Hirdetés
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Monya78
veterán
válasz
zsoltee10
üzenetére
Szia!
Fényerőt és költséghatékonyságot nem lehet egy lapon emlegetni talán csak a általad kiszemelt canon 50mm F1,8-as esetében.
Az egyetlen F1,8-as APS-C zoom neve már lett emlegetve, csak 55mm nem éri el, és nem költséghatékony
Canon 17-55 F2,8 használtan már közeledik az elképzelésedhez, de úgy sem olcsó
Canon 24-70 F2,8 használtan, szintén drága, és nem lesz nagylátó részed.Olcsóbban: Van néhány régebbi (2005 vagy előtte) gyártású sigma, tamron zoom obi 24-28mm induló gyújtótávval, fix 2,8 fényerővel, ezeket pedig használt piacon nem nagyon fogod megtalálni.
Esetleg marad a mostani cuccod, és fényerős fixet keresel (használtan): Canon 85mm F1,8 vagy Canon 100mm F2,0
-
aleister
veterán
válasz
zsoltee10
üzenetére
Pedig lehet kapni. aps-c fényerős zúmot, csak épp mini átfogással.
A válasz pedig egész egyszerűen az, hogy nehéz kivitelezni technikailag jelenleg. -
Zozzant
addikt
-
zsoltee10
addikt
válasz
zserbox
üzenetére
ja bocs, én a 600D-re gondoltam, mert Tayrol hozzászólása megkavart, hogy majd a Canon guruk segítenek.
Nem mondtam, hogy a Sony fix 1.8, azt mondtam, hogy 1.8-tól... és annak a technikai oka érdekel, hogy miért nem lehet kapni 1.8-ról induló zoom objektívet APS-C gépekhez?

-
aleister
veterán
válasz
Real_Necro
üzenetére
Tudom, hogy Nikonról volt szó, csak írtam, hogy inkább a Tami 24-70 f2.8 VC, mint az f4 VR, ha egy árban van.
A Nikkor 24-70 f2.8 jóval drágább muri. Igaz nem dupla annyi -ahogy Kutyus dramatizált-, de jó másfélszer annyi pezetát kell kicsengetni érte. A jómúltkor volt 300k-ért egy elég viharvert darab, de valahol a világ végén. -
zserbox
őstag
válasz
zsoltee10
üzenetére
hát nem, 1"-type Exmor-R BSI-CMOS sensor (13.2 x 8.8mm, 3:2 aspect ratio) egyrészt, másrészt nem fix 1.8 hanem 1.8-4.9 !!!
-
zsoltee10
addikt
Sziasztok!
Friss Canon 600D tulaj vagyok.

Keresgettem a topicban, de nem igazán tudom kimazsolázni, amit szeretnék.
Szóval a 18-55 IS II kitobival vettem, asszony így is sokallotta a beruházást.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy szem előtt tartva a költséghatékonyságot, milyen obiparkot lenne érdemes később kiépíteni hozzá?
Felhasználási területek:
- baba fotózás, családi képek
- természet fotózásOdáig eljutottam, hogy a kitobi mellé beszerzek egy 50 F1.8-at, hogy a kislányról vaku nélkül tudjak jó képeket csinálni.
A kitobi helyett létezik költséghatékony megoldás, amit alapzoomként tudok használni, de 55-nél hosszabb és 3.5-nél fényerősebb? -
törölt tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Hasznaltan, nem?
-
aleister
veterán
válasz
Real_Necro
üzenetére
Az még drága is. Itthon 306k. Akkor már inkább a 24-70 f2.8 VC.
-
Big-Lacos
aktív tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
flickr-on raneztem par azzal keszult kepre, biztos jo moka lehet hasznalni azt is, bar nekem nem nikonom van.
mindenesetre ha valaki nem hianyolja az autofokuszt, es a szurot, akkor a samyang is bevalhat.
en most sem gondolkodnek rajta, ha megint oda kerulne a sor. -
Big-Lacos
aktív tag
-
törölt tag
válasz
Big-Lacos
üzenetére
Nem is rossz az a Samyang.. [link]
Jó kis üvegek, uwa-nál meg kb. tájképnél a táj felére jelzi a váz már, hogy éles, olyan mélységélesség van 
Alkoholos filccel vagy fehér körömlakkal 1 pici pötty 1-2 fontosabb pontra, pl. közelre, végül egy hiperfokális, egy végtelen és kész. (Mert a gyári skála kissé off, csak emiatt)

De a képük pazar sztem.
-
törölt tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
b+ feszt keverem ezeket 12, 14.. de kösz a korrekciót.
Múltkor JB szólt rám, módosítsam a cuccaimat itt, mert 12-es Samyangot írtam.

