem óhajtok vitát nyitni mert amúgy sem érdemes de véleményem szerint nagyon vakon vagy a szép új AI világ kapcsán.
Csak gondolkozz el azon, hogy épp magad képviseled a "szektás" mentalitást azzal, hogy félresöpörsz mindent amit mások mondanak az önigazolás mocsarában dagonyázva.Vélhetően Sketch001 -nek lesz igaza de majd a idő eldönti. Én rá teszem a voksom.
Addig pedig javaslom a Don't look up! című filmet megnézésre! Nagyon rád fér!
-
Chaser
legenda
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Az éáj' ( :
Sztem beindul ez, annyira nem néztem utána de gondolom az önvezetést Kínában ezzel valósították meg, a humanoid robotok mozgását is, amiket eddig láttam meggyőző, és ez még nagyon az eleje.
És sok terület van még ahol használható.
Pár év és jöhetnek az első T800-asok
kár ezen veszekedni, pár év múlva kiderül sok minden. -
ben2
aktív tag
Nagyon is lehet érveket felhozni, csak indulati benyögésekkel ugyebár nehéz vitatkozni és ha az ember próbálja racionális irányba fordítani a beszélgetést, hogy oké, ha mindenki hazudik, akkor nosza lássuk az objektív bizonyítékokat, akkor további indulatok, terelés és jelzőhalmozás a válasz. Te most éppen a "szektás" és "fanatikus" jelzőket halmozod.
-
Dr. Romano
veterán
Ki nyert?
-
ripla
addikt
Leírtam hol tudom elképzelni a működését. Innentől kezdve direkt nem akarod érteni.
Neked nem lehet érveket felhozni, mert a fanatikusságod miatt mindenki hülye aki nem a te igazságodat szajkózza. Egy ilyen alap felállásból mégis milyen érdemi vitát szeretnél? Ahol csak neked lehet igazad, de azért hadd próbálkozzanak? Már ne is haragudj, de teljesen hiteltelen vagy ezekkel a megjegyzésekkel. -
ben2
aktív tag
válasz
powerage76
üzenetére
"Miért nem mutatsz inkább te példákat működő AI beruházások mögötti működőképes üzleti modellekre? "
Mert egy beruházás kezdeti szakaszában nem a cashflow pozitív működés a prioritás.
A Facebookot pl. 2004-ben alapították és csak 2009 szeptemberében lett cashflow pozitív. Addig a veszteséget termelte, hogy felépítse azt a user bázist, amit most már pofátlanul kiszipolyozhat.
A vita onnan indult, hogy a jelenlegi chat előfizetési díjakból próbálták levezetni, hogy az AI fejlesztések mögött nincs fenntartható üzleti modell. Erre mondtam, hogy ha és amennyiben a befektetők és a fejlesztők céljai megvalósulnak, akkor azok olyan méretű gazdasági értéket fognak képviselni (ami nem egyenlő a társadalmi értékkel, csak hogy ne adjunk alapot az újabb szalmabábozásnak), hogy lényegtelen kérdés lesz, hogy milyen üzleti modell alapján fogják kiaknázni.
"Illetve pusztán a kíváncsiság kedvéért, a dotcom lufi idején megvoltál már, emlékszel az ottani eseményekre? "A dotcom lufi tökéletes példa: akkor egy sor fogalmatlan kockázati befektető felült a hype-nak és mindenét elbukta, de közben azok, akik tudták hogy mit csinálnak, a világgazdaság meghatározó szereplőivé nőtték ki magukat.
Pont ezért baromság kiemelni egyes piaci szereplőket és anekdotikus érveléssel en bloc kijelenteni egy iparágról, hogy mindenki hazudik és az egész egy hoax. -
ripla
addikt
Olvasd már vissza a kommentjeidet légy oly kedves. Mondatonként kiemelve válaszolgatsz a többieknek, gyakorlatilag minden megjegyzésüket visszaidézve és elmagyarázva hogy az hülyeség, és csakis neked lehet igazad, mert csak. Hát mi a f*szom a vallási fanatizmus, ha nem ez?

Írtam feljebb, hogy Ctrl-C Ctrl-V feladatok kiváltására jó lehet. De amikor rá akarnak bízni atomerőmű üzemeltetést, politikai döntéshozást, vallások terjesztését, vagy piaci marketing tevékenységet, az már olyan szinten rémisztő, hogy azonnali hatállyal kellene fellépni ellene törvényes úton. Ahhoz meg túl sok scifit olvastam és láttam, hogy ne essen le kb. 5 másodpercen belül, hogy ez sem az emberiség érdekeit fogja szolgálni, csak egy újabb eszköz arra, hogy egy maroknyi cégvezető tovább gazdagodjon a digitális rabszolgák semmibe vételén.
-
ben2
aktív tag
Megint szalmabábozol.
Nem az AI negatív tulajdonságai volt a téma, hanem hogy az AI beruházások mögött vannak-e egyáltalán működőképes üzleti modellek. Egy üzleti modell pedig a társadalmi hatásaitól függetlenül is lehet működőképes, sőt eleve csak akkor lehetnek akármilyen társadalmi hatásai, ha működik.A szekta mentalitás jellemzője, hogy nem fogad el neutrális álláspontot, mindent az "aki nincs velünk, az ellenünk van" logika mentén mérlegel, csak a buborékjában elfogadott szempontok (pl. politikai, etikai, vallási, filozófiai, stb.) szerint hajlandó értelmezni, ha meg véletlenül nem az a téma, akkor arra tereli a beszélgetést.
Ez tökéletesen ráillik a viselkedésedre. -
ripla
addikt
"a buborékodban elvárt paneleket mantrázza-e."
Ez konkrétan te vagy barátom, nem én. Én látom a negatív tulajdonságait, és hogy mennyire meg fogja keseríteni hosszútávon magát az emberi létezést (high tech - low life), már most is sokkal több minden írható a negatív oldalra, mint a pozitívra, te meg szemrebbenés nélkül siklasz át minden probléma felett... mint egy vérbeli szektás.
-
-
ben2
aktív tag
válasz
Sketch001
üzenetére
Ennek mi köze az eredeti témához?
Azt állítottad, hogy az AI fejlesztések üzleti modellje a chat előfizetésekre épül. Ez egy nyilvánvaló baromság.
Aztán azt állítottad, hogy a teljes AI-ba beruházó komplett IT iparág hazudik. Ezt semmilyen objektív ténnyel nem tudtad alátámasztani.
Most meg apokaliptikus víziókkal terelsz, ráadásul teljes önellentmondásban: hol azzal, hogy az egész világgazdaság összeomlik, mert az AI egy hoax, hol azzal, hogy jaj jönnek a robotok. -
ben2
aktív tag
Szokás szerint megint csak ennyit bírsz felfogni, hogy valaki "velünk" van vagy "ellenünk van", azaz hogy a buborékodban elvárt paneleket mantrázza-e.
Aki "ellenünk van", az meg ugye csak elvakult szektás lehet.
Érvelés, tények, logika nem számít, csak hogy együtt acsarog-e a lincs tömeggel.A vita tökre nem arról szólt, hogy az AI általában jó-e vagy sem.
Az AI fejlesztések mögötti üzleti modelleken vitatkoztunk.
Sketch szerint nincsenek olyanok, mert... mert ... nem hisz bennük. -
ripla
addikt
válasz
Sketch001
üzenetére
Az a probléma, hogy egy elvakult szektást akarsz meggyőzni arról, hogy a hit amiben hisz, az valójában hibás és káros.
Majd amikor megtapasztalja a negatív tulajdonságait, esetleg őt is anyagi kár éri, vagy bekerül egy olyan spirálba ami az ai miatt egyre több negatív eredményt produkál számára és emiatt rosszabb lesz az élete, majd akkor talán elgondolkodik rajta, hogy talán mégsem kellene vakon hinnie egy olyan dologban, ami nem azért készül hogy neki jó legyen. -
Sketch001
aktív tag
"hogy ezek a céljaik"
Én meg továbbra is azt mondom, hogy nem érzed a nagysagrendet és hogy mekkora a szar. A 2024-es teljes usa GDP felénél több jelenleg a lufi amit fújtak, 25 ezermilliard dollár körül van jelenleg. És ez úgy, hogy ha jövőre nem megy az openai tőzsdére hogy behuzzon pénzt akkor csődbe megy, az oracle giga hitelevel pedig szintén nem jut 2026 végére, a többiekről nem is beszélve. Amiről beszélsz nem jövőre lesznek, de valszeg nem ebben az évtizedben... Már most pedzegetik a bailout - ot a kormanyzattol, és most még forog a szekér, megy fel a részvény piac... Úgy, hogy a bbb óta instant megkapják a teljes adovisszaterintest első nap nem a teljes projekt avultatasa során elosztva ami magában egy vicc.
És ezt nem fogod fel, hogy ezeket a pénzeket vissza kell szedni előbb utóbb, és jelenleg az se látszik hogy a következő egy két évben hogy nem borítja be ez a szemét a teljes vilaggazdasagot.
Így már tiszta? Ez kvára nem hit kérdése, itt arról van szó hogy a 2008-as ingatlan lufi sokszorosan van kint hitelben, és nincs a kanyarban se technológia ami 2026-ot további brutális hitelek nélkül athidalja.
Minnel tovább fújják a lufit annál kevésbé valószínű hogy ezt vissza tudják fizetni, és annál nagyobb az esély hogy az azt követő pánikot itthon is megerzed mit 2008 után...
Megvan? Érted? Gondolom nem...
-
sakal83
addikt
válasz
üzenetére
Annyira nem ertek az AIhoz, kimondottan szkeptikus vagyok, de nalunk is kezd beindulni. Probalgatok egy ket dolgot, es sajnos jobb, mint amire szamoltam. Par kollegam komolyan elgondolkozhat, hogy azokat a resz feladatok amiket csinalnak, sokszor tele hibaval, bizony AIval megtamogatva nagyreszt kivalthato, fokent ha az input adatok cegen beluliek, tehat nem zagyvasagok.
Nem tudom hol a hatara, mas teruletre, iparagra nem latok ra, ami AIval erintett lehet, de bizony kockazati jellegu teruleten SAJNOS latok hatekonysagnovekedest...
