Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 3D nyomtatás
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SSD kibeszélő
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
Perzeusz
tag
-
.DLL
veterán
Úgy tudom, hogy Canonnál legalább is úgy van, hogy amint van annyi kontraszt különbség, hogy a két AF érzékelő soron kiértékelhető a mintázat "elcsúszása" és annak mértéke, onnantól a váz csak küld egy információt az adott obinak, hogy "erre tekerd; ennyivel", és nem néz rá többet az érzékelőre, hogy pontos-e az ábra...
Nem lenne rossz egy "accuracy mode", ahol de, igen is ránéz mégegyszer a váz, és csak akkor csippan el, ha tényleg nincs eltérés a két érzékelősoron.Mondjuk melóhelyen Pentax van (K200D) és elég sokat huntol, de nem életlentől-életlenig, hanem ott az élesség környékén, még sokszor lökdösi egy picit arrébb az obit, mire elcsippan. (Sigma 30/1.4-gyel még így is gyakran életlenre áll be... csavarhúzó AF... vajon HSM-mel jobb lenne?)
-
imyourfriend
őstag
válasz
#40935168 #17695 üzenetére
De pont abban a szegmensben kellene alkotni ahol igenis meglatszik az AF hiba, draga termek ide vagy oda.. 200/2.8-on ha nem jo a tele akkor szerintem megette a fene mar.. en 70-200am mondjuk ott nem volt pontos, korrigaltak es mostani vazamon semmi gondja. Visszaterve hihetetlenul pici a dof, es f/4-es stabis darabja van mindket gyartonak joval olcsobban mint a 70-200 2.8 VC. Sejtesem sincs hogyan mukodhetnek a third party uvegek, gondolom nem kapnak a nagyoktol semmilyen informaciot, hisz igy is raboljak a piacot.
De ehhez kepest egyre jobbak lesznek azok a tulajdonsagok (pl rajzolat vagy elesseg) melyek nem fuggnek a vaztol, es ezt jo latni azert. Pl dxo meresei szerint eleg jol szerepeltek tamron lencsei d610en. Persze mondhatjuk hogy mit sem er az egesz pontos AF nelkul, elobb utobb megszulethet ez is velemenyem szerint.
-
törölt tag
válasz
imyourfriend #17694 üzenetére
Hát ez van.
zsoltee10: szerintem a baj nem az, hogy nem fér bele nekik. Hanem ők ugye nem a gyári AF algoritmust szerezték meg, vagy másolják 1:1, hanem reverse engineeringet alkalmaznak, azaz saját AF rutin vezérli az obit az alapján, amit kimértek, rögzítettek obi és váz kommunikáció szinten. Ez pedig esélyes, hogy még tartalmazna 1-2 finomítást, extra kódot, parancsot, amit mondjuk egy Nikkor obi lekommunikál a vázzal, egy idegen gyártó obija pedig már nem, mert vagy kódolt, vagy nem látják, vagy nem értik, mit jelent az a számsor éppen, és talán ez lenne, ami kell mindenkinek, csak nemigen tudják..
Ha tudnák, beletennék és egyben - jelenlegi Tami képminőséggel - kb. ki is nyírnák a gyári 70-200 piacot, finoman szólva. Meg az alapzoom piacot, meg sokmindent még.
Valami hiányzik az AF-ből, ami miatt tévesztget.
A gép az obin keresztül mér valamit, az AF modul ugyanaz, az optika meg üveg kvázi, így vagy a mérés megy félre és így az obit is a helyesnek vélt félrelövő pozícióra küldi, vagy a mérés jó és az obi megy túl vagy alul a kapott távon, vagy mindkettő rossz.
Ennyire már nem látok bele ezek lelkivilágába, de ott a bitek szintjén valami hiányzik a láncszemből az összes 3-ik gyártónak, mert fizikailag ugyanúgy hajszólpontosra oda tudná magát húzni egy Tamron vagy Sigma is, ahova kell, csakúgy mint a gyári. Mégsem teszik.
Illetve igen, csak a gyári 10-ből 10x betalál és szar fényviszonyok között kezd el romlani a találati arány, míg egyéb gyártó 10-ből 7x-8x betalál és szarabb fényviszonyok között még jobban leromlik. Ami pont nem igaz, mert nekem pl. a Tami 24-70 szar fényben is gyönyörűen talál a napfényes találati aránnyal, számtalanszor fotóztam hugom macskáját egy szem 40W-os energiatakarékos izzó fényében 6400 iso-n, múltkor még az sem ment, csak a tv fénye és telibe talál. De ebben lehet benne van a D800 -2EV-s AF érzékenysége is, de attól még az obi simán talál, hunting-ot mint olyat én nem ismerem.