-
gab.m
senior tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Nem a polcra, akkor el kell adni

A D700on amúgy kb. a sörösüveg is jól rajzol F8on, szóval itt nem olyan para az objektívkérdés, mint pl. a D800on.
Fullframe-re egyébként az olcsó (de jó) UWA talán a legnehezebb... Ez a Tokina jó alternatíva lehet, fogalmam sincs egyébként mennyi használtan... D700-ra szerintem egy relatív low-budget objektívpark, ami már jó minőséget képvisel, az valahogy így nézne ki: Nikon AF-S 24-85 (VR nélküli); Nikon 50mm 1.8 G; Sigma 70-200 (mindegyik verzió jó ár/érték arányú).
Ezzel szerintem pontosan Kleroo szettjét idéztem, de ez is bizonyítja, hogy működik
-
gab.m
senior tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Van nálam egy ilyen obi már egy jó ideje, 12 megapixeles FX-re elmegy, DX-en értelmetlen, nagyobb felbontású FXen már szerintem nagyon gyenge lenne. Kromatikus abberációja nagyon durva, becsillanásokra is érzékeny, de ár/érték arányban nem rossz.
-
törölt tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Két fix, egy 14-es és egy 24-es
Esetleg 16-35, amit már beszéltünk, de ha ez is sok.. de a DX az más, DX-re nem vagyok fejből annyira képben, mi adna 14-24 ekvivalenset. (persze leoszthatom és akkor kijön a 10-16, de passzolom amúgy).A linkelt kép fényviszonyai hasonlók egy szalonnasütéshez, illetve előtte, amikor még van kis tűz, nem túl nagy de nem is túl kicsi, érdemes szórakozni vele. Anno az EOS450D-mmel kb. a vicc kategória volt akárcsak megpróbálni is a dolgot. Mai komoly DX-ekkel könnyebben megy, csak a wb-re jól kell figyelni, mert utómunkánál mikor odahúzod a színeket, nagyon könnyen szanaszét pacázódik-esik a cucc. Ugye a nagy iso jó dolog, de egyre kevesebb csúszkahúzogatást tűr (pongyolán fogalmazva).
24-120-al vigyázz,
kétféleháromféléről tudok kapásból.
- f/3.5-5.6 (D-s) [link]
- f/3.5-5.6 VR (G-s) [link]
- f/4 VR (G-s) [link]Csak a fix f/4-es jó, a másik kettő elég soványka FX-en. DX-en még úgy-ahogy.
Nekem uwa-nak elég most amúgy a manuál fókuszos (de elektronikus, gépvázból állítható rekeszes) Samyang 14 mili.
-
Real_Necro
veterán
válasz
imyourfriend
üzenetére
Volt már a vázamon az obija.

-
imyourfriend
őstag
válasz
Real_Necro
üzenetére
JohnyBlue-t kérdezd meg 24-120-ról, Ő tudtommal esküvőt fotóz vele D7000-en, meg ha Eperkutyus venné D800-ra akkor azért tudhat valamit az a lencse.

-
Real_Necro
veterán
válasz
üzenetére
Ez esetben DX-re még mindig jó alternatíva a Tami 17-50. Fényerő oké, ISO-t addig még DX-en (pl D7100) is lehet talán tekerni, bár 50 és 70 között van egy kis lyuk, de nálam eddig nem volt probléma. Mondjuk a linkelt kép tényleg jó, kíváncsi lennék DX-en mit lehet kihozni ilyen fényviszonyoknál. Eddig még nem volt rá alkalmam.
150-200k között van egy 24-120? Többre emlékeztem, igaz eladó darabot meg nem is láttam belőle eddig. Ennyiért még lehet én is gondolkodnék rajta, csak úgy már vonz a FF is...

A N 12-24 UWA-t sajnálnám csak. Mi lehetne helyette az alternatíva?
-
törölt tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Pofonegyszerű: mire használod ?
- f/2.8 mindössze egyetlen fényértékkel gyorsabb f4-nél
- VR papíron itt-ott 4, de gyakorlatban stabilan 3 fényértékkel nagyobbat fog az obin
- nem fotózok mozgó dolgokat (vagy nagyon ritkán), inkább egy helyben álló modellt kint is, bent is, vagy épületet, természetet, ilyesmiket. Ez mind VR-kompatibilis téma.Zajhoz: FX ide vagy oda, azért itt sem mindegy, 1600-on vagyok-e éppen VR-rel, amit amúgy 6400-on vagy még magasabbon lőnék VR nélkül. 6400 már látszik valamennyire, 1600 meg lazán k* jó.
+ az átfogás, jó az a 120

+ az ára, az is fele annyi, mint egy 24-70 2.8El is dőlt. Csupa csupa "pro" számomra és nagyon kevés kontra. A rajzolata szintén jó (nem profi, de erős négyes szerintem), JohnyBlue-é nagyon tetszett nekem például, az rendben van. Nem karcol ki 100% nézetben, de már felére (50%) leméretezve is mutatja, hogy nem átlag üveg, nemhogy fullhd-ra lehozva. Bokeh rendben, f/4-es bokeh FX-en (főleg nagyobb gyutávon) már jó, AF marhapontos, egyszóval, baba mindenes.
A tényleg karc 24-70 előnye értelemszerűen csak 24-70-ig van meg, rekeszelve ugye (mondjuk pont f/4-re) és ha egy életszerű szitut elképzelek: megyek idegen helyen turistaként, város, akármi, lekapok egy motívumot, csak 70-ig érek az obival, sebaj, crop-olom utólag és úgy hozom közelebb a témát: máris vesztek felbontást vele, oda az előny.
Vagy itt van a legelső kép: nem akarok állványozni, se durva iso-ba mászni. Ez is egy picike kis kép itt, de még így is látod rajta a zajt, tuti feltolta az egekbe az elkövető (amúgy jó kép szerintem). Akkor hogy nézhet ki egy szimpla fullhd-ben ? A tűz lángja bemosódhat kicsit, ahogy lobog, de egy ilyen üldögélő csoportot körülötte simán VR-rel szolídabb (FX) iso tartományokban 3200 körül megfogsz és boldogság. Vagy valamivel több zajt és szín/dinamikavesztést bevállalsz de még mindig csak 6400-en.
Legjobb persze a Tami, kettőnyolc, VC, borotva. Ilyen esti izékhez nem zavarna, ha végig 2.8-on lövök és 0-ra vissza kell állítanom a fókuszkorrekciót.
Rohadt jó obi a Nikkor 24-70 2.8, de a VR nekem többet ad.
Nekem.
-
Big-Lacos
aktív tag
válasz
Joker555
üzenetére
Nekem van Samyang "halszemem"