Ami a tozsdet es a rocksztarnak beallitott tech szociopatakat illeti, botranyos. De a hangos kisember tamogatokat abszolút nem ertem, mert kozgazdasagi, tarsadalmi ismeretek nelkul tamogatnak olyan dolgot, ami ha bejon, azert lesz brutalisan karos, ha nem, akkor meg az osszeomlas lesz érzékelhető, es akar a teljes tech IT vonalat olyan rossz szinben tuntetheti fel, hogy a 2008as valsag utani bankszektor befeketitesehez lesz hasonlatos... Ami a zsebben is merheto lesz. Boven alatta nott a szektorban az atlagos atlagberhez kepest a fizetes.
A politikan mindig kell bunbak, saját maga nem lehet, igy ramutatnak valakikre.
-
ben2
aktív tag
válasz
Sketch001
üzenetére
"Te kezdted a listaddal hogy mi a piac, azt mondtad ezek vannak. "
Szalmabáb érvelési hiba. Nem azt állítottam, hogy ezek vannak, hanem hogy ezek a céljaik, ezért tolják a pénzt az Ai fejlesztésbe, nem pedig a chat előfizetési díjakért.
"Én bizonyítsam hogy amit mondasz hamis?"
Elég ha azt bizonyítod, amit Te állítasz, hibásan nekem tulajdonított kijelentések ellen nem kell küzdened.
"Igeeen? Ők maguk? Láttad? Ja az más..."
Ha az a kérdés, hogy ki mit tervez, akkor szerinted mi lehet hitelesebb forrás, mint ha ő maga elmondja a saját szájával?
"Mert a te kinek hiszel az nem?"
Dehogynem, csak én nem hitéleti alapon teszek kijelentéseket. Az nem hit kérdés, hogy ki mit miért fejleszt, ha a céljait világosan deklarálja. Maximum azon lehet mekengeni, hogy mennyire reálisak ezek a célok, de a személyes kétely továbbra sem bizonyító erejű.
"Kar hogy leirtam hogy konkrétan nincs üzleti modell... Rohannak előre és imadkoznak. Ennyi a terv."
Kár hogy leírtad, mert semmilyen objektív információval nem tudtad alátámasztani. Azért kellene tényként kezelni, mert Te azt hiszed.
"Ja és közben mindent sztbsznak maguk körül. És mehet a verseny hogy a pénz fogy el vagy találnak piacot. Szeretem a vilaggazdasagot ilyen fogadasra tenni."
Ennek semmi köze a témához, mert először az volt a kérdés, hogy a 200 dollárokból hogyan lesz rentábilis az AI, majd hogy a humanoid robot eleve hülyeség, mert nem is kell, majd hogy úgysem lehet megcsinálni és eleve az egész hazugság. Most meg már ott tartunk, hogy jaj jönnek a humanoid robotok és szétbszák a világot.
"Az iparag egyik legnagyobb szereplője élőben letolta hogy fingja nincs honnan szerez pénzt, majd tozsdere vonul. Ennyi az üzleti terv. És ha nem jön be, akkor csak az egész világ szívja meg. "
Ha egy iparág egy konkrét szereplője szerinted hülyeségeket beszél, azon lehet érdemileg vitatkozni, hogy mikor kinek mit mondott, ahhoz képest mit csinált és most mi a konkrét helyzet.
De Te egy komplett iparágat hazugoztál le anekdotikus példákra hivatkozva, ami megint csak a "fingom nincs az egészről, de az arcom nagy, mert én nem hiszek benne" logika felvizezve."Robot a gyárban vagy globális gazdasági összeomlás ha nem érnek oda időben? És ennek tapsolsz?"
Újabb szalmabáb érv, mert egy szóval sem jellemeztem se pozitív, se negatív értelemben. Azt állítottam, hogy az AI-nak - ha és amennyiben sikerül megvalósítaniuk a fejlesztési célokat -, igen komoly gazdasági értéke lesz a gazdasági szereplők számára. Hogy egyébként társadalmi szempontból ez jó vagy rossz, abban nem is állt szándékomban állást foglalni.
"Az ms nem tudja megoldani hogy a tálcát a képernyő tetejére tehessem w11-ben de majd az aiban megment mindent. "
Most komolyan egy számodra hiányzó OS fícsör alapján vonod kétségbe egy komplett iparági paradigmaváltás létjogosultságát?
"Egyébként megindokoltam hogy miért hamis az allitasod, mert a jelenleg jól látható problémákat hessegeted el azzal, hogy ne nézz fel, nyugalom van, majd megmentenek. "
Nem indokoltad meg, hanem a személyes kétely érvelési hibáidat szalmabáb érvelési hibákkal súlyosbítottad.
-
Mindenképp a kinálat szükitése a cél,ha ezt tudják kivitelezni akkor tudják az árakat felfelé hajtani.
Minnél többet kaszirozni.
Az Ai nevű csoda csak egy eszköz volna ebben,a gond az hogy észnélkül és mindenféle kontroll nélkül készitik,fejlesztik.
Komoly fékeket kellene beépiteni,de jelenleg ez senkinek nem áll érdekében.
Vicces a történetben hogy már normális termékeket sem gyártanak,mig 16 éve tudtak 3,5w-os Atom processzort gyártani addig ma semmi sem sikerül normálisan.
Már Gelsinger is leirta hogy soha nem volt időben kész semmivel a csapat,az igazgatótanács pedig csak visszahúzta a fejlesztéseit.
Miért nem lett beépitve az 5 éve létező Adamantine cache?
Mert nem volt érdekük a jó termék.
Igy nem is engedték.
Hogy mást ne emlitsek az Nvidiának 10 évvel ezelőtt volt egy holografikus cucca amit sosem engedtek nekik kiadni.
Az Ai pedig azért jó mert jelenleg ezzel a szlogennel bárkit le lehet pénzzel húzni.
Az hogy semmit sem ér egy beteg gondolat,az senkit nem érdekel. -
Sketch001
aktív tag
válasz
Sketch001
üzenetére
Egyébként megindokoltam hogy miért hamis az allitasod, mert a jelenleg jól látható problémákat hessegeted el azzal, hogy ne nézz fel, nyugalom van, majd megmentenek. Készült róla jó film, dont look up. Nézd meg, érdemes.
A vilaggazdasaggal játszanak, nem csak a hw de az aramtol fölfelé minden drágább miattuk pl usaban, hogy másról ne is beszéljünk, de majd lesz hordozható reaktor, meg robot munkás, meg minden is.
A gyermeki naivitás szép dolog, jön a karácsony, az én gyerekeim is nagyon lelkesek hogy mit hoz a jezuska...
-
Sketch001
aktív tag
"Bizonyítási kényszer áthárítása érvelési hiba."
Te kezdted a listaddal hogy mi a piac, azt mondtad ezek vannak. Aham. Én bizonyítsam hogy amit mondasz hamis? Értem hogy miért szimpi az ai
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"hanem ők maguk mondták."
Igeeen? Ők maguk? Láttad? Ja az más... Miért nem ezzel kezdted? Jézusomb+...
"Hogy egyébként Te kinek és miben hiszel, az irreleváns"
Mert a te kinek hiszel az nem? Jövőre itt az fsd mindegyikben nyugi. Egy évtizede..."hogy az üzleti modelljük a chat szolgáltatások előfizetési díjaira épülne nettó hülyeség"
Kar hogy leirtam hogy konkrétan nincs üzleti modell... Rohannak előre és imadkoznak. Ennyi a terv."idővel a gyárakban ne dolgozhatnának humanoid robotok"
Ja és közben mindent sztbsznak maguk körül. És mehet a verseny hogy a pénz fogy el vagy találnak piacot. Szeretem a vilaggazdasagot ilyen fogadasra tenni."de egy komplett iparágat hazugsággal vádolni minden objektív bizonyíték nélkül azért, mert X vagy Y hazudott már életében szintén nettó hülyeség."
Az iparag egyik legnagyobb szereplője élőben letolta hogy fingja nincs honnan szerez pénzt, majd tozsdere vonul. Ennyi az üzleti terv. És ha nem jön be, akkor csak az egész világ szívja meg. Ugyan ugyan. A milliárdosok mindig a mi erdekunket nézik... Robot a gyárban vagy globális gazdasági összeomlás ha nem érnek oda időben? És ennek tapsolsz? Az ms nem tudja megoldani hogy a tálcát a képernyő tetejére tehessem w11-ben de majd az aiban megment mindent.
-
sakal83
addikt
Erdemes elolvasni
A Forbes listája szerint Musk vagyona jelenleg mintegy 500 milliárd dollárral haladja meg a világ második leggazdagabb emberének, a Google társalapítójának, Larry Page-nek a vagyonát.
Szeintetek o az uj nazareti Jezus? Aki szovet osztja szet? Nem, ez a brancs jelenleg gatlastalanul szociopata modon, a tarsadalomra, magukat raeroltetve artanakna tarsadalomnak azert h qva gazdagok legyenek. Mertektelenul.
A befektetesi bankok Szuz Mariak voltak ezekhez kepest.
-
ben2
aktív tag
válasz
Sketch001
üzenetére
"Mert te bizonyítottad hogy bármi amit felsoroltál piacképes vagy egyáltalán létező dolog?"
Bizonyítási kényszer áthárítása érvelési hiba.
Te állítottad, hogy hazudnak, így neked kell bizonyítanod, hogy így van, nem pedig nekem, hogy igazat mondanak.
Felsoroltam pár dolgot, hogy akik ma az AI fejlesztésbe befektetnek, azok milyen céllal teszik. Nem az ujjamból szoptam, hanem ők maguk mondták.
Hogy egyébként Te kinek és miben hiszel, az irreleváns.
Vagy reálisak a céljaik, vagy nem, vagy elérik azokat idővel, vagy nem, de az az állításod, hogy az üzleti modelljük a chat szolgáltatások előfizetési díjaira épülne nettó hülyeség.Abból pedig, hogy a Windowsból egy AI alapú szemetet csinálnak - amivel személy szerint amúgy egyetértek -, még egyáltalán nem következik, hogy idővel a gyárakban ne dolgozhatnának humanoid robotok.
Az AI egy technológiai gyűjtőfogalom, N+1 applikációja létezik, ezek közül nyilván lesz, ami felesleges baromság és mégis le akarják majd tolni a torkunkon, lesznek, amik tervként jól hangzanak, de nem lesz belőlük semmi, és lesznek, amelyek paradigmaváltást hoznak a tudományban, iparban, médiában, stb.Természetesen bárkinek a szavát meg lehet kérdőjelezni, de egy komplett iparágat hazugsággal vádolni minden objektív bizonyíték nélkül azért, mert X vagy Y hazudott már életében szintén nettó hülyeség.