-
zsoltee10
addikt
Köszi neked is! Tulajdonképp mióta megvan, le se veszem a vázról, tetszik a képe, a fényerőssége, a kitobi a táskában pihen, csak néha nagyon jó lenne a nagylátó tartomány.
A Tamron 17-50 nem VC-s mikor jelent meg? Érdemes használtan venni, vagy gyűjtsek inkább az újra? Van itt az aprón is egy eladó, de nem vagyok pesti, csak postával tudnám megvenni, így nem tudom kipróbálni... -
törölt tag
Na, ennyit a Tamron 70-200 frankó fókuszáról (és arról, hogy nincs rá panasz).
Unfortunately, AF accuracy is the biggest problem area for this lens. Both Tamron 70-200mm lenses I've had appeared to be properly autofocus-calibrated, but neither autofocused consistently accurately.
-
.DLL
veterán
válasz
zsoltee10 #17686 üzenetére
Konkrétan nem éri meg eladni. Ha nem kell nagyon a pénz másra, akkor jobb megtartani és használni alkalmanként.
(#17672) Eperkutyus:
Most megnéztem The-Digital-on a 105-ös micro Nikkorral összehasonlítva és Wow, nem rossz. Gyengébbre emlékeztem, amolyan szo-szo képminőségre, de kíváncsi vagyok Kleroo mintaképeire is.
-
torzo
őstag
válasz
zsoltee10 #17684 üzenetére
Fixet nem szabad zoom-mal összemérni. A fix (majdnem) mindig jobb képet ad.
Másrész a 17-50/2.8-as értéken teljesen tág rekeszű, tehát lágy valamennyire. Az 50/1.8 pedig már rekeszelt 2.8-on, ami nagyon sokat számít. Hasonlítsd össze őket mondjuk 4-es vagy 5.6-os rekeszen! Már nem lesz akkora a különbség.
A fényerős fixet pedig ne add el! Jól jön az fényszegény viszonyok között, vagy ha nagyon pepec képet akarsz lőni. -
zsoltee10
addikt
még mindig az összehasonlítással játszom. Az lehetséges, hogy a Canon 50mm f1.8 sokkal pengébbnek tűnik 50mm-en, mint a Tamron 17-50 ugyanúgy 2.8 rekeszértéken? Vagy ezt a különbséget a váz okozza? 1Ds vs 50D? Eddig úgy gondoltam, hogy az 50-est eladom, ha veszek egy 17-50-et...
-
-
Perzeusz
tag
Melyik a jobb vagy ajánlottabb obi? (használt természetesen)
Canon 100mm 2.8 USM macro
Sigma 105mm 2.8 EX macro
Olvastam egy csomó tesztet, de mindkettő nagyon szimpatikusnak tűnik. -
A Zéé
addikt
válasz
zsoltee10 #17677 üzenetére
a lényegesen jobb kép viszont a stabi nélküli mellett szól.
-
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg objektívvásárlás előtt állok, már határozott elképzelésem is van, de szeretném megkérdezni a ti véleményeteket is.
A (régóta) kiszemelt a Tamron SP AF 17-50/2.8 XR Di II LD IF, a jelenlegi IS Canon kitobimat (Canon 18-55 IS) cserélném le vele, mert bár jelenlegi vázamon (Canon 30D) nincs gond vele, de váz cserénél szerintem kevés lenne a kitobi, és szeretnék egy olyan optikát ami nagyob felbontású vázon is jól rajzol, hogy ez a késöbbiekben ne legyen gond.
Árban max 100 e (+- 5-10 e) huf a keret, amibe bele is fér a Tamron, de sajnos sokat olvasni konkrétan ezen obi esetében a fókuszhibás példányokról, ezért szeretnélek megkérdezni titeket, pontosan elsősorban azokat akik Canon vázzal használják, hogy mi a véleményetek az obiról, mennyire kell tartani ettől, mi a tapasztalatotok vele?
Előre is köszi bármilyen infót!
-
Kasya
nagyúr
Sziasztok!
