Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- OLED monitor topic
- Milyen videókártyát?
- Több stúdió sem ajánlja a legújabb GeForce drivereket
- Akciókamerák
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- DeepCool LQ360: Ötödik generáció
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
JohnyBlue
addikt
válasz
imyourfriend #13797 üzenetére
haaath az a cserepont neccesebb... dx vazon a 70 mili kezdo miatt nem lesz annyira univerzalis mint az 50 kezdo.... amugy meg ahogy gondolod...ha mar ennyi penzt beleolsz en elgondolkodnek egy fixen is...
-
imyourfriend
őstag
-
TayRol
nagyúr
válasz
imyourfriend #13793 üzenetére
majdnem ezt vettem, jó üveg de drága még. az 50-150-sem rossz de drága. akkor inkább 320e-ért VR1.
-
JohnyBlue
addikt
válasz
AMúgy meg Sigma 50-150 2.8 OS baromi penge üveg szerintem pöpec átfogással. (nekem legalábbis a kezdő 50mili nagyon jó lenne)
Egy baja van mégpedig az, hogy DX re tervezett üveg...
Az ára meg egyszerűen vicc újonnan 250 -
atok666
őstag
válasz
Ha van 340ed amit nem sajnalsz obira akkor vedd azt, ha meg nincs vagy sokallod akkor a masikat
Atok
-
imyourfriend
őstag
Üdv! Gondolkozom Sigma Apo 70-200mm F/2.8 Ex DG Os HSM vagy 70-200mm f/2.8 VR G-t szeretnék venni. Utóbbi picit drágább, idősebb példányok vannak belőle de lehet hogy minőségibb. Szerintetek melyiket érdemes és miért? Árban ahogy láttam sigma 260Eft nikon ~340Eft körül mozog. Köszönöm az építő válaszokat.
(#13794) atok666: köszönöm
összegyűjteni összetudom csak jó kérdés hogy lesz e valóban eladó annyiért.
-
aleister
veterán
válasz
fireproof #13787 üzenetére
Ezt neked kell eldönteni. Kb 15 lesz a difi használtan. Ez a fotózással kapcsolatos pénzköltésben nem olyan sok, de ha azt nézzük a D árának az 50%-a.
A G-nek szebb a bokehje (nagyságrendekkel), és a széleken jobban rajzol, homogénebb a képe.Egyikben sincsen stabi.
45-48 körül szoktak menni a garis G-k. Az UV szűrök nemigen befolyásolják az árat. Általában grátiszba szokták őket adni.
-
fireproof
őstag
Szerintetek megéri az 50mm 1.8G a plussz pénzt az 50mm 1.8D-hez képest?
Főleg autókat fotózom vele de sokszor úgy érzem hogy nem rajzol valami szépen a jelenlegi 1.8D.
Az 1.8G ben van képstabilizátor?Valamint egy doboz nélküli de tökéletes állapotú már nem garis 50mm 1.8G + egy UV szűrőt mennyiért lehet eladni?
-
Nikla
tag
valakinek nincs egy széttört (lehetőleg belsőre nem külsőre!) obija, fotós barátomnak szeretnék egy egyedibb ajándékot csinálni, előny: nikon és lehetőleg 10cm marmagassággal
hja és ha lehet olcsón
-
aleister
veterán
válasz
Throme #13783 üzenetére
Nincs okom ne hinni Neked.
Természetesen a teszteket mindig a megfelelő fenntartással kell kezelni. Simán lehet, hogy kifogtak egy rosszabb, vagy épp egy jobb darabot. Ezért érdemes több oldalt is megnézni, és a jobban összecsengő eredményeket alapul venni.Én kipróbáltam anno a Nikkort a vásárlás előtt. Majd volt szerencsém talin a Tiedhez is. Csak a képminőséget nézve az egyéni szimpátia győz szerintem, de ezt írtam -ha más szavakkal is- az előbb.
-
Throme
veterán
válasz
aleister #13782 üzenetére
Kinek mi számít
Ezért se veszem alapnak ezeket a teszteket 100%-ban.
Tudod én régebben kaptam és itt is néztem mástól mintaképeket. Amolyan ellőtt, érintetlen képeket.
Ott eléggé CA-zott a tami. Ezt most vagy hiszed, vagy sem. Nem tudom bizonyítani.
Nekem jobban tetszik a nikon és a zsé is megvolt rá. Nem cserélném le. És ez nem sznobság, mielőtt ilyesmit feltételeznélSzóval azt az orbitális CA különbséget én nem látom. DE az előzőekben leírtak alapján engem nem is foglalkoztat a CA.
Ajánlani viszont tényleg a tamit lehet, és most már a gari is jelentősen több. Nincs ezzel semmi gond, csak nem klasszisokkal jobb....
-
aleister
veterán
válasz
Throme #13780 üzenetére
CA-ben nem jobb a Nikkor. Ez valami mérési hiba lehet az slrgear-on. Nézd meg, amit a 13739-ben linkeltem. Ezzel egybevág a dxomark grafikonja is. A Tami nem kicsit jobb CA-ban.
A többi optikai jellemzője kb ugyanolyan a két obinak. Nagyítóval kell keresni a különbséget. Az ár, a VC és az 5 év gari a Tami mellett szól. A Nikkor mellett meg, hogy Nikon.
-
Throme
veterán
válasz
cool13 #13779 üzenetére
"Azt mondják a Nikont is alázza"
Azért ne misztifikáljuk túl ezt az obit.
Ár/értékben jó. CA-ban 200mm-ig a nikon kicsit jobb, utána a tami a jobb.
De ez a nikon CA-t a vázak is már kompenzálják, eltűntetik (tamit nem biztos!), vagy akár az LR (ez a tamit valszeg szintén eltűnteti), akár a view/capture nx- (tamit nem biztos..) is.
AF-ben nem hiszem, hogy jobb a tami a nikonnál.
Képstabiban jobb a VC, de ez nem azt jelenti, hogy a nikon használhatatlan!
Tény, hogy a tami olcsóbb.Félreértés ne essék, nem zavar, hogy valaki tamit vesz a nikon helyett, mert semmi érdekem, hogy ez ne így legyen....
-
fireproof
őstag
Srácok! Van valakinek tapasztalata Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di SP USD VC (Nikon)-objektívvel kapcsolatban? Főként Drift fotózáshoz kellene. Mennyire gyors a fókusza? Szépen rajzol?
Vagy esetleg tudtok alternatívát ami tud 200mm-t és használtan az ára 100E ft körül mozog? (18-105 mellé kellene)
-
vizcsap
tag
35mm alá mit ajánlanátok Nikon géphez? Van pár fixem és a 35-ös alá kellene valami nagylátó. Árban nagyon-nagyon-nagyon max. 100at akarok rá költeni, de inkább kevesebbet.
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
A manuális Nikon obiknak amin te állítod a rekeszt is, van valamilyen nevük ami alapján lehet keresni őket?
-
lmaresz
aktív tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek a Nikon 18-105-ről? Esetleg van valami jobb ebben az árban amivel bővíteni tudnám a zoom átfogást? (persze csak hobbi célra nem vagyok profi fotós)
Ugye most van nekem egy 18-55 mm... azt el tudom valahol adni egyáltalán vagy a dobozban fog állni ha veszek egy 18-105-öt? -
mrmarkus
aktív tag
válasz
cool13 #13759 üzenetére
Tisztában vagy azzal, hogy mit is jelent a "szürke import" fogalma?
Lentebb írtad, hogy hivatalos számlája és garanciája van a forgalmazótól.
- ha a számlán szerepel a magyar áfa, akkor hogyan lehetne szürke importos?
- ha 0 %-os az Áfa ezen a számlán, csak ekkor beszélhetünk szürke importról
- egy magyar kisker vállalkozás miért is nem vásárolhat német nagykertől hivatalosan, pláne az EU-ból?
- miért nem írsz nekik emailt (ingyen) a garancia kiterjeszthetőségével kapcsolatosan?