-
sakal83
addikt
Es mennyiert fogjak adni hosszutavon a humanoid robotot? Ezen azért sokan nem gondlkoznak. Mi leszba viszonyitas? Ki fogja megfizetni? Ki vallalja a kockazatot, ha egy beetetos idoszakban AIra alapozza a szervezeti mukodest, es egyszer csak benyujtjak a szamlat a szallitok, akkor az azt jelenti, hogy nem szuveren a ceg?
Ilyenek erdemes am gondolkozni.
Mert mindig a kereslet határozza meg a kinalatot, ha elfogy a kereslet az AIval letrehozott termekre, akkor mi fog tortenni? Marpedig a sori melos melo hojan nem lesz kereslet, es az AIra alapozott sorgyartas megcsappan...
Es mielott utopisztikus ingyenjovedelemrol kezdenel irni:
1. Epp a cikk irja, hogy siman leszukitik a kinalatot... Ennyit a nagy baracccsagrol
2. Ahhoz vegtelelen penzt kellene nyomtatni, de ugye Musk ota tuggyuk, semmi nem eleg, tehat minden kinyomtatott fillert megprobalnak elcsatornazni majd... Lasd Az ember tragediaja. Az aranyborju szent es sérthetetlen.
3.. Mar most is vadak millioi dongetik nyugat kapujat a kenyerert. Szted milyen tarsadalmi valtozast okoz, ha ez az utopisztikus baromsag bejon. Segitek: megszunik a kozbiztonsag, es osszedol az eddig ismert rend es demokraciaInkabb azon remenykedj, hogy az AI ne legyen mindenhato.
A politikusok ezt meg fogjak oldani - ha demokracia marad-, mert a robotnak nem lesz szavazati joga, es megjelenik a MIKUTYANKTISZADESZ es megindul az uj "holokauszt".
-
troviko
senior tag
Szerintem rendben van, hogy minden kapitalista cég ott adja el a portékáját, ahol több lóvét kap belőle. A probléma ott van, hogy ez a cég olyan szinten köpi szemen azt a vásárlóbázist, aki 30 éve eltartja, hogy az már felháborító. Semmi mást nem kéne csinálniuk, mint 1 gyártósoron elkezdeni fosni ki 2 féle kártyát, egy közepesen erőset, ami jó 1080P-s gaminghez, meg valami annál erősebbet, ami nagyobb felbontás mellett is elfogadható élményt biztosít. Pl. visszahozhatnánk gyártásba a 1060 TI-t, olcsóért, mert egy kicsit drágábban a 3070-et mondjuk, és akkor az lenne a mondás, hogy ebből egy ügyfél csak max 2-t vehet a hivatalos partnereiktől, cserébe olcsó tudna lenni (ez most csak egy példa volt, ne ragadjunk le a 2 említett modellnél, szerintem a lényeg érthető). Mindenki más, meg akinek erősebb vas kell, fáradjon a kasszához, a többi erőforrást meg lehet az AI faszakodásba tolni. Ez egy korrekt hozzáállás lenne. Az viszont, amit csinálnak most a régi, lojális ügyfeleikkel, szerintem igazán nagy szemétség. Én csak és kizárólag emiatt a mentalitás miatt remélem, hogy csúnyán vissza fog nyalni nekik a fagyi.
-
Sketch001
aktív tag
"Értem én, csak először is a hazugság tényét nem bizonyítod semmivel azon kívül, hogy Te személy szerint nem hiszel egyes piaci szereplőknek. "
Mert te bizonyítottad hogy bármi amit felsoroltál piacképes vagy egyáltalán létező dolog? Annyi a difi kettőnk között, hogy te elhiszed amit mondanak neked, és nem zavar az oda vezető út, hogy a windowsbol ai alapú szemetet akarnak csinálni, és alig lehet már most kiszedni belőle a bloatot pl, tele a net ai sloppal és társai. De majd a robotok a gyárban majd..
Én inkább megkerdojelezem azok szavát akik lepten nyomon jól dokumentaltan hazudtak nem egyszer, és kritikusan próbálom nézni a helyzetet.
Nyilván nem igazán van ebben több. További szépet.
-
ben2
aktív tag
válasz
Sketch001
üzenetére
"Az aira épülő eszközök amikre te is építed a profitábilis működés lehetőségét a jellemzően hazugság kategória ha nem jött át. Messze nem ott tart a robotika ahova hazudva van, ahogy az ai se, meg a piac se. "
Értem én, csak először is a hazugság tényét nem bizonyítod semmivel azon kívül, hogy Te személy szerint nem hiszel egyes piaci szereplőknek.
Másodszor meg folyamatban lévő fejlesztésekről van szó, így a hazugság eleve csak akkor állná meg a helyét, ha nem csak semmilyen fejlődés nem lenne az iparágban, de még csak szándék se rá. Hogy egyébként szerinted az aktuális eredmények nem elegendőek, az semmiféle hazugságot nem bizonyít. -
Sketch001
aktív tag
szerintem félreértetted a "Akkor megint ott állunk, hogy szamolatlan trillio költenek olyan fejlesztésre, amire épülő eszközök nem hogy nincsenek, de a fejlesztésuk is legalábbis részben vagy egészben nettó hazugsag.. És a beszerzett hw gyorsabban avul mint bármi más a piacon..." mondatot
Az aira épülő eszközök amikre te is építed a profitábilis működés lehetőségét a jellemzően hazugság kategória ha nem jött át. Messze nem ott tart a robotika ahova hazudva van, ahogy az ai se, meg a piac se.
[link] azért ez masszív mankman-fied vibe remélem te is érzed...
Amikor az összes üzleti terv a nőni nőni nőni, bármi áron, az soha nem jelentett túl jót senkinek végül.
-
Sketch001
aktív tag
"Driving automation on the farm: Self-driving tractors look to fill agriculture’s labor shortage"
Azért ezen nagyot kacagtam. Köszi
Azért az megvan hogy nem az a fő gond hogy nincs elég sofőr... Nem azért mennek folyamat csődbe pl most -is- a termelők... Az meg hogy a JD arra törekszik hogy 0/24 mehessenek a gépeik... A JD... Akik milliókat fizetnek lobbira hogy nehogy bárki ki tudja őket kerülni a javítással, és ezért hetekig állnak a szemeteik mert hivatalos technikus nélkül se ki se be hiába javítottad meg... Na ebbe kell még egy kis ai
az
"A jogi osztály 100 helyett 5 emberre redukálódik és Te komolyan nem érted a gazdasági racionalitást mögötte?"
Ez egy, a te fejedben elképzelt világban valóban így van. Viszont ha folyamatosan ellenőrizni kell az ai munkáját akkor az az 5 az nem 5 lesz... Attól hogy van helyesírás ellenőrző a wordben attól jobb helyeken nem lett kevesebb korrektor pl...
"Igen, ez a terv"
Ja te jelenidőben fejezed ki a lehetséges jövőben bekövetkező eseményt. Érdekesen használod a nyelvünket...
"De ha rendelkezel - az "én aztatat már el nem hiszem" mantrán túl olyan információkkal vagy tudományos érvekkel, amelyek szerint a humanoid robot elméleti szinten is lehetetlenség, akkor légyszi ne tartsd magadban."
Mint írtam a gyárak az utolsó piacok lesznek, mert van piac ami bármit kifizet azért ha csak logisztikai feladatokra alkalmas robottal tudja leváltalni a humán erőforrást. Lásd katonaság. Egyébként az anyagmozgatás a legkevésbé probléma, és ahhoz kell a legkevésbé humanoid robot...
"miközben azok már a céljaikban is deklaráltan két teljesen különböző műfajt képviselnek"
Valóban, míg a bd végtelenül a tesla előtt jár mindenben is, addig a musk szerint már a gyárban dolgozó robot azt se tudja megmutatni hogy merre van a büfé. Az egyik egy régóta futó projekt, a másik egy pr fogás. Tényleg nem szabad őket összehasonlítani

"akkor mellékeld légyszi az objektív bizonyítékokat, amelyek szerint az OpenAI, xAI, Alphapet, Amazon, Meta, Microsoft és a többiek döntéshozói, tudományos munkatársai és fejlesztői hazudnának."
A takarítónők nem hazudnak ott? Altman mit mondott hogy fognak előteremteni annyi pénzt fejlesztésre és mi a roadmap a profitra? Meg is érkeztünk... Mindegyik cég pont olyan kétséges elemekre helyezi a kifutását a projektnek, ami jellemzően tőlük független, és erősen kétséges hogy egyáltalán megvalósítják e valaha.
"fejlesztési szakaszban lévő technológiában lévő jövőbeli lehetőségeket még nem következik, hogy mindenki más vagy hülye vagy hazudik."
Ja persze általában a techceok kommunikációja ez, elizabeth holmes is mondta hogy egy lehetséges forgatókönyv volt a jövőben hogy működhetett volna amit eladott.
Ha valaki azt mondja hogy az az endgame belátható indőn belül hogy elköltözünk a marsra akkor joggal feltételezem hogy nem ért hozzá vagy hazudik. A jelenleg publikált célok és megtérülési tervek kb ezen a szinten vannak. Az nem személyes kétely hogy nem fogja egy random cég hirtelen előkapni a világ legnagyobb vákumkamráját és abban személyszállítást üzemeltetni, hanem egy tényszerű megállapítás. Ahogy az is, hogy aki abban hazudik hogy ő a világ legjobb poe2 játékosa az bármikor bármiben fog.Tény, hogy senki semmilyen formában semmilyen reális roadmap-et nem mutatott még arra, hogy a szokszám milliárd dollár befektetése mellett ebből hogy fog profitot termelni. Amikor az nv-től még ugye jött az infó hogy a következő gen olyan gyors lesz hogy a mostanit ingyen se lehet majd eladni, akkor azért felmerül a kérdés, hogy az elégetett 100 milliárdok azok akkor minek kellettek...
Ne érts félre pont leszrom hogy ki mennyit keres, kinek mennyi nv meg társai részvénye van, két komoly bajom van. Az egyik hogy már most elkezdte a sok kcsög erőszakkal betolni az ai-t mindenhova ahol semmi keresnivalója nincs és ezt csak tovább fogja tolni mert mutatni kell hogy xmillió user "használja" lásd ms, a másik, hogy ha ez megborul akkor ott nem csak a befektetők szívnak amcsiknál, hanem a 401k -k is mennek a levesbe sok mindenki mással is kb, és világszinten megint földhöz vág mindenkit vélhetően durvábban mint 2008. Mindez megint azért, mert talált pár ceo egy olyan dolgot amivel fel tudják pumpálni a részvényeket és milliárd dollárokat zsebretenni.
De részemről ezt le is zártam, mert te nem tudsz mutatni olyan üzleti tervet ami valóban finanszírozható formában ábrázolná ezeket az 1-2 évente masszívan elavuló hardverekre épülő aikat, és közben remélem hogy valahol nekem sem lesz igazam, mert akkor az globálisan mocskosul sz@r lesz mindenkinek.
-
ben2
aktív tag
válasz
Sketch001
üzenetére
"Oda mit akarsz ait beletenni? Megvan hol kell menni, mi az útvonal, etc. "
Olyan szinten tolod a Dunning-Krügert, hogy esettanulmányként kellene mutogatni.
Driving automation on the farm: Self-driving tractors look to fill agriculture’s labor shortage"Tehát a jogi osztály marad, csak a munkát támogatja az ai. Ehhez elég a lokal ""ai"" is, nem kell trillio dolláros dc. "
A jogi osztály 100 helyett 5 emberre redukálódik és Te komolyan nem érted a gazdasági racionalitást mögötte?
Mert majd a 200 dolláros chat előfizetések... meg elég a local AI... te jó ég..."Helyettesíti? Biztos?"
Igen, ez a terv. A monoton emberi munkát kiváltani tudó humanoid robot egy mérnöki feladat és mint olyan alapvetően pénz és idő kérdése, hogy mikor lesz belőle használható termék. De ha rendelkezel - az "én aztatat már el nem hiszem" mantrán túl olyan információkkal vagy tudományos érvekkel, amelyek szerint a humanoid robot elméleti szinten is lehetetlenség, akkor légyszi ne tartsd magadban.
Amúgy már azzal nevetségessé teszed magad, hogy a Boston Dynamics és a Tesla fejlesztéseit egy kalap alá veszed, miközben azok már a céljaikban is deklaráltan két teljesen különböző műfajt képviselnek. (Full autonóm, sorozatgyártott robot vs. egyedi gyártású, távvezérelt eszköz.)"A megállapítás tény volt."
Ha ez tény volt:"Akkor megint ott állunk, hogy szamolatlan trillio költenek olyan fejlesztésre, amire épülő eszközök nem hogy nincsenek, de a fejlesztésuk is legalábbis részben vagy egészben nettó hazugsag."
akkor mellékeld légyszi az objektív bizonyítékokat, amelyek szerint az OpenAI, xAI, Alphapet, Amazon, Meta, Microsoft és a többiek döntéshozói, tudományos munkatársai és fejlesztői hazudnának.
"Nem, mert nincs üzleti modell mögötte. Sose volt. Ha ezt nem látod akkor nincs miről beszélgetni... "
Mondom: személyes kétely érvelési hiba. Attól, mert alapvető ismeretek és logikai képességek hiányában képtelen vagy felfogni egy jelenleg kísérleti, fejlesztési szakaszban lévő technológiában lévő jövőbeli lehetőségeket még nem következik, hogy mindenki más vagy hülye vagy hazudik.
"Pont ezt mondták itt is sokan amikor jeleztem hogy a hyperloop nem egy léghoki asztal, és lehetetlen hogy megoldják. "
És pont ezt mondták akkor is, amikor mások meg azon mekengtek, hogy egy az űrből visszatérő hordozórakétát lehetetlenség egy az óceán közepén lebegő pár tíz méteres fémlapra leszállítani. És még lehet sorolni a példákat pro és kontra.
-
Sinesol
veterán
Hát figyelj, az én gépem nem épp mai darab, mégis mai napig megy rajta minden élvezhető minőségben, gondolok itt arra, hogy konzol szintet azért hoz a legujabb cimekkel is és azt elvileg jónak mondják.

DLSS Quality módban 1440p render mellett legtöbb game simán fut 4k-ban, ami alig különböztethető meg a nativ 4k-tól. 5 év elteltével teljesen vállalható egy 3080, ha nem akar mindent maxolni az ember, szóval nem látok óriási problémát. Ha veszek egy hasonló teljesitményű 4070-et, még frame generation is lenen, ami megint jo nagyot tol az fps-en, 1-2 évvel még kitolva az élettartamot.
-
válasz
Busterftw
üzenetére
Egy jo ar/ertek aranyu PC-n kb vegtelen a szorakozasi lehetoseg eveken keresztul.
Ha már ezen a vonalon megyünk tovább, akkor egy Core 2 Quad gépen is évekre elegendő retró játékot futtathatunk, ráadásul nem kell korabeli rendszert telepíteni, egy modern Linux Mint teljesen jól fut egy ilyen gépen és még játszani is lehet.
-
Kronos3000
senior tag
Az idén cseréltem vga-t, 8 év után
Ezzel is el leszek 8 évig. Addig meg kifut valami úgyis. -
Sketch001
aktív tag
"Ha nem érted a különbséget a full autonóm működés és az előre programozott rendszerek között, akkor kár is erőltetni."
A techbro leereszkedő hozzáállást nyugodtan hagyhatod máshol. A legtöbb traktor és társai már régóta GPS alapon megy akár egymást követve és egy humanoiddal pl ha a végtelen kukoricatáblát kell lepucolni. Oda mit akarsz ait beletenni? Megvan hol kell menni, mi az útvonal, etc. Ez megint a tegyünk bele ait mert "van" baromság ami a lehető leg károsabb. Arról nem beszélve hogy ha nincs link a központtal akkor ott rohad el a kukorica? Hagyjuk már...
"Csak közben nem kell egy komplett jogi osztályt fenntartani hozzá."
Tehát a jogi osztály marad, csak a munkát támogatja az ai. Ehhez elég a lokal ""ai"" is, nem kell trillio dolláros dc.
"A humanoid robot azt a doboz pakoló embert helyettesíti"
Helyettesíti? Biztos?
"Lásd: személyes kétely érvelési hiba"
A megállapítás tény volt. Musk szemete recepciosnak se működik, a többi még ennyit se tud, a BD köröket ver mindegyikre, és azt se fogod gyárban látni. Csak megint ai szemüvegen keresztül nézed a világot és próbálsz racionalizálni... A gyárba rohadtul az utolsó körben kerül humanoid robot ugyanis. Van egy elég nagy piac előttük..."hanem hogy milyen üzleti meggondolás áll az AI beruházások mögött."
Nem, mert nincs üzleti modell mögötte. Sose volt. Ha ezt nem látod akkor nincs miről beszélgetni...
"Másodszor amit ma utópiának gondolsz, az gyorsabban válik valósággá, mint szeretnéd. "
Pont ezt mondták itt is sokan amikor jeleztem hogy a hyperloop nem egy léghoki asztal, és lehetetlen hogy megoldják. Egyébként ironikusan neveztem utopianak, nagyon nem tűnik annak számomra... Mondjuk jelenleg kb 0.0001% hogy kifut oda a buli...
-
ben2
aktív tag
válasz
Sketch001
üzenetére
"Látod hogy ennyire nem tudod miről beszélsz, rég működik ai nélkül is, usaban baromi rég létező dolog pl."
Ha nem érted a különbséget a full autonóm működés és az előre programozott rendszerek között, akkor kár is erőltetni.
"Felelősség?"
Mi van vele? A döntés előkészítő rendszerek végén ott ül az ember, aki a végső döntést meghozza, értelem szerűen a felelősséget is ő viseli. Csak közben nem kell egy komplett jogi osztályt fenntartani hozzá.
Ugyanez a könyveléssel is."De ha kész lenne is minek?"
Mindig ugyanaz a mantra. Százszor el lett már magyarázva, hogy egy autonóm humanoid robotot, ami képes kiváltani az embert holnaptól munkába állíthatsz, mert a komplett munkakörnyezet eleve emberekhez lett kialakítva, így a humanoid robot ugyanúgy be tud illeszkedni, mint egy friss emberi munkaerő. A humanoid robot nem alternatívája az automata gyártósornak, ahogy az sem a humanoid robotnak. A humanoid robot azt a doboz pakoló embert helyettesíti, aki a gyártósor elején beadagolja az alkatrészeket, a végén meg összeszedi a kész terméket.
"Szólj amikor az MS / fb kirugta az összes ügyvédet és könyvelőt, és az ai csinál mindent. "
Nem kell kirúgni az összeset, elég ha a 90%-át kirúgják, máris bejön az AI-ba tolt milliárdos befektetés, mert ha az MS/FB-nél működik, akkor mindenki másnál is.
"Akkor megint ott állunk, hogy szamolatlan trillio költenek olyan fejlesztésre, amire épülő eszközök nem hogy nincsenek, de a fejlesztésuk is legalábbis részben vagy egészben nettó hazugsag."
Lásd: személyes kétely érvelési hiba
"Az, hogy a te ismereteid nem teszik lehetővé egy adott gondolatmenet vagy működési elv végigkövetését, megértését vagy átlátását nem jelenti azt, hogy az adott gondolatmenet vagy elv hibás."
"Ne keverjük a valóságot a milliárdosok által generált utopiaval pls..."
Először is nem az volt a kérdés, hogy a mostani AI fejlesztési célok közül melyek fognak a közeljövőben reálisan megvalósulni vagy sem, hanem hogy milyen üzleti meggondolás áll az AI beruházások mögött. Az pedig nem a chat szolgáltatásokból beszedett havidíj.
Másodszor amit ma utópiának gondolsz, az gyorsabban válik valósággá, mint szeretnéd. Lásd Arthur C. Clarke 1974-es előrejelzését a számítógépekről: [link]
-
Az RTX 3060 a megjelenésekor 550ezer forinton nyitott. Erre emlékszem (a ph! heti reklámcikkében szerepelt egy épített gép, ami 'csak' 500ezer volt a 3060-nal (sokan mondták is, hogy megéri megvenni, aztán eladni részegységként még úgy is, hogy elveszti a garit), de mire kiment a hír szombaton, másnap már nem is volt rendelhető sem). Aztán 1-2 nap alatt el is fogyott a készlet mindenhonnan (mondjuk sok nem is volt belőle, azért adhatták ennyire drágán). A 'valódi' árát passzolom, amikor én vettem, akkor már 130-140ezer környékére normalizálódott az ára. A többi VGA árát nem tudom, de a 3060 esetében ezek alapján azért a 4-es szorzót elérte a drágulás.
-
csibe1
veterán
"Jogtanácsos rendszer, ami a világ összes országának nem csak a jogrendszereit, rendeleteit, de a helyben hatályos bírói gyakorlatokat, precedens értékű legfelsőbb bírósági határozatokat is napra készen ismeri."
Esetleg mégsem. Kim Kardashian is szépen megbukott, mert a a ChatGPT-t használta tanulás közben. [link]
"Ez persze szerinte nem csak az ő hibája, korábban a Vanity Fair hazugságvizsgálójára kötve adott interjút, melyben beismerte: több alkalommal is megesett, hogy jogi tanulmányaihoz bizonyos kérdésekben a ChatGPT segítségét kérte. A milliárdos valóságshow-szereplő, aki évek óta jogi pályára készül, azt mondja, a vizsgái alatt használta „jogi tanácsadásra” a mesterséges intelligenciát, ami helytelen válaszokat adott neki, és emiatt több teszten is megbukott."
Akkor itt valami mégsem okés, ezek szerint nem igazán profi a jogtanácsadásban, és lehet a könyvelésben meg még sok minden másban sem, az általad is felmagasztalt szoftverkupac.

Ez csak egy vizsgára való felkészülés volt, ha megbukik csak saját magát hibáztathatja.
Ha viszont valakinek a rossz, a törvényeknek nem megfelelő tanács miatt kára származik, akkor mi a helyzet? -
Sketch001
aktív tag
"Mezőgazdasági gépek, ami önjáróan betakarítják a termést és egyetlen farmer 6-8 gépet tud üzemeltetni egyszerre ahelyett, hogy napi 14 óra munkával tízszer annyi idő alatt végezzen ugyanazzal a területtel."
Látod hogy ennyire nem tudod miről beszélsz, rég működik ai nélkül is, usaban baromi rég létező dolog pl.
"Jogtanácsos rendszer, ami a világ összes országának nem csak a jogrendszereit, rendeleteit, de a helyben hatályos bírói gyakorlatokat, precedens értékű legfelsőbb bírósági határozatokat is napra készen ismeri."
Felelősség?
"Könyvelő rendszer, ami az összes adóoptimalizáló tényezőt perc pontosan kiszámolja és ha bármi változás van a szabályokban, akkor nem kell két hónapnyi továbbképzésre küldeni."
Felelősség?
"Ipari humanoid robot, ami kiváltja a dobozfeltöltő, csomagoló munkásokat, gyakorlatilag bemegy a nyersanyag a gyárba és kijön a termék egyenesen az önvezető kamionba anélkül, hogy egyetlen ember is hozzáért volna."
Megint a bilibe lóg a kezed. Először is a humanoid robot rettenetesen nagy baromság gyartasra, és a jelenleg megint csak pár igazmondo milliardosnak kéne elhinni hogy jövőre kész van (nem lesz). De ha kész lenne is minek? Az autogyarban a festő robot is humanoid? A hegesztő robot az? Az anyag mozgatom? Nem. Mert nem hatékony. 100%-ban robotizalt gyárat meg minek tervezzen bárki humanoid droid köré ha bármi más, célszerűbb is lehet?
" Persze, a technológia még nem ott tart, de ezek miatt öntik a milliárdokat a datacenterekbe, nem azért, hogy havi 20 dollárért a tinik macskaorrot generálhassanak az arcukra a tiktok videóikhoz."
Szólj amikor az MS / fb kirugta az összes ügyvédet és könyvelőt, és az ai csinál mindent. Meg amikor az eulaban benne lesz hogy minden az ai által elkövetett hibákért teljes anyagi és jogi következményt vállalnak.
Akkor megint ott állunk, hogy szamolatlan trillio költenek olyan fejlesztésre, amire épülő eszközök nem hogy nincsenek, de a fejlesztésuk is legalábbis részben vagy egészben nettó hazugsag.. És a beszerzett hw gyorsabban avul mint bármi más a piacon...
Ne keverjük a valóságot a milliárdosok által generált utopiaval pls...
-
Chaser
legenda
Nem túloztad el, volt elmentve qlzán pár ddr5 kit. 100e ft-os 333e lett,.50e ft-os 159e, és volt ami majdnem négyszeresére drágult. Az ötszörös még
nincs meg.
Bányában nem volt ilyen drágulás, de eleve drága volt a kindulópont, ott olyan 1,5-2* emelkedések voltak, csak ha egy vga eleve 250e ft az nem vigasztal senkit ( : -
ben2
aktív tag
válasz
Sketch001
üzenetére
Hogy ne lenne igény az AI-ra?
Mezőgazdasági gépek, ami önjáróan betakarítják a termést és egyetlen farmer 6-8 gépet tud üzemeltetni egyszerre ahelyett, hogy napi 14 óra munkával tízszer annyi idő alatt végezzen ugyanazzal a területtel.
Jogtanácsos rendszer, ami a világ összes országának nem csak a jogrendszereit, rendeleteit, de a helyben hatályos bírói gyakorlatokat, precedens értékű legfelsőbb bírósági határozatokat is napra készen ismeri.
Könyvelő rendszer, ami az összes adóoptimalizáló tényezőt perc pontosan kiszámolja és ha bármi változás van a szabályokban, akkor nem kell két hónapnyi továbbképzésre küldeni.
Ipari humanoid robot, ami kiváltja a dobozfeltöltő, csomagoló munkásokat, gyakorlatilag bemegy a nyersanyag a gyárba és kijön a termék egyenesen az önvezető kamionba anélkül, hogy egyetlen ember is hozzáért volna.
Szerinted ezekre nincs igény?
Persze, a technológia még nem ott tart, de ezek miatt öntik a milliárdokat a datacenterekbe, nem azért, hogy havi 20 dollárért a tinik macskaorrot generálhassanak az arcukra a tiktok videóikhoz. -
Sketch001
aktív tag
"Amíg a felhasználónak szüksége van a termékre, addig meg is fogja fizetni az árát a valós költségekkel és a cég hasznával együtt"
Ez így igaz. Mondjuk ez ugyanaz a bs amit sokan toltak a smart contract, random crypto, nft és más esetében. Azokat is bearazta az idő mint látjuk... Ha a jelenleg látható költségek valóban realizalodnak a szolgáltatás /termék árába azt nem fizeted meg amíg van ai mentes alternatíva sokkal olcsóbban pl. Ha nincs akkor sem biztos hogy fizetni fogsz érte...
"hanem az önvezető autók és ipari járművek, robotok, könyvelő, jogtanácsos szakértői rendszerek licence díjai, stb."
Ezzel az a baj hogy megint ott vagyunk, ahol az említett kripto és társai vonalon voltak. Próbálod racionalizalni az ait egy olyan jovokeppel ahol ennek lehetne haszna. Csakhogy azok a termékek a kanyarban sincsenek, sőt az igény sincs meg. Tehát megint az van, hogy egy marék milliárdosrol feltetelezzuk hogy jót akar mindenkinek (lol) és ugrunk a kútba...
Azert megnézem hogy az a jogtanacsos ai amikor elkottaz valamit akkor ki megy a böribe pl. Mert az ait nem vonod felelősségre...
Jelenleg az a kérdés hogy kitart e a befektetői pénz és a hit addig amíg valóban találnak valahol valamit amiért pénz lehet kérni és hasznot termelni. És ez a jelenlegi költségeket elnezve kb esélytelen.
-
BigBear
senior tag
Nézd csak meg a memória áremelkedést. Ennek ellenére még mindig építenek gépet sokan, még mindig megfizetik a 3-4-5-x -szeres árakat.
Ugyanígy, amikor a bányászláz miatt elszálltak az árak, akkor is volt kereslet kártyákra, elég, ha itt az oldalon körülnézel. Persze a számot szándékosan eltúloztam, a tendencia a lényeg. -
ben2
aktív tag
válasz
Sketch001
üzenetére
Azt nem érted szerintem, hogy a chat az AI fejlesztés egy szűk szelete. PR stunt, hogy megismertessék a technológiát a tömegekkel, illetve konkrétan az OpenAI user bázis építésre használja, mint anno a közösségi háló algoritmusokat a Facebook.
Ez nem hit kérdés.
Az AI egyre több feladatot tud átvenni az embertől, ennek gazdasági értéke van, az AI fejlesztések pedig ezt az értéket fogják kiaknázni.
A bevételt nem a chat előfizetések fogják termelni, hanem az önvezető autók és ipari járművek, robotok, könyvelő, jogtanácsos szakértői rendszerek licence díjai, stb.
Minden üzleti modell arra épül, hogy a termék vagy a szolgáltatás valaki másnak hasznot hoz és abból a haszonból részesül valamilyen módon a termék gyártója vagy a szolgáltató. Hogy ezt előfizetéses rendszerben vagy egy konkrét termék árában fizetik meg, az lényegtelen. Amíg a felhasználónak szüksége van a termékre, addig meg is fogja fizetni az árát a valós költségekkel és a cég hasznával együtt. -
PTM
senior tag
Nem tesz azt amit akar, mert a kereslet ennek korlátot szab. Volt már jelentős hiány a videókártyákból és kilőnek olyankor az árak, de nem ilyen nagyságrendben. Nekem egy két-háromszoros szorzó rémlik a 2020-as időkből. (Az se reális persze, hogy a nVidia földbeálljon, még akkor se ha holnaptól megszűnne az AI.)
-
Sketch001
aktív tag
Igazán jó példa volt, chatgpt?
"Ha csak annyit fogsz fel az AI-ból, hogy Gipsz Jakab havi 20 dollárért beszélget a telefonjával, akkor javaslom ásd bele magad a témába mélyebben."
Aminek a valós költsége több száz dollár, amit nem fog soha kifizetni... És ez a lényeg... Van egy beetetési időszak mint most, égetik körbe a milliárdokat a befektetőktől, de ez nem mehet így csak rövid távon. Utána hasznot kell termelni, amihez a usert kell fejni... És az nem 20 dollár, és nem is 200...
A mosógépért is fizetsz ha mosodába mész vagy veszel sajátot drágán. És a járulékos költségeket akkor is fizeted bármi van. Áram, víz, csatorna, fogyó anyag, amortizacio, etc. Egyik esetben sem állami vagy külső befektetői pénzeket égetsz a használatával...
A tiszta ruha igény és az ai igény között egyenlőségjelet húzni azért minimum meredek, de inkább nevetséges.
Tök mindegy mennyire vagy ai hívő, vagy realista, a nap végén egy kérdés van. Ki fog fizetni érte akkor, amikor a valós költségek és a cég haszna is meg kell jelenjen a számlán. És a helyes válasz hogy még te se.
-
ben2
aktív tag
válasz
Sketch001
üzenetére
Ha csak annyit fogsz fel az AI-ból, hogy Gipsz Jakab havi 20 dollárért beszélget a telefonjával, akkor javaslom ásd bele magad a témába mélyebben.
A logikád szerint a mosógép is fenntarthatatlan üzleti modellre épül, mert a pénzbedobós mosodák sosem termelik ki a mosógépek fejlesztési és gyártási költségeit. -
csibe1
veterán
Semmi gond. A szépen felment SSD, videókártya, memória árakat látva a gépfejlesztés, érdeklődés hiányában elmarad.

Nincs itt semmi látnivaló, akinek nem sürgős majd akkor fejleszt ha normálisabb árak lesznek. Valaki meg konzolt vesz, ha jobban megéri neki, aztán annyi.
Kíváncsi leszek, hogy a konzolok ára mikor kezd el emelkedni, ha már azokba is kell memória.
-
xandrush0831
senior tag
Igazából minden picit komolyabb témában hülye, amit nem lehet leírni egy reddit kommentnyi "tudásba". Ez főleg akkor jön ki ha olyanról dumálsz vele, amihez értesz. Én beakartam vetni a munkámhoz, hogy ne kelljen fejben számolgatnom az UZ tűréseket. Először rossz választ adott, utána véletlenül eltalálta, majd egy második beszélgetésben azt mondta hogy ezt nem is lehet kiszámolni az alapján amit megadtam. Úgyhogy befényképeztette velem a drawingot, és megint elismételte hogy ebből nem lehet számolni. Mondom jó, akkor kiszámolom én te retek.
És ez csak méréstechnika, nem is egy orvosi/biológiai téma. -
Pontosítás: az NV nem gyárt videókártyát sem, csak GPU-t (volt róla hír, hogy mindkét gyártó egyben adta eddig a GPU-t a memóriával, de a zöldek elengedték a memóriák kezét, és már csak magában a GPU-t árusítják). A GPU árazását meg nem kellene emelni azért, mert a memória drágul (az MI gyorsítók miatt amúgy is az egekben a bevételük, nem mindegy, hogy mennyi haszon van az egyik legkisebb üzletrészükön?).
-
carl18
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Na de a Tánc? Ingyen van? Egészséges és zsírégetés is?
Nekem a Melbourne shuffle megy 2009 óta, és sok-sok buliba voltam azóta ahol körbe tapsoltak. 2011-2012 környékén elégé boldogak voltak a emberek ha láttak hogy csinálom.
Azért tegyük hozzá a PC Gaming master race még is egy fajta prémium.
Meg egy számítógép nem csak arra használható mint egy konzol? Lehet rajta számlákat is intézni, és sokkal gyorsabb a ügyintézés is rajta.
Aztán munkát is lehet rajta végezni, addig nekem a PS5 abba kimerül hogy (Játék? Youtube, Netflix?) Csak a Streaming már megy egy modern okos tévén én.
-
Sinesol
veterán
válasz
-Skylake-
üzenetére
Szeretsz veszélyesen élni, ha az Ai generált hablatyot többre tartod annál, amit a szakember mond. Épp ma keregéltem orvosi/biológiai témában és orditoan nagy hülyeségeket találtam ai generált cikkeknél és összegzéseknél. Konkrétan képekkel illusztrált anyagban a fehérre azt irta, hogy a "...képen látható fekete.." és összehasonlitáésok esetén sok szöveg nagyrészt ugyanaz volt tartalmilag, csak pár szót cserélt le, miközben igencsak jelentős különbségek voltak a tárgyalt dolgok közt.
Ahogy korábban mondta a kolléga, segghülye az ai ma is. Köze nincs a mesterséges intelligenciához, képtelen "értelmezni" a dolgokat, amivel foglalkozik. Az meg, hogy rajzolni tud, meg hasonlók...hát inkább mondanám, hogy replikál valami meglévő dolgot, ujat képtelen előállitani, értéke pedig épp azért kb semmi, mert millionyi hasonlo szemetet csinál pár perc alatt.
-
ripla
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
Hát, ha te rábízod az életed egy segghülye AI-ra, lelked rajta, én meg maradok inkább a "kőkorban". Jelen formájában nagyobb a füstje mint a lángja, és ahogy egyre bonyolultabb lesz, úgy lesz egyre butább is, mert egy ekkora folyamatosan növekedő adatbázisban a hibákat nem tudod kiküszöbölni, mivel már alapból is tele van hibával, és ezt az exponenciálisan növekvő hibamennyiséget görgeti maga előtt, amik értelemszerűen újabb és újabb hibákat hoznak. Elég néhány fals infó, és máris mint egy fertőzés, terjed a hülyeség. Te meg elhiszed hogy igazat ír... miközben egy operációs rendszer frissítést nem tudnak hiba nélkül kiadni, lásd Win11 rendszeres hibásan megjelenő frissítései, de akkor majd nyilván ez fog tökéletesen működni, ja, hihető...
Maximum olyan helyeken tudom elképzelni, ahol ctrl-c ctrl-v feladatokat kell kiváltani vele. De amikor atomerőművet meg politikai szaktanácsadást meg vallási vezetést akarnak rábízni, az nem hülyeség, hanem egyenesen rémisztő, és hirtelen nem tudom eldönteni hogy az ember és a gép közül melyik a nagyobb idióta.
-
Chaser
legenda
Nem is mondtam, hogy csak az nv csinálná ezt ( :
Jah az árak jók lettek, belevesszük nálunk milyen infláció van/volt, kifejezetten jó árak lettek vga terén.
Ddr5 ára is egész emberi lett, na most elmúlt
Vga vonalon viszont korántsem volt ekkora drágulás %-osan, és esélyesen ez még nem a vége, és perpill senki nem tudja meddig tart. -
Sinesol
veterán
Hát, nem is tudom, az elmult években nem sok minden jött be a folyamatos itteni károgásból, kb. realitások mentén alakultak a dolgok. Az Nvidia sem különbözik a többi cégtől, nincs olyan, hogy ismerve az Nvidiát..minden cég pont ugyanezt tenné, amit ők, legalábbis azok a cégek, akik értenek az üzlethez.
A bányaláz idején ugyanugy ment fel a másik oldal ára is, ilyen volt a piac, ezt leszamitva nem látok különösebb gondokat, az utóbbi időben eléggé helyreálltak a dolgok és egyáltalán nem nehéz értelmes vga-t venni. Nyilván drága, de minden drágult, felesleges azt nézni, hogy 5-8 éve hol mozogtak az árak, az autók, az élelmiszerek, a telefonok, a lakásárak mind drágultak és sosem lesznek már a régi szinten. 20 éve ugyanigy sirtak az akkori emberek, hogy jajj, nemrég még 5 forint volt a kifli...majd 20 éve mulva megint sirnak, hogy jajj régen csak 500 dolcsi volt egy középkat kártya...
-
Chaser
legenda
Lehet még csak bulvár, de ismerve az nv-t simán lehet realitás. Pénzkeresés a dolguk, nem jótékonykodás. Biztosan megtesznek mindent ((( : - ahogy a bánya idején is - a gamerekért, csak már talán madár nem lesz aki benyalja.
Busterftw
Pedig az is sport, és van sok amihez nem kell irdatlan beruházás. -
Sinesol
veterán
Ez már kb Blikk szinvonal, zugforumokrol összeszedett pletykakbol cikket gyártani. Na de legalabb most legalább sikerült a forrást hivatkozni, van némi haladás.

-
Sketch001
aktív tag
Sokan nem értik meg, hogy tök jó hogy képtelenek angolul, sqlül tanulni, és full brainrot módban használják az internetet, úgyhogy minden segítség jól jön, de ezért mennyit fizetnének? A 200 dolláros cgpt előfizu ráfizetés a cégnek, tehát befektetői milliárdok elégetése nélkül erre nulla fizetőképes kereslet van kb. Persze cégek biztos fizetnek többet, de azt is a végén a user fizeti szóval ugyanott vagy.
Nem az a baj hogy az emberek saját kutatási és megértési képességét rombolja tovább, ami eddig is aggasztó szinten állt, de mindezt egy finanszirozhatatlan üzleti modell keretében teszi, amiért teljes árat senki nem fizetne. Halál jó biznisz.
Ez a fejlődés? Kircsi
-
Lefordítom röviden:
Profit maximalizálás, amennyire csak lehet.
-
dodo1114
csendes tag
Nagyon nem vagyunk kollégáimmal kitéve az "AI átveszi a munkánkat" félelemnek, sőt. Számos belsős folyamatot és Excelt az AI segítségével tudtunk pillanatok alatt rendbe rántani, olyan komplexitással, amihez manuálisan napok kellettek volna. Eddig havi 5-6 óra favágást vitt el, most megvan 2-3 perc alatt. Iszonyú produktív, hamarabb ír meg egy makrót vagy bonyolultabb képletet, mint ahogy én kiguglizom, hogy mit akarok keresni.
Az Nvidiát meg lehet szidni, de mint minden tőzsdei óriás, ők sem a jófejségből élnek, hanem a profitból. Ha a mérleg egyik serpenyőjében a gamerek "aprópénze", a másikban meg az AI piac dollárbilliói vannak, nem kérdés, merre indulnak. Nem azért vágják a kapacitást, mert nincs igény GPU-ra, hanem mert az AI chipen szakítják a bankot.
Gamer vagyok. Vennék jobb kártyát, de nem azért vettem helyette autót, mert jobbak az FPS-ek, hanem mert abból jobban meg tudok élni. -
Chaser
legenda
Végre! Azt is megértük végre szolidaritást érez az nv.
Drága ram mellé legyen drága a vga is
-
lustaság
kapzsiság -
-
ben2
aktív tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Sokan szerintem azt nem értik, hogy az AI fejlődése nem lineáris. Belemegy 5 év training és ugyanazt a hülyeséget produkálja, majd még 3 hónap és hirtelen leiskoláz a szakterületeden.
Ilyenkor szoktak átesni a ló túlsó oldalára és azt a pár hónap látványos fejlődést extrapolálják, hogy ha így felgyorsult az ütem, akkor az AGI már csak napok kérdése. Aztán megint eltelik pár év lényei áttörés nélkül, jön a kiábrándulás és beindul a huhogás, hogy az egész AI egy hoax, mert az aktuális fejlettségi szintet pár év után már valamiféle természeti adottságnak veszik és ignorálják, hogy milyen messziről indult.
Ezek a ciklusok váltogatják egymást és attól függően oszlik ketté a közönség "az AI hülyeség" és "AI lesz minden" szekértáborokra, hogy éppen ki melyik felismerési fázisban van.A másik egy általánosabb pszichológiai jelenség, ami már a 80-as évek szakértői rendszereinél is megjelent, az un. "jó tanuló felel, rossz tanuló felel" hozzáállás.
Kiderült, hogy könnyebb nagy és bonyolult szakértői rendszereket fejleszteni, mint egyszerűeket, mert ha a user nem találja a választ egy számára evidens kérdésre, akkor arra kezd fókuszálni, hogy a rendszer mit nem tud. Ha viszont az összes alapkérdésre jól válaszol, akkor azzal teszteli, hogy mi mindent tud még.
Ez alapvetően racionális stratégia, mert az ember arra kíváncsi, hogy hol húzódnak a rendszer határai akár negatív, akár pozitív értelemben. Viszont a user az emberi tapasztalataiból indul ki és (hibásan) feltételezi, hogy ha az egyszerű kérdésre a gép nem tudja a választ, akkor a nehezebbeket eleve felesleges megkérdezni.
Pedig a gépi intelligencia máshogy működik, mivel nem az emberi megértésre épül, így nem kell tudnia az alapkérdésekre a választ ahhoz, hogy a magasabb szintűeket meg tudja oldani. -
ben2
aktív tag
Ezért nem váltja ki az embert az AI, csak az agyhalott NPC munkákban helyettesíti, ami általában a gépek dolga.
Igazából az a sokkolóan új az egész AI fejlődésben, hogy egy sor olyan feladatról derül ki, hogy valójában agyhalott NPC meló, amiről korábban azt hittük, hogy csak magasan képzett diplomások tudják elvégezni. -
Baltazár123
őstag
5000 éve az emberek hittek az istenekben és ha azt hisszük, hogy ostobák voltak, hát rosszul hisszük. Megmagyarázták a természet dolgait azzal a tudásszinttel, ami rendelkezésre állt nekik. Egyáltalán nem voltak ostobák. Az AI is egy fejlődésen megy át, most ezt tudja, de már megint belenavigálod és belenavigálja sok ember magát abba a téves elképzelésbe, hogy az AI nem lenne képes akár megdöbbentően gyors fejlődésre.
Én már nem erőlködök ismerősökkel, akiknek az a mindent megsemmisítő érve, hogy kérdezett valami a gpt-től és a hülye nem tudta, hogy. Miközben csak gondoljunk bele, hogy kérdezel valamit a géptől gyakran borzalmas helyesírással (már ahogy a leveleket is szokta írni az ismerős
) és próbál rá adni egy nagyjából jó választ, amit tovább lehet finomítani. Ha akárcsak 5 éve ezt mondja valaki, hogy ez lehetséges, kb senki nem hitte volna el neki.40 éve a rátkai c64-es kalandjátékaiban az volt a nagy szó és voltak emberek akik oda vissza voltak tőle, hogy milyen "okos" a program, hogy a szótöveket használta, tehát a parancsokat be lehetett neki írni ragozva és eltérő sorrendben is, általában jól beazonosította, hogy mit akarok csinálni a játékban. Ma meg? szinte a gondolataimat kitalája a gpt
Szépen lépésről lépésre érkezik meg az AI egyre több területre. Pl amit említettem, hogy már alig kérem az SQL programozó kolléga segítségét vagy más példa, hogy filmekhez nem kell már vadásznom magyar feliratot, mint régen és várni a fordításra. AI lefordítja és nem 100%-os egy ember jobban, ügyesebben, választékosabban fordít, de már bőven az a szint, amikor használható. Lehetne még sorolni azokat a területeket, pl máv tudakozó, AI-ra tért át és eskü, hogy jobb választ adott, mint korábban egy unott hangú emberke. Na itt abba is hagyom, mert reggelig lehetne sorolni és minden nap szinte hozzáadhatsz valamit ehhez a listához.
-
Cassi
őstag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Te viszont nem tudod megmondani, mi kell ahhoz, hogy "kimagaslóan jó minőségű" legyen az input. Szóval ez az egész lóg a levegőben. Abban a pillanatban, hogy valaki a saját tudásán nagyon túlnyúló kérdéseket tesz fel az AI-nak, jönnek a problémák, mert azt sem tudja, jól kérdezett-e.
-
ben2
aktív tag
válasz
Dr. Romano
üzenetére
A hype okozta túlértékelések vitán felül sok kockázati befektető pénzét fogják elégetni a semmire, ezzel szerintem senki se vitatkozik, de ahogy a dotcom lufi kipukkanása se vetette vissza a netes hardverek iránti keresletet, úgy a számítási kapacitás iránti igény nem hogy csökkenni nem fog, de exponenciálisan növekedni fog még a következő minimum 100 évben. Tök mindegy, hogy bányászat vagy AI training vagy akármi.
Hogy a jelenlegi igényt pont az NVIDIA tudja a legjobban kiszolgálni, az kb. tök mindegy, korábban meg az IBM volt az éllovas meg a DEC, SUN, SGI, stb. ezek azóta vagy mellékszereplőkké váltak vagy eltűntek, de a trend kb. a 70-es évek vége óta töretlen.
Így amíg nem jön egy újabb technológiai paradigmaváltás, ami hatékonyabb lesz a GPU-knál, addig nem számítanék jelentős igény csökkenésre, még akkor sem, ha az AI algoritmusok számításigénye drasztikusan redukálódna, mert akkor legfeljebb többen fognak AI-t tréningelni, mint most.
Az egyetlen, amiben bízhatunk pont az, hogy a lufi pukkanása után a gyártók is megnyugodnak, hogy nem átmeneti trendről van szó, így olyan mértékben növelik a kapacitást, hogy a gamereknek is jusson a jóból.
Hacsak addigra nem fog a játékipar is teljesen AI alapúvá válni. [link] -
-Skylake-
addikt
válasz
Baltazár123
üzenetére
szerintem amit leginkabb nem ertenek meg az emberek (es leginkabb ezek az emberek irjak ezeket a hulyesegeket) az az, hogy nagyon nagyon nagyon NAGYON nem mindegy az input. ha kimagasloan jo az input amit kap akkor kimagasloan jol teljesit. az mas kerdes, hogy borzalmas hulladek szar inputtal is abszolut oke ahogy teljesit. de ezt a kulonbseget ertik szerintem a legkevesebben. akinek a munkajahoz ma az AI nem ad hozza semmit, ott nem a toolal van a gond, ott a szar promptal van a gond. ha jo promptot irna neki, hozzaadna.
-
Baltazár123
őstag
válasz
-Skylake-
üzenetére
ráadásul minden nappal fejlődik, kollégám tavaly még ott röhögött a vállalati AI-on, mert rosszul csinált meg egy SQL lekérdezést és hogy őneki többször is pontosítani kellett a kérdést és még így is kijavítani. Apróság, de még így is kb fele, harmada idő alatt kész volt és nekem is ez volt a tapasztalatom, ha valami nagyon specifikus dolgot kell megcsinálni. Megkérdezem és ad egy tervet, amit már könnyebb átdolgozni. Előtte meg bújhattam a leírásokat, csinált-e valaki hasonlót és ha igen, akkor megérteni, hogy hogyan oldotta meg. Most töredék idő alatt kész vagyok és bizony már alig kell a programozó kolléga segítsége.
Mondjuk nekem ritkán kell specifikus SQL-t írnom, de azért előfordul és sokat segít és már 1 év alatt döbbenet mennyit fejlődött. Pont beszélgettünk erről és most már alig hibázik. Kollégám be is van sz.rva, mert ő csak programozó nem üzleti elemző és most már megérti, hogy nem az a lényeg hogy mi van és hogy nem tökéletes a kód, amit elkészít, hanem amivé fejlődik majd.Kedvenc példám erre egy nagyon érdekes és elgondolkodtató jelenet a Narcos Mexikóban. A Gallardot (alakító színészt) kérdezik, hogy hogyan volt képes a kartellfőnökeket kordában tartani, akik egyébként kegyetlen nagy hatalmú emberek, egymás torkát is szó nélkül elvágnák és mégis kialakult az egész mély együttműködés a kartellek között. Azt mondta erre és valóban mondta, hogy ő amikor találkozott valakivel és beszélgettek, akkor mindig látta maga előtt, hogy az illető mire képes és mivé tud válni a jövőben és így már tudta, hogyan lehet majd kordában tartani.
Na az AI is ilyen, akik hülyén és vakon vannak és nem látják, hogy mire lesz képes és mivé fog válni, azok felkészülni se fognak és majd akkor ájvékolnak. -
-Skylake-
addikt
ez az elso alkalom a tortenelemben, amikor egy szamitogephez termeszetesen nyelven tudsz szolni o pedig termeszetes nyelven valaszol. szivesen.
ha CSAK ennyit tudna, akkor mar baromi kulonleges lenne. de mondjuk ezen kivul gyogyszert tervez, rajzol, szinte mar szurrealis minosegben, zenet komponal, milliardnyi olyan adat es osszefugges lett elerheto es vizsgalhato ami azelott sosem vagy csak extrem nehezen.
mondok jobbat, ha mar ennyire beleallsz. mondj te EGYETLEN teruletet, ahol az AI nem hozott elonyt. ai fogkefe nem er, azt elfogadom, hogy anelkul lehet elni.
jelenleg a valosag az az, hogy amilyen workflowba (teljesen szektorfuggetlenul) ez a tool bekerul, ott merheto javulas van vagy sebessegben, vagy tudasban, vagy absztrakcioban, vagy vagy vagy, de valamiben BIZTOSAN. minden teruleten, minden szektorban. tokmindegy hogy egy bank risk managementje, egy szallitmanyozo ceg utvonaltervezese, tokmindegy. a prohardver arckepek rajzolasokat is maximalisan feleslegesse teszi, egyszeruen csak fel kellene bele tolteni a jelenlegieket, hogy tessek ai innen indulunk, majd kerni tole amit akarsz. es pont ugy megcsinalja mint a jelenlegeik, semmivel de semmivel nem lesz rosszabb, ellenben minden merheto metrika (sebesseg, darabszam, akarmi) exponencialisan jobb lesz.tldr tokmindegy mihez rakod hozza ezt a toolt, az azonnal jobb lesz. az egyetlen valodi kerdes, hogy mennyivel jobb, kicsit jobb, sokkal jobb, vagy felette.
de varom a valaszt, erdekel a sok sok felesleges ai ami semmit nem ad hozza semmihez. en nem egeszen ezt latom magam korul, en azt latom hogy mielott jott a vedono a kerdeseket amiket osszeirtam 1-1be, hulladek prompt designnal bedobtam cgpt-be mint ahogy anyam csinalna mert osszeakartam hasonlitani mit mond a gpt es mit a vedono. kettot talalhatsz mi tortent...
-
-Skylake-
addikt
van aki azt is elhiszi hogy orokke react developer lesz mert az ai aztan sose tud majd olyan kodot irni mint o. de egyebkent amit te mondasz, az sokkal viccesebb. latom magamelott ahogy pl az a tonna webshop lelovi az ai chatbotot es visszaulteti az embereket, meg amikor majd mindenki abbahagyja a nanaobananat es elkezd photoshopot tanulni. az ilyen emberek leragadtak ott hogy "jajj ez csak egy LLM" aztan nem tunik fel nekik, hogy ugyan ugy alakitja at a teljes vilagot mint anno az internet, apro kulonbseg hogy szignifikansan gyorsabban. aki az ai ellen fogad az teljesen fogalmatlan.
-
carl18
addikt
Aki droid akar lenni annak meg kell fizetnie a árát!
De szerintem már van valami a háttérbe, keresni kell új hobbikat!
Lehet újra közösségi életet élni, kerékpározni, focizni. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Egyenlőre (Ryzen 5 3600) mellet én se tervezek váltani, 2030-ig kibírom váltás nélkül.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Busterftw
nagyúr
Szerintem semmi kulonos nem tortenik.
A GPU eladasi adatokbol jol latszik, hogy 2025-ben sokkal tobb kartya fogyott mint 2024-ben (kb ~8-10 millioval), mikozben eleg sok ideig voltak MSRP kozeleben a kartyak, vagy az alatt. Tehat rengetegen vettek GPU-t.Ha ket eves ciklust nezunk, 2027-ben johet a kovetkezo generacio, arra meg keszulni kell, valoszunileg a 2026 kereslet szerintuk nem lesz akkora, mint iden.
Persze nyilvan az is kozrejatszik, hogy ezt kihasznalva minden extra kapacitas mehet a dragabb gyorsitokra.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Dr. Romano
üzenetére
De elotte sem csak gaming volt.
Pont errol van szo, datacenterek eddig is voltak, csak mast "szamoltak" veluk."Kérdés AI után hova fognak ugrani. Valahova muszáj lesz mert a grafikon csak zöld lehet!"
Ez mar folyamatban van, a robotikan lett hatalmas fokusz, plusz ott az autoipar is. -
hemaka
nagyúr
Akkor most kell venni, utana meg eladni, bigbiz.
-
Cassi
őstag
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Ez nem spekuláció, hanem igazodás a piachoz. Az Nvidia nem gyárt memóriát, kénytelen drágítani a videokártyáit, akkor viszont kevesebbet lehet eladni belőle. Egyszerűen nem tehetnek mást. Valószínűleg alaplapból és CPU-ból is jóval kevesebb kell majd.
-
tibaimp
nagyúr
És mi lesz ennek a következménye....hogy szépen felmegy az ára a csillagos egekbe megint a közép kategóriás VGA-knak is, mert hiány lesz belőle....

-
Yeffy
veterán
válasz
Dr. Romano
üzenetére
kb...
-
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Igazad van, úgy értem, hogy hozzák a formájukat.
-
Dr. Romano
veterán
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Kezdik???? A legutóbbi kriptóláz óta ezt játsszák!
-
Ezek is kezdik a piaci spekulációt, mint a ramosok.
-
Hol olvastad azt, hogy én tapsolok ennek a szarnak?
Nálam jobban senki nem rühelli, megöli a művészeteket, a kreativitást, etc...
De ettől függetlenül látom, hogy ez a jövő....sajnos.
És nem is reménykedem abban, hogy ennek vége lesz, sőt....visszasírjuk még a mostani állapotokat. -
ripla
addikt
Szívesen veszem ha felsorolod azokat a jelentős, értékteremtő és tapsot érdemlő változásokat, amikért megérte dollármilliárdokat rákölteni, emberek tízezreit kirúgni, még jobban tönkreb*szni a környezetet, és lábon lőni a számtech ipart.
Mert bevétel az van annak a maroknyi embernek, akik ráerőltetik ezt a szart a társadalmakra. Más egyéb? -
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Értem, nem is konkrétan neked címeztem.
Csak sok helyen látom, hogy "jaj, mikor cseng már le ez AI őrület." -
Dr. Romano
veterán
Hát tényleg megállt....
Félreérted: az 'AI lufi' nem azt jelenti, hogy a technológia eltűnik, hanem azt, hogy a jelenlegi piaci hájp és a irreális részvényárak nincsenek köszönőviszonyban a valós hasznossággal. Az internet sem tűnt el 2000-ben a dotcom-lufi után, sőt, akkor kezdődött az igazi fejlődés – de a felesleges sallang és a túlértékelt ígéretek akkor is kipukkadtak. Nem a technológia jövőjét kérdőjelezzük meg, hanem a mostani túlpörgést -
Hedon
tag
Tehát az ai, az emberi értelem koronája épp leértékeli az embert a profit érdekében. Ezek után nem lesz könnyű elhinni, hogy a boldogulásunkat szolgálja. Rábíztuk ezt is a tőkére.
-
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Komolyan nem értem ezt az "AI után, AI lufi" meg hasonló f@szságokat.
Tényleg van ember, aki azt hiszi, hogy ennek egyszer vége lesz?
Azt hogy ez csak egy aktuális divat?
Én nem tudom az ilyenek melyik bolygón élnek.
AI lufi....eszem megáll. -
hokuszla
senior tag
?
-
Dr. Romano
veterán
Nekik csak a végtelen növekedés, shareholderek és a marketcap zöldben tartása az érdekük. Ha egy az egybe visszaállnának csak gémingre beszakadna az egész, mert az önmagában nem tudja megtartani ezt a marketcap-et...
Ebbe a magasságokba a kriptóval indultak, majd amikor kezdett ereszteni ráugrottak AI-ra...
Kérdés AI után hova fognak ugrani. Valahova muszáj lesz mert a grafikon csak zöld lehet! -
Cassi
őstag
" a következő év elején fogja hozzáigazítani a stratégiáját a kialakult memóriapánikhoz"
Én már hozzáigazítottam, jövőre csak a mosógép lesz upgrade-elve.
-
Baltazár123
őstag
az igény is erősen csökkeni fog szerintem, bár tesznek is róla, hogy elmenjen a pc gémingtől mindenkinek a kedve
én gondolkodtam most egy 5060ti 16gb-on, a kosárban volt alzákoknál, sőt már azt is elkezdtem megnézni, hogy a 0% hitel hogyan működik, de egyrészt túlárazott, másrészt inkább fogom és belerakom azt a pénzt a gőzgépbe, ami kijön majd várhatóan jövő év elején és esélyes, hogy inkább akkor az legyen. Persze olcsó az se lesz, gondolom, szóval lehet, hogy nem jól taktikázok most, de úgy érzem, hogy nem kell sokat a vga mostani árára ráfizetni. Persze mi a sok, 350-400k nekem még beleférne érte és akkor asztali PC-is lesz (még egy
) . A vga-ját meg kenje a hajára az nvidia.Ha mégsem jól taktikáztam, akkor majd veszek valamit használtan, egy 3060 elég is lenne nekem, de talán az RX6600 is, full hd játékra. Vagy hagyom a francba a PC géminget és tolom konzolon. van ps5 meg series x is, azokkal még elvagyok egy ideig, csak mostanában pc anywhere játékokat szoktam venni az xbox shopban és tolom PC-n vagy konzolon, ahogy éppen adja.
ripla: ez más jellegű lufi, mint volt a kriptó és egyébként az se pukkant, csak leeresztett. A széthajtott bányász kártyákát meg rásózták madarakra, megkímélt nemdohányzó, kevéskilométerest vga-k formájában
Nem volt baj, ha bányásztak vele, csak ez gyakran nem mutatkozott meg az árban. -
ripla
addikt
Öröm lesz nézni amikor kidurran az AI lufi, és az Nvidia fogja a legtöbbet bukni rajta, még talán csődbe is menne. Röhögnék. Nagyon.
-
Lacccca87
addikt
Várható volt. Miért rakja rá a drága ramokat a középkategóriára amikor mehetnek AI gyorsítókra vagy a magasabb profittartalmú felsőbb kategóriás vga-kba.
Vagy megveszed a hulladékot ha nagyon kell valami, vagy kipengeted a felárat a felső házra. Másik tábornál is ez lesz várhatóan. Talán az Intel-nél nem lesz ilyen mert ott nincs máshoz felhasználni a memóriát.
-
monguz82
tag
Szóval egyszerűbben: jöhetnek a drágább asztali VGA-k memóriapánik ide vagy oda...
-
Terek
tag
Mindig van lejjebb
-
JohnyX
tag
Mivel nem kívánok regisztrálni ez "Kínai fórumra". Így nem tudom ellenőrizni a szerző állításait. Lehet, hogy igaz, lehet hogy nem :-)
-
Dr. Romano
veterán
"ugyanis meg szeretnék őrizni az optimális egyensúlyt a VGA-k értékesítésére vonatkozó kínálat bla blabla
Lefordítom a nvidiáról angolra:"give me fking money"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A Föld teraformálásával építene galaktikus birodalmat Elon Musk
- TCL LCD és LED TV-k
- ASUS ROG Ally
- Háztartási gépek
- Google Pixel topik
- E-roller topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Sapphire Radeon RX 6700 XT NITRO+ 12GB GDDR6 eladó akár beszámítással is
- KERESEK Magyar GARIS VGA-t: 7900XTX NITRO+ / 7900GRE Pulse / 5070 Ventus 3X/ 4070Ti SUPER 2x Ventus
- ASUS Prime GeForce RTX 5060 8GB
- GIGABYTE RTX 5070 12GB GDDR7 WINDFORCE OC SFF - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Powercolor RX 6800 Fighter 16GB
- OPPO Find X9 Pro Titanium Charcoal 512GB használt karcmentes 6 hónap garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó ÚJ - KIOXIA - 256GB M.2 SSD nagy mennyiségben (13db maradt)
- MikroTik CCR2004-16G-2S+
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
A spórolás itt kezdődik. 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ezzel is el leszek 8 évig. Addig meg kifut valami úgyis.