Hirdetés
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MC Pite
veterán
Srácok, mft-re vagy Nex-ekre max 100k-ig van a 17-50/ 2.8nak alternatívája(min ekv 30-70), vagy csak én nem látok fényerős alapzoomot (12-35 picikét horror, az üveg árából kapok egy X-E1et jó üveggel, innentől meg erősen komolytalan ajánlat számomra).

-
Laslow
senior tag
Igen, láttam a menüjében, hogy fel lehet nyittatni a tükröt a tisztításhoz, csak nem mertem hozzányúlni, nem is aktiváltam ezt a funkciót. Nem volt poros helyen nyitva (bolt és lakás sem poros különösebben), és ugye objektív-felrakásnál a tükör nincs is felcsapva. Van benne (Nikon D3100) ultrahangos szenzortisztítás, de nem segít, ugyanúgy maradnak a foltok.
Amúgy újonnan vettem a vázat és az objektívet is, és nem volt felbontva: előttem bontották fel a dobozát először (legalábbis le volt ragasztva rendesen, nagyon gyári volt). Visszamenve a boltba vagy megtisztítják, vagy veszek pumpát, és kénytelen leszek én megtisztítani - úgyis meg kell tanulnom. Ha ennyitől poros lett, tuti máskor is lesz még poros. -
válasz
Laslow
üzenetére
Tudtommal a szenzoron lehet előcsalogatni a porszemeket szűk blendével, fehér felületen lőtt fotóval. Szal én a szenzorra gyanakszom.
Az objektív nem poros belülről?
Új v használt vásárlás (obi, ill váz)?
A vázad 100%, h tudja a manuális szenzor tisztítást: ilyenkor felcsapja a tükröt, h hozzáférhess a szenzorhoz. Nézd meg jól megvilágítva a szenzort, látnod kéne rajta néhány porszemet. Esetleg nagyítóval vizsgáld az érzékelőt. -
Laslow
senior tag
Ma vásároltam a gépet márkakereskedésben, holnap visszaviszem. Szinte nem is volt még használva, épp csak rátettük az objektívet a boltban, meg aztán otthon mégegyszer, és kb. 20 próbakép után vettem észre a pontokat.
Ilyen kevéstől is bepiszkosodik? És mi van azzal, aki naponta sokszor objektívet cserél?
-
Laslow
senior tag
Sziasztok!
Mi a teendő, ha F10 és F22 között minden fénykép közepén vagy egy kis fekete pont, meg a szélén 5 másik? F22-nél nagyon zavaróan látszik, F10 alatt már alig-alig venni észre. Törölgettem az objektív lencséit, de nem lett jobb, a tükörhöz meg nem merek benyúlni, és levegőt sem tudom mivel és hogyan lehetne ráfújni. (Gondolom por lehet valahol.) -
TayRol
nagyúr
válasz
imyourfriend
üzenetére
50/1.8G. A három közül azt kell venni. Tudom, mert mindhárom obival rendelkeztem. Sajna nem egyszerre.
-
fattyu
veterán
válasz
imyourfriend
üzenetére
elég gyors egy opel astra?
Sötét és sötét között elég nagy külnbségek vannak. De igen 1.2vel azért már elég kevés fényben el lehet lenni. viszont eltalálni a az élest nem könnyű, és megkockáztatom hogy olyan oltárira nem lesz éles se 1.2n.
-
imyourfriend
őstag
[link] Egy ilyen lencse használható állvány nélkül sötétben? Leginkább a vaku használatát szeretném elkerülni koncerten ha úgy adódik pl egy közönségfotónál. Tapasztalatok/vélemények? Köszönöm előre is. Esetleg elég lenne egy 50 f/1.8D-s üveg is D90 mellé? Mondjuk nem ártana mert ennél van AF.
-
.DLL
veterán
-
*Ropi*
félisten
-
Surfym@n
senior tag
Nekem Super-Multi-Coated Takumarom volt 50/1.4-es (M42)
Na, az fényerőn is éles volt, csak az extrém sarkokban lágyult már (igaz APS-C-n).Néha vaterán fel-felbukkan egy darab, de vagy drága vagy leharcolt