Erdekelne, hogy milyen kepminoseg beli elteres jelentkezhet a kulonbozo aru IR filterek eseten? Modelltol fuggetlenul, lehet kulonbseg egy 5 ezres filter es egy 15 ezres filter kozott? -
A Zéé
addikt
válasz
#40935168 #17668 üzenetére
nincs fine tune a D3100-ban, csak a nikon féle obi firmware (nem tudom, hogy az valamilyen szinten fel van-e készítve ilyenekre) frissíthető, szóval én nem tudok fine tune-olni. Bár tényleg nem is éreztem szükségességét. Nálam szerencsére olyan rusnya félrefókuszálások sose voltak, mint amilyeneket m3ss is mutatott egyszer valahol.
-
törölt tag
Hát vagy pont 2.8 körülre van belőve az AF fine tune értéked, vagy ha ilyet nem csináltál, simán lehet az obi is "félrekalibrálva" (sima gyári szórás) úgy, hogy tágon 0 helyett +6 kellene neki, hogy jó legyen, de Te korrekció nélkül használod úgy, hogy 2.8 körül a shift miatt megkapod ezt a korrekciót és pont itt pont jó.
(Remélem tudsz követni). Bármi lehet.. elég soktényezős ez a fókuszosdi.
-
A Zéé
addikt
válasz
#40935168 #17665 üzenetére
hmm, akkor ezek szerint vagy csak tényleg én nem veszem észre a hibát, vagy mivel én 90%-ban 2.2-2.8 tartományban használom, és ott még nem olyan látványos a dolog, ezért nem tűnik fel. Lehet bármelyik, jelenleg zavar a dolog, szóval marad a kedvenc obim a kis 35-ös
-
_seth_
veterán
Tegnap a youtubeon böngészve találtam egy videót amiben látható, hogy hogyan javítják a Canon EF 50 1.8 focus hibáját közel 100%-osra. 1.8-on volt, hogy én is úgy éreztem, hogy nem jól találta el a fókuszt. Gyorsan le is teszteltem (5 elem 45 fokos szögben) és hibátlanul teljesített 1.8-as rekeszen is. Létezik, hogy az "elem teszt" hibátlan de más helyzetben mégis hibázik a fókuszálás?
-
törölt tag
Ahogy ROBOTER mondja, +1.
1-2 plussz dolog lábjegyzetben:
- a focus shifting csak fázisalapú AF-nél jelentkezik, mivel az tág rekeszen állít fókuszt, majd az exponáláskor a rekesz kisebbre zár és kész a baj, elmászott a fókuszsík
- értelemszerűen LiveView-ban, ahol a gép kontraszt alapú AF-et használ, a jelenség nem áll fent, mert már a kijelzőn is a végső, leendő rekesszel készített képet látod, a gép is úgy mér, ergo a végeredmény tökéletes lesz. Lassabb, de pontosabb.
- a focus shifting konzisztens, tervezésből adódó, folyamatosan jelenlévő "hiba", tehát ha van egy focus shift-es obid, ami sokszor mögé lő, néha pedig pont jót lő, akkor igazából az a jó lövés a "rossz" , csak éppen pont abba az irányba hibázik az AF, ami a shift ellen hat és jó helyen lesz éles. A fókusztévesztgetés, bármilyen mértékű is, ugyanígy jelen van itt is, csak néha rádolgozik (amikor a shift irányába mégjobban mögé lő), illetve néha ellene dolgozik (ekkor lesz kb. jó helyen a fókusz).
A shiftet legegyszerűbben úgy nézheted meg, hogy vonalzó 30-45 fokban oldalról, állványról, LiveView bekapcs, rekesz legyen tágon.. fókuszálj be valamire, pl. a skálán egy nagyobb vonásra, majd kezdd letekerni a rekeszt szűkebbre. Fókusz inaktív legyen (vagy manuálra állítva). Ha a rekeszelésre azt látod, hogy a legélesebb pont elkezd hátrafele (vagy előre) tolódni a vonalzó skáláján, shiftes az obi.
Ez sokkal egyszerűbb teszt, mint lődözgetni, nézegetni, vakarózni, hogy most vajon shift miatt ment-e mellé, vagy csak sima 10-ből 1 mellément kategória.. Ez egy optikai dolog, fizika, tehát LiveView-ban azonnal kiszűrhető a fókuszrendszer használata nélkül is, ha tágon beállsz egy éles pontra (automatán vagy manuálban, mindegy) és elkezded rekeszelni.
Ha ügyesebbnek érzed Magad, ezt még vételkor boltban is eljátszhatod, gépedet letámasztva az asztalra, vagy kezedben állvány, általában engedik kipróbálni az obikat (nekem 220volt.hu engedte 2x is, nagyon rendesek voltak). Valami szöszt, koszt, karcot, akármi hülyeséget kinézel tág rekeszen élőkép módban és húzod össze a rekeszt, közben sasolsz a környezetére és a pontra, mit látsz. De kezdő fókuszkalibrátorként
a vonalzó, vagy fókusz kalibráló motyók a "látványosabb" megoldás.
Én pl. kölcsön obi AF fine tune értékét az előttem lévő aszfalt göröngyén állítottam be pontosra, leguggolva. Picit mögé ment az élesség a középső pontnak mindig, adtam neki, végül beállt és jó lett. A végeredmény is, egészalakos képből hozta az obi a szemben az ereket.
-
zsoltee10
addikt
válasz
bagaba1 #17662 üzenetére
Értem, köszi. Makró fotózással kapcsolatban még nem tájékozódtam, pár szóban leírnád, hogy mit jelent az, hogy a leképezés nem 1:1, hanem 1.45:1?
Akkor a közgyűrű helyett mit lehetne? Olvastam másik topicban előtét lencséről (pl. Raynox dcr-250), ezekről mi a véleményed? -
bagaba1
tag
válasz
zsoltee10 #17661 üzenetére
Lényegében bármilyen. Mivel nincs benne semmilyen lencse, ezért csak az a kérdés hogy kell-e jelátvitel vagy sem. Önmagában rovarokhoz egyébként kevés lesz, nekem összesen 65mm közgyűrűm van. Ezzel a munkatávolság már 4-5cm körülre csökken, viszont a leképezés csak 1.45:1. Pont ma mértem meg egy 20D-vel. Igazán látványos rovarképekhez ez épphogy elég, viszont ilyen közel férkőzni hozzájuk már elég nehéz lesz.
-
zsoltee10
addikt
Olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék majd rovarokat fotózni, de nem szeretnék néhány kép miatt makró obira beruházni, milyen közgyűrűt ajánlotok, ami árban nem vészes? 600D-hez és 50mm f1.8 obihoz gondoltam.
-
ROBOTER
addikt
A szférikus aberráció következménye. Alapvetően a tervezés hibája, nem pedig egy-egy példányé.
Lényegében olyan, mint ha több gyújtótávolsága lenne az objektívnek attól függően, hogy hol hatolnak be a fénysugarak az optikai tengelyhez mérten. Te a képen azt fogod a legélesebbnek látni, amelyik zóna (gyűrű alakú terület a lencsén) a legtöbb fényt juttatja az érzékelőre. És ez változik sajnos a rekeszeléssel. Az AF viszont mindig nyitott rekesszel történik, ezért lehet különbség a keresés és a végeredmény között.
-
A Zéé
addikt
válasz
#40935168 #17657 üzenetére
és vajon egy obitípuson belül előfordul, hogy valamelyik csinálja, valamelyik nem? Vagy mitől van ez a jelenség egyáltalán? Mert én próbálgattam a 35-öst, ami ugye elvileg olyan, és vagy a tesztet csináltam rosszul. vagy nemtom, de olyan látványosan nekem pl nem jött elő a dolog, mint a photozone-os teszten. Állványról lőttem vonalzót, kicsit távolabb, mint a legközelebbi fókuszpontja. Lőttem úgy is, hogy nem fókuszáltam újra, csak a rekeszértékeket váltogattam, meg csináltam úgy is, hogy minden kép előtt eltekertem a fókuszgyűrűt, hogy újra fókuszálnia kelljen. Akkor volt olyan, aminél mintha hátrább csúszott volna, csak nem tudom eldönteni, hogy a fókusz lőtt mellé, vagy shiftelt. Nem olyan vészes volt ez.
-
törölt tag
válasz
Monya78 #17656 üzenetére
Minden gyartonal, de nem minden obinal. ugy a negyeduk kb, es (sajnos) neha a premium darabok kozott is van ilyen. Nem minden tesztoldal emliti vagy teszteli, Photozone igen.
De ok meg AF sebesseget es talalati aranyt nem mernek soha. Ezert kell tobb oldalrol.is.tesztet nezni minden obirol. Az ultimate obitesztelo oldalt meg a vilagon senki nem alkotta meg, pedig egyszeru lenne.
-
bagaba1
tag
Sziasztok.
Még régebben olvastam találtam egy írást, m42-es 50mm objektív szétszereléséről, tisztításáról. Ha jól emlékszem egy Carl Zeiss 50/2.8as objektív volt a tesztalany. Ha valaki esetleg belefutna ebbe a leírásba, vagy tudna nekem küldeni egyet azt nagyon szépen megköszönném.
-
os!
tag
Sziasztok!
Hozzáértő kerestetik!
Analfabéta vagyok etéren és örököltem egy táskát benne gyönyörű csodákkal, és érdekelne h nagyjából mennyit érnek, illetve szerintetek minőségiek-e!?
A lencse körüli gravírozott szövegre van szükség gondolom- TAMRON 1:28 f=135mm AUTO Ø55mm (Made in Japan) KÉP
- TELE-SEIMAR 1:28 f=135mm AUTO (Made in Japan) KÉP
- MARINE TELEPHOTO 1:28 f=135mm AUTO (Made in Japan) KÉP(hasoló)Elég nagyjából, tényleg fogalmam nincs mit érnek
... nekem annyi is elég hogy "ez gagyi, 5ezer. vagy ez egész jó 30ezer"
Köszönöm!
os. -
Tatter
csendes tag
válasz
Fotonhámozó #17646 üzenetére
Szerintem nagyon jó lencse a 24-105, én már 4 éve használom és meg vagyok vele elégedve. Bár igaz, hogy APSC-re nem ezt választanám, ez full-frames objektív.
-
törölt tag
Bocs. Akkor talán ez, remélem megy az angol. Grafikonok az egekben, szerintem kistabilizálva fullframe-re sincs ilyen minőségű standard zoom obi (se 2.8-ban, se 4-ben), mint ez APS-C-re. A 24-105-nél ez erősebb, a 24-70-ek meg nem stabisak.
Szerk.: FX -> fullframe.
-
dui
aktív tag
Üdv!
Általános célokra szeretnék (videózás is) "komolyabb" obit venni 550d-hez. 2 objektív között gondolkoztam:
Tamron 17-50 f2.8 vc. illetve canon 24-105 f4. Tudom, nem egy zoomtartomány és árkategória, nem lehet ilyen téren összehasonlitani őket. Csábító a 2.8 fényerő a tamronnál, és videózásra sem utolsó. A canon viszont mégiscsak egy piroskarikás obi. Szeretnék kérni véleményeket pro-kontra, aki már használta őket. -
törölt tag
válasz
atok666 #17639 üzenetére
A 105-től csak fényerőben több. Stabiban már kevesebb (ugyebár nincs benne), tehát low light-ban nem tartom úgy ki, illetve engem annyira nem győzött meg, a 105-höz képest egy legónak tűnt, mikor próbáltam. A képe jó, szép, stb, de úgy nem vágtam egyből hanyatt magam tőle.
Ha az 1.8 mellé veszel egy 1.4-et akkor feltételezem az 1.8-at adod el.
Az 1.4 bokeh-ban jobb, illetve szerintem a legélesebb valaha készült Nikkor - arra a feladatra, amire tervezték legalábbis: portrék, félalakok, szóval a 85mm. Ez a grafikon azért büntet eléggé:
De ! Hogy máris kedved szegjem: mindkét G-s 85-ös focus shiftes design, az 1.8G alig észrevehetően, az 1.4G már jobban. Szóval karcol mint a vadállat, csak kb. 1.4 és f/4 de f/8 között is a fókuszsík tolódik, azaz más és más AF Fine Tune értéket kell a vázon adni hozzá - ilyet meg még nem tudunk. USB dokk sincs, ha lenne, az sem segítene, mert csak gyutávonként lehet fókuszt finomállítani, rekeszenként még nem, úgyhogy..
A 85 1.8G szerintem nagyon használható, egy 1.4G is persze vadállat jószág, ha tudod, hogy aznap amikor fotózol vele, pl. stúdióban, végig f/8 környékén leszel rekesszel. Odaállítod az AF fine tune értéket és büntetőgép.
De csak úgy nem ránthatod elő csípőből akármilyen szitura, pont emiatt.
-
-
törölt tag
válasz
imyourfriend #17633 üzenetére
A sulyt letojom, ez nem milc. Nem vagyok puhapocs.
Amugyis gyurok karra.
Iso akar 12800-ig is, ha fullhd meretben eleg a kep (99.9%-ban igen). Lehet bevallalom a legolcsobb Sigma-t. Majd probalgatom kicsit meg Kleroo-et amikor nem nez oda..
Na jo, majd megszulom wtf legyen. -
imyourfriend
őstag
válasz
#40935168 #17632 üzenetére
Jo csak megis milyen legyen? 2.8al nem dobnak mar nagyot, f2hoz meg jokora lencseatmero kell ami sulyban es meretben lesz nagy. Egy 2000grammos lencse. Gondolom nem cipelnek valami jo kedvvel. Szerintem kerits egy olcso 2.8 as telet stabi nelkul. 6400as isoig eltudsz menni ha szukseg van ra.
-
törölt tag
válasz
imyourfriend #17630 üzenetére
Nem fogok pont akkor elhamarkodni egy komoly 70-200 vetelt, mig ki nem jott a Sigma-tol a Global Vision szerias uj 70-200. Az USB dokkos, sztem "S" szerias lenne. Meg sehol nem olvastam rola, de ide a bokot, hogy tervrajzon mar ott figyel a fejlesztoreszleguk szerveren.. Nem lepne meg, ha egyszercsak jonne az elso pletyka rola az iden.. nem surgos a dolog, ugyhogy.. egyelore agyalok.
-
törölt tag
Ja, I-ese van, igaz, oreg harcos peldany, de meg igy is elfogadhato a kepe, fullhd elesitve teljesen ok. Huntra nem emlekszem, de ez lehet user memoria kihagyas is
.. de nem ugrik be, hogy "hoppa"-ztam volna miatta.
105: "olcso", veszettul eles, gyonyoru bokeh, VR
S70-200: olcso, lagyabb rajz, flexibilis gyutav, no OS
VR2: rohadt draga es nincs hibaja. (Esetleg a focus breathing, de az nem zavar: kozeli targytavolsagnal a gyutav rovidul, 200-as allasban, 130mm kornyeken van peldaul, mig a VR1 tan 180 korul ha jol emlekszem, passz, reg lattam a tablazatot, de a VR2 csak kozeptav es annal messzebb valos 200mm, mig a VR1 vegig).D800 tud mindent, Release prio-ban hasznalom. Inkabb psziches oka van: jo obinal tokmindegy, melyik modban vagy, mert megszokod az obidat, a gepvaz pittyeg, keresoben is jelzi a fokuszt ha megtalalta.. nem gond. Kozepes vagy gyene, huntos obival meg inkabb kapjam el a pillanatot egy ugy-ahogy sikerult fokusszal, mint egyaltalan nem, mert nem exponal a bolond. Gyarilag focus prio-n volt, attettem gyorsan release prio-ba, en vagyok az ur es amikor nyomom a gombot, kattanjon nekem a vaz, ne tokoljon.
(Vallalva a konzekvenciakat persze)
-
imyourfriend
őstag
válasz
#40935168 #17628 üzenetére
HSM I-rol azt mondjak fokuszra nem tul acelos dehat olyan az ara is. Szerintem orulj ha egyaltalan a vr1 kirajzolja.
105osrol jokat hallottam csak, egyesek allitasa szerint az egyik legelesebb uveg d800on.Portrenal mondjuk nem kell hova siess igy nem lehet annyira hajmereszto ha neha huntol. Nekem a stabis verzio a d600on meg nem csinalt ilyent. Mostanaban sokat van fennt, tetszik a gyutav.
-
m3ss
veterán
válasz
#40935168 #17628 üzenetére
kleroonak is egyes van? tenyleg szep a kepe/bokeh, anno kertem tole mintakepeket. ff-en engem is kicsit elkezdett erdekelni a 70-200, hosszu obi segitene szejjelmosni a hatteret...mas kerdes hogy nincs nagy szuksegem ra..en egy ilyen fix 300 f4 sigmat is el tudnek kepzelni...ha az ramegy ff-re..
kleroonak nem huntol? d700-on is van ilyen release/focus prority hulyeseg? d800? en nem tudtam ezt megfejteni d300-on, release-en nem volt tul pontos egyik uveggel sem, focus-on meg mozgo celpontra felejtos volt...nezett hulyen a csalad hogy miert nem fotozok mar, szerencsetlenek kb nem is mozogtak en meg nyomogatom a gombot, ujra, megint...semmi..nem exponal istennek se
(35g is, sigma 105 is)
70-200 sigmaval meg tenyleg nem talalt focust. egyaltalan. azt hittem vmi rossz a vazzal/obival aztan ijedtemben atraktam release-re, nehogy ne vegye meg az illeto a d300-at105-ot en csak akkor vennek ha makrozni is akarok. amugy minek? inkabb 70-200/85 portrezni, nem? elobbi zoomos, utobbi fenyerosebb...
-
törölt tag
Ok kosz, ez lesz. Esetleg egy VR1 (hasznalt, megkimelt) de inkabb Sigma, azt utana konnyebben adom el az ara miatt. A II-t nem ismerem es sajnos nincs is nagyon a kornyekemen. I-ese van Kleroo-nak, de ahhoz kepest hogy otodannyiba kerul mint egy VRII, termeszetesen nem otodannyi a tudasa. Naplemente korul-utan a VR/OS nagyon kellene bele, de akkor mar nem portrezok (vagy majd vakuval kitanulom, ezt tervezem) nappal pedig megvan OS nelkul is a kep. A vazat nem rajzolja ki, de most nem is ezen van a hangsuly, olyan negyesre osztalyoznam a kepet, bokeh kifejezetten szep pl. Huntingra nem emlekszem, de egy emberi arcot csak eltalal tan
Meg alszom ra egyet, nem kapkodok. Hulye 105-os is birizgalja az agyam.
-
m3ss
veterán
válasz
#40935168 #17622 üzenetére
sztem probald ki eloszor. en par percet tesztelgettem egy sigma 70-200 I.-et, hat nem mondhatni hogy vagyom ra.
lassu is a fokusz. d300-on probalgattam, at kellett rakni release prioritybe, mert focus-on kb semmire nem volt hajlando raallni. kontrasztos targyakra gondolok vilagosbancsak a hunt
II vajon jobb?
-
törölt tag
válasz
WhiteWalker #17624 üzenetére
Canon, Tamron, Sigma a sorrend kepminosegre es sztem a pontos fokusz + kepstabi egyuttese egy ilyen eles obinal megeri a felarat a Canonert. Az egy "kvazi" L-es uveg, csak mivel APS-C-s, nem lett L-es. Meg talan nem idojarasallo, de ebben lehet tevedek. De az optikaja belul L kategoria, nagyon szeretik.
-
törölt tag
válasz
imyourfriend #17623 üzenetére
Ja, ugy dontottem, kiprobalom a tartomanyt huzamosabb ideig. Atok 70-200 VR2-je volt fent, bitang egy obi a D800-on, de nagyon nem ereztem, mit is akarnek en most fotozni vele es melyik allasban.. vagy 10 percig hasznaltam es vegul "huderohadteles" cimszoval szepen visszatettem a taskaba, egyszeruen nem ereztem wtf. Ellenben a 105 micro-Nikkor sziven talalt rendesen, na azbazmeguveg.
Portre, felalak, egesz alak, 2.8, fasza VR, viszonylag kicsi es a rajza elkepesztoen jo, szinei is, kontraszt is, egyedul a CA nagy de kigyepalhato, fokusz meg nem egy sebessegbajnok, de egesz jo, cserebe molekularis szintig pontos
10-bol 10-szer. Bokeh nyami.
A 70-200-ban a hosszabbik vege vonz, regota incselkedek mar amolyan szepen elkent hatteru tengerparti vagy vizkozeli kepekkel, de flexibilitas es minden elonye ellenere fel milliot kiadni erte hogy megbanjam, aaa nem. Adok egy fel evet egy Sigmanak es ha rabul ejt (a tartomany) akkor talan valtok. De ugy azonnal nem. (Ez nem olyan nalam mint a gepvaz h puszta parameterei alapjan bevallalod proba nelkul).
-
WhiteWalker
nagyúr
Kinéztem 3 obit , azonos fókusztávolságúak Canont kivéve, és az érdeklne, hogy a Canon obiért megéri e kifizetni a felárat, illetve melyik rajzol szebb képet?
Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR SP Di-II LD Asp IF VC (Canon)
-
imyourfriend
őstag
válasz
#40935168 #17622 üzenetére
Bukni nem buksz rajta olyan sokat szerintem, felsőbb kategóriával az a gond hogy kevés embernek kell és így az olyan objektívek piaca is erősen korlátozott. Míg 120ezer egy ilyen teléért fix 2.8-as fényerővel egész jó vétel lehet ha rendben van a szerkezet. Ideiglenesen kell gondolom.
-
törölt tag
Urak! Sigma 70-200 2.8 stabi nelkulik mennyire forognak fotos korokben kezrol kezre? (120 korul szornak arban). Arra vagyok kivancsi, mennyire egyszeru venni illetve eladni ilyeneket. Mondjuk egy N70-200 VRII-hoz kepest (amit konnyu venni, de barom nehez eladni, mert kevesen fizetik meg, olyan draga).
-
hvik85
újonc
Üdv!
A következő cuccokat szeretném eladni:Chinon cx analóg fényképező
Pentacon 3.5/30 objektív
Pentacon 2.8/135 objektív
Auto Chinon 1.7/55 objektívAz lenne a kérdésem, hogy milyen árakat tartanátok reálisnak értük (kb. van róla elképzelésem, de kíváncsi lennék). A Pentacon objektívek NDK-gyártmányúak, tokkal együtt eladók. Ha valamelyikőtöket érdekelne valamelyik, az e-mail címem halaszvik85@gmail.com
-
ROBOTER
addikt
válasz
Deadzone41 #17618 üzenetére
Azért az egy egész blende, ha akkora különbség van a két T között, az ultragáz. Itt valami más van.
Egyébként mérések szerint nem kisebb a különbség T és f között a 35/1.4G esetében, mint a 18-55-nél.
-
.DLL
veterán
válasz
Deadzone41 #17618 üzenetére
Igen, az F értékre csak tervezett adatokat írnak, de nem számolják bele, hogy mennyi fény nyelődik el és szóródik a lencsékben, a bevonatokon. Jellemzően egy f/2.8-as obi T3-at tud, f/1.4 kb. T1.6, stb. de két azonos F értékű obi között is lehet fényáteresztésbeli különbség, homogenitásról, vignettálásról nem is beszélve. Tesztekben nem ritka látni, hogy akár 1/3 Fé különbség is kijön érzetre két azonos beállítású kép expozíciója között...
-
-
zsoltee10
addikt
Én tegnap este óta gondolkodok a Sigma 17-70 és a Tamron 17-50 között. Végül úgy döntöttem, hogy a Tamron 17-50 lesz az igazi, két okból. A fix f2.8 többet ér, mint a +20mm átfogás, valamint a Sigmák minőségi szórása miatt nem szeretnék úgy járni, mint Damage kolléga, hogy hetekig futkosok, meg küldözgetem vissza, mire kapok egy jól működő obit.
Fotonhámozó: Köszi szépen az infót, majd szemmel tartom az indexes topicot.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
zsoltee10 #17604 üzenetére
Nem régen vonta vissza a Canon a boltokból, kifutott darab az IS nélküli. Indexen nem olyan rég volt egy eladó. Az egyik magyar webshop akciósan árulta rövid ideig 74E Ft-ért január első felében, de egyébként 85 körül ment újonnan. Használtan általában 55-60 között szokott felbukkanni. Én is csak ajánlani tudom, sokat van a vázamon, jobban szeretem, mint az 50 f/1.8-at.
-
BiriBum
őstag
válasz
imyourfriend #17613 üzenetére
Nekem régi (Stabi nélküli K-mount, no HSM) van és 1:2,3 a maximális nagyítása.
-
zgospel
őstag
válasz
zsoltee10 #17601 üzenetére
igen, ahogy előttem is írták te az IS USM verzióra találtál rá. persze én is örülnék mindkettőnek, de annyi pénzt nem ért meg nekem, több mint duplájára dobja az árát. 70-72 körül volt az új ára fél éve amikor vettem.
egyébként igazad van, mintha hirtelen lekerült volna a kínálatból, mert én sem találom
mindenesetre a stabi és usm nélküli verziónak nem olyan rossz ám a fókusza, mint mondtam elég pontos, a sebessége nem vészes, viszont van egy elég fura zümmögő hangja. teljesen más mint a kitobié, nem túl halk, de meg lehet szokni. de ez legyen a legkevesebb
-
kokr
tag
Sigma 17-70 f2.8 macro-ról valakinek tapasztalat,vélemény?
-
zsoltee10
addikt
Gondolkodtam már egy fényerősebb alapzoomon is, de tök jól el lennék egy szem 35mm-es obival is.
Most már tudom, melyik konkrét irányokba nézelődjek, szóval köszi mindenkinek!szerk: megtaláltam, mennyiért vesztegetik a 35mm f2-őt.... egy kicsit durva érte 165k
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- LG OLED Televíziók -30%
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 6500 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest