Hirdetés
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zool1
őstag
válasz
freelanced
üzenetére
Nekem az van kérdezz nyugodtan vs privátban!

-
k78chriss
tag
Sziasztok
Nikon D5100 mellé szeretnék obit ezekből:
Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G
Nikon AF-S 50mm f/1.8Gvalakinek tapasztalat, ötlet, vélemény, stb
Köszi
-
spanyoll
addikt
Én vagyok hétfői vagy megváltozott a topiccím?
-
nfsu17
veterán
Sziasztok!
Gondolkozom, hogy beadom kalibrálásra az egyik obim.
Számíthatok arra, hogy még annyira sem lesz jó, mint most?
17-55.
35mm-en érzem, hogy nagyon sok esetben frontfókuszos. A végtelen "piktogram" körül, picivel előtte. De a szobában is észrevettem már "tesztelés" közben, itt olyan 3m volt a távolság.
Viszont tud jót is lőni 35mm-en is. Gondolom 3m, meg végtelen között valahol.
Létezik ilyen egyáltalán? -
skater86
tag
Sziasztok!
Nikon AF-S 50mm f/1.8G -nek mekkora rekesz értéken van a legélesebb képe? Másik kérdés, hogy egy csoportképhez 5 fő.. ahol max 1 m távolság van az emberek között 2 sorban, mekkora rekesszel érdemes fényképezni, hogy mindenki éles legyen. Ezzel az obival. Ilyenkor az élességet hova érdemes tenni? Mielőtt nekikezdek informálódok kicsit
Köszönöm! -
BiriBum
őstag
válasz
Zozzer888
üzenetére
Ezt az összefüggést még mindig nem értem, főleg annak ismeretében, hogy a Canon (és a legtöbb) 18-55-ös objektíven nincs manuális rekeszgyűrű, így sima közgyűrűvel egyáltalán nem tudsz rekeszelni. Chippes közgyűrű esetén minden ugyanúgy a vázról megy, mint anélkül.
Makrózásnál pedig -bármilyen lencse esetén- 99%-ban kézzel állítjuk a fókuszt - pont a kis DOF miatt. -
BiriBum
őstag
válasz
Zozzer888
üzenetére
Az a baja hogy F5.6 van már 55ös végálláson.
Makrózáskor sosincs nyitva a rekesz, mivel gyakorlatilag tized milliméteres lesz a mélységélesség. Állványt kell használni és mindig erősen rekeszelni. Magas ISO + esetleg körvaku. A kitobjektívnél tehát nem a kezdő fényerő a buktató, hanem a gyengébb optikai minőség. Ettől még bátran lehet vele próbálkozni, akár fordítógyűrűvel is.
-
.DLL
veterán
Amit szívesen kipróbálnák, hogy 100mm+ közgyűrűt tenni egy teleobi mögé (pl. 70-200 vagy 70-300) Akkor 100mm-en meglenne az 1:1 alatta még jobb is lenne az arány, 200mm-en meg 2:1 ami még szintén nem egy rossz érték. Munkatáv is normális lenne, és végülis a dedikált makró obik is nagyon kinyúlnak előre tehát ott is megvan a filmsíktól való távolodás miatti sötétedés...
-
válasz
JackFeryll
üzenetére
Igen, könnyedén. Pl.: [link]
-
akela91
addikt
válasz
Zozzer888
üzenetére
Naja, közgyűrű jó dolog, de kombinálva egy fordított obival, beteg nagyítást kapsz.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De a vége úgyis egy Tamron 90mm lesz minimum idővel.(#14274) forceberg : Ez a kép már megfogott ez előtt is, és érdekelne, hogy AF- vagy MF-el készült-e? 1:1 körül 105-el hogy szoktátok általában? Bár MF-el D5100 keresőjével, biz isten, hogy csak szerencsével tudnék ilyen éles képet lőni.
-
Zozzer888
addikt
válasz
freelanced
üzenetére
Láttam azzal makro képeket elég jók voltak. Az a baja hogy F5.6 van már 55ös végálláson.De ugyanúgy 800ft hozzá egy fordító gyűrű lehet ebayról még annyi se.
Én közgyűrőzöm, heliossal, azzal nem szokott gondom lenni.
JackFeryll : persze, simán
csak fény kell,meg gyors zárseb
-
akela91
addikt
válasz
freelanced
üzenetére
Zoom obival ha jól tudom azért lehet szívni ha fordítva van fent, de majd valaki ír erről.
(#14271) JackFeryll : Hehe, majd mindjárt kiokosítanak mint anno engem is. Igen én is értetlen álltam e kijelentés után. Kell egy jó kis rendszervaku, home made fényterelő, és "kitárul a világ". (fattyu-t idéztem jópár hónappal ezelőttről ha jól emlékszem.)
-
freelanced
addikt
Köszönöm a gyors választ mindenkinek!!
Ha esetleg találtok jó áron, megfelelő obikat, megköszönném ha elküldenétek a linket, persze én is keresgélek.
Zozzer888
Szerinted kit obi (18-55) is olyan jó lehet mint egy m42-es makró?
-
spanyoll
addikt
válasz
freelanced
üzenetére
Amit ő mondott ahhoz egy fordítógyűrű, amivel felrakod fordítva a vázra az obit
Megelőztek
-
akela91
addikt
válasz
freelanced
üzenetére
Egy párszáz FT-os macro reverse ring. !Fókuszálás tárgytávolsággal! Ez játszadozni jó inkább, ne várj ettől m3ss féle képeket. Elég sok türelem is kell, hogy éles képet csinálj kézből, megfelelő légzéstechinka sem árt, kb sniperesnek érzem magam expo előtt.

-
Zozzer888
addikt
válasz
freelanced
üzenetére
Nem számít. Helios (2ezer) + közgyűrűsor (50mm)(800ft)+adapter (2ezer) aztán uccu neki

szerk.: Most nézem, privátba már beszéltünk erről, keresd vissza.)
-
spanyoll
addikt
válasz
freelanced
üzenetére
Jó kérdés, ez engem is érdekel, de ha abból indulok ki, hogy még a rendes tele tartomány felé közelítő makró obiknál sem árt ha az ember nem mászik a fotóalany képébe, akkor arra következtetnék, hogy a max 3-4 méteres tárgytávolság ( a üveg nélküli átalakítóból adódó végtelenség miatt, üvegeset ugyi nem veszünk mert rontja a minőséget ... legyünk igényesek
) nem a leghasznosabb. Ha viszont Canonról beszélünk akkor más kérdés, oda már lehet, hogy megéri. -
akela91
addikt
válasz
freelanced
üzenetére
Pentacon 29mm f2.8 pl. 5-8 ezer FT. 1:1 alá be lehet menni vele fordítva.
-
freelanced
addikt
Üdv!
Ha az ember makrózni akar ott számít valamit a végtelen fókusz?
Mert mi van ha veszek egy M42-es makró obit meg egy adaptert?
Illetve, m42-sből melyik obikat keressem amik tudnak makrót tudtok esetleg párat?
Köszönet!
-
bck.ek
tag
Üdv, érdeklődnék , hogy ezzel az obival mi mindent tudnék kezdeni?
Előre is köszi

-
.DLL
veterán
válasz
aleister
üzenetére
Jaja, így van, erre vonatkozott pl. a második kérdés. (összesített fényerő, ami a rekesznyílás+kihuzat fényerővesztesége) és a kihuzatot végülis mindegy hogy mi adja, közgyűrű, vagy az objektív saját élességállító menete (ami makró obi esetén jóval hosszabb, pontosan olyan hosszú, hogy a gyutávja mellett kijöjjön az 1:1 leképzés)
Tehát ha a két gyutáv megegyezik, a két rekesznyílás megegyezik, és a két kihuzat (filmsíktól való távolság) is megegyezik akkor elvileg, elvileg a fényereje és a mélységélessége is nagyon hasonló lesz a két felállásnak. (és igen a közgyűrűs obin nyilván nem lesz végtelen, s csak egy szűkebb fókusztartományban fog tudni élességet állítani, de ez nem gond ha makrózni akar az ember)
-
.DLL
veterán
Forcebergnél a pont jó lenne mindent kipróbálni élőben is
Csak hát a lehetőségek... korlátozottak, ezért informálódik az ember előtte.Hogy egy konkrét példát vegyünk.
Van egy Sigma 105mm/2,8 és van egy Canon 70-300/4−5,6 mely mögé beteszünk 100mm kihuzatot (közgyűrűt), így a Sigmához hasonló gyutávon ezzel is elérhető az 1:1.
A Canon fényereje 100mm környékén mondjuk f/4,5, ezért a Sigmát is lerekeszeljük ennyire.
1.) a két set-up mélységélessége közel azonos?
2.) a két set-up összesített fényereje közel azonos?
-
törölt tag
válasz
freelanced
üzenetére
köv héten ha lesz időm csinálok párat és felrakom
nekem is d3100 van
van 18-55 is
szóval minden klappol
-
freelanced
addikt
Amúgy jól hallottam, hogy ha közgyűrűt használ az ember egy 18-55-s obihoz elérhető az 1:1 leképzés?
Azthiszem ez a három elem van: 13mm/21mm/31mm
Az 1:1-hez fel kell rakni az összeset? Valaki használ esetleg ilyet innen (az "elektromos" változatot)?
Mert megköszönném ha küldene pár képet esetleg.
-
kiskornel
addikt
válasz
kiskornel
üzenetére
ÁÁÁ... átnéztem a számítási módszereit is. Marhák. Az ext tube nélküli tárgytávolságot számolja át valós tárgytávolságra. Hülye. Végig valós tárgytávolsággal kellene számolnia.
De a képletek (elvileg) helyesek.
DOF alatt pont a DOF nincs kiírva... near limit, meg a far limit igen...
-
aleister
veterán
válasz
kiskornel
üzenetére
Igen, ez a centiben való számolás elég ciki. Nem is ezért linkeltem, hanem azért, hogy lássa az ember, hogy a különböző paraméterek megváltoztatásával miképp módosul a többi.
Egyébként itt van, hogy hogy számol. Bár javascript, de eléggé átlátható programozói tudás nélkül is.
-
kiskornel
addikt
válasz
aleister
üzenetére
"Csekk disz." - ezt nagy ívben kerüld el. A normál mélységélesség képletek macro környezetben nem alkalmazhatók! Már az alapvető feltételek miatt sem. Ezek a marhák meg ráhúzták a normál számítási módszert.
Már eleve rövidlátó lesz a rendszer közgyűrűvel, és a végtelen fog eltolódni n*10cm környékére...

Aztán meg macro kalkulátor, ennek aztán nagyon van értelme így, két tizedesig számolva:

Mivel nem tudom, hogy számol, a kijelzett adatok nem igazán megbízhatók... Én ezt messziről kerülném.

-
Clemi
veterán
válasz
Zozzer888
üzenetére
Anno vagyis tavaly 50$ volt az a Macro közgyűrű sor, amit most nem egész 30$, és szerintem attól, hogy műanyag tökéletesen jó.
-
aleister
veterán
válasz
kiskornel
üzenetére
Igazándiból elméletileg csökken. A gyakorlatban viszont a kicsi tárgytávolság miatt szerintem nem. Csekk disz.
-
kiskornel
addikt
Ezt így nem lehet értelmezni.
Nyilván akkor teszel be közgyűrűt, harmonika huzatot, ha nem ugyanazt a képkivágást akarod fotózni. Közgyűrűvel rövidlátó lesz az obid, nyilván csak akkor teszed fel, ha a nagyítás érdekében szükséged van a közelebbi fókuszra. A tárgytávolság csökkenésével rohamosan csökken a DOF is.
Hogy ugyanazon képkivágás mellett hogy alakulnak a DOF-ok... Tippem szerint csökken ott is.
-
.DLL
veterán
Nekem a makró témához lenne egy mélységélességgel kapcsolatos kérdésem.
Ugye nyilván való hogy makró munkatávon mondjuk dedikált makró obival, nyitott blendével iszonyú kicsi a mélységélességi tartomány. Ha zárom a rekeszt ez nő, de a fényerőm meg csökken.
Ha egy obi mögé kihuzatot teszek, akkor szintén csökken a fényerőm elég rendesen. A kérdés az, hogy nő-e ettől a mélységélességem, vagy bukom ennek a jótékony hatását, és az marad ugyan olyan szűk?
Mert ha teszem azt, egy f/5,6 fényerejű obi mögé teszek kihuzatot, stb, akkor már nagyon elsötétül a kép, de ha emellett nőne a mélységélesség, akkor azt mondanám rendben van, jöhet.
-
Clemi
veterán
válasz
Zozzer888
üzenetére
vagy még esetleg közgyűrűBár az ára miatt nálam ez csak M42-es obinál jöhet szóba
Na ezt amit írtál nem értem. Mi is a gond az ebay-en mondjuk 1/5-öd áron beszerzett, és műanyag közgyűrűvel? Azt használok lassan egy éve, és mostanában ráadásul a 70-300-as Tamron alá szoktam felcsavarni, amivel tökéletesen működik.
Ez a kép is azzal készült: kb 2 méterről készült, és ez a 18 MP-ből egy 1200x800-as crop
-
aor
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Hetek óta filózok rajta, és nem jutok dűlőre....
0-100mm között keresem a legjobb megoldást! Kéretik úgy érteni, hogy minél közelebb a nullához és a százhoz.
Olyan 70eft körül és a képminőség az igazán fontos...meg talán az, hogy ne legyen csiga lassú az AF.
sigma 17-70, tami 28-75 -> amik elsőre eszembe jutnak, meg a netes nézelődés alapján megérheti. (bár a 28 kezdő azért elgondolkoztat, hogy nem kevés e?! APS-C váz)Köszönöm!
Zoli -
m3ss
veterán
válasz
imyourfriend
üzenetére
biztos erdemes/korrekt hirdetes elott eldonteni, hogy el akarod-e adni vagy sem

-
imyourfriend
őstag
Hosszas gondolkodás után úgy döntöttem nem passzolom el a 17-70 stabis sigmát, 82-ért hirdettem és vasárnap meg is vették volna, de rosszul jöttem volna ki mert ár/érték arányba ez a legjobb a környéken. Érdemes volt megtartani szerintetek ilyen vásárló mellett?
-
BiriBum
őstag
válasz
freelanced
üzenetére
Az attól függ, hogy mi lenne a fotótéma. Bogarászásra rövid a 40mm, mert bele kell tolni az alany arcába, hogy megkapd az 1:1 leképezést. Tamron 90, Sigma 105 - ilyesmiket nézz inkább, ha ez a cél.
Raynox - szükségmegoldás, de az árához képest nem annyira rossz. -
m3ss
veterán
válasz
freelanced
üzenetére
ezeket mar egyszer kerdezted itt, nem? aztan privatban tolem is nemtudomhany hozzaszolason at...most meg megint? azota is ugyanaz a helyzet

-
spanyoll
addikt
válasz
imyourfriend
üzenetére
Ez amit leírsz ez kérlek csőlátás. Pár dolgot olvastál neten, vagy volt 1-2 rossz tapasztalatod, és ebből vonsz le következtetést. Mondom, én is tehetném ezt sigmával mégsem teszem. Sok obi van, sokat gyártanak, így többől több a szar is. Sigmából is sok a kaka, csak te szerencsés vagy. Mivel viszont a fórumon is a legtöbb embernek nagyrészt jó tapasztalata van a tamronokkal így nem hiszem hogy annyira nagyon rossz lenne, de te dolgod (viszont ha rám hallgatsz az ilyen radikális nézeteid megtartod magadnak a jövőben ha nem akarod feleslegesen szítani a feszültséget...).
@(#14218) freelanced: Makrózni jó üveggel éri meg, ha játszogatni akarsz akkor mondom, fórdítógyűrű. Vagy köztes megoldás: raynox
-
Eagl3
veterán
válasz
freelanced
üzenetére
Nekem van, nagyon szeretem, szinte le se kerül a vázról.

-
imyourfriend
őstag
válasz
spanyoll
üzenetére
Lelkem rajta,így van.
Azért az övön aluli hogy vissza kell küldeni szervizbe hogy kalibrálják az objektívet,vagy épp a váznak nem küld megfelelő jelet hogy hány mm-en áll épp az objektív,vagy hogy gyári darabnál ragasztani kelljen a fókuszáló üveget az objektíven. Talán mit gondoljak, rendjén van ez így? Ilyen fejlettségű világban nehogy már ezt kelljen elfogadhatónak tartanom. Igaz ennyi pénzért mégis mit várhatnék.. Örüljek ha egyáltalán működik, hátnem? Meg idegeskedjek hogy hány hét mire bekalibrálják a lencsét, vagy észrevesznek rajta mást is.. Ha hiszed ha nem kapnék egy 17-50es Tamront kisorsolnám itt az emberek között hogy kinek adjam.
Maradjunk ennyiben. Engem az ideg szétvetne ha így járnék hogy újonnan vett termékkel bármi bajom is lenne. -
spanyoll
addikt
válasz
akela91
üzenetére
Bocsi, akkor azzal, de biztos, hogy nem 40es nikonnal

@(#14212) imyourfriend: Nem értem mit akarsz ezzel mondani, max sejtem... Senki nem mondta, hogy baj van bármivel amit bárki használ, szimplán csak tettél egy erős kijelentést, de gondolom érzed te is ezt (remélem). Én, aki eddig csak szar sigmát láttam és használtam sem mondok olyat, hogy ingyen se fogadnék el, stb, pedig nekem így lenne rá azért némi okom. No mindegy, lelked rajta.
-
spanyoll
addikt
válasz
freelanced
üzenetére
2 óra alatt nem érkezett válasz. Ennyire sürgős?

mod: De tessék, válasz: ha makrózni akarsz akkor nagyobb gyutávval nézelődj, 90 körültől, arra is van pl jó sigma azt hiszem, m3ss lövöldözik ilyennel ha jól tudom. -
freelanced
addikt
Nemár
senki semmi erre az obira: Nikon 40/F2.8 AF-S G DX Micro ?? -
spanyoll
addikt
válasz
imyourfriend
üzenetére
Ahogy mondod, tényleg inkább ne firtassuk, mert még a végén olyat találok mondani amit nem kéne...
meleg van, munka van, sok a hülye ember, adjatok egy katanát!mod: Milyen meglepő, hogy x ember szerint semmi baj a tamronokkal, vagy legalábbis bőőőőven nem annyi mint te gondolod

-
crey
addikt
"De tény azok között vagyok akik ingyen sem fogadnának el egy tampon lencsét."
ÓMÁJFÁKINGÁD!

Nálam most sikerült kiverned a biztosítékot véglegesen.

-
Zozzer888
addikt
válasz
Zozzant
üzenetére
A 17-50es Tamronom csak azért nem szorult rá eddig a vázamra, mert ha hosszabb időre (ha tudom hogy pár napig nem fogom használni) rakom el a gépet, akkor leszedem róla az obit. (A portrémarkolat és a félkilós Tamron miatt nem tud a "talpán" állni
)Amúgy anno a 17-70es Sigma volt a másik versenyző és valaki innen mondta, hogy rajzban sokkal jobb a Tami, azt a +20mm-t meg ne bánjam,mert van annyira jó rajza,hogy bátran lehet vágni.Hát még így 4hónap után is megdöbbenek néha, hogy milyen brutálisan lehet cropolni a képekből

-
Zozzant
addikt
válasz
imyourfriend
üzenetére
Két legjobb obim a tampon 28-75 és a 90... de ne firtassuk

-
JohnyBlue
addikt
válasz
imyourfriend
üzenetére
Háth nemtudom, én nem adnám el azt a 17-70 et... jó kis üveg az. 47 miliig F3.5 utána meg F4. Amit 70milin f4 en nem tudsz meglőni azt simán lövöd a 70-200 al. Amit meg 3.5 ön nem tudsz meglőni azt 2.8 al se fogod meglőni. vagy ha meg is lövöd nem lesz akkora különbség ami miatt megérje váltani.
Én tutkó nem adnám el

-
imyourfriend
őstag
válasz
JohnyBlue
üzenetére
35-ös kezdő ami zavarna egyedül. Azt még valamennyire kiheverem hogy nincsen benne stabi, de ha elpasszolom 17-70et akkor feljebb kacsingatok.
Ezért jön szóba a 17-50es, a legújabb 17-70 nem éri meg a többlet pénzt még nekem. Más meg nem nagyon van alapzoom ami nagylátó és fix 2-8 stabis. Veszek én szívesen nikont is de ilyen téren 17-55 van aztán kifújt a fényerő
(érdekes eddig csak nikon nem adott ki f2.8 alapzoom + stabi objektívet)
Új hozzászólás Aktív témák
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- EAFC 26
- Milyen monitort vegyek?
- Autós topik
- ASUS routerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- iPhone 17 256 GB Black - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Xiaomi 11T 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Alienware 17r4 olvass
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Kreatívkodni tökéletes 1.8on, ennél jobb fix obit elképzelni nem tudok.

senki semmi erre az obira: Nikon 40/F2.8 AF-S G DX Micro ??

(érdekes eddig csak nikon nem adott ki f2.8 alapzoom + stabi objektívet)