Én két éve 18 eFt-ért adtam el chipes adapterrel. -
.DLL
veterán
válasz
fattyu
üzenetére
Én nem rég egy Chinon 55mm 1,4-et vettem ócsóért, hát nyitva még leméretezve is lágy, de 1 blendével beljebb már teljesen rendbejön! =O Lehet hogy ki kéne tisztíttatni?
f/1,4-en szinte elfolynak a fénypontok, f/2-n pedig már minden a helyén van, kontrasztos is, éles is (nyilván f/4 felé még jobb) de kettőt léptetek a blendegyűrűn, ahogy az üveg legszéle már nem vesz részt a képalkotásban ugrásszerűen javul egyet a képminőség, utána pedig fokozatosan, ahogy más objektíveknél is megszokott.
Okozhatja ezt a benne lévő por (nem mintha sok lenne benne). Viszont mást is észrevettem, ha hazaértem linkelek be egy képet a nyitott bokeh-ról, mert valami furcsaság látható a körökben... :/
Addig is a kérdés egyelőre: egy tisztíttatás szokott javítani az analóg obik képén (már ha van tapasztalat róla)? -
fattyu
veterán
Szerintem a pancolar egy szar.
és most válasszuk külön. Láttam már állelhagyós képet cctv műanyag obival is.
de mint obi a pancolar egy alsóközépszar fix 50es. nyitva kontraszttalan és lágy.
1.8 környéki fix 50 ben a yashica ml 50 1.7 pentax-m 50 1.7, rikenon 50 1.7 amiket én megelégedéssel használok használtam. Ezek egyike sem drága.
-
.DLL
veterán
És a Pancolar 50/1,8 (ha jól tudom ilyened van/volt) milyen nyitva ezekhez képest?
-
heno68
tag
Sziasztok!
Valaki tud tapasztalatot, véleményt vagy tanácsot adni a Sigma 50-150mm f2.8 EX DC HSM - objektívvel kapcsolatban ?
-
ez_meg_emaz
őstag
Hi.
Valaki tudja kb mennyiért lehet felújítani objektívet? Gondolom függ a típustol is. Nikon 80-200nál (kétgyűrűs D) kéne bajonett csere és a fókuszgyűrűre gumibevonat. -
Alu
senior tag
válasz
Fandango
üzenetére
Sziasztok!
Canon EF-S 18-55 -ös objektívvel lehet olyat csinálni, hogy megmarad a gépen beállított rekesz ha leveszem az objektívet és nem ugrik vissza? Fordítógyűrűvel szeretnék makrózni és régebben mint ha hallottam volna valami módszerről, amivel be lehet állítani előre a rekeszt, de nem tudom pontosan hogy kell. Tudnátok segíteni ebben?

-
Fandango
veterán
-
sza.sa
tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Igen, közben olvasom hogy a nem stabis Tamron 17-50-nek jobb a képminősége.
Jelenleg szerintem nem jó a 35 + D90 kombó (backfókuszos szerintem, de a 18-105 is kicsit...
), jövő héten küldöm a szervizbe hogy mit tudnak kihozni belőle.Beltérre gyerekfotóhoz van vakum, ha van rá lehetőség azt használom.
-
Real_Necro
veterán
-
sza.sa
tag
Sziasztok!
Szerintetek mennyire jó ötlet egy Nikon 18-105VR-t és egy 35mm 1.8-at leváltani egy Tamron 17-50 VC f2.8-ra vagy egy Sigma 17-70 f/2.8-4 DC OS-re?
a 70 (50)-105mm között kiesik, de képminőségben jelentőselőrelépés lenne? D90-en használnám.
-
Motaba78
addikt
válasz
imyourfriend
üzenetére
Tudom en, csak annyit nem tudok en sem raszanni, de egy sigma 50-500 jol jonne
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Jokerx
tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Még nem most lesz a vásárlás, most az információ gyűjtés van. Utána jön a pénz gyűjtés. Csak hobbi szinten fotózgatok/fotózgatnék
Ezért jobb lenne minél olcsóbban megúszni
Megbízható ebay-es eladót tudtok ajánlani. Vagy azt inkább felejtsem el. -
imyourfriend
őstag
válasz
Jokerx
üzenetére
Tamron 70-300VC objektív nagyon el lett találva, 55-300VR-es nikkornál jobbnak mondják, de valaki a 70-300VR-es nikkornál is jobbnak tartja. Ha most vennék ilyen kaliberű darabot akkor biztos hogy a Tamront venném, 5 év garival és 110Eft-ért egy nagyon jó ajánlat. Persze ha nem szeretnél ennyit költeni rá akkor van olcsóbb költségvetésű is. Felhasználók közül nesa 55-200VR-t használ és elég magas szintű képeket lő vele. Stabis darabok között szerintem válogathatsz, lényegében teszteld le őket alaposan.
-
Jokerx
tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Értem. És a linkelt nikkor 55-300-as? Az jobb mint a Tamron?
-
imyourfriend
őstag
válasz
Jokerx
üzenetére
Stabilizátor, képminőség, AF gyorsaság felépítés, talán fém bajonettes a stabis 70-300. Főleg képminőség, amit linkeltél ebben a hsz-edben az megeszi reggelire az olcsóbb darabot. Sőt ennek az objektívnek kifejezetten jó a stabilizátora azt beszélik. Elég kellemetlen tud lenni ha megveszel egy stabi nélkülit és olyan dolgokat akarsz fotózni ami pl árnyékban van, vagy rossz fényviszonyok között használod a cuccost. Csak egy példa: 400-as gyútávon használsz egy objektívet pl f/5.6-os rekesszel. Amelyikben van stabilizátor annál 1/200-as záridővel megoldható a dolog mivel stabi megfogja a bemozdulást (ha nem rángatod a gépet). Amelyikben nincs stabi és DX-es vázon használod ott 1/600 f/5.6 vagy felette használhatod különben bemozdul. Természetesen egy kézilabdameccsen vagy egy futballmeccsen ez figyelmen kívül hagyható mert oda nagy záridő meg fényerős cucc kell, de egy koncerten nem árt ha van stabid.
-
Freddy76
addikt
válasz
JackFeryll
üzenetére
Igaz, ha eleve nem tudsz bizonyos záridőnél hosszabbakkal dolgozni, akkor valóban irreleváns a stabi... De általános felhasználásra (család, nyaralás, stb.) nem az igazi.
-
Jokerx
tag
Leginkább úgyis mozgó kutyát fotóznék vele. Esetleg állványról.
Ez is jó választásnak tűnik,ugye? Olcsóbb mint a Tamron.
[link] -
Jokerx
tag
Akkor már inkább ez:
[link]Ebben minden benne van
Az a 100mm plusz úgysem kell igazán. Vagy mást tudtok ajánlani hasonló árban? -
Jokerx
tag
Akkor csak a stabilizátor a különbség a kettő között? És 60 ezer pénz. Vagy esetleg valami más is? AF van mind a kettőben úgy látom.
-
Jokerx
tag
Az miatt nagyon romlana a képminőség?
-
Jokerx
tag
Ez miért ilyen olcsó? Rá tudom rakni a D3200-ra?
-
Andrew31
senior tag
Köszönöm a válaszokat!

A 20mm-er elég jól fest.

A skála azért kel, mert könnyebb belőni pl. a végtelent. Nemrég flash is ilyen gondban volt. Ott kapott pár tanácsot ez ügyben. (tőletek...
)
No meg amúgy is kellene valami, ami jobb kicsit a kitobimnál pl. égboltra, stb. -
jasonka
aktív tag
Üdv !
Nikon D5100-hoz van egy 18-105 VR DX-em, egy 70-200 VR DX-em, és egy 1,8/35 DX fix-em - de úgy érzem, még kellene "erősíteni". ( A felsoroltakat megtartom, nem akarom lecserélni - annak ellenére, hogy ilymódon 55-105 mm között két objektívem is van.)
Azt nem tudom, hogy inkább a 18 mm alatti tartományban, vagy inkább a 50 - 85-105 mm -es tartományban kellene plusz obi után nézni. Gondoltam, az 1,8/50 AF-S -re - de ez alig más, mint az 1,8 /35 - illetve az 1,8/85-ös Nikonokra - tudtommal van vagy 4-féle - vagy a 10-20 mm-es tartományra. )Na persze olcsón szeretném megúszni, lehet, hogy egy 1,4/50-es régi manuálos Nikont veszek - azt tudom, hogy se fénymérés, se AF nem lesz - de vajon egyáltalán el tudom kattintani a D510-at, vagy csak "F--" kijelzést kapok, és exponálni sem lehet az 1,4/50-nel ?
Mi a véleményetek ? Hagyjam a jelenlegi állományt, megfelel így is ?
( Ja, és semmi különleges célom nincs : tájképek, városképek, csaladi és emlékképek, stb.) -
Andrew31
senior tag
Sziasztok!
Kellene egy nagylátószögű objektív, amin van fókusz skála is. Mit ajánlanátok?
Amit néztem eddig: Nikon AF 28mm f/2.8D Vélemény?
Minél nagyobb látószög kellene - de árérzékeny vagyok!

Előre is köszönöm.

-
-
imyourfriend
őstag
Iromány Itt megtalálsz némi segédletet hozzá, előtétlencsét kifelejtettem. Akad ilyen is.
Pl Raynox DCR-250. Az a gond ezekkel hogy ég és föld egy makrólencse és egy ilyen megoldás között a különbség, de használható valamilyen szinten és lehet velük élvezhető képeket készíteni.
-
copass
veterán
sziasztok.
létezik canonra 135mm fix obi? stabi nem érdekel.olcsón. -
Wa2x_
veterán
válasz
imyourfriend
üzenetére
Nem tudom melyik lenne a jobb a fordító- vagy a közgyűrű, ezért is érdeklődök. Melyikkel ad szebb (közelebbi) képet?

-
Wa2x_
veterán
Sziasztok!
Tervezem egy D5100 vásárlását, az első fényképezőgépem lenne, szal nem nagyon vagyok otthon a témában még. Találtam egyet 130e-ért 18-105mm VR AF-S objektívvel. A kérdésem az lenne, hogy milyen manuál obit ajánlott venni még hozzá, ha makrózni szeretnék (átalakítóval).
Előre is köszi a válaszokat!
-
Köszönöm a válaszokat!
-
JackFeryll
őstag
válasz
tylerddd
üzenetére
"Ha minél nagyobb fényerejű obit szeretnék, akkor ugye ezeket az "f/1,8" értéket kell figyelni és minél kisebb, annál nagyobb fényerejű?!"
-Igen.
"Az objektív végén lévő üveg fizikai mérete mennyire függ össze a fényerővel?!"
-Azonos fókusztávolságú és hasonló dizájnnal rendelkező objektíveknél igaz lehet és súlyban is nehezebb lesz a fényerősebb.
A fenti példa egy tele zoomot és egy pancake fix-et hasonlít össze ami nem annyira hiteles.Amúgy a Pana 4/3 objektíveinél szerintem ez nem egy annyira lényeges szempont. Egyik sem nagy vagy nehéz. (összemérve a FF fényerős objektívekkel)
-
Hello! Néhány laikus kérdést szeretnék feltenni, kezdő Lumix G5 tulajként.
Ha minél nagyobb fényerejű obit szeretnék, akkor ugye ezeket az "f/1,8" értéket kell figyelni és minél kisebb, annál nagyobb fényerejű?!
Van egy második kérdésem is, amit próbálok érthetően megfogalmazni: Az objektív végén lévő üveg fizikai mérete mennyire függ össze a fényerővel?! Tehát nekem egy "hozzáértő" azt mondta, h ha ez minél nagyobb átmérőjű, annál nagyobb a fényereje. Ezzel szemben amiket néztem objektíveket a Panára, nem láttam összefüggést a fizikai méret és a fényerő között.
Itt van ez a két objektív, amelyek közül a felsőnek kisebb a fényereje, hiába nagyobb az üveg vagy mi az elején Pana obik
Remélem érthető a kérdés! Nem tudom értelmesebben megfogalmazni

-

-
imyourfriend
őstag
válasz
atok666
üzenetére
Igen a sigmára, később szeretnék venni D600-at vagy D700-at és emiatt ott már többet jelentene a 12.24 FX-es darab, nikon lencséi drágák és sajnos nem az én pénztárcámnak találták ki őket (tisztelet pár kivételnek
)(#15403) TayRol: Amennyivel kisebb a gyútáv annyival többet számít?
Kérnék valakitől akkor egy képet 10 és 12mm-eren, vagy kivágva a 10mm-eres képből a 12-es látószögét dx-en nézve.
-
Útban a Tokian 11-16 2.8 és akarok hozzá venni egy ND 1000-es szűrőt. Ha már lúd, legyen kövér

Na a lényeg, nézelődtem a neten, pontosabban Amazonon és igazából 2 árkategória van. Az egyik a 30-40€ közötti, a másik megy 110-130€ között. Az első kategória a Haida, Hoyas és társai, a második a B+W és társai.
Haida és Hoya nagyon sokkal rosszabb, mint pl. egy B+W? Mert 52 mm-re egász penge szinte név nélküli ND-t találtam, de az most nehezen menne fel 77mm-re
A kérdés tehát, megéri-e a drágábbra befektetni? -
lmaresz
aktív tag
Milyen objektívet ajánlotok portréra? Én az 50mm és 70-300 Tamrom VC közt gondolkodok, de nem tudom melyik lenne jobb... az 50-nek gondolom jobb a mélységélessége meg a minősége, de a 70-300-zal meg nem kell belemásznom az emberek arcába. Szerintetek?
-
fi:zi'k
nagyúr
Még mindig agyalok itt, hogy 50mm körül milyen félnyerős fixet vegyek.
Eddig a DA*55 és a Sigma 50-ese között vacilláltam (utóbbi javára), de most hogy megérkezett az FA77 obi (nyálcsepp visszaszívás a száj sarkából), erősen elgondolkoztam egy FA43-on is.
Jelenleg Pentax M50-et használok, viszont időnként szűknek érzem. Lehet megtalálnám a számításom a 43-asban?
-
atok666
őstag
válasz
imyourfriend
üzenetére
A 12-24 nem dx uveg?
... aha, te a sigma 12-24re gondoltal nem nikonraAtok
-
TayRol
nagyúr
válasz
imyourfriend
üzenetére
Lefelé minden mm számít.
-
imyourfriend
őstag
10 és 12mm-eren számottevő a különbség gyútávban? sigma 10-20 és 12-24 között gondolkodok, később FX-re szeretnék váltani ezért jött a 12-24 ötlet.
-
Obikhoz szerviz manuálokat tud valaki?
Új hozzászólás Aktív témák
- Vírusirtó topic
- Házimozi belépő szinten
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Arc Raiders
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- CoolerMaster MM710 53gr pehelykönnyű gamer egér eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 15 / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Köszönöm a gyors választ.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ezért jobb lenne minél olcsóbban megúszni
Pl Raynox DCR-250. Az a gond ezekkel hogy ég és föld egy makrólencse és egy ilyen megoldás között a különbség, de használható valamilyen szinten és lehet velük élvezhető képeket készíteni.