Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
A 35mm fix mennyire működik jól a Z50-FTZ2 rendszeren?
kösz -
Throme
veterán
Ha az a 70-300 a nikkor VR verzió, akkor szerintem megéri.
55-200 -> 70-300. Az az ekvivalens + 150mm (300 -> 450mm) is jól jön.
Ha csak mintaképeket nézel lehet nem nagy különbség de egy hold fotónál is már jól jön.
Aztán - ha még mindig a nikkornál maradunk - a 3 fokozatú VR, a továbblépési lehetőség FF-re (akkoriban nem volt érdekes annyira... örültünk az aps-c-nek minta majom a... ).
Építési minőségre már nem biztos, hogy a nagyobb telét hoznám ki győztesnek, mert évekkel később a tubus magától kinyilt, ha a lencse lefelé nézve lógott a vázon
.
Már nem használom, de még mindig megvan a szett és nagyon szerettem a 70-300-at.
Most egy kisebb obiból is megvan az ekv. 600mm, de ez már egy másik történet
-
Throme
veterán
válasz
Celithrandi
üzenetére
Amit a mobil megcsinál maga, azt egy képszerkesztő is tudja, csak macerásabb az tény.
Ami meg nem fér bele a képbe és statikus téma, arról lősz 2 képet, kvázi panorámát és kész... (persze ezzel is lesz munka a képszerkesztőben, de megoldható az ultranagylátó).Szerintem aki szereti a fényképezőket, az azzal fotózik, aki meg a macerát, a súlyt, a képszerkesztést nem, annak jó a mobil.
#31298 SkyTrancer
Abban nem vagyok biztos, hogy aki mobillal szeret fotókat készíteni, az meggyőzhető azzal, hogy optikailag képtelen nagy fókusztávú képet lőni. Szerintem azt mondja rá, hogy nem is kell.
A két tábor sosem fogja meggyőzni egymást. szvsz
Én használom mindkettőt fotózásra (na ja a fényképezőt másra mondjuk nem is tudnám...
ami normálisnak mondható) , csak éppen más célból. -
Throme
veterán
válasz
Triathlete
üzenetére
Szerintem próbáld meg stabival is (ha csak nem svenkelni akarsz, bár ahhoz meg sok az 1/1000-4000 szvsz).
Könnyebb komponálni és nyersz 3 vagy 3,5 lépést záridőben.Mostani vázamban van stabi és még a fényerős fixhez is használom. Nekem sokkal jobb. Nem fényerős obinál is számít az az 5,5 steps...
-
Throme
veterán
válasz
Triathlete
üzenetére
Szerintem próbáld ki állványon, időzített expoval (vagy távirányítóval) és automata módban.
Első körben kikapcsolt stabilizátorral.Milyen vázzal próbálod?
Obin van stabi és be is van kapcsolva és működik? -
Throme
veterán
válasz
gjoco1
üzenetére
A nikkor egy remek objektív a budget kategóriában.
Szerintem kategóriájához képest éles.
Bár nem használtam ki, de több lépcsőben állítható a stabija.
Nekem negatívum vele kapcsolatban, hogy a tubus már kijár a gravitáció hatására és lock kapcsoló nincs rajta. Új korában feszes volt.Ezekről a sigma apo-król nem olvastam jókat anno, de volt itt már aki dicsérte.
Van ezzel egyáltalán AF, vagy csak manual?Szóval, részemről 1 szavazat a nikkorra.
-
Throme
veterán
válasz
gjoco1
üzenetére
De kompatibilis. A vázadra minden AF-S obi használható.
Konkrétan ez a kategóra a belépő vázakra (is) lett kitalálva. Van bennük fókuszmotor, ami a vázból ki van spórolva...még a d5xxx kategóriából is.Az 50-es inkább általános felhasználásra jó, pl portré.
Makróra nem.
Én anno vettem egy raynox előtétlencsét és azzal makróztam (most is). Jobb, mint a semmi, gyengébb, nehezebben használható, mint egy dedikált makróobi.F1.8-cal meg lesz fényerőd, de baromi kicsi lesz a mélységélességed. Az 50-essel nagyon mondjuk nem fogsz ráközelíteni egy pl bogárra, de így is kevés lesz éles belőle.
Pl ezt nem rég lőttem egy mft lencsével 45mm-en és raynox 250 előtéttel (ami ekv 90mm, míg a nikon 50mm kb 75mm ekv.) és F10-en.
Fej-tor és némi láb részlet éles lett, úgy hogy MFT-n nagyobb a mélységélesség azonos rekeszértéken (másfelese a tiédnek). Oké a raynox is befolyásolja a mélységélességet (ezt most nem tudnám kiszámolni, sajnálom)
Szóval makrót szerintem ne f1.8-ra tervezz, bármennyire is ott a legalacsonyabb az ISO érték.
szerk: valamit csinál a képpel ez az oldal, mert nálam azért ennél jobban néz ki, mint itt megnyitva.
(nincs flickr és hasonló tárhelyem, publikus) -
Throme
veterán
válasz
gjoco1
üzenetére
Erre a vázra ha veszel fixet, szerintem próbáld ki fizetés előtt.
Ha back-front fókuszost veszel, akkor szerviz tudja neked beállítani.
Ha egymáshoz állítják, akkor egy meglévő obival lehet majd gond, ami eddig jó volt.Régen használtam a nikon rendszerem, nem emlékszem, hogy az 50-essel gond lett volna. Nekem 35-ös van.
-
Throme
veterán
válasz
DonRazzino
üzenetére
Én nem ragasztóznám össze, mert ha el kell 1x távolítani, az szívás lesz szvsz.
Anélkül meg az lesz, amit írtál, hogy összekarcolódhat.Szerintem ez a terep burkolat inkább rejtőzködni jó, mintsem védeni a felületet. Igaz a fekete se annyira nagyon feltűnő, pláne ha matt a felület és nem csillog.
-
Throme
veterán
válasz
FerNandor
üzenetére
Szerintem oda lődd be, ahol a legtöbbet használod.
Ha belegondolsz a nikon ad 1 eltárolható értéket obinként....
Még egy fix lencsénél is több rekeszértéket használsz, nem hogy egy zoom-nál a különböző fókusztávoknál.A sigmának van saját kalibráló szettje, ami melós, de jobb megoldást ad. Az a gond, hogy valószínűleg ez a 105-ös nincs a támogatottak közt, de lehet tévedek.
Ha be lehetne kalibrálni, akkor én azt javasolnám, hogy vidd el valahova, ahol ezzel a sigma rendszerrel kailbrálnak, vagy - a jövőre gondolva - vegyél egyet.
Azt hiszem csak a "C" obikat lehet ezzel az eszközzel kalibrálgatni, így neked marad a nikon AF tuning sajnos.... -
Throme
veterán
válasz
Winnie The P
üzenetére
Templomban dinamikus témát (emberek) fotózol?
Állvánnyal minden mást is lehet, alacsony iso-n.
Anno kirándulás során templombelsőt, meg múzeum belsőt is fotóztam a sigma 10-20 obival, kézből. Szerintem vállalható képek lettek. -
Throme
veterán
válasz
JohnyBlue
üzenetére
Vakuval meg már tényleg nem sok értelme van fényerős nagylátót venni szerintem.
Én is szoktam beltérben villantani. Így "sötét" zoom obival is lehet normális képet készíteni.
Még az állványt se kell ide-oda mozgatni.
Rekesz értéket és fel lehet tekerni f5,6 - 8 környékére. -
Throme
veterán
válasz
Winnie The P
üzenetére
Nagylátónál - most konkrét értéket nem tudok de olyan - 1m-től minden éles.
Beltérben, ha az nem barlang, az f3,5 vagy a sötét verzió f4,5 és az 5600 szenzora már értékelhető eredményt fog adni. Természetesen nem ilyen konfiggal mennek enteriőr fotózásra, de családi dolgokhoz jó szvsz.
Persze lehet feljebb menni és fényerős verziókat nézni. -
Throme
veterán
A fókusztáv kiválasztáshoz leginkább egy zoom obis tesztet szoktak javasolni. Azon meg tudod nézni, melyik lenne a szimpatikus.
Vásárlásnál próbáld ki tág rekesszel a fixet (bármelyiket is választod), mert zéró lehetőséged van magadnak kalibrálni, csak szervizben tudod megoldani. Ott meg aztán vagy sikerül vagy nem, vagy elállítják a vázad és a meglévő obikkal lesz gondod....Nekem a 35mm van meg és rossz fényviszonyok mellett előfordult , hogy nem arra a fókuszpontra vette élesre a témát, amit kiválasztottam.
DE jellemzően célbatalált.Sigma 10-20 szerintem jó választás. Esetleg a nikon budget 10-18 (asszem ez a zoom tartomény) obit is megnézheted, nem tudom hol jár az ára.
-
Throme
veterán
válasz
FerNandor
üzenetére
Hát kisgyerkőcöt vakuzni nem biztos, hogy jó dolog....
Beltérben 105mm lencse nem túl szűk?
Gyerekfotózásra vettél makrót?? vagy makrózni vetted, de közben gyerekre is ezt használod?
Ha már vakuzol, akkor egy nagyobb látószögű zoom obival nem lenne egyszerűbb? (de inkább kerüld a vakut szvsz)
-
Throme
veterán
válasz
sandokanaa
üzenetére
Nincs baj a sigma 17-50 obival, csak én vártam a C verziót, hogy ha véletlenül valamelyik rekeszállásnál, valamely fókusztávnál nem lenne tökéletes, akkor ne kelljen már szervizbe járkálni.
Van néhány sigma obi, amit frissítettek C verzióra, de ez - számomra érthetetlen okból - kimaradt.... úgy látszik ez már így is marad, mert a dslr leáldozóban. -
Throme
veterán
válasz
sandokanaa
üzenetére
Még mindig nincs Sigma 17-50 f2.8 "C" verzió?
Esetleges fókuszproblémák kijavítása céljából... ha már 17-70 C van jóideje.
Még a 7xxx sorozat AF tuningja is kevés, ha tényleg gond van vele. -
Throme
veterán
A 40 mm-el az lehet a gond, hogy túl közel kell menned/lenned a témához.
Régi video a hajdani DigitalRev TV műhelyéből:
[link]Szerintem 90mm alá ne menj.
Nekem nincs makró lencsém, régen a sigma 105-öt próbálgattam. Aztán vettem egy raynox-ot
Na nem azért mert rossz volt a lencse, csak az árát nem "akartam" kifizetni -
Throme
veterán
válasz
Ottó58
üzenetére
Sokat néztem neten ezt a 17-70 "C" obit anno
Nekem 18-140 nagyon bevált és azonos gyutávokon kb fél FÉ-vel jobb csak a sigma nála, amit a mai szenzorok bírnak.
Élességi grafikonokat is néztem, és közel voltak egymáshoz, illetve nem tudom, hogy egy vakteszten tudtam volna különbséget tenni.
... aztán jött képbe a 17-50....de nem lett belőle semmi a "C" hiány miatt -
Throme
veterán
válasz
Ottó58
üzenetére
Az is igaz, hogy a 17-70 nem sokáig tudja az f2.8 rekeszt. f3.5-t meg már egy kitobi is tud az elején, igaz f4-et 70mm-en viszont nem.
17mm-en sem biztos, hogy nagyon látszik a hiba, ha van egyáltalán.Egy 17-50 f2.8-hoz viszont jól jönne a dokkolhatóság.
Nem tudom miért hagyta ki ezt az obit a sigma és nem frissítette... -
Throme
veterán
válasz
vargacs0909
üzenetére
Ja, félreérthető voltam. Én ajánlanám a frissebb 17-70 OS "C" obit, a meglévő helyett.
Vannak más sigma "C" (meg asszem "B" és "A" is) obik, amikhez a dokkoló ugyanúgy jó.
Nem kell evinni sehova, otthon megoldható. Mondjuk aki használt már ilyet annyit jelzett hátránynak, hogy elég macerás a beállítás, hiszen több fókusztávon (ha fix akkor csak egy persze) több rekeszértéknél állítható, de ez lehet előny is egy nikon (1db), canon (2db) fókusz kalibrációval szemben....Nagyon gondolkodtam sigma obikban tükrös vázra, csak én a 17-50-et szerettem volna, viszont abból nincs újfajta "C" verzió. Viszont lenne 18-200, 18-300 stb utazózoom szintén "C" kiadásban.
... aztán jött a milc és ez a gondom megszűnt (mondjuk a nem fényerős obikkal nem is volt problémám, ott akkora a legkisebb dof, hogy hibahatáron belül van a pontatlanság, nem kellett kalibrálni, de egy fényerős lencsével lehet más lenne a helyzet) -
Throme
veterán
válasz
vargacs0909
üzenetére
A sigma 17-70 OS f2.8-4 "C" ?
Ehhez lehet venni dokkolót és otthon bármikor kalibrálhatod. -
Throme
veterán
válasz
puhos363
üzenetére
A Tamron (gondolom ez a VC stabis verzió) eléggé megosztó.
Van aki dicséri, van aki nem.
Én próbáltam haverom tamronját. D5k vázon használja teljes megelégedéssel és én is úgy látom a fotói alapján, hogy rendben van.
Ugyanezt az obit D7100-on próbáltam és szerintem is rendben van.
Viszont páran azt írják, hogy nincsenek megelégedve a sajátjukkal.Árban viszont vicc a különbség a tamron vs nikkor között.
Ezért írtam, hogy az olcsóbb is jó lesz.Ha online rendeled, akkor lesz 14 napod tesztelgetni. Így lehet megér egy próbát, mert ha elégedett leszel, akkor nem mindegy, hogy 90k vs 200k
szvsz
-
Throme
veterán
válasz
kovsol
üzenetére
Sonyra is szoktak adapterezni 3rd party obikat, ha így nézzük, akkor ez a tami obi kvázi felesleges.
Canikonra (dslr) több ultrazoom is megjelent sigma-tamron párosból. 18-200-ak, 18-300, 16-300...stb és így Z50-re mehetnek adapterrel (gondolom) , na de most ugye direktbe sony/fuji bajonettere jön ki a tamron és azért canikon milc felhasználóból is van piacképes darabszám.#30641vihartigris
Amit kovsol is ír, nem gondolnám, hogy ennyire zártak lennének. Canont annyira nem követem, de nikonnál ott az F átalakító és meglévő obikat (nem kevés) fel lehet tenni a milcekre is.
Nikon APS-C milcre rá is férne a dedikált obiválaszték....
-
Throme
veterán
válasz
vihartigris
üzenetére
... hát csak a sony és fuji van megemlítve, canikon kimarad?
-
Throme
veterán
-
Throme
veterán
válasz
anaqer
üzenetére
Az megint "sötét" obi. Madarakat akar fotózni erőben (is) kirándulás közben.
30525Peczek
Szerintem mai szenzorok és képfeldolgozás mellett az f4 f5.6 nem egetverő különbség.
Az F2.8 liga viszont érezhető előnyt ad, pénzért cserébe...#30526kabar07
Az majd elválik. lehet én jobbak küldtem az obinak a "zúúúúmot". Sokat használtam, hobbifotósként az nekem elég volt.
Még a zoom gumi borítással is előfordulhat, hogy megnyúlik, berepedezik.
Amivel viszont nem volt problémám, az a műanyag bajonett, pedig majdnem mindenki felhozza negatívumként. Valóban tartósabb a fém, de ezzel sincs gond szerintem. -
Throme
veterán
válasz
sandokanaa
üzenetére
Nekem az építési minőségével van azért gondom. A tubus a kezdeti feszességéből átment könnyen "kicsúszóvá".
Jellemzően vállpántot (nem nyakpántot) használok, és x méter gyaloglás után már kint is a tubus.
Optikailag elégedett vagy vele, de ez nekem probléma.
A 18-105 is ilyen. A 18-140 viszont nem, ez utóbbi egész jól tartja magát.#30518kabar07:
Sötét erdőben madarászni felejtsd el a "sötét" teléket. Az FX 70-300VR AF-je jobb az általad használt 55-200-nál, és talán a stabija is jobban "fog", de árnyékos helyeken, gyors zársebességnél (madarak ugye) azért harapja az ISO-t.Repülőnapra, lassabb, vagy éppen mozdulatlan állatokra (pl állatkert), portréra...stb viszont tökéletes, de erre az 55-200 is alkalmas.
szvsz
-
Throme
veterán
-
Throme
veterán
-
-
Throme
veterán
Értelek, csak én is arra gyanakszom, amit írtál, hogy idegen obival le kell mondani a váz korrekciós beállításairól.
Mondjuk jpg file-okat is be lehet dobni képszerkesztőbe, csak a javítás/módosítás mértéke lesz korlátozottab a raw-hoz képest.
Ha csinálsz pl LR-ben egy ilyen elmentett alapbeállítást, ami csak az obi korrekciót végzi el, akkor pikk-pakk megleszel vele. -
Throme
veterán
válasz
Winnie The P
üzenetére
Ha fixet veszel, és megoldható, akkor szerintem próbáld a boltban átvenni, kipróbálás keretén belül.
(használt esetében ez ugye alap).
Vázadban nincs AF tunning (az se a tökéletes megoldás), így az esetleges fókusz hibát nem tudod korrigálni. Szerivizes kalibrációra szükség lehet, annak minden macerájával.szvsz.
-
Throme
veterán
válasz
kabar07
üzenetére
Nekem a "sötét" sigma 10-20 van és kategóriában jó. Finoman jár a zoom gyűrűje és hobbi szinten jó képeket lő. Akkor még éppen nem jött ki a nikon budget nagylátója.
Kettő közül az olcsóbbikkal szerintem jól jársz.Szerintem a d3100-zal el lehet lenni, anno D5k-val simán elégedett voltam, és a 3100 már attól jobb szenzort kapott (iso-ban mindenképp).
Feljebb léptem, de nem elsősorban a szenzor miatt.#30236PuMbA
Így egészen d850-ig vagy Z6, 7-ig el lehetne jutni
-
Throme
veterán
Portré még okés lehet, de ha már jobban mozog a téma...
Vázstabis géppel repcsiket fotóztam egy hete, és lett bemozdult (igaz ekv 60mm-en). Én se vagyok beton kezű ráadásul.
Emiatt kerülöm is a stabi nélküli megoldásokat. Legalább egyik komponensben legyen ott, úgy vagyok vele -
Throme
veterán
válasz
sandokanaa
üzenetére
Láttam már olyan yt videót, ahol nem ajánlották a sötét (alexpos) képek készítését, mert jobban zajosodik. Nyilván ha kell a rövidebb záridő nincs mit tenni.
Haladó vázaknál (és már egyes belépő milceknél) ilyenkor jön az auto iso finomhangolás. Alsó-felső limiteket be lehet állítani, nincs szükség manual-ba kapcsolásra.Fontos tudni milyen körülményekre választunk obit. Hiába drágább a fényerős, nem véletlenül annyi, amennyi. Sötétben sportfotózni kell a vaskos pénztárca, vagy a lemondás.
-
Throme
veterán
válasz
ibizadance
üzenetére
Az attól függ mennyire lett xar a kép....
Próbáld meg rossz fényviszonyok közt használni a meglévő kitobidat (és annál csak rosszabb a helyzet egy sötét teleobinál).
Aztán jöhet a PS. Ha az eredmény kielégítő számodra, akkor a válasz igen. -
Throme
veterán
válasz
ibizadance
üzenetére
Teljesen jó lesz kezdésnek, mint első tele obi. Azért meg kell tanulni használni. Lehet egyből nem jönnek a jó eredmények.
Nappal okés, de rossz fényviszonyok esetén nem. Egyrészt elkezdi zabálni az ISO-t, másrészt nehezen talál fókuszt.#30166) sandokanaa
Általad linkelt obi minimálisan fényerősebb (de nem is ez a jó szó, hanem inkább kevésbé sötét). Az f5.6 vs 6,3 különbséget a mai szenzorok azért áthidalják. Mást írnék, ha f4, vagy f2.8 obit linkeltél volna.Az FX mindaddig zéró előnyt ad, amíg nem nyergel át a kérdező belépő tükrösről valami FF vázra.
Nekem még a régebbi 70-300 VR AF-S obim van. Az is FX, de egyáltalán nem fogom ezt az előnyét kihasználni, persze nem is ezért vettem anno....Azt nem tudom, hogy a kérdező által linkelt oldal megbízható, vagy sem, de ha igen, akkor a 99k vs 237k nem kicsi különbség, ennyit nem ér a picit jobb fényerő, és az FX lehetőség
Még egy előnye van az általad linkelt-nek, hogy az obiról is kapcsolható a VR, viszont ezt megint nem sorolnám az egetrengető dolgok közé, mert egy ilyen telét, főleg a hosszú végén, kevesen tartanak ki stabi nélkül
, még alacsony zársebességen sem. de azt is minek?!
Állványon fotózva pedig van azért annyi idő, hogy a menüből kikapcsolja a VR-t ha akarja.
Szóval nincs abban az obiban +138k huf különbség szerintem.
-
Throme
veterán
válasz
Ottó58
üzenetére
18-140-nél is pixelkukkolni kell, hogy jobb-e a 18-105-nél.
Csak grafikont néztem anno és nem tűnt sokkal élesebbnek a 17-70 a 18-140-nél.
Szerintem "vak-teszteket" kéne csinálni, és mindenki maga eldöntené mi élesebb. Az egyéni vélemények szubjektívek, a tesztoldalak mért eredménye meg ki tudja, hogyan realizálódik a valóságban, illetve ki mit lát abból. Aztán ott van a képfeldolgozás... -
Throme
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Én nem biztos, hogy lecserélném.
A nikon zoom nem tud ugye 17mm-t, de 18mm-en f3.5, míg a sigma igaz, hogy 17mm-en f2.8, aztán 23mm-en f3.2, míg a nikon 24mm-en f3.8. 70mm-en a sigma ugye f4, míg a nikon f5. Szóval úgy nagyjából az 1 fényérték különbség sincs meg köztük.
A nikon a tovább 70 mm-en meg emelkedik 6 tized fényértéket, ami még mindig jobb, mert a sigmának nincs további 70 mm-e
Élességben nem hiszem, hogy különbséget fogsz látni, hacsak nem pixel kukkolsz. Egy "vak-teszten" nem gondolom, hogy sikerülne.
A mai szenzorok szerintem ezt a különbséget elbírják. Rossz fényviszonyok mellett az f4-gyel se mész sokra, hacsak nem a 17mm-es végét használod állandóan, de az se f1.8.
Szerintem inkább a 18-140 mellé nézz egy fényerős fix-et. Ezzel a kombinációval többre mész.
-
Throme
veterán
Szerintem hobby szinten jó obi, használom, bár utóbbi évben háttérbe szorult...
Nem írtad melyik rendszerhez, de Canikon fronton én megnézném a saját márkás, budget nagylátókat.
Ha hamarabb kijött volna a nikon verzió, lehet az lenne a sigma helyett.
Asszem még VR is van benne, amire azt fogják mondani, hogy nagylátóba minek, de számomra az is előny. -
Throme
veterán
válasz
*Ropi*
üzenetére
Ilyen obiknál hogyan oldják meg az időjárás állóságot?
Nem csak a fix-ek és a belső fókuszos (IF vagy micsoda a kódja) zoomok tudnak időjárás állók lenni, míg a "szuszogók" nem?Vagy ennyire nem kell komolyan venni az időjárás állóságot és az én kitobim, ami kapott egy gumigyűrűt a bajonett felől, akkor az is időjárás álló, hiába "szuszog" zoomoláskor?
-
Throme
veterán
válasz
Kaci84
üzenetére
A magyar használt piac olyan amilyen. Lehet sokat kell várni egy megfelelő eladó obira, és gyorsan kell lépni. Ez lehet nagyon melós. Más is írta, hogy nem két percet foglalkozott ezzel.
Azt is be kell látnod, hogy drága hobbiba/ melóba vágtál bele. Bizonytalan használt és a nagyon drága minőségi új közül válogathatsz.
Olyan nem nagyon lesz, hogy gombokért kapsz penge, tökéletes tuti vételű obit.
Legyengébbezni meg szerintem kár volt bárkit is. Nem, nem vettem magamra.
-
Throme
veterán
válasz
Kaci84
üzenetére
Én már nem járok a gépajánlós fórumba, ezért nem tudtam, hogy a vázat is ajánlásra vetted. Ettől függetlenül rendszerben kell gondolkodni és ott is így kellett volna ajánlani.
Nagyon be van határolva a lehetőséged és lehet nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a sony lencsék nem pörögnek olyan nagyon, mint mondjuk egy nikon, canon.Fényerős zoom mindig és mindenhol k..va drága. Van egy nagy sony fan fórumozó, ő is sigma 17-70, vagy 17-50 obit ajánlgat sony-hoz, meg sigma (19,30,60) fixeket... már ha a pénz is számít.
A 30mm f1.4 obin az f1.4 drágít valószínűleg. Szerintem kezdésnek az f1.8 is bőven elég (most képminőségtől, AF gyorsaságtól független).
Szobában lehet szűk a 30/35mm.Kezdésnek alapzoom és egy fényerős fix, amik ajánlottak. Előbbi, hogy megismerkedj a géppel, utóbbi, hogy kicsit kreatívkodni is tudj.
Ha már lesz saját tapasztalatod sokkal könnyebben tudsz elindulni valamelyik irányba (táj, tárgy, esemény, makró...stb).
Erre - akárhogy is nézzük - rá kell szánni az időt. Nincs olyan, hogy ajánlanak vmit és 3 tesztet megnézel és kész a világbajnok, személyre szabott tuti gép (ráadásul mindenki azt árul a hardveraprón).
Amíg ez nincs meg, addig a fórumozók saját tapasztalatára vagy kénytelen hagyatkozni, ami nem feltétlenül passzol a te igényeidhez.
Addig a te pénzedet mindenki - képzeletben - a saját meglátása szerint fogja elkölteni.
Ezért írtam, hogy a hamarisággal lehet 1-2 héten belül a hardveraprót fogod megint túrni...szvsz
-
Throme
veterán
válasz
Kaci84
üzenetére
Szerintem ne vegyél minden hsz-t támadásnak, csak próbáld kivenni a lényegüket.
Ráadásul beleugrottál a témába egy váz megvételével. Azt szokták mondani, hogy rendszerben kell gondolkodni. Mire kell a gép, azt milyen obiparkkal tudod megoldani, melyik gyártó termékei lennének az ideálisak. Erre veszel egy vázat, aztán hajrá, és még a használtpiac is igazodjon hozzád.
Abban is igaza van a fórumtársnak, hogy van buktatója a használt vásárlásnak (ezt te is elfogadtad).
Azt is vedd figyelembe, hogy aki a használt piacot ajánlja, már jártasabb lehet benne. Oda tud figyelni arra, hogy ne ejtsék át, vagy ne vegyen vackot. -
Throme
veterán
válasz
Kaci84
üzenetére
Az értékesés azért fontos ennyire, mert még bizonytalan vagy mi lenne jó, vagy egyáltalán akarsz fotózni a jövőben.
Ha nem kereskedni akarsz, vagy kiszállni egyik rendszerből a másikba, akkor szerintem nem olyan lényeges az értékesés. Ha mástól várod, hogy megmondja mit vegyél, akkor jó eséllyel a hirdetéseket fogod böngészni hanarosan. szvsz -
Throme
veterán
válasz
total90
üzenetére
Itt nyer értelmet a beépített képkészítési mód (esti, tengerpart, tűzijáték, gyerek...stb stb).
Azok is tudjanak - jó eséllyel - képet készíteni, akiknek nincs meg a technikai alapjuk/tudásuk hozzá.
Tudom, egy fórumon ezek a dolgok nem népszerűek, de pont ezért vannak, hogy kisebb ismeretekkel is legyen esély fotózni.Ez a jó ezekben a vázakban, hogy a kezdő is el tud indulni, és a tapasztalt is tud teljes manual beállítást választani.
Valószínűleg a kérdező az előbbi csoportot fogja "erősíteni", szerintem nincs ezzel baj.(#29554) Lex Icon : Azért egy F1-es verdában nincs automata mód (auto pilot), vagy előre telepített eső futam mód, vagy automata váltó, fékrásegítő mód, nyomvonal kivetítő mód... stb.
, míg a fényképező szoftverében ott lapul egy kis segítség. -
Throme
veterán
válasz
Kiskopika
üzenetére
Ha "C"-s akkor lehet jobban jársz a dokkolóval, mert - igaz macerásabb állítólag, de - több ponton állít, míg a váz csak 1 ponton. Ez még fix obiknál is lehet gond, hiába a fix fókusztáv.
Az mondjuk lehet kérdés hogy a tulaj miért nem állította be (dokkolóval, ha nincs a vázban AF tuning), vagy állíttatta be gari időn belül...
Minden dslr obinak ilyen kalibrálhatós verziónak kéne lennie...
-
Throme
veterán
Hát, akkor ez nem a te hobbid

Így ne vegyél fotós cuccot, mert az élménytől elveszi a figyelmed az állandó para.Mondanám, hogy egy régebbi vázzal simán el lehet lenni, ami manapság már olcsó használtan, de a jó obik (főleg, hogy írod, este és erdő... ) - szerintem - használtan se olyan olcsók, hogy 100k alatt megkapd.
-
Throme
veterán
Magától az erdőtől nem kell félned...
Ha használsz váll., vagy nyakpántot, akkor a technikától se kell tartani (obicserénél, azért érdemes odafigyelni).
Az állatok inkább tartanak az embertől, mint sem vadásznák őket....Marad az ember....
Mondjuk veszélytelenebbnek tartom, mint a nyóckerben szoció-fotózni a ...mindegy..Szóval nyugodtan mehetsz erdőbe. Vannak páran akik FF vázzal (dslr) és fényerős zoommal mászkálnak ott.
Régen túráztunk a Szlovák.paradicsomban, a Hernád mentén és a végén kiérve az erdőből egy c... falun kellett keresztül sétálni (talán Tomasovce vagy ilyesmi...). Hát fülünket-farkunkat behúztuk (ahogy mondani szokás), így is érezhető volt, hogy végig minket figyelnek a bennszülöttek... -
Throme
veterán
-
Throme
veterán
Ilyenkor szerintem érdemes elmerülni az obik jelölés jelentésében (IF, AF, VC...stb) és teszteket átböngészni.
Az előbbi funkciókat, tulajdonságokat jelöl, a második meg képminőségbeli különbségekre világíthat rá, pl tami 17-50 VC és VC nélküli (lehet a drágább a rosszabb). -
Throme
veterán
válasz
Lex Icon
üzenetére
Többen is ezt csinálják, hogy lassú az ügyintézés.
Vásárlásnál is igyekeznek hangsúlyt fektetni arra, hogy 3/14 napon túl vidd a szervizbe a cumót, ha nem jó valami..... miközben ezt a vásárló dönti el, nem az eladó, hogy hová vigye vissza.
A felkészültebb vásárlóknak ilyenkor átkapcsolnak 2-es fokozatra, és jön a "riogatás", hogy ok, hozhatod, de nagyon nagyon sokára lesz belőle valami......
Ha erre azt mondod, ok van időm... akkor durcásan beveszik, lepapírozzák, de nincs benne köszönet....
Ez itthon sok esetben így működik... vannak kivételek persze, csak többnyire nem ilyen cégektől vásárolunk... -
Throme
veterán
17-70-et azért nem akartam választani, mert az elején ok, hogy f2,8 és 17mm, de ez 18mm-en már kb 3 - 3,1 . Mai szenzorokkal a különbség kibekkelhető. 70mm-en meg f4, ami egy 18-105 esetében f5,3, míg a 18-140-nél f5. Tehát egy fényérték sincs. Így háttérmosásban se hiszem, hogymarginális különbség lenne...
A makrós vég sem olyan nagy dolog, egy raynox sok helyet nem igényel.

Viszont csábító a dokkolhatóság miatt.

(#29313) rednifegnar: ilyen problémák esetén szoktak milc-et választani. Persze ott se olcsók a fényerős zoom-ok, de legalább kisebbek és könnyebbek.
-
-
Throme
veterán
válasz
szmayer1
üzenetére
Az a 16-80 rendesen túl lett árazva, de még a "sötét" 16-85 is.
A fényerő mellett a kalibrálhatóságot is nézem, ezért a sigma felé húzok, de még tapasztalatot nem tudok írni, mert amit szeretnék, abból nincs dokkolható verzió.
Taminak is vannak már ilyen obijai, de azok prémium kategóriásak, így drágák. Annyit nem adok egy obiért. -
Throme
veterán
válasz
itouchfan
üzenetére
Azt eldöntötted, hogy mire kell és mennyire fontos a fényerő?
A fényerős zoom-ok általában max 3x-os zoomot tudnak átfogásban.
A 17-70 egy öszvér megoldás, mert a kettő közt van valahol.A 17-50 kevés neked, de egy kisebb átfogású nagylátó jó lenne, ahogy írod....
Nagylátó tartományba felülről belógó zoomok és a konkrétan nagylátó is másra jók.Az is biztos, hogy egy 17-70 "C" lencsét nem cserélnék le egy 16-85 lencsére, a fényerő miatt.
A 16-80 nikkor lencse meg viccesen drága. -
Throme
veterán
válasz
krisztian7
üzenetére
Kb 20 hsz-el korábban "sírdogáltam" , hogy pont ebből a sigmából nincs még "C" verzió. Pl a vázadhoz is pont ilyen lenne az igazi, hogy esetleges fókusz problémákat otthon is meg tudj oldani.
Én YT-on egy Christopher (remélem jól írtam) arc tesztjét néztem korábban. Igaz canon verziót vizsgálta, de feltételezem túl nagy különbség nincs a nikon bajonettes verzióhoz képest.
"A zoom másik végét ritkán használom"
Ezért nem fog kelleni az 55-200
.
Fényerőben leszel kicsit visszafogva a fix-ekhez képest, és így mélységélességben is.
Ki tudod próbálni mit is jelent ez konkrétan a mostani fix obiddal."Mennyire tudom ezzel kiváltani "
Ha elengedhetetlen az f1.8 rekesz, akkor semennyire.
Ha nagyon pixel kukker vagy, akkor lehet találsz különbséget fix és zoom obi között és, ha ez zavar, akkor szintén semennyire.
Más esetben szerintem ki tudod váltani.
Kb én is ilyen megfontolásból szeretnék egy sigma 17-50-et, de titkon bízom abban, hogy lesz belőle új verzió.... (szinte csak ezt hagyták ki
)szvsz
-
Throme
veterán
válasz
itouchfan
üzenetére
Hasíthatnának 17-50 kategóriában is. Nagyon örülnék egy sigma 17-50 f2.8 OS "C" verziónak.
Szerintem nem csak én, hanem a belépő tükrös gépesek is, hogy a fókuszkorrekciót - ha szükséges lenne - otthon is elvégezhessék....Nekem sajnos a 17-70 csak minimális különbséget jelentene fényerőben a kitobihoz képest. A 17 vs 18 kezdés nekem olyan sokat nem számít és van nagylátóm (hosszabb fókusztávokon jönne jól a fényerő), 18-24 körül meg már sehol sincs az f2.8. Most csak durván számolva fél vagy harmad rekeszértékkel jobb a sigma, amit a mai szenzor nagyjából elbír.
szvsz persze...
Viszont egy 17-50 f2.8 az tényleg jól jönne.... de még a vázba épített af tuning ellenére is félve vennék fényerős zoom obit. Szóval sigmáék kicsit erőltessék meg magukat és a kisebb pénztárcával rendelkezőkre is gondoljanak fényerős vonalon....

Alsóbb szegmensben pont ez az obi maradt ki a "C" frissítésből....
-
Throme
veterán
LV-ban kontraszt alapú az auto fókusz. Ezzel ki tudod szűrni a front-back fókusz problémát.
Ha használtan vetted (nem tudom lehet-e még újat venni...) érdemes default állásba hozni és utána "tekergetni" állítgatni.AF tuning opció benne van a vázban.
Kicsit macerás, de be kell állítgatni, hogy hol kapsz éles képet.
Azért is banyás ez az egész , mert hiába van fix-ed , ami egy fókusztávot tud, változhat tárgytávolság függvényében is ez az AF tuning dolog.
Nem hiszem, hogy szervizben jobban beállítanák...AF tuning korrekcióhoz nem kell gúgli, a kezelésiben is megtalálod.
-
Throme
veterán
válasz
Lex Icon
üzenetére
Teljes körű volt a nikon szerviz itthon (Fóti úton, de még talán az átköltözéskor is a Hungárián), de leadták a DX vonalat.
Most hogy ezt ők akarták vagy a visszajelzések miatt elvették tőlük, nem tudom.
Nem mindenkinek van pozitív véleménye róluk.
Tény hogy nyűgnek tűnik, hogy külföldre viszik a cuccost, de nem biztos, hogy rosszabbul járunk vele...
(nekem pl régen az x360 konzolomat példaértékűen gariztatta az M$, és külföldre vitték.... szerintem jobban jártam....) -
Throme
veterán
Habár nem volt régi 70-300 telém, túl sok jót nem olvastam/láttam róluk, pláne hogy stabijuk sincs.
A tami 70-300VC obival lőttem már pár képet, de nikkor 70-300 VR-t használok. Mindig kézből fotózok. Repülőnapon is is jól teljesített. A hátteret is jól mossa, nyilván nem egy f2.8, de pl portrézni is lehet ezekkel.Amire rá van írva a macro, azzal már makró közeli élményed lehet. Mondjuk egy ilyen kb 1:2,xx , míg a nem makró 1:4,xx
Mondjuk a nikkor 70-300 VR -el ilyen közeli képeket lehet lőni, ennél a "macro" telék közelebb állnak az 1:1 arányhoz....Távolabbi témát hogy érted? fókusztávban mindkettő (70-300) ugyanaz.
-
Throme
veterán
Attól, hogy odaírták, hogy "macro" ezek az üvegek még nem lesznek makró lencsék.
Jobb a leképezésük, mint hasonló teléknek, de nem éri el a dedikált makrók 1:1 leképezési arányát.A "VC"-s verzió a két felsorolt közül elég jó obi lett.
Ha nekem kéne közülük választani, akkor spórolnék erősen a 115k huf-ra .... -
Throme
veterán
válasz
Lex Icon
üzenetére
Nekem nincs ilyen obim, sem tapasztalatom vele, de ahogy első hsz-edben írod:
"Nézegettem teszteket több oldalon is, de nagyon nem egyértelmű a válasz. Hol ez jobb, hol az jobb"
...olyan nagy különbség nincs hozzáértők tesztje alapján sem, ezek szerint.
Ha használtakat nézzük, akkor a többi versenyző is olcsóbb ugyanúgy.
Úgy értem a különbség meglesz köztük használt fronton is.szvsz
Tudom ez nem segít rajtad, be is teszem off-ba
-
Throme
veterán
válasz
Lex Icon
üzenetére
Valószínűleg akinek van/volt ilyen már nem nagyon látogatja a fórumot, akik meg itt vannak nem adnak érte 310k huf pénzt érte (új ár, ez a legalacsonyabb ár az azonnal átvehetők közt), mert van "sötét" nagylátó kategóriában nikonnak is olcsóbb, igaz kisebb átfogással, és 3rd party is, szintén elérhetőbb áron.
Én magam részéről biztos nem vennék ilyet ennyi zsetonért
. -
Throme
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
A 140-es nálam tartósabbnak bizonyult, ami a gumírozott borítást illeti. Képminőségre, laikus szinten, nem tapasztaltam igazán különbséget. Nekem a 105 műanyag bajonettjével se volt gondom.
Átfogást tekintve nyilván előrébb leszel. Satbiban már nem emlékszem, hogy van-e különbség, lehet ugyanaz van a 140-ben is.
Esetleg még a tamron 18-200 VC obira is vess pillantást. -
Throme
veterán
válasz
Joltee
üzenetére
Pont erre lenne gyógyír a "C" verzió, és pont ezért nem merek venni ilyen lencsét...
Ha biztosra akar menni az ember, vesz egy 18/105,140,200 alap obit, mellé 35, 50, 85 fix sort (és mindezt persze minimum af tuningos vázra), aztán csók.

Talán a fixeknél már rekeszértékek közt nem lesz eltérés a korrekciót illetően, és ott csak egy fókusztáv van, ahhoz elég az egy beállítás.
A sötét zoomnál jó eséllyel olyan kicsi az eltérés, hogy az még nem látható a nagyobb dof miatt. -
Throme
veterán
válasz
Peczek
üzenetére
Igen a "C" obikat dokkolóval lehet házilag is kalibrálni. azt mondják szívás a dolog, de ha egyszer kell rászánni az időt/energiát, akkor miért ne?! Jelenleg hiába van af tuningos vázam, az csak 1 értéket tud menteni egy obihoz....
Nem vettem pont emiatt a "C" dolog miatt. Filóztam, és a 17-70 előnyét fényerőben kibekkelem. Az elején nem hiányzik az f2.8, 70mm-nél meg nem olyan nagy a különbség.
Egy 17-50 viszont már jobban érdekelne családi képek miatt.
Ezt a video-t néztem, mert közelebb áll a gyakorlathoz, mint a dxo számozás. Végigpróbálgatja a főbb fókusztávokat tág/szűk rekesszel.Vagy venni kell egy APS-C milc vázat, és adapterrel a sigma 17-50-et felrakni. B/F fókusz? az vajon miiiiiii?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nekem nem hiányzik az ART. Nem használnám ki.
-
Throme
veterán
válasz
Peczek
üzenetére
Gondolkodtam én is ezekben a lencsékben. A 17-50-el a legnagyobb bajom, hogy nem "Contemporary".
Tükrös rendszeren nagy fényerejűnek tekinthető zoom-obinál fontos lenne a nagyobb kalibrálási lehetőség, otthoni körülmények közt....A 17-70 multifunkcionális, mert fényerős az elején, a végén se rossz az az f4, és a 70mm vége kvázi makró tulajdonsággal is bír.
Viszont egy általános "sötét" zoom esetén ok, hogy az elején nincs f2,8, de az az 1 fényértéket valahogy kibírom, és 70mm-en a kb f4,8-5 rekeszértéket is az f4-el szemben.
Egy 17-50 "C" sigma érdekesebb lenne számomra... de hát kanyarban sincs, pedig nem csak 17-70-ből van "C" verzió....Hogy melyik élesebb, és az egyáltalán földi halandónak észrevehető (nem csak dxo számok tanúskodnak róla... ), azt nem tudom

-
Throme
veterán
válasz
Lex Icon
üzenetére
Asszem az Slrgear oldalán (ami átköltözött máshova, de van linkjük) nagy eséllyel meglesz ez a két obi és ott úgy emlékszem van CA-t bemutató grafikon (is, meg élesség 3d grafikon...stb).
Még a pixinfo szoktt olyan CA tesztet készíteni, hogy alufóliát, vagy hasonló fémes, hepehupás felületet fotóznak különböző rekesszel és ott vizuálisan látod, melyik milyen CA-ra képes....Ja, és a sigma nem fényerősebb a hsz-edben lévő tokinánál (f3.5 vs f2.8)

-
Throme
veterán
Lehet egységesítik a pixel mérteket gyártástechnológia szempontjából, és az FF 36MP szenzor pixel mérete egyezik az APS-C 20MP-ével...

Amúgy nem tudom mennyit számít az a +/- 4MP különbség, amire most visszamentek. Következő váznál visszalépnek egészen 16MP-ig![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#28703) jlaudio : Gondolom DXO és társai örülnek ennek az egész mizériának, hogy most tesztelhetnek orba-szájba és pontozhatnak össze-vissza.
-
Throme
veterán
Én nem értem, hogy a "zajszűrés megeszi a pixeleket" , és ezért jobb lenne a D40, mint egy korszerűbb - akár - belépő váz.
Tudom, hogy a nagy felbontású szenzorok megjelenésével temették páran a tükrös gépeket, hogy kisebb pixel méretre kevesebb fény jut, megnő a jel erősítés mértéke, és majd zajosabb lesz a kép, de aztán nem így lett (végeredmény szempontjából mondom, mert a fizika az fizika, de nem csak a szenzoron múlik a végleges kép).
Aztán az obik felbontóképessége miatt temették a régi obikat.A kirajzoáls problémát se vettem észre pl a 24mp-es 7100 szenzora elé rakott 18-105 és 18-140 (elméletileg az utóbbi már nagy felbontású szenzorra tervezett...).
Nem hiszem, hogy belépő gépeken, budget obikon, illetve hobbi felhasználóknál fog előjönni a dolog.
Mindenki lecserélte az obiparkját 24mp szenzoros vázakhoz? -
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 14T 25,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP 150W töltők (19.5V 7.7A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm
- AKCIÓ! iMac Pro Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
.
ami normálisnak mondható) , csak éppen más célból.

)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)