Igaz, hogy manualis, de elvagyok vele, 8mm-nel mar eleg nagy a melysegelesseg, nem gaz fokuszalni.
Neked Nikon-on, azt hiszem fokusz visszajelzes is lenne, mert azokban ugy tudom van chip.
Annyi penzert jo jatszotarsat talaltam benne, gondolom vannak jobb minoseguek is optikailag, de ahogy irtad kompromisszumok... -
aleister
veterán
Igen, anno ezt írtam én is a Nikon totyikban.
Egyébként igen, a Nikkor érezhetően gyorsabban fókuszál, mint a Tamron. Észrevételem szerint a váz hajtású obik gyorsabbak, mint a motoros üvegek.(#17356) Eperkutyus:
Használtan vette. Ettől természetesen még lehet gyengébb darab. -
imyourfriend
őstag
válasz
Joker555
üzenetére
Nikon 10.5 mm f/2.8 G ED DX Ez a pontos neve az általad említett optikának mely csak AF és nem AF-S, nincs benne belépített motor szóval manuális lesz az 5200-on szóval ha nem tervezel előbb utóbb belső motoros vázat (lásd D200 D300 D90 D7000), akkor bőven megfelel a samyang 8mm is mely azért jelentősen olcsóbb. Használtam 10,5-ös Nikkort jó ideig viszont autófókusz elkélt nálam. Nem egy ördöngösség használni manuális fókuszt a halszemeknél amúgy.
-
Joker555
csendes tag
Sziasztok.
Tudnátok tippeket adni, hogy d5200-as vázra milyen halszem optikát érdemes venni?
Olyan 150ezerből szeretném megúszni, akár használt is jöhet.
Eddig amiket mondtak az egy Nikkor 10.5mm AF-S de van aki a samyong 8mm-re is azt mondja, hogy megfelel...
Kompromisszumot úgyis kell kotnom de nem mindegy milyet...Köszi
-
Muerte68
addikt
olympos e-510-re van egy 200-as kitt zuiko objektívem,most láttam egy 200-as Sigmát-mennyivel lenne jobb érdemes váltani rá?

-
Real_Necro
veterán
válasz
üzenetére
Tetszik a tartománya meg a fényereje nekem is a 24-120-nak (hát még a kinézete
), de valahogy a 70-200 VR1-től gyengébbnek éreztem rajzolatban APS-C-n. Oké, más tartomány, ettől függetlenül tetszik. (bár az ára nem)
A másik amit most nem értek, hogy FF-nél azért szabadabban tekeri az ember ISO-t mint DX-en. Akkor miért számít mégis ennyire hogy VR vagy ISO? DX-en még érteném ,de így ez nekem most kavar.
-
m3ss
veterán
válasz
üzenetére
vegulis ja, en sem fotozok olyat amihez kellene a nagyon gyors af. csak csodalkozok hogy akarmit probalok C-n, minden uveg gyorsabbnak tunik...
nincs vkinek egy canon 50 1.4 obija par napra kolcsonbe? tudok cserebe adni 15-30 sigmat, vagy 100 macrot ha vigyaz ra

mondjuk azon filozok hogy lehet ujan kellene venni, ez az ingyen kalibralas fontos tenyezo...beviszem egyszer kalibraltatni az obimat ami nem garis, es rafizetek annyit amennyi az uj meg a hasznalt kozotti kulonbseg
-
törölt tag
Nekem fel sem tűnt, se nem gyors, se nem lassú, olyan .. mittomén.. Soha nem volt gondom az AF sebességgel. Nem egy sport zoom üveg, átlagos felhasználásra meg tök elég amit tud. Hálistennek azt szép csendben teszi. Na ha Nektek nem kell, majd eBay-re felteszem aztán jól elviszi valaki.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
m3ss
veterán
válasz
üzenetére
amugy egyik forumtars jovoltabol fogtam olyan tamront mint ami neked van, igaz apsc nikon vazon probaltam...de az a fokuszsebesseg...megnezel azutan egy 28-70L-t es pislogsz
persze lehet a nikon obik is joval gyorsabbak...de igy hogy meg shiftel is nekem nem vmi szimpi akarhogy karcol 
-
törölt tag
válasz
aleister
üzenetére
Mert nem nézte meg jól a boltban, vagy kifogott egy olyan darabot. A gyáriak sem mentesek hibáktól, csak sokkal ritkábban fordul elő. A 4-es 70-200 bokeh-ja nem túl szép. Az felejtő. Karcolni karcol mint állat. Atok 70-200 2.8 VR2-je volt fent, na az rendben van, az tüzijáték.

-
törölt tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Igen, a VR miatt. A Nikkor 24-70 egy standard zoom, ahol számomra rájöttem, nem annyira kardinális az, hogy irdatlan borotva képe legyen pixelszinten is, 36 megán.
Ha portrézni akarok és komoly terveim vannak, arra ott egy 70-200 VRII, ami méltán megérdemel minden szinten csillagos ötösöket, lehetetlen belekötni. Na arra kiadok 5-600-at. De egy 24-70-re nem. Egy 24-70-nel nem tudok úgy dolgozni kézből, főleg 70 környékén, mint egy 24-120-assal amiben van VR. Ha a téma nem mozog - márpedig én általában ilyet fotózok - a VR 3 FÉ-t jelent a gyakorlatban, ez nappal semmi extrát nem jelent, de éjjel rengeteget jelent, ISO-ban például. Buksz valamit 2.8-hoz képest a 4-gyel, de rengeteget nyersz a VR-rel.Kleroo nagylátóját pl. kitartottam Vajdahunyad esti fotózáskor 1/5, 1/6 záridőkön is úgy, kézből, hogy belezoomolva is éles volt a kép, tehát megfogtam. (18-35, a D-s). Tehát bőven reciprokszabály alatt. A Tamit 70-en ugyanebben a szituban kikapcsolt VC-vel képtelen voltam értelmes iso-n megfogni kézből.
Ahh, nem akarok flame-et, de számomra nem ad annyit a 24-70 VR nélkül 2.8-cal, mint a 24-120 VR 4-gyel. Tipikus utazós obinak venném, tervezek idénre egy Indiai fotós utat is, abszolút ideális mikor az utcán sétálgat az ember a dzsumbujban.. néha be lehet szúrni egy motívumra 120-on, néha pedig nagylátózni egy polcnyi egzotikus gyümölcsöt 24-en.
Borotválkozni
, stúdiózni, portrézni, karcolni, fényerősködni stb. pedig ott vannak a profi 70-200-ak.
A bosszankodásod jogos szerintem, de míg a Nikkor teléjéért hajlandó vagyok kiadni a nagy pénzt is, a stabilizálatlan zoom-jáért (24-70) szinte ugyanazt soha.
-
törölt tag
Nem. Ők nem csúsznak. Legalábbis a legtöbb nem. Szimplán nincs focus shifting. Rekeszelsz és ugyanott marad a fókuszsík. Ez fázisalapú AF érzékelésnél kardinális, mivel a gép tágon állít AF-et, aztán összehúzott blendével exponál és kész a baj. Amúgy nem sok obi csinálja ezt 3rd party gyártóktól sem, vannak páran, de sajnos a Tami 24-70 pont ilyen. Nullán jó 2.8-on és +5-ön jó f/4-en, onnantól már ezzel a +5-ös beállítással kibírja végig. Amúgy veszett jó üveg, nagyon jó rajza van és a VC hatalmasat fog rajta. Aki eddig felcsavarta, többször emlegette már azóta

-
.DLL
veterán
válasz
Real_Necro
üzenetére
Írta a focus shiftinget, ami ugye 2,8-on történő fókuszálás / rekeszelve történő exponálás esetében lehet para, (míg a másiknál f/4-en történik az élességállítás)
bár szerintem egy Nikkor üveg firmwar-e tisztában van fele, hogy mikor mennyit csúszik a fókusz, és kompenzálja, nem? -
aleister
veterán
válasz
Real_Necro
üzenetére
Na ezért kell Tamit venni. .)
A DX-re sokat ajánlott 70-300VC egész használható FX-en. Hagy némi kívánnivalót maga után, de ha azt nézem, hogy a köv lépcső a 70-200 f4 350-ért, akkor hirtelen kompromisszum kész lesz az ember.
-
törölt tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Pontosabb fókusz kell 36MP-hez + nem vagyok a focus shifting híve. Inkább tolok magasabb iso-t f/4-es üveggel.
-
imyourfriend
őstag
válasz
üzenetére
Pedig a legjobb stabija van, mégis miért adnád el, egy 24-120/4 miatt? Ugyan.
Jó átfogás, Johnyblue is azt használja tudtommal, de ha már 70-200 2.8 vr2-t veszel akkor a 2.8 stabi jól mutat sőt mi több, grafikonok szerint egész acélos a Tamron lencséje. Keríts valami fűrészelt halszemet. 
-
törölt tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
El fogom adni.
(Aztán lehet, meggondolom.)
70-200 2.8 VR II. 24-120 f/4. 105 2.8 VR (micro-Nikkor). És a legvégére valami megabrutál fisheye bohóckodni.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
imyourfriend
őstag
válasz
üzenetére
Mi lesz a 24-70 2.8VC-vel, meg milyen stabis zoom lesz helyette?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#17291) *Ropi*: 150-600-al kapcsolatban mondjuk nem vagyok biztos, de van egy olyan érzésem hogy DX-re a 150-es kezdő túl szűk már, beugrik közel valami fotózandó darab és elég nehéz lefényképezni, valamelyest ez a gondom a 120-400-al is, DX-en egy hattyú oldalról, vagy repülni készülve már bele sem fér a keresőbe. Mondhati ekv 180-600 vagy 225-900 nem túl kellemes. FX-re mondjuk jóféle darab lehet. Kérdés iso-val lehet e bírni, na meg záridővel.

-
törölt tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Nekem futja, ezért billentem el kicsit mostanság a Nikkor üveg mellett. Amúgy oké amit írsz, csak triviális. Ha van pénz, vedd a jobbat, ha nem akarsz szívni. Ilyen egyszerű.
-
torzo
őstag
-
imyourfriend
őstag
válasz
üzenetére
Ha futja Nikonra.. DX vonalon már kapásból meghalt a fényerős alapzoom kérdés 17-55 2.8 után ~180ezer. fényerős telénél egy AF-S 80-200 kétgyűrűs vagy 70-200 VR1 előbbi ~180k utóbbi 300k. Nagylátó 10-24 3.5-4.5G 160-170k. plusz még egy váz, vaku, állvány. Nem mondom hogy ezeket kell megvenni feltétlen viszont számolni kell vele hogy Nikonnál minden drágábba kerül egyszerűen. Nem számít hogy egy tamron 17-50 2.8, sigma 70-200 2.8 stabis vagy nem stabis, plusz egy 10-20 4.5-5.6 is megoldja a feladatot a töredéke pénzből (tokina 11-16/2.8). Persze pénztárca kérdése és inkább kompromisszumot köt az ember a kiegészítőkkel és obikkal.
-
törölt tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Mintha a D800-nak lennenek fokusz problemai..
olyan gyonyoruen visz minden gyari uveget, hogy orom nezni. Na ott mehet a pixelkukk is, ahova teszem a fokuszt, az oda erkezik. Ja hogy a Sigma vagy a Tamron nem gyari uveg.. Illetve igen, csak nem a Nikon gyara.. 
Tul van misztifikalva ez az AF dolog, gyari uveggel egyelore ami tuti szar kombo, az a D7000 es a 35 f/1.8, arra nem biznam az eletem, de a tobbi szerintem rendben van (legalabbis nem hapog senki nagyon a Nikon topicban). Mondjuk en teszek ra, visz a vazam minden uveget ahogy elo van irva.
A 3rd party obik - na az szivas. Erosen gondolkodom most azon, hogy ne legyen mas uvegem, csak Nikkor. Nem erdekel az usb dokk sem, az Art szeria sem, amikor ilyeneket olvasok, mint Damage. Meg Nikon Df-en is agyalok, csak halvanyan irom, nehogy Freddy meglassa + valszeg nem dobnam el a 800-ast erte.
Hagyom meg kicsit, hogy joparan bevasaroljanak innen mindenfele uj usb dokkos obibol.. jobb most kivarni, ugy latom. Eleg volt ket Tamron..

-
aleister
veterán
válasz
Damage
üzenetére

Többször beszéltem olyan emberrel, aki mindkét vezető gyártó modelljét hosszabb ideig használta. Egyikőjük sem tudta azt mondani, hogy az egyik vagy a másik jobb. A konklúzió rendszerint az volt, hogy a két márkából ezt-azt csipegetve lehetett volna összerakni A Fényképezőgépet.
Ezért is kerülöm én az ilyen hitvitákat. Mindegyik gyártónak vannak nagyon jó vázai. -
imyourfriend
őstag
válasz
*Ropi*
üzenetére
Azert ne 5d3-at hozd fel peldakent hogy nincs AF problema szerintem
Igazat megvallva nalam pl rendben van a fokusz, 3sigma es egy nikon lencse mellett. Pedig d7000-bol nem neztem volna ki par nappal vetel utam ezt. FX vazaknal tudtommal nikonnal sincs gond, ha mar oddeharomhoz kell hasonlitani. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Damage
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
Idézet Tőled:
"Ez kb annyira ismert, mint a Nikon szenzorok jobb képminősége."
Egész pontosan erre gondoltam, amikor azt mondtam, hogy másban a Nikon jobb....csak még leírnom is fájdalmas, ezért nem emeltem ki!
*Ropi*
Annyira hozzám nőttek és annyira nevetséges áron tudnám eladni, hogy inkább megtartottam párat (így is eladtam párat az évek folyamán). -
aleister
veterán
válasz
Damage
üzenetére
Ismétlem, ez egy szurka-piszka volt egy bizonyos embernek. Nem véletlenül volt offban és szmájlizva.
Azt mindig is tudtam, hogy azonos kategóriában pontosabb a Canon AF, sőt még a kitobi sebességről is odaadással írtam a Nikon topicban. Ez kb annyira ismert, mint a Nikon szenzorok jobb képminősége.(#17329) *Ropi*:
Dehogynem.
Hagy ne kelljen keresgélnem. Kn ilyen "váltsál Canonra, ott nincsenek fókuszproblémák" jellegű volt a dolog. -
Damage
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
Én egyszer találkoztam fókusz problémával. A mostani ART szériás Sigma-val (ami nem a Canon hibája). Most 4 (Canon) vázam van és 6 lencsém (5 Canon és 1 Sigma), és ezeken kívül is volt jó pár darab. Sigma mentségére legyen, hogy előző Sigma-im pontosak voltak. Most is inkább valami software-s probléma állhat a háttérben, talán majd az új firmware-rel. Megbízható a Canon, nekem legalábbis nincsenek negatív tapasztalataim. Flamewar nélkül a Canon fókusza köztudottan jobb (legalábbis a 70D vs d7100), cserébe a Nikon-nak is vannak előnyei a canon-nal szembe)
Fókusz, kb. 9 perctőlSzerk: *Ropi*
Természetesen igen! Csak középső fókuszpontról beszélek teszt esetén! Cross-type (Canon 70D). -
*Ropi*
félisten
válasz
üzenetére
Sajna az új szériából voltak a rosszak is.

Optikához a lensbuyersguide.com

(#17320) Damage: Azt figyelembe vetted a V/F tesztelésnél, hogy melyik AF pont mire érzékeny?
(#17326) aleister: Soha nem általánosságban beszéltem a Canonokról, csak az 5D3-on nem találkoztam még vele sokszor.

-
k1csi
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
Azért ezt elsősorban rendszerobival kellene nézni, a Sigma pl. sosem a pontosságáról volt híres.
Persze azt is egy egészséges szkepticizmussal fogadom amikor valaki azt, írja, hogy neki a plastic fantastic még nem tévesztett 5D-n. A 20D ugyan nem 5D (bár nem hiszem, hogy a fókuszrendszere sokkal előrébb lenne), de azért ennél kb. mindegyik jelenlegi obim jobb.
A külön szenzoros fázis AF már csak ilyen. Mindennek van előnyös meg nem annyira előnyös oldala... -
Damage
senior tag
válasz
üzenetére
Az elsőt nem tudta belőni a C. Kft. sem dokkolóval, sem máshogy (hozzáteszem, hogy nagyon korrektek voltak, nem az ő hibájuk). A mostani közeli tárgytávolságnál nem nagyon téveszt (egy fókuszpont esetén), fókusz zónára állítva halál pontos, lifeview-t használva szintén pontos. Igazából így teljesen használható, mert közeli tárgytávolságnál használhatom az egy fókuszpontot (kis DOF-nál), nagyobb tárgytávolságnál nagyobb a DOF, ezért nem gáz, ha fókusz zónát használok (ilyenkor több fókuszpontot használ) és így minden esetben jó helyre megy a fókusz. Egy fókuszpontnál nem mindegy, hogy milyen a téma textúrája (függőlegesek és vízszintesek) ezért nem mindegy, hogy portré vagy landscape állásban fogod a gépet. Fókusz zónát használva mindegy, mert ott jó helyre fókuszál (gondolom azért, mert több fókuszpontot is használ egyszerre és emiatt sokkal pontosabb). Lifeview-nál meg egyértelmű, mert ott a Dual Pixel AF-t használja, vagyis teljesen más elven működik a fókuszálás.
USB dokkoló csatlakozásnál mindig megnézi először, hogy megjelent-e újabb firmware. vagyis nagy valószínűséggel orvosolni fogják a problémákat (ajánlom nekik).
A lényeg, hogy az általam leírtakat betartva használható (a mostani példányom) a 18-35-ös. Hozzáteszem, hogy a váz (Canon 70D) hibátlan. Nem csak én állítom, hanem le is tesztelték a szervizben. A hibák sem csak az én gépemnél jöttek ki, hanem a boltban található vázzal is!A nyelvhelyességet és a szóismétlést meg kérlek nézzétek el, mással vagyok elfoglalva

-
törölt tag
-
törölt tag
Jó az is. Autofocus tesztjük pl. van, ami PZ-nek nincs. A PZ MTF chart-jai és a gyutávonként különvett értékelések (= nem egy grafikonon vannak) nekem jobban tetszik. Az Excelre hajazó chart-ok is. Bokeh tesztjük is szemléletesebb, néznek előteret, hátteret, átmeneti zónát, ezt minta képen is illusztrálják.. De ez már mind ízlés dolga.
AF részt elolvasom innen, a többit átrepülöm fél szemmel kb. MTF-et azért nézem, hogy vajon hasonló eredményre jutottak-e mint mások, mert - feltehetőleg - minden ilyen oldal másik példányt tesztel (mindenki a sajátját ugye) és ha 3-at látsz, amiben mindhárom jól mutat a grafikonokon, akkor ez mond valamit a szórásról, hogy az tényleg jó üvegszéria lehet. Csökken az esélye, hogy bemákol egyik tesztoldal valami szuper jó vagy szuper gáz üveget és az alapján vesz vagy nemvesz vki utána olyat. -
Damage
senior tag
válasz
üzenetére
Háromnál is többet próbáltam ki (vissza is vittem), mindegyik gázos volt. Most megvásároltam egy másik helyen (összesen idáig 6 darabot próbáltam ki). Egyébként körbetelefonáltam minden nagyobb boltot, sehol nincs belőle. Ez a mostani példány is rendszeresen téveszt, de nem akkorákat, mint az előző. Nem mindegy bizonyos témáknál, hogy vertikálisan vagy horizontálisan tartom a gépem (ez mindegyik darabra igaz volt, amiket kipróbáltam). Legegyszerűbb módja a kipróbálásnak egy A4-es papír közepén egy fekete csíkkal. Lefényképezni különböző fókusz- és tárgytávolságok mellett vízszintesen és függőlegesen tartva a lapot. Mindegyik téveszt! Szervizben is mindent próbáltak megtenni, de reménytelen ez az üveg. Egyszerűen nem 100%-os. Kompromisszumokkal használható: A vázon be kel állítani, hogy ne egy fókuszpontot, hanem fókuszzónát használjon. Másik megoldás a Lifeview (sokkal lassabb), de ebben a két esetben legalább nem téveszt. Kizártnak tartom, hogy létezik tökéletesen működő darab. Amennyiben mégis, szívesen kipróbálnám!
Venni fogok egy USB dokkolót és várom majd az új firmware-t.
-
k1csi
senior tag
válasz
Coporno
üzenetére
Ha nagyon kevésből meg akarod úszni akkor a Canon olcsóbb lehet (ha kifogsz valalami jó használt ajánlatot) és (kezdő) hobbi szinten azért nincsennek hatalmas különbségek.
Eperkutyus
A SnapSorton nagyon sok adata össze van szedve (vsz. ez az erőssége), de ezek a hasonlításak rémesek, ha valaki most kezd el foglalkozni fotózással totál félreviszi mert gépiesen próbál sok esetben totál irreleváns (az adott érdeklődő számára; persze lehet meg sem tudja ítélni) dolgokat hasonlítani.Egyébként a DxOMark pontozását sem szoktam nézni, csak a szenzorméréseket. Az obi méréseiket pl. már megint nem nagyon értem (de lehet ez az én hibám).
-
törölt tag
válasz
*Ropi*
üzenetére
De valaki szívott azzal, 3 darabbal is, AF front problémák.. vagy az még a régi volt ? De úgy emlékszem, az új, nem a régi.. Na mindegy, majd javíts ki.

Igen, a faékkel nincs gond, az infóval igen. Néha szimplán nemlétezőt ír, szóval hülyeséget. De ha valaki ilyen szimplán akar gépet választani, annak nem a DSLR való, mert ennek a világa nem az egyszerűségről szól feltétlen. De hát ma már el lehet bármit adni, tükrös, csattog, menő, vegyevigye.

-
*Ropi*
félisten
válasz
üzenetére
Kolléga Art szériás 18-35/1.8-a nagyon karcos darab: 50D-ből kiesett nyers raw-ban is borotválkozni lehet.

(#17312) Eperkutyus: Mert faék egyszerűségű: úgy lebutítva hasonlít össze, hogy egy óvodás is megértse. Viszont az információi...Khm...Finoman szólva sem mindig relevánsak.

-
Coporno
aktív tag
válasz
aleister
üzenetére
Igen, ebbe szaladtam bele én is. Ettől függetlenül a 600D + 50/1.8 II kombóval működne az autófókusz, ha jól értelmezem... Mindenesetre az eddigi válaszokat, tanácsokat mindenkinek köszönöm, innentől kezdve tényleg csak kivételes ajánlat esetén döntök a Canon mellett.

-
-
m3ss
veterán
válasz
Coporno
üzenetére
hat ez amugy jo kerdes...obi oldalrol. 600D-t mondjuk nem ismerem...
de mind3 emlegetett 50-es nagyon jo ar/ertekben sztem. egyikkel sem jarsz rosszul. ef II jo hangos, meg muanyag, viszont eles meg olcso. meg 2.5/2.8 kornyeketol mar sokszog bokeh-t rajzol, mint az 1.8D.donts mas szempontok alapjan

amugy epp 50-es teszteket nezegettem tegnap, ezt pl...azert latszik hogy nem a legszebb a hattermosasa az ef II-nek. de hat pofatlanul olcso es elessegben meg jo.
canon 1.4 meg ahogy lattam tesztekben szinten nem rajzol tul szep koroket 2.8-on. annyi penzert meg illene...sigma 1.4-re meg sokan azt irjak hogy nem megbizhato a fokusz...
szoval nem is tudom vegyek-e masik 50-est. lehet majd kolcsonkerek vkitol egy canon 50 1.4-et es megnezem....valahogy a canon 100 utan inkabb canon obik fele huzok. miert nem tud ez felrefokuszalni?

-
törölt tag
válasz
Coporno
üzenetére
A Nikkor 50 1.8G élességben veri az 50 1.8 II-es kanyont, nem durván, de megeszi, karakterisztikára ugyanaz, tehát kb. egyenlő mértékben élesednek rekeszelésre és egyenlő mértékben kezdenek el elfogyni a diffrakció miatt még további rekeszelésre.
A Nikkornak 7 kerekített lamellája van, csendes, ultrahangos motorral, full time manual focus lehetőséggel, tehát bármikor megfogod és finomhangolsz, vagy video alatt tekered a fókuszt. A Canonban 5 szögletes lamella és egy hagyományos kis berregő van, amit fókuszmotornak csúfolnak.
Tehát fókuszálás Nikon, háttérmosás minősége Nikon.De vedd a Canon-t. Azzal sokkal durvábban lehet video-zni

Csak hülyéskedek, szerintem a DSLR video-zás mint olyan, 1-2 nagyon komolyan ilyennel foglalkozótól eltekintve (mert ilyen is van), a halandó polgárnak bohóckodás leginkább, vagy kimerül a családi ökörködésben. Főleg az általad említett Canon obival, ami izgalmas lehet, mikor a video-ba belezümmög, ahogy fókuszál. Nincs a Canonokkal semmi baj, nagyon jó cuccok, csak nem ez az obi való erre, amit csinálni akarsz.
Te tudod.
Tuti, hogy a Nikon szettet venném. Vagy nézz komolyabb 50-es üveget a Canonra, ultrahangos fókuszmotorral, de az még több pénz. Esetleg egy Sigma, ha úgyis APS-C-n vagy (szintén ultrahangosat) és akkor a Canon váz. (Bár fotóra megint a Nikon szenzor jobb kettejük közül, tehát csak a video, ami a Canon mellett szólhat). -
Coporno
aktív tag
Sziasztok! Nikon D5100 és Canon 600D vázak között vacillálok, és mivel vásárlás után szeretnék egy 50/1.8-as objektívet is beszerezni, ilyen témában is körülnéztem; összességében arra jutottam, hogy bár a Nikon váz olcsóbb lenne, erre a vázba épített fókuszmotor hiánya miatt a használtan 45 ezer Ft környékén mozgó Nikkor 50/1.8 G-t kellene feltekerni, ha autófókuszt is szeretnék. A Canonon ezzel szemben elvileg a kb. 20-25 ezres EF I/II obival is lenne autófókuszom, tehát anyagilag ez utóbbival jelenleg jobban járnék (ráadásul számomra a jobb videó is a Canon mellett szól). Néhány összehasonlításon átrágva magamat arra jutottam, hogy a Canon 1.8-asa a Nikon 1.8 D-vel még abszolút versenyképes képminőségben (sőt, talán jobb is); igazából a kérdésem az, hogy tud-e annyival többet mutatni a Nikon 50/1.8 G obija, hogy mégis érdemes legyen miatta picivel drágábban a Nikon vázat választani, és ezzel együtt a fejlettebb videós képességekről is lemondani? Válaszotokat előre is köszönöm.
-
törölt tag
válasz
Damage
üzenetére
Azért az új Sigma-k érdekesek lesznek, főleg az USB dokkolós AF finomhangolás miatt. Ha nem lesz focus shifting jelenség rekeszeléskor, még akár ütős üvegek is lehetnek.. egyszer hozzálövöd a vázhoz és ok. Azért a Hungaroringre egy 150-600-zal be lehet már kukkantani hobbistaként is..

-
imyourfriend
őstag
válasz
Damage
üzenetére
Abból kiindulva hogy új fejlesztés, és stabis.. Persze hogy olcsóbbnak mondják mint a Nikon és Canon darabokat, hisz szeretnék ha megvenné valaki a terméket.
Viszont kiindulva a Sigma 300 f/2.8 EX HSM árából nem lehet sok jót remélni szerintem. Valami nagyon ütős jön aminek jobbnak kell lennie a 120-300/2.8 OS-nél, viszont árban nem szabad elszállnia. A 400/2.8 és a felette levőkről nem is beszélve.
Kitudja ez után a 95mm-es szűrőméret után milyen átmérőjű üvegeket alkotnak majd. 
-
Damage
senior tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Két dolgot biztosan tudok:
1. Ezek nem 2Ft-os lencsék lesznek.
2. Amennyiben lenne rá pénzem se venném meg addig, amíg a fél ország be nem bizonyítja, hogy tökéletesen működik.150-600 minőségére én is kíváncsi vagyok. Ennyi pénzért nem várok nagy csodát ilyen átfogásnál, ez durván egy 70-200 F4 IS ára.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ Lenovo ThinkPad T16 Gen 4 - 16" WUXGA - Ultra 7 255U - 32GB - 1TB SSD - Win11 - 3 év garancia
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7670 i9-12950HX 64GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 12GB 1 év gar
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7670 i9-12950HX 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 12GB 1 év gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Jó kis üvegek, uwa-nál meg kb. tájképnél a táj felére jelzi a váz már, hogy éles, olyan mélységélesség van

persze lehet a nikon obik is joval gyorsabbak...de igy hogy meg shiftel is nekem nem vmi szimpi akarhogy karcol

Igazat megvallva nalam pl rendben van a fokusz, 3sigma es egy nikon lencse mellett. Pedig d7000-bol nem neztem volna ki par nappal vetel utam ezt. FX vazaknal tudtommal nikonnal sincs gond, ha mar oddeharomhoz kell hasonlitani.

Ha megvan a dokkoló, egy beszámolót ide légyszi, a dokkolóról, használatról, utána pedig az üvegről is, lett-e javulás, tudtad-e kalibrálni jól, vagy marad inkonzisztens tévesztgető. Sokan örülnénk egy ilyen kis irománynak.