Azzal tisztában vagy , hogy a garancia az első vásárlóra vonatkozik általában?
Természetesen a számlával és a gari papírral fenti állítás megkerülhető... -
Klemice
senior tag
válasz
Zozzer888 #13752 üzenetére
hátha tud valaki segíteni... ugyebár 3napos cserés volt az obim, írtam is nekik, hogy a vásárlás dátumához mit írjak, az első obi vételét, ami a számlán van, vagy amikor a csereobit átvettem, tehát amilyen dátummal a garanciajegy le van pecsételve... de nem írtak vissza...
-
cool13
őstag
Még egy kérdésem volna. A Tamronnál hogy él az 5 év garancia? Papíron 1 év, a többire regisztrálnod kell a terméket?
-
aleister
veterán
válasz
cool13 #13746 üzenetére
A legfontosabb a fókuszteszt. Kérjél rá kipróbálási garit is (mondjuk 3 napot minimum), és otthon "labor" körülmények között is végezd el minden gyutávon, több tárgytávolságnál. Nézegesd a WB-t is a túlexpo miatt.
Az obin nézd meg a csatlakozók, bajonett állapotát. A fókusz-, zoomgyűrű mozgását. Ellenőrizd a VC működését! Nézd meg a front és a hátlencse állapotát. Nézz át fény felé tartva az obin, hogy látszódnak-e belső porszemcsék, gombák. Csekkold a gumi borítások milyenségét (meg vannak-e nyúlva, stb). Ezek egy része alkunál jól jön lenyomni az árat, egy része pedig az obi használhatóságának a szempontjából fontos.
-
cool13
őstag
válasz
Throme #13745 üzenetére
M módban használom a gépet. Erőszakkal.
Valahogy ez állt kézre.
Lehet sokat lövök feleslegesen, mert sok a rossz kép, ezt át kellene gondolnom. De azt gondoltam, talán jobban megy a tanulgatás.
Követni fogom aleister tanácsait.Mivel használt lencsét veszek ezért mindenképpen ki fogom próbálni. Viszek laptopot. Bár még nem tudom mit is kell nézzek, de sejtem. Na jó ez erős túlzás volt.
-
Throme
veterán
válasz
cool13 #13742 üzenetére
Kövesd az ebben a hszben (#13743) aleister leírtakat, de kezdőként szerintem ne egyből manualban kezdj, főleg ne egy kis keresővel megáldott belépő gépen. Szvsz. Lehet M módban dolgozni, csak több sikerélményed lesz auto, P, A, S módokban az elején.
DE visszakanyarodnék a korábbi javaslatomra, és próbáld ki mindenképpen a lencsét. Normális boltok erre adnak simán lehetőséget.
-
aleister
veterán
válasz
cool13 #13742 üzenetére
Igen. Én is D5100-gyel használtam. Semmi gond nem volt vele. Ha esetleg tapasztalsz túlexpó-t (bár nekem nem voltak ilyen gondjaim), akkor na manuallal szenvedj, hanem expo korrekcióval. Erre van ez a funkció.
Throme:
Igen. Szűr a váz is CA-t, szoftveresen is meg lehet szüntetni. -
Throme
veterán
válasz
aleister #13739 üzenetére
Hm, az slrgear-en 200mm alatt kicsit jobb a nikon, de felette már nem, és tényleg nagyobb eltérést mutat.
Ez nekem azért érdekes, mert nem ezt tapasztaltam, mikor keresgéltem telét és képeket nézegettem....De, ha jól tudom D5100-ban is van már CA szűrés. Nekem nincs gondom ezzel a jelenséggel a nikon tele esetében
-
cool13
őstag
Köszönöm mindenkinek. Még egy gyors kérdés. Ez ugye kompatibilis a D5100-el AF terén? Mert bizonytalan infóim vannak ez ügyben.
De most hirtelen ötlettől vezérelve meg is válaszolom magamnak a kérdést. IGEN.Ha jól láttam akkor aleister is ezt kombót használja.
-
Throme
veterán
válasz
cool13 #13735 üzenetére
Én nem ezt választottam annó (kb 2 éve) mert nem kaptam róla jó tapasztalatokat és a képek amiket fórumra felraktak sem győztek annyira meg. Ez nem jelnti, hogy rossz lenne. CA is erős volt, de ez gondolom szoftveresen (PS, LR) automatikusan eltűntethető dolog.
Kicsit túlexponált képek születtek vele, ha jól rémlik a dolog...
Viszont most ár érték arányban elég jó, valamint 5év gari már nálunk is elérhető , ami elég jó érv mellette.
Továbbá sokan meg vannak elégedve vele.Próbáld ki mindenképpen, ha személyesen veszed, akkor laptopon érdemes visszanézni a képeket, ha netről, akkor van 8 napod hogy próbálgasd és cserélik, ha gond van.
Igy láthatod majd, hogy számodra megfelelő vagy sem. -
cool13
őstag
Mi tudtok a Tamron 70-300 VC obiról?
Olvasom hogy Nikon gépeken téveszt az AF és nagy a cromatikus aberrációja. Van ezeknek alapja? -
Fandango
veterán
Sziasztok!
Melyik megfizetheto aru (100-150k) macro obi jelenleg a bestbuy?
-
válasz
BiriBum #13729 üzenetére
Ergo nem kell 100%-ban rögtön az obiban keresni a hibát. - Nem 100%, de épp nemrég javíttatott egy Nikonos user egy 90-es Tamront, hogy nem lehetett belőni, hogy közelre és távolra is pontos legyen az AF.
Sok váznál egyedileg minden egyes objektívhez lehet hangolni az AF-t. - lásd fentebb, azaz hiába állítod be 1m-re, ha 10 m-re fotózva rossz lehet, vagy épp fordítva. Ezt bonyolítja, ha esetleg zoom obiról van szó, mert ott nem csak a tárgytávolság lehet különböző, hanem a különféle zoom állások is kívánhatnak más-más korrekciót.
Erre a legtöbb user az első fényerős obi beszerzése után jön rá, sajnos.
A Sigma már sejt valamit...
[link]kiskornel: ahogy írod.
-
kiskornel
addikt
Annak pontosnak kell elvileg lennie. Kontraszt alapú felcsapott tükörrel fókuszál, közevetlenül a szenzorra érkező adatokkal. 1x végigmegy, végigjárja a teljes tartományt, és mindeközben mintákat vesz. Ahol a legnagyobb a kontraszt, oda visszatér, de visszatérés közben is mér. Tehát elvieleg nem tévedhet (valójában, ha extrém körülmények vannak, akkor nagyot tud tévedni. pl.: közel van a minimál fókusz távhoz a tárgytávolság; vagy valamilyen tárgy szélére fókszálás történik... ilyenkor meg mögé fókuszálhat a mögöttes háttérben levő dolgokra).
Kérdésedre válasz: ezzel a módszerrel nem szűrsz ki semmit. A fent említett eljárás miatt mindig pontos lesz, függetlenül attól, hogy a váz vagy a fókusz mechanika pontatlan. Erre nincs hatással a micro adjustment se. Tehát nem jelez semmit se, ha ez éles, a másik fókusz pedig nem.
-
BiriBum
őstag
Teljesen igazatok van, LV-ben nyilván sokkal pontosabb a fókusz, mert ott a szenzorról közvetlenül kerül vissza az adat, de ez sem abszolút biztos. Más tészta, hogy a váz AF szenzora is lehet gázos, ha konzekvensen minden obinál mellélő. Ergo nem kell 100%-ban rögtön az obiban keresni a hibát.
Sok váznál egyedileg minden egyes objektívhez lehet hangolni az AF-t. -
Byk01
őstag
válasz
BiriBum #13722 üzenetére
"Ha LV-ben nem tapasztalsz fókuszhibát, akkor inkább a vázaddal lesz a gond."
Idézet a Digitális Fotómagazin 2012 szeptemberi számából: A LiveView üzemmód mentes az elé- és mögéfókuszálási hibáktól, így ennek a felvételi módnak a használatával a hibák elkerülhetők.
Nekem ez azt jelenti, hogy LV-ben nem fogod megállapítani, hogy a vázaddal van-e gond vagy az objektívvel.
Darko: A Digitális Fotómagazin tavaly július-augusztusi és szeptemberi számában van egy kétrészes cikk a témáról, talán segíthet.
-
Darko
senior tag
válasz
BiriBum #13722 üzenetére
Macrónál igazad van hogy manuálban használjam én is úgy terveztem, ott tökmindegy. De AF-nál, mikor meglövöm a tesztábrát, majd ahol a fókuszpont volt ott homály van, és az előtere meg éles az kicsit aggasztó tud lenni.
Ha a vázammal lenne a gond, nem is lenne probléma mert garban belövik és minden szép. De mi van a már meglévő üvegeimmel amik pontosak, vagy legalábbis azt hittem róluk. Az biztos valamit tennem kell, szóval szerinted váz probléma. Ha ennél a taminál a fáziskülönbség alapú AF rossz és a kontraszt alapú jó, akkor ez vázproblémára utal? -
Harsonás
tag
Valakinek volt már itt tapasztalata Canon-os Sigma 18-125 OC HSM-el? Kit obit szeretném kiváltani.
-
Darko
senior tag
válasz
aleister #13716 üzenetére
Ez a helyben kalibrálás érdekelne mikor lesz majd. Azt hiszem megy este a mail hozzájuk, csak még össze kell szednem a kérdéseim.
Ha jól tudom Brémában van a Tamron szerviz. Anyámék ott laknak, 1 hét múlva jönnek haza és maradnak egy hónapig. Tehát azután ki is vihetnék magukkal és eljárnának az üveggel kapcsolatban. Na ezt a helyben kalibrálást is megérdeklődöm mikor lesz a Cameránál. Jó lenne ha nem kéne megutaztatni.
-
aleister
veterán
Szívesen!
Én a honlapjukon lévő űrlappal jeleztem feléjük a problémámat, majd emailt írtak a pontosítás véget. Szerintem az esetedben elég az email írása.
Ha szervizelni kell, akkor megy ki az objektív Németországba. Szerviz esetén 1-2 munkanapon belül elvégzik az állapotfelmérést, és utána közlik veled a hiba okát, munkadíját (ha nem garis), a javítás várható idejét. Kalibrálást sajna szintén kint végeznek egyelőre, de úgy hallottam, hogy hamarosan a Camera Kft helyben is meg tudja majd ezt oldani.
szerk: akkor először kalibráltasd a vázat! Azt úgyis ingyen végzik gariidőn belül.
-
Darko
senior tag
válasz
zolka78 #13713 üzenetére
Ettől tartottam. Szeretném ezt az üveget, de attól félek, hogy elküldöm a tamit, majd kiderül, hogy azzal minden rendben van és a vázam a "szar" és visszaküldik, majd fizetek egy rakat pénzt. Na az nem tenne jót a lelkemnek.
A Camera-nál van bevizsgálás, hogy el lehessen dönteni érdemes-e kiküldeni? -
Darko
senior tag
válasz
aleister #13709 üzenetére
Köszönöm a gyors válaszod!
És a Camera Kft végzi ezt vagy kiküldik külföldre? Ez a szerviz hossza miatt lehet érdekes, hogy mennyi idő alatt végeznek.
Még nem volt dolgom velük, meg fogom kérdezni az árakat és ha választ is kapok akkor azt megosztom itt.
Hát igen a saját vázhoz kalibrálás eladásnál okozhat némi problémát. Ezen már görcsöltem egy sort, de ha sikerülne belőni az üveget, valószínű hogy hosszú ideig maradna
-
aleister
veterán
1. A Tamron szervizelését a Camer Kft végzi. Hozzájuk kell bevenni. Régebben a honlapjukon volt egy árlista, a mostanin ezt nem találom. Szerintem max 10-et kérhetnek egy kalibrálásért.
2. Egy etalon vázhoz szokták belőni az objektíveket. Perszem ha beviszed a sajátod, hozzápasszíthatják ahhoz is, de eladásnál ebből lehetnek problémák.
3. Garisat ingyen.
4. Lásd 2-es pont.Szerintem a konkrét árakkal kapcsolatban írj ide: info@camerakft.hu. A topicnak is hasznos lenne, ha közzétennéd itt a válaszban kapott árakat.
-
Darko
senior tag
Szervizes kérdésem lenne Tamronnal kapcsolatban.
Adott egy nem garanciás Tamron AF 90mm f/2.8 macro üveg, amit nagyon kedvező áron kapnék meg, csak van egy böki, a fókusza nem okés. Frontfókuszos normál AF-ban, viszont kontraszt AF-ben meg jó.
Kérdéseim tehát:
1. Ha én ezt szeretném kalibráltatni, hogyan tudom megtenni Magyarországon? Mennyibe kerül kb.?
2. Lehet-e úgy objektívet kalibráltatni, hogy nincs mellette a váz? Ha nincs mellette a váz akkor mihez képest történik a beállítás?
3. Garanciális D90 vázat a fóti úton mennyiért kalibrálnak? És nem garanciásat?
4. Hozott üveghez kalibrálnak-e vázat? Hozott anyag nélkül vázat a gyári paramétereknek megfelelően, esetleg referencia üveghez, vagy ígyisúgyis kalibrálnak? És 3rd party obikhoz kalibrálnak?
Bárki, bármelyik pontra tud nekem válaszolni, megköszönöm!
-
cool13
őstag
Többek közt a képeid hatására lett az 50 + Raynox. Nálad láttam, hogy te is az 50-es obira raktad. És tetszett a látvány. Persze aztán láttam a 105-ös képeket és elkapott a hév.
Na nem fényezlek tovább.
A Raynox-ot rég tudtam hogy szeretnék az 50-est pedig úgy gondoltam sok mindenre jó lesz. -
m3ss
veterán
válasz
cool13 #13703 üzenetére
az sem rossz otlet, meg a yn...
tul kicsi dolgokat nem fogsz tudni fotozni vele, de sokmindenre jol hasznalhato. amugy van nalam egy raynox 250 set, az abban levo kepek 95%-a 50 mm-rel keszult, a maradek meg 18-55 vagy fuji5600. nagyjabol latod mekkorat nagyit...
de ha jol emlekszek kb 1:2 kornyeke.. -
cool13
őstag
Inkább előre hozom a Yongnuo YN468 II beszerzését.
-
cool13
őstag
De nehéz kérdés ez is. Mert ahogy Eagl3 is írja, jó lenne univerzálisnak is. Ha gondolom előkapom makrónak. Amúgy meg szaladgálós. Most makróra Raynox-ot felteszem az 50 1.8G-re. Lehet ezzel próbálkozom még egy darabig.
-
m3ss
veterán
vezesd el a popup vakut, kicsit oldalrol jojjon es oda mutasson ahol kb a temad lesz. sztem wc papir gurigaval, vagy barmilyen csoszeruseggel biztos megoldhato, kibeleled alufoliaval. vegen valahogy kiszelesited es raraksz vmit ruhadarabot vagy akarmit...sztem siman meg lehet csinalni, kerdes hogy a beepitett vaku tud-e akkora villanni ami eleg ehhez...de hogy kiprobalnam az biztos
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Leica SL2 ( 4db Leica Akkumulátor ) + Sigma 24-70mm f/2.8 + kiegészítők
- Sony objektív FE 55mm f/1.8 ZA gyári garanciával
- SONY-E TAMRON 18-300 F/3.5-6.3 DI III-A VC VXD 2,5év garancia újszerű keveset használt
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel
- GODOX WITSTRO AD 200 AKKUS VAKU KIEGÉSZÍTŐKKEL ELADÓ!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest